Černá kronika |
|
(22.11.2014 23:37:33) Já bych řekla, že souvisí.EU přeci vydala nějaký nařízení, kolik která země může čeho vypěstovat a vyprodukovat. Proto se všechno nesmyslně dováží. Když jsem viděla v TV, jaká je cesta od vykrmení prasete k spotřebiteli asi přes 4 země, to jsem zůstala koukat jako puk.
|
Filip Tesař |
|
(23.11.2014 8:13:12) "Já bych řekla, že souvisí.EU přeci vydala nějaký nařízení, kolik která země může čeho vypěstovat a vyprodukovat. Proto se všechno nesmyslně dováží. Když jsem viděla v TV, jaká je cesta od vykrmení prasete k spotřebiteli asi přes 4 země, to jsem zůstala koukat jako puk."
Jenom k tý EU. EU vznikla v podstatě jako obchodní kartel, ve kterým si výrobci dohodou rozdělej podíl na trhu. Není to tak, že si nějaký úředníci v Bruselu sedli a řekli si: "Tak Čechům povolíme tolik a tolik..." Tohle mezi sebou dojednávaj členský země. My měli trochu smůlu, že jsme přistupovali už do zajetýho kartelu, nicméně i když dohoda v našem případě mohla vyjít o něco líp, zas tak špatně nedopadla. Dojednává se to tak, že se jedná se ostatníma zeměma a vyjednává vzájemná podpora v tom, co nás zajímá, v ideálním případě co nás zajímá a je nezajímá, plus co nás nezajímá a je zajímá - v tomhle naši vyjednavači trochu podcenili důležitost mořskýho rybolovu, kterej nás absolutně nezajímá, ale výměnou za podporu jejich kvót na ryby jsme asi mohli získat něco víc pro plodiny, který zase příslušný státy moc nepěstujou. Nicméně celej kartel má i tu stránku, že nikdo v EU se z principu nestane tak vlivným hráčem, aby vytlačil z trhu všechny ostatní.
Cesta masa k nám s tímhle většinou nesouvisí, zato hodně souvisí v našima vlastníma hygienickýma předpisama. Předpisy pro domácí výrobce, který jsme si sami vydali, jsou přísnější, než předpisy pro dovoz (který jsme si vydali taky). Samozřejmě, že ty předpisy vycházej ze společný legislativy EU, ovšem fakt, že i dovozci levnějšího masa jedou podle vlastních národních předpisů vycházejících z tý samý společný legislativy EU, vypovídá o tom, že jsme v tomhle k vlastní škodě papežštější než papež. Omezení vlivu hygienokracie na českých ministerstvech by silně prospělo českýmu zpracovatelskýmu průmyslu, nejde jen o maso, proč se asi, namátkou, dovází tolik sejra ze zemí, kde provoz nemusí bejt odzdola až nahoru vykachlíčkovanej, s kulatýma rohama a komplet jenom v nerezu?
|
Ananta |
|
(23.11.2014 12:31:10) "My měli trochu smůlu, že jsme přistupovali už do zajetýho kartelu,..."
To i polsko, je naivita si myslet že se to "nedohodlo".
|
|
Z+2 |
|
(23.11.2014 12:45:54) Já bych řekl dokonce, že zrovna pro zemědělce jsou ty kvóty záchranou. Bez nich by proti více dotovaným potravinám z Francie a Německa měli jen minimální šance. Snad se systém dotací srovná, pak je možnost se víc v konkurenci prosadit. Samozřejmě je obrovský problém v naší byrokracii. A není to problém EU, ale náš. Jsme to my kdo vypisuje dotační programy jsme to my kdo mění podmínky každý rok a jsme to my kdo byrokracií zemědělce a nakonec všechny neuměrně zatěžuje. Jeden příklad z Ekofarmy sestry. Existuje dotace na výsadbu sadů. Ta je na x stromů na hektar. Na ní navazovala dotace na sekání a provoz sadů v ekorežimu. Ta byla na stejné x stromů na hektar. Ale za poslední 6 let se to X 4 krát změnilo. Zatímco u výsadby to problém není. U provozu sadů to problém je fatální. Dodržet to nejde, nebo jen v případě idiotského chování, kdy jeden rok dosadíte, aby jste další rok probrali a pak zase. Bez dotace nejde konkurovat ostatním s dotací. A podobných klacků pod nohy si házíme spoustu.
|
|
|
|