| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zdravá mouka

 Celkem 43 názorů.
 Pippi 


Téma: Zdravá mouka 

(10.11.2014 9:57:01)
Po přečtení jedné starší diskuse o knedlících zde na rodině jsem se zamyslela nad množstvím bílé mouky, které jíme. Rozhodla jsem se zkusit nějaké zdravější varianty a byla bych moc ráda, kdyby mi někdo poradil. Hodně doma peču a zatím jsem vyzkoušela špaldovou mouku, kterou míchám s obyč bílou. Všude jsem na špaldovou mouku četla samou chválu, ale teď mi kamarádka řekla, že špaldová mouka je vlastně k ničemu. Jak to tedy je? Ráda bych vyzkoušela i jiné mouky, mají tady celozrnnou pšeničnou, kukuřičnou, pohankovou... dají se tyto mouky použít jako náhrada bílé mouky do buchet a koláčů? Jak moc to změní chuť? Dá se některá z nich použít na pečení vánočního cukroví? Třeba namíchaná s bílou? Jsou tyto mouky opravdu výrazně zdravější než bílá pšeničná? Děkuji
 Františka85 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 10:04:12)
Při jednom takovém záchvatu zdravého životního stylu jsem vyzkoušela celozrnou, žitnou, špaldovou a nevím ještě jakou a ráda jsem se vrátila k obyčejné. Dokud jsem nahrazovala v receptu tak třetinu bílé mouky jinou moukou, ještě se to dalo jíst, ale vyšší podíl mi prostě nechutnal.
 Katka 
  • 

Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 10:08:38)
Tak ja pouzivam spaldovou vsude a do vseho uz roky.
 withep 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 10:44:39)
Bílou mouku už prakticky nekupuju, plně ji nahrazuju celozrnnou, ta pšeničná je k dostání jemně mletá i hrubě mletá. Špalda je varianta pšenice, takže i tu můžeš použít k běžnému pečení, jen je dražší. Mouky z ostatních obilovin a pohanky mají trochu jiné vlastnosti, ale můžeš je v menším množství přidat. Pohankovou používám do karbenátků a ječnou palačinek, je taková lepivá, takže to drží pohromadě i bez vejce. Žitnou dávám do kvásku a do chleba (zhruba půl napůl s pšeničnou), a do peční(č)ků. Kukuřičná je hodně specifická, tu moc nepoužívám, polenta mi nechutná.

Já mám děti "rozežrané", nicméně na celozrnnou mouku si zvykly, i těstoviny sní celozrnné stejně jako bílé. Ta chuť je trochu jiná, jakoby nahořklá, ale je to jen věc zvyku.

Nicméně mouka (jakákoliv) není úplně zdravá, lepší je jíst obilé méně rozmělněné (celá zrna, pak vločky, pak krupici - pak je tedy celozrnná mouka - a pak ještě horšní než mouky jsou extrudáty).
 Pippi 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 10:51:49)
withep, děkuji. A jak je to tedy s tou špaldovou, je zdravá, nebo je výživově stejná jako bílá pšeničná?
 Majoranka 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 11:15:58)
Špaldová mouka je druh pšeničné mouky - tuto mouku používali naši předci. Pšeničná mouka, která se prodává nyní je vyšlechtěná (cílem jsou vyšší výnosy) a řada lidí má na ni alergii - celiakie apod..
 withep 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 11:56:17)
Jak píše Majoranka - je vyšlechtěná, až přešlechtěná. Nicméně jsem četla výsledky nějakého výzkumu ohledně obsahu minerálů a vyšly z toho obě mouky stejně, protože víc záleží na kvalitě půdy než na druhu. Pokud je půda chudá (jako že je), je na minerály chudá i pěstovaná plodina.
 uhugo 
  • 

Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 18:45:12)
Zrovna celiakům špalda nijak neprospěje, má podobný obsah lepku jako běžná pšenice.
 Signoret 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 15:44:09)
Withep,

extrudáty jsou třeba Knackebroty, co prodává Kaufland za dvacku? Nebo co to je?
 Pippi 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 10:50:27)
tak nejde mi konkrétně o knedlíky, které jsem zmínila, protože ty prakticky nevařím. Ale docela hodně peču buchty a koláče, tak jsem chtěla trošku zdravější variantu.
 Jája s čápátkem 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 18:05:36)
Pippi, tak buchtu konkrétně peču pohankovou, jen jednoduchý recept hrníčkový (mouka pouze pohanka) a vyběhne mi vždycky a je moc dobrá. Zároveň ji dávám do všech pokrmů na slano, protože chutná tak masově - takže třeba na obalování, nebo do všech karbenátků apod.

Z kukuřičné mouky (resp. kukuřičné krupice) dělám hlavu (sladkou) a upmu (slanou se zeleninou).

Z cizrnové mouky dělám palačinky (ale já si teda kupuju směs římské lívanečky, kde je půl cizrnové a půl kukuřičné).

Nedávno jsem viděla recept na buchut, kdy vaříš 1 díl jáhel ve třech dílech jablečného moštu/džusu. Necháš vychladnout a smícháš s kokosem. Uděláš matlavé těsto, které prostřeš do formy a necháš péct korpus, který pak zdobíš - u nás chutnal tvaroh, dá se i ovoce a želatina. Jáhly se nejdřív třikrát přelejí horkou vodou, mají tendenci hořknout.

Těstoviny používám zásadně kukuřičné.

Ale z příloh tedy střídám rýži, brambory, do zeleninových jídel dávám červenou čočku a čas od času vařím kitrí z munga.

To je tak všechno :-)
 Nikaia+08+10 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 11:31:22)
S úspěchem nahrazuji pšeničnou mouku pohankovou v litých moučnících, především v těch "tmavých" (perníky, kakaové buchty, makovce, ořechové atd.). Nejradši mám šmajstrlovu, mele "hladkou" a "celozrnnou".
 Edysha 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 11:43:47)
Tak v kynutych testech (sladke) nahrazuji 20-50% moukou spaldovou nebo psenicnymi klicky.
Do piskotovych test pridavam tak 20% jablecna vlaknina, klicky, kukuricna, ryzova, sojova, amarantova. (Proste,co mam doma.)
Pernikove testo delam z zitne mouky.
Palacinkove testo delam z pohankove mouky.
Slane kynute - tam pouzivam jecnou, zitnou, ruzne typy jmne mletych vlocek.

Ze zacatku jsem vsude pridavala jen trosku (50g), nebyla jsem si jista chuti ani tim, jak se bude testo chovat.
Ted uz to strihnu od oka.

Opravdu doporucuji vyzkouset jeste tu jablecnou vlakninu, pridavam ji hlavne do dortu.
 susu 
  • 

Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 11:49:24)
Podle mě je to spíš "hra na zdravý životní styl" než, že by to bylo skutečně zdravější.
Pokud si dáš naklíčenou pšenici, tak to asi zdravější bude, a bude celkem jedno, jakou použiješ.
Pokud z toho uděláš koláč, je taky jedno, jakou použiješ(celozrnou či špaldovou,..) a zdravé to moc nebude.:-)
 Fren 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 11:58:11)
Uvažovala jsem taky o tom,co jednou padlo na starší diskusi,že dotyčné mouka pšeničná nesmí přes práh~e~ a říkala jsem si,že se tady na to musím přeptat.

Ale tedy,když to tu čtu,a jak některé strášně moc pečete a co všechno pečete,tak takovým jako jsem já se to asi vůbec nevyplatí ty hokusypokusy.Používám právě klasickou mouku pšeničnou z obchodu (hladkou,polohr. a hrubou),ale peču jen občas,spíš málo a knedlíky dělám taky jen občas (ty karlovarské) z klasické mouky,žádné špaldové apod.

Takže jste mě dnes tady asi uklidnily spíše,protože fakt žádné dorty,perníčky apod.nepeču vůbec,na vánoce udělám linecké těsto ze 2 dávek a 2 dávky rohlíčků a spadla klec.~d~
 susu 
  • 

Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:03:44)
Fren, právě, hokusy pokusy a pro toho, kdo je zvyklý na bílou mouku, to stejně poznat je a zpravidla mu to nechutná. Nestojí to za to, zvlášť pokud člověk peče občas, kazit dobrou buchtu podivnou moukou.
 Fren 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:05:45)
díky, také mě to tak vyšlo po přečtení téhle diskuse. On nakonec kdo na tu rakovinu založeno v těle má a má ji dostat,toho jiná mouka asi těžko ochrání,si myslím.
 Alraune 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:12:06)
Imho to má smysl pro alergiky, ty ostatní prostě nemusejí jíst tolik pečiva a je :)
 Fren 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:20:05)
super,opět jsem se hodila do klidu~b~
 úča 
  • 

Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 15:04:11)
Jo, to je i můj názor. Nemyslím si, že mouka není zdravá, je to s ní jako se vším, nesmí se jí jíst moc.
Doma peču denně, kvasový chléb i moučníky, chleby žitno-pčeničné, do kynutých těst jde dát cca půl na půl celozrnná mouka s bílou a je to dobré, jsou i komplet celozrnná, a věřím, že se na to dá zvyknout, ale dobré to není. Dobrý trik do kynutých těst jsou ovesné vločky, ty dávám hodně, potřebují na jemno umlít. Podobně litá těsta, akorát u těch je ještě u tmavých variant perníkového typu použít žitná mouka.
Špaldovou mouku nekupuju kvůli ceně, pohankovou někdy na palačinky, ale moc ne, rodina se ofrňuje, nechutná jim to.
Kukuřičná mouka se dá použít v droždí kynutým těstem na půl s pšeničnou, je z toho takové docela dobré žluté pečivo, specifická chuť, našim dětem jede. Jdou i sladké koláče.
Fór je prostě netlačit pořád bílé pečivo a u dospělých vůbec jídla z mouky omezit, když je sklon k tloušťce. Ale u dětí v růstu nevidím důvod hrotit. Dvě už mám velké, vyrostly na domácím jídle včetně moučníků a jsou oba štíhlí bez problému s PP. Já jsem z tlustého rodu, což je boj, muž má nějaký anihilační metabolismus, je hubený jak lunt, ačkoliv žere jako kombajn při nulové fyzické aktivitě.
 kosatka2 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:29:57)
to jsem já, komu pšeničná mouka nesmí přes práh ~:-D a je to ze zdravotních důvodů, dokonce mi paní doktorka zatrhla i majoránku, která by mohla obsahovat stopy lepku, to mi už ale přijde trochu absurdní (nedodržuju) a kontrolní krevní testy mi vždy dopadly dobře.

ono je to spíš naopak. protože nesmím tu pšenici, musela jsem dost změnit životní styl. pekárna, cukrárna, pizzerie, fastfoody, tam si prostě nic nedám. jsem nucena komplet všechno dělat sama. ani na polívku si nezajdu, všude do toho sypou mouku. a v tom si myslím je taky fígl mého lepšího zdraví, že prostě u vaření musím zapojovat mozek a ne se spoléhat na nějaké umaštěné občerstvení ve stánku na rohu (i když co bych za to občas dala).

protože bezlepkové pečivo je drahé a hnusné a když zraje rybíz, popadnu pohanku a prostě udělám rybízový koláč, to mi žádné lisované piliny ze supermarketu nenahradí.

 Fren 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:57:50)
Mám taky velmi ráda zrovna ten rybízový koláč,ale s pohankovou moukou by měl asi poněkud jinou chut,vid?

A prosím tě ještě mě zajímá teen prášek do pečiva,to je taky nějaký speciální,zdravější než ta klasika prodávané normoš v obchodech? Způsobí to jinou chut pečiva?
 nel, dcera 10/06 
  • 

Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:01:03)
Já používám do všech těst buď 50% celozrnné žitné nebo ovesných vloček. Jen ty vločky nejdřív rozemelu a pak je nechám chvíli namočit v tekuté části těsta, aby změkly. Jediné, co se změnilo, tak přidávám o trošku víc prášku do pečiva nebo sody, přece jen jsou ty vločky hutnější.
 Fren 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:08:00)
Jo, a vzpomněla jsem si,že se tu taky psalo o nějakém speciálním kypřícím zdravém prášku do pečiva,místo toho klasického; můžu se zeptat o co vlastně jde a jestli to koupím v normálním obchodě,v čem je to tak jiné a jak se to jmenuje-podle čeho to koupit?
 Lenka a zlatíčka 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:04:01)
Fren, je to kypřící prášek s vinným kamenem, bezfosfátový. Mají ho i v běžných větších obchodech jako Albert apod. Běžně u kypriciho prášku. Jen někdy bývá dost předražený. Obvykle kupuju do 4 Kč za kus. Rozdíl ve funkci není znát.
 Fren 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:14:54)
díky. A v čem je zdravější než ten klasika prášek?
 Lenka a zlatíčka 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:29:33)
Neobsahuje fosfáty...to jsou soli kyselin, které se dávají třeba do hnojiv, jde tím čistit pračku a tak ~:-D vinný kámen je přírodní. Přijde mi to zdravější. Umělé chemie je dnes všude až.dost.
 Lenka a zlatíčka 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:16:30)
Jinak kypříci prášek s vinným kamenem nijak chuť nemění.

Ale souhlas, co píší ostatní. Mouku spíš omezit, než ze by bylo třeba nahrazovat obyč pseničnou celozrnnýma apod. Dobré je nechat mouku tak hodinu namočenou, což usnadní trávení. Já do litých buchet přidávám ječnou mouku, je světla a chuťové ji neznalci nepoznaj. Do tmavých buchet dávám žitnou nebo pohankovou. Kynutá těsta mám raději z klasické bílé.
 Fren 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:40:25)
fajn,na ten prášek se podívám a koupím,peču tak 5x do roka hrníčkový koláč,tož ta cena mě nijak nezruinuje~:-D a kynutou dělám akorát na vánoce vánočku,dvě vánočky tedy.
 Lenka a zlatíčka 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:58:59)
Tak vanočku mám nejraději z klasické bíle mouky. Omezuju kde co, ale některé klasické kousky mám ráda klasicky. Péču ráda, ale většinou nejde "vzít nezdravou surovinu a nahradit ji zdravou", tak to nefunguje. Různé mouky mají různé vlastnosti. Při všedním pečení používám málo cukr, nahrazuju sladěnkou (ječný slad), ale na to zas nestačí nahradit množství cukru, spíš je lepší uplně prekopat recept. Na sváteční pečení a pro návštěvy peču klasiku, z klasických surovin.
 úča 
  • 

Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 15:18:54)
Podepisuju.
Vánočka je sváteční jídlo a než "zdravou" vánočku, radši žádnou.

OT NEdávno jsme byli návštěvou u rodiny jedoucí ve zdravé stravě. Nejedí nic ze pšenice, cukr, sůl, mléko a nic z něho, vajíčka, maso, cokoliv konzervovaného, zmraženého, ohřátého a určitě jsem ještě na něco zapomněla. Jo, ovoce a zeleninu z jiných podnebných pásů či skleníků.
PRavda je, že jsou hubení.
Takže jsme měli na oběd dýňovou polévky bez soli a čehokoliv kromě bio-kari (nevím, ze kterého pásu), vařený pastinák, vařený pozdní brambor i se slupkou, neslané, ale posypané sezamem. Kafe nepijí, čaj byl z nějakých bylinek hodně cítit fenyklem a k tomu nějaké hnědé hrudky, asi z vloček nebo nevím, vypadalo to tak moc podobně jako psí hromada, i když to vonělo skořicí, že se mi do toho nechtělo.
Já bych k nim šla na brigádu, zhubla bych a několikatýdenní kúra jejich jídla by mi udělala dobře. Ale jinak je to psycho, nemluví o ničem jiném než o zdravosti jídla a o tom, kdo je jak tlustý. Podle mě je to šáhlé. Normální fanatismus.
 Fren 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 15:35:34)
a tak to jste hodně odvážní~;).
 Len 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 17:07:10)
A tak ja jsem hubena i z normalniho jidla, ale udelat si z hubenosti celozivotni program, to bych byla radsi tlusta. Jidlo je mym potesenim a kava vasni, do stovky tu strasit neminim.

Mouku pouzivam bezne bilou, akorat nejedlemu diteti delam palacinky ze spaldove a davam ji i do spousty moucniku. To teda kvuli chuti, protoze chutna oriskove.
 Kreaty 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 17:14:27)
bohužel ne všichni vagetariáni a lidé bez bílé mouky jsou hubení ~n~~n~
 libik 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:23:39)
Mně je to podezřelý, proč by zrovna pšeničná mouka byla jedovatá?
 Ješťa+3 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:56:52)
libiku, jedovatá není, jen např. pro nás celiaky nepoživatelná - nejsme schopni strávit lepek v ní obsažený, máme z ní průjmy či naopak zácpy, tělo lepek v ní obsažený nedokáže trávit, naopak narušuje sliznici tenkého střeva, ale osmdesát procent populace s ní problém nemá.

Já sama za sebe - na bezlepkové dietě s celiakií - používám ráda rýžovou místo polohrubé/hladké, moc nedoporučuji kukuřičnou, zdá se mi nahořklá, specifický čmuch má pohanková a amarantová mouka - mně nevadí, dětem nechutná.
 neznámá 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:50:33)
Já se přidám.~x~
Hodně jste zde psaly o pohankové mouce. Několikrát jsem z ní zkoušela palačinky a strašně se trhaly. Těsto bylo hodně šlemovité, doslova živé, utíkalo z naběračky. Je na to nějaký speciální recept nebo je to normální. Na internetu jsem našla pouze info o delším odležení těsta, to jsem zkoušela a byl jen horší šlem. Máte nějaké vyzkoušený recept?

Jinak používám hodně špaldu, ne pro zdraví, ale pro chuť. Je příjemně oříšková, hlavně litý perník je z ní výborný.
 Lenka a zlatíčka 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:07:52)
Palačinyk dělám ječné. Jsou vynikající. 140g mouky na 400ml mléka hodinu odležet (to je důležité). Pak přidám 1 vejce. Z bílku udělám sníh a lehce vmichám. Palačinky je třeba dělat menší, spíš jako lívance. Dělala jsem stejně i z pohankové a byly v pohodě. Ječné nám ale chutnají víc ~:-D
 kosatka2 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 12:54:37)
Ono není zdravý x nezdravý, protože pro jednoho lékem, pro druhého jedem.

pokud chceš bílou pšenici omezit, nejjednodušší je přestat ji sypat do všeho, občas mám z kuchařek pocit, že základem jídelníčku je pšenice (na zahuštění omáček, polévek, do zelí, pečivo několikrát denně, sušenky jako svačina..) a vymyslet jiné snídaně a svačiny než namazaná houska.

nezmiňuješ žitnou mouku, ta je taky docela zajímavá, dává se do chleba a tradičně do perníčků. zábavná je i pohanková lámanka, přidat do těsta, jestli tě baví pokusy. kukuřičnou používám spíš na vysypání pekáče. rýžová mi dost drhne na jazyku. pohankové palačinky jsou taky prima.

všechno je to trochu nezvyk. o výživových hodnotách toho moc nevím.

 Jarmilka. 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 13:02:45)
Miluju cizrnovou a konopnou!
 Jana Mišák 5/07 a Eliška 05/10 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 16:12:32)
ze špaldové mouky je dobré linecké
 propiska 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 18:09:28)
Taky mám občas záchvat zdravé výživy, nakoupím kde co, mouky, celozrnné těstoviny ( těm jsme na chuť nepřišli a asi ani nepřijdem, rýži jen s omáčkou, v rizotu taky nee).Upekla jsem vánočku z jiné mouky, už nevím která to byla a drahá polovička řekla, já to teda sním, ale už to příště nedělej.
Za mne, chce to změnit celý styl, klidně obyč rohlík,ale ne na snídani, ke svačině dopo i odpo, k večeři a k tomu salám, párek apod. Zkusit vybrat 3 věci kterých se vzdám úplně a nahradit je něčím jiným, postupně, ne ze dne na den....a teď na vánoce upeču cukroví jak jsme zvyklý, je to jednou do roka, sní se za pár dní ( nepeču kila ale pro atmosferu a s dětmi z polovičních dávek a to stejně ujídají). Jinak peču tak 2x do měsíce, sama nesním celý plech ale na každého je kousek. Knedlíky jíme, ale zase 1 za 2 měsíce...Nenaučila jsem se úplně nahradit bílou mouku a tak se tím netrápím a zkouším radši narvat syrovou zeleninu a ovoce kde to jde- např. svačiny, saláty k večeři.
 Monika 


Re: Zdravá mouka? 

(10.11.2014 17:39:02)
Máš tu už fůru odpovědí, tak jen drobnost, co mě napadla: jestli máš vyzkoušené a ověřené recepty na vánoční cukroví z "běžné" mouky, tak bych se asi zrovna v tomhle segmentu nějakých "pokusů" vyvarovala - celé vánoční cukroví je stejně celkem nezdravá záležitost a zvyšovat předvánoční stres ještě tím, že se cukroví třeba rozdrobí nebo na plechu rozteče a slepí apod., to by mi za to fakt nestálo. U nějaké "sobotní buchty" bych si klidně nové "zdravější" recepty zkusila, v nejhorším to třeba vyjíte lžičkou, v případě nedobré chuti nasypete slepicím a pod., ale překládat návštěvě třeba hromadu drobků s tím že "to jsou naše zdravé rohlíčky z pohankové mouky" ... :-)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.