| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vaření na ohni

 Celkem 39 názorů.
 white 


Téma: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:19:57)
V létě budu vařit na otevřeném ohništi týden pro asi 20 lidí. Nemáte nějaké tipy na levná chutná jídla, aby to nebyly jen těstoviny na různé způsoby?
 daba+holčička 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:25:20)
no zrovna těstoviny mi přijdou v kotlíku složitý, neb se musí vařit zvlášť těstoviny a zvlášť omáčka. Vařila bych polévky, omáčky, eintopfy, co se dá sníst s chlebem
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:28:35)
Dabo, pokud jsi déle venku, tak to není optimální, pokud je s nídani, svačině také chleba, pak nastává tzv, chlebová dieta a po třech dnech frflaj. ~j~
 Delete 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:30:50)
Bramborový guláš, fazolový guláš, rizoto, guláš s chlebem, ovocné knedlíky.
 Tragika 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:33:41)
Vařila bych minimálně. Syrová strava je taky fajn.
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:35:18)
Po pár dnech tě kolektiv sežere (bude mít hlad) a zelenina - syrová a pestrá - leze do peněz.
Chebová dieta taky po pár dnech omrzí...
 Delete 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:34:56)
Jo a kuře v alobalu na různé způsoby....napíchnutá na klacek....moje vzpomínka z dětství stále nevybledla, kuře jsem tehdy neměla zrovna ráda, ale tohle byla lahůdka.
 Citronove koliesko 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:40:37)
Kapustnicu s klobaskou a hríbami
Divinový guláš
Chilli Con carne
Plnený zelný list
Segedín

 Delete 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:42:20)
A na horkých kamenech se dají dost dobře smažit lívance, palačinky, bramborové placky všeho druhu....takže zatímco se v kotlíku nad ohněm dusí guláš, dá se na kameni vedle připravit i jiná příloha než chleba...tortila, bramboráčky, brambory.

Pak se dá ještě chystat maso v zemi...nemám vyzkoušeno, ale prý snadné....a umožňuje to ohniště využít na přípravu přílohy.
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:48:17)
Tak dobré je sehnat si nad oheň rošt na 2 hrnce. (dle mě prakticky nezbytné na delší vaření)
 white 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:46:29)
Díky, jste inspirativní~w~
Kuře v alobalu a ovocné knedlíky zatím vedou.
 white 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:48:13)
Zajímalo by mě to maso v zemi. Nedalo by se v alobalu vložit přímo do ohně?
 Slonisko 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:51:00)
Do ohně ne, to by se spálilo. Je potřeba balíček zahrabat do popela/žhavých uhlíků.
 Delete 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:56:22)
Jmenuje se to Setonův hrnec:

http://www.apetitonline.cz/recepty/5246-setonuv-hrnec-aneb-kure-z-jamy.html
 Vaitea 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:05:12)

V tom receptu od Delete z netu je nakonec kuře zabaleno do pečícího papíru, to považuju za nezbytné.
My to dělali s dětmi ve skautu podle orig.receptu - kuře se pouze zabalí do kopřiv.
Maso výborný, ale dost to "křoupalo" 😉
 lampetra 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:26:52)
Postupem času jsme vylepšili strategii vaření v setonově hrnci - ohe%n pálíme přímo v jámě, kameny tam naházíme zhruba po hodině topení. Takže se pak s horkými kameny nemusí manipulovat. Maso balíme do silného alobalu, pak do nějakého lupení ( lopuch, kopřivy... co je v okolí. Jámu máme cca 0,75 x 0,75 x 0,75 m. Dobré je balíčky udělat a la živáňská - několik druhů masa, anglická, cibule, klidně brambory na kostičky.
Na placatém kameni se peče výborně - nejdřív ho nahříváme, pak ho převalíme na tu stranu, která byla nad ohněm - je krásně opálená a čistá - kámen peče třeba hodinu - pro 6 osob krásně upečeme maso i bramborové placky jako přílohu. Kámen máme třeba 0,75 x 0,50 x 0,20 m - podle toho, co najdeme.
 Edysha 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:59:43)
Ragu, fazole na paprice, mexicky mix (klobasa, mlete maso, fazole, brambory, raj.protlak), rajska s masovymi kulickami, plnene knedliky s uzenym, cina (ryzove nudle staci jen zalit horkou vodou).
 ee 
  • 

Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:17:13)
Moje specialita v kotlíku je kuře na paprice s kynutymi knedlíky,těstoviny taky dobrý, jinak sladké ovocne knedlíky bez náplně vevnitř polite smetanou jsou taky bomba!otázkou je,kdy nakupujeme a jestli máte lednici,my máme jen potok a letos poprve jsem zavařila maso do sklenic a byla to úspora času,šly z toho různé omáčky s rýží ...jještě mě napadá leco,krupicova kaše,poridge, jahlova kaše..torteliny....
 7kraska 
  • 

Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:27:32)
ovesna kase varena ve vode a do hotove teple kase pridat syrova nastrouhana jablka a poradne zamichat....bomba!
 7kraska 
  • 

Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:29:00)
videla jsem prodavat hotova jidla pro cundraky, v zatavenem sacku, ta by sice vysla draho, ale da se pouzit pro ochuceni uvarene ryze nebo testovin - jako omacka

no a taky polevky, ktere vylepsis zeleninou, uzeninou apod.
 Vaitea 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:34:28)
Jj, to jsmedělali na kolejích.
A když se to dá do misek a zchladnout, druhý den jsme to měli jako puding :-)
 angrešt 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:31:14)
Spíš záleží, co budeš mít za nádobí a jaké možnosti zásobování a uskladnění.

Jinak zrovna těstoviny se nevaří moc dobře v kotlíku, potřebují dost velký objem vody a v tom malém kotlíkovém se hodně slepují. Líp se vaří rýže, brambory, jáhly apod., kterým malý objem nevadí.

 daba+holčička 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:11:34)
na tohle doporučuju těstoviny Panzani, vaříme je jednou za rok pro 20 lidí a tak velký hrnec aby plavaly prostě nemáme, ale i tak jsou celkem jedlé, opravdu nelepí :D
jinak my na tuhle akci objednávám expressmenu.cz - zavařené hotovky (maso s omáčkou), my vaříme jen přílohu
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:27:35)
Panzani jsou drahý - lidlovské jsou OK. (vaříme na ohni pro 40 lidí)
 daba+holčička 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:36:39)
Zorvna teď jsou v Bille za 24,-
 Lída+4 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:38:30)
Zbytečně drahý. Lidlovský jsou za polovic, a kvalita srovnatelná.
 La Pepa 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:43:08)
ale ty panzani expres bych na jednou koupila, v případě, že bude nějaké extra hnusné počasí, nevyžadují dlouhý var, v krizi stačí je trochu potrejrat ve skoro vroucí vodě.
 Papillon 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:45:45)
Vzdycky, kdyz se mluvi o vareni na ohni, tak si vzpomenu na tuhle francouzskou kucharku:

http://www.cuisine-campagne.com/index.php?post/2014/11/17/Cuisiner-avec-le-feu

Krasne fotky, obcas na ni mrknu pro potechu oka :-) (treba ty plnene porky, mnam)
 La Pepa 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:41:15)
Hodně záleží na tom, jaké bude zásobování, chlazení, doprava a tak.
Rošt je nutností, ono taky počítej s tím, že bude potřeba skoro pořád vařit vodu na čaj/nádobí.
namátkou mě napadá:

bramborové knedlíky (z pytlíku) s uzeným (lanšmítem) a cibulkou
super se vaří pohanka - nepřipaluje se, smíchat pak s nějakou zeleninou a třeba masem (nebo jen špekem)
čočka nebo fazole (namáčeli jsme je v plátěném pytlíku v řece za lodí - ale v oblasti křišťálově čistých řek)
k večeři bych se uchýlila k pomazánkám, polívkám (i z pytlíku, podle toho, kolik času tomu chceš věnovat)
Podle zásobování bych snídaně střídala - třeba nějaké musli, ovesná kaše, krupice, vločková kaše.

Bavilo by mě to :-) Skoro závidím.

I když já vařila letos v normální kuchyni asi pro 40 (1 den) a byl to docela zápřah.

 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:49:10)
La Pepa, záleží jestli budou na místě a někdo bude určen na vaření - my mimo civilizaci na stálém místě NEvaříme polotovarů ani instantních sajrajtů. Žádnej lančmeat ani polívka z pytlíku, ani glutamát a lze to docela dobře. Za dopoledne se dá navařit při dvou místech na roštu na celý den. (polévka, majda, příloha, pomazka...)
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:50:41)
Pojeď - máme místa ve vaší dětské kategorii. :-) Písni mi na mail.
 Kalamity YANKA 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 21:41:28)
Špízy v alobalu strčené do ohně...aaaaahhhh... a k tomu brambory z popela... Kam mám přijet?~t~~z~~z~~z~
 Girili 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 23:14:45)
Ja ti tedy neporadim, byly tu velmi dobre tipy. Jen te polituji - co jsi komu provedla, ze jsi byla odsouzena k tomuto?!?! Tedy nechapej me spatne - ja tabornicim moc rada, obcas pro zprestreni i rada pripravuji jidlo na ohni, ale tyden pro 20 lidi a sama? Co je to za akci, ze se neprostridate? Jsi smirena s tim, ze budes mit z ostatniho programu naproste prd? Pro me nocni mura. :-)
 white 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 6:29:55)
Dobrovolně, a budeme dvě~x~
 Girili 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 9:49:20)
To zni o maly chlup lepe. :-) Tak at vam do kotliku moc neprsi. ~;)
 Eecta 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 14:38:13)
My jezdíme na 3 týdny a vaříme pro 17 až 25 lidí, jak se to sejde. V základu je nás 7 dospělých a 10 dětí. Máme 2 hodně velké kotlíky, 2 střední, 4 ešusy, konev na vodu a 2 pánve. Pak různé rožně a samodomo rošty a různá udělátka. Důležitá je vybavená kuchyň, myslím vařečky, obracečky, prkýnko, struhadlo, nože... Taky je dobré mít pevně uzavíratelné plastové nádoby na jídlo, pokud ho jako my budete uchovávat v zemi ve vykopaném sklípku, myši jsou šikovný a načnou kde co.

Vaříme
bramborový guláš
Hovězí guláš s knedliky
Maso pečené na roštu - kuřecí pro ženský, krkovice pro mužský
Špízy
Kuře
K masu vždy brambor
Výpečky v kotlíku s bramborovým knedlíkem a zelím
Hovězí vývar
Hrachovka s opečenou houskou
Lívance
Palačinky
Těstoviny se sýrem a kečupem

Většinou toho po pár dnech zopakujeme.
 Eecta 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 14:39:10)
Jo a bramboračka, na tu bych zapomněla
 Hanka 75 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 17:00:33)
ovesná kaše, na konec se přidají oříšky, rozinky a na kousky nalámaná hořká čokoláda (jedí i odmítači ovesné kaše)
ostatní kaše jsou podle mne náročnější
 Tragika 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 17:34:53)
Nikdo nenavrhl kuskus? Když se zamíchá se zeleninou, je to expres jídlo.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.