| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku České maminky: za Norkami, ale před Slovenkami

 Celkem 55 názorů.
 Zdislava a kluci 


nevim nevim 

(24.8.2010 9:11:17)
co chtel autor rict? podle jakych veci se poradi urcovalo? nejaky odkaz by nebyl? takhle to spis vypada jako vykrik do tmy? "nejsme na tom spatne" ale nejak mi to nestaci :-D
 Aja, 2 děti 
  • 

Re: nevim nevim 

(24.8.2010 9:20:36)
Asi tak. Článek mi neřekl naprosto nic. :-(
 Ecim 


Re: nevim nevim 

(24.8.2010 9:57:38)
Nedošlo náhodou k chybě a nebyl sem umístěn jen začátek nějakého článku?
 Binturongg 


Re: nevim nevim 

(24.8.2010 10:48:48)
Ecim - ~R^ taky mi to připadá jako úvod čehosi ~t~
 Ecim 


Re: nevim nevim 

(24.8.2010 11:09:22)
Docela mě to mrzí, těšila jsem se, jak si počtu. Ten začátek vypadal slibně. ~:-D
 DENISA 
  • 

Jeeeeee 

(24.8.2010 10:02:47)
to jsem rada, ze jsem lepsi matka nez nejaka Cadka.............. Zajimalo by me, podle ceho se zebricek stanovi. Neznam pomery ani v Norsku ani na Novem Zelandu, ale jsem si jista, ze takove Belgicanky jsou jiste lepsi matky, ve 3 mesicich ditete vetsinou nastupuji do prace a deti odevzdavaji (ty mene a prumerne majetne) do statnich jesli, coz je spina, des a bes.
 Ecim 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 10:20:39)
Deniso, to je síla, ale pevně doufám, že to nebude tak horké. Já jsem zase kdysi někde četla, že ve Francii a v Belgii je o dost více matek v domácnosti než u nás. Což zapadá do toho vzorce, že v zemích, kde je krátká mateřská, pak matky prostě zůstanou pár let v domácnosti a často tam zůstanou třeba déle než 3-4 roky, které jsou zvykem u nás. Také jsem četla o tom, že chudším matkám se ani nevyplatí do té práce chodit (pokud nejsou samoživitelky a nic jiného jim nezbývá), protože by všechny vydělané peníze vrazily do jeslí nebo jiného hlídání.
 Binturongg 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 10:45:55)
Ecim - ano, ale nikdo jim za to, že jsou doma, nic nedá, musí je živit někdo jiný.
Takže co se týče délky mateřské, resp. rodičovské, řekla bych, že jsme na tom líp.
Ale asi tam musela být zahrnuta třeba i úroveň zdravotnictví, jeslí, školek, dosažitelnost chův, úroveň porodnic apod., což nás zřejmě sejmulo na ty nižší příčky ~z~
 Ecim 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 11:04:41)
Binturong, souhlasím. Jsem za délku rodičovské i výši RD moc vděčná, je to jedno ze specifik, které bychom si měli ponechat. Jen by bylo dobré ten systém zpružnit a vylepšit - v těch oblastech, které uvádíš. I když bych teď se svými mrňousy byla doma i zadarmo a vydržovaná bych se necítila.
 Samarlu 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 15:50:21)
Binturong, ale celá tisíciletí bylo jen a pouze na rodině, jak se uživí ajak se postará o děti...stát dlouho (tuším do dob M. Terezie) neplatil ani úředníky, byl to čestný úřad s přístupem k nadstandardním kontaktům, ale dost rodů to zničilo (Rožmberkové takhle dost prošustrovali např.)

Takže chápeme-li rodinu jako ekonomickou jednotku, když nejsou Rotschildové, co mají zaměstnance na všechno,, živí se, jak můžou - na straně příjmů oželí jeden plat, na straně výdajů platby za péči o děti...ve Francii jako v USA, princip je stejný.
 Binturongg 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 10:47:51)
Jo a mám kamarádku Belgičanku žijící v Holandsku, kde dělá právě učitelku ve školce od 0 do 6? let.
Rozhodně nouzi o děti nemají a je to fakt hnus. Našimi poměy byla dost nadšená...
 & 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 11:11:54)
Jezi, byla si se v tech jeslickach alespon nekdy podivat.. Holandsky deti chodi do jeslicek max. na 20 hod. tydne. Vetsinou oba dva rodice pracuji na zkraceny uvazek. Matka tri dny a otec ctyri. To je fakt hnus, to bych Cechum vubec neprala. jeste vetsinou jeden den v tydnu hlida babicka..
 Ecim 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 11:16:27)
Jedna naše známá, co žije v Holandsku, má 2 děti, doma s nimi byla vždy 6 měsíců a pak se vracela na 2 nebo 3 dny v týdnu (8 hodin, z toho 2 hodiny pauza na kojení, firemní jesle). Do práce se jí tak brzy nikdy moc nechtělo. Říkala jsem si, že kdyby nebylo vyhnutí, tak 2x týdně 6 hodin bych nějak přežila, nicméně jsem ráda, že vyhnutí je a že můžu být doma.
 Boubí 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 14:44:57)
tak to jsem asi byla v jiném Holandsku... "moje" rodina, kde jsem pracovala, měla 3 děti, a všechny šly od 2-3 měsíců do jesliček cca od 8,30-9h ráno skoro do 6 do večera, na 4 dny v týdnu, kdy matka chodila do práce. Jeden den tedy byla doma, s těmi menšími, co ještě nechodily do školy (teda doma... lítala po kamarádkách a kadeřnicích a nákupech a děti byly se mnou, au-pair...) A takhle to bylo ve většině okolních rodin. Asi je to jak kde. To si fakt neumím představit, pomalu po šestinedělí strčit mimčo do jeslí a jít zase do práce.
Teď bych uvítala možnost nějakého pidiúvazku, abychom se doma vystřídali s manželem u dětí a já mohla taky dělat něco jiného a někam vypadnout, protože pracovat doma se mi jaksi při našem šíleném režimu bohužel nedaří.
 & 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 16:13:37)
Prskafko, prumerna Holandska rodina nema au-pair....

Moje kamaradi Cesi v CR taky maji vlastni firmu a deti sli od 3 mes. na hlidani. Na dovolenou litaji do karibiku bez deti, aby si odpocinuli.. Podle
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 21:23:42)
To je přesně ono, částečné úvazky, umožnění práce z domova - o tom se mi mohlo jen zdát. Já pracovala v noci. A to jen za symbolickou mzdu, ale doma a hlavně pro můj pocit, že jsem užitečná. Nechci tím zpochybnit péči o děti a rodinu jako méněcenou, ale já to mám takhle.
 Renca 


Re: Jeeeeee 

(26.8.2010 13:30:39)
To by mne teda zajimalo co jsi v te rodine delala, kdyz ony ty deti byly od rana do vecera v jeslich, skolce nebo skole.
Je pravda ze materska dovolena je v Holandsku 6 tydnu, po ni ma matka dve moznosti, bud se vratit do prace aby mela dale prijmy a nebo dat vypoved a zustat s ditetem doma. Luxus 3 az 4 lete placene "materske"dovolene v Holandsku bohuzel neni. Takze pokud matka s ditetem zustane doma tak zadne prijmy nema ani od zamestnavatele ani od statu a zivi ji v tom pripade manzel, takze se holt musi uskromnit a presto je tady hodne matek ktere se radeji uskromni aby byly se svymi detmi.
A ty jesle? O humusu rec byt nemuze. Ale kazdy to mozna vidi jinak.
Kazdopadne tim ze ma Holandsko jine podminky a neumoznuje tak dlouhou materskou dovolenou neni receno ze Holandske matky jsou horsi matky nez Ceske matky.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 11:20:22)
Ono se té tvé kámošce Belgičance asi líbí, že náš stát platí 3-4 roky matky doma. Kdežto v západních státech si rodiče děti živí sami, tudíž musí využívat jeslí apod. Já bych to zase u nás uvítala, protože pokud vím, tak většina těhle matek dává děti jen na část dne do jestlí, protože pracuje na zkrácený úvazek, nebo jen několik (2-3) dny v týdnu. Mě zas příjde hnus, strčit dítě do školky na celý den (od 6:30 - 16:00) a být na mateřské s druhým dítětem nebo nezaměstnaná doma - to mám zase od své kamarádky z naší školky.
 Ecim 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 11:27:07)
Mám 3,5letého syna, do školky ještě nechodí, protože jsem doma s 15 měsíčním synem. Chci ho dát do školky až od 4 a pak pracovat napřed 4 hodiny denně a pak časem 6 hodin. Také mě děsí představa, že by mělo být tříleté dítě 5 hodin týdně 9 hodin ve školce. Pro 3-4 leté dítě mi přijde jako ideál dopoledne ve školce a odpoledne s maminkou. Ale chápu, že ne vždy to jde takto zařídit.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 12:15:14)
Já to ale psala na maminky, které jsou doma a přitom mají dítě celé dny ve školce, né na pracující matky. Opravdu prý je jich v dnešní době dost. Mají jeden důvod, že se dítěti ve školce líbí víc než doma. Dle kamarádky se může samozřejmě dítěti v kolektivu líbit, ale podle jejích zkušeností mají tyhle matky vidět, co to s dítětem udělá, když např. při vycházce se školkou dítě potká maminku s druhým sourozencem, který může být s ní. Taky neznám dítě, které nedočkavostí příchodu do školky dobrovolně stává brzy ráno.
 Ecim 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 12:16:46)
Barčo, já jsem to pochopila. Ze svého okolí jeden takový případ také znám. :-)
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 14:04:06)
Tak to je fajn. Já tu mám spíš zkušennost, že kdo není pro to pravé mateřství tak je špatnej. Myslím si, že u nás můžeme být rádi za mateřskou tak dlouhou a dokonce placenou. Já bych rači uvítala snížené pracovní úvazky, práci z domova apod. Já si přivydělávala z domova různým papírování a protože je manžel časově vytížený tak jsem "pracovala" v noci. Mě totiž vadila "finační závislost" na manželovi - těch pár korun nás fakt nevytrhlo, ale já měla pocit, že taky přispívám.
 Ecim 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 18:46:58)
Já Tě chápu. Také příležitostně pracuji. Kdybych ale nebrala rodičák, nejspíš bych byla aktivnější při hledání přivýdělků. ~:-D
 chikamichi 


Asi žijemš v jiném státě než já 

(25.8.2010 6:54:41)
Barčo mateřská je v ČR půl roku a málokdo na ni má nárok. je spíš víc maminke, které žádnou mateřskou nedostanou.
Rodičovský příspěvek je delší, ale je také řada maminek, které na něj nemají nárok. Takže ta to posuzuješ podle sebe, ale ne podle obecných pravidel.

Takže mně jakýkoliv systé např. v Holandsku příjde milionkrát lepší, protože vytváří pracovní místa pro matky se zkráceným úvazkem. A nestane se ti, že ti stát nedá ani korunu a zároveň nejsou místa s kratší pracovní dobou.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Asi žijemš v jiném státě než já 

(25.8.2010 7:42:35)
Budeš se divi, ale vím co je mateřská a rodičák jen se mi to nechtělo vypisovat. No fakt nevím, že by na rodičák někdo nedostal ani korunu, pohybuju se mezi lidma, kteří si zdrav. a soc. platí. Pokud vím, tak i moje švagrová, která nikdy nepracovala (tulení nemoc) tak rodičák pobírala. Jinak s prac. příležitostí matek je to katastrofa to máš pravdu.
 chikamichi 


Re: Asi žijemš v jiném státě než já 

(25.8.2010 18:10:44)
Barčo, placení sociálního a zdravtního nemá na přiznání rodičáku žádný vliv, já si ho taky platila a mám dvě děti do 4 let věku a rodičák žádný, takže prostě nevíš všechny vyjímky, které český právní řád má...
 Barča, 2 kluci 
  • 

Re: Asi žijemš v jiném státě než já 

(25.8.2010 21:16:26)
To se omlouvám, ale tohle je mi novinkou. Já dělala mzdovku už před řádkou let a tudíž mám zkušennost jen se zaměstnanci. Opravdu pokud takové vyjímky jsou tak mi to příjde trochu jako diskriminace. Já myslela, že rodičák ve výši soc.minima dostane každý.
 Žžena 


Re: Asi žijemš v jiném státě než já 

(26.8.2010 9:39:38)
Ajli,
prosímtě uveď ty případy, kdy žena na rodičák nemá nárok. Já o takovým fakt nevím. A pokud Ty ano, jistě nebude problém to sem napsat.
Já fakt o žádném nevím, ani osobně neznám maminku, která by ho nedostala. To snad může být problém jenom u žen, které nemají české občanství, ne?
 petuldah 


Re: Asi žijemš v jiném státě než já 

(29.8.2010 15:04:35)
To je blbost. Na peněžitou pomoc v mateřství má sice nárok je ten, kdo pracoval, ale na rodičovský příspěvek má nárok každý.
 Irena 
  • 

Re: Asi žijemš v jiném státě než já 

(30.8.2010 13:16:20)
Nezlob se ale přijde mi to trošku přitažené za vlasy. Že většina maminek nemá mateřskou? To je většina maminek před otěhotněním nezaměstnaná apod? To se mi nezdá - nebo se možná pohybuji mezi jinými lidmi. A že nemá někdo nárok na rodičovský příspěvek, to slyším poprvé. Specifikuj prosím případ, kdy není na RD nárok.
 renny2 


Re: Asi žijemš v jiném státě než já 

(7.9.2010 21:51:03)
Odpustte mi to, ale myslím, že tu hodně lidí má ve věcech zmatek. PPM (peněžitá pomoc v mateřství) se odvíjí od záloh na nemocenské pojištění na základě platu, takže jí pobírají ty, které pracovaly a odváděly je. Pokud matka nepracovala a nemá na PPM nárok, pak má od narození dítěte (ne tedy už od konce těhotenství jako u PPM) nárok na rodičovský příspěvek. Na ten má nárok každý, kdo žije v ČR a plně se stará o malé dítě (podrobnosti dle zákona). Pokud je PPM nižší než RP, doplácí se do výše RP. Přechodně teď žiju v zahraničí, dle nového nařízení E.komise mi čerský RP sebrali, takže nás manžel prostě musí uživit a snad se mi časem podaří sehnat nějakou práci na řástečný úvazek. A všem, kteří pořád jen hudrají - na zdravotnictví, přídavky apod. - bych přála pár zkušeností zvenku.
 kreditka 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 13:59:51)
Fakt ne? Já znám hned dvě, do školiky přichází první a podchází poslední, protože se jim tam prostě líbí
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 14:08:35)
Budeš se divit, ale neznám. Ano pokud tam jsou na dopoledne pohrát si tak proč ne, ale opravdu jsou tam od půl sedmé (tak u nás začíná školka) do čtyř? A maminky jsou opravdu doma? Tak to je hanba těch maminek né? Naši kluci chodili do školky až jsem šla do práce, a chodili tam protože museli. Rači by byli doma, dokázali jsme si udělat program zábavný tudíž asi neměli potřebu ji hledat jinde.
 Veveruše 


Re: Jeeeeee 

(24.8.2010 20:56:21)
Znám holčičku, která je ranní ptáče, budí se normálně v 6 hodin a do školky chodí ráda. Chodí do ní od 4 let. Nevím na kolikátou, asi ne na 6:30, ale asi by to u ní nebyl problém. A odpoledne tam někdy dobrovolně zůstane na spaní. Není tam tedy do 16, ale do 15 hod. A její maminka je doma s jejím mladším sourozencem.
Můj starší syn chodí na dopoledne, začal chodit loni jako čtyřletý (ani jsem nepočítala, že ho vezmou, spíš jsem to jen tak zkusila), ze školky obzvlášť nadšený nebyl, zejména nepotřeboval donedávna ke hraní jiné děti. Jelikož byl často nemocný, neměla jsem dlouho jistotu, jestli si jen doposud nezvykl nebo zda mu školka opravdu nesedne. Jelikož půjdu za rok do práce a do školky bude muset i mladší syn, navíc pokud to klapne, budou moci chodit spolu do třídy (máme věkově smíšenou školku), tak nechci školku ani pro letošek vzdávat - jednak bude podle mě lepší, když už jeden z kluků bude ve školce zaběhlý, než aby tam třeba brečeli oba (i když starší tam ani nebrečel, i se mu tam celkem líbilo, ale těžko se odpoutával ode mě a od domova), jednak skutečnost, že už jedno dítě v té školce mám, zajišťuje větší šanci na přijetí toho mladšího.
Pár věcí se tam syn i naučil, třeba mýt si po příchodu z venku a před jídlem ruce (dřív pořád smlouval a navíc já jsem si sice často ruce automaticky umyla sama, ale na něj jsem zapomněla), převlíkat se na doma z oblečení na ven a bez odmlouvání chodit čurat (teď přes prázdniny už zase smlouvá a je chopný jít na WC 2x za den~a~). Nejradši bych s nimi byla doma pořád, takhle to máme všichni trochu jako postupný nácvik, že se nemůžeme celý život jen tak poflakovat~d~. A taky si poslední dobou říkám, že školka může do jisté míry eliminovat vliv mé výchovy, která se mi začíná vymykat z rukou - čím dál častěji na děti křičím jak Viktorka~:(
Jinak český systém mi zatím docela vyhovuje, zejména výše rodičovského příspěvku. Můj dosavadní zaměstnavatel myslím nebude mít problém s polovičním úvazkem, ale já budu mít problém s hodinovým dojížděním (z Prahy do Prahy~a~). A pokud si najdu jinou práci někde blíž, tak zas nevím, jestli budou ochotni vzít mě jen na půl úvazku. Ale nerada bych, aby moje děti byly ve školce od 6:30 do 16 hod~:(
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 7:37:17)
No já bych to zase svýmu synovi neudělala, protože vím, že by asi tíž nesl, že on musí, ale brácha může být doma. Prostě to mám tak. Jinak se celkem divím, protože nejsou školky a kamarádka samoživitelka nedostane dítě v místě bydliště do školky, protože je plno (i těhle dětí) a musí od října holku vozit hodinu jinam a to ještě spoj je takový, že po příjezdu ke školce budou 1/2hod. čekat než ji otevřou. Za nás bylo, že když šlo dítě (kromě předškoláků) do školky, musela matka předložit potvrzení o zaměstnání.
 Lída+2 


Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 9:35:08)
Barča, 2kluci byla jsme doma na mateřské a moje logopedka z ORL Lukovi hledala místo v jesličkách kvůli vadě řeči.-...později měl školku naordinovanou a doporučenou i přes prázdniny....a né, že bych se málo snažila,ale tza vada byla rozsáhlejší...v Logo třídě musel být do 7:30...vodili jsme ho na 7....někdy i na 6:30 ho tam manžel nechával cestou i do práce...stejně od 5- max. 6h ráno byl vzhůru...že jo~t~

já myslím, že jimse ve školce líbilo proto , že bydlíme v blbým místě...do 6let Luka se mu odstěhovala jeho 20kamarádů~Rv~n~ takže se snima musíme stýkat tak, že je tam dopravím autem.....10-15km kam se přestěhovali....vídáme se pravidelně asi s 5-6....
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 10:58:34)
Jasně, jasně, ale můžu mít svůj názor. Taky si myslím, že je trošku něco jinýho, když (jak píšeš)chodil do log.školky.
 Lída+2 


Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 13:06:01)
Chodil do LOGO školky ano....prostě to měl naordinovaný,ale ze školky šel a měl řeč bez vady.....
Před tím měl půl abecedy.....
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: Jeeeeee 

(26.8.2010 21:39:34)
Taky patřím k tomu hnusu, jak píšeš, Barčo. Malá chodí od prosince na dopoledne do školky (tedy na 3 hodiny, od 8.30 do oběda). Původně jsem chtěla do práce, jenže mě nakonec zpátky nevzali, že pro mě nemají místo - naše personalistka totiž udělala chybu a tak mě donutili vzít si neplacené volno. Mezitím jsem v lednu otěhotněla a kolikrát jsem byla ráda, že je malá alespoň na těch pár hodin ve školce, že se nemusí dívat na maminku sedící u záchodu atd. Teď malou budu dávat do školky na 1 až 2 dny i na spinkání. Aby si trochu zvykla, když půjdu brzy do porodnice a bude ji vyzvedávat odpoledne buď babička nebo tatínek - oba pracující.
A po porodu ji zase míním dávat na dopoledne do školky, protože se jí tam líbí, mnoho se naučila a má různé změny a výlety.
Takže ano, patřím k tomu - dle tvého mínění - hnusu. A vůbec se nestydím.
 Osamělá 


Re: Jeeeeee 

(26.8.2010 22:28:33)
~R^
 Lída+2 


Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 9:30:04)
Barča, 2kluci
takový děti jsem měla doma 2.......a to se doma nenudí,ale jsoun takový akční....aby se pořád něco dělo...takže doma hrát si fajn...až příjdu ze školky do večera...to my stačí..doma to znám..a.si tak si to vysvětluju....

První den mého staršího syna: v 7:20 jsme ho tam nechali a v 14:20 jsem si pro něj šla....první jeho: To už jsi tady já jsem tu chtěl ještě být!"(prostě nový děti , hračky....lidi....pořád se něco dělo...)
Přece jen doma to dopoledne probíhalo stereotipně...ráno se vstalo v 8 se šlo ven nebo plavat a pak vařit a spát....odpoledne zase ven....nebo na výlet....
prostě ve školce se jim úči věnujou i dopoledne,ale přiznejme si ten oběd i jednodušší člověk uvařit musel a umýt nádobí taky....uklízela jsem byt vždycky když spali.....naštěstí jim nevadilo, když jsem vysávala...ani mixér je nevzbudil v našem PIdibitě.....
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 11:03:20)
No u nás to bylo jinak. Než synové vstali tak jsem měla navařeno, tudíž jsem se mohla věnovat jim. Jinak úklid se řešil taky když spali. Prostě kdybych byla doma, tak kluci budou doma se mnou. Já to tak cítím.
Chápu, že každý dítě je jiný, jen čerpám ze sklušeností kamarádky, která v MŠ učí.
 Lída+2 


Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 13:04:56)
BArčo to by jsi si s mojima klukama musela pořádně přivstat....v 5 od dubna do září...a v 5:30 max. v 6 zbytek roku~t~
 Lída+2 


Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 13:07:20)
I dkyž pokud by vstávali v 7 nebo později..tak bych stihla navařit to je fakt...a mola se jim věnovat...bohužel oni si usmysleli, že budu vstávat brzy...a á večer v 21h prostě usínám~h~
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 13:59:09)
Tak to já si nechám ty svoje - sice chodili spávat později (oba jsou sovy), ale ráno před sedmou nevstali. Já vstávala s manželem, protože jsme spolu v klidu snídali a pak jsem si navařit stihla.
Přiznám barvu mě včera namíchl názor jak je to hnusný, dát dítě do jeslí (na západ od nás opravdu není žádný rodičák) a jít pracovat. Štve mě také nynější situace, když nejsou místa ve školkách, protože je zabírají děti, který tam být "nemusí". Mě by to mohlo být jedno, tohle všechno už mám za sebou, ale některý názory mě vytočí ještě dnes.

Tak všechno dobrý a hlavně ať jsou mrňousi zdraví.
 Lída+2 


Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 13:19:13)
No to mě napadá, že to máme asi stejně...proč jinak bych strašila v 4:30 v práci,abych mohla ve 12domů,že jo~t~

Abych ej mohla tu a tam vzít po O a jet s nima za kamarádama a podobně....aby nehnili v družině do 16h....,ale jen max. do 14h.....
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jeeeeee 

(25.8.2010 21:13:06)
To je fakt taky blázním brzo ráno jen aby kluci "nestrádali" ve státním zařízení a mohla je vyzvednout brzo. Jinak ten mladší vyžadoval chodit do družiny před vyučováním. Naštěstí mám toto období už za sebou, ale pokud nejsou hlídací babičky tak to není jednoduchý.
 Lída+2 


Re: Jeeeeee 

(26.8.2010 5:49:05)
Jo družina.....taky znám...maminko my tam chceme být první v 6:30~t~
A loni doky krizi volný středy a pátky...mohli chrnět...dovezla bych ej na 8h....né " maminko dovezeš nás do družiny viď"budeme si moct pohrát dlouho víš~:-D
 Paraple 


Re: Jeeeeee 

(30.8.2010 9:13:49)
Článek nechtěl říct, že Česky jsou lepší matky než v Čadu. Ale že kvalita života matky v Čechách je lepší než v Čadu. Koukala jsem jednou na Krause a tam byla češka žijící ve Švédsku. Říkala docela zajímavé věci. V Čechách muži ženě pomáhají s domacíma pracema, s dětma ... teda když mají štěstí. Ve Švédsku manželé mají domácí práce rozdělené. Nemají problém s tím, aby dělal půlku domácích prací, když oba pracují.
Je pravda, že mě článek trochu zklamal. Čekala jsem nějaké detailnější srovnání a podle čeho došel autor článku k těmto závěrům.
 cyann 


Re: nevim nevim 

(24.8.2010 18:32:48)
nejspíš není co dávat na hlavní stránku, a tohle je nějaká zpráva ČTK či něco takového, co se dá levně pořídit...holt holky nepíšeme..
 Petra 
  • 

Pravda 

(24.8.2010 12:41:17)
No článek o ničem, ale je pravda, že my si opravdu nemáme na co stěžovat, třeba ve Španělsku jsou maminky doma pouze do 4 měsícu věku dítěte, celou dobu dostávají 100% platu, ale potom nastupuji do práce, mají sníženou pracovní dobu a o děti se staraji většinou babičky :-))
 kreditka 


No to je fakt překvapení 

(24.8.2010 13:55:33)
že maminy v ČR se mají lépe než maminy a celkově ženy v Afgánistánu apod. kde nemají prakticky žádná práva tradicí je tam kamenování apod. ~a~
 *Aida* 


Tabulka 

(24.8.2010 14:57:45)
Jestli se mi to nejak podari tedy, tak tady jsou ty vyspele zeme:

Prvni cislo je Country Mothers’Index Rank*
Druhe cislo je Women’s Index Rank**
Treti cislo je Children’s Index Rank***
TIER I: More Developed Countries
Norway 1 2 9
Australia 2 1 28
Iceland 3 5 6
Sweden 3 7 1
Denmark 5 4 19
New Zealand 6 3 24
Finland 7 6 18
Netherlands 8 9 22
Belgium 9 11 13
Germany 9 14 3
Ireland 11 8 26
France 12 13 4
Spain 13 15 11
United Kingdom 14 10 24
Switzerland 15 18 12
Slovenia 16 12 20
Estonia 17 19 13
Italy 17 24 2
Portugal 19 22 8
Canada 20 17 21
Hungary 21 15 23
Lithuania 22 21 27
Czech Republic 23 27 13
Greece 24 26 17
Latvia 25 19 33
Austria 26 33 5
Croatia 27 25 32
United States 28 23 34
Luxembourg 29 34 9
Poland 29 29 29
Slovakia 31 30 30
Japan 32 38 6
Belarus 33 28 36
Bulgaria 34 31 31
Malta 35 41 13
Serbia 36 40 35
Romania 37 32 39
Russian Federation 38 35 38
Ukraine 39 37 37
Moldova, Republic of 40 38 41
Bosnia and Herzegovina 41 36 43
Macedonia, TFYR 42 42 40
Albania 43 43 42

Me spis prekvapily nektere zeme, ktere se umistily pred CR.

Jinak cely dokument zde: http://www.savethechildren.org/publications/state-of-the-worlds-mothers-report/2010-interactive/index-1.html
 chikamichi 


Re: Tabulka 

(25.8.2010 7:30:11)
Aido ale otázkou je, jak celý průzkum probíhá, protože když některá maminka vyplní, že je v ČR mateřská dovolená 4 roky, tak to prostě není pravda, byť jí to tak připadá...ono je to prostě hrozně těžko srovnatelné, nejpřísnější poměry jsou třeba ve Švýcarku, přesto by tam chtěl žít každý /teď mi sem tuna lidí napíše, že ne ~g~/, ale ono se to musí brát celé v kontextu všeho, což není lehké zmapovat
 petuldah 


Re: Tabulka 

(29.8.2010 15:10:45)
Jaktože ne? Ano nejmenuje se to mateřská, ale rodičovská dovolená. Ale to podstatné je to, že v ČR pokud chceš, můžeš být s dítětem doma do jeho 4 let a celou dobu budeš dostávat prachy od státu a bude za tebe hradit zdravotní pojištění. Takový luxus fakt jen tak někde nenajdeš.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.