| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí pekárna x robot

 Celkem 69 názorů.
 Mapat 


Téma: Domácí pekárna x robot 

(26.12.2015 15:11:41)
Jdu se poradit. Mám asi 8-9 let pekárnu Domo. Prvních pět let jsem ji používala často, teď už chleba tolik nepeču, využívám spíš na kynuté těsto, hodně mi vyhovuje na marmeládu. Za ty roky byla jednou či dvakrát v opravě a nedávno jsem koupila novou vaničku. Před vánoci se přestaly točit háky, tipuju to na prasklý nebo povolený řemen. Mám dilema, zda ještě investovat do opravy u poměrně starého a používaného přístroje, či zda raději koupit novou nebo investovat ještě o hodně víc do nového robota.
Čím dál častěji čtu, že dlouholeté zástankyně pekáren od nich ustupují, dělají radši těsto v robotu a pečou v troubě. Tak váhám a sepisuju si pro a proti:
- v troubě pečený chleba je asi chutnější, ale pečení v pekárně ekonomičtější (nemá někdo spočítáno o kolik?)
- do pekárny to můžu naházet a odejít a vrátit se třeba za půl dne (ač radši chleba vytahuju hned po upečení), ale od robota a trouby se odejít nedá
- robot uhněte těsto rychleji, ale není pro chleba lepší ten pomalý postup, kdy se chvíli hněte, chvíli kyne, zase prohněte a zas chvíli kyne?
- pekárna je levnější než robot (šla bych už do nějakého s dobrý výkonem, koukala jsem na Kenwooda)
- zrovna ten Kenwood má ve standard výbavě i mixér, který určitě nevyužiju, tak se mi nechce platit za zbytečné příslušenství; nepotřebuju ani nic dokupovat, už mám všemožné krouhače a strouhače
- Kenwood je hodně velký do naší malé kuchyně, i když to je pekárna taky, ovšem robota bych využila i na šlehání
- robot je asi hlučnější než pekárna?

Jaké máte zkušenosti a co byste volili/y?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 15:26:23)
To je těžký, taky mám DOMO tolik let a taky už se blíží její konec. Peču dost v troubě, mám i ošatky na chleba a jsem hračička, ale v létě je pekárna nepřekonatelná. V letošních vedrech bylo nemyslitelné zapínat troubu. A nasypat suroviny a vyndat chleba nebylo vůbec špatný. Takže já osobně půjdu zase do pekárny. Ono i to těsto se už vyndá vykynutý a nemusí se přehazovat do mísy a nechávat vykynout, nehledě na ideální teplotu kynutí.
 Dáša 2 kluci+ holčička 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:03:56)
Před půlrokem mi odešla pekárna Domo. Koupila jsem za 500 hnětač/šlehač moulinex a jsem naprosto spokojená, hněte výborně a rychle a využiju ho na plno jiných věcí. Pekárna mi nechybí, stejně jsem pekla vše v troubě.
 withep 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:31:07)
Jak vypadá takový hnětač/šlehač za 500?
 Dáša 2 kluci+ holčička 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:39:49)
http://mixery.heureka.cz/moulinex-hm-4121/recenze/#ng:d65169a32b8b214269256028ea6a3184
 Mapat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:47:09)
Dášo: něco takového jsem měla, sloužil tak 6 let a jak píšu, na lehčí těsta fajn, na chleba 450W a plastové provedení moc není.

Len: co máš za přístroj? Kenwooda nebo KA nebo něco takového?

Jaký je rozdíl mezi Kenwood Major a Chef? Chef je menší?
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:52:35)
Mapat, mam Kenwood Chef Titanium, takovy ten, co ma casovac. Chef je mensi, Major ma misu asi na 6,5 litru, Chef jen na 4 a neco.
 Dáša 2 kluci+ holčička 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 18:08:12)
Mapat, já si moulinex koupila jen jako šlehač, vůbec mě nenapadlo jej využít místo pekárny. Ale asi týden poté se pekárna pokazila, tak jsem moul vyzkoušela. Zatím chlebová těsta zvládá dobře.
 Vínečko 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:02:08)
U nás pekárna už jen zabírá místo. Všechno děláme v robotu a pečeme v troubě.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:25:01)
pekárnu
 withep 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:26:36)
Tohle dilema je takový milý evrgrín :-)
A pak ještě, jestli je lepší bydlení ve městě nebo na vesnici, to je podobně vyrovnané.

Co bych ti tak poradila (když já pekárnu nikdy neměla a jen jednou na návštěvě jsem zkoušela nějakou cizí starou, a výsledek byl hrozný)? Jestli nemáš, kup si ošatku a zkus si upéct chleba v troubě, ať můžeš posoudit ten rozdíl. Rozdíl ve spotřebě elektřiny neznám, ale bude v řádu korun. U mě by velkou roli hrála velikost (resp. malost) kuchyně a nedostatek úložných prostor. Ale ta kritéria mají pro různé jedince různě velkou váhu. Mixér bys nevyužila, protože už nějaký máš? Třeba by byl výkonnější...? Já mám robot (Bosch MUM) a používám ho kromě hnětení a šlehání i na strouhání většího množství, mixér od dob, co jsem dostala tyčový, poněkud zahálí, ale občas se šikne.

 margotka78 alias shit-roller 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:31:11)
já ti zas nevím, k čemu bych použila robot. Nějak nemám nápady.. ~:-D
 Mapat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:40:18)
Dáša: šlehač/hnětač za 500 jsem měla, na šlehání není není špatný, ale na tuhých těstech se rychle odvaří. Těsto na chleba se má pořádně "vybouchat", nestačí jen spojit ingredience.
withep: sice mám doma po babičce ošatku, ale v troubě chleba momentálně nezkusím, bo nemám hnětač~;) V troubě jsem chleba pekla, když byla pokažená pekárna, přišel mi vždycky takový "přizdrclý", říkala jsem si, že v tom je právě ta výhoda pekárny, která hněte - kyne - hněte - kyne. Ale teď čím dál častěji čtu, že teplé kynutí není zas tak dobré a že s robotem mají těsto uhnětené krásně, tak jsem si myslela, že jsem to hnětení asi flákala nebo jsem neměla dostatečně výkonnou mašinu (byl to ten typ za pětikilo).
Mixér nevyužiju, protože mám ponorák a na koktejly smoothie maker, nic dalšího v mixéru (blenderu) nepotřebuju; na zeleninu mám samostatné bubínkové struhadlo a sekáček mám v sadě s tím ponorákem.
Do nově zařizované domácnosti by robot s příslušenstvím byl jednoduchá volba, u nás už se za ty roky přece jen nějaké přístroje nashromáždily, tak nechci příslušenství, které nevyužiju.
 Hanka 75 


tip na tichou pekárnu ?? 

(27.12.2015 10:44:33)
jo evrgrín, jsem ta co stále nemá ani jedno ~;)
už několikrát jsem skoro koupila pekárnu, ale ztroskotala jsem např. na tom, že nechci "pípací" (malé děti) a to se tak špatně zjistuje. výrobce často neodpoví, takže jen z recenzí na daný výrobek. taky jsem dlouho sháněla bez teflonového povrchu, ale to už jsem vzdala.

používala bych ji hlavně na dělání kynutého těsta (a chleba, nejlépe z kvásku-což ale uměla co jsem zjistila jen jedna pekárna, která ale měla zase pro mne jiná negativa), ale pekla (kromě horkých letních dnů) v troubě (kvůli tefl. povrchu)

nemáte někdo tip na tichou pekárnu s dvěma háky (nepípací, jako, že pípne když je hotovo apod., a i tišší provoz) ?
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:32:12)
Podle mne je chleba z robota upeceny v troube mnohem lepsi, zvlast, kdyz vykyne pres noc (nebo pres den~:-D) v lednici. Uzasny. Robota mam teda jen neco pres tri mesice, ale zatim ho pouzivam denne, mam dost nastavcu, takze vyuziti ma. Preorganizovala jsem kvuli nemu trochu kuchyni, protoze holt velky je, nastavce jsou taky pomerne velke, takze nejake misto je treba.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:36:38)
A k čemu ho prosím tě denně používáš?
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 16:44:16)
Tak ja k nemu mam spoustu nastavcu, treba mixer (smoothie), odstavnovac, krouhac, zmrzlinovac, mlynek... Stavu delam denne, protoze nejim ovoce v celku. Sladke pecu obden, chleba jednou za tri dni, zeleninu taky nekolikrat tydne. Chtela jsem ho dlouho, ale ze ho budu pouzivat porad jsem si nepredstavovala.
 Vítr z hor 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 20:51:04)
Len, ty mas/pouzivas ten odstavnovac na bobule? Jake ovoce do nej davas? Funguje dobre na vsechno? Uvazuji o nem...
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 21:16:07)
Veveru, mam ho od zacatku, pouzivam prakticky denne. Funguje na vsechno ovoce, co jsem zatim zkusila, urcite neco zapomenu, ale byla to hruska, jablko, vino, boruvky, jahody, maliny, ananas, pomerance (na ty je teda lepsi ten citrusovac), broskve, merunky, mango, papaja, fiky, rajcata. Sezmoula i spenatove a jine listy. Jeste se mi nepodarilo odstavnit mrkev, i kdyz vim, ze to lidi delaji. Ale zkousela jsem to jen dvakrat. Asi to chce nejak predkrouhat. Nektere ovoce je treba tim prohnat dvakrat, protoze stava zustava v tom odpadu, treba maliny.
 Vítr z hor 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 22:38:10)
To zni uzasne. V nekterych recenzich jsem ale cetla, ze se to furt ucpava a musi se to kazdou chvili rozmontovavat a cistit. Je na to nejaka finta?
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 23:33:22)
Veveru, stalo se mi to jen jednou, kdyz jsem pouzila vino se zrnickama uvnitr. Takze nevim, proc se to nekomu ucpava, mne se to nestava. Delam tak pul litru stavy najednou, mozna o neco vic, proste dve velke Ikea sklenice.
 Vítr z hor 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 10:46:40)
Dekuji, Len, to mam radost. Tak ja si ho zaradim mezi budouci upgrade robotu :-)

P.S. Mrkev odstavnuji bezne a velmi uspesne - ale v normalnim centrifugovem odstavnovaci Philips. Tam delam i smes mrkev-jablka-cervena repa.
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 12:52:41)
Veveru, ano, prave proto uvazuju o beznem odstavnovaci, akorat nevim, jestli si poridit ten odstavnovaci nastavec k robotu nebo samostatny odstavnovac.
 :-) zaregistrovaná 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 17:41:17)
naučila jsem se dávat věci na charitu, takže bych volila i robota i pekárnu, a dosavadní příslušenství klidně předávám dál. Využívám totiž oboje, pekárnu už ale pouze na hnětení chleba (někdy), spíš je naprosto nepřekonatelná ve škvaření sádla. Právě pro tuhle funkci u nás bude mít vždy místo ~w~
 Moncaka 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 18:28:26)
Opravit pekárnu Tě nebude moc stát, stačí zjistit, který řemen potřebuješ vyměnit, koupit, či nechat si poslat poštou, namontovat a můžeš péct dál. Už jsem takto opravovala pekárnu 2x.
Pekárna těsto uhněte mnohem lépe než robot - mám Bosch MUM. Já už chleba moc často nepeču, ale na ty kynutá těsta je pekárna k nezaplacení. Jsem rozhodnutá koupit pekárnu znova pokud odejde.
Robot mám taky, též hodně využívám, ale ne na hnětení kynutých těst, podařilo se mi ho odrovnat když jsem hnětla těsto na chleba, naštěstí v záruce, ale už tam hutné kynuté těsto radši nehnětu.
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 22:19:18)
Moncako, myslím si, že mám srovnání velmi dobré, protože jsem v pekárně pekla chleby, zadělávala těsta 11 let a tedy mám pocit, že buďto máš špatného robota nebo ho neumíš používat a nebo prostě vnitřně preferuješ víc pekárnu, protože neznám člověka, který má třeba robota Kenwooda, Kitchen Aid... že by řekl, že pekárna je na těsta lepší. Je to podle mě opravdu holý nesmysl, jen se opravdu člověk musí naučit robot používat. Mně se třeba první těsto na vánočku z robotu vůbec nepovedlo, protože jsem to těsto vysloveně umlátila, a pak jsem načetla na netu, jak na kynutá těsta v robotu a od té doby je mám jako peříčko. Teď jsem třeba pekla vánočku a 3. den byla naprosto úžasná, mechová...
To stejné těsto na chleba - za cca 10-15 minut mám hotové těsto váhy dvou kil - těsto je senzace - okénkový test ani není potřeba ~R^ Pekárna Ti 2 kila těsta nepojme ani náhodou. Navíc v robotu zvládnu připravit do hodiny minimálně 4 těsta v pekárně to trvá cca 1,5 hodiny minimálně... Chodím do diskuse ohledně pečení kváskového chleba, pečiva a zpočátku velké zastánkyně pekáren postupně přecházejí na pořádné roboty a nemohou si změnu vynachválit.
 Moncaka 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 20:42:25)
Ono záleží jakou má člověk pekárnu a jakého robota. Psala jsem, že mám robot Bosch MUM a kapacita té mísy je zhruba poloviční než nádoba, co mám k pekárně - mám velkou Unold a ta dá 1800 g těsta, což MUM ani náhodou. Těsto na vánočku robot uměl uhníst skvěle a i ho utáhl (přeci jen vánočka je z pšenice, ale chleba žitný a celozrnný), ale ne to množství, ze kterého peču. A na těstě na chleba jsem odrovnala motor na robotu, nebo přesněji asi pojistku před motorem, ale prostě už nefungoval a musel do servisu.
Pochybuji, že jsem blbě pekla, když jsem jednak jela podle receptu a stejný chleba, chutný, pekárna zvládla bez problémů. Ale na pečení sice nejsem odborník, ale prostě MUM těsto na chleba neutáhne a riskovat opět poruchu nehodlám, protože robot používám hlavně jinak než na hnětení těsta na chleba.
 Moncaka 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 20:58:40)
Koukám jaký máš robot, tak to věřím, že uhněte lépe než pekárna. Mám ten svůj robot asi 10 let, nechce se mi jen tak vyhodit a koupit jiný, používám hodně příslušenství k němu, takže to není jen koupit základ, a ne vše jsem našla, že ten Kenwood má - konkrétně jsem nenašla mlýnek na mák. Tak třeba časem.
 Zajoch ušatej 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 0:09:48)
Zerat, moc prosím, poradíš, jak na kynutá těsta v robotu? Kváskový chlebík mám ukázkový, nedaří se mi ale vánočka a rohle taky někdy nejsou ono, tak jestli prozradíš jak správně se to má dělat a třeba zjistím, v čem dělám chybu. Moc děkuji.
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 10:34:47)
Zajochu, já jsem ke kynutému těstu zpočátku přistupovala stejně jako k chlebu, takže jsem nechávala robot hníst hníst, nechtělo se mi hrát s kostkovým droždím a čekáním na kvásek z něj a výsledkem byla sražená, nenakynutá vánočka.
Potom jsem načetla na netu, že je lepší opravdu zadělat kvásek z kostkového droždí (i když už mám vyzkoušené, že třeba Vitana sušené droždí funguje dobře), hezky nechat rozdrobené droždí s troškou mouky, cukru rozmíchat "Ká" metlou a pak nechat vzejít. No a potom přidám vše další a nechat promíchat už klasickým hnětacím hákem, tak nějak jemně jen po dobu než se to těsto hezky spojí. Pak už jen vyndám na linku a jemně prohnětu po lince rukami a dám do mísy vykynout... po hodině těsto prohnětu jemně znovu, po další hodině zase, a pak už jen udělám vánočku... prostě klasika :-)
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 10:35:58)
Letošní vánoční vánočku jsem měla zatím nejlepší v historii. Opravdu i 3. den byla luxusní ~R^
 Zajoch ušatej 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 15:16:09)
Zerat, děkuji, tak to já to to děláme stejně - já kvásek nechávám vzejít vždy, jen to tedy nemíchám metlou, dávám mouku, udělám 2 důlky, do jednoho dám všešlý kvásek, do druhého sůl a cukr, promíchám hákekm, přidám mléko, promíchám, přidám máslo, promíchám - píšu teď o vánočce. Je teda pravda že to pak nechávám kynout, už nemíchám - zkusím ale! Já mám problém, že těsto nakyne krásně, po umotání vánočka taky, ale dám do trouby, pořád dobré, ale když to následně přikryju alobalem když už je dost tmavá tak vánočka klesne - grrrrrrrr Zkusím ale to promíchání po hodině jak píšeš ty - já to envzdám!!!

Jinak těsto na rohlíky taky po hodině srážíš, nebo ne???
 Zajoch ušatej 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 15:17:29)
Jo teď čtu že mícháš kvásek ká metlou - já dávám do hrnečku mléko vlažné, droždí do toho čerstvé, trochu cukru, rozmíchám, nechám vzejít a pak viz předešlé...
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 15:19:32)
Podle me je hlavni to nepremichat, proste jak pise Zerat, michat kratkou dobu, ne jako chleba. Ja chleba mam v robotu 20 minut, vanocku asi 3 minuty. Davam teda vsechno najednou a cerstve drozdi nemam, neb ho u nas neprodavaji. Taky uz jsem ji premichala a byl problem.
 Pavla 
  • 

Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 15:21:09)
Len, technicka ja kupuji cerstve drozdi u tureckych obchodech. Nemaji ho u vas v Indove?
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 15:30:20)
Pavlo, u nas Indove nejsou. Jen Polaci a Zide. Ale vlastne Turci maji na hlavni taky jeden obchod, chodim tam obcas pro ovoce a zeleninu, tak kouknu i po drozdi.
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 20:10:56)
Zajochu, nemáš v troubě pravý horkovzduch? Já vánočku třeba vůbec nepřikrývám alobalem. Jak je upletená, nakynutá, tak ji pomašluji vejcem, posypu mandlemi... a dám ji do studené trouby. Zapnu pravý horkovzduch na 160°C a víc si toho nevšímám. Cca po 40-50 minutách mám vesměs vánočku z 500g mouky hotovou. Bývá krásně nazlátlá - vůbec nemá sklony k přepalování se. ~R^
 Zajoch ušatej 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 23:51:10)
Zerat, příště zkusím s tím srážením .-)

Pravý horkovzcuch myslíš že mohu péct několik plechů najednou? Jj, ten mám, nebo jak jinak poznám pravý horkovzduch prosím tě? A dávat vánočku do studené trouby mě tedy nenapadlo :-O Já dříve pekla na 220st 10min., snížit teplotu na 160 a péct cca 40min. Už po těch cca 10min. jsem jí ale měla dost tmavou! Na FB mi bylo porazeno dát hned na 160st péct - i tak mi ale přišla po těch cca 35min. už taková akorát, tak jsem jí přikryla alobalem a fakt pak klesla .-( Jako dnes tu byla švagrová a chválila jí, jak je výborná, noc huťově ano, ale já prostě vím, že klesla v té troubě a to je podle mě špatně - je to tak?

Fakt jí mám dát do studené trouby? Já takhle pekla jen když jsem pekla v římském hrnci, normoš na plechu ale ne!

Jinak s tím srážením máš určitě pravdu - mamina ale podle mě srážela i těsto na housky dříve když zadělávala ručně.
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(29.12.2015 15:23:11)
Zajochu, pravý horkovzduch má ke klasickým topným tělesům ještě kruhové topné těleso + horký vzduch, který teplo rozhání rovnoměrně po troubě.
Tak jsi mě navnadila, že se tu "od rána" také hraju s další vánočkou. Momentálně ji mám upletenou a čekám až nakyne na plechu. Pak ji klasicky pomašluju vajíčkem, dám mandle a vsadím do studené trouby a zapnu onen pravý horkovzduch na 160°C a víc si jí nevšímám. Vánočky peču celoročně a vcelku hodně často, protože je to rychlá snídaně případně svačina do školy, takže to vkládání do studené trouby mám už lety osvědčené ~;) Naopak si myslím, že takové ty rady vkládat vánočku do rozžhavené trouby přes 200°C... pochází od starých lidí, kteří o nějakém horkovzduchu neměli potuchy ~:-D, jinak si to neumím vysvětlit :-)
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 20:15:09)
Ne ne, jiná těsta nesrážím. Nevím sama proč, ale maminka mi vždycky kladla na srdce, že u vánočky je potřeba těsto po hodině srazit a lepší je to udělat aspoň 2x, ale proč fakt nevím. ~d~ Těsto na rohlíky nesrážím- tedy vlastně je pravda, že na rohlíky člověk pracuje s těstem defakto 2x,- při dělení na kousky, pak se válí na tvary... ale že bych těsto na rohlíky srážela opakovaně při prvotním kynutí, to ne. Fakt jsem to teď začala dělat jen u vánočky - u jiných kynutých těst s tím zatím nemám zkušenost.
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 20:18:46)
Jinak víš, co mě napadlo? Manželova babička říkávala, že kynuté těsto se nesmí trouba otevírat v průběhu pečení, protože jinak "spadne". To bych řekla, jestli to nebude Tvůj problém.~d~ Možná tam ten alobal dát rovnou pokud tedy nemáš chuť zkusit pečení s pravým horkovzduchem (máš-li ho) ~x~
 Zajoch ušatej 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(28.12.2015 23:54:31)
zerat, no možné to je? Když alobal dávám tak jasně že se trouba ochladí jak je otevřená... Zajímavý ale je, že i mamina vždy přikrývala a vánočka jí neklesla. Jinak mně přijde že i po vyndání z trouby ještě klesne, přitom do ní píchám než jí vyndám, abych zjistila, že je dopečená. Teď jsem jí i nechala v troubě po vypnutí - aby neutrpěla tepeelný šok, no stejně klesla můra jedna. Obávám se, že rodina bude za chvíli vánočku nenávidět než se jí naučím péct k mé spokojenosti :-D
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(29.12.2015 15:29:40)
Zajochu, zkus ten horkovzduch - dát vánočku do studené trouby, zapnout horkovzduch... a neotvírej troubu dokud nemáš pocit, že je už hotová. Uvidíš. Já jsem si třeba žádného klesání nevšimla. Trošku jsem pátrala po netu a vypadá to, že to srážení těsta během kynutí má význam ten, že by to mělo předejít překynutí. A tak mě napadlo, jestli ty Tvoje vánočky náhodou nejsou překynuté. Když se někomu podaří překynutý chleba, tak ten se na plechu či kameni úplně rozteče, spadne vlastně ihned po vyklopení z ošatky... netuším, jak se chová překynutá vánočka, ale nemůže to být tohle? ~d~
Ale spíš mi přijde, že splaskne proto, že v nevhodnou dobu otevřeš dvířka trouby ~d~
 Zajoch ušatej 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(29.12.2015 20:42:09)
Zerat, moc děkuji za rady - zkusím tedy příště studenou troubu a uvidíme :-)

Mám u sebe manžela - čtu mu popis horkovzcuchu a říká že toto přesně máme. Už je to dlouho co jsem vybírala troubu, myslím ale, že toto můj požadavek byl - pravý horkovzduch. Byla dost drahá, tak asi ano.

Příště tedy po hodině těsto znovu promíchat a dát do studené trouby - dám vědět, jak to dopadlo :-)

A ještě se zeptám - když dám do studené trouby, ještě mi tam vánočka vyleze, nebo už ne? Já jen abych věděla, jak se má chovat... A pečeš jak dlouho prosím tě?

Jinak chleba peču jen kváskový a ač ho někdy nechávám kynout fakt fest dlouho, nikdy mi nepřekynul - peču na keramické desce, kolikrát se mi ii přichytí k ošatce, takže po vyklopení si vždy říkám uuuuuuf, to asi nebude dobré - peču přvních 15min na 250st a vždy krásně vyskočí ale :-)
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(29.12.2015 21:42:59)
Zajochu, vyzkoušej, uvidíš sama, co se Ti bude více zamlouvat. ~x~ Já nechávám vánočku vykynout cca 40 minut než jde do trouby a v troubě mi ještě kousek vyroste. V troubě ji (z 500g mouky) mám 40 minut od chvíle zapnutí trouby na těch 160°C při horkovzduchu. Ale tohle musíš prostě podle Tvojí trouby...

Ad překynutý chleba, také se mi ještě nepodařil, peču na keramickém kameni, tak si taky myslím, že ten to možná zachraňuje a nebo máme obě na to "oko", že odhadneme dobu kynutí. ~d~ :-) Na diskusi o kváskovém pečení jsou překynuté k vidění poměrně často.
 Pavla 
  • 

Jaky robot na testa?  

(28.12.2015 15:23:18)
Jaky robot hlavne na testa? To mate vsechny Kenwood nebo Kitchen-aid nobo ma i nekdo neco levnejsiho?
 zerat 


Re: Jaky robot na testa?  

(28.12.2015 20:30:26)
Pavlo, klidně bych koupila něco levnějšího, ale robot jsme kupovali kvůli přípravě těst na kváskový chleba a když zadělávám na dva, tak potřebuji stroj, který zvládne 2 kila těsta. No a aby ten robot něco vydržel, tak by měl mít kovové převody - no a v takové kategorii nic levnějšího není ~d~ I když tedy můj Kenwood byl pořád levnější než zmiňovaný Kitchen Aid ~;)
 Len 


Re: Jaky robot na testa?  

(28.12.2015 23:22:06)
Pavlo, ja uvazovala nad Bosch MUM, tim nejsilnejsim, ale pak jsem dostala svuj Kenwood za skvelou cenu, tak jsem se uz nerozmyslela. Shodou okolnosti byl v te dobe KA s food processorem a extra misou za stejnou cenu jako ten Kenwood, ale prave kvuli chlebovym testum u mne vyhral Kenwood.
 Pavla 
  • 

Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 14:53:56)
Holky dik. Ja jeste uvazuji o Kmix. Mne nejvic odrazuji ty ceny prislusenstvi.
 zerat 


Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 15:24:44)
Pavlo, otázkou je, co všechno budeš potřebovat. Já třeba nic dalšího než to co je v základu nepotřebuji. Měla jsem obavu, že mi bude chybět mísa s noži na strouhanku, namletí piškotů... a nakonec mi stejnou službu udělal drtič u ponorného mixeru :-) ~R^ zvažovala jsem nástavec na nudle a nakonec si případně těch pár nudlí nakrájím ručně... ~d~
 neznámá 


Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 15:34:58)
Zerat, prosím tě, jaký je ten správný nástavec na nudle do polívky. Zatím jsem koukala jen zběžně, ale našla jsem špagety a jiné těstoviny, ovšem obyčejné nudle ne.
Ještě bych potřebovala lis na cukroví, ten jsem letos postrádala.
 zerat 


Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 16:11:11)
Neznámá, no teď na to koukám a píší tam, že je to jen na tagliatele, špagety a těstovinový plát... Tak tedy nevím, ale na fotce na té krabici mi to jedno z toho přijde jako nudle ~e~ ~d~ http://www.kenwoodworld.com/cs-cz/vsechny-produkty/kenwood-kuchynske-roboty/prislusenstvi-pro-modely-chef-a-major/set-prislusenstvi-pasta-expert-ma830-awma830001 Možná poradí někdo zkušenější.
 zerat 


Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 16:12:00)
A tady píší o tvořítku na cukroví, tak to možná bude ten lis. http://www.kenwoodworld.com/cs-cz/vsechny-produkty/kenwood-kuchynske-roboty/prislusenstvi-pro-modely-chef-a-major/a910-metal-pasta-maker-awat910001
 neznámá 


Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 16:21:02)
To jsem právě taky našla a jsem z toho jelen. Zkusím se po svátcích poptat v místním obchodě, od Kenwooda jezdí na školení a docela dobře mi poradili, tak určitě budou vědět.
 Len 


Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 18:00:33)
Podle me na nudle do polivky nic nemaji. Ja chci to, co vyvali plat a nudle si pak narezu, z valeni testa me hrozne boli zapesti.
 Len 


Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 18:03:05)
Pavlo, ja nevim, kde jsi, ale u nas se treba da na Amazonu poridit hodne levne, chce to hlidat. Ja nedala za zadny nastavec vic nez 30 liber, zmrzlinovac jen za dvacku, mlynek taky, citrusovac 15. Nejdrazsi je odstavnovac (ne to na bobuloviny, ale normalni), ten jsem vzdala, pod £75 se nedostane.
 Pavla 
  • 

Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 18:40:06)
Ja bych chtela urcite nastavec na lasane. To mi rucne proste nejde. Plus neco na krouhani atd,,{mame zahradu}. jeste jsem brave premyslela o Bamix s nastavceme a Kenwood patisserie.
 neznámá 


Re: Jaky robot na testa?  

(29.12.2015 22:31:48)
Nastavec odšťavňovač mám a nevím co si o něm myslet. Odšťavňuje asi dobře (včetně mrkve nebo řepy), nemám porovnání s jiným odšťavňovačem, ovšem je hodně hlasitý. Neumím si představit používat ho denně v paneláku.
 Len 


Re: Jaky robot na testa?  

(30.12.2015 15:06:41)
Neznama, hluk by nevadil, nastesti v panelaku nejsem. Ale ta cena vadi a taky je spousta recenzi, kde si stezuji na slozite myti. Ja odstavnovac uz vyresila, koupila jsem Philips open box z Amazonu, za 27 liber, puvodni cena asi 70. A je to uplne novy, funguje skvele a cisteni zabere tak tri minuty. Uvidim, jak dlouho vydrzi. Akorat je to velka krava, to na Kenwood by asi bylo skladnejsi.
 Edysha 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 21:16:17)
Tak presne tohle dilema jsem resila od jara. Nakonec jsem Jeziskovi napsala o KitchenAid, takze vyhrala varianta kvalitni robot. (Predtim jsem mela pekarnu a robot z Lidlu).
 zerat 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(26.12.2015 22:32:02)
Pokud jsi zatím nikdy neměla potřebu jiného stroje než pekárny, tak bych šla znovu do pekárny. Vyhovuje-li Ti pekárnový zdlouhavý proces kynutí, pečení, nevadí Ti buchtoidní chleby (to nemyslím hanlivě)... Není potřeba kupovat stroj okolo nebo přes 10 tisíc korun jen proto, že jiný by robot upřednostnil.
Podle mě je chleba upečený v pekárně a v toubě nebe a dudy. Pekárna dělá chleby jiné - jak jsem psala buchtoidní, vlhké. V troubě třeba na kameni upečený chleba je prostě klasický chleba no a kváskový chleba to je úplně jiná třída tj. chléb, který pamatuji z dětství - mňam! :-)
Jen doplním konkrétně k tomu robotu Kenwood Major Premiéru 770 - mám k němu mixér a maso mlýnek. Masomlýnek jsem za poslední rok tedy ještě nepoužila, ale mixer je naprosto skvělý, a to až tak, že funkční stávající jsme dali na půdu coby rezervní a používáme ten k robotu. Je termovzdorný, takže v něm můžeš mixovat i vroucí tekutiny... Jde krásně rozebrat, umýt v myčce... i když tedy já do myčky dávám jen tu nádobu a víko... Další příslušenství zatím nemám, protože nic dalšího zatím nepotřebuji :-)
 Hadice a hadi 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 6:31:22)
Zohledni ještě jedno kritérium. Jaký máš podmínky pro kynutí? My máme doma poměrně chladno, přes zimu mi pořádně těsto nekynulo. Já teda hodně peču sladký věci, normálně v troubě. A v pekárně vůbec nic nepeču, ani pečivo-vše v troubě, používám ji jen na těsta a mam ji i tak fakt rada. Robot mám taky, ale je to nic moc - bosh mum. A nepoužívám ho moc často, věřím ovšem, že pořadnej robot pekárnu nahradí, mimo kynutí.
 Sharien 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 18:46:01)
Resila sjem před lety a mam ozkousene ruzne kombinace, teprve ted jsem spokojena a nic mi zbytecne nelezi ve skrini a nic nechybi. Mam pekarnu Vital upravenou od Reisse, kovove haky, nerez nadobu, utahne i zitny velky chleba, je komplet programovatelna (delam kvas a vse), pak mam kvalitni ponorak s nástavcem na led, malym a velkym kutrem a metlickou, el. mlynek na maso s krouhacími nastanci (je uuzasnej, strouam na nem skoro porad) a rucni slehac. Jak pisu, varim hodne, pecu... mam vse a vse jde rychle vyndat, zandat, umyt v mycce.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 18:56:39)
Ta Eta vital je u mě první v pořadí výběru.
 Sharien 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 19:51:58)
Je vyborna, mam ji skoro tri roky a jede (předtím jsem dve jiné oddelala). Jednou byl problém, ze prestala pipat (pro mne velky problém :-) Bez zarucaku, super domluva s Reissem, poslal v obalce novou tu desticku programovaci a manzel ji vymenil a jede se dal.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 20:16:54)
Já mám léta DOMO B3955, taky už je na ní vyměněný kdeco, nemůžu si stěžovat, ale věčně tu nebude, tak se poohlížím po nové.
 Sharien 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 21:26:20)
Ja předtím dve oddelala na zitnem chlebu, neutahly to a jak nebyly celokovove, tak se prvne vyfrezovaly haky dokulata na hřídelkách a pak odesel ten remen? Proste nevydrzely tu zatez, kterou po nich požaduju, tahle drzi :-) A velkou výhodou je ten program, který si muzu uplne cely nastavit, takze jde na nej pect i kvaskovy chleba, který normalni pekarny neumi.
 Len 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 20:14:48)
Ta pekarna vypada fakt dobre~R^
 Edysha 


Re: Novou pekárnu nebo robot?  

(27.12.2015 21:30:13)
Etu vital (v te predchozi verzi), jsem mela 7 let, absolutne bez poruchy a slouzila by i dal, kdybych ji nevymenila za robot.
Jen ty jejich "puvodni" teflonove nebo jake pecici nadoby jsou naprd, hned se zacnou loupat. Urcite jdi do nerezovych.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.