angrešt |
|
(13.5.2016 20:50:17) To záleží, na jaký salát. Základní sauce vinaigrette (bílý vinný ocet, olivový olej, špetka soli) a sauce citronette (citronová šťáva, olivový olje, špetka soli) - nejšikovnější je dát to do malé šrouovací skleničky a pořádně protřepat, hezky se to zemulguje. No a pak více ochucené zálivky, kdy do vinaigrette/citronette přidávám dijonskou hořčici/hrubozrnnou hořčici/med/cayenský pepř/hrubě drcený pepř/lžíci smetany/lžíci majonézy/tymián/kopr.....
Ze speciálních zálivek mám ráda na niceský salát (bílý vinný ocet, sůl, olivový olej, česnek, bazalka, pepř), nebo třeba svařený balsamikový ocet s medem a olivovým olejem na caprese salát...
No a pak zálivky na bázi kysané smetany/jogurtu/majonézy (či různě pomícháno) - do nich česnek/strouhaný parmazán + bazalku/kopr+hrubozrnnou hořčici/strouhaný modrý sýr + citronovou šťávu.....
Na zeleninu doprovázející asijská jídla používám sezamový olej a citronovou/limetkovou šťávu
|
Z+2 |
|
(13.5.2016 21:02:33) To zálivku, zvlášť s octem nebo citronem vůbec nesladíte?
|
angrešt |
|
(13.5.2016 21:10:16) Obvykle nesladím. Sladím pravidelně jen na čekanku, fenykl... jinak jen vzácně přidávám trochu medu.
Cukr dávám jen do rajčatového a okurkového salátu takového toho klasického českého typu, tam jsem na to tak od dětství zvyklá.
|
withep |
|
(13.5.2016 23:19:11) Kvůli tomu mi cizí salát většinou nechutná - že bývá (alespoň pro mě) přeslazený.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.5.2016 21:11:00) Zálivku s klasickým bzeneckým octem jsem sladívala (takovou tu klasiku z minulého století ) ale tu už nedělám a zálivky s vinným octem nepřislazuji, není to třeba, naopak mi tam cukr spíš vadí, když ho tam někdo dá. Přislazuji jen strouhanou mrkev s citrónem
|
|
|
|