| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Máslo

 Celkem 151 názorů.
 blbb 


Téma: Máslo 

(11.9.2017 7:27:45)
Zdravím. Co říkáte na cenu másla? Používáte ho a nebo mažete na chleba něco jiného? U nás se poměrně dlouho mazala Flora, jenže pak změnili recepturu na "ještě máslovější" a tím to skončilo. je to cítit umělotinou a nechutná to. Vrátili jsme se proto k máslu. Ale zdá se, že to bude za chvíli luxus dát si rohlík s máslem. Co mažete vy?
 Vítr z hor 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:29:52)
No tak se holt bude maslo vozit z ciziny jako prasky na prani a cocacola s cukrem. ~d~
 Eudo 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:43:53)
To si moc nepomuzes. Maslo zdrazilo vsude. U nas stoji od noveho roku 2x tolik. Jsem nekde cetla duvod, ale zapomnela.
 Mortadela 


Re: Máslo 

(11.9.2017 13:40:39)
Dojnic snad ani málo není, ale mléko má málo tuku.
 blbb 


Re: Máslo 

(11.9.2017 14:11:10)
To je ovšem nebetyčná blbost.Promiň, předpokládám, že jsi to slyšela v televizi. Kdy jindy by mělo mléko obsahovat nejvíc tuku, než v létě, kdy má kvalitní a čerstvou stravu? V zimě, když žere siláž asi ne. To vymyslel nějakej chytrolín ne vyšším postu, co potkal krávu naposled jako dítě.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 14:32:43)
No téhle informace jsou plná média. Ale člověk na to narazí i jinde. Já už po tom taky pátrala, ne teda nějak intenzivně, jen nástřel. A podle grafů to tak je, ale konkrétní vysvětlení jsem nenašla. Namátkou http://www.agris.cz/Content/files/main_files/74/152756/9_06.pdf
 blbb 


Re: Máslo 

(11.9.2017 14:54:42)
Pracovala jsem v mlékárně 20 let na příjmu mléka. A při vstupní kontrole se dělá tučnost mléka, tak vím, jaká je v létě a jaká v zimě.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 15:02:34)
Tak nevím, tady to uvádí taky http://www.farmastruhy.cz/mlekarna.html
 Mortadela 


Re: Máslo 

(11.9.2017 16:13:06)
Blbb, to jsem neslyšela v televizi, já totiž v mlékárně pracuju. A taky vím jaká je tučnost mléka v létě a jaká v zimě, ale teď prostě nemáš pravdu. V celé republice se před časem zavedl chov krav, které mají sice vysokou dojivost, ale nízkou tučnost. S ročním obdobím to nesouvisí.
 blbb 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:31:59)
V Rakousku není cena o moc jiná, bohužel.
 arsiela 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:34:07)
Používám furt máslo,ale jíme pečivo s máslem strašně málo,takže cenu másla nijak neřeším.
 Citronove koliesko 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:48:54)
Podobne. Pouzivam minimalne.

S nami by asi viac zamavala zvysena cena radlera (pomelo-grep Birell). Nejako sme si na neho cez leto zvykli ~:-D
 blbb 


Re: Máslo 

(11.9.2017 14:12:34)
To chápu,~v~
 blbb 


Re: Máslo 

(11.9.2017 14:12:36)
To chápu,~v~
 Dana 


Re: Máslo 

(11.9.2017 19:07:55)
My také tak. Pečivo s máslem jíme velmi málo. Máslo používám většinou jen na vaření a pečení. Cenu neřeším.
 Cimbur 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:37:59)
My máslo k mazání používáme výjimečně. Když dělám chlebíčky s kaviárem nebo lososem, jinak mažeme rostlinnými tuky. Máslo používám na vaření a pečení - tedy na všechno pečení, kam je možno dát i Heru apod., i do vánočního cukroví, třených těst atd. ~o~
 blbb 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:41:34)
Jdu vydělávat na to máslo, krom jiného samozřejmě.Dočtu potom.
 Adelinkaa 1 dítě. 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:42:54)
Tak já jsem máslový závislák, nechutnají mi umělé tuky na chleba. Takže mažu stejně, ale zase nekupuji téměř uzeniny, jsem na něj sama, takže mi vydrží. Kluk jí raději Floru.
 Slonisko 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:45:38)
Což o to, že je máslo drahý, u nás ho jaksi nemají vůbec. Na chleba apod. ho používám, občas kupuju pomazánkové máslo a to není o nic levnější. Jen z něj nepeču, to vybírám recepty, kde je olej. I když teď si syn objednal k narozeninám brownies, tak udělám výjimku.
 neznámá 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:58:27)
U nás ho taky nemají, když už ho dostanou, tak ho důchodci vykoupí a nervou do mrazáku na Vanoce. ~t~
Mají strach, že bude velké zdražení.

JO už uznávám, že je drahé. Ale stále kupuji, nic chutnějšího jsem neobjevila. Spotřebujem tak dvě kostky týdně, hodně ho používám na vaření a pečení, tak si zatím říkám, že nás máslo nezruinuje, ale skřípu zubama.
 Adelinkaa 1 dítě. 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:13:41)
Jo u nás teď měli v akci polské za 45,-Kč a nakupuje se po 4ks. Prý má o vánocích stát až 70,-Kč. No jestli to je marketing.tah za dosažením zisku, tak se daří, všichni nakupují o stošest.
 blbb 


Re: Máslo 

(11.9.2017 14:16:50)
No no, co tedy mažeš na chleba a nebo dáš do br. kaše? Rostlinou umělinu? To snad ani ne.~a~
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 18:30:43)
Co přesně se získá přidáním pomazánkového másla do bramborové kaše?
Škrob už tam je, mléko tam je, trocha smetany navíc by se tam jednodušeji nalila přímo z kelímku.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 7:51:50)
Problém není cena másla.
Problém je, že tu máme tak nízký platy, že může být z másla za padesát nebo kolik korun celonárodní tragédie.
 Fren 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:19:47)
do tragedie je daleko jak od nás k marsu - když si vzpomenu na všechny ty možné předražené žrádelny,fast foody a v nich návaly lidí,v česku prosím!,tak cena másla tady jetě nikoho dlouho nemůže položit~t~
 Kudla2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 13:21:54)
Monty,

co je to za podivný uvažování, že "kvalitní maso" je jen to na biftek?

Kližka je úplně normální maso, který je akorát vhodný na jinou úpravu než ten biftek. To na biftek je dražší mimo jiný i proto, že s ním není tolik práce, kdežto do dobrýho guláše jí musíš investovat mnohem víc, a know-how taky.

Slyšela jsem, že v Americe jsou nejdražší maso žebra, protože rádi grilujou a tudíž je o ně největší zájem. U nás třeba líčka - do tý doby, než je zpopularizoval Pohlreich, tak to bylo braný jako odpadní maso, teď to docela podražilo, protože je má na jídeláku každá lepší restaurace.

To, že kdo nejí jen bifteky, jí nekvalitně, může říct snad jen někdo, kdo čím míň toho o jídle ví, o to větší je snob ~d~
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 13:23:08)
"To, že kdo nejí jen bifteky, jí nekvalitně, může říct snad jen někdo, kdo čím míň toho o jídle ví, o to větší je snob"

Kudlo,
tak to nepiš, protože pak budeš za snoba.
On to nikdo jinej než ty totiž nepíše. ~t~
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 13:27:17)
Jo, to je obdoba toho, co jsem psala o té Číně, že cenu za jednotlivé typy masa neurčuje jeho"kvalita", ale popularita a poptávka po něm.
 kysnutá knedla 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:01:20)
Vobec si nedokážem predstaviť fungovanie v kuchyni bez másla. Cena nie je síce nijak milá, napriek tomu ju neriešim a másla kupujem toľko, kolko sme boli zvyknutí (tj jedna kocka vydrží max. týždeň - ak práve nepečiem niečo, kam ide máslo).
Veď je to len o 10kč viac na týždeň, denne len o niečo viac než korunu! Čo to je? Nič.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:07:30)
Hlavně, kolik by tak to máslo asi mělo stát? Pětikorunu?
Máslo má poměrně vysoké výrobní náklady. Za totáče stála kostka másla 10 Kčs a to vzhledem k platům bylo pořád víc než kolik stojí teď.
Kolik toho másla sníte? Kilo denně? ~d~
 Manka+Cipísek 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:17:35)
Monty asi tak nějak.
Máslo zdražilo o párk korun a já mám pocit, že lidi a media dělají, jako by se kvůli tomu měla sesypat ekonomika. ~8~ Příjemné to není, taky bych byla raději, kdyby stálo zase 30 kč, ale holt všechno zdražuje, energie, prvotní náklady, tak i to máslo. Pořád je to nic, cena jídla je pořád vůči platům zanedbatelná. Lidi jsou jako praštění. Kupuje se tisícero kravin, coly, alkohol, cigára, sušenky, čokolády... Urácí se peníze za věci naprosto zbytné kraviny, ale když se má dát o 10 kč na másle víc, hned vzniknou debaty o tom, jak nízkopříjmové skupiny začnou hromadně hladovět. ~8~
Ale na cigára vždycky bude. Opakuju, i já bych ráda dávala za máslo zase třicet korun, ale jeho cena je přirozeným důsledkem ekonomického vývoje.
 neznámá 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:21:48)
Včera jsem byla svědkem, jak místní sociální případ kupoval dva balíčky cigaret, ta cifra mi vyrazila dech. Věděla jsem, že jsou drahé, ale u nás nikdo cigarety nekupuje, netušila jsem jejich cenu, to by bylo kostek másla.~8~
 arsiela 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:45:00)
Manko kdyby byla cena vyšší díky tomu,že konečně začnou platit víc zemědělcům budu jásat.Ale pokud výkupka mléka je už léta 8 korun,tak je něco blbě.Cena másla a mléčných výrobků roste raketově,protože ho je málo.To je ta super politika vybíjení krav a likvidace zemědělství.
 neznámá 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:58:55)
Arsielo, myslíš, že je mléka málo?
Já ti nevím, otec má už několik let problém s navýšením smlouvy, víc mléka prostě mlékárna nechce nebo mu za něj nabízí ještě míň peněz než běžně.
Jedná se o velkou a známou mlékárnu.
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:01:26)
Neznámá, ano, také jsem četla, že mlékárny naopak ruší smlouvy s dodavateli mléka.
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:22:44)
Monty, všechny živočišné produkty by měly být natolik drahé, aby si konzumenti uvědomili, že zvířata nejsou stroje a mají také nějaké potřeby.
Zrovna máslo (resp. mléko) se získává eticky sporným způsobem, takže by to opravdu neměla být nějaká automatika, že ho máme haldy skoro zadarmo.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:25:09)
Ropucho,
samozřejmě.
Lidem nevadí koupit si za stovku šampón v pěkně barevný lahvičce, jehož výrobní cena je nula nula nic, ale budou pyskovat, že máslo stojí 50 Kč? Což podle mě pořád není rentabilní nebo je to na hranici rentability. Nevím ale přesně, jak dneska fungují ty zemědělské dotace.
 neznámá 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:28:43)
Rentabilní jak pro koho, pro chovatele ne, pro mlíkárny nevím, pro obchody asi by bylo rentabilní i daleko levnější máslo.
Mě drahé máslo až tolik nerozhodí, nekujeme ho tolika, ale dost mě štve, že to jsou peníze navíc hlavně pro obchody a možná mlíkárny, zemědělci mají nasmlouvané ceny na celý rok a ze zdražení másla neuvidí ani korunu a ani na příští rok se cena za mléko nezvedne.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:32:07)
neznámá,
no a proto já tyhle věci kupuji převážně přímo od výrobců. Praktiky řetězců v ČR jsou na přesdržku a my si to jak ovce necháme líbit. Kolikrát jsem tady dostala čočku, že je to přece OK, vždyť nás nikdo NENUTÍ to kupovat. ~a~
 Mariana +2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:37:18)
Přesně tak Monty, to už jsem chtěla napsat dávno k těm diskuzím o másle.
Nemám problém zaplatit férovou cenu za máslo, za předpokladu že jdou peníze výrobci a není to uměle navýšená cena supermarkety.

Já nevím kolik si tak lidi představují že by to mělo stát, za kolik by se to někomu oplatilo vyrábět. Když vezmu že v tom jsou zvířata, a cnea mi měla zahrnovat i důstejné podmínky pro ně. Za dobré, kvalitní máslo mi ta cena nepřijde tak hrozná.

Zdražení 10 Kč nebo i víc na másle mně nepoloží, používám a mám ráda, ale nespotřebuju toho takový kvanta. Je to cenový rozdíl asi jako když jedno za týden zaparkuju či nezaparkuju ve městě.

Ale možná mi to nepřijde jelikož jsem vždy kupovala Madetu, tu mám nejradši, a ta byla dost drahá vždycky. Mám dojem že Madeta se už dřív vzepřela cenovému tlaku supermarketů, že takto ne.

Větší problém než cena pro mně je to, že ji u nás teď skoro nemají. Skoro žádný máslo, natož Madetu. To mně teda štve víc, než nějakých 10-20 Kč navíc.
 Lída+2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:59:49)
Mariana +2 , přesně, ono když žádné není,prázdný regál posledního 1/4 roku, poměrně často.....
... je třeba si ho vyrobit doma.....bohužel.....~d~ možná i bohudík, já tam nervu aspoň E.
 Manka+Cipísek 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:49:43)
Ano Monty, mám stejný názor. Nejvíc mě "dojímá" jak se hned začne vydírat nízkopříjmovými skupinami, alei oni, tak jako většina národa kupuje spoustu blbostí, v krásných barevných obalech, pamlsky pro děti, dvacet kabelek, plný skříně hadru apod., ale když se má dát pade za máslo, tak maj všichni pocit, že jsou ohroženi existenčními problémy. Někdy fakt už "kvetu". ~a~
 susu. 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:55:04)
~R^
Manko souhlas.
 Marika Letní 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:52:46)
Monty "Lidem nevadí koupit si za stovku šampón v pěkně barevný lahvičce, jehož výrobní cena je nula nula nic, ale budou pyskovat, že máslo stojí 50 Kč?"

Přesně tak. Kolik oproti sprchovým gelům stojí klasické mýdlo? A kolikrát déle vydrží? A spousta dalších věcí, za co lidé vyhazují peníze, to nevadí. Ale z ceny másla se dělá tragédie.
 Vítr z hor 


Re: Máslo 

(11.9.2017 11:18:10)
No asi to holt bije víc do očí. A je jedno, u čeho, hlavně, že si lidi všimli.
 Valoria 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:09:09)
maslo na pecivo nepouzivam, jen na vareni - peceni. Takze jsem schopna mit kostku na mesic, coz me zatim nezrujnuje
 Lassiesevrací 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:13:26)
Používáme, máme ho rádi. Nás nikdo narůstající cenou nezlomí, bez másla nebudem ~t~
 Fren 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:14:30)
...bude za chvíli luxus dát si rohlík s máslem

- tak to si udeřila hřebíček na hlavičku! Med od včelařů je taky čím dál tím dražší,a takový čerstvý rohlík s máslem a medem byl přeci vždy považováno za takovou sice dobrou,ale přitom ne nijak drahou snídani,třeba.A je to fakt dobrota.A když si ji dá třeba celá 5členná rodinka,až máslo bude stát 70,-, tak to nebude zrovna nejlevnější snídaně~d~

Zároven s normálním máslem mívám doma i nějaký ten lepší margarín většinou,protože zase pod pomazánky se mnohem líp rozstírá než tvrdé máslo z lednice a stačí ho jen trošku.
 neznámá 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:18:59)
Fren, když vidím co se do včel nacpe peněz a co dají práce s nejistým výsledkem, tak je cena medu ještě celkem nízká.~d~
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:20:40)
Fren,
a on ten včelař jde ráno na hajzlík, trochu zatlačí a nasere škopíček medu? ~;)

Mě už delší dobu zaráží, jak si nevážíme lidský práce, a je to podle mne jeden z důvodů, proč si necháme líbit ty nízký platy. Zboží s vysokým podílem lidský práce logicky musí být dražší než něco, co se namíchá ve velký kádi a na lince steče do plastový flašky. Ovoce, zelenina, mouka, mléko... to v továrně nevyrobíš. Nebo aspoň ne tak, aby to bylo jedlý.
 Fren 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:26:27)
Máte pravdu obě dvě holky,však taky jen konstatuju.

A s těma chem.srajdama to platí obzvlášt,jak je to předražený a lidi to kupují a neřeší vůbec; já to třeba sleduji i tekutého mýdla - přesně jak píše Monty,chem.srajda zamíchaná v kádi,ale za kolik v naprostém klidu zaplatíte za litr-ve srovnání s mlíkem třebas?A když vidím ty titěrné chem.udělátka v drogeriích,laky a podobně za takové pálky kolikrát,kolik by proboha musela stát barvana natírání třeba dřeva ve srovnání s laky na nehty?Asi celé výplaty min.2 ty nizší.

Takže je fakt,že tu brečíme na špatném hrobě,ale vlastně na této diskusi nebrečí téměř nikdo~5~
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:54:07)
Fren, tak alespoň si tu můžeme vzájemně dodat optimismu, že existují i lidé, kteří se při nakupování snaží přemýšlet hlavou :-)
 Analfabeta 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:33:30)
Monty, proto vznikla mechanizace, aby se lidská práce eliminovala. Ono se i to včelaření nechá hodně zmechanizovat, stejně jako v zemědělství nevidíš babku s motyčkou, ale na pole jede traktor s pluhem. Nevím, proč se tu rozplýváme nad drahotou lidské práce. Ja si teda radši koupím produkt, který má rozumnou cenu a byl vyroben mechanizovaně, ne abych se rozplývala nad cenou auta, které montovali v dílně na koleně, jasně že to je pak o hodně dražší, než tovární výroba. Problem je ale v tom, že ty receptury jsou v mnoha případech tak šizené, až je potravina nepoživatelná. Třeba chleba, pečený nikoli z kvasu, ale z předem ńamíchané směsi, ale i piškoty Opavia, to je hnus nad hnusy.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:49:58)
Analfabeto,
no tak u potravin se tedy radši budu rozplývat nad cenou lidské práce, než abych jedla nějaké sračky (za které navíc výrobce nedostal ani pořádně zaplaceno), i kdyby byly sebelevnější.
Mě prostě ty praktiky, co na nás zkouší zahraniční řetězce štvou. Nebo ještě jinak, štve mě, že nám to nevadí, protože jinak by měly smůlu a musely se chovat tak, jak se chovají v Německu, Rakousku, Francii... dokonce i v Polsku v supermarketu by člověk pohledal "lahůdky" typu "hmota s výrobním salámem" nebo "alternativní sýr". Nikdo by to totiž nežral.
Minulý týden jsme se synem vlezli do supermarketu v Holandsku a já mu říkám, víš co to je? To je řetězec, co se u nás jmenuje Albert. Dobrý, ne? No, nepřišlo mu to vtipný, spíš nadával. A v Rakousku, když viděl po dlouhý době zase Spar, ve kterým se dobře nakupovalo i u nás, tak jen skřípal zubama.
 Mariana +2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:12:41)
Jo Monty, to je taky pravda, to mně někdy čílí neskutečně co za sr..ky se u nás prodávají.

Ale myslím že v tom hodně dělá i to chování zákazníků, že si za to tak nějak můžeme i sami. A nemyslím, že je to jen a pouze o platech, ale prostě takový přístup k životu, k jídlu.

Ve Francii by to prostě nikdo nekoupil, ani nízkopříjmové skupiny, prostě ne. Tam si na kvalitní jídlo potrpí extra. Chodí do trh, kupují farmářské výrobky. Což se u nás naštěstí také začíná rozmáhat ta nabídka. U nás v malém městě to byl dřív trochu problém.

Co mi dost chybí je ta tradice trhů, co mají Francouzi, ti tam nakupují hodně, nejen výpěstky, ale i zpracované věci, jako sýry, uzeniny apod. Když jsem ve Francii tak pokaždé jdu na obhlídku místního trhu.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:25:24)
Mariano,
samozřejmě, že si za to můžeme sami.
Kdyby to nikdo nekupoval, nebudou to od výrobců řetězce poptávat.
Jíst cokoli, co je aspoň trochu stravitelné, jen když je to levné, je pravděpodobně česká národní vlastnost. ~a~
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:06:13)
Analfabeto, s tím šizením máš samozřejmě pravdu, ale co se týká mechanizace, on jednak i u těch strojů musí někdo stát a druhak ty stroje také něco stojí.
 Vaitea 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:47:21)
"Ono se i to včelaření nechá hodně zmechanizovat"

Ježíš, nemohla bys říci jak ?
Švagr je včelař, " vyrábí" úžasnej med, ale zmechanizovanýho nemá nic.
Asi na to jde blbě.
 neznámá 


Re: Máslo 

(11.9.2017 12:13:33)
ALe jo, včelaření se nechá zjednodušit hodně. Stále ještě vyžaduje hodně lidské práce, ale zjednodušit se dá dost.

Nedávno jsem viděla video, kde byl úl, který byl absolutně automatický. Otočením páčky se posunuli rámečky, tím se odvíčkovali a z kohoutku na úlu se rovnou stáčel med. Bordel si včely uklidí už samy.~:-D
TO je sice extrém, ale i tak se nechá včelaření zjednodušit, otázka je jestli se někomu vyplatí na deset úlů kupovat drahé krmítka a jiné vychytávky na krmení.......
 Žžena 


Re: Máslo 

(11.9.2017 12:20:58)
No jo, ten samovytáčecí úl vypadá sexy, ale při ceně 200+ USD za takovej malej v podstatě jednonástavkovej úl to nedává smysl ekonomicky. To tak maximálně jako hračička pro ty, co se v reálu bojej včel.
 neznámá 


Re: Máslo 

(11.9.2017 12:25:38)
Drahý se do něj zamiloval, já jsem na to koukala jak blázen, jsem zvyklá věci dělat po staru a neměně. Třeba za rok, za dva napíšu jak moc je taková hračka sexy.~:-D

Ale o to nejde, ten úl mi přijde jako blbost, včelaření se dá zjednodušit jinak a dost.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 13:22:31)
A tak já bych ten úl neodsuzovala, přijde mi šikovný na nějaké to minivčelaření do měst apod.
 Veverka. 


Re: Máslo 

(11.9.2017 14:20:11)
Prej je to strašný krám! Ty posunovaci rámečky se po vytočeni už nezasunou přesně na to místo, kde byly. Je to od medu, vznikají tam mezery a už je to na vyhození... To jen tak k mechanizaci včelařů.
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:17:13)
Velké téma :-D Po internetu běhají přepočty dokazující, že máslo je v současnosti stále levnější, než bylo před rokem 90. Takže já jsem v klidu, vyrůstala jsem celé dětství na dražším másle, tudíž mažu dál :-D
 Bára a kluci 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:20:48)
Máslo dělám vlastní doma. Cenově sice nevyjde levněji, možná i dráž, ale chuťově nám vyhovuje víc.
 jak 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:41:32)
maslo nejime,je mi to uplne jedno.
 TiNiWiNi 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:43:06)
Já jako pozitivum vidím, že lidé kupují másla farmářská místo supermarketových. Bylo to i v médiích. My moc máslo nekupujeme, ale když jsem byla v obchodě s farmářskými produkty, tak cena másla byla (za 250g) 60,-Kč. To už si raději koupím tohle za 60,- než supermarketové za 52,-Kč.
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:00:22)
TiNiWiNi, pokud by to opravdu mělo za následek, že lidé přijdou na chuť opravdovým poctivým potravinám, které se prodávají za reálnou cenu, tak je to jedině pozitivní.
Ale obávám se, že bude-li k dispozici nějaký pochybný kekel za levno, část lidí mu vždycky dá přednost bez ohledu na jakékoliv souvislosti.
 TiNiWiNi 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:03:55)
To určitě, ale zase chápu, že valná většina lidí nemá přístup k farmářskému máslu tak snadnou, jako k tomu z obchodu.
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:09:50)
TiNiWiNi, to neposoudím, já sama mám každopádně u nosu X prodejen, kde seženu jiné než velkoprůmyslově vyráběné potraviny.
Jak je to v malých obcích, to nevím.
Ale zase v době mobility a mrazáků nevidím problém pro člověka, který by opravdu chtěl.
 Lída+2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:52:33)
TiNiWiNi, no jenže oni ty farmy jsou v takových pidivesničkách, o 2 dalších jsem se dověděla čirou náhodou.....před 3měsíci a snažím se je využívat.
A přitom jsem přes ně jezdila....na kole a netušili jsme to nikdo....

Občas se stačí tématicky zeptat, jak to dělá další v okolí....a nakonec jsi na tom docela dobře.

Třeba moje mamka je v létě vždy v šoku z trhu, kolik lidí stojí u farmáře na maso....2x v týdnu...a už stojí taky~;) a zrovna včera vzpomínala na párky z krůty.~;)
 Eudo 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:03:36)
Ono ma vsechno naky vyhody a nevyhody. Clovek prakticky NIKDY nevi, co do sebe cpe, jen se neco domniva a pak to propaguje okoli.

Treba u tech farmaru - je to maso kontrolovane hygienikem? Zpusobile jako potrava?Je jiste, jak je s nim "zachazeno"? Cistota vsech nastroju pouzivanych atd?
 Eudo 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:06:08)
My jsme kdysi taky kupovali veprove i teleci a hovezi primo od farmare. Az jsem jednou cirou nahodou prisla driv.....
 Buřt 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:08:03)
Presne. To, ze je neco z farmy, jeste nic moc neznamena.
 Buřt 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:09:16)
Je to stejne skoro cele o marketingu - cast spotrebitelu jde po kvalitne, casto domnele, cast jde po nizke cene, casto take domnele (kdyz zapocitame ty nahrazky).
Pravda neni tak cernobila, jak se tu prezentuje.
 Lída+2 


Re: Máslo 

(12.9.2017 10:06:10)
Je, je to kontrolováno. Navíc oni mají takové spešl auto, chladící s pultem. nikdy nechybí nic....je tam i datum pořážky a kdy budou příště. Chuťově, jako když to má člověk doma ze zahrádky(my měli krůty , když jsem byla malá)......já už kupuju pomalu jen krůtu a ryby.

A to švagr jezdí asi 5km od domu ještě pro čerstvé pstruhy, ale ty já tu opravdu nemám v okolí nikde. To by jsme jedli jen ty.~t~

jezdí do další asi 3 měst. Opravdu je to hodně hlídané. Nejezdí jen leden, únor...a to pak přijedou a jsou během hodiny vykoupený a můžou jet domů.

Mlékomat je jasný...to je kontrolované dobře, ten máme uprostřed města.

Pokud si jedu natočit mléko na farmu. Je to odbočka přímo z toho tankeru na mléko. A ten se kontroluje hodně často.

vejce na farmě seberu do krabiček a odcházím.

jo pokud někomu nevadí krabicový mléko, a chutná mu ať si ho pije. ale nejdou z něj udělat domácí jogurty.....a jogurtovač mám doma přes 20let a jogurty si děláváme, ale musím i kupovat ...a to většinou hollandie.....pokud jsme doma dva bohatě tím pokryju spotřebu. Kdysi nám to stačilo.

Taky jde asi o to na co má kdo čas.....máslo je za 10-15minut, 20když se s tím člověk fláká.....¨
Za 20minut to má člověk nechystané ve skle na jogurty. A škrob tam necpu.
Ale nedělá se to denně.

Ono je to i tím, že blbě bydlím, špatné zásobování.....každou schvilku prázdné regály.....
jídlo v super hyper nic moc.....

A když už to mám jíst, tak at to aspoň chutná tak jak má....~d~

 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:43:14)
Cena uz vzrostla i u nas. Ale spis dusledkem Brexitu a oslabovani libry nez cim jinym, spousta masla se dovazi. Pro mne osobne je to zakladni potravina, v lednici mam porad minimalne dve, pouzivam ho porad, nahradu za nej nemam. V prepoctu skoro sedesat Kc tedy stoji to dovozove, mistni zruba 45Kc, jeste jsem se nedivala v nemeckyc retezcich, jake ceny maji oni. Spoustu veci delam doma, treba chleb, ale na maslo se nechystam:-)
 Mariana +2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:48:56)
článek k tématu zde

https://www.novinky.cz/ekonomika/448772-maslo-bude-stat-70-korun-odhaduje-sef-mlekarny.html

 Lída+2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 8:55:40)
blbb , sem tam si máslo i vyrobím z mléka z farmy. Kdy seberu smetanu. Navedla mě před rokem na to kamarádka.....do té doby mě to nenanapadlo. Záležitost pár minut. I to mě překvapilo, jak to je rychlé.
 kysnutá knedla 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:02:37)
Predpokladám, že za cca 3 mesiace vznikne diskuzia na tému
"Budete používat máslo na pečení (cukroví), když je tak drahé?"

Tak ja určite áno.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:04:49)
svynko,
no nevím, možná se tady spíš peče z Hery a diskuze bude vypadat tak, že se to "přece nepozná", kdo tvrdí, že to pozná, ten lže a je blbej snob. Navíc je to z Hery "lepší" a "my to tak máme rádi" (což je teoreticky možný, lidi mají rádi ledacos - někdy dokonce, i když ochutnají něco lepšího, ale třeba jim jen po letech jezení kekelů odumírají chuťový buňky).
 kysnutá knedla 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:14:33)
"my to tak máme rádi"

Monty, to je snáď najobľúbenejší argument a zdovodnenie, prečo používať lacnejšie náhrady. Keď som sa nedávno divila, že moja teta dáva do zemiakovej kaše Floru (alebo niečo podobné z krabičky, už ani neviem názov) miesto másla, tak som sa dozvedela čo? No áno: "MY TO TAK MÁME RADI!"
~t~
Kamarátka zas krupicovú kašu polievala deťom zmesom kakaa a vody. Máslo je vraj drahé "A STEJNĚ TO MÁME RADŠI TAKHLE!"
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:31:47)
Tohle je také zajímavý článek:

"Jenže v Česku se v kuchyni prostě hledí hlavně na cenu. Chceme pořádně velkou porci a za "slušnou cenu". Výsledkem je, že se dnes cpeme věcmi, které se dřív na vesnické zabíjačce buď házely psům a nebo je coby výslužku dostali chudší sousedé. Princip levné odpadkovitosti se v Česku časem rozšířil i na nápoje, pečivo, cukrovinky, pochutiny… Kilo tlačenky bude vždy zákonitě levnější než kilo vyzrálého masa na T-bone steak. Ale dobře nám tak – dokud budeme místo občasného T-bone steaku obden jíst laciné věci, budeme tak nějak lacinější i my sami."

http://g.cz/16-duvodu-proc-cesi-jedi-odpadky/
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:38:45)
Co je to proboha za blbost, už jen z té ukázky mi svitlo podezření, a hned ze začátek článku

"Kvalitní potravina přece není kližka, ale třeba svíčková" - dál jsem se nedostala, musím to prodýchat. O kvalitě masa se dá mluvit na základě způsobu chovu a výživy zvířete, ale ne podle toho, z jaké části je. Jistě liší se charakter, ale s kvalitou to má málo společného. Osobně kližku považuju za výživě hodnotnější a miluju ji ~;)

 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:42:03)
Bouřko,
ale kližka prostě není tak kvalitní maso jako svíčková a nehodí se na všechno. Kližka je maso na guláš. Podstata článku není v tom, že by kližka byla jedovatá. ~;)
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:49:41)
Monty, a co pro tebe je kvalitní maso? Ta svíčková taky není univerzální. Ano v kližce je menší poměr čistého masa vůči pojivové tkání, ale to neznamená horší kvalitu, výživově to může být naopak přidaná hodnota. Ještě se dá mluvit o jiné jakosti, ale to maso v kližce bude mít tu samou kvalitu jako svíčková, když to bude z jednoho zvířete. Charakterově je to jiné, ale rozhodně ne méněcenné.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:52:49)
Bouřko,
viz níže.
Ano, kližka je jedlá a na něco se hodí, ale hovězí je prostě nejlepší vyzrálý a ze sebevyzrálejší kližky dobrý steak neuděláš. ~;)
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:00:46)
Greto,
to ale není jen o steaku, že. ~;)
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:11:46)
Greto,
svíčková je hovězí maso.
A pokud ji chce někdo za cenu morkové kosti, tak chápu, že má problém.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:16:24)
Monty, jako obvykle si reaguješ na co chceš, a ne na to, na co je poukazováno. Nikdo nechce morkovou kost za cenu svíčkové, jen nechceme schazování morku vůči masu, nebo tlačenky vůči svíčkové. Vše může být kvalitní a o kvalitě rozhodne spíš způsob chovu. A ano, není to navzájem zaměnitelné. Ale nejsou to odpadky. Odpadkem le ultralevný párek se škrobem a hromadou aditiv.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:19:03)
Bouřko,
já ten článek nepsala. ~;)
Co jsou odpadky jsem uváděla níž.
S článkem souhlasím v tom, že jdeme v první řadě po ceně a proto jsme ochotni ten odpad jíst. Proti kližce nic nemám.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:28:26)
Monty, autor článku, který chce psát o odpadkovosti jídla kvůli ceně, a začne takovou hovadinou, se zdiskredituje sám hned ze začátku.
 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:23:35)
Joj, dobra tlacenka, tu bych si dala~w~ Prestoze nejim klizku, tak souhlasim, ze kvalita masa zalezi hlavne na zpusobu chovu, pak uz jen ten spravny kus masa pouzit s tim spravnym receptem. Osobne jim masa jako takoveho opravdu hodne malo, ale mam doma dva masozravce se zalibou hlavne ve steacich, dite neji nic s omackou, takze mi jde hlavne o ty steaky, roastbeef, jehneci nohy... No a morkova kost, to je zase neco, co snaz sezenu v CR, u nas je to docela problem, vetsinou musim na polevku pouzit oxtail, ocas. V Globusu vzdy obdivuju pytle kosti~t~, hodilo by se mi to i pro psy.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:20:05)
Greto,
to já samozřejmě vím, ale pojem "svíčková" (nikoli svíčková panenka) se prostě používá pro hovězí maso. ~;)
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:39:56)
Gréto,
ani ne.

"Svíčková je maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu. Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.

Vepřová svíčková se častěji nazývá panenka nebo panenská svíčková."


https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1
 Buřt 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:11:56)
Jako uprimne, lidi je na svete proste moc. Ekologickym zemedelstvim se cela planeta neuzivi. Mozna nebude jine cesty nez geneticke modifikace.
 Buřt 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:32:37)
Takze z toho vyplyva, ze to jidlo je u nas jeste prilis levne, kdyz se toho tolik vyhodi.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:30:14)
Tuším, že jsem někde v nějakém článku četla, že v Číně jsou více poptávaná ty typy masa, které se u nás považují za méně jakostní, a tudíž jsou poměrně drahé, zatímco svíčková tam nikoho moc nezajímá, takže vyjde levněji.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:06:45)
Monty, a ze sebe vyzrálejší samotné kýty neuděláš dobrý guláš ~;) Neexistuje důvod, proč by steak měl být lepší než guláš, krom osobních chuťových preferencí. Já ze nejchutnější třeba považuju krk. A miluju vnitřnosti. A velmi souzním s postojem "od čumáčku po ocásek", takže shazování jiných typů masa než té jediné správné svíčkové mi hodně vadí.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:08:31)
Bouřko,
shazování fakt není konstatování, že kližka není univerzální maso. ~;)
Mmch., kdyby všichni jedli jen kližku, tak by to s tím spotřebováváním masa od čumáčku po ocásek bylo celkem problematické, nemyslíš?
 Eudo 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:09:51)
Ovsem steak taky ne. Kazdymu proste chutna neco jinyho.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:11:47)
Monty, já ale nereagovala na to, že kližka není univerzální. Já reagovala na tyhle nesmysly

"Kvalitní potravina přece není kližka, ale třeba svíčková (druh masa, ne pokrm se zeleninovou omáčkou na smetaně). Jenže v Česku se v kuchyni prostě hledí hlavně na cenu. Chceme pořádně velkou porci a za "slušnou cenu". Výsledkem je, že se dnes cpeme věcmi, které se dřív na vesnické zabíjačce buď házely psům a nebo je coby výslužku dostali chudší sousedé. Princip levné odpadkovitosti se v Česku časem rozšířil i na nápoje, pečivo, cukrovinky, pochutiny… Kilo tlačenky bude vždy zákonitě levnější než kilo vyzrálého masa na T-bone steak. Ale dobře nám tak – dokud budeme místo občasného T-bone steaku obden jíst laciné věci, budeme tak nějak lacinější i my sami. "

Zdroj: http://g.cz/16-duvodu-proc-cesi-jedi-odpadky/
 Kafe 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:43:30)
Monty - to je fakt. Z masa vařím málokdy, ale když už nějaké koupím, tak raději tu svíčkovou, než hovězí přední.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:47:20)
Liško,
hovězí přední je na tak na polívku. Vývar z kostí a do toho kus předního na obrání.
Dělat z toho jakýkoli jiný jídlo je tak trochu prasárna. Já i do guláše dávám ke kližce zadní, ona ta kližka je třeba kvůli konzistenci, ale že by to byl nějaký gastro orgasmus, to fakt ne.
 Bouřka 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:51:23)
Tss, pomalu pečená kližka je úžasné jídlo. Já naopak nemusím tu kýtu, přijde mi fádní.
 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:47:05)
Tak vyzrale hovezi jsem snad v CR jeste nepotkala. Vzdy jen cerstve porazene. Takze v CR diteti jeho obvykle steaky nekupuju, neni to moc k jidlu. Ted zacinam se sous vide, jsem zvedava, jestli to bude mit nejaky vliv na to ceske maso.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:49:20)
Len,
ale dá se sehnat, jen je to složitější.
Teď třeba kupuju hovězí maso odtud: http://www.ecoproduct.cz/
 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:51:30)
Monty, nj, v CR se maximalne dostanu do supermarketu a i kdyz to neni zrovna Albert, ktery je teda naprosto strasny, tak to vyzrale maso neni.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:53:37)
Len,
Albert je strašnej obecně, jediný řetězec s dobrým masem je Globus.
 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:56:01)
Monty, zatim mam nejlepsi zkusenost s Ternem, Globus v zavesu. Ale neni to ono. Zase neni na skodu mit pozmeneny jidelnicek, nastesti si syn v CR nasel sva oblibena jidla, ktera zase nemame tady. Letos se dojemne loucil s poslednim rohlikem, nez ho snedl~t~ Doma se mi rohliky zatim nevedou.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:00:09)
Len,
nejlepší je maso od menších výrobců, napřímo.
V tomhle je Praha celkem výhodná lokalita. My máme přímo u domu 1x týdně farmářský trh a kousek dál vyhlášené lahůdkářství. Sice to není tak pohodlný jako zajít do supermarketu, ale než jíst ty hnusy odtud, to si radši udělám procházku. ~;)
 petluše 


Re: Máslo 

(11.9.2017 17:10:51)
V Brlohu je výborná biofarma, maso jako dort.
 Žžena 


Re: Máslo 

(11.9.2017 12:16:17)
Monty,
a které že produkty se konkrétně na vesnické zabijačce házely psům a chudým sousedům? Já jsem vesnických zabijaček zažila dost u nás doma a nevyhazovalo se njc. V tom tkví ty vesnické zabijačky, že se z toho zvířete využije vše, ne jen kýta bez kosti nebo libová prsa. Využije se vše od uší po pařáty a pes by dostal tak možná kost po vyvaření.
 neznámá 


Re: Máslo 

(11.9.2017 12:21:24)
Asi jak kde.
U nás vždy psy měli a mají o zabiječce žně. Taky záleží na zvířeti, z prasete se spotřebuje víc než z krávy nebo z ovce.
Pařáty jsme vždy dávali a dáváme psům. ~:-D
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 12:23:14)
Žženo,
no vidíš, a naši venkovští předkové dávali uši nebo rypáčky psům. Nejedli to.
Zužitkovalo se SKORO vše, ale úplně všechno se teda nejedlo. ~;)
 Buřt 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:53:48)
A co je na tom?
Spousta lidi na jidle moc neujizdi, chutna jim ledacos a jsou nenarocni. Me to teda nijak nepoburuje.
Treba priklad- kdyz na Morave dostanu na chleba domaci pastiku, tak mi prijde silene tucna a syta, ze mi vlastne ani nechutna. Je to na me tak nejak moc.

Lidi maj ruzny priority a chute, nevim, proc neverite, ze nekomu muze margarin chutnat vic. Me zas unavuje ta obsese zradlem, to je dneska az uchylnej trend.
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:55:51)
Buřte,
no nevím, jestli je to trend, ale já byla vychovaná v tom, že jídlo je něco, co dávám do těla a co má přímej vliv na jeho fungování.
Babička byla šetrná až patologicky, ale odpadky by nejedla nikdy. U nás se na kvalitní jídlo dbalo.
 Buřt 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:07:22)
Jenze supermarketove jidlo nejsou odpadky, Monty, neprehanej.
I v tom supermarketu muzes koupit zakladni potraviny a uvarit si kvalitni jidlo dve sveho.
Jasne, pokud kupujes hodne zpracovane potraviny, pozivas ruzna aditiva.
Na druhou stranu, potravinarske kontroly jsou velmi prisne a i vzhledem ke stale se prodluzujici delce zivota, se tim beznym jidlem nikdo netravi.
 Eudo 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:11:00)
"Na druhou stranu, potravinarske kontroly jsou velmi prisne a i vzhledem ke stale se prodluzujici delce zivota, se tim beznym jidlem nikdo netravi."

Presne tak.
 Vítr z hor 


Re: Máslo 

(11.9.2017 11:17:12)
Jenže Monty srovnává s blízkým zahraničím. Jak to, že pár hodin či dokonce minut jízdy od nás stojí jídlo méně, a ještě k tomu je kvalitnější?

Všechny argumenty beru, Číňani, zvyšující se životní úroveň a spotřeba po celém světě, omezené planetární zdroje, málo dojnic...ale hýml, proč jsou ty ceny u sousedů nižší, vždyť je to stejná planeta. A fakt, že jsou. Před pár dny jsem nakupovala u Rakušanů, kamarádka přijela včera z Německa...
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 11:26:34)
Proč je v Česku horší jídlo než v Německu? Milujete nechutné blivajzy, vzkázali Čechům výrobci

Když si koupíte margarín v Německu, tak je jiný, než když si ho koupíte v Česku. A tak je to se vším. Stejná značka, ale rozdílné složení. V Česku samozřejmě horší. Proč? Češi milují sra*ky, vzkazují výrobci.

Zdroj: http://www.extra.cz/proc-je-v-cesku-horsi-jidlo-nez-v-nemecku-milujete-nechutne-blivajzy-vzkazali-cechum-vyrobci

--------------------------------


Češi jsou nespokojení s takzvanou dvojí kvalitou potravin. Za nehoráznou manipulaci to považuje 36 procent spotřebitelů. Na méně kvalitní potraviny ve střední a východní Evropě již v minulosti upozornilo několik srovnání.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1699219-v-cesku-jsou-mene-kvalitni-potraviny-nez-na-zapade-lidem-vadi

----------------------------------------------------------

„Nelze souhlasit s představou, že jsou snad tady občané první a druhé kategorie. Že pro část občanů se nabízí zboží, které je prvotřídní, a pro část evropských občanů se nabízí zboží, které má stejnou značku, stejný obal, je třeba od stejného výrobce, a přitom je méně kvalitní. S takovouto praxí se v žádném případě nesmíme smířit," zdůraznil český premiér Bohuslav Sobotka před blížícím se volbami.

Zatímco návrhy ČSSD na zdanění bohatých a možná spolupráce s komunisty sklidily kritiku, potraviny jsou bezpochyby téma, které by mohlo zaujmout víc – dvojí kvalita zboží vadila v loňském roce podle průzkumů 88 procentům lidí.

http://www.info.cz/cesko/sobotka-chce-bojovat-za-lepsi-fantu-ci-lentilky-jake-dalsi-zbozi-maji-na-zapade-kvalitnejsi-5566.html


Koukám, že těch 12 % lidí, kterým to nevadí, se shromažďuje na Rodině. cz ~t~
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 11:35:49)
V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…

Kečup se sotva dvacetiprocentním podílem rajčat, jahodová marmeláda, která o jahody nikdy ani nezavadila, telecí párky s tříprocentním podílem telecího masa a paštiky, do kterých se melou zvířecí kůže a kopyta, kuřecí řízky napumpované vodou a poté opět zamražené, takže se jejich objem zvýší klidně o polovinu, nebo prošlé maso „maskované“ marinádou jako tip na jedinečnou víkendovou grilovačku... Výčet rozhodně není úplný, ale jako ilustrace snad dostačuje. Takové jsou zkrátka praktiky mnoha obchodních řetězců, které v České republice nabízejí potraviny žalostné kvality. Většina Čechů si však tato „jídla“ zvesela kupuje dál. „Lidé se nechávají vědomě okrádat a nic proti tomu nedělají. Kdyby Čechům ředili pivo vodou, tak by byli vzteky bez sebe. Buřty, ve kterých je místo masa spousta mouky a náhražkových látek, si ale kupují,“ říká pro server Peníze.cz uznávaný restauratér Tomáš Karpíšek.

Odpadkový koš Západu

Stejný názor jako provozovatel sítě restaurací Ambiente mají lidé z Pražského kulinářského institutu, kteří tvrdí, že dokud se u nás lidé nenaučí skutečně rozlišovat kvalitní potraviny, budeme věčně jen odpadkovým košem Západu. Obchodní řetězce si bohužel zvykly na to, že mohou ve svých supermarketech ve střední a východní Evropě beztrestně nabízet podřadné zboží. A tradici měnit nehodlají. Proč také, když jim dávají za pravdu i sami zákazníci – kteří šizené potraviny kupují dál.

V západní Evropě by si přitom řetězce něco podobného dovolit nemohly. „Je pravda, že určité zboží by nám v jiných zemích omlátili o hlavu. Tady to ale lidé kupují,“ prozrazuje pracovník obchodního řetězce Billa, který si ze zřejmých důvodů nepřál být jmenován. Srovnání trhů navíc ukazuje na smutný fakt, že chuťově vydatnější a obsahově poctivější zboží na pultech supermarketů na západě stojí takřka stejně jako naše pochybné „lahůdky“.

Zdroj: https://www.penize.cz/spotrebitel/216823-proc-jime-odpad-a-je-nam-to-jedno

 Vítr z hor 


Re: Máslo 

(11.9.2017 11:50:12)
Myslím, že jeden z problémů je i v tom, jak to média komentují.

"Když oni jsou naši spoluobčané vlastně blbci."

Jaký "Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí".
Českého spotřebitele podfoukl hajzlík výrobce či prodejce, což je svinstvo. Když to spotřebitel zjistil, tak se z 88 % naštval. Tak jakýpak nevadí.

"Většina Čechů si však tato „jídla“ zvesela kupuje dál."
Co jim zbývá. Většina si nemůže dovolit pravidelně jezdit nakupovat mimo Kotlinku. A spousta lidí to ani netuší, bo jsme furt ujišťováni, že jakési inspekce fungují na jedničku a média jsou naším strážcem, který případný problém vyštěká.

Vždyť jsme se přece dostali do stavu, který je v podstatě nenormální. Furt jen luštit miniaturní písmenka na obalech a imrvére googlit jejich složení, aby nás hajzlík prodejce nebo hajzlík výrobce zas nevožulili a nejedli jsme kvůli nim sračky.

 Karkulkaaa 


Re: Máslo 

(11.9.2017 12:52:04)
Českému spotřebiteli to vadí. S kýmkoliv mluvím, každému to vadí. Já sama jsem už víckrát psala výrobcům, aby měli zpětnou vazbu, protože u všeho ošizeného se dozvíme, že je to na základě preference a chuti obyvatel.

Spoustu výrobků zhoršené kvality bojkotuji. Když začali prodávat Coca-colu s glukozo-fruktozovým sirupem, psala jsem výrobci, dozvěděla jsem se, že oni považují GF sirup a stejně kvalitní jako cukr. Zřejmě asi u nás, v Rakousku a Německu ne. Kolik lidí volá po cukru a stejně nic. Od té doby jsem Coca-colu nekoupila, nekupuju žádné nápoje se sladidly a sirupy.

Ale co dělat víc? Já myslím, že obyčejný český občan nemůže nic, tady musí přijít nařízení odněkud shora. Lidi nadávají a řetězce si stejně dělají co chtějí a zkouší, kam můžou zajít.
 Vítr z hor 


Re: Máslo 

(11.9.2017 11:43:31)
Hlavně nedokážu pochopit tu nekonečnou drzost výrobců, kteří jsou schopni vypustit něco tak urážlivého.

Nejsme my náhodou zákazníci? Nenosíme my jim náhodou prachy? Neměli by nám náhodou mazat med kolem huby?

A ne, "chcete žrát sračky, tak vám je naservírujem, a ještě si za to připlatíte, protože se neumíte bránit a vůbec vás máme kdesi".
 Monty 


Re: Máslo 

(11.9.2017 12:02:58)
Gréto,
no a proč by neměli? ~d~
Já nějak nevidím rozdíl mezi tím, když si dám rybu v Mnichově nebo v Berlíně, který jsou zrovna tak málo přístavní města jako Praha nebo Brno. Němci to moře taky nemají po celém Německu.
To máme tláskat plevelný sladkovodní ryby jen proto, že by se k nám ty mořské vezly o dvě nebo tři hodiny dýl?
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 16:46:40)
Burte, prodlužující se délku života ovšem mají z velké části na svědomí farmaka.
Farmaceutický průmysl vykompenzuje a zachrání spoustu prohřešků, které na svém zdraví pácháme.

Nicméně také si nemyslím, že všechno, co je na pultech supermarketů, je špatné.
Je třeba vybírat, ale vybrat se dá.
 Ropucha + 2 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:14:42)
Monty, tak na pečení cukroví já kupuji taková ta levná podezřelá no name másla, k tomu se zase musím přiznat, abych se nepoctivě nestavěla do ideálního světla :-D Říkám si, že když se to upeče, je asi jedno, jestli to předtím bylo X měsíců někde zmražené ...
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:20:05)
I moje babička, která všechno dělala poctivě do pečiva dávala máslo "dvojku"
 Eudo 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:50:32)
A nebo treba jim to fakt chutna vic. Ja treba z masla vubec nepecu uz leta. Pecu z "margarinu" s repkovym olejem.
 blbb 


Re: Máslo 

(11.9.2017 14:39:12)
Z Hery péci vážně nebudu, upeču jako vždy z másla, ale skřípat zuby mi budou, to jo.
 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:13:17)
Vanocniho cukrovi pecu minimum, protoze mi to nikdo neji, zase vanocek pecu dost. No a tenhle tyden padla dve masla, zacala sezona jablek a hrusek, takze pies a podobne dobroty + na chleba a na vareni. Do Vanoc uz to lepsi nebude~:-D
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:14:20)
Já taky peču z másla.
 Persepolis 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:09:47)
Máslo maže manžel, ten by margarín nevzal do pusy. Vymaže tak kostku za týden a já další kostku spotřebuju do vaření a pečení a to ani ne vždycky. Takže zatím to nějak moc neřeším.
Dcera pečivo skoro nejí a já si mažu buď žervé a pokud si dávám na chleba salám, tak pod něj zásadně a jedině hořčici ~;)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:12:36)
Snažím se mazat co nejmíň ne kvůli ceně, ale kvůli linii. Když už, tak máslo, manžel si oblíbil Floru. Hodně másla spotřebuju na vánoce do cukroví.
 Persepolis 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:13:02)
Jinak tedy já si pamatuji, že za totáče stálo máslo 10,- Kč, při asi tak desetině dnešního průměrného platu.
 sylvaina 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:28:23)
Pořád máslo. Jistou dobu jsme mazali hodně Floru, pak do ní začali přidávat palmový olej. Vtipné bylo, že v té době běžela reklama, že obsahuje samé dobré oleje a ukazovali řepku a slunečnici. No holt jsem si řekla, že taky nemusíme jíst všechno.Občas taky vyrábím z jogurtu a smetany "domácí lučinu". Tu máme rádi, ale pod všechno se nehodí.
Jinak jezdíme občas nakupovat mléčné výrobky do blízké vesnice ze dvora. No a ten člověk tam má i máslo a to už stojí méně než v obchodě... A je tedy opravdu dobré...
 TaJ 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:37:52)
Kupujeme pořád máslo, margaríny nám nechutnají, manžel si dá občas nějakou Ramu, ale taky to střídá s máslem, máslo je prostě máslo...snažíme se vychytávat akce a radši si namažu rohlík míň, ale máslem, než tlustě nějakou náhražkou...a syn má na rohlík nejradši neochucenou Lučinu, Žervé nebo Palouček, máslo si dává akorát pod med...
 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:39:59)
Tino, tak Lucina taky neni zrovna lacina (ale vyborna!). Na te ujizdim, kdyz jsem v CR. Tady se Lucine nic nevyrovna.
 TaJ 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:03:33)
Len, no, to úplně není, ale snažíme se jako u všeho, vychytávat ty akce - někdy koupíme Lučinu, někdy žervé, někdy ten Palouček v Lidlu, ten měli v létě na dovolené v penzionu a synovi chutnal snad ještě víc, než Lučina:-)
 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:10:47)
Tino, me prave chutna jen ta Lucina, to je ta dokonala chut, kterou jinde nesezenu. My tu mame desitky druhu podobnych vyrobku, ale proste to neni ono. Takze kdyz jsem doma, tak pada jedna krabicka za druhou~:-D
 Katka. 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:39:51)
Na pečivo mažeme žerné, lučinu...
Ale takový čerstvý rohlík s máslem a medem je bomba ~R^
Nepoužívám žádné flory, ramy... a ani s tím nehodlám začínat.
Minulý týden jsem v zkusila koupil Heru máslovou na štrůdl a prostě to nebylo ono, takže tento týden peču zase z másla ~R^
 Simeona+3 


Re: Máslo 

(11.9.2017 9:57:05)
Osobne jsem prestala maslo pouzivat, mazu hummus, Lucinu, pomazankove maslo. Deti maji rady Creme bonjour, mne to smrdi. Nevim, z ceho budu pect na Vanoce, 56 Kc a vice za maslo nedam.
 Simeona+3 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:12:27)
A u nas se snedlo kilo masla tydne (hlavne na svacinkach detem do skoly), to uz se nascita.
 Eudo 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:20:47)
Jak tluste ty svacinky mazete? A tolik tuku vubec taky neni moc zdravy, kdyz uz mluvime o "zdravem jidle", ne?
 Simeona+3 


Re: Máslo 

(11.9.2017 11:43:21)
Nemam pocit, ze bychom mazali tluste. Deti 3, kazdy snidani a dve svaciny denne (ovoce a zeleninu v ni maji taky, ale samotne jim nestaci). K tomu sem tam upecu, kousek masla dam na brambory a je to. Kazdopadne nejist tolik masla nam urcite prospeje ☺
 Len 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:27:14)
Simeono, tak to s nasim pul kilem zaostavam~:-D Fakt je, ze me deti si na svaciny (obedy) nepreji pecivo mazane cimkoliv, takze to je asi docela rozdil.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Máslo 

(11.9.2017 10:09:46)
Mažeme máslo. Jsme rozežraná rodina, která klidně snídá pouze pečivo a máslo, a večeří pouze pečivo a máslo.. Rozhodně měnit nebudu, raději se uskromním jinde, až to bude nutné.
 Martina, 3 synové 


Re: Máslo 

(11.9.2017 18:06:30)
Žervé nebo paštiku, máslo takřka nekupujeme, možná tak 2 nebo 3 za rok. ~;)
 SendyWendy 


Re: Máslo 

(11.9.2017 18:16:59)
Mažu máslo, ale s*rou mě tou cenou až hanba.
 . . 


Re: Máslo 

(11.9.2017 21:12:47)
šmarja tohle "téma" je tu už potřetí (nejméně, jen co vím)

Nemažu, neb nejím pečivo a chleba. Poslední jsem kupovala asi ještě v levných dobách (to tu pobývala dcera, ta maže), nebo jsem si nevšimla ceny - každopádně je teď nejspíš ten zbytek na vyhození.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.