| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek?

 Celkem 100 názorů.
 Li. 


Téma: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:41:51)
V předchozí debatě opakovaně zazněla hesla jako - toasty jako alternativa k teplé kuchyni, nutnost teplého jídla...

Aby nedošlo k omylu - vařím teplá jídla vlastně každý den. A to hned ze tří důvodů: baví mě to, chutná mi to a také je to levnější. Nějak si ale nejsem jistá, že je třeba, aby lidské tělo dostalo "alespoň jedno teplé jídlo za den". Považuji tenhle názor ze přežitek. Podle mě rozhoduje kvalita jídla, jeho nutriční hodnota. Určitě je podle mě lepší zeleninový salát, než svíčková omáčka s knedlíkem. K snídani ovesné vločky s jogurtem, než palačinky s javorovým sirupem atd.

Pletu se? Je teplé jídlo pro lidské tělo nezbytnost? Vaříte každý den?
 Suza007 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:47:07)
Nevím, jestli je to nutné pro přežití, ale já mám bez teplého jídla pořád hlad.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:48:56)
Myslím, že to nezbytný není. Vařím jenom o víkendu, přes týden jíme v jídelnách.
 Jahala. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 23:20:48)
A v jídelnách vaří jen jídla studená~;)~k~
 kreditka 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:49:52)
Možná je to rozmlsanost, ale jak nemám alespoň 1 teplé jídlo denně tak jsem zkrátka hladová a nesvá - nepotřebuji svíčkovou (i když nepohrdnu) stačí mi i miska vývaru, ale něco teplého do žaludku prostě potřebuji
 Evelyn1968,2děti 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:50:21)
Pro moje telo to nezbytnost je, jinak chodim a zeru, talir polivky je za 10 chlebu. Jsem na diete a varim denne, nekdy i dvakrat. Deti to maji podobne, MM je to jedno, on nerad ji.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:54:59)
A co říkáš na současnou módu raw stravy? pár věcí jsem ochutnala, sladký mi chutná moc, ale to co má nahrazovat "hlavní" jídlo, tomu nemůžu přijít na chuť.
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:58:57)
Buchli - to je slovo do pranice. Podle některých odborníků je naopak tepelně zpracované jídlo pro organismus "znehodnocené".
Každopádně já tu řeším, jestli je nutností dostat do dítěte aspoň jedno teplé jídlo za den. Ač jsem přesvědčená, že ne, tak paradoxně každý den vařím :).
 libik 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:03:05)
Co se dětí týče, školní jídelna to jistí.~;)

Ale obecně vzato, zaplať PB za teplá jídla, protože pokud se jedinec nestravuje opravdu speciálně a promyšleně, tak to jistí "něco" s pečivem a i kdyby šlo 3x denně o žitný chleba, je to moc lepku.
 Anni&Annika 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:39:51)
nevim jestli je to prezitek, ale delam to, co vyhovuje memu telu. Varim i 2x denne.
Pokud si vezmu jen salat, ci cokolik jineho, mam hned hlad a jdu znovu a znovu na neco do lednicky. Ale kdyz uvarim teple, tohle vytloukani lednicky odpada. Ne ze by tam nebylo jidla dost, ale proste to teple je pro me telo lepsi.
Takze je mi jedno, jeli to jen prezitek. Nic na tom menit neminim....
 Kudla2 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:42:28)
Anni,

já myslím, že tohle není tím, že by salát nebyl teplej, ale že neobsahuje prakticky žádný živiny ~;)
 libik 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:50:49)
Nezbytnost asi není nic, člověk přežil v koncentráku i ve vesmíru.

Ale třeba podle tradiční čínské medicíny má jídlo termický vliv a navíc je vhodné se stravovat dle pěti elementů, ročních a denních období, dostředivé a odstředivé kapacity, svého genetického původu, místa narození..
A pak jsou látky v potravě, které se lépe vstřebávají v upraveném stavu, lykopen např.

No zkrátka někdy někomu může dělat teplé jídlo na rozdíl od studeného dobře~;)


 Evelyn1968,2děti 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:56:24)
Taky nevim, co bych porad jedla, doma se vecerival chleba s pastikou nebo tavenakem, top byl osmazenej tocenak, jako dite jsem temer trpela nechutenstvim. Polivku bych dlabala zcela urcite, ale nebyl cas ani potreba.
 libik 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:27:09)
Valkýro, včera jsem měla po velmi dlouhé době možnost koukat na své 3 vejlupky u jednoho stolu. Sedělo tam desetileté pevné leč dobře živené růžolící děvčátko, vychrtlá intelektuálka něco kolem 25 let a chlapík ála vyhazovač 120 kg, lehce přes 30. Každý úplně jiný ač v dětství jídávali ze stejné mísy připravené dle maminčiných představ o tom, co se má~;)
 libik 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:56:43)
No, já si myslím, že to není nic proti ničemu, dát si na podzim zázvor a chilli, nejvydatnější jídlo odpoledne a v létě dost pít (zvulgárněno 5 elementů).

On si každý představuje těžkou esoteriku, ačkoliv spousta toho se běžně používá a někdy i vědecky obhajuje~;)
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:19:08)
Tak v létě samozřejmě jíme lehčeji. Ale i teplá kuchyně může být lehká (zeleninový vývar).
Mně jen přijde zvláštní, kolik lidí se v mém okolí (a občas zachytím tento názor i tady na roddině.cz) domnívá, že teplé jídlo je nutností, aby člověk jedl zdravě. Já si myslím, že v případě teplého jídla jde spíš o zvyk. Odmyslím-li si tedy sychravý zimní den, kdy člověka vyloženě povzbudí talíř horké hutné polévky :).
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:33:43)
Vážně? A jak to zdůvodnila, si pamatuješ?
Já tedy nejsem příznivcem raw stravy, ale tyhle odlišné názory mě baví konfrontovat :).
 libik 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:43:16)
Já jsem níže uvedla jeden z logických argumentů, jímž je pestrost a potlačení nebezpečí přežírat se moukou

TěžKo sníš syrovou rýži, fazoli, cizrnu, hrách, čočku..
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:56:06)
Libíku - studená kuchyně se nerovná tepelně neupravená. Do studené kuchyně patří třeba chleba (tepelně zpracovaná mouka). Stejně tak do studené kuchyně počítám třeba studený těstovinový salát. Studená kuchyně je prostě studené jídlo, ne jen syrové jídlo. Dělím to špatně?
 Ropucha + 2 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:02:44)
Mě osobně studené jídlo vždycky neuspokojí (myšleno i tepelně upravené a následně vychladlé).
Neumím vysvětlit proč, možná by to vysvětlila ta čínská medicína, ale z nějakého skrytého principu mám někdy chuť na teplé jídlo.
Ale každý den to není.
 Elwing 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:31:23)
Anett, Defender, jak jsem psala výše, uvolňuje to prostě jiné živiny, nebo prostě působí na to tělo jinak. Hodně se tím zabývá ajurvéda.
 Martina, 3 synové 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:07:16)
Dělím to špatně?

Zřejmě ne. Asi všechny součásti těstovinového salátu prošly varem - včetně mísy, na které je servírován. ~t~
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:11:52)
Všechny součásti ne - dávám do něj třeba syrové rajče ~t~.
 Kudla2 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:58:33)
Libiku,

to je dobrej argument pro. ~;)

Ale cizrna se dá i v konzervě, dá se studenej těstovinovej salát... máš pravdu v tom, že některý věci by se bez tepelný úpravy nedaly jíst, ale nemusej bejt nutně teplý v okamžiku konzumace.
 Martina, 3 synové 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:44:33)
A jak to zdůvodnila, si pamatuješ?

Některé běžné potraviny jsou za syrova jedovaté: brambory, houby, fazole... No a další špatně stravitelné.

Náš jídelníček by byl o mnoho chudší, kdybychom neznali tepelnou úpravu potravin.

V době nadbytku potravin je to jedno, ale kdysi ovládnutí ohně umožnilo lidstvu přežít. Ve všech končinách světa se jí tepelně upravené jídlo. ~b~
 angrešt 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:54:10)
Tak určitě jsem nenapsala nikdy nutné, ale vhodné :-)

Nechce se mi rozepisovat znova s tím, proč je teplota jídel a nápojů vhodná taková i maková aza konkrétních okolností, určitě jsem to tu už někdy psala, zkusím to najít.

A pak pozor na jídla tepelně neopracovaná x jídla tepelně opracovaná, bez ohledu na jejich konzumační teplotu. To jsem tu určitě taky někdy rozepisovala - hygiena, štěpení makromolekul, praskání buněk a buněčných struktur se zvýšením dostupnosti vnitrobuněných látek x degradace vitamínů, vyplavování minerálů do potom vylévané vody, únik látek ve výparech při vaření, vznik karcinogenních sloučenin při nevhodných úpravách... to je složitá problematika.


 angrešt 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:55:01)
Hele, tak tady je to s tou tepltoou jidla a pití při konzumaci, je to někde kolem poloviny diskuse, víc příspěvků.

http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=17266989&typ=0
 7kraska 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 21:21:31)
v lete v tech vedrech jsem cely den jedla/pila jen domaci smoothie....ted kdybych si nedala denne aspon jedno teple jidlo, tak mam cely den hlad
 Elwing 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 21:55:40)
7 krasko, ono to má asi svou logiku. V létě třeba získáváš třeba vitamin D ze sluníčka, v zimě to musíš dohnat z mléka, masa atd. A podle mě to tak bude i s jinými vitamíny. Podnebí v tom hraje určitě roli.
 Ropucha + 2 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:46:56)
libiku, ano, na ty principy čínské medicíny bych docela dala.
 libik 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:48:38)
Že jo, já si to ráda čtu a občas se zaraduji, když vidím, že tak vlastně opravdu funguju (s chutěmi a potřebami)
 Alraune 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:52:07)
Tak teplé a tepelně upravené je rozdíl. Třeba uzeniny jsou tepelně upravené a přitom jsou studené, že jo :)
 Tante Bante 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:25:01)
Párek s bramborovou kaší! Bramborový kašpárek...vzpomínka na dětství. Dneska bych se to už bála dát na stůl, že přijde sociálka (norská) nebo stravovací policie a děti už neuvidím, skoro už jsem na to jídlo zapomněla, díky za připomenutí!
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:13:17)
Párek může být i teplej, ale stejně to představu teplý večeře nenaplňuje.
 Hanka 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:53:32)
Nemyslím si, že je teplé jídlo nezbytnost, nevařím každý den, ale celá moje rodina víceméně denně jedno teplé jídlo má (někdy dvě, když udělám večeři). V létě za horka vynechávám teplá jídla častěji, v zimě výjimečně.

Sama při vynechávání teplého jídla musím mnohem ostražitěji hlídat, co a kolik jím, protože pak mám furt hlad a místo rozumného množství těstovin s kouskem masa nebo brambor s volským okem sežeru za odpoledne pět rohlíků s něčím a nalívám se mlíkem a pořád mám pocit, že bych ještě něco snědla. Neprospívá to mé nadváze.
 Maťa. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 16:58:06)
Ja na šalátikoch žijem v pohode. Ale asi nemáš takých žrútov doma (chlapci vo vývine), ako ja. Nedať im teplé jedlo "umřou hlady". Nejaký šalát im nestačí, to majú ako doplnok.
 linlin 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:26:45)
Ne, není potřeba, žaludek si vše "srovná" na svoji teplotu:-)
 Ropucha + 2 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:38:45)
Nevařím každý den a nejím teplé jídlo každý den.
Částečně z pohodlnosti a částečně proto, že také dbám přednostně na výživovou hodnotu jídla a nevěřím, že vařené jídlo je vždycky lepší.
Ale myslím si, že tepelně upravená strava svůj význam má. Alespoň jsem se to tak dočetla, že např. tepelně upravená zelenina je v zimním období pro tělo vhodnější, než syrová. A i čistě pocitově mám někdy na tu uvařenou chuť.
 Kudla2 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:40:50)
Určitě to není nezbytnost, ale jak už tu padlo, když to není teplý, tak je potřeba si pohlídat, aby člověk k tomu nesežral např. 3 krajíce chleba.

Jinak si myslím, že z hlediska zdraví by se nemuselo dělat teplý vůbec.
 MYSTIK MYSTIK 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 17:59:36)
Tepelně upravené čerstvé jídlo je vlastně sterilizivané, s minimem bakterií a množících s plísní a kvašení a dalšího bujení.
Tedy tělo s ním nemusí tak moc bojovat.
U nemocných lidí je to vlastně nutnost.

Každý si ale nemůže dopřávat tento komfort.
 Ropucha + 2 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:04:31)
Defender, aha, to dává smysl ~R^
 Františka85 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:09:23)
Bez teplého jídla bych nevydržela, pořád bych se cítila nedojezená a plácala bych do sebe blbosti.
 Tante Bante 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:11:14)
Nevím, jestli je teplé jídlo nezbytnost, s tím salátem se pleteš, vařím denně, většinou dvakrát.
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:12:48)
Tante - co tak odpovědět podrobněji? V čem se pletu a proč?
 Tante Bante 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:50:37)
Protože salát místo svíčkové je lepší jen pro toho, kdo je dospělý, a nepotřebuje zrovna konzumovat sacharidy a bílkoviny (popř. nesnáší některou za složek té svíčkové).
 Ropucha + 2 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 22:01:49)
"Protože salát místo svíčkové je lepší jen pro toho, kdo je dospělý, a nepotřebuje zrovna konzumovat sacharidy a bílkoviny"

Salát s luštěninami, sýrem, vajíčkem, masem, tofu, jogurtem (nemyslím dohromady, ale s něčím z toho) přeci obsahuje bílkoviny úplně stejně, jako svíčková. Když se k němu zakousne pečivo, jsou i sacharidy.
Salát nejsou jen samotné zelené listy přeci.
 Tante Bante 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 23:27:46)
Proč ne. Jen ta svíčková není o nic horší. Horší je jen v případě, že ji hodlá sníst někdo tlustý prahnoucí po zhubnutí, pak má skutečně lepší onen salát s tofu, protože je to mnohem lehčí jídlo, myšleno energeticky.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 23:37:14)
Ja hubnu i po svickove, tu si vzit nedam~;), jen se nesmi pozde odpoledne, aby byl jeste nejakej pohyb po jidle, a ne 10 knedliku jako v puberte~t~
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:30:17)
mě krutě nebaví vařit ... respektive vymýšlet, co vařit. Děti mají oběd v jídelně, ale manžel ne, takže denně dbám na to, aby to teplé jídlo měl. Navařeno tedy bývá, ale já to moc nejím. Nemám chuť a potřebu, miluju zeleninové saláty, žila jsem z nich celé léto. Co ale můžu jsou polévky. Teď se tu celá rodina krmí drožďovou, taky jsem si dala. A co mám vysledováno, spíše mívám chuť na teplé na podzim a přes zimu. Tělo si asi řekne, co a jak ~d~
 Marika Letní 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:31:15)
K přežití to zřejmě nutné není. Ale k jaké kvalitě přežití? Např. v zimě bych bez teplého jídla (nebo aspoň pití) určitě strádala. I během roku se stane opravdu velmi výjimečně, abych nic teplého aspoň jednou za den nesnědla. Já si selským rozumem říkám, že to naši předkové nevymysleli jen tak, tepelnou úpravu jídla. Např. když je člověk nemocný, tak mu udělá rozhodně lépe teplý kuřecí vývar než suchý chleba nebo zeleninový salát.
 Elwing 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:28:31)
Marko, tepeljně upravené potraviny zase uvolňují jiné živiny, než ty tepelně nezpracované. Někteří vědci se domnívají, že díky tepelně upravované stravě se člověk dostal na dnešní úroveň myšlení.(vliv na mozek), čemuž i věřím.
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:44:37)
Juillet - svíčková s knedlíkem je zcela jistě kaloričtější, než zeleninový salát. To je ale podle mě jediný klad (či zápor, záleží na úhlu pohledu). Osobně na hromadě bílé mouky a tuku ze smetany nic zdravého nevidím (i když mám svíčkovou moc ráda).
Každopádně jsme zase u toho základního - studené jídlo není jen syrová zelenina, ale třeba salát se studeným masem apod. Studené jídlo není syrové jídlo.
 Žžena 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:48:40)
Já nemám ve svíčkové mouku žádnou. Jako vůbec žádnou. Je hustá díky množství použité zeleniny. Že je tam tuk ze smetany, mi srdce nerve, tuky jsou nezbytnou součástí stravy.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:51:06)
Mouka je v těch knedlíkách. Ale když si dám jeden knedlík a libový hovězí a zeleninovou omáčku, je to určitě dietnější než těstovinový salát se zálivkou z majonézy.
 Žžena 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:54:06)
~t~ Já si dávám k dobré svíčkové knedlíků sedm, a kupodivu žiju ~t~ Ještě mne to nezabilo. Neudělala mi ta jedovatá mouka díru do břicha ~t~ Ale určitě mne někdo poučí, že si to jen namlouvám. Že jsem ve skutečnosti těžce nemocná a trpím.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:56:05)
Já knedlíky nerada, sním ho jenom ke svíčkový, protože jsem ještě nevymyslela, co jinýho by se k ní dalo jíst.
 Žžena 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:57:03)
A co těstoviny? Nebo nějaký noky? Taky ne?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:59:46)
Ne to ne, jako dítě jsem jí jedla s bramborama, ale teď párkrát za rok jeden dva knedlíky sním.
 svynka 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:59:36)
Sviečkovú milujem, ale knedlík si k nej dám len výnimočne. A ak už, tak zemiakový. Inak mám k tomu rada ryžu alebo cestoviny.

Celkovo som nejak nepochopila zmysel kysnutých knedlí. Vravím si, čo je to za prílohu, keď sa dá jesť len s omáčkou (lebo inak je ... ehm... rada by som napísala hnusná, ale vzhľadom k tomu, že sa jedná o potravinu, tak zvolím vhodnejší výraz, tj "nie veľmi chutný"). Jedlá delím na zdravé a chutné a knedľu nemožem zaradiť nikam. Vlastne, mohol by byť v skupine "neutrálne".
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:02:31)
"...Vravím si, čo je to za prílohu, keď sa dá jesť len s omáčkou..."

A co kynuté ovocné knedlíky? Ty jdou i bez omáčky. Nebo s masem a zelím? Já tedy nemám moc ráda kynuté knedlíky, ale zcela jistě k nim omáčka být nemusí.
 svynka 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:03:26)
Li, mala som na mysli klasickú prílohovú knedľu.
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:07:06)
Opakuju: maso a zelí, maso a špenát... Omáčky netřeba.
 svynka 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:08:23)
K špenátu kysnutý knedlík? Ježín, tak to mi nenapadlo že sa to dá...
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:11:30)
To je snad úplně normální.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:54:13)
Me by nenapadla svickova s ryzi, to bych fakt nedala do pusy.
 svynka 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:57:37)
Evelyn, a pritom je to taká mňamka! (kedysi mi o tom povedala kolegyńa, zdalo sa mi to skoro až úchylné, a vidíš ako som dopadla...)
 Evelyn1968,2děti 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:10:27)
Videla jsem pribuzne ze zapadu vytirat moji skvelou svickovou chlebem, byli presvedceni, ze se po knedliku otravi~;), a bylo mi spatne~t~
 Tante Bante 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:26:45)
Knedlík je od ďábla.
 Žžena 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:34:51)
Vzali jsme kamarády s Německa do restaurace na svíčkovou, objednali si k ní jako přílohu steakové hranolky a grilovanou zeleninu, a jak si pochutnali ~t~ Akorát číšník to tam asi rozdejchává ještě dnes ~t~
 Martina, 3 synové 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 21:15:42)
ke všemu rýži. když si ji dal k řízku

Prosimtě, Němci to tak jedí pořád, na tom nic není. ~t~
 Martina, 3 synové 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 21:36:36)
jo, prej to ještě zalejvají omáčkou

Když jsem teď byla v lázních, tak tam pro Němce měli obalené řízky a k tomu rýži s mladou cibulkou. Vzali si to i chlapi z našeho zájezdu a chutnalo jim. ~b~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:04:51)
Jo ovocný kynutý bych mohla, ale tomu se vyhýbám kvůli linii, to je opravdu kalorická bomba, protože na nich je nejlepší ten cukřík s máslem.
Bože, kam jsme se to dostaly od nejedlých dětí?
 Martina, 3 synové 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:07:29)
Bože, kam jsme se to dostaly od nejedlých dětí?

Docela logický postup diskuze: i z nejedlých dětí se stanou vyžraní tlusťoši, jen co dostanou rozum. ~b~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:11:50)
Ano, pravdu díš.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:02:59)
Dá se jíst třeba k vepřu-knedlu-zelu. Ale já je taky nerada, chutnají mi leda s vajíčkem, ale u nás naštěstí většinou nezbydou. Mně teda nechutnají ani bramborový.
 Lída+4 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:18:18)
Tak teda svíčkovou s bramborem bych jíst nechtěla. ~a~ A s bramborovým knedlíkem taky ne, ten mi k tomu vůbec nesedí.
MMCH, houskový knedlíky my vůbec neděláme kynutý. A dají se k lecčemu.
 svynka 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:26:06)
Lída, priznám sa, že ja to všetko volám "kysnuté", ja by som asi ani nepoznala ktorý je "houskový" a ktorý "kynutý".
 Lída+4 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:45:49)
Svynko, ten rozdíl bys poznala, to bych byla ochotná přísahat.
 svynka 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:06:02)
"Svynko, ten rozdíl bys poznala, to bych byla ochotná přísahat"

Asi hej, ale ja to ani nerozlišujem, pre mňa je knedľa to oválne, biele, makké (čoho degustácia ma zatiaľ neláka).
 Maťa. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 23:14:04)
Svynka, tak ja mám rada - ak knedlík, tak karlovarský alebo viedenský alebo zemiakový.

Klasický kysnutý houskový či bezhouskový robím doma hlavne pre deti, chlapci ho majú radi k určitým jedlám (guláš, svíčková).

Ja dokonca v kľude jem svíčkovou len s omajdou a masem (robím s hovadzím), vobec mi príloha nechýba u toho ~:-D A často robím aj tú rýchlu, kde je samá rozmixovaná zelenina bez akejkoľvek múky :-)
 Tante Bante 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(5.10.2015 0:13:46)
Mouka do svíčkové vůbec nepatří.
 Líza 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(5.10.2015 10:06:04)
No... alergikovi klidně ;)
 Tante Bante 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(5.10.2015 11:22:46)
Proč anafylaktický šok?
Mouka té omáčce spíš ubere na chuti, než že by dělala anafylaktické šoky. Pokud se budeme bavit o receptech z třicátých let, tak klidně jíšku do omáčky, dávala se jíška i do dušené zeleniny a lecčeho jiného, kam se dneska už nadává, leda bychom chtěli retro jídlo po kterém nám bude pěkně retro těžko.
Nevařím svíčkovou často, tak to možná je tím, ale v nikdy jsem to neucmuchtila tak řídké, aby bylo potřeba zahušťovat jíškou. Kromě zeleniny to přece zahustí i smetana. Když dáš ke smetaně jíšku, tak to je na febichol nebo pro strávníky s ultraodolným trávením.
 Hanka 
  • 

Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:27:10)
Lído,

děláte takové ty tvrdší? Říkáme jim dělové koule a kynutý knedlík se vedle nich může jít zahrabat, ten se v omáčce rozblemcá a i chuťově je proti nim mdlý :-)
 Lída+4 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:46:25)
Hanko, jo, jsou pevnější a nerozmatlají se. Ale přitom nejsou tvrdý.
 Martina, 3 synové 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:22:38)
zmysel kysnutých knedlí

Je to tradiční jídlo. Rýže se neznala, navíc je z jiného podnebného pásma, tu bychom neměli jíst vůbec. ~t~ Těstoviny jsou taky novodobé, o bramborách nemluvě, to je cizácká potravina ~k~, takže toho moc nezbývalo: leda placky nebo knedle. ~b~
 Li. 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:56:54)
U nás byla svíčková zrovna včera ~t~. Mám ji moc ráda. Za zdravé jídlo ji ale nepovažuju. Se svojí váhou bych se měla svíčkové vyhnout obloukem :(.
 Žžena 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:57:41)
Se svojí váhou bych měla svíčkovou jíst třikrát denně ~t~
 Martina, 3 synové 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:00:29)
Se svojí váhou bych se měla svíčkové vyhnout obloukem :(.

Nechápu proč: dušená zelenina se smetanou a libové maso... Spíš záleží na velikosti porce... ~f~
 Tante Bante 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 23:28:52)
Přesně tak.
 libik 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:57:33)
Mouka je strategická surovina, v zásadě z ní západní svět žije a tloustne, nicméně kdyby se používala celozrnná a v normálním množství, tak je užitečná.

Jenže u nás frčí pangeitismus, buď někdo omdlí při pohledu na rohlík (přes sklo) nebo do sebe nasází kilo pečiva denně.~;)
 Lída+4 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 19:22:23)
Jeden knedlík??? To je tak na oblíznutí (pokud se ovšem nemyslí jedna šiška ~z~). Obvykle začínám tak na šesti - ovšem ne kynutejch, ty doma neděláme (přílohový), naše oblíbený knedlíky jsou zhruba něco na způsob karlovarskejch.
 libik 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:48:55)
Klid, je tam maso, zelenina, mléčný výrobek a nakonec i ten knedlík obsahuje užitečné látky, když se uvaří z dobré mouky.

 Martina, 3 synové 


Re: Teplá kuchyně - nutnost, nebo přežitek? 

(5.10.2015 10:20:32)
abychom začínali velkými písmenky

Odpovídejte celou větou! ~t~

Učitelky a zasloužilé matky si nemohou pomoci, to bych tolerovala, je to vlastně neškodné. ~:-D
 Fren 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 18:37:18)
mikdy jswem nepovažovala za nutnost každý den vařit,ani na to nebyl vždy čas a taktéž z výživového hlediska si mysím ,že teplé jídlo není lepší,spíš kolikrát horší,méně zdravěšjí,napadá mě třeba takový buřtguláš či jak se tomu říká:-©
 Merida7 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 20:19:44)
Přežitek, na druhé straně úplně bez teplého jídla by to taky nebylo ono
 Epepe 


Re: Teplá kuchyně - nutnost? 

(4.10.2015 20:36:42)
Přežila bych bez toho, ale jsem ráda, že nemusím.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(4.10.2015 22:43:10)
Ja uz jsem to stravovani vychytala, tim ze ve dve mam obed, teply s prilohou i polevkou a od obeda nemam hlad, pak uz jen k veceri salat nebo polevku, ke druhe veceri nejakou zelenou zeleninu-ledovy salat, okurku, a je mi fajn. Obedvam doma po praci, to bych se ze stresu stejne musela najist~t~
 Elwing 


Je to složitější 

(4.10.2015 21:52:41)
Li, ono je to složitější. Samozřejmě jsou to zatím jen určité domněnky, protože se mezi sebou stále názorově perou raw požárači s vegetariány a s příznivci ajurvédy a s frutariány a s paleo zastánci, makrobiotiky atd. Každý si hájí to své, takže se tu rozhodně ničeho nedobereme.
Pokud si nedám jednou denně teplé jídlo, necítím se prostě dobře, jako by mi něco chybělo. V létě tyhle pocity tedy nejsou tak intenzivní. Ajurvéda propaguje teplá jídla kvůli tomu, že z nich nejsnadněji získáš potřebné živiny. Ze salátu se jich prostě zase tolik neuvolní, nebo se uvolní zcela něco jiného. Takže salát třeba ano, ale ne jako hlavní denní jídlo.
Já této teorii celkem věřím, protože pokud se jedná o čerstvě uvařené jídlo, cítím se pak opravdu dobře.
 holka anonymka 


Re: Teplá kuchyně - nutnost nebo přežitek? 

(5.10.2015 8:55:44)
nutnost to není, ale mám ráda něco teplého každý den, může to být i jen polévka. V nutnosti i z pytlíku :-)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.