Li. |
|
(4.10.2015 18:44:37) Juillet - svíčková s knedlíkem je zcela jistě kaloričtější, než zeleninový salát. To je ale podle mě jediný klad (či zápor, záleží na úhlu pohledu). Osobně na hromadě bílé mouky a tuku ze smetany nic zdravého nevidím (i když mám svíčkovou moc ráda). Každopádně jsme zase u toho základního - studené jídlo není jen syrová zelenina, ale třeba salát se studeným masem apod. Studené jídlo není syrové jídlo.
|
Žžena |
|
(4.10.2015 18:48:40) Já nemám ve svíčkové mouku žádnou. Jako vůbec žádnou. Je hustá díky množství použité zeleniny. Že je tam tuk ze smetany, mi srdce nerve, tuky jsou nezbytnou součástí stravy.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.10.2015 18:51:06) Mouka je v těch knedlíkách. Ale když si dám jeden knedlík a libový hovězí a zeleninovou omáčku, je to určitě dietnější než těstovinový salát se zálivkou z majonézy.
|
Žžena |
|
(4.10.2015 18:54:06) Já si dávám k dobré svíčkové knedlíků sedm, a kupodivu žiju Ještě mne to nezabilo. Neudělala mi ta jedovatá mouka díru do břicha Ale určitě mne někdo poučí, že si to jen namlouvám. Že jsem ve skutečnosti těžce nemocná a trpím.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.10.2015 18:56:05) Já knedlíky nerada, sním ho jenom ke svíčkový, protože jsem ještě nevymyslela, co jinýho by se k ní dalo jíst.
|
Žžena |
|
(4.10.2015 18:57:03) A co těstoviny? Nebo nějaký noky? Taky ne?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.10.2015 18:59:46) Ne to ne, jako dítě jsem jí jedla s bramborama, ale teď párkrát za rok jeden dva knedlíky sním.
|
|
|
svynka | •
|
(4.10.2015 18:59:36) Sviečkovú milujem, ale knedlík si k nej dám len výnimočne. A ak už, tak zemiakový. Inak mám k tomu rada ryžu alebo cestoviny.
Celkovo som nejak nepochopila zmysel kysnutých knedlí. Vravím si, čo je to za prílohu, keď sa dá jesť len s omáčkou (lebo inak je ... ehm... rada by som napísala hnusná, ale vzhľadom k tomu, že sa jedná o potravinu, tak zvolím vhodnejší výraz, tj "nie veľmi chutný"). Jedlá delím na zdravé a chutné a knedľu nemožem zaradiť nikam. Vlastne, mohol by byť v skupine "neutrálne".
|
Li. |
|
(4.10.2015 19:02:31) "...Vravím si, čo je to za prílohu, keď sa dá jesť len s omáčkou..."
A co kynuté ovocné knedlíky? Ty jdou i bez omáčky. Nebo s masem a zelím? Já tedy nemám moc ráda kynuté knedlíky, ale zcela jistě k nim omáčka být nemusí.
|
svynka | •
|
(4.10.2015 19:03:26) Li, mala som na mysli klasickú prílohovú knedľu.
|
Li. |
|
(4.10.2015 19:07:06) Opakuju: maso a zelí, maso a špenát... Omáčky netřeba.
|
svynka | •
|
(4.10.2015 19:08:23) K špenátu kysnutý knedlík? Ježín, tak to mi nenapadlo že sa to dá...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.10.2015 19:11:30) To je snad úplně normální.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(4.10.2015 19:54:13) Me by nenapadla svickova s ryzi, to bych fakt nedala do pusy.
|
svynka | •
|
(4.10.2015 19:57:37) Evelyn, a pritom je to taká mňamka! (kedysi mi o tom povedala kolegyńa, zdalo sa mi to skoro až úchylné, a vidíš ako som dopadla...)
|
Evelyn1968,2děti |
|
(4.10.2015 20:10:27) Videla jsem pribuzne ze zapadu vytirat moji skvelou svickovou chlebem, byli presvedceni, ze se po knedliku otravi, a bylo mi spatne
|
Tante Bante |
|
(4.10.2015 20:26:45) Knedlík je od ďábla.
|
|
Žžena |
|
(4.10.2015 20:34:51) Vzali jsme kamarády s Německa do restaurace na svíčkovou, objednali si k ní jako přílohu steakové hranolky a grilovanou zeleninu, a jak si pochutnali Akorát číšník to tam asi rozdejchává ještě dnes
|
Martina, 3 synové |
|
(4.10.2015 21:15:42) ke všemu rýži. když si ji dal k řízku
Prosimtě, Němci to tak jedí pořád, na tom nic není.
|
Martina, 3 synové |
|
(4.10.2015 21:36:36) jo, prej to ještě zalejvají omáčkou
Když jsem teď byla v lázních, tak tam pro Němce měli obalené řízky a k tomu rýži s mladou cibulkou. Vzali si to i chlapi z našeho zájezdu a chutnalo jim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.10.2015 19:04:51) Jo ovocný kynutý bych mohla, ale tomu se vyhýbám kvůli linii, to je opravdu kalorická bomba, protože na nich je nejlepší ten cukřík s máslem. Bože, kam jsme se to dostaly od nejedlých dětí?
|
Martina, 3 synové |
|
(4.10.2015 19:07:29) Bože, kam jsme se to dostaly od nejedlých dětí?
Docela logický postup diskuze: i z nejedlých dětí se stanou vyžraní tlusťoši, jen co dostanou rozum.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.10.2015 19:11:50) Ano, pravdu díš.
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.10.2015 19:02:59) Dá se jíst třeba k vepřu-knedlu-zelu. Ale já je taky nerada, chutnají mi leda s vajíčkem, ale u nás naštěstí většinou nezbydou. Mně teda nechutnají ani bramborový.
|
|
Lída+4 |
|
(4.10.2015 19:18:18) Tak teda svíčkovou s bramborem bych jíst nechtěla. A s bramborovým knedlíkem taky ne, ten mi k tomu vůbec nesedí. MMCH, houskový knedlíky my vůbec neděláme kynutý. A dají se k lecčemu.
|
svynka | •
|
(4.10.2015 19:26:06) Lída, priznám sa, že ja to všetko volám "kysnuté", ja by som asi ani nepoznala ktorý je "houskový" a ktorý "kynutý".
|
Lída+4 |
|
(4.10.2015 19:45:49) Svynko, ten rozdíl bys poznala, to bych byla ochotná přísahat.
|
svynka | •
|
(4.10.2015 20:06:02) "Svynko, ten rozdíl bys poznala, to bych byla ochotná přísahat"
Asi hej, ale ja to ani nerozlišujem, pre mňa je knedľa to oválne, biele, makké (čoho degustácia ma zatiaľ neláka).
|
Maťa. |
|
(4.10.2015 23:14:04) Svynka, tak ja mám rada - ak knedlík, tak karlovarský alebo viedenský alebo zemiakový.
Klasický kysnutý houskový či bezhouskový robím doma hlavne pre deti, chlapci ho majú radi k určitým jedlám (guláš, svíčková).
Ja dokonca v kľude jem svíčkovou len s omajdou a masem (robím s hovadzím), vobec mi príloha nechýba u toho A často robím aj tú rýchlu, kde je samá rozmixovaná zelenina bez akejkoľvek múky
|
Tante Bante |
|
(5.10.2015 0:13:46) Mouka do svíčkové vůbec nepatří.
|
Líza |
|
(5.10.2015 10:06:04) No... alergikovi klidně ;)
|
|
|
Tante Bante |
|
(5.10.2015 11:22:46) Proč anafylaktický šok? Mouka té omáčce spíš ubere na chuti, než že by dělala anafylaktické šoky. Pokud se budeme bavit o receptech z třicátých let, tak klidně jíšku do omáčky, dávala se jíška i do dušené zeleniny a lecčeho jiného, kam se dneska už nadává, leda bychom chtěli retro jídlo po kterém nám bude pěkně retro těžko. Nevařím svíčkovou často, tak to možná je tím, ale v nikdy jsem to neucmuchtila tak řídké, aby bylo potřeba zahušťovat jíškou. Kromě zeleniny to přece zahustí i smetana. Když dáš ke smetaně jíšku, tak to je na febichol nebo pro strávníky s ultraodolným trávením.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hanka | •
|
(4.10.2015 19:27:10) Lído,
děláte takové ty tvrdší? Říkáme jim dělové koule a kynutý knedlík se vedle nich může jít zahrabat, ten se v omáčce rozblemcá a i chuťově je proti nim mdlý
|
Lída+4 |
|
(4.10.2015 19:46:25) Hanko, jo, jsou pevnější a nerozmatlají se. Ale přitom nejsou tvrdý.
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(4.10.2015 19:22:38) zmysel kysnutých knedlí
Je to tradiční jídlo. Rýže se neznala, navíc je z jiného podnebného pásma, tu bychom neměli jíst vůbec. Těstoviny jsou taky novodobé, o bramborách nemluvě, to je cizácká potravina , takže toho moc nezbývalo: leda placky nebo knedle.
|
|
|