| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Třešnový rozvar, marmeláda - jak zpracovat dál sterilizací?

 Celkem 17 názorů.
 MaTaTa 


Téma: Třešnový rozvar, marmeláda - jak zpracovat dál sterilizací? 

(9.7.2012 22:08:17)
Dobrý večer,dostala jsem hodně třešní,které jsem vypeckovala a už se vaří,jak udělat marmeládu bez jakýchkoliv gelfixů či jiných podobných věcí,kolik minim.musím dát cukru,chci dát třtinový a jak co skleničky musí být vymyté a suché,plnit telým ovocem a pak obrátit nebo zkusit sterilizovat v troubě,díky za rady
 moudrost 
  • 

Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(9.7.2012 22:09:49)
ja ted delala visne a davala jsem med :) - ale mamzelirovaci cukr v tom
 moudrost 
  • 

Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(9.7.2012 22:10:25)
mam obracene sklenice.... poradila me to kamoska
 Eva + Klárka2/07 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(9.7.2012 22:22:25)
Naplním vymytou skleničku, zavřu, otočím na 5 min na víčko. Ale používám gelfix. Bez toho se to možná dělá jinak, nevím.
 Anni&Annika 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(9.7.2012 22:26:17)
no ja nevim, ale angrest tu nedavno psala, ze ten cukr tam je dulezity, jen ted nevim proc....
ja teda sklenice nevymyvam, ja je sterilizuju na sucho v troube.
 Anni&Annika 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(9.7.2012 22:30:20)
tady jsem to nasla, mas tam i to, kdyz se nesladi~;)

Ad náhrada cukru:
Cukr není v marmeládách proto, aby to bylo sladké, ale proto, že varem v prostředí kyselin z ovoce se sacharóza rozkládá na glukózu a fruktózu (= umělý med) a tyto monosacharidy osmotickým působením ničí mikroorganismy.

Tj. lze sladit marmeládu medem.

Nebo lze ovoce zbavit vody dlouhým odpařením, kdy se vlastní cukry zkoncentrují tak, že likvidují mikroorganismy = povidla (z jakéhokoli ovoce).

Nebo lze nesladit vůbec, ale pak je nutné přistupovat k tomu jako k ovocnému pyré a je nutné to sterilizovat . cca 20 mián při 85 st.

Pozor na bláznivé nápady nesterilizovaných džemů bez cukru. K nejnebezpečnějším patří jahody, z těch už byla i epidemie botulismu (ze špatně zavařených).
 Nevímsirady 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(9.7.2012 22:40:58)
já nevím, ale jestli to bez pektinu nebo gelfixu ztuhne na marmeládu. S něčím byl problém a bylo potřeba tam dát aspoň jablka, ale netuším už co to bylo
 Anni&Annika 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(9.7.2012 22:45:48)
ja mam pocit, bez tech gelfixu....nemel by v tom byt cerveny rybiz nebo stava z nej, kvuli pektinu?
 Nevímsirady 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(9.7.2012 23:10:42)
já vím, že se říkalo jablka, ale na 100% to nevím, každopádně ovoce s nízkým nebo žádným pektinem, je potřeba ztužit Viz wikipedie "Mezi ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz. Naopak málo pektinů obsahují např. třešně, kiwi nebo ananas" Já dávám i do rybizu, nikdy mi to pořádně nezhoustlo ~7~
 zerat 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(10.7.2012 9:39:50)
nevím, jak rozvar, ale tchýně zavařuje třeba švestky - nacpe je do sklenice až po horní okraj... ve vlastní šťávě bez cukru a čehokoliv dalšího - je to senzační na buchty v zimě ~R^ U marmelády bych se bála, že to bude na nic ~d~
 zerat 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(10.7.2012 9:40:23)
Co je špatného na želírovacím cukru? Myslím, že přes rok sníme mnohem horší věci než trochu želírovacího cukru ~d~
 zerat 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(10.7.2012 9:43:34)
Tady jsem našla přes vyhledavač diskusi, kde vysvětluje postupy Angrešt http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=15402668&typ=0
 Nevímsirady 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(10.7.2012 10:09:35)
~t~ Krásně popsané, připomnělo mi to moje začátky před 10ti lety, taky jsem všechno dodržovala, max. hygiena, vše sterilní, převařené nálevy... a výsledkem byla vymalovaná spíž ~t~~t~~t~ Moji mámu málem omyli, a když jsem jí popisovala, co všechno jsem dělala, prohlásila, že se s tím moc babrám a moc to prožívám ~8~ je fak, že ona se s tím nijak nemazlí a málokdy se jí něco zkazí ~;)Naštěstí po pár pokusech člověk sám příjde na to, co si ještě může dovolit a co už né ~R^
 Nevímsirady 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(10.7.2012 9:53:21)
bez cukru? to zní zajímavě ~R^
 zerat 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(10.7.2012 10:08:06)
Bathory ten recept byl psaný i v nějakém časopisu - Gurmet nebo Albert magazín - žel teď nemůžu najít ani jeden ~n~ Na netu jsem našla třeba tohle: http://www.receptyonline.cz/recept--jahody-ve-vlastni-stave--6299.html Co vím od tchýně, tak proslazuje třeba maliny, které jsou kyselkavé... do švestek tak akorát zralých myslím cukr nepřidává vůbec podobně jako je to tu u jahod v tom odkazu z netu.
Tchýně se teď zeptat nemůžu - je na dovolené.
 Nevímsirady 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(10.7.2012 10:10:58)
to nevadí, já stejně nejraději improvizuju a na švestky je ještě čas ~R^, je fakt že na koláč by byly lepší bez cukru, je to na mě pak hrozně sladké :-)
 Nevímsirady 


Re: třešnový rozvar,marmeláda či cokoliv bez cukru-jak zpracovat dál sterilizací 

(10.7.2012 10:12:40)
jinak jedna známá do švestek dávala rum a taky byly dobré, ale recept nemám ~7~

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.