| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Arónie - recepty

 Celkem 11 názorů.
 Violetina 


Téma: Arónie - recepty 

(23.8.2015 19:40:33)
Dostala jsem dnes poměrně dost "modrých jeřabin", nejspíš arónie, ale vůbec nemám představu, jak s tím anložit - prý je dobrý sirup. Kompot dělat nechci.

Poradíte osvědčené recepty? Díky~;((
 Violetina 


Re: Co s arónií 

(23.8.2015 19:59:59)
Valkýro, máš osvědčený recept? Nebo alespoň od oka?
 Stáňa * 


Re: Co s arónií 

(23.8.2015 19:47:30)
Naši ji proslazují a dávají pod puding. Proslazenou ji i mrazí. Jinak souhlasím s Valkýrou, jedla jsem ji ze stromku včera a byla dost suchá.
 Darka,4+1 
  • 

Re: Co s arónií 

(23.8.2015 19:57:55)
Dělám z ní "pečený čaj", jenže nepeču, ale vařím podobně jako džem. Přidám skořici, hřebíček, badyán a na závěr skleničku zaliju rumem. V zimě báječná pochoutka.
 Maťa. 


Re: Co s arónií 

(23.8.2015 20:51:38)
Sirup z nej robíme každoročne, je výborný
 Violetina 


Re: Co s arónií 

(23.8.2015 20:52:43)
Maťo, taky poprosím o recept.
 Maťa. 


Re: Co s arónií 

(23.8.2015 21:36:50)
Robím za studena, aby sa nezničili cenné látky:

2 l plodů arónie
80 g kyseliny citronové
asi 2 až 3 kg cukru

Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Ja to teda robím ešte tak, že pred zcezením mixnem tyčovým mixérom a až potom cedím.
 Hanka36 


Re: Co s arónií 

(23.8.2015 21:49:56)
Uff, četla jsem Co s agónií ~:-D tak jestli jen s arónií tak je to ještě dobrý...
K tématu - bohužel netuším.
 Evanek 


Re: Co s arónií 

(23.8.2015 22:18:54)
Letos jsem vyrobila mimo jine i liker. Kilo kulicek umyt, zalit litrem prevarene vody a nechat 5 dnu macerovat. Pak pomackat a nechat precedit pres platno. Svarit 1/4 kg cukru a 1/4 litru vody, vychladle smichat se stavou a doplnit 1/4 litrem bezbarveho alkoholu( vodka, slivka atd).
Jdu si dat stMprlicku!
 Evanek 


Re: Co s arónií 

(23.8.2015 22:19:16)
Stamprlicku ~v~
 Analfabeta 
  • 

Re: Co s arónií 

(24.8.2015 8:53:10)
Já dělám toto:
Pikantní marmeláda z arónie nebo z jeřabin a la brusinky
1,5 kg plodů, 700 g cukru, 400 ml vína, 50 ml rumu nebo vodky, 4 drcené hřebíčky, půl lžičky strouhané citronové kůry, půl lžičky skořice, čtvrt lžičky sorbanu nebo pektogelu.
Dobře vyzrálé plody očistíme, propereme a promícháme a necháme okapat. V kastrolu je polijeme vínem, přidáme koření a dusíme pod pokličkou 25-30 minut. Poté hmotu rozmačkáme šťouchadlem na brambory, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rum nebo vodku a sorban nebo pektogel, který marmeládu chrání před plesnivěním. Vroucí rozdělíme do menších skleniček a zavíčkujeme.
Nepoužívám jako marmeládu, ale ochucuju tím tvaroh nebo bílý jogurt. Výborné.

Likér
2 kg jeřabin (sklizených po prvním mrazu, ale to se v posledních letech nedaří), 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l žitné (vodky apod.), 7 hřebíčků, 5 bobulek nového koření, 10 cm celé skořice. Láhev od okurek naplníme jeřabinami, vychladlými cukerným sirupem a lihem, přidáme koření. Láhev dobře uzavřeme a necháme stát alespoň měsíc na teplém místě. Pak přefiltrujeme do lahví.

Mám vyzkoušenu kombinaci aronie s beztrnou ostružinou, půl/půl, kdy obojí ovoce rozvařím s cukrem, poté rozmixuji tyčovým mixerem a plním do sklenic. Ostružiny do značné míry srazí trpkost aronie. Můžu přidat i jablka. Dělám z toho dětskou výživu, děti to milují.

Jeřabinový likér
1000 g zralých jeřabin, 40 g kůry citrónu, 30 g kůry pomeranče, 30 g celé skořice, 10 g vanilkového proutku, 3 l lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg bílého cukru.
Zralé jeřabiny otrháme ze stopek, vypereme ve vodě a dáme je ještě na dva dny zmrazit. Zmražení bobulí není nutné, ale dodá jim sladkost. Pak jeřabiny přesypeme do velké láhve. Přidáme citrónovou i pomerančovou kůru, skořici, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou (1 až 2 měsíce). Potom výluh procedíme, případně přefiltrujeme přes papírový filtr na kávu. Přidáme svařený cukrový (nebo i medový) roztok, promícháme a necháme ustát. Nakonec likér stáčíme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

Víno z černých jeřabin
Dlouhodobě vyzkoušený recept:
Jeřabiny rozdrtíme, vzniklou drt vpravíme do demižónu a zalejeme vlažnou vodou, ve které jsme rozpustili cukr. Směs v demižónu důkladně zamícháme, přidáme živnou sůl a kvasinky.
Demižón plníme do 3/4, jako při výrobě každého ovocného vína.
Samozřejmně uzavřít zátkou s bublátkem, a uložit v teple (pokojová teplota). Jeřabiny kvasí pomaleji a dlouho. Z dlouholetých zkušeností mohu doporučit, že nejlepší je víno stahovat z kalu až minimálně po 4 měsících. Výsledek je vynikající, víno zemité vermutové ( skoro cinzano bitter) chuti s vysokým obsahem alkoholu. Zbylý kal po stažení lze vypálit - vysoká výtěžnost - vynikající výsledek.
Na závěr, dlouholetýmy výzkumy otestované poměry:
1 kg černých jeřabin - rozdrtit - vznikne cca 1l drti
1,8 l vody
0,8 kg cukru
Takže z 1kg černých jeřabin dostanete cca 3,3l směsi pro kvašení.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.