| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Makrobiotická strava

 Celkem 59 názorů.
 12.11diskuterka15 


Téma: Makrobiotická strava 

(25.6.2014 13:30:17)
Náhodně jsem narazila na stránky věnované makrobiotice. Dověděla jsem se tam, že se nemá jíst mouka, vejce, mléko, cukr, rajčata, brambory a mnoho dalších věcí a že osoby, které přešly na makrobiotickou stravu jsou nyní mnohem zdravější a spokojenější. Jedná se o stravu založenou na zelenině, luštěninách a obilovinách. Přijde mi to hrozně přísné. Odmítají jakékoliv běžné pečivo kvůli pšeničné mouce. Pečivo si připravují sami, stejně jako knedlíky nebo palačinky. Místo kravského mléka vyrábějí mandlové nebo sójové nebo různé rýžové odvary.
 Eremites 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 13:42:31)
No tak já sice jím poněkud jinak, než asi většina, ale určitě ne makrobioticky. Kdysi se mi dostala do rukou kniha od jakési japonské kapacity v tomto oboru (jméno si nepamatuji) a po přečtení jedné kapitoly, kde se popisovalo, jak roztloukají živého! kapra jsem knížku vyhodila do popelnice.
Tenhle směr mě fakt neoslovuje, ale je to každého věc...~d~
 Černá kronika 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 13:47:43)
No jo, všeho moc škodí. Zlatá střední cesta - občas řízek a občas dušená mrkev nebo rýžový nákyp.... ~:-D
 Monika 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 13:46:57)
Však to nikomu nenutí, aby to dodržoval s nimi, tak proč "přísné"? Někomu to asi vyhovuje, cítí se třeba líp ... Každého věc
 Černá kronika 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 13:49:31)
Vždyť jim to nikdo nezakazuje, to je prostě zase názor druhé strany, která se tak nestravuje
 neznámá 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 14:03:29)
Moje sestra tak jedla a krmila rodinu asi čtyři roky. Všichni byli neuvěřitelně hubení, ale fakt až nezdravě, představ si Somálce. Setra navíc těhotná, ten pohled byl až hnusný, nezdravá vychrtlost a pak jak když spolkne míč,brrr.
Švagr to komentoval, že "makrobiotika je dobrá věc, ale musíš mí zdravé zuby, jinak nemáš šanci něco rozkousat".~t~
Ale bylo vtipné k nim jezdit, ten pohled jaký po ní vrhli zedníci, když jim k svačině naservírovala naklíčené zrní nikdy nezapomenu.~t~
 . . 


Re: Nejím makrobioticky. 

(25.6.2014 14:09:37)
A?
 Len 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 14:12:34)
Tak pokud se tak citi lip, tak chapu, ze tak jedi. Mne je nejlip, kdyz se kazde dve hodiny najim, hodne cukru, nic odtucneneho a hlavne zadne maso a varenou zeleninu. Taky se to hodne lidem zda divne~t~
 Bouřka 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 14:12:48)
Na makrobiotiku jsem narazila před více než 10 lety, v té době mi to hodně pomohlo se zdravotními problémy. Uvedené stránky znám, i dnes tam občas nakouknu. Nikdy jsem nejedla striktně makroioticky, ale nacházela jsem tam řadu inspirace a během let jsem měla různá období, kdy jsem se zásad držela více či méně. Mé období tíhnutí k makrobiotice definitivně ukončilo těhotenství a kojení, kdy tělo začalo výrazně bažit po mase, jogurtech a sýrech. A jestli jsem se něco během těch let naučila a mnohokrát se mi vyplatilo, tak to že své tělo mám poslouchat :-) Dnes jsem na poněkud opačném pólu a inspiraci hledám spíš ve směrech blízkých paleo a primal stravování. Čímž jsem mimo jiné vyřešila i letitý problém s častou hypoglykémií. Můj dnešní pohled na makrobiotiku je takový, že jako dočasná "léčebná" strava pro pročištění organismu to nemusí být špatný, ale není to na dlouhodobé fungování. Každopádně vždycky jí budu vděčná za rozšíření obzorů, co se stravování týče, za to že jsem se naučila používat další suroviny a nové postupy a začala celkově přemýšlet o jídle jinak. Řadu těch věcí co jsem se naučila používám i nadále a zejména co se zeleniny týče, stále tam lze najít zajímavé inspirace, které si dál upravuju po svém.
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 14:49:07)
Líbí se mi, co píše Bouřka, je fajn přečíst si něco od někoho s časovým odstupem. Jako léčebná strava na pročištění, souhlasím. Stránky znám a navštěvuju už déle - pro inspiraci a jako zdroj informací. Letos na jaře jsem prodělala ten jejich masopust, a i když k makrobiotice mám pořád daleko, mám moc dobrý pocit z toho, že jsem zvládla vypustit některé potraviny a celkově zlepšit svoje stravování, opravdu se cítím lépe a jsem asi poprvé v životě spokojená se svou váhou a postavou.

Praktikovat MB je relativně náročné, ale jde to. On problém není v MB; problém je v tom, že většinová populace najela na průmyslově-tržní systém výroby, pořizování a skladování potravin. Přijde nám normální (nebo nám ani nepřijde na mysl), že se maso, mléko a vejce vyrábí (=ne chová), že zvířata trpí a živočišné produkty jsou nekvalitní, pak se ještě dál průmyslově zpracovávají, chuť, konzistence, skladovatelnost se honí koktejlem éček... Rostlinná strava to samé, rostliny nevím, jestli trpí, ale země současným konvenčním monokulturním a chemickým zemědělstvím trpí určitě. Pak se to všechno ještě vozí z jednoho kouta světa na druhý, zase, země trpí. Takže pokud toto teď považujeme za normální, přijdou nám makrobiotici jako pošuci. Přitom oni nejí až tak odlišně od našich prarodičů a praprarodičů.

A já? Dala bych si jednou týdně maso, kdybych věděla, že to zvíře běhalo po trávě pod širým nebem. Takové maso málokdy seženu, tak ještě rybu. To stejné s vejcem - tu a tam od "outdoorové" slepice. Mléko bych nejraději nekonzumovala vůbec, i když občas třeba v buchtě pozřu trochu bílého jogurtu. Mandlové mléko je dobrá alternativa, fajn jsou i obilná, ale neumím je udělat doma taková, jaká se prodávají v krabici. Co se týče mouky, kupuju už vesměs jen celozrnnou (pšeničnou, špaldovou, žitnou, ječnou, pohankovou...). Naučila jsem se připravovat a jíst spoustu obilovin. Říkám si, proč se u nás ve velkém jí vlastně jen rýže, když tu máme řadu domácích obilovin - ječné kroupy, jáhly, pohanku,...? Cukr jsem omezila, ale původní snahu ho zcela nahradit zatím vzdávám, ječný slad má takovou pachuť a sirupy (rýžový aj.) jsou drahé. Kupuju jen nerafinovaný, stejně tak oleje. Doma (na RD) to jde, vařím oběd pro sebe a nejmladšího, takže často echt MB. Snídaně flákám, veřeče bývá kompromis nebo chystám dvě jídla. Horší je to s cestováním, buď si s tím člověk dá práci nebo to holt dočasně do nějaké míry odflákne.
 neznámá 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 14:52:52)
Jak připravuješ pohanku?
Moje batole jí miluje jako přílohu, pro něj přidávám trošku majoránky a česneku, ale pro nás má i po osolení dost nezvyklou chuť. Ráda bych se jí naučila dělat pro celou rodinu, ale zatím jsem neměla odvahu.
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:13:39)
Pohanku jen osolím, přílohy (obiloviny) neochucuju, ochucuju spíš ten zbytek - luštěninu, zeleninu. Ale já obecně ochucuju málo. S česnekem a majoránkou mi to připadá jako takové echt valašské jídlo; když jsem byla malá, nechávali jsme ji dojít zabalenou v peřinách. My jsme pohanku pěstovali, sklizeli ručně, mlátili v mlátičce, jen na to odšlupkování jsme ji vozili k někomu, na to jsme neměli příslušný stroj.
 radka 
  • 

Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 11:29:55)
pohanku jen se solí nebo s dušenou zeleninou dohromady jako pohankoto - to pak dávám koření jako třeba na kuskus nebo kari+sůl nebo nějaké směsky, co se hodí k dušené zelenině
a miluju chuť pohanky, je fakt nezaměnitelná
 Adelinkaa 1 dítě. 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 12:18:11)
Já chuť pohanky nesnáším..
 svynka+2 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 14:58:40)
withep ~R^
 š. 
  • 

Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:48:37)
Tak nějak podobný vývoj.. ;-)

Všimnětě si, že hodně makrobiotiků má tmavé kruhy pod očima, nebo propadlé tváře..
Chybí jim tam ta živá strava prostě
 Žžena 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 14:29:17)
Mně to přijde trochu ulítlý v tom, že to popírá logiku konzumace regionálních potravin. Med je fuj (ačkoli je zde přírodní, místní a domácí), zato soja a umeboši švestičky a spol. jsou super (akorát že pro středoevropana historicky naprosto mimo mísu).

Pokud se člověk stravující se makrobioticky cítí dobře, tak mu fandím.

Ale jinak si myslím, že nejlepší dieta tak nějak přirozeně naskočí při prostém používání mozku a aplikaci takových těch trapných pravidel jako "nepřežírat se", "jíst čerstvé lokální potraviny" (ono se tím i ušetří), "omezit nadspotřebu cukru" (místo vymejšlení, kterej druh cukru je víc hnědej nebo bio), "neřešit psychické problémy jídlem" apod.
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:10:01)
Ano, ten paradox mě taky upoutal, ale zatím jsem o tom s nikým nediskutovala. Určitě by to uměli hezky odůvodnit, jako že lokální potraviny jsou nejlepší, jen z nich vyloučíme těch pár špatných. Těžko říct, jestli jsou lilkovité lokální potraviny, když sem byly zavlečeny před 500 lety... No a z těch nelokálních si pár těch fakt dobrých převezmeme - fermentovanou sóju, mořské řasy,... Asi nehraje roli jen lokálnost, ale také zeměpisná šířka. Citrusy prostě ne ~k~

Podle mě se to nesmí brát jako dogma (pokud nejde o léčebnou stravu konkrétního problému a člověka - tam je asi dobré být důsledný). Oni i sami říkají, třeba co se týče zásady nejíst na noc: lepší řízek v šest než dokonalý MB pokrm v půl desáté.
 12.11diskuterka15 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:15:18)
Já bych chtěla někdy ta jejich jídla ochutnat, píší tam vždy, jak moc si pochutnaly. Svým dětem už vysvětlují, co je škodlivé a že mléko je pro telátka a ne pro lidi. A kdo pije mléko, je vlastně malé telátko... Jsou tak radikální, že dětem nekoupí ani zmrzlinu, palačinky nic. A píší, jak teď doma všichni dobře vypadají a cítí se dobře. Kdo ví, jak ta jídla chutnají.
 . . 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:23:22)
Tak ta jídla ochutnej, co ti brání? Existují restaurace, kde MB nabízejí. Je to jako s každým jídlem - někomu to chutná, jinému ne, záleží samozřejmě na konkrétním jídle (MB obecně nechutná celá stejně, že...) a na tom, kdo to jak uvaří, připraví, ochutí...
 12.11diskuterka15 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:19:28)
Oni tvrdí, že jejich strava je pestrá a naše běžná tolik ne. Já třeba mléko nepiji vůbec, takže to by mi nevadilo. I bez jogurtů bych se obešla, snad i bez sýru a másla, ale to už v krajním případě. Jenže nemohla bych si udělat normálně palačinky, ani buchtu - nesměla bych použít mouku, vejce, ani mléko.
Přijde mi hlavně náročné vymýšlet náhražky těch potravin - jako místo normální mouky pohankovou, rýžovou, kukuřičnou nebo kokosovou, místo masa tempeh, seitan, místo mléka vyrábět mandlové mléko apod.
 Žžena 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:54:17)
Jenže ono tam nejde o vymýšlení náhražek pro všechny možné potraviny. Jako že uděláš palačinky, ale místo pšeničné mouky dáš pohankovou a místo kravského mlíka kokosové. Náhražkování vesměs nikam nevede, akorát k prznění některých jídel. Jde o to, že se člověk naučí jíst JINAK. Zbourá stereotypy typu "normální je přece jíst rohlíky a palačinky, a z čeho je teď mám sakra dělat?". Makrobiotika není o tom, co nahradit čím v palačinkách (nebo doplň v jakém pokrmu), ale má celkou škálu úplně jiných jídel. Obiloviny se třeba nejí ve formě rohlíků, ale např. v kaších. A tak podobně.
Zkrátka je nutný odpoutat se od představy, že "budu vařit a jíst všechno co teď, akorát v tom obměním nějaké zakázané suroviny za povolené". Pak se v tom dá najít myslím dost inspirace, a zařadit nějaké nové věci. Já jsem se třeba dost inspirovala v luštěninách. Klasické způsoby úpravy (čočka/fazole na kyselo a spol.) mi nechutnaly, teď luštěniny miluju.
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 16:04:48)
To je ale pravda. Konvenční strava není pestra. Když si to rozložíš na prvotní suroviny, je to hlavně bílá pšeničná mouka, bílý rafinovaný cukr, rafinované tuky, mléko (homogenizované, pasterizované), maso, vejce, pár druhů ovoce a zeleniny, bílá rýže. MB: celozrnná mouka pšeničná, špaldová, žitná, ječná, kukuřičná, ovesná, ovesné aj. vločky a krupice, místo cukru ječný slad a různé druhy obilných sirupů, rozinky, tuky nerafinované - panenské oleje, mléka z několika druhů ořechů a obilí, několik druhů luštěnin, několik druhů olejnatých semen, ovoce jen sezónní, ale spousta druhů zeleniny, různé druhy rýže a celá řada dalších obilovin (žito, ječmen, oves, špalda, pohanka, jáhly, quinoa,...

Když chce člověk přejít na MB, tak je nejdřív zděšen, protože musí úplně přestat jíst to, co byl zvyklý. Hlavně tedy polotovary, ve vlastním vaření se to dá nahradit.
 . . 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 16:20:32)
No jo, ale dá se to vzít taky jinak: MB jsou "jenom" obiloviny (a mouky, sirupy a mléka z nich), sezónní ovoce (a rozinky), panenské oleje, ořechy, luštěniny, zelenina. Konvenční strava má kromě všeho jmenovaného navíc maso, vejce, mléko (a další věci z nich). jelikož je otázka, nakolik je více druhů obilovin "pestřejší" co do obsahu živin, minerálů, vitamínů a nevím čeho, než konvenční řekněme pšenice a žito (běžný sortiment pečiva v sámošce). Ale to je ode mě jen takové hračičkování s logikou. MB mě neláká právě pro přemíru obilovin a rýže na úkor masa a vajec.
 . . 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 16:23:07)
Ovšem pídím se po masu a vejcích (a jogurtech, tvarohu) od "spokojených" zvířat a slepic.
 Bouřka 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 16:37:57)
Slupko, různé obiloviny mají samozřejmě různé zastoupení živin. Navíc řada z nich není tak přešlechtěná jako pšenice. Jinak ta pestrost není jen v používaných surovinách, ale taky v různých kombinacích a v různých úpravách. A taky jde o zastoupení jednotlivých složek. Velký přínos různých alternativních výživových směrů, ať už jako celek člověku vyhovují nebo nevyhovují, je v tom, že tě naučí používat kolikrát staré věci novým způsobem. A obvykle objevíš i pár nových věcí. Vymaní tě to se zažité chlebo-rohlíko-bramboro-omáčkové stravy. Já taky vždy jedla květák, ale teď ho umím na mnohem víc způsobů.
 . . 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 23:08:34)
Bouřko, inspirativní vliv různých výživových směrů uznávám. Pečivo, brambory, omáčky apod. nejím už dlouho...jen jsem chtěla nenápadně naznačit, že pokud někdo zásadně nejí žádné maso-vejce-jogurty, tak je jeho strava zcela jistě alespoň z určitého úhlu pohledu méně pestrá, než u všežravce ;-) (pšenici nejím vůbec, v žádné formě)
 Bouřka 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 23:39:24)
Já ti nevím, znám hodně v zásadě všežravců, jejichž strava je podstatně méně pestrá než strava průměrného makrobiotika, protože prostě jedou v té zažité konvenční rutině a ani náhodou nevyužívají potenciál, který všežravství nabízí ~d~
 Hilly. 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 11:48:40)
No, já znám i lidi, co jí tak složitě, že ve výsledku raději nejí nic, nebo něco nehodnotného, sterotypního. Ono než se uvaří cizrna, tak to taky chvíli trvá
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 18:17:56)
To není na úkor ~:-D. Maso, vejce a mléko tam záměrně nejsou, protože více škodí než prospívají. A co do složení se dají plně nahradit rostlinnou stravou. Chybí leda co do chuti a konzistence - tedy spíš tomu, kdo chuť a konzistenci preferuje na úkor stravitelnosti a zdraví.
 Žžena 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 18:37:50)
Akorát že lidi nikdy nebyli vegani. Takže to apriorní vyhýbání se živočišným zdrojům potravy mi nesedí.
 Kreaty 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 18:51:49)
Žženo někteří lidé jsou vegani-např. Jamaika: Absolutně nejrozšířenějším náboženstvím na Jamajce je křesťanství, ale nejznámější náboženství spojované s Jamajkou je rastafariánství. To se vyznačuje např. vegetariánstvím, odporem k „pohanské“ medicíně a nošením dredů a pletených rasta čepic.
 Bouřka 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 19:44:51)
No, jenže rastafariánství je nová záležitost, žádná tradiční záležitost. Faktem je, že v historii o žádné tradiční veganské kultuře nic nevíme. A i tam, kde se jedlo hodně vegetariánsky, v dobách před moderní hygienou měli určitý nezáměrný podíl živočišných složek v potravě. Nemalá část světa ostatně záměrně dlabe hmyz dodnes. Ona i ta makrobiotika nakonec po špatných zkušenostech přidala toho kapra (na začátku tam nebyl). Tohle byla jedna z významných věcí, se kterou jsem se v makrobiotice nedokázala ztotožnit. Popíralo to dlouhodobou historickou zkušenost a na tu já docela dám. V některých ohledech mě třeba i víc oslovovala ajurvéda, která netvrdí nic paušálně, ale víc individuálně přihlíží k typu člověka. Nakonec jsem narazila na stravu dle W.A.Price a našla to, co mi chybělo :-). Dnes se pohybuju víceméně někde mezi tímhle směrem, primal stravou a běžnou stravou, protože okolí člověk uplně neuteče ~;)
 Žžena 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 19:59:33)
Bar-bro,
rastafariánství je staré méně než sto let a geograficky prakticky zanedbatelné hnutí. Živočišné bílkoviny byly součástí stravy člověka po celou jeho existenci. Nebyly to samozřejmě stejky z argentinského roštěnce a svíčková se sedmi, bylo to všechno možné od červů, hmyzu, vajec ukradených divokému ptactvu, uloveného drobného či většího zvířectva, po maso/mléko/vejce později domestikovaných zvířat.
Člověk je fyziologicky stavěn na to, aby živočišné bílkoviny přijímal.
Že je bohatší část světové populace dnes konzumuje naprosto nezřízeně není argument proti živočišným bílkovinám v potravě jako takovým, je to argument proti bezmyšlenkovitému nacpávání bachorů (viz můj první příspěvek).
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 19:10:17)
Vegani nebyli, ale nejedli maso 3x denně, nýbrž třeba jen v neděli. S tím MB nemá problém. Problém je dát si k snídani rohlík s paštikou, k obědu masový vývar a svíčkovou, na svačinu chlebíček s pařížským salátem a k veřeři párky s chlebem (a podobně každý den). A všechno ze zvířat, která žila krátký stresující žívot na pár metrech čtverečních v obrovské hale spolu se stovkami dalších, dopována vším možným, aniž by někdy spatřila slunce nebo si urvala kus trávy. MB věří (a já taky), že všechna ta utrpení a emoce se do masa, mléka a vajec ukládají. A my si je potom pěkně xkrát denně dávkujeme, den co den.
 Žžena 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 19:50:21)
Však já maso taky nemám třikrát denně. Mám ho v podstatě jednou-dvakrát týdně, uzeniny a podobný věci nejím celý život... jako nikdy. Ale veganství bych se VELMI bránila.
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 8:33:48)
Vesměs s tebou souhlasím, i když já bych se mu až tak nebránila. Jen chci dodat, že řada biologických rysů člověka naznačuje, že je primárně býložravcem (tvar čelisti a zubů, délka tlustého střeva, ph v trávicím traktu, špatné noční vidění, celková stavba těla,...). Ano, člověk umí trávit maso, ale chápala bych to spíš jako bonus, kdyby nastal nedostatek v přísunu rostlinné stravy, nebo možná když se prostě poštěstí nějakého toho mamuta ulovit, tak ho sníme, i když je zrovna léto a bobulí máme dost :-). Vejce, ta asi lidé jedli už dávno. Ale mléko, kdy začali lidé pít mléko jiných živočišných druhů? Asi taky relativně dávno, a možná už jsme se tomu evolučně nějak (ne ale plně) přizpůsobili. Ale přirozené mi to nepřijde, žádný jiný živočišný druh to nedělá, a je myslím faktem, že od určitého věku nemáme patřičné enzymy. Mléko je od přírody pro mláďata, než mohou najet na tuhou stravu, a dospělé víc zatěžuje než jim prospívá (zvlášť to průmyslově vyrobené a upravené).
 Hilly. 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 11:45:41)
Withep, tak jasně, že jsme asi primárně bíložravci, jako všechny opice. To je ale už miliony let, co jsme si zvykli požírat maso, mléko,vejce, obilí a vařenou stravu(to tak stovky tisíc, už neandrtálci si prý vařili), takže jsme už zase někde jinde. Holt evoluce.
 Bouřka 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 12:59:39)
Člověk je primárně všežravec, ne nadarmo je nám vnitřní stavbou nejvíc podobné prase. Akorát původně asi tu živočišnou složkou stravy zajišťoval z velké části hmyz, měkkýši, drobná zvířátka, vejce. Některé teorie dost spekulují i s významným podílem mořských potvor, což právě mohlo vést k rozvoji mozku. Každopádně jako Homo sapiens už jsme na maso jako takové dávno adaptování byli. Mléko i v dospělosti je poněkud inovativní evoluční přispůsobení, které ale není všeobecně rozšířené. Není tedy pro každého. A tradičně se konzumovalo jednak syrové a především fermentované. Podobně je tomu nejspíš i s obilninami, stále na ně nejsme plně adaptování, někdo víc, někdo míň. Třeba východoasijské populace jsou na ně přispůsobeny lépe, mají obecně větší slinivku a slinné žlázy. Krom konzumace masa byla významným přizpůsobením i vařená strava. Výrazně to umožnilo rozšířit záběr toho, čím se živit. I s tepelnou úpravou potravy přišli už předchůdci Homo sapiens.
 Hilly. 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 13:45:06)
amen :-)
 12.11diskuterka15 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:12:59)
Oni tu regionální příslušnost berou podle podnebí, nebo podle zeměpisné šírky. Brambory jsou špatné, protože pocházejí z Jižní Ameriky, kde je podnebí jiné než u nás, japonské podnebí je asi více podobné našemu. Nějak tak jsem to pochopila.
Mně přijde divné, že odmítají hodně syrové ovoce. V zimě jedí v podstatě jablka a hrušky, a to ještě rozvařené. I zeleninu jedí hodně vařenou.
 Ananta 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:15:03)
Pokud je něco vypěstovatelné u nás bez nějakých umělých zásahů, a to brambory jednoznačně jsou, tak v tom nevidím problém. To spíš ta makrobiotiky preferovaná rýže je nepřirozená.
 12.11diskuterka15 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:15:56)
Ty brambory prý jedlo původní obyvatelstvo jen sušené, vařením se prý uvolní škodliviny.
 kosatka2 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:19:19)
proto se k bramborám dává kmín - nějak to vhodně reaguje
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:34:53)
Kmín trochu pomůže, ale k ideálu to má daleko. Brambory jsou původní potravinou obyvatel And, kteří je jedli, protože nic jiného jim tam nerostlo, pak je dlouze sušili na slunci, nechali přemrznout, fermentovali je, zkrátka nějak ten solanin rozložili a teprve pak je považovali za stravitelné. Prý.

Já jsem zatím na brambory nezanevřela, ale snažím se je omezit, vypěstovat si vlastní, jíst je čerstvé nebo kratší dobu skladované (třeba do zimy, v pozdním jaru už ne), rozhodně nejíst zelené nebo naklíčené, nejíst slupku.
 kosatka2 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:44:40)
mě vždycky fascinuje, jak na to ti naši předci bez laboratoří přišli. jaké měli instinkty, (gorila prý rozezná 300 rostlin a ví co si dát, má-li průjem apod.)nebo jestli je to nějaká prastará moudrost typu žítkovské bohyně.
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:19:13)
Ovoce omezují, protože jsou to jednoduché cukry. Když už, má se jíst mezi jídly - samotné, není vhodné jíst spolu s obilovinami, protože se tak špatně tráví.

Dneska jsme dojedli už třetí třešňový koláč v řadě ~k~

Mně se líbí to zohledňování ročních období. Člověk tak nějak bere jako samozřejmost, že si může koupit všechny druhy ovoce a zeleniny kdykoliv v roce, a že si cokoliv může zmrazit. Nebýt MB, ani se nad tím nezamyslím, jestli je to tak v pořádku.
 12.11diskuterka15 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:20:33)
A zkoušla jsi některé ty recepty? Ta jídla vypadají někdy lákavě. Ale mě se nechce shánět ty suroviny, vždy je tam něco, co doma nemám a co asi mají jen někde ve specializovaných obchodech.
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 16:16:19)
Lidi, co tu očistu dělali taky, se pak shodli v diskusi, že ty recepty vlastně nepotřebují. Pobereš pár zásad a pak už vaříš podle vlastní fantazie. Luštěnina, obilovina, zelenina. Různé způsoby úprav, bezpočet kombinací :-). Ale jo, občas pro inspiraci jsou fajn. Nekonečně mnoho inspirativních receptů je na webu Paní Dýně, jen nejsou tak podrobně rozepsané (jako že chybí množství a tak).

Chce to mít doma určité základní suroviny, a postupně dokupovat další. Leccos se dá lecčíms nahradit. V receptu máš bulgur, nemáš bulgur, neva, uděláš kuskus, a tak je to skoro se vším.
 š. 
  • 

Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:52:23)
U medu MB neřeší lokálnost, ale to že na tebe včeličkypřenášejí těkavou energii ;-)
A Ad další potraviny dozvíš se, že istoricky apod. jsou vlastěn původní a ty, co tu rostou ted, jsou sem zanesené a nepůvodní.. etc.
 Žžena 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:59:34)
Tak konkrétně Průchová ve svých knihách kritizovala med výslovně kvůli tomu, že "zde není původní potravinou".
O tom, které plodiny jsou místní a které dovezené, mám přehled víc než dobrý, a právě proto vidím velké rozpory v tom, co MB propaguje/zakazuje.
 š. 
  • 

Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 16:05:59)
Aha, ony u nás nežily včely? Nebo původně nevyráběly med a naučily se to až od zlých západních včelek-bojovnic-imperialistek? Nebo od kdy tu žily dle pí. Průchové? Četla jsem jen Chudáci děti a nepamatuji si nic o medu a jeho nelokálnosti
 kosatka2 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:13:00)
znám docela dost lidí, kteří sice nežijí makrobioticky, ale vyloučili pšenici, kravské mléko (a individuálně pak každý něco k tomu, ale už ne tak striktně) a VŠICHNI pozorují významné zdravotní zlepšení. Na některých to je i vidět. Vím o třech z nich, kteří potom již nemusejí používat hormonální léčbu a kortikoidy.

třeba o té pšenici se už pár odborníků z řad konzervativního zdravotnictví vyslovilo, že škodí mnohem víc a častěji, než se dá zjisti jinak než vyřazením z jídelníčku. bohužel na to všichni nevěří, ale nějaké studie z ciziny už jsou.

sama nejím vůbec lepek ani kravské výrobky kromě másla, jen některé maso a bílku se taky vyhýbám. takže nechodím moc do restaurací a hodně nakupuju v těch bio-krámcích a mám z toho radost. učím se pěstovat svoje, děti to baví i poučí.

ale babička na mě zanevřela a půlka rodiny to není schopná pobrat, přestože mám prokazatelné zdravotní důvody.
 12.11diskuterka15 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:17:02)
Velmi škodlivý je prý hlavně cukr, ten nás prý pomalu zabíjí.
 Ananta 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(25.6.2014 15:13:27)
Mám tyto jídla ráda, makrobiotika ale není vhodná pro děti a ani veganství. Podle mě je ideální laktovegetariánství s občasným rybím hříchem.
 withep 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 6:42:06)
 Hilly. 


Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 11:42:08)
To víš, že budou ohromně spokojení, zdraví, nabití energií a absolutně vyléčení ze svých dosavadních zdravotních neduhů.~k~ Tvrdí to prostě všichni, co si zvolili nějaký kontroverzní striktní stravovací režim, ať už jsou to frutariáni, vegani, makrobiotici, raw stravu požírači. Kdyby ne, tak by se pasovali přeci na blbce. Že si tím někdo zhuntoval zdraví vesměs nikdo nepřizná.
Taky tak různě experimentuju a prostě uvidíš co ti bude vyhovovat, jen až to zkusíš.
 damebrouka 
  • 

Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak 

(26.6.2014 14:58:06)
Léto je tady a s ním přichází i grilování. Máme pro Vás originální a zdravý doplněk na Vaší akci. Vyzkoušejte hmyz! Nejen, že je bohatý na proteiny a vitamíny, ale také skvěle chutná! Buďte originálním hostitelem, u kterého se nikdo nenudí. Přejeme dobrou zábavu s www.damebrouka.cz.
 Nicki Nickname 
  • 

Re: Makrobiotická strava 

(1.12.2014 17:31:01)
Makrobiotická strava jsou v podstatě ubohé středověké blafy z jihoasijské džungle kombinované pro větší atraktivitu s jingjangovou filozofií. Pokud tím chcete krmit vaše děti, máte více než 50% šanci, že se z nich stanou zakrslí křivičníci trpící anémií - jak to bylo už před 20 lety doloženo na dětech makrobiotických biorodičů v Holandsku

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.