Vesna111 |
|
(9.10.2013 16:31:14) mám 18 měsíčního prcka a řeším, zda už solit jeho jídlo či nikoli. Nemáte nějaké typy, jak mu jídlo ochutit (koření atd.) a přitom nesolit?
|
Kukurice25+Nik09+Seb12+Dom14. |
|
(9.10.2013 16:42:33) Nesol zbytečně. Já mám děti skoro rok a 4 roky a synovo jídlo dělám úplně bez soli a dceři jídlo odebírám před tím, než závěrečně dokořeňuji a dosoluji, nějaká sůl tam je, ale nic dramatického. On ani dospělý člověk nepotřebuje sůl a méně je více. Dětem to nedávám, dokud to nesolené jí.
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(9.10.2013 16:48:20) jak psala kukuřice, pokud to nesolené jí, vůbec bych jí to nesolila
jinak koření - třeba majoránka je výrazná a mě moc chutná, nebo libeček, petrželka.. pažitka.. atd..
jinak já prakticky 12 let už solím jen velmi velmi sporadicky.. a z dětí začal solit nejstarší syn asi před půl rokem - a to mu je 11
všichni už si na to prostě zvykly.. a návštěvy tady dosolují skoro všichni krom mé mamky
|
|
angrešt |
|
(9.10.2013 16:59:20) Nesolím takřka vůbec, oddělím mu porci a pak to dosolím pro dospělé. I rohlíky peču skoro nesolené a pro dospělé je sypu hrubou solí. mimoto zcela vynechávám pepř, pískavici, různá pikantní směsná koření typu garam masala a kari a hlavně muškát.
ochucuju hlavně česnekem (ten miluje), pórkem, petrželí, majoránkou, kmínem, pažitkou, libečkem, tymiánem, rozmarýnem, saturejkou, bazalkou, oreganem, estragonem. Kořenila jsem i paprikou, než jsem zjistlili, že je na ni taky alergický. Ale chutnala mu a normálně by jinak šla.
|
|
Lída+2 |
|
(9.10.2013 17:28:38) Vesna111, nesol a používej bylinky.
moje děti přišli do styku se soleným obědem poprvé ve školce.
|
|
Ananta |
|
(9.10.2013 20:10:51) Solím normálně, trochu mín než sobě a já si dosoluju. Někde jsem četla, že od roku se má začít trochu solit kvůli minerálům, ale nejsem na to žádný expert. Až půjdou do školky, tak to pak do nich narvou všechno najednou včetně margarínu, podle mě se nemá nic přehánět, dokonce pediatra říkala kolegovi v roce jeho syna, že má jíst to co dospělí jen at trochu méně koření.
|
angrešt |
|
(9.10.2013 20:35:28) V sýrech, kupovaném pečivu i dalších potavinách je soli spousta, přidávat ji domácím vařením je celkem zbytečné. Navíc sodíkových iontů je dostatek i normálně v přirozené potravě. chloridové nijak obzvláš´t nepotřebujeme, těch solí dostáváme nadbytek.
Ale jak už někdo psal, ve školce už bude mít slaného habakuk, mimojiné proto, že jídelny školek obvykle vaří zároveň školám a těm už solí úplně běžně.
|
|
|
ChemicalJane + 4 |
|
(9.10.2013 20:22:47) já teda obecně málo solím, takže v 18m už děti jedli normálně s náma.. každý, kdo u nás jí, tak si mohutně dosoluje... koření používám dost bylinek... a tu sůl fakt tolik nepotřebuji.. jako když vidím, kolik soli spotřebují naši
|
|
Vesna111 |
|
(11.10.2013 15:21:50) Moc děkuji za názory a nápady. Jsem ráda, že nejsem blázen, že nechci solit. Na hřiště jsem se o tom bavila s jednou maminkou a ta říkala, že používá i bujony do polévky.? Že je to prý trochu slanější a tak to když tak naředí.
|
|
|