| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Je zdravé stravování finančně náročné?

 Celkem 47 názorů.
 Martuška 


Téma: Je zdravé stravování finančně náročné? 

(31.3.2014 17:34:36)
Nebudu měnit životní styl, spíš jde o takový povzdech. Snažím se opravdu jíst zdravě, základní suroviny, vařit doma, ale někdy bych se tak na to nejradši vyprdla, otevřela konzervu vepřovýho za pár kaček a pytel špaget a hotovo:-) prostě mě štve, že i základní( nebo aspon pro mě základní) suroviny jsou tak drahé. Kvalitní zelenina z trhu, trochu masa, které není zelené a přemrzlé, máslo, co má aspon těch 80% tuku...jsem náročná, rozmazlená, nebo jen fňukna? Uvítám i tipy, kde co koupit, případně, co levného a zdravého uvařit. Na to abych vše dělala doma - pečivo, jogurty, tak na to nemám čas ani chut, stačí mi vaření a pečení.
 Žžena 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 17:39:22)
Otázkou je, co jsou pro Tebe základní suroviny. A co myslíš třeba tou zeleninou. Nejlevnější je zelenina tuzemská a sezonní, a ta je shodou okolností taky pro nás nejzdravější. Živit se celoročně třeba baklažány, chřestem a artyčoky, tak taky s penězma nevyjdu. ~:-D U nás doma ze zeleniny na kila spotřebujem celoročně nejvíc asi mrkve, ta nás tolik neruinuje ~:-D
 zuza 
  • 

Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 17:45:49)
A co všechno z mrkve děláš? Pro inspiraci. Ta je opravdu často levná :-)
 Klarisanek 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 18:44:58)
Ja ted delala mrkvovy dort, za zdrave povazovat nelze, za chutne ano. ~w~
 Hanka 75 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 19:31:13)
já dám kousek vepřového na olej, trochu opeču, pak podleju a dusím. Když je asi ze 3/4 hotové přidám hromadu mrkve pokrájené na kousky a dusím dohromady. Maso tomu dodá chuť, všichni milujeme trochu masa a hromadu mrkve. K tomu brambory.

Jinak nedělám pravé vývary, ale kousek masa (levnější kosti na polévku), mrkev, celer, petržel, přidám pak rýži nebo těstoviny a je taková vývarová polévka - zrovna dnes k večeři. Pro děti myslím velice zdravé. Já s petrželkou - jarní.

Pak jdou vařené brambory do toho nastrouhat na jemno vařená mrkvička, vajíčko, trocha mouky-hladké a usmažit placičky. S jogurtem-dresinkem akoprem lahůdka. Ale zdravé to asi není, smažené brambory.
 Monty 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 10:00:21)
No, jenže já si pod zdravým stravováním nepředstavuju mrkev 100x jinak.
Zdravý jídelníček je podle mne o něco pestřejší.
A jak psalo Strašidlo, třeba ryby jsou drahé, kachna, krůta, to taky není zrovna za hubičku, drahé jsou sýry, máslo, ovoce, zelenina...
 Eržika. 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 10:50:45)
Monty, maso máme 1x o víkendu - jinak se v poledne stravují děti v jídelně.

Chleba (neobchoďákový) s medem nebo s česnekem, nyní nakrájená jablka, mrkev, jarní cibulky na chlebu... nyní rajčata ani okurky nekupuji. Nekupuju ani exotické ovoce. Ňamky nekupuju, peču...
 Hermiona 
  • 

Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 18:08:52)
Maso jednou týdně by nám nestačilo, syn sportuje a potřebuje hodně bílkovin.
Mrkev nebo červená řepa jsou sice i v zimě levné, ale jíst je 7 dní v týdnu? Navíc když upeču nebo uvařím řepu - dáme si ji s rukolou, olivovým olejem a nějakým sýrem. K tomu celozrnné nebo vícezrnné pečivo.Pod stovku se pro čtyři
lidi na večeři nedostanu.
Podobně oběd. Maso, nějaká zelenina, rýže nebo brambory. Taky cca stovka, když dám míň masa nebo žádné, musí zas té zeleniny být kupa a raději udělat ještě polévku.
Svačiny a snídaně řeším většinou jogurty, ovesnými vločkami s mlékem a sušeným ovocem, ořechy, doma pečeným moučníkem. Syn sní půlkilový jogurt na posezení.

Tuhle jsem zrovna o té finanční náročnosti zdravé výživy přemýšlela - přede mnou stála u pokladny paní, její jediný nákup byl pytel plný sladkých rohlíků. Zřejmě večeře i snídaně dohromady, platila asi 60 Kč. Já měla několik druhů zeleniny, jogurty, pohankové bagety, mozzarellu. Cena byla úplně jinde.
 Eržika. 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 21:01:00)
Ale syn se stravuje v jídelně, ne?
Tam mají maso skoro každý den.

 Hermiona 
  • 

Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(2.4.2014 12:58:46)
Aha. Ty nepočítáš, to co sníte mimo domov. Tak to chápu, že když máte přes týden maso v jídelně, tak v sobotu uděláš nějakou zeleninu a na neděli maso.
U nás bohužel nikdo mimo domov moc nejí.
 lela, rosa, niki 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 17:41:04)
no asi plati jist stridme a zdrave - tedy min, neprezirat se blbostma...ono treba staci chleba s maslem a redkvickama, vareny kvetak s opecenou strouhankou, brambory na tisic zpusobu - nakrajet jako americke brambory, opect v troube , jogurtovy dresink k tomu, kupovat sezonni zeleninu - maso staci jednou za tyden. Nasi predci nejedli jinak. Nefnukej, jsou horsi veci.
 Monty 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 17:41:55)
Je. ~;)
 Kreaty 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 17:44:34)
právě záleží jakou zdravou potravu máš na mysli, můžeš se velmi zdravě živit mrkví a zelím, které si necháš nakvasit a máš to to nejlevněší co může být, pokud chceš mít jídelníčku lososa a krevety a kozí sýr, což teď praktikuju já, tak je to prostě hodně drahé
 Klarisanek 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 18:15:04)
Zivit se jen mrkvi a zelim, tak bych rekla ze jeden asi pojde ~t~
 Kreaty 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 20:59:35)
Deniso makrobiotika je postavená na velmi levných jídlech, akorát s nim děláš psí kusy. Manžel ji držel a vysvětlovl mi, že mrkev nakrájená na kolečka chutná jinak než mrkev nakrájená na kostičky, ale to je zřejmě to stádium, kdy už hlady šilháš.~;)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 21:05:18)
Makrobiotik nejsem ani zdaleka, ale mrkev na kostičky nejím a na kolečka jo.
 Klarisanek 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 18:13:03)
Mas pravdu, me to taky mrzi, kdyz vidim cenove dostupna zelena rajcata a vedle nich krasne cervena za nekrestanskou cenu. Takze nekoupim nic, protoze zelena bez chuti nejim a na drahe nemam. To same treba kozi syr, ten bych jedla porad a nechapu proc jinde v zahranici neni o tolik drazsi nez kravsky. Rada bych jedla casto morske ryby, daleko vice chutnaji nez sladkovodni a takovy losos chutna i detem, narozdil od kapra.
Jedine pozitivni co jsem uz pochopila je to, co rika Polreich, je lepsi koupit kvalitni a drazsi suroviny, protoze jejich chut je intenzivnejsi a tudiz se toho nespotrebuje tolik. Moje matka se malem zkacela, kdyz me videla jak vyhazuju!! stovku za Parmezan, vzdyt cihla stoji 35 Kc. Vubec nechape, ze me vydrzi 14 dni na nekolikero jidel, ona blocek nastrouha na jidlo jedno a navrch si nepochutna.
 ...j.a.s... 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 18:24:13)
Deniso, ale super rajčata nejsou drahá po celý rok. Na jaře možná, ale v tu chvíli jde koupit spoustu jiné hezké zeleniny za dobrou cenu. Myslím, že pokud člověk nemá lososa každý den, tak vyjde i za cenu dražších potravin a nemusí fňukat.
 Klarisanek 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 18:41:45)
No, jenze ja rajcata nepovazuju za sezonni zeleninu. Jsou zakladem spousty jidla, omacek, salatu a navic je mam strasne rada. A vetsina salatu se bez nich neobejde. A ze jsou nechutna jen na jare? Dle meho jsou nechutna od podzimu do jara, pres pul roku. Rajcata proste mrkvi nenahradis, leda bys byla Babica ~t~
 Klarisanek 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 18:43:55)
A je pravda, ze lososa kazdy den nemusim. Deti jine ryby odmitaji jist, at se snazim je upravit sebelepe. Dle odborniku by rybu meli mit 2x tydne, tak kdyz slevim na 1x a budeme chtit lososa vsichni, tak mi to vychazi na 1200 mesicne. Pro me docela dost.
 Monty 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 18:44:53)
Můj syn nejí maso, jen ryby. Výjimečně kuře, ale to kupujeme jen "od sedláka".
Milujeme kozí výrobky. A to je pálka jako blázen.
 Raduza 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 18:22:59)
Já myslím, že levně podle doporučení kolik bílkovin z masa, zeleniny, ovoce a vlákniny má člověk denně zkonzumovat, u nás nelze. A třeba by mě zajímalo jakou sezonní levnou zeleninu v kvantech tady z rodiny ženský kupují. Vždycky se akorát dočtu jak je levná ~t~. O ovoci ani nemluvím. 2 kila nejlevnějších jablek 50 korun. Jak se stravovat levně? Málo jíst, mít sklep na uskladnění a umět věci uskladnit, jabloně na zahradě, pěstovat brambory, mrkev. K tomu mražáky, koupit kousek prasete, kousek býka, pár kuřat a strčit to tam. VAřit hodně luštěniny, kousek masa, zeleninové polévky, k tomu kousek pečiva. Chleba máznout trochu máslem, k tomu mrkev, v létě jinou zeleninu. A samozřejmostí jsou vlastní vajíčka. Deset slepic zabere jen kousek zahrady. Ryby něco stojí, ale co se dá dělat. Možná se najde nějaký rybář, který ti týdně kapra prodá.
A v reálu? Taky by mě to zajímalo. Ale ještě jsem chtěla napsat, že vepřové konzerva tě nevyjde levněji než kousek masa, které uděláš.
 Eržika. 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 8:04:01)
Jablka ze sadu i nyní za 14 Kč/kg...
 Martina 
  • 

Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 8:11:35)
Ze sadu, od zemědělců:) Kdo má možnosti tohle kupovat? Neznám žádné zemědělce, netuším, kde jsou v okolí nějaké sady apod. Nakupuji v Bille, Tescu, Globusu. Trh jsem zkusila, je to tam stejně drahé, občas dražší než v obchodě. Opravdu mě fascinuje, jak všichni nakupujete levné sezonní potraviny. Já opravdu netuším kde. Navíc to nemám ani kde skladovat. Takže když koupím 2kg brambor, válím je vedle sporáku na zemi, než je spotřebuju. Takže je kupuju tehdy, když je chci vařit. A tak podobně.
 Eržika. 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 8:19:19)
V našem městě mají jablka ze sadu na náměstí každý den když nemrzne už několik let. :-)
 Martina 
  • 

Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 8:25:01)
Bydlím v Plzni a fakt nevím, kde tady něco takového hledat.
 Tatramelka+3 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 10:04:53)
Marti, i v plzni se da bedykovat. Prislo mi to teda dosst drahe. A v Smetanovych sadech? je to ono, co tam je muzeum a soska Speibla s Hurvinkem? Od nich dojdes cestickou primo do farmarskeho obchodu.
 Martina 
  • 

Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 10:45:56)
Ale jo, farmářské obchody tu jsou. Ale tam je to dražší než v supermarketu.
 Epepe 


finančně náročné 

(31.3.2014 18:31:18)
Je to drahé.
Pokud chceš jíst slušné jogurty, pečivo, sýry, šunku, tak se prohneš.
O ovoci a zelenině ani nemluvím. V Bille stojí dva baby saláty (které moje děti sní k svačince na posezení) 21 korun, kilo domácích jablek 46 korun ... ~d~
Máme tu farmářský obchod, jedno bio vejce stojí asi 8 korun, bio kuřecí skelet na polívku stojí kilo 69 korun, v běžné masně 29.
Nudle do polívky koupím v obchodě za dvacku, doma jich udělám z vejce, mouky, vody za dvacku ani ne polovinu.
Čerstvou a mraženou rybu ani nesrovnávám (mražené ani nekupuju).
 lampetra 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 19:21:02)
Ale ne: hodně kupujeme od přímo od pěstitelů - brambory, pytel mrkve, po 10 kg petržel, celer, hlávky zelí - jednak nakládáme, jednak do sklepa na uložení. Domácí máme bylinky, kadeřávek, jinak jenom pochutiny (maliny apod.). Jablka ze sadů - když jedeme kolem, bedýnku tak 4 x za zimu. Nejvíc se u nás od podzima do jara sní mrkve, to odhaduju tak na 30 kg nejmíň. Do konce loňského roku jsem chodila pro mléko - za 15 Kč/litr, doma jsem dělali kefír, bohužel mléčná výroba byla u nás ukončena, už mají jen na maso. A maso - hodně taky od soukromníků - od jedné paní bio hov+vepř. (do loňska měla 120 ( hovězí) a 100 (vepř.) za kg, letos podražila, i k nám se doneslo, že bio je něco lepšího a má to dražší o 20 Kč/kg, což dám. Skopové/jehněčí taky od souseda z chovu. Jen ty slepice mi chybí - manžel je doma na zahradě nechce a rodiče se mi taky nepodařilo přesvědčit. Ale jsem zmlsaná - jsem si uvědomila asi před týdnem, kdy jsme po delší době byli u rodičů na oběd a zjistila jsem, že se mi ekluje houskový knedlík z hyper/super - já bych ho prostě někomu, koho pozvu na nedělní oběd nedala. Když už si dám práci se svíčkovoou z domácího hovězího, tak kupovaný knedlík ne-e.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 19:25:12)
Kupovaný knedlík bych nejedla ani v pondělí k večeři. Ale jinak je to těžký, víc než kilo dvě nemáme kde skladovat a jezdit si někam každý týden pro ovoce, zeleninu, maso a mléko by se dost prodražilo.
 lampetra 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 22:12:59)
No, základ je mít to kde skladovat. Abych nemusela kupovat po kile v hyper/super. To si představím, že se dooost prodraží. Ale jak někdo psal výše - rajčata - já je považuju za pochutinu, ani nevím, kde bych teďdobrá rajčata koupila, počkáme si na léto. Je to o zvyku - moji praprarodiče měli zahradnictví, u nás je zvyk vařit hodně z toho, co se urodilo, co zrovna na poli dozrálo, čehož je nemůžu zbavit, ale posledních 10 let ani nechci. A vzpomínám, jak se šlo ráno na pole a vykopaly se brambory k obědu, utrhl se květák (babi řečený karfiól) a uvařil se oběd. Tak toho nedosáhnu, na to můžu jen vzpomínat.
Ad ty knedlíky - hodně v okolí vidím přístup - když to je/prodává se, tak to je super. Ale my jsme v hodně bohem opomenutém kraji, tady fakt paní farmářka odvedle zjistila až vloni, že hovězí prodá i dráž než 100 Kč/kg a lidi jí ruce utrhají.
 Hanka 75 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 20:02:19)
Ale psal tu hezký příspěvek kdysi Andrešt o tom jak přistupovat k vaření zdravě a levně, nebo jsem to od ní viděla někde jinde na netu.
Ale jednoduché to určitě není. Já si vždycky říkala, když děti byly menší, nakoupila jsem banány, nebo pomeranče, navařila novou zeleninku a oni to nejedly. Já dala něco jiného, aby měly vitamíny, ale když člověk na to nemá :-(
Jak má zkoušet nové věci a děti by to jíst měly :-(
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 20:20:18)
Mně to teda přišlo výrazně dražší, když nemám peníze, tak si dám běžně špagety s rajským protlakem, to je za pár korun, ale zdravý to zřejmě není a nehubne se po tom. Když má být v jídle všechno, kvalitní bílkoviny, zelenina a nějaká rozumná příloha, tak to prostě dražší je, nebo se musí šíleně přemýšlet, jak to udělat, hlavně ovoce a čerstvá zelenina a kvalitní maso jsou drahé.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 20:23:33)
My asi tři měsíce vaříme podle Petra Havlíčka a je to pracnější a dražší, ale chuťově výborný~R^
 Martina, 2 kluci 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 20:56:24)
Přijde mi to především pracnější, možná i mírně dražší.

Ale já zase zírám, co jsou lidi schopni nechat peněz v mase...nepochopím, k čemu je třeba na 1 oběd pro 5člennou rodinu kupovat 2 kg masa.
Moje mamka to dělala taky, je fakt, že odpolední dojídání řízků mě bavilo :-)

U nás jíme ryby, občas drůbež, spoustu kaší a šlichtiček (jak syn nazývá různá rizota, saláty a pod...), peču chleba (to fakt není časově náročné, pouze nutno dobře plánovat).
 Kafe 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 21:30:55)
Je. Třeba kvalitní ryby jsou drahé, zelenina taktéž (pokud nejíme jen mrkev a cibuli).
 Fren 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(31.3.2014 22:00:04)
Jsme jenom lidi - klidně si někdy tu vepřovku otevři a zbodni s pytlíkem špaget.Na to se fakt neumírá.

No a kvalitní zelenina z trhu - kde bereš tu jistotu,že je tak kvalitní?To už mám větší jistotu u té zeleniny z hypersuper,že tam je ta kvalita přecijenom víc sledována a pod drobnohledem,Nikdo už ale nesleduje,jak jednotliví soukromníčci hnojí,čím hnojí a vůbec co vše dělají proto,aby měli tak velkou úrodu,že ji mohou prodávat a ještě aby ta zelenina báječně vypadala.Z toho samého důvodu bych si nikdy nekoupila třeba vajíčka na trhu-co vím,jak a kde je trhovkyně skladuje a jak jsou ve skutečnosti staré...,a nakonec čím ty slípky krmí,že.
 withep 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 9:20:01)
Jak se to vezme... ono je totiž velmi diskutabilní, co je zdravé ~;)

Trochu extrém - veganská strava (makrobiotika), se kterou teď experimentuju, mi přijde spíš levnější. Jdu do obchodu... a odcházím s poloprázdným košíkem a místo obvyklé tisícovky platím 300, protože tam nemají skoro nic, co bych mohla koupit :). Teď brzy z jara ještě nakoupím zeleninu, protože ze zahrady/sklepa mám zatím/už jen mrkev, řepu a mangold... ale v létě už budu poměrně soběstačná. Obiloviny, luštěniny, olej, semínka a další ingredience objednám v e-shopu, jsou v biokavlitě (oleje panenské), takže dražší, ale furt to vychází levněji, protože si v obchodě nekoupím žádné sušenky, mléčné čokolády, pečivo, šunku, sýr, mléko, zmrzlinu....

Zbytku rodiny zatím nakupuju a vařím občas i normálně, ale už to, že já to nejím, se finančně projevuje.
 překvapená 20.9. 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 11:01:08)
Jak to myslíš, že babičky jedly zdravě? Moje babička se přes válečné náhražky a budovatelskou bídu dopracovala ke gothajskému salámu do těstovin, rajče, když se sehnalo, tak se nahrájelo na osminky a každý dostal dílek. Kuře z místní velkovýkrmny vypadalo jako malé tele a k těm pěkným antibiotikům, co mělo v sobě, babi připekla bůček, aby to vonělo a bylo toho dost pro všechny, co přijeli.
Po obědě nějaká bácbuchta s polevou ze ztuženého tuku na celý plech.
Co jedla tvoje babi?
 radka 
  • 

Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 12:30:56)
u babky se nacházelo v podstatě jen několik základních potravin, většinou ze samozásobení - brambory, zelenina, ovoce ze zahrady, maso králičí a slepičí z vlastního chovu, vejce od slepiček.
do obchodu se chodilo pro mléko, máslo, chleba a rohlíky, dále pak mouka, krupice, cukr, sůl, čočka, hrách. jednou za čas vepřové maso na řízky - většinou když jsme přijeli nebo naopak odjížděli z prázdnin. Sádlo si vyškvařila ze špeku (jestli kupovaný nebo místní nevím).
s tímto základním si vystačila celý život
buchty pekla na neděli
 karma 


jo, moje jedla 

(1.4.2014 13:30:07)
ročník 1909. za války nevím, ale co pamatuju, byla to osvícená žena, vařila z oves.vloček, pohanky, krup. teda vepřovou pečínkou nepohrdla, párečkem taky. (nejraději jedla páreček o půlnoci). měla teda vystudované "vaření" na učitelském úsatavu. mmch dožila se ve skvělé duševní i fyzické kondici 93let.
 withep 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 14:25:16)
Jídelníčkem našich babiček se myslí idylické stravování na venkově v době, kdy nebyly mrazničky ani super/hypermarkety po celý rok zásobené surovinami a "potravinami" ze všech konců světa, patřičně vyhnojených, nadopovaných a přechemizovaných. Takže se jedly potraviny lokální, zejména vlastní výroby, vesměs asi v biokvalitě. Jedlo se v souladu s aktuálním ročním obdobím, tj. v létě více čerstvé, v zimě více tepelně aj. (kvašením, sušením) upravené. Kráva byla živý tvor, který znal trávu a slunce, a dokonce i své tele, mléka nadojila tak akorát (aby ji to nezdecimovalo) a to mléko se pilo čerstvé, neničilo se UHT a homogenizací. Podobně se slepicemi a vejci, a jinými zvířaty. Maso se jedlo třeba jednou týdně, aby ho tělo dokázalo řádně odklidit. Mouka se nemlela do bíla (nezbavovala se tolika minerálů a enzymů), cukr a sůl nevím, od kdy se masově používají rafinované. Živiny, které se nestrávily, cestovaly z kadibudky na hnůj/kompost a pak zpátky na pole. Takže plodiny byly zdravější - měly více vitamínů a minerálů než dnes, kdy zbylé živiny odplavujeme pitnou vodou pryč.

Jistě byla občas bída, leccos se neurodilo a tak. Přesto věřím, že byl jídelníček dostatečně bohatý. Třeba takové obilí - dnes do sebe ládujeme především bílou pšeničnou mouku. Dřív se jedlo mnoho druhů obilovin v mnoha různých formách (celé zrno, kroupy, vločky, krupice...).
 Eržika. 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 15:04:59)
A kamarádka takto jí i dnes - komodity kupuje na bezobalu.cz, zeleninu, ovoce má vlastní, kozy a králíky, vajíčka, brojlery také... maso na neděli, a jí se to, co je. ~;)
 withep 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 15:23:17)
To je fajn ~R^. Dřív to jinak nešlo, dnes v době dostatku až nadbytku k tomu musí člověk dospět. Předevčírem jsem se o tom bavila s jednou známou a ta měla konflikt s učitelkou své dcery, která odmítala v prvouce nebo čem zakroužkovat krabicové mléko jako zdravou potravinu ~k~
 Eržika. 


Re: Je stravovat se zdravě finančně náročné? 

(1.4.2014 9:49:27)
Myslím, že není.

Nyní měla dcera z občanky zjistit, kolik utratíme za jídlo - podle učitele prý není možné utratit tak málo, nevěřil jí.
Ještě jsem jí říkala, že mu měla říct, že vodu bereme ze studánky. ~;)

Kupuju základní suroviny, peču, zeleninu sezonní a nyní dost mraženou (doteď jsme měli svoje jablka..), kupuju malinko ňamek...
 panpan 


Re: Je zdravé stravování finančně náročné? 

(27.4.2014 22:53:53)
Zdá se mi, Martuško, že se stejně jako já s jídlem nerada zbytečně patláte :). Já jsem se naučila na kuskus se zeleninou, to je zdravé, nebo zapečenou zeleninu. Drahé to není, třeba taková mrkev Vás moc nestojí.
Ze sladkého kupuju oplatky Knoppers, ty má ráda celá rodina. A schválně se koukněte na složení, nejsou tam žádnáý špatná éčka nebo něco podobného ~g~

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.