| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Registrace těhotných k porodu v porodnicích z pohledu platné právní úpravy

 Celkem 56 názorů.
 Dalila 
  • 

36 týden versus porod 

(27.5.2010 9:54:31)
Chápu, že mě porodnice nemůže odmítnout pokud rodím. Ovšem většina z nás potřebuje od 36 týdne do nějaké porodnice docházet na prohlídky. Podle mě se v tu chvíli nejedná o akutní stav tudíž mě mohou klidně nepřijmout pro plný stav. Neumím si představit takhle narychlo hledat porodnici, která mě vezme. Kromě tedy spádové. A porodnice v Praze tohle vědí a proto vyžadují registraci.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: 36 týden versus porod 

(27.5.2010 12:50:20)
Někteří gynekologové jsou ochotní nechávat si rodičky až do 40tt, často mají k dispozici i CTG. Dále mohou poradnu provádět soukromé porodní asistentky, třebaže je jich málo a nejsou placené ZP. Navíc, z právního hlediska klidně můžeš do jedné porodnice chodit do poradny a jinam jet rodit.
 kreditka 


Re: 36 týden versus porod 

(27.5.2010 13:50:10)
~R^
 Dalila 
  • 

Re: 36 týden versus porod 

(27.5.2010 14:48:53)
Můj gynekolog toto neumožňuje. Peníze na soukr. PA nemám. Chodit někam do poradny bez registrace vám prostě neumožní (kromě spádovky). No - naštěstí se mně to už netýká, tedy alespoň plánovaně - děti mám dvě a třetí neplánujeme. Poprvé jsem rodila v Praze Podolí, registrace ve 20tt, podruhé ve Vinohradech, registrace ve 12tt. (to je moje spádová porodnice).
 emka 
  • 

Re: 36 týden versus porod 

(28.5.2010 4:48:23)
Neexistuje, že to "neumožňuje". To je na rozhodnutí každé těhotné, jestli chce chodit až do konce těhotenství ke gynekologovi, nebo přejít do péče porodnice. Rozhodně není povinné přejít do porodnice a gynekolog nemá právo ženu bez jejího souhlasu předávat jinam nebo ji k tomu nutit... Je ale otázka, jestli si to necháte líbit, nebo na něj podáte stížnost ke komoře. To je docela dost neetické - "neumožňuje" (ikonka nevěřícného kroucení hlavy).
 Dalila 
  • 

Re: 36 týden versus porod 

(28.5.2010 9:48:54)
Tak možná, že umožňuje, ale já to nevyžadovala, neřešila jsem to. Nevím, proč hned tak útočíte. Můj gynekolog je super odborník a správný člověk. Nevím, proč bych si na něj hned měla stěžovat. Dojíždím k němu přes celou Prahu.

Neměla jsem žádný problém se zaregistrovat ani u jednoho porodu. Rodila jsem tam, kde jsem chtěla. Chodila jsem tam i ten poslední měsíc. Registrace mi připadá praštěná, ale částečně ji chápu. Těch porodů je za poslední roky strašně moc. A kapacity jsou nedostačující.

Další děti v plánu nemáme, takže to už neřeším.

 Bumbi&05,08,10 


Re: 36 týden versus porod 

(29.5.2010 23:26:44)
ale pokud jsi ze spádového území, nemůžou tě odmítnout...
 Bumbi&05,08,10 


Re: 36 týden versus porod 

(29.5.2010 23:26:45)
ale pokud jsi ze spádového území, nemůžou tě odmítnout...
 espr 


ddd 

(27.5.2010 10:05:30)
nojo, jako právnická rešerže dobrý, ale s praxí trochu pokulhává....nemocnice nejsou nafukovací, doktoři se asi v daný čas nenaklonují....
Mě osobně je teda jedno jestli mě vyhodí ve 14 týdnu těhotenství při "nezákonné" registraci nebo kolem 8 měsíce kdy žena přechází pod porodnici.......výsledek je pořád stejný.......no spíše beru registraci jako včasné rozřazení rodiček, sice možná "nezákonné" ale v praxi více než fungující......nemusím v 8. měsíci s břichem jak meloun lítat po Praze kdě mě vemou, ale bez větších nervů vím, že mám celkem reálnou šanci porodit v registrované nemocnici a můžu si sehnat včas její specifika, vybavení, požadavky a "obhlídnout terén" ........mě by teda nevyhovovalo začít rodit a čekat kam mě odvezou (i když vím, že i přes registraci se to stát může)
Asi by bylo fajn , kdyby třeba lusknutím prstů se např. nejžádanější nemocnice U apolináře zvětšila 10x a najmuli třeba dalších 100 nejlepších doktorů, aby tam teda mohla každá rodička z ČR rodit, ale obávám se že to asi nepůjde a i když paragrafy 100x říkají
Problematika registrace je typický příklad kdy zákony neodpovídají ba přímo odporují realitě.
 emka 
  • 

Porodnice nemusí být nafukovací 

(28.5.2010 5:21:08)
Právěže si myslím, že praxe nepokulhává, jen jste to úplně správně nepochopila možná. Ano, nemocnice nejsou nafukovací a doktoři se nenaklonují, ale když je někde nějaká hromadná autonehoda, tak byste také odmítala akutní pacienty, asi ne...

A s těmi porody je to stejné, prostě když rodí víc žen, tak se místo najít prostě musí, i kdyby to mělo být nevím kde. Nehledě na to, že v pražských porodnicích většinou zcela zbytečně asistují fyziologickým porodům lékaři, tak ať jdou lékaři jen ke komplikacím a pak zbude dostatek porodních asistentek k vedení fyziologických porodů, kterých je většina. Takže nejde o nafukování prostor a klonování personálu, ale o zefektivnění práce a také o umožnění a nabízení fyzilogickým maminkám, které budou mít zájem, odejít hned po porodu, nebo například na druhý nebo třetí den a ne je nutit pod záminkou "dobra" trčet 5 dní v nemocnici, když je to zbytečné a když je oddělení šestinedělí přeplněné. Jen proto, aby nemocnice dostala tučné platby za pobyt maminek, pak odmítá další rodičky, protože porody nejsou tak výnosné jako proplácení pobytu.

Nehledě pak na to, že porodnice, když má plno, tak nemusí maminky odmítat, ale může jim NABÍDNOUT (nikoliv přikázat) převoz jinam, a to například s odůvodněním, že tady by neměla dostatek soukromí a pohodlí a individuální péče z důvodu přeplněnosti a že by ji nemohli přijmout na oddělení šestinedělí, protože tam prostě není místo. Potom by mělo být na rozhodnutí maminky, jestli dá přednost nepohodlnému porodu nebo se nechá převézt někam jinam. Jedině ta maminka ví, jak se cítí a co bude pro ni v tu chvíli lepší. A věřím tomu, že velká část maminek bude souhlasit s převozem, ale na druhou stranu ty, které chtějí rodit právě tam a nechtějí se nechat převézt jinam (např. protože už mají takové bolesti, že si další cestování ani neumí představit), budou spokojené, protože je nikdo nebude nezákonně vyhazovat.
 withep 


Re: Porodnice nemusí být nafukovací 

(28.5.2010 8:50:57)
Souhlasím.
 Amálka, 2+2 


je to nesmysl 

(27.5.2010 10:07:29)
Myslím, že velkým problémem je i to, že do Prahy jezdí rodit i lidi z celých středních čech a i více vzdálených míst. Přijde mě nesmysl registrovat se ve 14tt. Když jsem byla těhotná naposled tak to bylo už ve 12TT. Nástup ráno u registrace už v 7h. Ale to je prý pozdě. Už před šestou v Podolí stepují maminky a tak se mnohdy stane, že kdo dorazí na 7hod., tak má už smolíka. K registraci se musíte dostavit osobně ~q~~q~. A to není jen o Podolí.
Jela jsem raději rodit do Hořovic. A jako pražská jsem nebyla sama.
A co má dělat někdo, kdo zjistí těhu později??? Třeba až ve čtvrtém měsíci.
JInak jsou i gyn., kteří bez problému pečují o rodičku až do porodu.
 Petra 
  • 

prazsky vymysl. 

(27.5.2010 11:23:37)

Jsem z Brna, jsou tu tri porodnice a neni potreba se registrovat. Registrace si vymysleli doktori v Praze s tim, ze to jinak nejde. Vsude jinde to jde, jenom tam ne. V Praze bych skutecne rodit nechtela.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: prazsky vymysl. 

(27.5.2010 13:44:08)
Já rodila 3x a nai jednou jsem se nebyla registrovat. Pokaždé jsem rodila v jiné porodnici - druhý porod kvůli přestěhování a třetí jinde proto, že druhou porodnici prostě zrušili... Vždy jsem byla u svého gynekologa až do konce...
 Jana + 3 rošťáci 


Re: prazsky vymysl. 

(27.5.2010 13:45:04)
nějak se mi to odkliklo dříve..
..do konce těhu, ani jsem nechodila ke konci těhotenství na kontroly do porodnice a to ani u jednoho ze tří porodů!!!
 connie3 


Re: je to nesmysl 

(27.5.2010 14:49:57)
Amálko, já s lidmi stojícími ve frontě sice soucítím, ale pořád se ptám, proč si tohle ženské v Praze nechají líbit. Já jsem z Brna, jsou tady tři velké porodnice, registrace tady žádná potřeba není. Fakt je, že někdy je to taky dobrodružné, třeba moji sousedku si třikrát kvůli stopstavu přehodili z Bohunic na Obilňák a naopak, takže na vlastní porod byla nakonec v porodnici jenom deset minut. Jenomže tohle, jak se dívám, se děje i Praze, kde si vymýšlí registraci - už několiktár jsem si přečetla, že registrace nebyla k ničemu, že rodičku stejně převezli někam ,kde rodit původně nechtěla. Tak proč jim tam chodíte dělat hlupáčky a těhotné, když máte odpočívat doma, těšit se na dítě a dělat příjemné věci trávíte celé hodiny poníženě někde na registračce, která stejně nemusí vyjít? Zkuste se domluvit a bojkotovat to, prostě tam nechodit, ať mají "smolíka" zase oni!
 Dalila 
  • 

Re: je to nesmysl 

(27.5.2010 15:26:54)
Souhlasím s vámi částečně. Ale jak si to jako představujete, že se ty maminky mají domluvit na bojkotu? Prosím konkrétně. Jsem z Prahy a Praze jsem i rodila. Dvakrát.
 Moncaka 


Re: je to nesmysl 

(27.5.2010 16:26:04)
Souhlas, ale kdo mi zaručí, že když to budu bojkotovat já, že to budou bojkotovat i ty ostatní? Kdo na to dojede, jen já.
Takže nakonec jsem se registrovat šla, ale frontu jsem nestála, byla jsem tam sama (přišla jsem o půl hodiny dříve než v danou dobu, bo jsem nejsem pražská a řídit se musím jízdním řádem), zaregistrovaná jsem byla za 5 minut (tedy dříve než uváděli) a jela jsem hned domů. Stálo mě to jen ten výlet do Prahy.
Vzhledem k tomu, že jsem měla při posledním porodu problémy, tak radši budu rodit, kde jim věřím (ve stejné nemocnici). Nechci riskovat převoz sebe nebo dítěte v blbém stavu do jiné nemocnice.
 Dalila 
  • 

Re: je to nesmysl 

(27.5.2010 17:59:06)
Taky jsem nikde nestála frontu (Podolí, Vinohrady)
 Blanka s holkama 
  • 

Re: je to nesmysl 

(28.5.2010 15:30:13)
Ani já jsme vloni nestála na Bulovce frontu. za chviličku bylo vše hotovo. Jen mne překvapilo, že po mně chtěli opravdu minimum informací.(Pár maličkostí pak ještě u porodu, kde mne vzali jako druhorodičku přesto, že byl stopstav.)
To 2 roky předtím, v Krči, chtěli znát snad i manželovo číslo bot. Tam ta registrace trvala dlouho a nedovedu si předstvit, že jim to vše říkám mezi kontrakcema...
 Bumbi&05,08,10 


Re: je to nesmysl 

(29.5.2010 23:31:28)
to, že tam budeš rodit, ti ani registrace nezaručí - v danou chvíli může mít "tvoje" porodnice stopstav a budeš muset jet jinam... A nebudeš ani první, ani poslední.
 Amálka, 2+2 


Re: je to nesmysl 

(27.5.2010 17:52:31)
klidně bych to bojkotovala. registrování mě přijde takové stádovité, že maminy raději budou držet hubu a krok.

co zmůže těhule těsně před porodem má se s nima hádat???:-©
 Bububu 
  • 

Re: je to nesmysl 

(27.5.2010 22:31:35)
Já jsem se nikde neregistrovala. Do poradny jsem nemusela chodit do porodnice, protože si mě nechal můj gynekolog, a s rozběhnutým porodem mě vyhodit nemůžou. Ledaže by měli stopstav, ale to by mě vyhodili i s registrací, takže tůdle nůdle ~j~. Upřímě řečeno, zdá se mi to tak ponižující, registrovat se k porodu pomalu dřív než otěhotním, že bych šla radši rodit do křoví než do porodnice, kde po mně něco takového chtějí.
A nakonec jsem stejně nerodila v Praze :-).
 Amálka, 2+2 


Re: je to nesmysl 

(28.5.2010 8:06:54)
No já taky v Praze nerodila, jen to první a to byl ještě zaltý CAP na Bulovce. Potom 2x Vrchlabí a 1x Hořovice.
 Danule75 


Re: je to nesmysl 

(31.5.2010 12:47:26)
Tak to si pak nestěžujte, že do Prahy jezdí rodit celé střední Čechy. Asi proto, že "pražáci" jezdí rodit mimo Prahu.
 Bumbi&05,08,10 


Re: je to nesmysl 

(29.5.2010 23:30:35)
já to bojkotuji tak, že jsem k registraci nikam nešla a nepůjdu. Jsem pražská, spádová pro Podolí, budu se s nima klidně soudit ~o~
 mgkud+♀05/08+04/10 


Re: je to nesmysl 

(31.5.2010 13:18:57)
Bumbi,
jsem to taky bojkotovala, v Praze jsem rodit nechtěla, jen jsem po nich chtěla předporodní kontroly. Do 40. týdne jsem byla u svého doktora. Ve 40. týdnu jsem zkusila Krč (tam spadám) a Vinohrady. Vyhodili mě z obou, z Krče dokonce primář. Chvilku jsem s nima diskutovala, ale jejich právní povědomí je skutečně nulové :D Zato jsem si vyslechla něco o nezodpovědných matkách.. Naštěstí jsem ve 40. týdnu porodila a nemusela jsem to řešit. Takže se na to připrav.
 Kočanská 
  • 

:-) 

(31.5.2010 18:22:36)
fandím Vám. Neregistrujte se. Až budete rodit, zavolejte se si záchranku a oni Vás buď někde vyloží nebo porodíte v sanitce - ale pak bych doporučovala je požádat, ať Vás odvezou i s miminkem domů a do porodnice vůbec nechoďte. Tak hodně štěstí :-)
 Jíťa 
  • 

Stát ve státě 

(27.5.2010 11:29:58)
Praha je stát ve státě s vlastními "zákony".

Víte o nějaké mimopražské porodnici, která si takto diktuje podmínky?
 hbf 


Re: Stát ve státě 

(27.5.2010 11:45:02)
Víte o nějakém jiném městě, kam by se za porodem hnaly matky z celých Čech? Už 20 km za Prahou není problém ...
Když se to řešilo u nás doma, tak jsme se shodli, že nemá cenu se harcovat někam daleko, neb TO stejně může přijít tak rychle, že se TAM nestihneme dopravit, pak ONA a ONO bude TAM, ale zbytek famílie TADY, takže tak trochu samotka ...
Samo sebou chápu výběr v případě očekávaných komplikací (vícerčata, diabetes, ...), ale tam to běží po jiné linii, než stepování od šesti v Podolí.
 bravad 


Re: Stát ve státě 

(27.5.2010 12:21:59)
Matky z celých Čech se honí rodit do Prahy? Fakt?
 Binturongg 


Re: Stát ve státě 

(27.5.2010 12:35:37)
bravad - fakt ~d~
 řimbaba 


Re: Stát ve státě 

(27.5.2010 12:41:13)
Funguje to i opačně. Znám dost maminek co z Prahy jely rodit či se chystají rodit jinde. Hořovice, Vrchlabí, Benešov, H.Brod,...
 Binturongg 


Re: Stát ve státě 

(27.5.2010 12:45:06)
Jestli ono to nebude tím, že mimopražské chtějí do Prahy a Pražandy moc dobře vědí, že je lepší zdrhnout jinam - takže z toho vyplývá, že pražské matky nemohou rodit v Praze, jelikož jsou porodnice nacpaný rodičkama bůhvíodkud ~:-D ~p~
 Moncaka 


Re: Stát ve státě 

(27.5.2010 14:06:31)
Nejsem z Prahy a hodlám rodit v Praze, ale kam jinam jít, když do Prahy to mám nejblíže. Mohla bych jet rodit i jinam, ale po šílených děravých silnicích plných zatáček ta cesta do jiné porodnice trvá prostě déle a je větší riziko vyklepání dítěte již cestou. Nemám ale v úmyslu rodit v Podolí, tam bych se přes zácpy dostávala taky těžko. Prostě Praha je spádová i pro střední Čechy, na jakoukoli operaci, či větší zrdavotní problémy dětí jsme taky odesíláni do nemocnic v Praze.

V Praze sice rodí maminky i z celých Čech, ale to jsou zrovna případy rizikových a vícečetných těhotenství, ty byly odmítnuty ve své nejbižší nemocnici a odeslány do Prahy.
 1.3Magráta13 


Re: Stát ve státě 

(27.5.2010 12:39:27)
Brandýs nad Labem je třeba nějakých 15km za Prahou a úplná pohoda. Já rodila v Kolíně, kde se prežským výmyslům z registrací jen smáli. Tohel je fakt otázka Prahy, kam jsem rodit jít nechtěla i přes očekávané komplikace, které se naštěstí nedostavily. Radši volím menší nemocnice než porod v "továrnách na děti" ala Apolinář či Podolí.
 Jitka 
  • 

Re: Stát ve státě 

(31.5.2010 17:29:48)
Možná opakuji něco, co už někdo napsal, ale dočetla jsem to pouze k Vašemu příspěvku a musím říct, že "továrna na děti" mne docela zvedla ze židle. Ono se lehce kritizuje, ale když jde na lámání chleba, tak je to jiné.
U Apolináře jsem se také byla zaregistrovat, řádně ve 14. týdnu (mimochodem, registruje se až odpo, tj. ve 13h a nevím, jak jinde, ale u Apolináře není nutná osobní registrace těhulkou, může přijít kdokoli s těhotenským průkazem). Dorazila jsem o něco dříve, takže to bylo úplně v pohodě. A vzhledem ke komplikovanému těhotenství jiná porodnice než Apolinář, Motol či ÚPMD nepřipadaly v úvahu. A jsem přesvědčená, že nebýt "továrny na děti", jak píšete, tak byste tady já nebo dcerka vůbec nebyly.
Vůbec neříkám, že jinde nejsou odborníci, ale kritizovat jen tak pro nic za nic mi připadá krajně nezodpovědné. Je pravdou, že v poradně a na UTZ je to trošku běh na delší trať, ale jinak se porodnici nedá absolutně nic vytknout.
Bohužel jsem kvůli nějakým komplikacím musela ještě v šestinedělí "na pohotovost" a místní gynekologii se nedá také nic vytknout a šestinedělky mají přednost.
A pokud bych měla rodit ještě potřetí a bydleli bychom stále v Praze, tak bych nevolila jinak. Ono možná dochází k registracím i proto, že hodně mimopražských maminek (bez potíží) jezdí rodit právě do Prahy a na ty pražské už nezbývá místo.
 bravad 


Re: Stát ve státě 

(27.5.2010 17:16:59)
Jestli k tomu dojmu taky nepřispívají zmatky ohledně trvalého bydliště - spousta lidí bydlí v Praze, ale trvalé bydliště mají u rodičů kdesi daleko (sama jsem to tak kdysi měla...)? Chápu ale ženy ze středočeského kraje - nemají to do Prahy daleko.
 Binturongg 


Já to chápu 

(27.5.2010 12:42:20)
- kdybych neměla kamaráda, výtečného chirurga a porodníka v relativně malém městě, taky se poženu do Prahy - zaprvé jsem se tam narodila a kdysi sestřičkovala, ale hlavně mám odtamtud dobré reference a není to tak daleko jako do jiných, dobře hodnocených porodnic.

Jsem si však vědoma veškerých nevýhod "populárních" porodnic, pro něž platí to, co už před 20 lety pro Podolí: Pokud ti není 40, nemáš cukrovku, srdeční vadu a dítě není koncem pánevním, můžeš si to odrodit sama, jelikož "normální" porody nejsou žádný dobrodrůžo ~t~ ~t~ ~t~

(vy, co jste se s tímto přístupem nesetkaly, nekamenujte mě, jedná se o nadsázku ~;) )
 Tante Ema 


Re: Já to chápu 

(27.5.2010 15:41:04)
Já bych se právě s tímhle přístupem setkávat chtěla, protože mi připadá velmi rozumný a nezanedbatené skupině žen by umožnil čerpat péči, která by erár stála méně, šetřila lidské zdroje (specializované, vysoce odborné porodnky pro skutečně komplikované případy) a uvilnila lůžka v porodnicích těm ženám, které je skutečně potřebují a nebo i "jen" chtějí, protože je porod v nemocnicijejich volba.
Takhle musejí do porodnice i ženy, které by si ji jinak nevybraly, pokud nemají peníze a nervy na střet se systémem.
Ale zatím jsem se u žádného porodníka s takovým přístupem nesetkala. Osvěta prví, že porod je extrémně nebezpečná, krvavá a hnusná záležitost. Jen do porodnice tě vzít nemusí, když nebudeš tancovat, jak dochtoři pískají, stát ve frontě v šest ráno a nakonec tě pošlou do bažin, protože zrovna místo tebe vzali sestru švagra Doc. XY, o se holt nedá nic dělat.:-©
 Hilly. 


K porodu jedině s právníkem, vlastní PA a lékařem :-) 

(27.5.2010 13:21:54)
No pokud bych rodila v Praze, tak si sebou vezmu dulu, aby si mě alespoň někdo trochu všimnul a poradil,případně vlastního lékaře a PA..a hlavně nějakého advokáta, aby se za mě dokázal prát, kdyby mě nutili na prahu bezvědomí a vyčerpání podepisovat nějaká lejstra, která jsem v životě neviděla, chtěli mě s pokročilým porodním nálezem hnát taxíkem do jiné porodnice, ač bych byla zaregistrovaná, nebo pokud bych náhodou rodila před nemocnicí v sanitce a nechtěli mi poslat lékaře...~k~A taky ssebou alespoň sto tisíc na různé úplatky..od vrátné až po lékaře, kdyby se šprajcoval mi dělat CS, nebo podat epidurál, když by to bylo vhodné...třeba~j~
Śmarja, ty porody jsou dneska složitý...
 kreditka 


Malé porodnice 

(27.5.2010 13:48:54)
Ještě že takové kraviny v malých okresních nemocnicích ani porodnicích nejsou potřeba

Já jsem přišla do porodnice až v den porodu, nějaké registace se tu nevedou. Můj lékař se o mě staral až do konce těhotenství do porodnice jsem na žádné kurzy ani prohlídky nechodila a taky to šlo ~y~
 kreditka 


Malé porodnice 

(27.5.2010 13:48:55)
Ještě že takové kraviny v malých okresních nemocnicích ani porodnicích nejsou potřeba

Já jsem přišla do porodnice až v den porodu, nějaké registace se tu nevedou. Můj lékař se o mě staral až do konce těhotenství do porodnice jsem na žádné kurzy ani prohlídky nechodila a taky to šlo ~y~
 Tante Ema 


Díky za tento článek 

(27.5.2010 15:42:06)
Škoda, ze tu není podobných užitečných věcí víc.
 withep 


Řešení přijatelné pro obě strany 

(27.5.2010 15:51:31)
První těhotenství, registrace v Podolí (jediná porodnice v Praze, kde je určitá šance vyškemrat si přirozený porod) tehdy mezi 12. a 20. týdnem, možno i telefonicky. Chtěla jsem si to tam nejdřív prohlédnout, ať případně někomu zbytečně nezabírám místo, ale kvůli frmolu v práci se mi to povedlo až v 19 tt. Paní z kartotéky se mnou už mluvila jak s úplnou naivkou, samozřejmě plno v můj termín a ještě i dva měsíce po něm. Nezbývá, než vzít zavděk Krčí, kde mají alespoň oddělené porodní sálky a lze doufat v jakési soukromí. Při prohlídce porodního sálu za 150 Kč na osobu se dozvídám, že brzy budou mít stejná pohodlná křesílka, jako jsou v Podolí, a na rozdíl od Podolí oni rodíci ženy neposílají pryč, i kdyby se mělo rodit na chodbě. Na prohlídku jsem pak šla ještě jednou i s nastávajícím tatínkem, opět jsem se ujistila, že mě nepošlou pryč, a zaplatili jsme dalších 300 Kč. Registrace od 33tt., jednou týdně, myslím ve čtvrtek mezi půljednou a půldruhou. Přicházím v jednu, bohužel, dnes máme školení, tak už vás nezaregistrujeme, přijdďte příští týden... takže znovu, napodruhé už ok. Dalšího odmítnutí se dočkám při snaze přihlásit se tam, kde budeme rodit, na předporodní kurz, prostě plno.

V noci za úplňku mi pár dní před termínem praskla voda a měla jsem od začátku setsakra bolestivé kontrakce po 5 minutách. V klidu jsme se sbalili a vyrazili do Krče, zvoníme na zvonek, nikdo neodpovídá. Jdeme tedy do patra na porodní sál, kde zvoníme znovu a s úsměvem odpovídáme ne zrovna příjemné sestře či PA, že si jdeme pro miminko. Jaktože jsme prý nešli nejdřív dole do ambulance, inu jdeme tam, v ambulanci stejná doktorka, která mě vyšetřovala v porodně předchozího rána, evidentně unavená. Vnitřní vyšetření (otevřena na 4 cm), UTZ a znovu do patra na sál na monitor. S monitorem zase dolů do ambulance, kde se dozvídám, že musím být rozumná, protože odd. šestinedělí je obsazené a lůžko se uvolní až v 11 dopoledne, kdežto já porodím v 6 ráno.


Jak že to říkala ta PA při prohlídce, že NIKOHO neposílají pryč? Tak proč zrovna MĚ jo? Byla jsem zoufalá. Porodnice samy vybízejí rodičky, přijďte se k nám podívat, ať potom nemáte strach z neznámého... a mě pošlou do neznáma, na Vinohrady, kde nemají pořádný rooming, nebo do Motola, o kterém mi v hlavě neutkvělo vůbec nic. Znova se mi chce zvracet. Chtěla jsem přirozený porod, ale proč bych RISKOVALA doma, kdyby přecejen "náhodou něco", když v porodnici přece nesmějí nic, co jim nedovolím. A sotva jsem se nechala do porodnice nahnat, už mě vyhánějí... já naivka.


Snažila jsem se dohodnout, doktorka mi řekla, že ze 4 sálů jsou 3 volné a na tom čtvrtém odpočívá žena po porodu, pro kterou ještě to jedno poslední lůžko mají. Mohla bych tedy zůstat po porodu na sále do doby, než se lůžko na šestinedělí uvolní? Ne. Proč? Prostě ne. Mohla bych tedy porodit a po porodu jít domů? Vyloučeno, to se nesmí, co když nebudete v pořádku? Když nebudeme v pořádku, nebudeme asi potřebovat lůžko na roomingovém pokoji, ne? Prostě vyloučeno. Kdyby nebyla třeskutá zima, porodila bych tam někde v parčíku pod keřem, moje tělo rodilo a zvládalo to dobře, což jsem jednak cítila jednak to všechny ty jejich přístroje potvrdily. Jsem v úzkých, už nemám jinou možnost. Vizitku na PA od čápa jsem nechala doma a ona by se mě stejně nemohla ujmout uprostřed porodu bez toho, že bych k ní předtím chodila do poradny. Prosím tedy doktorku o sanitku s tím, že cestu do Motola neznáme. Kdepak, máte auto, jeďte si autem. Nastávající otec celou dobu, asi hodinu a půl, sedí v čekárně, nechápe, co se děje, a nemůže dělat zoufale nic. Odcházíme, a jen co se za mnou zavřou dveře, zvracím.

Předložila jsem dvě řešení, která mohla být přijatelná pro obě strany, ale nepochodila jsem. Doktorka rozhodla, že porodím za 3 hodiny, aniž by se mě předtím obtěžovala zeptat, zda budu chtít na urychlení oxytocin. Po cestě do Motola jsme zabloudili... Porod nakonec tak docela přirozený nebyl, ale jistě být mohl, kdybychom zůstali doma nebo mohli v klidu porodit na místě, které jsme si vybrali a znali. To vyhnání, bloudění, znovuvyplňování všech papírů, další vyšetření a monitor... to je samo o sobě dost stresu na to, aby se porod zastavil. Moje tělo rodilo dál, ale motolští mu zabránili ve volném pohybu a hlavička nedorotovala, nakonec jsem tedy dopadla přestně tak, jak jsem nechtěla - velký sál pro několik žen dohromady, nepřetržitý monitor, polosed s nohama v opěrkách, injekce na uvolnění pánve, tlačení na povel, dítě ušmiknuto a šup s ním na zahřátí do krabice. Vyškemrala jsem si je na břicho, kde se zdrželo celých několik vteřin, první přiložení nebylo tělo na tělo, ale asi jako když strkáte kabel do zástrčky. Až po 6 hodinách jsem přesvědčila sestry na šestinedělí, že určitě neomdlím a o dítě se postarám, a tak mi bylo konečně "svěřeno".


Šrámy na těle se hojily dlouho, na duši ještě déle. Když jsem se trochu dala dohromady, napsala jsem do krčské nemocnice, a dostalo se mi odpovědi od primáře a od PA, která provádí ty prohlídky sálu. Informaci, že v Krči se rodičky neodmítají, oba popřeli. Obracela jsem se na Lékařskou komoru, podle té lékařka nepochybila, na mé argumenty ale uspokojivě neodpověděli. Poloformálně jsem psala i na MZ, dostalo se mi polovičaté nesouvislé odpovědi.


Evidentně se lékařka cítila být vázána více vnitřními předpisy nemocnice než zákonem (když pominu, že byla po dlouhé směně unavená, to ale není můj problém). Možná by neškodilo obrátit se na soud, třeba by nemocnice závaznost těchto svých předpisů přehodnotila, třeba by je uvedla do souladu se zákonem. Byl by to moc užitečný soudní precedens, a vážně uvažuju, že to zkusím. Čas nevrátím a první porod nevyspravím, ale byla bych ráda, kdyby to pomohlo jiným pražským maminkám - už jen tím, že by nemusely konec těhotenství prožívat ve stresu, zda nebude stop stav a kam je poženou. Moje kamarádka byla odkloněna z Bulovky do Mělníka (!), stejně pak rodila sekcí, takže volné lůžko na šestinedělí ani nepotřebovala. Té ovšem nabídli, že může zůstat, nicméně nebude moc být na pokoji s miminkem. Jo a já jsem porodila v půl deváté, po dvou hodinách na sále šla na pokoj před jedenáctou hodinou, tedy v době, kdy už i v Krči měli pro mě volno... Podruhé jsem rodila doma a jedním z důvodů byl ten "luxus" klidu a jistoty, že tentokrát mě nikdo nikam vyhánět nebude.


 connie3 


Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(27.5.2010 16:35:31)
Withep, držím ti pěstičky, aby takový soudní precedens prošel. Je to hnusé, nejsi sama, kdo to prožil a hlavně že budou remcat, jak jsou porody nebezpečné, jak je potřeba každou minutu kontrola, jak se všechno může každou chvíli pokazit... A potom se nejrizikověji chová stejně ten personál sám.~Rv
 Amálka, 2+2 


Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(27.5.2010 18:00:59)
jo pro ten klid, kdyby mělo být nějaké příště, tak bych taky byla pro doma... chápu všechny domarodky.
 emka 
  • 

Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(28.5.2010 5:05:36)
Chyba byla asi i na Vaší straně, že jste se nechala tak snadno odpálkovat tou drzou lékařkou, teď už to nenapravíte a soudní řízení proti nemocnici taky nemůžete odkládat na neurčito několik let, ale jednat pokud možno ihned.

Prostě když doktorka řekla, že není místo, tak není třeba se doprošovat, jestli se něco uvolní, nebo zda bych "mohla" jít po porodu domů apod. Prostě s úsměvem a pevným rozhodnutím i s partnerem lékařce připomenout (jak je uvedeno v článku), že pokud se jedná o rozběhnutý porod, tak rodičku v žádném případě odmítnout nemohou, i kdyby měla rodit někde na chodbě. A trvat na tom, že mi rodit na chodbě nevadí, ale když mají volné sály, tak jimi nepohrdnu. Pokud by tvrdila, že mají šestinedělí plné, tak bych řekla, že to přece vůbec nevadí, být na oddělení šestinedělí přeci není pro rodičku ani dítě povinné, ale naopak oni jsou povinni zajistit péči BĚHEM PORODU. Prostě říct paní doktorce, že nikam nejdeme, že jsme tady správně a doufáme, že nám poskytnou co nejlepší péči, protože bychom si neradi někde stěžovali a podávali trestní oznámení na neposkytnutí péče v akutním stavu.

Ale chápu, že ne každý má tu odvahu se takto postavit bezmezné drzosti některých zdravotníků...
 withep 


Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(28.5.2010 8:49:20)
Emko, a ty jsi rodila? Mělas porod v pohodě a mělas při něm takovou tu fajn asertivní náladu, která se hodí při jednání na úřadech a tak? Já jsem samozřejmě řekla, že nikam nejedeme. Jenže já když rodím, tak fakt trpím, unavuje mě každé slovo, které ze sebe "musím" vypravit. Když rodím, potřebuju klid a soustředit se na to. Kdyby to nebylo v lednu, najdu si ten klid v parku pod keřem. Na studené chodbě odporné porodnice, kde se ke mě odporně i chovají, se mi rodit nechtělo. Samozřejmě že když se nad tím zpětně zamyslím, divím se, že jsem se nechala... ale pak si vzpomenu, jak mi bylo fyzicky a psychicky. Jo, když to vyprávím mimopražským, všichni říkají, to já bych se teda vyhnout nenechala. Jenže jim se to mluví... Znám několik podobně vyhnaných a žádná to neustála a nerodila "násilím" někde na chodbě.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(29.5.2010 23:41:04)
mám to stějně - když rodím, rodím a nemám prostor, sílu a energii se dohodovat o čemkoli. Mě dělá potíže i vůbec mluvit.
Hádala jsem se až po porodu - V podolí, když nám chtěli odvézt dceru (apgar 10-10-10) "na prohřátí" do inkubátoru (uhádali jsme si ji, nevzali nám ji, ale vyslechli jsme si, že pokud jsme se rozhodli porodit v jejich ústavu, máme respektovat JEJICH PRAVIDLA A NEZTĚŽOVAT PRÁCI SESTRÁM. Odešli jsme domů s úlevou druhý den...).
 Dalila 
  • 

Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(28.5.2010 10:05:42)
Vy byste vážně rodila na chodbě? Fakt? Vůbec by vám to nevadilo a byla byste úplně happy? To si děláte srandu, ne? A pak byste jako šla kam? A kam miminko? Já když rodila druhé dítě bylo nás tam 5 plus dva planovaný císři. Porodní lůžka jen tři a jeden operační sál. Už tak to bylo šílený. Dcera se narodila přidušená, byla maličká (2490g, 47cm). Neudržela teplo a byla hezky na vyhřívaném lůžku. To bych jako šla domů a malou tam nechala? Nebo bych měla riskovat a vzít si jí s sebou? Kolik máte za sebou porodů na chodbě, že jste tak s prominutím "chytrá"?
 Nika 
  • 

Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(28.5.2010 23:02:00)
Co máte za osobní problém, že tak Whitep napadáte? Rodící ženě je tak zle, že už nechce jinam jezdit, ale už je jí vše jedno a chce zůstat tam kde je. Tohle neposkytnutí zdrav. péče je na soud a já doufám, že některá maminka najde odvahu, protože si nás berou jako rukojmí. Dobrého doktora aby pohledal.
 Dalila, kluk 4r + holčička 1r 
  • 

Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(28.5.2010 23:12:52)
Niko, prosím podívejte se znova na koho jsem směřovala své dotazy. Buďte tak hodná....nebo máte problém se orientovat v "pavoucích"? Očekávám vaši omluvu.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(29.5.2010 23:42:16)
Dalilo, já v Podolí defacto rodila na chodbě, porodila jsem nakonec na příjmu, asi na 5. kontrakci od příchodu. Dítě jsem měla v náruči přesně po 10 minutách od zaparkování před porodnicí.
 Kočanská 
  • 

Re: Řešení přijatelné pro obě strany 

(31.5.2010 18:32:54)
Já jsem to nějak před druhým porodem vyhodnotila, že bude pro miminko pro i pro mě bezpečnější rodit doma s PA než riskovat, že budu jezdit od jedné porodnice k druhé a miminko nakonec porodím na parkovišti před porodnicí. Ještě jsem myslela, že budu rodit v Neratovicích s PA Věrkou nebo některou z osvícených PA z Neratovic, ale to mělo zrovna vedení nemocnice v Neratovicích špatné dny a zdálo se, že tyto skvělé služby PA zatrhnou. Nakonec jsem porodila doma a byla to taková rychlovka, že bych rodila doma i kdybych to neplánovala. Takže to tak asi mělo být. Mě štve jedna věc, že mnozí lékaři, kteří tak bojují proti porodům doma, pak maminky, které vyrazí do porodnice odmítají.
Zatímco porody doma protiprávní nejsou, tak nepřijetí rodící ženy je v příkrém rozporu se zákonem!!!!!!!
To jsou paradoxy.
 Nítěnka 


zbytečnost 

(1.6.2010 14:44:22)
Praha je asi extrém.
U nás jsou dvě porodnice, jedna velká a jedna menší, která "smí" rodit od 35.tt. Velká je nová a přeplněná. A i v té menší se může stát buď vás pošlou asi 20 km do dalších měst, nebo budete čekat po porodu na postel na chodbě, ev. místo na šestinedělí budete na gynekologii (pokud není narváno i tam). Ale opravdu se snaží vyjít vstříc (všechny uvedené situace se staly přímo mým kamarádkám, není to žádné jedna paní povídala). My se trefili s oběma dětmi zrovna do méně nabitých dnů, i když jinak to praskalo ve švech (ještě ve staré porodnici měli zrovna 45 dětí místo průměrných 25), ale zrovna v náš den rodily jen tři maminky.~p~
Tady se pouze "registuje" ev. zájem o nadstandardní pokoj na daný termín (ovšem, pokud rodíte o pár dnů jindy nebo rodí nějaká VIP pacientka, tak stejně máte normální pokoj). Teď jsou to povětšinou třílůžáky, tak to se dá přežít. Aspoň si máte s kým promluvit(upovídaní kamarádka na jednolůžáku toho nadstandardu litovala).

Nevím, jestli bych byla při běžícím porodu schopná se s nimi dohadovat, že mají povinnost mě tam nechat rodit, i kdybych měla ležet na spartakiádním lehátku na chodbě vedle ředitelny... :-©Ale ta pražská registrace je stejně k ničemu, jak to tak sleduju...~d~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.