| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Dýňová semínka

 Celkem 10 názorů.
 sevenofnine 


Téma: Dýňová semínka 

(2.11.2015 16:48:45)
Prosím o radu. Mám tu z dlabání hromadu semínek, co s nimi? Jak je mám upražit a hlavně jak se mám dostat dovnitř? Semínka jsou tvrdá, bílá z hokaida, máslové a muškátové dýně. Díky za radu.
 Leda 


Re: Dýňová semínka 

(2.11.2015 17:39:19)
My je doma sušíme v troubě (na 50 stupňů - přes noc, ale stačilo by asi i kratší dobu) nebo v sušišce. Když jsou suchá, dostává se do nich trochu líp, ale pořád to jde celkem blbě. Ale co by člověk neudělal pro získání superportraviny, že jo. :-)
 Lady V. 


Re: Dýňová semínka 

(2.11.2015 17:53:34)
Ja je osolím a hodím na plech do trouby na ca 200°C. Občas promíchám. Fígl je v tom vychytat to tak, aby se nespálila ani nepřesušila. Jádra v slupce mám jenom na přímou konzumaci (slupka se od špičky rozkousne, jádro se jazykem vytáhne a slupne, jde to raz dva. Do salátů atd. jsou dýňové sorty s jádry bez slupek.
 Muumi 


Re: Dýňová semínka 

(2.11.2015 21:17:38)
Usuším a dávám sežrat ptákům do krmítka. Na jídlo si je radši koupím - to je tykev olejná, jiný druh.
 withep 


Re: Dýňová semínka 

(3.11.2015 5:33:26)
Nasypat ptáčkům. Nefrflala bych se ani s tím preparováním z dužiny. Na semena se pěstuje bezslupkatá tykev olejná. Trvalo mi několik let, než jsem to pochopila ~k~
 sevenofnine 


Re: Dýňová semínka 

(3.11.2015 6:44:01)
Díky za rady, my to neumíme "kulturně" jíst. Pokus s malou hrstí upražených semen byl až moc "zajímavý". Jsem šetřivka na baterky, zbytek nechám proschnout a postupně nasypu do krmítka a pro nás semínka koupím :-).
 boba007 


Re: Dýňová semínka 

(3.11.2015 7:48:25)
Já je vždy jakž tajž oberu od těch vláken dýně, na 10 minut dám vařit do osolené vody, pak hodím na plech s pečícím papírem a pokapu olivovým olejem. Na 180°cca 30 minut za několikérého promíchání peču. Jakmile jsou zlatý (ne tmavě hnědý), vyndám z trouby. Pak jsou výborný. Dáváme je jako ozdobu na talíř s dýň. polévkou nebo i zobeme samotný.
 boba007 


Re: Dýňová semínka 

(3.11.2015 7:49:00)
ještě se po tom vaření musí protřít v utěrce (ta je pak dost špinavá, ale nevadí).
 Hanka36 


Re: Dýňová semínka 

(3.11.2015 7:55:10)
Mám stejný fígl na loupání jako příspěvek výše. Od špičky nakousnout a jazykem jde pak lehce ven a padá rovnou do pusy. Ale má to nevýhodu, že jich sním hodně v rekordně krátkém čase. Jsou to léta praxe už od dětství.

Ale takto se dají loupat i pro vaření: v ústech jen nakřupnout - vždy od špičky a pak už se snadno doloupne v ruce a do misky s ním.

Sušíme solené v troubě tak na 80, lehce je zapražíme.
 holka anonymka 


Re: Dýňová semínka 

(3.11.2015 10:47:03)
navzdory všem radám jsem semínka dýní omyla a usušila, a na suché pánvičce bez oleje zprudka opražila, dokud nezačaly jakoby praskat. Hned jsme je jedli a bylo to moc dobrý :-) I se slupkama...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.