Nella+2 |
|
(11.3.2011 17:48:59) Může být v balkánském sýru listerioza??? Plísňákům se vyhýbám ale u balkánu ted fakt nevím
|
remus |
|
(11.3.2011 17:57:20) Může.
|
|
.ganesha. |
|
(11.3.2011 18:00:37) Teoreticky může být v čemkoliv.
|
Nella+2 |
|
(11.3.2011 18:02:24) Jasně, prej i v čokoládě ale té se v těhotenství prostě nevzdám. Spíš mě zajímalo jestli je balkán považován za rizikovej stejně jako třeba hermelín.
|
remus |
|
(11.3.2011 18:18:19) Jaká je procentuelní pravděpodobnost ti nepovím, lae manžel do sýrů dělá a být tam listerie může, musejí to ale kontrolovat - hygiena, to je těžký, člověk by nemohl jíst nic, co by si sám nepřipravil.
|
|
|
|
Patejl1 |
|
(11.3.2011 18:16:24) Rizikové jsou všechny zrající sýry. Nejhorší je mozarella. Balkán by měl být v pohodě.
|
Nella+2 |
|
(11.3.2011 18:17:42) Když já právě nevím jestli je balkán zrající sýr nekupuju ho a nepoužívám. Ale tchýně udělala výbornej salát i s balkánem a já tady nad ním slintám a nevím
|
.ganesha. |
|
(11.3.2011 18:18:57) No, tak to bych se bála i tý zeleniny (já listerii měla právě ze špatně umytý zeleniny). Prostě to nehroť a dej si ;)
|
remus |
|
(11.3.2011 18:21:44) To jo, ta by se měla mýt horkou vodou normálně, já si dám i balkán, i zeleninu, dneska jsem ukusovala i kapustu, kterou bych normálně nepozřela
|
.ganesha. |
|
(11.3.2011 18:27:20) Já jsem zeleninu v těhotenství téměř odmítala, ale jelikož se prostě jíst MÁ, tak jsem si ji dávala třeba v restauraci. No a tam na to umytí nedohlídneš. Ale já to fakt tak neřešila. Jediný co, že jsem nejedla ty rizikový sýry. No a co mi to bylo platný ;)
Na druhou stranu už teď mám jistotu, že listerii nedostanu, mám protilátky :)
|
remus |
|
(11.3.2011 18:29:58) No asi tak, já měla i ten hermelín, fakt to můžeš chytnouti z obalu od másla, když si půjdeš namazat rohlík. To by se z toho člověk musel zbláznit, kdyby nad tím moc přemýšlel.
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(11.3.2011 22:03:53) Já jsem jedla vždycky všechno Nepřehánějte to tak, zbytečně se stresujete blbinama.
|
JaninaH |
|
(11.3.2011 22:11:55) Lído, moje řeč C
|
|
|
|
|
|
Jahala. |
|
(11.3.2011 21:55:40) Koukám ještě že jsem v těhotenství celích 9 měsíců pro když je všechno jídlo tak rizikový, kapačka snad byly bezpečný
|
|
|
remus |
|
(11.3.2011 18:19:26) Není sice zrající, ale při výrobě se také musí nehávat odležet a odkapat, hlavně se na něj prostě sahá rukama.
|
|
|
angrešt |
|
(11.3.2011 18:21:57) Mozzarela není zrající sýr, ale pařený sýr. Mozzarella (italská) je riziková z hlediska listeriozy kvůli tomu, že může být z nepasterizovaného mléka. Nikoli z důvodu zrání.
|
|
|
angrešt |
|
(11.3.2011 18:20:19) Listerióza se vyskytuje v nepasterizovaném mléce a výrobcích z něho. A dále pak druhotně kontaminuje sýry, které zrají.
Balkánský sýr není zrající sýr. Český balkánský sýr se vyrábí výhradně z pasterizovaného mléka. Takže z hlediska listeriozy za nijak rizikový považován není.
Riziko může představovat leda balkánský sýr skladovaný v lahůdkářském pultu, kde se vesele povaluje vedle zrajících sýrů různého stupně sešlosti věkem.
|
|
VERI + V6/08 + bříško |
|
(11.3.2011 19:57:51) Já jsem balkánský sýr i mozzarelu v těhotenství považovala za bezpečné ale je teda pravda, že je třeba, aby byly z pasterizovaného mléka, to ve složení píšou? asi ne, že?
|
|
Nella+2 |
|
(12.3.2011 9:49:00) Díky za odpovědi. Já to nepřeháním a do té doby než mi ve 14tt řekli že mám akutní listeriozu a o miminko zřejmě přijdu jsem to fakt neřešila. Jenže po takovým zážitku už si člověk pozor prostě dává. Ale na salátu jsem si nakonec moc pochutnala
|
|
Elíláma |
|
(29.3.2011 10:35:52) listerióza může být všude i v té zelenině stres a nepohoda matky škodí podle mého názoru mnohem víc, já jedla všechno kromě fakt smradlavých francouzských sýrů, neznám nic míň zrajícího než náš hermelín jako nakládaná v hospodě bych si nedala stopro, abychom nechytli nějakou salmonelu, ale jinak jsem nic nehrotila. Jedla jsem i sushi, ale domácí, ne předvyrobené, co leží v obchodě celý den. A zeleninu jse teplou vodou nikdy nemyla )) to by ta voda musela mít min. 60°C a vařenej salát nic moc
|
|
|