sevenofnine |
|
(2.11.2015 16:48:45) Prosím o radu. Mám tu z dlabání hromadu semínek, co s nimi? Jak je mám upražit a hlavně jak se mám dostat dovnitř? Semínka jsou tvrdá, bílá z hokaida, máslové a muškátové dýně. Díky za radu.
|
Lady V. |
|
(2.11.2015 17:53:34) Ja je osolím a hodím na plech do trouby na ca 200°C. Občas promíchám. Fígl je v tom vychytat to tak, aby se nespálila ani nepřesušila. Jádra v slupce mám jenom na přímou konzumaci (slupka se od špičky rozkousne, jádro se jazykem vytáhne a slupne, jde to raz dva. Do salátů atd. jsou dýňové sorty s jádry bez slupek.
|
|
Muumi |
|
(2.11.2015 21:17:38) Usuším a dávám sežrat ptákům do krmítka. Na jídlo si je radši koupím - to je tykev olejná, jiný druh.
|
|
withep |
|
(3.11.2015 5:33:26) Nasypat ptáčkům. Nefrflala bych se ani s tím preparováním z dužiny. Na semena se pěstuje bezslupkatá tykev olejná. Trvalo mi několik let, než jsem to pochopila
|
sevenofnine |
|
(3.11.2015 6:44:01) Díky za rady, my to neumíme "kulturně" jíst. Pokus s malou hrstí upražených semen byl až moc "zajímavý". Jsem šetřivka na baterky, zbytek nechám proschnout a postupně nasypu do krmítka a pro nás semínka koupím .
|
|
|
boba007 |
|
(3.11.2015 7:48:25) Já je vždy jakž tajž oberu od těch vláken dýně, na 10 minut dám vařit do osolené vody, pak hodím na plech s pečícím papírem a pokapu olivovým olejem. Na 180°cca 30 minut za několikérého promíchání peču. Jakmile jsou zlatý (ne tmavě hnědý), vyndám z trouby. Pak jsou výborný. Dáváme je jako ozdobu na talíř s dýň. polévkou nebo i zobeme samotný.
|
boba007 |
|
(3.11.2015 7:49:00) ještě se po tom vaření musí protřít v utěrce (ta je pak dost špinavá, ale nevadí).
|
|
|
Hanka36 |
|
(3.11.2015 7:55:10) Mám stejný fígl na loupání jako příspěvek výše. Od špičky nakousnout a jazykem jde pak lehce ven a padá rovnou do pusy. Ale má to nevýhodu, že jich sním hodně v rekordně krátkém čase. Jsou to léta praxe už od dětství.
Ale takto se dají loupat i pro vaření: v ústech jen nakřupnout - vždy od špičky a pak už se snadno doloupne v ruce a do misky s ním.
Sušíme solené v troubě tak na 80, lehce je zapražíme.
|
|
holka anonymka |
|
(3.11.2015 10:47:03) navzdory všem radám jsem semínka dýní omyla a usušila, a na suché pánvičce bez oleje zprudka opražila, dokud nezačaly jakoby praskat. Hned jsme je jedli a bylo to moc dobrý I se slupkama...
|
|
|