Bouřka |
|
(18.12.2014 21:41:21) Nejde mi o recept, proto to není ve vaření. Ale každoročně se touto dobou vyrojujou články, kterak odlehčit tu těžkou štědrovečerní krmi a jak udělat salát zdravěji. A já vždycky přemýšlím, kolik tam toho lidi dávají, že je třeba všech těch varování a tipů na nahrazování. Nic proti jiným surovinám, pokud to někomu víc chutná, ale jinak mi to vždycky přišlo jako zbytečnot. U nás padne na lavor salátu (2 velké hrnce brambor) jedna velká sklenice, takže množství majonézy, které přijde na talíř v jedné či dvou porcích fakt není nic, co by bylo třeba řešit. V manželově rodině je to dost obdobný. Ale možná žiju ve zkreslené představě, takže prosím, uspokojte moji zvědavost a podělte se o informaci, kolik tam toho orientačně dáváte, at má dušička konečně pokoj. Jako ne že bych obvykle o Vánocích něco nepřibrala, ale ten neštastný salát je v tom asi až na posledním místě i s tou majonézou
|
SendyWendy |
|
(18.12.2014 21:47:46) Přiměřeně, ředím lákem z okurek.
|
Bouřka |
|
(18.12.2014 21:49:48) Jo, lák dáváme taky a hodně okurek a cibule (máme rádi kyselejší), takže suchý to rozhodně není.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(18.12.2014 21:52:00) Vlastně to je asi dost dietní, je tam hodně zeleniny, vejce a trochu brambor, asi lepší než knedlíky nebo těstoviny.
|
Hanka36 |
|
(18.12.2014 22:12:55) Taky dělám takový salát - hodně zeleniny, trochu brambor, trochu majonézy.
|
|
|
|
SendyWendy |
|
(18.12.2014 22:04:27) Jé já už mám na něj takovou chuť, těším se na něj od začátku prosince (tenhle poctivej dělám jen jednou do roka)
|
Kudla2 |
|
(18.12.2014 22:14:05) Medvědice, už se na něj taky těšim
|
|
Bouřka |
|
(18.12.2014 22:17:42) Já se na něj ted taky začala strašně těšit , ten majonézový taky míváme tak 2x do roka, jinak dělám ráda přes léto ty různé lehké verze jako samostatné jídlo.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(18.12.2014 21:47:49) Já ten salát jen trochu "promažu", do salátu na tři dny (dva dny k řízkům a poslední den na chlebíčky nebo pro chuť) pro čtyři lidi padne jedna sklenice majonézy Helmans, což jsou podle mě tak dvě lžíce na porci, nic hroznýho párkrát do roka.
|
|
angrešt |
|
(18.12.2014 21:56:30) Nojo, aby bylo o čem psát... Majonéza je poměrně dobrá potravina. Rostlinný olej a žloutky. V obém je řada prospěšných látek.
|
|
stormer |
|
(18.12.2014 21:57:27) Žádnou Dělám jiný recept.
Ale moje matka dává do salátu tolik majonézy, že je to v podstatě bílá hmota s občas nějakou tou prosvítající bramborou, mrkví, či hráškem. Prostě jim to tak chutná...
|
|
Kudla2 |
|
(18.12.2014 22:01:07) Hodně , přimíchám tam trochu jogurtu a dávám to tam postupně (tj. udělám si salátovej základ a majonézu s jogurtem přimíchám vždycky jen k tomu, co se aktuálně, nejdýl do druhýho dne sní.
Na kecy v časopise nedej, jedna porce salátu s majonézou, i kdyby jí tam bylo spoustu, Tě fakt nezabije ani neuškodí, pokud se celý zbytek roku stravuješ normálně.
|
Bouřka |
|
(18.12.2014 22:15:01) Mně jsou kecy ukradený, jen mě zajímá, jestli je ta dominující bílá hmota s doplnkovou zeleninou skutečná rozšířená realita nebo spíš novinářský mýtus, aby bylo čím zaplácávat obsah periodik .
|
|
|
M_ |
|
(18.12.2014 22:16:00) A já bych poprosil o recept, takovej, jakej je pro vás nejlepší.
|
Bouřka |
|
(18.12.2014 22:27:09) To bude co nick, to jiná představa . U nás brambory, docela dost, mrkev, poměrně dost cibule, hodně okurek, přiměřeně vajec, něco láku, něco majonézy spíš tak na chut, ne jako pojidlo, něco plnotučné hořčice, sůl, pepř. Poměry od oka a podle chuti. Stojíme u toho 3-4 ženský, ochutnáváme a hádáme se, co to chce ještě přidat, aby to bylo dokonalý . Ale celkové vyznění musí být kyselejší, protože jak říká můj manžel, na kyselé chutě je naše rodina pěkně ulítlá. Ale salát mu chutná skoro stejně jako ten od jeho maminky (mají dost podobný, méně kyselý, dávají ještě hrášek, možná i trochu celeru).
|
|
radka | •
|
(19.12.2014 8:32:44) brambory vařené ve slupce oloupat, protlačit na hranolky, vařená mrkev na kostičky, hodně cibule na kostičky, hodně hodně kyselých okurek na kostičky. sůl, pepř a budˇ majonéza nebo tatarka, tak na lavor sklenici, zhruba tolik, aby se to spojilo
|
|
M_ |
|
(19.12.2014 8:49:56) Díky.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(19.12.2014 8:59:06) Brambory vařené ve slupce, vařená kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) - to všechno v poměru 1:1. (Poznáš od oka, aby kostiček všech barev bylo zhruba stejně ) Podle chuti na jemno nakrájená čerstvá cibule a nakládané okurky. Nasekaná zelená petrželka. Sůl, pepř, troška hořčice a majonéza (množství si na základě diskuze vyladíš podle svých preferencí )
|
Ropucha + 2 |
|
(19.12.2014 9:13:01) Ne, žádné vejce na tvrdo, vejce tam nepatří
|
Evelyn1968,2děti |
|
(19.12.2014 9:14:23) Vejce jó, kořenová zelenina, cibule, sladkokyselá okurka, hořčice, majonéza a VEJCE, samozřejmě i ty brambory.
|
Ropucha + 2 |
|
(19.12.2014 9:21:08) Evelyn, neštvi Já Michala varovala, ale jestli si chce z bramborového salátu udělat paskvil, ok, ať si tam narve vejce
|
Anni&Annika |
|
(19.12.2014 9:24:04) taky delam s vejcem
|
|
Papillon |
|
(19.12.2014 9:26:08) My taky vejce davame. Myslela jsem, ze nejcastejsi duvod neshod je celer. Celer ano nebo ne? (u nas ne)
|
Ropucha + 2 |
|
(19.12.2014 9:52:58) "..patří.."
Patří tam to, co se kde uchovává v tradičních rodinných receptech. Prapůvodní podoba bramborového salátu je dost jiná, než jaký se ve většině rodin dělá dneska (Ale vejce tam tedy rozhodně nepatří, to jediné vím jistě ;-) )
|
Monty |
|
(19.12.2014 11:14:49) Já tam taky dávám vejce, protože mi to tak chutná. Podle mne je zrovna salát na Vánoce tak variabilní jídlo, že na něj žádný extra "recept" není. My se synem nejíme cibuli, tak ji tam nemáme, a nebudeme dávat, i kdyby 100x "patřila". Taky jsem viděla lidi, co tam dávaj celer. No a? Jejich věc, jejich chuť.
http://g.cz/cesi-naposledy-a-jednou-provzdy-7-duvodu-proc-vas-bramborovy-salat-neni-bramborovy-salat-ale-rusky-salat/
|
Monty |
|
(19.12.2014 11:24:47) madelaine,
|
|
|
Vítr z hor |
|
(19.12.2014 11:34:45) Jo ruskej salat, to je neco jako legendarni prazska pizza (u nas se ji rika Havaj) nebo Leon de Praga (Nedved, teda asi, proste jisty konkretni cesky fotbalista s delsima vlasama). Proste problem s mistnimi nazvy. Ruskej salat se zkratka rika bramborovymu vsude na svete, ale je ho taky milion variant. Nejmin jedla verze pro me byla - brambory, zeleny fazolovy lusky, majoneza.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(19.12.2014 11:47:48) worcester a fazolový lusky
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(19.12.2014 11:30:35) Madelaine, aha, tak vejce mají původ u Sandtnerové Moje babička vařila podle Sandtnerové hodně, ale vejce v bramborovém salátu u nás tradici nemají, čert ví proč, nějakému prapředkovi možná nechutnaly nebo jim nenesly slepice nebo kdo ví ... dědí se zkrátka recept bez vajec Jinak za prapůvodní verzi se považuje (to jsem kdysi kdesi vyčetla) bavorský bramborový salát, tedy brambory + cibule + okurky (bez majonézy). Tam vejce také nefigurují.
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(19.12.2014 9:41:08) Celer rozhodně ne! A ani petržel. Ani jablka, je to pak divně nasládlý. Ale vejce rozhodně, bez těch to nelze, dávám i do všech jiných verzích
|
|
|
libik |
|
(19.12.2014 9:30:21) Celer jo, ale tajně (nahrubo strouhanou a ne moc, lehce povařenou)
|
Evelyn1968,2děti |
|
(19.12.2014 9:32:36) mrkev, celer, petržel
|
|
|
|