Veverka. |
|
(16.2.2015 20:40:48) Nevíte někdo,jak se dělá v čínských/vietnamských bistrech a restauracích to přílohové zelí? Je tam jen zelí a mrkev a je to neskutečně dobrý...Zkoušela jsem to,sůl,cukr,ocet,ale je to na hony daleko od toho jejich...Neznáte někdo ten trik,ajk na to?
|
NovákováM |
|
(16.2.2015 23:27:09) taky..
Pokusů mraky. Nedávno manžel říkal, že bych to měla prosmýknout kouty v kuchyni, aby to líp kvasilo :-D a že to nevyjde, protože ty kouty v kuchyni občas uklidím.
Taky můj úlet.. užrala bych se, nakládala jsem, vyčkávala, mačkala... není to ono.
|
|
Bouřka |
|
(17.2.2015 0:05:20) Zkus třeba tohle http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=2805
|
|
el + 2 |
|
(17.2.2015 0:17:59) jednou jsem se ptala známého, kuchaře, jak to, že v hospodách jsou zelný saláty vždycky tak dobrý, že doma to takový šmrnc nemá. Říkal, že do toho dávají rychlosůl.
|
|
Citronove koliesko |
|
(17.2.2015 7:06:43) Ide tam vareny nalev. Recepty su na nete. Plus minus rovnake, niekde pridavaju cibulu niekde nie. Tam kde chodim na obedy ho niekedy nechaju trochu skvasit, plus pridaju nastruhane kysle uhorky. Je vynikajuci.
|
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(17.2.2015 9:28:46) zelí a mrkev nakrouháš nahrubo přidáš k tomu vinný ocet, moučk.cukr, olej, trochu soli, kopr a mícháš a mícháš a necháš to pak den v lednici.
( dělala jsem v restauraci.... )
|
|
angrešt |
|
(17.2.2015 10:50:22) částečný trik je v tom, že je to do určité míry kvašené. tj. ochucovací přísady už tu byly zmíněné, ale pak to potřebuje být nějakou dobu zavřené v nádobě a stát se "takový vodleželý"
|
|
Miri30 |
|
(17.2.2015 13:33:08) Osobně bych řekla, že stačí pokrájet, prosolit a s tou solí dostatečně dlouho "hnětat" (pardon, nevím, jak lépe to nazvat), dochutit solí, cukrem, octem (citronem), zakápnout olejem a nechat uležet. Dělám ho doma, chutná mi stejně jako hospodský.
|
|
jů |
|
(17.2.2015 13:39:21) Nevím přesně, ale myslím, že se o tom psala v časopise Recepář - únor
|
Inaaa |
|
(17.2.2015 13:43:25) Těch variant je evidentně víc -
já ho dělám tak, že zelí nakrájím, osolím, a proleji olejem (olivový, oříškový atd.). Přidám kmín. Nechám ho odležet (hodinu, i víc), tím proležením lehce zvláční, a pořád zůstane křupavý. Možno dokombinovat s koprem, křenem. Druhý den je taky moc dobrý. Chlapská varianta je s cibulí, ale ty následky :=)
Druhý recept mám z čínské restaurace co byla ve Vodičkově ulici ješte za minulého režimu - tam se zelí nakrájelo, a pomalu spařilo horkou vodou. Nechat vychladnout. Pak se naložilo do sladkokyselého nálevu, přidaly se nakrájené kapie, houby jidášovo ucho atd. Dalo se vychladit, a nechalo odležet cca 1-2 hodiny. Byl taky skvělý. Tenhle recept je ale spíš na čínské (pekingské) zelí.
|
Inaaa |
|
(17.2.2015 13:43:54) Taky jsem si říkala, že asi záleží o jaké jde zelí, je zmíněno pekingské.
http://www.kulinari.cz/forum/salaty/zelny-salat-jako-v-restauraci-95727-89/
|
Inaaa |
|
(17.2.2015 13:46:03) Hodně píšou spařit nebo promačkat -
Malou hlávku zelí (nebo půl větší hlávky) nakrájím na malé nudličky. Dám do velkého cedníku a proliji vařicí vodou. Nechám hodně odkapat a přidám jednu velkou cibuli na nudličky, jednu červenou papriku na nudličky, tři lžíce cukru, tři lžíce octa, tři lžíce olivového oleje, kávovou lžičku soli a kávovou lžičku mletého pepře. Všechno promíchám rukou, pak přendám do menší mísy, utlačím a přikryji potravinovou fólií. Nechám odležet 24 hodin v lednici.
Nakrájené zelí promícháme se strouhanou mrkví, prosolíme,procukrujeme, přidáme ocet, podle chuti pepř a česnek rozetřený se solí nebo česnekovou pastu(když se tam jen namačká tak zmodrá a nevypadá to dobře).A mačkáme a prohazujeme a pokud máme záděry tak i pláčeme, musíme dosáhnout toho, že když zelí upěchujeme je celé potopené ve vlastní šťávě, takhle upravené vydrží v uzavřené dóze strašně dlouho.
|
|
|
|
jů |
|
(17.2.2015 14:18:55) Našla jsem to, ano je to v Receptáři. Jak tady někdo psal, fígl je v přírodním kvašení
|
|
|
|