| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Velikonoční beránek

 Celkem 16 názorů.
 Tulipánová 


Téma: Velikonoční beránek 

(5.4.2012 10:17:02)
Prosím, pište tipy na ty nejlepší beránky:-)

Ačkoli sama jsem Velikonoce nikdy neslavila a vůbec je nemám ráda, letos je částečně slavit budu a chtěla jsem nějaké lidi obdarovat beránkem. Koupila jsem si menší dvoudílnou formu.

Beránků bych chtěla zkusit víc - uvítám recepty s použitím žitné a kaštanové mouky, ale i tradiční recepty.

A pak bych chtěla jeden speciální - ne sladký, spíš slaný, něco na způsob chlebu. Budu to dávat člověku, který sladké nejí. Ale absolutně netuším, jak to udělat.

Umím dobře vařit, ale vůbec péct.
 angrešt 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 10:24:24)
Kde sháníš v ČR kaštanovou mouku? ~e~

Slaného můžeš zkusit upéci jako alsaský slaný Kougehopf salé - kynutý se slaninou a ořechy. Když funguje v bábovkové formě, určitě půjde i v beránkové.

nebo můžeš zkusit olivový chlebíček do beránka, ale bude mít asi plošší záda.

Velikonoční nádivka taky jde, ale blbě se vyklápí, trhá se to.
 Tulipánová 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 10:34:37)
Angrešte, a nenapsala bys nějaký osvědčený recepty na ty beránky, o nichž píšeš? Hlavně ten olivový, ale mohla bych zkusit i velikonoční nádivku, i když ta určitě bude na menu na návštěvě, kam pojedu.

Kaštanovou mouku mám doma z nějaké zdravé výživy (opravdu nevím přesně odkud, ve zdravých výživách nakupuju hodně často), ale ještě nikdy jsem ji nepoužila. Ale dá se koupit i na internetu, jak se dívám, takže žádná vzácnost to není.
 angrešt 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 10:42:33)
Olivový chlebíček peču většinou podle Bali - osvědčený recept (má tam dva různé, můžeš si vybrat, fungují oba) http://olivovakucharka.webgarden.cz/varime-s-olivami/olivovy-chlebicek-1-pain-aux.html

Nádivku dělám stejně jako každý, od oka.
zhruba takto

Uvaříme uzené maso doměkka. Dobré je
uvařit též kousek vepřového masa, kombinace
s uzeným je pak chutnější. Malou cuketu
nastrouháme nahrubo, posolíme a necháme
vypotit. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a
v hluboké míse zalijeme horkým mlékem smíchaným s trochou rozpuštěného másla.
Maso nakrájíme na kostičky. Z cukety slijeme
vodu. Mladé omyté kopřivy nasekáme (v
rukavicích, nebo si na ruku navlékneme
mikrotenový sáček), nakrájíme petržel,čerstvý popenec a oregano. Vše
přidáme k namočeným rohlíkům. Přimícháme
čerstvá vajíčka (buď celá, nebo z bílků ušleháme sníh - mně ale vích chutná "hutná" nádivka bez sněhu), osolíme, opepříme, přistrouháme muškátový oříšek (cca 10 strouhnutí). Pokud jsme neměli
oregano, přidáme majoránku. Dobře promícháme, je-li hmota moc hustá, zředíme mlékem nebo
vepřovým vývarem, je-li řídká, zahustíme strouhankou - hmota by měla být
hustá asi jako ovesná kaše. Nalijeme do dobře (nejlépe sádlem) vymazané zapékací mísy. Povrch
poklademe vločkami sádla a pečeme v troubě při 170°. Servírujeme teplé či studené, obložené zeleninou.

Kaštanovou mouku teda tu v naší pidi prodejně podle mě nevedou, hledala jsem tam bezlepkové mouky a prd. Ale kouknu někdy v nějaké větší, až budu mít cestu do centra.
 angrešt 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 10:46:20)
A tady je jeden z receptů na slaný Kougelhopf
http://www.marmiton.org/recettes/recette_kougelhopf-sale-alsace_13333.aspx
 Tulipánová 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 10:53:58)
Ty jo, tak to asi nepřeložím:-)
 angrešt 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 11:04:07)
Když nebudeš něčemu rozumět, tak napš, nechcve se mi to psát celé~:-D
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 10:39:07)
Hlavně si to nejdřív vyzkoušej. Já taky dostala dvoudílnou keramickou formu. Zkusila jsem před 14 dny a propadák. Jak jsem byla zvyklá, po půl hodině jsem se chtěla kouknout, jak to vypadá. Tak jsem nadzvihla víko a ono mi to začalo téct ven, protože to při pečení naběhlo, ale ještě to nebylo ztuhlý. A po upečení to vůbec nešlo vyklepnout. Při druhém pokusu jsem formu místo moukou vysypala kokosem a šlo to jak po másle. Jo a taky důležitý - cca po 45 minutách pečení jsem to v troubě obrátila. Možná i proto to pak šlo dobře ven.
 lipoo 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 10:56:55)
berani naší babičky~t~
 angrešt 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 11:04:36)
tak to babička už potřebuje pasáčka, na takový stádo, ne? ~t~
 Czeperka 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 11:36:44)
Beránek Negro

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na velkou formu potřebujeme: 5 vajec200 g moučkového cukru,200 g másla nebo Hery,120 ml smetany,30 g kakaa,1/2 lžičky skořice,280 g polohrubé mouky,kypřící prášek do pečiva,máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formyTroubu vyhřejeme na 160 °C.Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

POSTUP PŘÍPRAVY

Smetanu svaříme s kakaem a skořicí a necháme vychladnout.

Máslo s cukrem a žloutky utřeme (vyšleháme) do jemné pěny, smícháme s kakaovou smetanou, vmícháme mouku s kypřícím práškem a na úplný závěr vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nemícháme spíš obracíme.

Těstem naplníme formu (objemnější část), přiklopíme a pečeme 50–60 minut.

Po vyjmutí z trouby vrchní část formy odklopíme a necháme zchladnout, teprve pak beránka z formy vyjmeme.

Tenhle nám fakt chutná, není to moc dusivka.

Nádivku dělám podobně jako Angrešt, akorát bez majoránky a oregána (to mi v tom nechutná), dávám mraky zelenýho (kopřivy, petržel, pažitku) a místo oříšku, dávám muškátový květ a přidávám spařené a oloupané mandle.

 Mikeš+ 3 holky 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 11:43:46)
Dcera pravila: "péjchki" (= pejsci)~t~, beránka teda asi v životě neviděla, to ji možná omlouvá. Ta poleva nahoře je cukrová? To muselo padnout půl cukrovaru
 Vr 
  • 

Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 12:49:37)
Mám vyzkoušený tento:
http://www.apetitonline.cz/recepty/4705-citronovy-beranek-mazlik.html
jen nedělám sněhové kudrlinky, děti by to oloupaly a berana uz nejedly :-)
 Meta 


Re: Tipy na pečení beránků 

(5.4.2012 13:42:45)
Nacpala jsem letos do formy beránka chlebové těsto, že tohoto beránka použiji dekoračně do truhlíku s osením mezi okna.
Upekl se úplně v pohodě, beránek jak malovaný, obecně kynutá těsta jsou pro formy nejbezpečnější (kynutím hezky vyplní tvar). A měla jsem co dělat uchránit ho před mlsnou smečkou, klidně by mi i tuto "atrapu" snědli.
 karma 


nebyl by hrnkový recept, prosím?? 

(5.4.2012 14:39:29)
nemám váhu, tak se přiživím na tvém tématu: nemáte na berana někdo recept bez vážení? Díky.
 ŠÁRKA bENDOVÁ 
  • 

Re: nebyl by hrnkový recept, prosím?? 

(5.4.2015 13:14:32)
4 vejce , vanilkový cukr, prášek do pečiva , 2hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku oleje hrnek cukru a dle potřeby vodu ~o~

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.