| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Přítulkyně

 Celkem 124 názorů.
 Katla 


slovo  

(29.12.2008 10:49:41)
už znám hodně dlouho jako ironické označení pro milenku ženatého.Jako vztah, co se nebere moc vážně, něco jako souložnice :-))))). Aby svou milou neurazil, až to na ní vybalí
 Wer+Ondřej (*01)+Jan (*08) 


Re: slovo  

(29.12.2008 11:01:36)
My tohle označení taky používáme a v podobném významu jako Maceška. Přítulkyně jako partnerka mladého nezadaného muže :-)
 Katla 


nebo tak  

(29.12.2008 11:08:00)
nezadaného muže...někoho, kdo i když s někým chodí, tak se stále cítí nezadaný. Prostě přítulkyně jako označení třeba milého ale nevážného vztahu, spíš pro zábavu a ukojení pudů ~y~. Nějakou dívku by to mohlo ranit, kdyby zjístila, že o ní její přítel takto mluví ~y~
 Wer+Ondřej (*01)+Jan (*08) 


Re: nebo tak  

(29.12.2008 11:34:21)
Nene, tím "nezadaného" jsem myslela, že není ženatý. Prostě mladý kluk, co ještě nemá manželku, děti, žádné jiné závazky - jen tu svojí lásku, milou, přítelkyni, či jak to nazvat. Používáme přítulkyně i přítulka a aspoň u nás má to slovo něžné, láskyplné zabarvení. Z přítulkyně se také běžně stává zákonitá manželka :-)
 Sylvie 


Re: nebo tak  

(29.12.2008 11:55:44)
Wer, já znám taky slovo "přítulkyně" spíš jako jemnější variantu pro "holku do postele". Prostě je dobrá maximálně tak na to tuleníčko , ale jinak se s ní nijak nepočítá - je tedy i možné mít klidně víc přítulkyní naraz.
 maceška 


Re: nebo tak  

(29.12.2008 18:27:46)
Ano, Wer, takto to bylo myšleno - nabídka jiného, možná trochu žertovného, ale dostatečně láskyplného termínu pro naši generaci, abychom jim rozumněli:-)

(Naši kluci mají 20 a 18 let. V tuto chvíli jsou jejich vztahy spíše nezávazné. Jsem ještě starší rašple než některé jiné rašple - 44 let. Článek, na který dávala odkaz Milada, je milý. Asi jsem si jenom nevšimla období, kdy bylo slovo "přítel" volné. My jsme měli přátele pořád...njn)
 Katla 


nebo tak  

(29.12.2008 11:08:17)
nezadaného muže...někoho, kdo i když s někým chodí, tak se stále cítí nezadaný. Prostě přítulkyně jako označení třeba milého ale nevážného vztahu, spíš pro zábavu a ukojení pudů ~y~. Nějakou dívku by to mohlo ranit, kdyby zjístila, že o ní její přítel takto mluví ~y~
 Dani.K, K 05, P 09 


Re: slovo - Přítulka 

(29.12.2008 11:12:29)
U nás se používá "Přítulka" :-). Ale v mužském rodě podobné slovo neznám, neslyšela jsem nic podobného používat. Mě to ale netrápí, já mám doma "manžu" ~:-D.
 ANNAHAM 


Re: slovo - Přítulka 

(29.12.2008 13:18:00)
Já mám taky naštěstí jen jednoho manžela a dost přátel- tedy přítelkyň i přítelů?:-)Tuhle jsem byla s jednou z nich v divadle, potkala jsem tam známého a jí jsem představila: "to je moje přítelkyně Zdeňka." No ten na mě kouknul! Asi si myslel něco o lesbách ( tedy nic proti nim, ale my k nim prostě nepatříme).
 Mortadela 


Re: slovo - Přítulka 

(30.12.2008 11:49:10)
Čeština je krásně a dokonale nedokonalá. :-) Nějaký ústav pro jazyk český by mohl například uzákonit jasné označení vztahů. Třeba přítel 1. stupně, přítel 2. stupně atd. Zároveň by jasně definoval co který stupeň znamená a co dotyční spolu smí dělat a co už ne, páč to už by patřili do jiného stupně. A bylo by jasno. ~b~ Dobrá volovina, ne? ~y~
 maceška 


Re: slovo - Přítulka 

(29.12.2008 18:46:21)
V diskusi pod článkem pana Kukala je návrh na mužskou variantu přítulkyně "příležník". Taky dobrý :-)
 Grainne 


Re: slovo - Přítulka 

(29.12.2008 20:48:23)
Tedy příležník ne!!!!! To je strašnýýýýýýýýýýýýýýý.~t~ (To je strašný, i kdyby to ten"příležící" význam mělo~t~)
 ANNAHAM 


Re: slovo  

(29.12.2008 13:11:23)
A všimly jste si, že už se taky moc neříká, že ti dva " spolu chodí" a místo toho se říká, že "jsou spolu"? Je to jenom taková móda, význam to má stejný. V dnešní mluvě neznamená když "jsou spolu", že spolu nutně musí žít.I když vlastně tak často u sebe více či méně bydlí, že to "chození" vlastně přestalo být výstižné. Ten vývoj jazyka je asi poměrně rychlý. Vzpomínám si, že babička mého budoucího manžela kdysi vyprávěla, že ..on Franta "mluvil" s Andulou, ale nakonec se oženil s Růženou... Pochopila jsem až po chvíli, že to znamená, že s tou Andulou "chodil". Ono to "mluvil" je od "namlouvání", což se ovšem dnes už nepoužívá.
 klára 
  • 

"chodit" 

(29.12.2008 13:18:54)

Annaham,

myslím, že jsi nakonec vlastně dospěla k závěru, který sdílím i já. Nepovažuju to za módu, ale za odraz skutečného průběhu toho vztahu - tedy ne že spolu ti dva ve volných chvílích "chodí" ven, a pak se zase každý vrací do domácnosti k rodičům, ale i spolu bydlí. Pro ten účel se mi lépe hodí "jsou spolu" než "žijí spolu", protože to "žití" zní tak trochu pateticky či co.

A co myslíte, taky se vám zdá, že ten výraz "chodit spolu" se hodí jen pro lidi mladších ročníků, tj. řekněme třeba do třiceti? Já si třeba nedokážu představit, že bych o svobodném čtyřicátníkovi/svobodné čtyřicátnici (neřku-li o lidech starších), kteří mají partnera/partnerku, s nimiž (dosud) nebydlí, říkala, že s tím a s tím "chodí". "Jsou spolu" mi připadá takové obecnější a univerzálnější pro všechny věkové kategorie.

 10.5Libik12 


Re: slovo  

(29.12.2008 13:51:39)
Já si myslím, že dřívější termín "chodí spolu" pochází z dob, kdy 2 spolu skutečně chodili, aniž by spolu většinu času leželi. Tedy z dob, kdy vládl křesťanský úzus "napřed kostel, potom postel"
 Kudla2 


Re: slovo  

(29.12.2008 19:23:16)
Slovo přítulkyně taky znám už dlouho a taky ho vnímám jako "mírně nevážná známost".

Dřív jsem víc rozlišovala mezi "přáteli" a "kamarády". Přátelé jsou ti nejbližší a je jich málo, kamarádi jsou taky blízcí, ale o něco míň než přátelé. Dneska se mi to v důsledku vývoje jazyka, o kterém mluvíte, už taky stírá. Cítím to tak, že jsem schopná říct "přátelé" i "kamarádi" v množném čísle, ale kdybych měla o manželském páru, s nímž se přátelíme, mluvit v jednotném čísle, přišlo by mi divné říct "přítel" a "přítelkyně", i pro mě se to posunulo spíš do té sexuální roviny a to, co bych dřív vyjádřila slovem "přítel", bych dnes asi opsala jako "hodně dobrý kamarád", abych se vyhnula tomu sexuálnímu podtextu.

Jinak k tomu chození/žití spolu jsem si vzpomněla na starý kreslený vtip, jak přijde mladík za potenciálním tchánem a žádá ho nikoli o ruku, ale o p **u jeho dcery. ~;)
 Tvoje horší já 


A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 10:55:44)
Přítelkyně je fakt děsné slovo. Proč mládež nepoužívá prostě "holka" nebo "kluk"?
 klára 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 11:05:29)

Hm, mně zní "holka", "kluk" docela neuctivě. Působí to na mě jako označení pro nějakou nezávaznou "diskotékovou" lásku, o níž oba zúčastnění ví, že to stejně není nic vážného.

Jinak slovo "přítel" pro sexuálního partnera taky nemám ráda a snažím se mu vyhýbat. Občas říkám "partner", ale to mi zní jaksi nepřirozeně (možná mi to evokuje registrované partnerství). A teď babo raď, jak mám před lidmi označovat svého "muže" (nejsme sezdáni), tj. stálého partnera, který je o generaci starší než já? "Kluk" zde asi není na místě :-;
 Johanka_Sp 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 11:50:44)
Klaro, moje maminka o svem partnerovi normalne mluvi jako o "muzi" (taky nejsou manzele), prijde mi to hezky, vsak ze je nekdo muz, neznamena, ze musi byt manzel, ne? :) Ja bych teda asi pouzivala slovo partner, to je jednoznacnejsi :)
 zuzkasim 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 12:55:21)
Ano, také jsem slyšela známou (něco mezi 50 a 60 lety) mluvit o svém "muži", ačkoliv vím, že sezdaní nejsou, a znělo mi to moc hezky. Občas to použiju, když mluvím o mamce, žije už roky s "přítelem", ale pořád mi to zní jako něco na zkoušku... "Mamčin muž" mi zní lépe, nemusí to být přece mažel a zároveň tím říkám, že to není můj taťka.
Přítulka mi taky evokuje spíš nezávaznou známost na ukojení pudů, ale říkat např. mladý, mladá apod. se mi příčí víc. Přijde mi to neuctivé a já jen doufám, že ani můj manžel o mě nemluví jako o své "staré". "Manža" zase přijde asi lehce neuctivé (nebo možná ujeté) jemu, tak ho tím někdy lehce pozlobím. Jak je ta čeština krásná... :-)
 klára 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 13:12:14)

Mně se slovo "muž" líbí moc! Trochu ale váhám ho používat, protože mám pocit, že to hodně lidí ztotožňuje s pojmem "manžel", a mohlo by se jim třeba zdát, že "si na něco hraju" nebo že si chci připadat "důležitější", když říkám "muž", a přitom nejsme manželé.
 Ráchel, 3 děti 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 20:22:23)
já jsem vdaná a velmi zřídka říkám manžel, to mi připadá děsně fromální, většinou říkám můj muž. Pokud by někdo říkal "můj muž" někomu, s kým není sezdán, přišlo by mi to tak trochu jako podvod.
 puira 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 10:01:17)
Já teda vdaná jsem půl roku a před i po svatbě mluvím o protějšku jako o svém muži. Jako podvodnice jsem si před svatbou nepřipadala :) , prostě jsem nechodila s klukem, ale mužem a byl můj, takže "můj muž" před svatbou = no problem.
 Ráchel, 3 děti 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 11:11:01)
pro mě prostě můj muž = můj manžel, je to pro mě stejný význam. takže žena není vdaná, tak nemá muže... tak to alespoň chápu já. ale je to jen příklad toho, jak je český jazyk mnohostranný...
 Sylvie 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 11:31:52)
takže žena není vdaná, tak nemá muže...

Ovšem muž je dospělý jedinec mužského pohlaví, mezitím co manžel je ženatý jedinec mužského pohlaví. Tedy můžu žít s mužem, ačkoli to není manžel Pod pojmem "můj muž" můžu označit jakéhokoli muže, kterého považuji "za svého" (stejně jako pod pojmem "můj přítel", "můj spolužák", "můj kolega"...), mezitím co pod pojmem "můj manžel" mohu označit pouze toho muže, se kterým jsme byli sezdáni (ptž takto je to legislativně dáno, že bez sňatku není manžela).
 Líza 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 11:08:48)
Nojo, zas na druhou stranu právě proto, že takoví jako my používají slovo mládež. Pamatuješ? To je dneska mládež... Slovo mládež používali zásadně zaprdění starci... ~t~
 Jája 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(5.1.2009 10:28:21)
Jako opak slova "mládež" vymyslelea moje dcera slovo "stářež".
Takže k povzdechu "to je dneska mládež" je třeba připodotknout, že je taková, jak ji vychovává stářež.
 10.5Libik12 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 12:53:20)
Souhlas, protože přítelkyně je něco jiného. Troufám si říct, že jsem přítelkyně několika lidí, ačkoliv jsem seriozně zadaná nejen podpisem do matričního protokolu.~;)

 ANNAHAM 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 13:31:05)
Já bych to nějak odstupňovala, aby se z toho pojmenování dalo vytušit, jak blízcí si ti dva vlastně jsou. Napřed jsou asi přátelé.Ale těch každý může mít samozřejmě víc. Když se ke slovu přítel/přítelkyně přidá nějaké přídavné jméno ( můj nejbližší, drahý, milovaný, jediný či jedinečný ......) přítel(kyně),je každému hned jasné, jak se věci mají.Ještě později by se nějak mohlo naznačí, jaké záměry spolu ti dva mají - myslím, že by se mělo víc používat slovo snoubenci. A je-li to už jasné, tak "budoucí manžel, manželka" nenechá nikoho na pochybách a i tomu parterovi při každém vyslovení takové označení připomíná, jaké že s ním má ten druhý úmysly.
 Patsy + holky 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 13:55:51)
Hm, můj muž byl nejdřív přítel, potom druh, snoubenec a teď manžel ~t~.
 klára 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 14:01:32)

Patsy,

a kdy (čím) vstoupil do fáze "druh"? :-)
 Patsy + holky 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 15:53:00)
Druh znamená, že žije ve společné domácnosti, jako ty.
 Zasjaj. 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 3:08:03)
Annaham

" Když se ke slovu přítel/přítelkyně přidá nějaké přídavné jméno ( můj nejbližší, .....)"

tak je to napriklad v nemcine, rekne-li se "moje pritelkyne" coz je "meine Freundin" znamena to intimni pritelkyni, pokud se chce zduraznt, ze nejde o partnerku, pak se rika "eine Freundin von mir" - cili jedna z mych pritelkyn, na coz me zadny cesky ekvvalent nenapada.

 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 14:16:59)
protože po dvacítce už zní trošku blbě, když řeknu, to je můj kluk... Např. v 25 letech už to je přece muž, ne??? Pod pojmem kluk si já představím 16ti letého (max..)
Já se svým mužem začala CHODIT v 18, byl to můj PŘÍTEL, potom SNOUBENEC, pak jsme SPOLU ŽILI, teď je to MANŽEL. Je fakt, že to teď moc romanticky nezní.
Jinak ve chvílích něhy mu říkám, že je TULÍNEK a já TULINKA (a máme spolu malá TULÍTKA). S tím tulínkem to ze začátku bylo těžké, ne, že by mu vadila něžná oslovení, ale na střední takhle označovali někoho, koho chtěli označit hodně hanlivě....
Já to nevěděla, to jsem si vymyslela čistě jenom pro nás...
Je to o tom, jak si chceme říkat sami, někoho takový termín může urazit, pro někoho je to konkrétní vzpomínka na určitou situaci...

A přítulkyně se mi líbí...
Jinak kamarád neříkal přítelkyně, ale "to je moje Kopretinka", to bylo taky hezké...
 Sylvie 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 14:37:12)
Heh, jestli mi samotáři to nemáme jednodušší :o) Rodičům jsem svého budoucího manžela představila slovy "To je Zbyněk a budu se k němu stěhovat." (a dřívější známosti neznali, ptž k těm jsem se nestěhovala a ani s nimi neplánovala společný život)... a ostatní mí přátelé... no, co je komu do toho, že jo, někteří z mých přátel ho poznali snad až v době, kdy jsem ho mohla představit jako manžela :o)
 Sylvie 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 14:44:03)
Počkej, Milado - kdy "tehdy"? Já se vdávala v 1999, před svatbou jsme spolu žili asi tak rok. Já nejsem stará rašple, i když jsem si stihla pořídit tři děti
 10.5Libik12 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 14:50:33)
Jakej je rozdíl nezi rapšlí a pilníkem? Já si myslím, že bej straá rapšle je moc a moc krásný.~;)
 10.5Libik12 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 14:51:44)
A taky je krásný mít novou klávesnici, kterou mi Ježíšek nedal a která odesílá znaky, které píšu.
 wer 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(10.1.2009 20:43:57)
rašple je drsnější používá se na dřevo
pilník je jemný ~2~
 ANNAHAM 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 14:57:48)
Víte houby, co je to být STARÁ RAŠPLE. Já jsem se vdávala v roce 1976 - ne, není to překlep. Občas se bojím, že mi tady někdo napíše: vrať se do hrobu. Jenže já se jaksi nechci oddělit z vaší bezva diskutující společnosti. Což mi teď ovšem hrozí. Už mám zkušenost, že pokud nepřiznám svůj (dříve) důchodový věk, tak je to fajn. Jak řeknu, že mám 32 letou dceru, bývá ticho po pěšině. Ale jen počkejte křehulky, čas běží, ani se nenadějete a budete taky babičky...~b~
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 16:06:55)
Jé, to jsi mě potěšila,já už myslela, že jsem tady nejstarší rašple :)Ted mi bylo 40 a nějak to špatně nesu, manžel to ví a to víc si mě "vychutnává"....
 10.5Libik12 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 16:27:44)
Katko, 40 je tady průměrnej věk, ne? Mně teda sebrala 30, to jsem měla "velký děti" a už mě bylo blbý diblíkovat, ve 40 jsem kojila, to byla lahoda:)
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 16:33:39)
No tak já to měla přesně naopak - 3 týdny po 30 se mi narodil kluk, tak jsem to vůbec nějak nevnímala..Zato teď ! Bolej mě nohy po lyžování, jen se zmíním a mužskej na to "to víš,copak bys chtěla v tvým věku". V práci jsem dostala ohromné kytice, dala jsem si je do obýváku a on pravil: "mámo, máš to tady jak v krematoriu..." . Brzo ho asi zabiju :)
 MirkaM 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 16:36:51)
Katko, si to tak neber. Já naopak říkám - berte na mě ohledy, jsem už starší paní:-)
 Mortadela 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 11:43:26)
A já mám v práci nad stolem ceduli "prosím mluvte zřetelně a nahlas, jsem stará a hluchá". :-) Je mi 30, ale čas letí strašně rychle a kdo je připraven, není zaskočen. ~y~
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(3.1.2009 0:07:00)
Přidávám se ke starým rašplím - je mi brzy 45 :-). A cítím se báječně......¨
Simča
 Jája + téměř 25-letá dcera 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(5.1.2009 10:32:33)
I já jsem stará rašple. Za týden mi bude 51.
 ANNAHAM 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(13.1.2009 8:59:02)
Jsem ráda, že mnohé z vás nejsou nejmladší, ale bohužel na mě pořád nemáte. V dubnu mi bude 56. Blbý, co. Mám 2 děti, takže podle starých pravidel bych už měla být skoro rok v důchodu. Teď mi vznikne nárok na důchod až v roce 2012. Já si sebe ale jako důchodkyni představit nedovedu. Ten život ale letí....
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 9:47:36)
mi by zase bylo blbé říci o 29ti letém, že je to kluk...
To už rozhodně ne, předpokládám, že pracuje, vydělává, stará se o sebe, je dospělý se vším všudy...
To už je rozhodně dospělý muž, ne kluk...
Kluk je někdo, komu je třeba 6... sice ve spojení s nějakým partnerstvím žensko-mužského pohlaví to má trošičku jiný význam, ale kluk je pro mě maximálně někdo v rámci takového toho pubertálního randění
 Líza 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 9:49:42)
Zajímavý, já dodnes chodím pařit s klukama a s holkama, co na tom, že jsou stejně starý nebo některý starší než já...
Nojo, ale to už se dostáváme k tomu, jak ti stařečci před DD na lavičce mluví o tom, jak nějaká holka ze dvojky včera musela do nemocnice kvůli žlučníkovýmu záchvatu a na tom srazu 50 let po maturitě byli všichni kluci vrásčitější a plešatější než já ~t~~f~
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 12:22:59)
Děcka je krásný, my jezdíme občas (tak jednou za 2 roky) vodu s kamarády (přáteli?)z Moravy a na tohle se vždycky těším, jak budou říkat "děcka, tak dáme ještě jedno nebo už pojedem ?"
 Jája 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(5.1.2009 10:35:04)
Náš 65-letý vrátný tuhle říkal: byli jsme s klukama na hokeji. Chtěl tím říct, že hokej hráli "kluci" ve věku 60 - 75 let.
Není krásné se ve věku 65 let ještě cítit jako kluk? Kdo z nás to nikdy nepoužil?
 Jája 
  • 

Re: A co takhle holka, kluk? 

(5.1.2009 10:35:14)
Náš 65-letý vrátný tuhle říkal: byli jsme s klukama na hokeji. Chtěl tím říct, že hokej hráli "kluci" ve věku 60 - 75 let.
Není krásné se ve věku 65 let ještě cítit jako kluk? Kdo z nás to nikdy nepoužil?
 10.5Libik12 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(29.12.2008 14:28:08)
Martino, to záleží na věku, kdy o dotyčném hovoříš. Já bych chlapce pod 30 označila spolu s Markem Ebenem za "křehké salátky"
nikoliv za chlapy, nicméně, když mi bylo 17 a mému klukovi 23, taky už mi připadal děsně "dospělej chlap"
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: A co takhle holka, kluk? 

(30.12.2008 9:50:50)
asi tak, já tak zatím ale nemůžu třicátníky titulovat, páč je mi taky tolik... a křehký salátek by pro mě byl asi ještě pod zákonem ~:-D.
Ale souhlasím, v 18 jsem chodila s 25letým a připadal mi děsně dospělý, byl už jinde než já, studentka. Pracoval, žil sám....
Prostě propast 7 let tenkrát byla velká.
Dneska má 25 let brácha, já 30 a z mého pohledu je to pořád ještě ucho (ještě štěstí, že tu nechodí ~;)).
 Lei 


Bingo 

(29.12.2008 14:18:44)
Maceško, zrovna předevčírem jsme to s XXX řešili. Nelíbí se mi používat ani slovo přítel, ani partner. A navíc mám problém užívat zájmeno můj - přijde mi to moc majetnické, on přece není můj. Tak jsme se smáli, že budeme říkat krasavec a krasavice :-D. Někdy říkám můj milý, tam mi to můj přijde jako součást takového pěkného anachronismu. Ještě ucházející mi přijde slovo slečna. Přítulkyní bych být osobně nechtěla, také to znám spíš jako tu pouze se tulící děvu...no ale pořád lepší než označení bývalky slovem nebožka :-///.

Jo a byli jsem spolu u jedné tety a ta mu říká, takovým tím zděšeně-pohoršeným tónem jak z filmu pro pamětníky XXX, ty nejsi oholen a máš tu DÍVKU...:-)))
 & 


Re: Bingo 

(29.12.2008 15:14:39)
Lei,

Muj deda se me zase ptaval jestli uz mam HOCHA nebo MLADENCE?
Vyraz nebozka pouziva jeden muj dobry kamarad. Pro bejvalky maminku pouziva vyraz "nebozka tchyne". Kdyz jsem to slysela, poprve tak jsem se lekla, ze Markete {jeho zene} umrela maminka.
 10.5Libik12 


Re: Bingo 

(29.12.2008 15:19:36)
No můj děda zřejmě nepřepokládal, že bych si zadala s jiným než koho si vezmu, takže se ptal rovnou na to, jestli mám ženicha. A zcela vážně hovořil o nastávající svého vnuka jako o "nevěstě" - "přijede Petr s nevěstou", vzali se až někdy po letech.
 Mortadela 


Re: Bingo 

(30.12.2008 11:52:32)
Oj, s nebožkou už jsem se taky napálila. Kámoška hovořila o manželově nebožce a já se soucitně zeptala co se jí stalo. ~j~ Ach, já naivka. Ale nelíbí se mi to, stejně jako když jiná kámoška říká o manželovi můj mladej. Obávám se, aby mu nezačala říkat můj starej, až přijde čas, kdy mu zešedne vous a vystoupí pleš a břicho...
 terka 
  • 

Re: Přítelkyně 

(29.12.2008 14:36:09)
tak nám je 20 a jsme přítel a slečna:)ale taky záleží,komu přítele představuju,rodině řeknu že "spolu chodíme" a cizím zase že je to můj přítel.jinak přítulkyně je už dost zažitý termín pro dívku do postele,aspoň mezi mládeží:)a "moje kopretinka" se mi moc líbí:)
 10.5Libik12 


Re: Přítelkyně 

(29.12.2008 14:44:14)
Slečna je zvláštní, mně to taky zavání takovým tím: "vodit si slečny" (na pokoj), jinak tedy oslovování nežnými výrazy je asi jiné téma, protože, ač milec kopretin, pokud by mě někdo představil ve společnosti "Anna Nováková - moje kopretinka" tak se budu ovládat ztěžka a buď se počůrám smíchy nebo mu jednu vrazím (půjde-li o společnost decentní, na níž mi záleží) Je to stejně majetnický a nevážný, jako by řekl mládeží hojně používané" to je moje roštěnka Radka"
 Pupil 


Re: Přítelkyně 

(29.12.2008 14:51:32)
No potom teda Můj biftečku :-D Po čase to může skončit u drštěk. :-D
 m+b+a 
  • 

Re: Přítelkyně 

(29.12.2008 16:03:43)
hehe, a co rovnou "moje kost"?
 Pupil 


Re: Přítelkyně 

(29.12.2008 14:51:45)
No potom teda Můj biftečku :-D Po čase to může skončit u drštěk. :-D
 MirkaM 


Re: Přítelkyně 

(29.12.2008 16:35:48)
Docela jsem se pobavila:-))
patřím "ke starým rašplím" - neměly bychom si založit diskusi? Je nás tu dost, jak vidím.

Za nás se spolu chodilo, pak spolu žilo, což mohlo znamet jak sex, tak sestěhování se.

S manželem jsme dlouho žili "na psí knížku" - to se ještě říká?

Můj přítel - mi moc nešlo z pusy, říkala jsem můj muž, taky už jsme spolu měli dvě děti... ovšem, že bych postupovala přítel, druh, snoubenec, budoucí manžel .... :-)) to by mě fakt nenapadlo. On člověk taky obvykle do poslední chvíle neví, zda z budoucího manžela nějaký manžel bude. Ale já tohle nikdy moc neprožívala, berte mě s rezervou.

Holka, kluk - to tak do dvaceti, pak asi ten přítel a přítelkyně. Manžel taky říkává - ta jeho kopretina - což je někdy i manželka.

Za mého mládí se taky říkalo "moje stará" - bylo to docela vtipné, když té oné bylo třeba 16:-))

Nebožka, bývalka nebo ex - o bývalých partnerkách.

Jo, a mladého od známých bych se nejspíš zeptala - máš nějakou babu?:-))
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Přítelkyně 

(30.12.2008 9:55:41)
blbec ten, kdo kopretinkou označí dívku ve formální společnosti.
Dotyčný tenkrát hovořil o dívce jiného kluka, a od 19ti letého kluka to znělo hodně roztomile, vzhledem k tomu, jaké jiné "oficiální" termíny se v jeho partě používaly...
 Lizzie 


Re: Přítelkyně 

(29.12.2008 19:51:35)
Jo, mě u přítulkyně taky napadla ,,kamarádka/kamarád na sex":) A když už, tak to člověk řekne rovnou:)
 Amálie P 


Zdravím 

(29.12.2008 17:37:31)
Chodím na Rodinu již dlouho, líbí se mi tu.Čtu si i diskuze, Ještě nikdy jsem se nezapojila.Až dnes mě to nedalo :-)) Já se tu tak nasmála :-D
Vaše příspěvky jsou supr.Ty roštěnky, drštky a nebo rašple- super.Měla jsem dnes náladu nenáladu, ale nyní jsem nastartovaná :-))


Jinak my s mým už manželem, jsme toto nikdy neřešili, měli jsme se rádi a bylo to na nás vidět, takže nikdo nad významem přítel/přítelkyně hlavou nekroutil.Žili jsme spolu na "hromádce" několik let.Občas jsme se nazývali skoro manžel/skoro manželka :-))

A myslím si, že rašple nejste ani jedna :-) jste vyzrálé ženy :-D na což my ostatní musíme ještě pár let čekat.
 Amálie P 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 17:39:03)
Omlouvám se to to je komentář k jinému článku.Uklikla jsem ~f~se, či co. :-/
 Amálie P 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 17:42:01)
Neuklikla jen jsem plašan ~:-D
~f~~f~~f~
 Grainne 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 17:55:34)
Néňulko, neber nám ten poetický výraz "stará rašple", jsem se pořád cítila nezařazená, ale sem se klidně vřadím.~t~
 Amálie P 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 18:03:50)
Škoda, že tam ještě nepatřím ~t~~t~
Mojí mamce je mezi 45 a 50 a je to supr ženská s takovým elánem, že jí ho jen závidím ~x~
~y~
 10.5Libik12 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 17:58:18)
Vyzrálá žena, no to je hezký výraz, vyzrálá jablka, dýně či hrušky bývají obvykle na samé hranici hniloby~:-D~:-D~:-D
 Grainne 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 18:06:50)
~t~ Libik, zralá, ne přezrálá, nech se utěšit.~t~
 Grainne 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 18:07:58)
Tak opravuji, vyzrálá, ale furt to není tak hrozný.~t~
 10.5Libik12 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 18:20:17)
~:-D

A k tomu takový ty útěšný řeči, jak je něčí důchodec ještě veselej a hravej~:-D~:-D

Něňulko, nic si z nás nedělej, my jsme hodný mladý holky, ale nic nám není svatý. Zaujalo mě teda trochu, že nevíš přesně, kolik je mamině~:-D~:-D~:-D~:-D
 10.5Libik12 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 18:21:52)
Jako,že od jistý doby je to prostě nějakej věk mezi třicítkou a smrtí, jak říká můj synáček~t~
 Teraza Horáková 


Re: Zdravím 

(29.12.2008 22:23:42)
no, mami,..... a to bylo v době, kdy jste s tátou pásli ruku v ruce dinosaury, nebo až potom??? ´jo, a tos říkala, že nebyl na záchodě papír ~q~~t~
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Zdravím 

(30.12.2008 12:44:53)
Též mě to zaujalo, ten věk "mezi". A loni jsem doběhla na běžkách do své oblíbené horské hospody, usedla a přisedla si ke mě lepá mladá děva tak kolem 20.Divila se, že jsem sama a když jsem řekla, že se s mužem střídáme, neb někdo musí hlídat děti, pravila: "to já bych byla tak ráda, kdyby moje mamka taky takhle jezdila .." No byla jsem "nadšená", co mám povídat :)
 Lizzie 


Co je na tom divného? 

(29.12.2008 19:28:02)
Asi jsem fakt mladší generace, protože ,,přítel,přítelkyně" se kolem mně používá zcela běžně a já toto slovo pro označení ,,lásky" používám též.
Kluk/holka se používá tak kolem šestnácti. A oslovení starý/stará radši nekomentovat:)
 Tvoje horší já 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:03:17)
No jo. Když jsem se kolegy (je mu kolem pětačtyřiceti, možná i víc) zeptala na jeho novou přítelkyni, řekl mi, že žádnou nemá, že má MILOU. Tak potom člověk neví. Já měla vždycky KLUKA, ale vdávala jsem se v třiadvaceti, ještě to kluk byl, slovo PŘÍTEL mi vždycky znělo jaksi falešně a neupřímně. ZNÁMOST, to je ale asi ještě horší. Babička by asi řekla spíš CHLAPEC. ŽENICH radši nee, to by se mohl leknout, že se po něm něco chce. A SNOUBENEC, to mi zní ještě víc falešně a měšťácky jako PŘÍTEL. A slovo PARTNER? Je v něm snad všechno odosobnění posmoderní doby...
 Lizzie 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:08:51)
Souhlasím. PARTNER zní pitomě a ZNÁMOST lepší nekomentovat. Přítel je něžné a zároveň výstižné, pokud to použiji, nikdo nad tím nepřemýšlí - a pokud vím, tak ho užívají i lidi starší než já, kolem třicítky a výš!
 Ráchel, 3 děti 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 21:34:58)
nojo, jenže já jasem vdaná a mám přátele mužského pohlaví. jak jim mám říkat, když s nimi jaksi nic nemám? jenom kamarádi to nejsou... mám potřebu to odlišit. štve mě proto, že se stalo slovo přítel-přítelkyně slovem se sexuálním podtextem.
 Lizzie 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 21:59:38)
Ráchel, vidíš a má generace (i když nevím, jak jsi stará) to bere naprosto v pohodě. A když někoho představíš jako svého přítele vezme to jako partnera...pokud o někom mluvím jako o pravém příteli, rozliší to též. Asi už jsme na tuhle shodu zvyklí, nevím.
 Grainne 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 22:22:28)
Ráchel, slovo má podtext, který mu sami připisujeme, mám přítele, v krizi "otravného spolubydlícího" a mám kamarády. Ostatní jsou prostě známí.
Když někdo nepochopí, vysvětlím. Pokud někdo nechápe ani poté, neztrácím čas. Že by mě to štvalo, se opravdu říct nedá.
 Pole levandulové 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:12:51)
Budilko, co je falesneho na snoubenci? Vzdyt to znamena prave to, ze z obycejneho pritule ci pritele povysil do dalsiho levelu. Vyjadril se, pozadal o ruku, tj je jasne, ze s tebou chce stravit dalsi zivot a neboji se zavazku. A pokud s tim souhlasis, stane se manzelem :-)
Mne zase desne falesne zni souslovi "muj muz" u nesezdanych, prijde mi to jako lhani si do kapsy - dotycna by velmi rada byla manzelka, ale neni, na druhou stranu nechce uplne lhat, takze se schovava za "muze".
 ALianan 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:20:42)
Mám svého muže. Nechci být manželka, přítel povyšil do dálšího levelu, vyjádřil se, ale svatbu neplánujemm, proto neni snoubenec.

Navíc snoubenec mým uším zní falešně ( vždy si představím sňatkového podvoníka), snobsky, slizky. Ale to je pouze můj pocit.~:-D
 & 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:38:46)
Velinko,

Ja znam lidi, ktery jsou opravdu zasnoubeny, tzn. meli oslavu a vymenili si zasnubni prstynky..
Ja to nechapu, ale kdyz to chteli ~d~ Ty si rikaji snoubenec a snoubenka.
 ALianan 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:50:11)
Pokud si tak chtějí říkat, já jen ,že mi to zní všelijak.

Prostě manžel je manžel - to jasně vystihuje stav věci. Můj muž, není podvod. Je to chlap, který je se mnou v dobrém i zlém, kterého miluji, vychovávám sním dítě....., ale sezdaní být nemusíme. Můj muž má pro mě citové zabarvení, které partner postrádá, no poravdě manžel taky.



 Lizzie 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 21:54:37)
A já slýchám o lidech, co se několikrát za život zasnoubí, třeba po půl roce vztahu, pak se rozejdou a ende:) Taky možnost.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Co je na tom divného? 

(30.12.2008 10:07:10)
stejně tak má x přítelkyň/přítulkyň a pořád je mění....

Já zasnoubená byla, chtěl to můj (když teda do 20...) kluk, který se tak stal snoubencem... A pak jsme došli i ke svatbě.
Zásnuby jsme si užili, oba jsme nosili zásnubní prstýnky a moc se nám to líbilo. Věděli jsme od začátku, že se jednou chceme vzít a stalo se tak.
Předpokládám, že kdo chce s někým žít jen tak, nezávazně, tak se do zásnub nehrne, je to opravdu dost oficiální. Na druhou stranu, když zasnoubení krachce, tak je to spíše smutné, asi byl fakt někde problém.
Pro mě je zasnoubení opravdu další level, jak píšete, je to vyjádření, že ti dva to berou vážně a chtějí, aby je vážně bralo i okolí. Dnes, v moderní době plné moderního: my se brát nebudeme, na co svatba, to zní možná archaicky, ale nám se to tak líbí a je to pro nás i vyznání určitého závazku, který chceme pro toho druhého z lásky splnit...
 & 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:34:22)
Skramusko,

ja jsem se nikdy vdavat nechtela. Ne ze bych nechtela rodinu {partnera/muze} a deti, ale nechtela jsem na nej mit papir, nerada chodim svatby.
Muj muz je pro mne muj muz ne ode dne svatby, ale od te doby co spolu bydlime a mame dite. Na konec jsme se vzali, protoze nam v te dobe nepovolili registrovane partnerstvi a je to jednodusi kvuli papirum. Na urade jsme v civilnim podepsali papir. Rodicum jsem to zapomela rict.
Jmenuji se porad stejne, nemam ani prstynek ani jsem nemela kytku a meho muze oslovuji stale muj muz.
 Pole levandulové 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:42:12)
HaM - chapu, ze se nektera nechce vdavat, taky jsem dlouho nechtela a byla jsem spokojena, az jsem pak potkala sveho manzela a zmenila jsem po case nazor, tak jsem se vdala. Ale proste do zasnub to byl pritel, pak snoubenec a nakonec se zmenil na manzela :-) At si kazda rika tomu, se kterym zije jak uzna za vhodne, jen proste znam asi moc tech ,co by se tak rady vdaly, ale jaksi chybi vhodny adept, takze se utesuji alespon tim oslovenim "muj muz". Jsem ze stare skoly a osobne bych treba nezkousla mit planovane dite s jen "pritelem", stydela bych se za to. Asi je to trochu divny nazor na nekoho, kdo jinak tredice moc nebere, ale proste to tak citim~;)
 Pole levandulové 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:47:01)
HaM, pro mne svatba taky nebyl zivotni sen, ale mela jsem vzdy jasno v tom, ze pokud budu mit dite, budu ho mit s manzelem a ne pritelem. Takze jsem si nejdriv dosyta uzila svobody, pak se nechala pozadat o ruku - opravdu zasnoubeni s krasnym briliantovym pristynkem delanym na miru jen pro mne a pak teprve byla svatba a muj snoubenec se zmenil na manzela:-) Jsem ze stare skoly a nejspis je to trosku divne, kdyz jinak zadne tradice moc neberu, ale mozna je to tim, ze znam az moc tech, co by se rady vdaly, ale pritel se k tomu jaksi nema, tak se aspon utesuji tim osovenim "muj muz".
 Pole levandulové 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:47:43)
Hmmm, tak mi nejdriv jeden prispevek zmizel a kdyz jsem sesmolila dalsi, tak se mi vlozily oba, tak to se omlouvam...
 & 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 21:01:24)
Skramusko,

jeste jsem o tom premyslela, mozna to mam ze segry. Segra zasnuby s prstenem, oslavou a poslani karticek vsem, ze jsou za snoubeni, pak svatba na Staromestske radnici, oslava pro skoro sto lidi, segra sity saty na miru. Za necely ctyri roky ji opustil, kdyz byla v 11tt s druhym ditem.. a nezastaviloho nic. Kdyz si vzpomenu, jak vyvadel, aby ji mohl mit..:-©
Ale pokud to nekomu vyhovuje proc ne. Ja jsem se bala, ze bychom tim slibovani pred davem lidi, nas vztah poskodili, ale vim ze jsou to jenom moje osobni pocity...
 Pole levandulové 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 21:13:51)
HaM, to chapu, ja tyhle monstrakce taky nemam rada. Mela jsem na mysli proste zasnuby s necim viditelnym /prstynek/, ale soukrome. Svatba taktez - meli jsme ji ve ctyrech, ale byla krasna, se vsim vsudy - na zamku, v bilych satech, ale bez ocumujicich davu, jen se svedky:-), ve chvili, kdy jsem si proste byla vnitrne jista, ze tu ztratu svobody muzu risknout. To, ze mi svatba nedava zadnou jistotu trvaleho ci pojisteneho vztahu pochopitelne vim, jde mi jen o me pocity.
 & 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 21:47:14)
Skramusko,

..risknout ztratu svobody... spravny termin ~;)
tenhle pocit jsem mela, kdyz jsem se rozhodla s nim mit dite, protoze to je dozivoti.~:-D Mela bych psat my jsem se rozhodli, ale nedriv jsem si to musela ujasnit/vybojovat sama v sobe, ze teda jo..

Jinak jsem tu svatbu meli dost podobnou, jako vy.
Taky ve ctyrech, vlastne v peti jeste jsem sebou meli syna. Jeli jsme na kole, abysme usetrili na parkovani ..Holandani ~z~...silene prselo, pak jsem sli do oblibeny kavarny na "high tea".
Ale vim, ze treba sestrenice si mysli, ze me to od mne poza, za jsem taky chtela mit "klasickou" svatbu.
 Pole levandulové 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 22:08:24)
HaM - ono je to fakt o tech pocitech asi nejvic a mas pravdu, ze pro nekoho bych mohla byt ta, co touzila po velke svatbe a nakonec mela jen malou, i kdyz u nas to bylo hlavne o tom, ze nesnasim, kdyz mi nekdo chce dirigovat, co mam delat a to se presne stalo, kdyz jsme rodicum od manzela oznamili, ze jsme zasnoubeni. Hned zacli planovat co a jak, kdo tam musi byt a podobne, jen zapomneli na jeden dost dulezity detail - ze oni by diktovali a my platili. Takze jsme se v tichosti vzali o neco driv a pak vsechny obeslali oznamenim ex post s vlozenou svatebni fotkou:-) V klidu jsme si uzili svatebni cestu, par mesicu manzelstvi a pak se rozhodli pocit dite a svete div se, ono to vyslo. Kdyz to pisu, tak to vypada jak z tech Basniku, jak tam meli ty grafy - prvni dovolena v Jugoslavii, prvni dite atd, ale to byla vicemene nahoda, ne nase zasluha, ze jsme neco vymysleli a ono se to tak i stalo. Ale jsem za to rada, ze jsem si zkusila i jen manzelstvi bez deti a pak teprv to dalsi.
 & 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 22:39:33)
Skramusko,

Me treba stvalo, u segriny svatby, kterou platili nasi, ze tam tatka pozval lidi, ktery segra vubec neznala, "protoze to platil"...
Treba s jmenem jsem si zkousela podpisy a neslo mi to vubec lehce se podepsat, s primenim MM. Musim moc premyslet, jak ty pismenka ma za sebou. Tak jsem si nechala svoje jmeno a svuj podpis.
Proti planovani nic.. Ja mam taky rada, kdyz vim co delam.
 Pole levandulové 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 22:53:29)
Noo, ja si naivne myslela, jak si pekne polepsim novym prijmenim - ze bude min komolitelne a vic srozumitelne, je pro mne takove logicke. A vida - i kdyz ani jedno neni ceske, tak to puvodni lidi chapali daleko snaz, nez to manzelovo. Takze pokud je to na uredni dokument, tak hlaskuju a vysvetluju, pokud je to nedulezite, necham to lidi, at si to komoli podle sveho :-) Puvodne jsem si chtela nechat puvodni i pridat manzelovo, ale to uz bych se nevesla ani na kreditku nebo slozenku, tak jsem zvolila jen to nove.
A co se tyka stylu svatby, brala bych to tak, ze kdo plati, tak si diktuje, takze pokud bych souhlasila, aby mi to nekdo zaplatil, holt bych pocitala i s tetickama z pateho kolene, ktere uvidim prvne az na te veselce. Ale vykutaleny pristup me tchyne jsem nebyla ochotna akceptovat ani v nejmensim. A pidisvatba byla moc fajn - my ctyri nacpani v malem fordu Ka, zenich dort ve velke krabici na kline, ja pred sebou obruc ze sukne jak volant, takze mi koukaly krajky od podvazku, kytku mi musela drzet svedkyne a zavoj jsem neustale zachytavala o strop auta:-):-):-) Uzili jsme si to naramne a hlavne V KLIDU :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Co je na tom divného? 

(30.12.2008 10:10:12)
rozumím ti, měla jsem to taky tak.
Zásnuby byly čistě soukromé, samozřejmě jsme je dodatečně oznámili. V některých případech to bylo i proto, aby nás začali brát vážně, v pubertě jsme spolu chvilku chodili a pak se rozešli, což dávalo evidentní právo některým kritizovat nás a prorokovat, že to nemáme přehánět a stejně se rozejdeme...
Zajímavé, z odstupu 12ti let, že oni dotyční nemají žádný pořádný vztah, jsou rozvedeni apod... jen my si žijeme ve spokojeném svazku - nyní manželském...
 Kač. ♀ + ♂ 


Re: Co je na tom divného? 

(30.12.2008 22:53:01)
Skaramuška, moje řeč!!!!
Já tyhle momstr akce taky nenávidím a hlavně jsem měla pocit že by nám do tý naší svatby kecali. A já chtěla aby to ylo jen naše a něco ze srdce a demonstrace.... A tak jsem si to užili v pěti (měli jsme drůžičku naši roční holčičku). A vší parádou na zahradě kostela.. prostě krása. A mám manžela :-)

No a před svabou jsem měla problém svého nemanžela titulovat. PŘÍTEL mi přišlo blbý (přítel je něco jako lepší kamarád, jsem stará škola) popravdě "CHLÁPEK CO U NĚJ BYDLÍM" taky není výstižné. A "SPOLUBYDLÍCÍ" jak nás nazývala pošťačka jsem používala ze srandy. Sem tam to byl "skoromanžel".

A ač jsme ročník 74 tak si někdy po ránu připadám jak stará rašple (osobně mám raději starou větev) a jsem ráda že mi manžel neříká "roštěnko" ....což m napadá že by mohla být zítra k obědu :-)

Maceško díky za všechny tvoje příspěvky.
Kač.
 Grainne 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 20:50:38)
Se tedy utěšuji a kvílím v koutku, aby si mě ten bídák vzal. Tedy tohle mě opravdu pobaví, proč nám to kvílení tiše nepřejete?~n~
 Tvoje horší já 


Re: Co je na tom divného? 

(29.12.2008 21:14:15)
No, zásnuby teď skoro nikdo nedělá. Tak mi to přijde divné. Nebo aspoň neznám nikoho, kdo by zásnuby pořádal.
 Teraza Horáková 


A tohle snad můžou psát jen maminky kluků ...... 

(29.12.2008 22:19:47)
přítulkyně? pro mne kamarádka, velmi blízká, objímající, třeba i sexuální, ale MAMI, BACHA, JEŠTĚ SE ŽENIT NECHCI...

třeba časem a třeba s ní....

omluva, nečetla jsem všechny příspěvky, ale nechápu, proč někomu jakákoliv odvozenina od slova tuleň - tulení, přitulení, evokuje JEN POUŽITÍ NA SEX.
 Kudla2 


Re: A tohle snad můžou psát jen maminky kluků ...... 

(29.12.2008 23:44:07)
takže bychom tu měli zatím ve smyslu "intimního přítele "

SNOUBENCE
PŘÍTELE
DRUHA
NASTÁVAJÍCÍHO
MUŽE
MANŽELA
KAMARÁDA
PARTNERA
MILENCE
MILÉHO
MILÁČKA

Asi to budeme chápat každý trošku jinak a určitě ještě existuje spousta výrazů, na které jsem zapomněla. Já osobně to chápu takhle (upozorňuji, že čistě subjektivně, nikomu to nevnucuji):

KAMARÁD - člověk, se kterým sice chodím, ale až ne tak navážno, případně to nechci přiznat (samozřejmě vedle významu, že je to "jen" kamarád, se kterým nic nemám. Být mužem a říct to o mně partnerka, tak se asi urazím.
PŘÍTEL - stabilní partner. Pro mě naprosto neutrální slovo, takto jsem mluvila o svém manželovi, než jsme byli snoubenci a pak manželé
DRUH - slovo jak ze soudních spisů. Představím si alkohol, drobnou kriminalitu, domácí násilí. Lidi spíš střední až starší generace. Brát se nehodlají.
SNOUBENEC - člověk, se kterým jsme se skutečně zasnoubili, případně se hodláme v brzké době vzít, už máme určené datum svatby
NASTÁVAJÍCÍ - v podstatě totéž co snoubenec
MANŽEL - člověk, se kterým jsme si oficiálně řekli ANO
MUŽ - totéž co manžel, u nesezdaného soužití bych to nepoužila
MILÝ - hezké v intimním hovoru, na veřejnosti (když hovořím o něm) by mi připadalo divné. Jako že si na něco hraju, pouštím si ostatní do komnaty, která by měla být vyhrazená jen jemu.
MILÁČEK - v podstatě totéž co milý. Když nějaká žena hovoří o svém miláčkovi, mám chuť zalézt dva metry pod zem, připadám si jako kořen, co se připletl někam, kde překáží.
MILENEC - jak tuším píše pan Kukal v tom pěkném článku, pro existenci milence je podmínkou existence manžela. Člověka, který spí se svobodnou ženou, bych milencem určitě nenazvala.

Vidíte to nějak podobně nebo úplně jinak? ~;)
 Kudla2 


Re: A tohle snad můžou psát jen maminky kluků ...... 

(29.12.2008 23:46:46)
a ještě jsem zapomněla na

PARTNERA - oficiální nápis na pozvánce na recepci, když se hostitel nechce blamovat ;-)) Sama bych to o svém manželovi, když byl ještě přítel, nepoužila, připadalo by mi to jako partner obchodní. Ale v tom oficiálním styku mi to připadá jako nejelegantnější řešení, přece jen nesezdaných párů je docela dost a proč je nebo sebe zbytečně uvádět do rozpaků?
 Grainne 


Re: A tohle snad můžou psát jen maminky kluků ...... 

(29.12.2008 23:49:44)
Partner, to zní solidně a dostatečně neutrálně pro soucitné osoby.
Parťák pro život, upraveno do oficiální podoby, musím přiznat, že mně se to líbí.
 jitovratek 


Re: A tohle snad můžou psát jen maminky kluků ...... 

(4.1.2009 1:59:51)
milé ženy, manželky, kamarádky, milenky, přítelkyně, kopretinky a podobně :o)
moc se mi váš článek líbí, konečně něco na oddech a né jen kritika a útoky...
když už rozebíráte ta kouzelná oslovení pro partnerské vztahy, ráda přidám něco ze svého...

jakožto jednou rozvedená a již dlouhou dobu žijící s novým partnerem, ráda používám několik výrazů týkajících se nás dvou....

samozřejmě, že když dojde na představování - oznamuji pouze - tohle je Vráťa, nemusím nikomu vysvětlovat náš vztah a podobně...

no a když o něm mluvím s kamarády nebo přáteli, prostě o něm mluvím jako o MOJÍ DRAHÉ POLOVIČCE, nebo PŘÍTULOVI nebo také MANŽEL ČEKATEL (jsme již nějakou dobu také zasnoubeni :o)) a nebo prostě jen o VRÁŤOVI a cože mezi námi opravdu je, do toho myslím nikomu nic není a ani nemám potřebu to nijak komentovat nebo obhajovat, důležité, že my dva víme své :o)
 Bouřka 


Re: Co je na tom divného? 

(30.12.2008 8:59:58)
Já zasnoubená byla (první 3/4 tohoto roku). Myslím, že zásnuby můžou mít různou podobu. Přítel si kleknul (dobrovolně, věděl, že to nevyžaduju, ale on je větší romantik než já ~m~), zeptal se mě, jestli si ho vezmu (teda o svatbě jsme mluvili už nejmíň půl roku před tím), já řekla ano a bylo. Když jsme pak jeli k mým rodičům, tak koupil kytku pro maminku a požádal ji o moji ruku (otce mám nevlastního). Naši vypadali pobaveně a potěšeně, dali souhlas a vytáhli jsme vínko. Toť vše, žádný prstýnek, žádná hostina, žádný obesílání příbuzných, jen takový malý rituálek, ale bylo to hezký. A z přítele byl od té chvíle snoubenec, skoromanžel nebo nástavající.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Co je na tom divného? 

(30.12.2008 9:59:00)
jo, tak moje 86ti letá babička to vždycky rozštípne, že prý jeho kamarádka (brácha s tou kamarádkou už 3 roky žije ~:-D)
No jo, kamarád - taky rád...
Taky jsem měla takového kamaráda, byli jsme zasnoubeni a měli jsme před svatbou ~:-D, ale pro babi to byl pořád kamarád...
 Xantipa. 


Re: Co je na tom divného? 

(30.12.2008 12:19:30)
Já teda nevím, kdyby mi dcera někoho představila s tím, že to je její "milý", asi bych se smíchy skácela. Ona prostě řekne - to je XY a neřeším, jak blízko ní vlastně je. A používáme slovo přítulník stylem - ne, že doma najdeme u Tebe nějakýho přítulníka.
Dost směšný je, když moje babička každé ženě, která je třeba jen o trochu mladší než ona, říká - mladá paní /babičce je skoro 90/.
Taky chodím pařit s holkama a klukama, když je jim i víc než mně - dceři to připadá trochu divný, holky a kluci končej v jejím věku. No, ona na to přijde~t~
 Elzina 


Re: Co je na tom divného? 

(5.4.2011 9:03:44)
Takže opravdu vhodné slovo v češtině chybí.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Co je na tom divného? 

(1.1.2009 18:42:58)
Lizzie,
ono to asi fakt není jen věkem. Výstižně uvádíš lásku v uvozovkách. A o tom to asi taky je. Když člověk prožívá nějakou tu lásku bez uvozovek, tedy dlouhodobý vztah s jasnými společnými plány, v jedné domácnosti atd., tak mi to označení "přítel" fakt dostačující nepřijde. Možná ještě ve fázi "lásky", kdy spolu ti dva chodí do kina, na čaj či kam a pak se každý zase vrací do své postele v domě rodičů/na koleji... Ale u člověka, se kterým mám v úmyslu strávit život, se kterým mám společný byt, účet, dítě, psa, atd., tak tomu bych fakt PŘÍTEL říct nemohla. A nejsem o moc starší než Ty.
Já jsem to měla tak, že můj muž byl dlouho můj přítel... ve smyslu můj nejlepší přítel, kamarád, důvěrník, bez sexuálního podtextu, nechodili jsme spolu. Tehdy to byl PŘÍTEL. Pak jsme si spolu "konečně" začali, tedy sexuálně, a tak dva týdny na to jsme se k sobě stěhovali prostě s tím, že toto je natrvalo (čili s takovými těmi věcmi jako společná kasa, společná práce na domácnosti, společné probouzení jeden vedle druhého každý den, dokonce s nahlas vysloveným stanoviskem "ano, ty jsi člověk, se kterým plánuju mít i děti"). Označení přítel/přítelkyně jsme pro toho druhého fakt v téhle fázi už nepoužili. Říkali jsme můj muž - moje žena a hotovo.

Jak říkáš, přítel pro označení "lásky" by mi taky přišlo OK, ale pro označení LÁSKY už teda fakt ne.
 lenka 
  • 

Pritel x kamarad 

(30.12.2008 9:36:56)
Vzdy jsem rikala, ze kamaradu (s kamarady mne zpravidla poji spolecne zajmy, je s nimi legrace, muzem spolu na dovolenou a vidame se relativne casto) mam spousty, pratel malo (pod pojmem pritel si predstavim nekoho, komu mohu zavolat o pulnoci, ze mi bouchlo auto a dotycny/a mne nenecha do rana u pangejtu)
chlapa jen jednoho - z toho je ted muj muz, muj manzel, tata mych deti - na verejnosti o nem mluvim tak, ze rikam, muj muz a jmeno. muj muz je muj nejlepsi pritel a kamarad
proste 3v1
 Vladan 


Milenka.... 

(3.1.2009 21:07:41)
A co takhle "moje milenka"? To je ještě horší, ne? A přitom milenka bylo dřív skutečně označení pro milou - přítelkyni - mně milou osobu. Já to mám ještě komplikovanější - jako homosexuál dost těžko můžu říct, že mám lásku - z toho není jasné, zda je on či ona, že mám kluka...to mi zní divně...tak říkám, že mám přítele. A je to i jednodušší pro okolí - kdybych o sobě rozhlašoval, že mám milence, tak si budou myslet bůhví co:-))
 sušenky 


Re: Milenka.... 

(2.4.2011 23:05:57)
Jo, myslím, že dneska se běžně říká o tom, s kým člověk žije, PŘÍTEL. Milenec nebo milenka je podle mě někdo jenom na sex - bez ¨dalšího vztahu. I když dřív to opravdu byl "mily" a "milá" - to říkaly naše babičky: "jdu za svým milým" :-)
 sušenky 


Re: Pritel x kamarad 

(2.4.2011 23:04:04)
Tak to je naprosto přesně, jak to vnímám taky. Netuším, jak budou svého partnera, přítele či zkrátka toho, s kým budou dcerky chodit, žít, atd... nazývat. Jsem zvědavá, co mi odpoví, až se jednou zeptám: s kým chodíš? A ony mi možná řeknou "cože mami, to už se neříká" :-))
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Přezdívka 

(30.12.2008 16:04:34)
Můj manžel zase vymyslel pro mě novou přezdívku, říká, že jsem jeho mažlenka, protože mě má na mažlení. Občas se některé z přátel zeptá, jak se daří jeho mažlence a někteří koukají poněkud nechápavě :-)
Horší by bylo, kdyby uváděl moje stará... sice o tom tvrdí, že je to hezké, protože se žena o muže přece stará :-) No jsem ráda za mažlenku :-)
 Alžběta 
  • 

Partnerka 

(3.1.2009 17:03:27)
Mám dvě děti, psa, kočku a - přítelkyni. Musím říct, že toto slovo je velmi pohodlné, protože se mi moc nechce cizím lidem hned při představování vysvětlovat naše rodinné poměry do detailů a zároveň nechci o své životní partnerce tvrdit, že je to moje kamarádka i když to je také. Zároveň dávám možnost starší generaci, nebo lidem kteří nejsou připraveni na setkání s lesbickou rodinou myslet si, že přítelkyně znamená kamarádka. Možná mne někdo obviní z pokrytectví ale já si myslím, že soudobé pojetí slova přítelkyně má dost výhod a to i pro nás.
 sušenky 


Re: Partnerka 

(2.4.2011 23:08:38)
Jasně, proč ne? Je to nejlepší varianta a člověk se vyhne všem nepříjemným vysvětlováním. :-)
 Radka 
  • 

přítel 

(5.1.2009 17:47:18)
Přítel, přítelkyně se mi zdá přirozené ať už je svobodný nebo ženatý (svobodná/vdaná)

Pokud má vdaná žena přítele, tak v mém okolí ho většinou nazývá jménem, spolu se oslovují tou historickou "láskou" Možná proto, že je spojuje pouze láska a ne nic dalšího "technického"

Moje stupnice je:
"přítel" někdo s kým chodím - respektive jsem chodila - teď je to manžel

"kamarádka" někdo mě blízký, hned po příteli a možná ještě víc.

"přátelé" někdo v mém okolí, s kým je mi dobře, ale to je tak všechno.
 Elzina 


Re: přítel 

(5.4.2011 9:10:20)
Já to mám jinak - pro mě jsou přátelé daleko víc než kamarádi. Je to množné číslo slova přítel. A přítel má zkrátka dva významy - blbý je, že nemůžu někoho, koho považuju za přítele (ale nikoli za partnera) představit: "To je můj přítel," protože by to vypadalo, že s ním něco mám. Ale kamarád - to je zase takové neosobní. Leda říkat - to je něco jako můj bratr... No, je to prostě nešikovné.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.