Monty |
|
(20.10.2015 16:45:12) Vybrané recepty z kuchařských knih 15. - 17. století
Jak se česká odvářka strojiti má Vezmi dobré tlusté hovězí maso od žeber, posekej je na nepříliš velké kusy, nasol a připeč na roštu. Potom je pokrájej na menší kusy, dej do hrnce, zalej horkým octem a polovicí vody. Na drobno pokrájenou cibuli osmaž, nastrouhej kus perníku, přidej cukr, pepř a hřebíčky a to vše spolu dobře uvař. Místo cukru můžeš dát med.
Polívka rozmarýnová Vezmi hovězí polívku a máslovou jíšku dobře osmaženou, nakrájej nadrobno rozmarýn a trochu muškátového květu a nech povařit.
Myslivecká polévka, jak se dělati má Rozkrájej domácí chléb a nasyp ho do mísy. Potom vezmi kousek od pečínky, buď telecí, skopový aneb od zvěřiny, dobře posekej a nasyp mezi ten chléb. Dej vždy vrstvu chleba, potom masa a potom zase chleba, potom masa a potom zase chleba, a to tak dlouho, až bude plná mísa. Polej to horkým přepuštěným máslem, aby se všechno dobře namočilo, přidej pepř.
|
Rodinová |
|
(20.10.2015 16:47:45) Monty, ty brdo Hovezi polevka na sladkokyselo s octem, medem, pernikovym korenim a cibuli ... to by deti ziraly
|
Rodinová |
|
(20.10.2015 16:48:05) A s hrebickama
|
|
Monty |
|
(20.10.2015 16:49:54) Rodinová, problém je trochu v tom, že dnešní perník neodpovídá tomu ze 17. století. Jestli máš vážný zájem, můžu zkusit najít přesnější složení, ale bude to trvat déle, není v knize, ale v nějakým časopise o historii, tak půl roku zpátky tam byl článek o perníkářích.
|
Rodinová |
|
(20.10.2015 16:50:42) Zajem mam, ale varit to nebudu
|
Monty |
|
(20.10.2015 16:51:22) Rodinová, tak já se po tom mrknu, ale teď hned asi ne. Příležitostně.
|
Rodinová |
|
(20.10.2015 16:52:41) Jojo, dik, ja si zatim sezenu zbyvajici ingredience. Doma mam akorat hrebicky a ocet
|
Monty |
|
(20.10.2015 16:53:55) Rodinová, co jste to za rodinu, že nemáte doma pepř?
|
Rodinová |
|
(20.10.2015 16:55:52) Tak abych byla presna - pepr, cukr, horkou vodu a cibuli asi najdu. Zbytek sezenu, nez dovalis pernik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|