| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku To snad ne!?

 Celkem 509 názorů.
 ...j.a.s... 


Blbé,ale 

(13.8.2008 8:43:07)
Chápu autorku, že jí to naštvalo, ale na druhou stranu ne každá restaurace musí být nutně babyfriendly. A pokud nad ní je penzion a majitel chce mít klid, je to jeho věc.
Vše má dvě strany.
Vemte si, že některé matky přijdou do restaurace na kávičku apod. a děti jakoby přestaly existovat, pobíhají kolem, jsou hlasité. Kvůli bezohledným matkám pak jedna milá kavárnička zrušila dětský koutek, protože prostě nedokázala rodičům vysvětlit, že to není jen odkladiště.
A propos. Všude se píše buďte babyfriendly apod., ale co třeba ženy, co děti mít nemohou? Myslíte někdy na ně, že jim takové zařízení, kde prostě malé děti tzv. "nesmějí", může vyhovovat?
Myslím, že je spousta podniků a chce si to prostě vytipovat a ne se rozčilovat, že jeden holt není babyfriendly.
Nemusí se všechno točit jen kolem dětí.
J.
 Katka + dvě dítka 
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 8:52:27)
zdravím,
ačkoliv mám dvě děti /3 roky, 20 měsíců/, myslím, že pokud na fakt, že děti do šesti let, výše zmíněná restaurace /mimochodem znám, bydlíme nedaleko a vaří tam výborné těstoviny/ neobslouží, tak rodiče dítek mohou jet kamkoliv jinam. Asi blbější by bylo, kdyby tam upozornění nebylo a po usazení a zkrocení dítek by to rodince oznámil personál. Nehledě na to, že si myslim, že v klasické restauraci nemají malé děti co dělat, vzhledem k tomu, že minimálně ty moje nevydrží sedět delší dobu než deset minut v klidu /mno, taky na to mají věk, že/. takže trochu tolerance i ne babyfriendly restauracím a hezký den......
 ...j.a.s... 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 8:57:37)
Přesně tak. Nemusí být každá restaurace bf. Přijde mi to trapné, že se některé matky tak rozčilují. Vemte si, že třeba do pražské francouzské restaurace taky s dítětem nepůjdete. Jednak je to dost drahé, jednak se to prostě nehodí. Nebo jim budete dělat scénu, že vás tam s dítětem nechtějí? Je i dostatek restaurací, které se specializují na to být babyfriendly... Je pravda, že kolikrát jsou to spíše bary otevřené pro maminky s dětmi třeba už od dopoledne.
Myslím, že s malými můžete chodit tam a až jsou větší, tak prostě i do jiných, co je na tom špatného?
 kotyk 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 10:20:40)
Takže když bude na dveřích upozornění, že lidi dejme tomu nad 80 neobsluhují, obsluha Vám oznámí, že svým vzhledem a neobratným chováním pobuřují a ruší jiné hosty, je to OK? Pokud to není knajpa, kde se hulí a chlastá, ale restaurace, kde se jí, je to místo vhodné pro každého, kdo jíst potřebuje. Ať už dítě nebo důchodce.

 Svetlana, 2 dcery  
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 11:12:32)
Presne tak. Prijde mi to jako za valky. To byly taky diskriminovane nektere skupiny obyvatel. Na restauracich a obchodech byly napisy: ,,Zidum a psum vstup zakazan!" Ted mame napisy: ,,Detem do 6 let vstup zakazan".
 Neznámá 
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 18:58:08)
No, dříve tohle nebylo, je třeba se zamyslet proč. Mě napadá, že důvodem je, že dnešní dětičky jsou často skutečně nevychované a jejich rodiče je v tom jen podporují. Matky mají často pocit, že když se jejich miláček přibatolí k cizímu stolu a začně tam "rozomile" obtěžovat a pojekovat, že je chytré a družné, tak vězte, že plno lidí na něco takového skutečně nemá náladu, cizí děti je nezajímají, ale co jim už zbývá, musí se společensky culit a modlit se, aby takové ditko brzy vypadlo a nerušilo je. Osobně mi nevadí děti hodné a způsobné, ale těch už v dnešní době bohužel moc není.
 MirkaEyrová 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 19:21:50)
Neřekla bych, že je "správné" za každou cenu vytvářet z dětí hodné a způsobně hačající automaty. Je dobře, když dítě smí dát najevo spontánní radost, může skotačit, výskat a hrát si. Očekávat od osmiletého dítěte, že na návštěvě bude způsobně sedět u čaje a poslouchat, jak si dospělí povídají, je totální kravina (kterou ale někteří lidé, bůhvíproč, očekávají). Na druhou stranu - dospělí musí k vyjádření dětské hravosti a živosti najít místo k tomu vhodné - zahradu, hřiště, "sportovní" kroužek pro batolata s rodiči nebo něco na ten způsob. Hospůdka, kam se lidi chodí najíst, případně popovídat, na milostné schůzky nebo obchodní jednání, vhodná pro tyto účely pochopitelně není, takže je věcí slušnosti, aby dospělí na děti dohlídli, aby nezlobily a nerušily. Pokud je to pro děti v restauraci dlouhé, jsou asi tři možnosti: buď restaurace ještě nějakou dobu vynechat, nebo vyhledávat takové, kde je nějaký dětský koutek a místo, kde si mohou pohrát, nebo třeba nejít jen ve dvou + dítě, ale ve více, a prostřídat se - jeden vždycky na nějakou chvíli s malým neposedou vyjít ven a zabavit ho, aby si zbylí uvnitř mohli popovídat.
 Milly36 


Re: Blbé,ale 

(16.8.2008 4:34:22)
Proc automaty? Nechapu. V te restauraci snad nesedi 24/7/365??? ~j~
Jednou se snad musi naucit "slusnemu chovani", ne? A kdy s tim zacit? Co nejdrive, ne?
Co je na tom spatneho, ze budou vedet jak se chovat v jistych situacich a na urcitych mistech. :(
 Kiana 


Re: Blbé,ale 

(19.8.2008 14:40:11)
Kde se mám najíst?

S rodinou často cestujeme a vracíme se často pozdě večer domů a na takové dlouhé cestě je člověk občas rád, že vůbec nějakou restauraci potká, natož aby měl čas, hledat jestli baby friendly je či není.

Do restaurace se jdeme vždy zeptat, zda-li se u nich můžeme najíst (často se večer už nikde nevaří, natož pro děti) a řekneme jim, kolik nás je a že máme 2,5 leté dítě, vždy nás nakrmili i s dítětem. Ale musím se přiznat, že takovýto nápis by mě dost otrávil.

Ale nebudeme sedět doma jenom proto, že máme malé dítě.Každý jsme byl někdy mladý a snad budeme i staří a přesně jak zaznělo v jednom příspěvku, tak bych se nerada dočkala doby, kdy mě ve staří pro věk neprodají jídlo.

No asi holt tahle restaurace nepotřebuje peníze od lidí, kteří mají děti. A to my utrácíme v resturacích dost peněz!
 zuzkasim 


Blbé,ale... Jaké ale? 

(14.8.2008 14:28:34)
Milá Neznámá,
dříve tohle tolik nebylo proto, že většina maminek si to se svým miminkem odseděla doma či na procházkách, až se děťátko dostalo do batolecího věku, tak šup do jeslí, školky a mamča do zaměstnání. Do restaurací se celkově tolik nechodilo (většina podniků měla své závodní jídelny a nebyly potřeba stravenky, polední menu), denně se vařilo a nekupovaly se hotovky. Spousta věcí prostě byla trochu jinak. Nehodnotím jestli lépe nebo hůře, to je naprosto jedno.
Teď se klade důraz na aktivní rodičovství, péče se více rozděluje mezi partnery a ti si společně mohou zajít i na ten oběd, samozřejmě i se svým děťátkem. Děti nejsou nevychovanější a nevidím důvod, proč si dobře situovaná rodina nemůže zajít na oběd i do pražské francouzské restaurace (podnik neznám, tak se omlouvám, jestli jsem to zkomolila). Naopak, jako au-pair jsem zažila návštěvy docela luxusních míst i s malými dětmi, kde jim v době čekání na jídlo přinesli knížky, puzzle a omalovánky - neměli tam dětský koutek. Je to už pár let a bylo to v zahraničí, nicméně já teď už mám taky svoje děti, rádi cestujeme po republice a naštěstí se obvykle setkáváme s pozitivním přístupem.
Výše uvedená cedule je pro mě výrazem diskriminace a pobuřovala by mě stejně jako autorku.
 Blanka 
  • 

Re: Blbé,ale... Jaké ale? 

(14.8.2008 15:37:04)
Naprosto s tebou souhlasím, nevím proč bych nemohla jít s dětmi do " lepší " restaurace, třeba tam očekávám právě " lepší " služby. Mám děti ve věku nad šest let a mohlo by mi to být jedno, ale tenhle přístup mě prostě zarazil.
 ZuziP 


Re: Blbé,ale... Jaké ale? 

(27.8.2008 2:18:13)
Podla Neznamej je decko, co nesedi a nie je ticho, je zjavne nevychovane..
 Pája  
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 15:04:41)
Pokud si rodiče dítě ohlídají a dítko nebude lítat po restauraci jako divá zvěř a motat se pod nohy číšníkovi, který nese tác s horkým jídlem a mohl by někoho opařit nebo mu ušpinit oblečení, tak proč ne?
Jenže moderní "výchova" je žádná výchova. Takže dítka vesele zvěří a běda tomu, kdo by se na ně jen křivým okem podíval.
Když bylo malé moje dneska dospělé dítko, taky někde ječelo a mně neposlouchalo, až to přestalo jakéhosi pána bavit a zařval, až se dítku zježily chlupy na hlavě. V tu chvíli byl klid. Dneska zařve a do pěti minut tam stojí policajt a mele cosi o týrání, lidských právech a podobně. Práva by měl mít ten kdo se chová slušně. A to ječící dítě lítající po restauraci rozhodně není.
 katka+katka 
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 15:10:51)
Pájo, musím souhlasit. Dnes je rozmazlené dítě označováno jako temperamentní. Zakázat dítěti něco dělat, znamená omezovat jeho tvořivost. Kamarádka bydlí v paneláku, sousedi nad nimi mají malé dítě, které moderně vychovávají. Ta holčička objevila před měsícem nový způsob, jak se rozvíjet - tříská plechovým autíčkem o topení. Kamarádka s 2-měsíčním prcek pod nimi trpí už 5 týdnů, ale rodiče tu holčičku přece nebudou omezovat a když to kamarádce tak vadí, má jít ven. Rodičů s podobným názorem na výchovu (neomezovat, vše dovolit, ve všem vycházet vstříc) vídám čím dál, tím víc. Tak si občas říkám, kam to povede.
 Pája 
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 16:07:49)
Taky jsem kdysi na studiích takhle vychovala hlučné sousedy. Bydleli jsme na kolejích a jeden den ve 22.00 začalo neskutečně hlučné disco, skončilo po 6.00 ráno. Jeden den se to sneslo. Jenže ono druhý a třetí taky. To jsem nevydržela, sehnali jsme zesilovače a pustili kravál už ve 14.00 odpoledne. Sousedi přiběhli, co se děje. Já že nic, že když to řvalo v noci, to jim nevadilo? Po třech dnech vyhrávání to vzdali a pak byly celé 4 roky klid.

Takže dítko mlátící do radiátorů bych vychovala ještě větším kraválem, co by vadil i jejich rodičům. I kdybych měla chodit mlátit k nim na dveře.
Kdysi se říkalo, že na hrubý pytel hrubá záplata.
 katka+katka 
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 16:14:57)
to taky zkoušela, mlátila o topení nůžkami, JENŽE...Její malý začal hrozně brečet, navíc té holčině se odezva líbila a rozvíjela si i hudební sluch a opakovala její "melodii":-) No, zatím to vzdala a řídí se radou, kterou dostala, s malým běhá od rána do večera venku, jak říká - venku je teplo, hezky, ale taky doufá, že do zimy to holčičku přestane bavit a snad si nenajde nic otravnějšího:-)
 Adéla.Terezka 3 roky 
  • 

Re: Blbé,ale 

(16.8.2008 12:54:58)
Kam to povede, Děti vyrostou a pošlou je do háje. A nemají pak rodičům uctu.Mám tří letou holčičku.Je velice živá,ale jak něco zakážu ví že má smůlu a může třeba hodinu brečet.Do restaurací chodíme hlavně přes léto když jsou venku zahrádky.Do uzavřených provozoven moc ne.malá nevydrží dlouho sedět.A manžel na to nemá nervy.Nemá cenu na ni křičet.Prostě to nezvládá a není zralá na to aby dvě hodiny v kuse seděla.A nás to netrápí.Stejěn si to neužije a my také ne.Ale zákaz vstupu dětem do šesti let je hrozné.Ono i 10ti leté dítko se může chovat jak blbec.
 ZuziP 


Re: Blbé,ale 

(27.8.2008 2:19:35)
"Dnes je rozmazlené dítě označováno jako temperamentní."

Ja mam naopak casto pocit, ze dnes je dieta, co sa chova ako dieta, oznacovane ako rozmaznane a nevychovane.
 pan Hrábě 
  • 

Re: Blbé,ale 

(15.8.2008 13:47:13)
Rozbalování kojenců na jídejních stolech zakázáno ,nebo personál ani ostaní hosté nepřebírají po dobu konzumace matek péči o jejich vlastní dítě.I tak by se dal složitěji tento zákaz formulovat.Prostě když mám nevychované a nezvladatelné děti nebo nezvládám základní slušné vychování,tak budu muset jíst doma a nebo dám děti k rodičům a jdu kalit.
 JiBi* 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 13:37:34)
Josefine, když máme na výletě hlad, tak máme počkat 3 roky, až bude dítě větší, jo? Kdyby každý majitel restaurace uvažoval takto, tak bychom ani nikam jezdit nesměli nebo si mohli na cestách dopřát jemom suchou housku se sýrem :-© .
Pokud to některou ženu, která nemá dítě, mrzí, pak by nesměla z domu vycházet vůbec, protože děti jsou snad všude, ne?
Když už se někteří rodiče chovají laxně vůči nevhodným projevům svého děcka v restauraci, je na místě, aby je obsluha požádala o nápravu, a ne hned rovnou preventivně zakazát vstup všem.
 Zuzana, 2 vnoučata 
  • 

Re: Blbé,ale 

(19.9.2008 12:39:12)
Je to tak, souhlasím s pisatelkou. Zákaz vstupu do šesti let, to mi též připadá nehorázné. Ale je fakt, že každý rodič či prarodič by měl zvážit, zda si může s tím kterým dítětem dovolit jít do restaurace, jestli to nebude stresová situace pro všechny, kdy dítě bude lítat a ohrožovat sebe i ostatní, plést se pod nohy servírce s horkým jídlem či nápoji atd.atd. Vše záleží na tom, jak jsou lidé rozumní a soudní. Kdo má děti nezvladatelné a divoké, které nevydrží ani chviličku posedět, raději by do takových restaurací neměli chodit, pokud to není nějaká vysloveně vhodná pro děti, s dětským koutkem atd.atd. Ale i když tam ten koutek je, tak to neznamená, že tam dítě "odložím" a zapomenu na něj. Musím dávat pozor, aby nedocházelo ke konfliktům i mezi dětmi apod. Čili si myslím, že nápisy na restauracích a omezení nikoliv, ale vzájemná tolerance a pochopení. A je jasné, že nikdo nemůže od malých dětí očekávat, že budou sedět bez hnutí dlouhou dobu, to by ani nebylo normální, pokud je to zdravé dítě...
 +++++ Zuzka + 2 děti 9/2005 a 5/2007 
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 13:44:24)
Mám taky dvě malé děti, ale do restaurace s nimi nechodím - nevydrželi by stejně dlouho na jednom místě. Ale o něčem takovém, že neobsluhují děti do 6 let jsem se ještě nesetkala. Ale není problém najít si jinou restauraci, kde můžete i s dětmi. A myslím že takoví zákaz škodí jen a jen té restauraci - vždyť kolik museli ztratit potenciálních zákazníků...
Ale je to věc majitele, opravdu každá restaurace nemusí být BF - stejně se ve většině restaurací kouří, a i když je tam nekuřácká místnost tak kouř pronikne všude... myslím že to není místo vhodné pro děti. Když jsme byly někde na výletě, sedli jsme si raději na zahrádku.
 MS, 0 dětiček 
  • 

Re: Blbé,ale 

(15.8.2008 13:13:32)
Musím s tebou souhlasit. I když mám děti strašně ráda, nebo možná proto, nemyslím si, že by měly chodit do restaurace víc, než je nutné. A pokud je to "nutné" tak se určitě najde nějaké BF restaurace. Jinak neznám moc mamin, které by chodili po restauracích, ale spíš "vymetají" klubíky pro maminy s dětmi.
Je to jako s kouřením, já mám radši restaurace nekuřácké, protože nekouřím, tak jsem ráda že existují a vždycky radši volím nekuřácké prostory a kdyby někde byla čistě kuřácká restaurace a bylo na dveřích napsáno NEKUŘÁKŮM VSTUP ZAKÁZÁN, tak mě to rozhodně tankovat nebude.
A kuřáci ať si chodí kouřit, kam chtějí..
 Simča 
  • 

Děti nepatří všude 

(13.8.2008 12:00:20)
Taky zdravím a PLNĚ SOUHLASÍM. Mám tři děti(13,6 a 1 rok) a vím, co někdy dokážou.Obzvlášt to malé na to má plný nárok.Vybírám takové restaurace,kde se to s dětmi hodí,se staršími dcerami chodíme v Praze i do restaurací typu "Francouzská restaurace", ale to mám vždy pro mimi hlídání a necháváme ho doma.Opravdu mámy někdy bývají hrozně bezohledné a přistupují ke všemu,tedy i ostatním lidem, ve stylu "dítě může všechno".Ted jsme se vrátili z Kréty a narazili jsme tam na restauraci "pro dospělé a děti od 12-ti let".Důvod zněl-hosté chtějí mít klid,jídlo se dotváří před hosty,pro menší a pobíhající děti i dost nebezpečné.Rozumím,chápu to a plně souhlasím.Zkrátka jsme šli dál,v okolí řada restaurací,kde se i s malým dítětem bez problémů dalo najíst.Když budu chtít já jít s manželem do restaurace na večeři-jen sami dva-zajistím si hlídání a půjdu tam,kde taky budu mít klid.
 majatu 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 14:14:51)
Mě se to teda nelíbí.Je to docela diskriminující...Představa,že mám hlad,zastavím u restauraca a tam na mě vybafne tahle cedulka???Fuj.Nejsme méněcenní když máme malé děti.Chápu Blanku-taky by mě to rozčílilo.Pochopím to v luxusní restauraci-to je jasné.Tam s malým děckem nepolezu.Ale do penzionu???No jo.Tak alespoň vím,že kolem Boleslavi nezastavovat na baštu~j~
 zuzini 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 16:30:45)
A nepřijde ti to trošku jako diskriminace? Co kdyby tam bylo neobsluhujeme romské spoluobčany(též jsou hlasití) nebo neobsluhujeme slavící lidi(též jsou hlasití) nebo náctileté(opět umí být docela hlasití) Taky by ti to přišlo normální? Mě teda ne, přijde mi to kapánek ujeté Rv
 Petra Neomi 
  • 

Re: Blbé,ale 

(15.8.2008 1:20:48)
Imho to není "trošku" diskriminace, ale normálně žalovatelné, koneckonců, když neobslouží Romy, taky dostanou pokutu.. Pokud to není bordel, soukromý klub, nebo herna, děti tam ze zákona pustit musí.
 10.5Libik12 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 9:05:03)
Je pravda, že majitel může v rámci zákona co chce. Tohle mě trošku zavání, ale o tom nechci psát.

Pokud si chce někdo vybudovat image občerstvovny pro interesantní pány s doutníčkem, managery, umělce, tedy ukrojenou skupinu, musí tomu dát cosi navíc a ne ceduli na dveře "ty a ty sem nelezte"

Majitel této restaurace je idiot a pro ty, kteří hodlají spustit vlnku rozhořčení nad kritikou soukromých práv soukromých majitelů soukromých provozoven v pokročilé demokracii, zdůrazňuji, že říkám jen, že je idiot, podnikalelský impotent, krátkozrakej hulvát, ne že pouštím děcka do hospod dělat bordel v představě, že matka a dítě jsou něco nedotknutelného.
 Škrábalka 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 9:30:18)
Evokuje mi to citát z mé oblíbené knížky...do týhle hospody nechoďte, hospodskej nemá rád kytaristy...JÁ TAKY NE...tak si kup varhany, blbečku...
Ale pro mně by byl takovej podnik blbej, pokud kolem dokola není jiná hospoda a nastane ten případ nouze, kdy někde vandrujem s ubohejma háďátkama - velkej tam smí a malej ne...hnus, velebnosti...Jinak - konkurence to jistí...
 Insula 


je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(13.8.2008 10:01:18)
Nechodím s dětmi do restaurace. Myslím sí, že to není "vhodné" prostředí pro děti. Když pominu kouření, tak děti se v restauraci "většinou" nudí. Navíc židle a stůl nebývají přizpůsobeny malým dětem, takže je problém, když se chtějí najíst. A udržet je v klidu sedět.....
Teď v létě jsem šla s kamarádkou poprvé a ještě jsme seděli venku na terase, aby děti mohly lítat venku a byl klid. Ale i tak byl s jídlem problém (problém velikosti židlí a stolu), takže to bylo poprvé a na delší domu naposled. :-)
 Líza 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(13.8.2008 10:19:41)
Insulo, no to je tedy skutečně vidět, že nechodíš často. Je mnoho restaurací, kde jsou oddělené kuřácké a nekuřácké prostory, mnoho takových, kde se dá sedět na zahrádce nebo takové, kde se v době oběda prostě nekouří. Židle u stolu - od té doby, co mi vyrostly děti ze skládací židličky, jsou zvyklé sedat na normální židli u normálního stolu, pokud je jim to ke stolu hodně vysoko, prostě jsem jim jídlo podávala. Nudí se... no, to je věc rodiče, aby je zabavil. A nevhodné? Já považuju za vhodné se občas najíst. Nebudu se kvůli "nevhodnosti" restaurací pohybovat jen v dosahu vlastní kuchyně, stejně jako nebudu živit děti jen obloženými chleby a tatrankami, pokud vyrazíme jinam.
A jak už psala Libik, ve skutečně dobrých restauracích na žádný zákaz dětí nenarazíš... naopak, v koutě často najdeš i dětskou židličku.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(13.8.2008 12:12:20)
Lízo, ono tady ma menším městě takové restaurace prostě nejsou. Navíc si myslím, že není povinnost restaurací zřídit vhodná místa pro děti a vhodné podmínky. A ani nekuřácká místa nejsou zatím povinností. Takže oné restauraci se svým způsobem nedivím (i když mi to trochu připomíná přirovnání dítěte a psa :()
A i když vezmu v úvahu restaurace přizpůsobené dětem, tak stejně je mi to "proti srsti". Mám pro to svoje soukromé důvody. A rozhodně mi přijde lepší jít s dětmi ven než do restaurace (cukrárnu nepočítám). ;)
 Raďulka 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(14.8.2008 0:37:32)
Ehm, a jak to řešíš někde na celodenním výletě? Čajem v termosce a tatrankou??? Tak to bych teda pro svou skoro tříletou dceru neskousla pro změnu já. Když jedeme na celodenní výlet, vždy jdeme do restaurace na oběd. Vysoké židlička mají dnes docela často a když ne, tak sedí na normální a já jí krmím, no bóže :-)
Jsme zarytí nekuřáci, natolik, že neváháme soudit se sousedy ohledně kouření, ale zatím jsme vždy našli restauraci, kde se přes oběd nekouřilo (je to povinné!) ale většina má i oddělené nekuřácké jídelny. Třeba u nás v Beskydech, kam jezdíme nejčastěji má nekuřáckou jídelnu snad každá chata, je to ještě pozůstatek z dob minulých kdy se tam jezdilo na školy v přírodě, školení SSM apod :-D
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(14.8.2008 7:59:17)
Proč zrovna čaj a tatranku? Dá se nachystat i zdravější jídlo na celý den. Rozhodně lepší, než přepálený jídlo v některých občerstveních a restauracích.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(14.8.2008 16:27:15)
No, tak na celodenním výletě jsme byli jen minimálně. Ono to s mladším synem ještě moc nejde, ale určitě znám lepší jídla než tatranku a chutnější. Navíc máme autochladničku, takže pohoda. Jinak u McDonalda jsme už taky několikrát byli (i když to zdravé zrovna moc není). :-)
 Ivana Procházková 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(14.8.2008 21:41:47)
Mně se, Insulo, líbí, jak na jednu stranu zarytě odmítáš restaurace jako nevhodné místo pro děti a na druhé straně ti nevadí Mekáč nebo cukrárna. Nic proti Mekáčovi, ale připadá mi ve srovnání se solidními restauracemi, kde mohu dítěti objednat třeba přírodní kuřecí plátek s vařeným brambůrkem nebo kupříkladu nočky se špenátem, jako celkem nevábný podnik.
My naopak navštěvujeme restaurace s naší dcerkou poměrně často a to od mala, páč jsem straaašně líná vařit.. :)) a navíc o víkendu radši vypadneme z baráku někam do pryč.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 10:20:30)
Přesně něco takového jsem čekala. Chodíme tam spíše kvůli tomu, že tam mají klouzačku, kterou dcera miluje, takže sedíme venku a většinou jí kupuju salát, někdy si dá hranolky (nehroutím se z toho) s masem (navíc je nejedlí, takže toho stejně moc nesní). A nikoho jsem tam neviděla nikdy kouřit. V zimě tam nechodíme. Snažíme se jíst zdravě, ale nejsem fanatik a tak si myslím, že jednou za dva měsíce (to je asi tak naše frekvence "mekáče";), to dětem neublíží.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 10:24:08)
Ano vím, a co večeře????
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 10:33:50)
Je mi naprosto fuk, kam chodíš se svými dětmi, je to na tobě. Ale jak už jsem tady někde psala, tak u nás (na malém městě) prostě nekuřácká restaurace není. ;) A když přijedu někam do cizího města (když jsem tedy na výletě), tak už se vidím, jak hledám vhodnou restauraci, když děti "fňukají" hlady. Pro mě tohle prostě není. Neumím si je tam vůbec představit. Všude lítají a sedět na místě nebudou. Takže by mi bylo líto ostatních hostů, že se nemůžou najíst v klidu. A to jsou moje děti celkem klidné. Kamarádky dceru si tam neumím představit vůbec. :-D
Víc k tomu nemám co dodat. Choďte dál do vhodných restaurací, užijte si to a dobrou chuť. ;)
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 10:58:17)
Za názvem jsem schválně dala otazníky, takže to byla otázka, jestli sis nevšimla. Chtěla jsem znát názory ostatních. Teď je znám. Rozhodně jsem nečekala, že se to takhle vyhrotí. Jen jsem napsala svůj názor. Až uvidím nějakou restauraci vhodnou pro malé děti, tak možná názor změním.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 13:45:17)
Jsem také z malého města a když chceme jít na oběd tak jedině na zahrádku. Na večeře s dětmi do hospody nebo do restaurace nechodíme. V zimě fakt nechodíme. Do Mekáču taky nejdu - vadí mi, že vše je mleté tudíž jim nevěřím, že jejich výtvory maso vůbec potkaly. Starší syn navštěvuje KFC a to jen vyjímečně. Mladší syn je hyperaktivní tak když už někde jsme tak se ho snažíme zabavit jinak, než povolením lítání mezi stoly. V cizím městě manžel vždy restauraci prověří a potom tam jdeme. Pokud žádnou ucházející nemůžeme najít, nepohrdnem např. tím KFC, nebo něčím zakoupeným v sámošce (na výletě v batůžku je vždy nějaká malilinká svačinka) než prostě najdeme vhodný objedkt (syn je navíc astmatiky tudíž zakouřený, zaprášený nebo jinak páchnoucí místnost nepřipadá v úvahu).
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 10:25:55)
Ano vím, a co večeře???? Nebo "pozdní" oběd. Já totiž s dětmi obědvám až tak kolem druhé hodiny a to už se většinou v restauraci kouřit smí.
Ráno totiž mají snídani, pak svačinu, potom si dají polévku a oběd prostě až později.
 MirkaEyrová 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 11:23:02)
Insulo, je pravda, že my taky často do restaurací se synem nechodíme (a když byl maličký, tak ještě míň), zpravidla obědy při výletech řešíme jinak. Ale rozhodně bych si netroufla napsat, že "restaurace není vhodná pro děti". Není, pokud se jedná o každodenní, ČASTÉ pobývání v době, kdy se tam kouří a zvlášť kdyby se tam scházely skupinky, no, řeknu-li to hodně opisem, méně noblesní (profesionální ženy, gambleři, lidé evidentně pod vlivem drog). Pozor, nechci tím odsuzovat VŠECHNY restaurace - to upozorňuju na možné eventuality, navíc ještě pouze hypotetické, nedovedu si totiž představit, že důvěryhodný podnik bude hostit (či dokonce zaměstnávat) VŽDY takováto individua. Ale pokud se rodiče s dětmi staví "na oběd" v podniku, kde se nesrocují "individua", s četností "jednou za čas" - třeba při výletu nebo oslavě - tak je to podle mě OK. Navíc podle restaurací V JEDNOM městě nemůžeš posuzovat VŠECHNY restaurace na světě.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 11:33:20)
Mirko, to byla otázka.
 MirkaEyrová 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 11:44:01)
...s poměrně sugestivním podtextem, že NE~k~
 MirkaEyrová 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 11:54:38)
Pravda, mohla jsem ten meziřádkovej význam vyčíst špatně. --- No, pokud by to byla otázka, tak bych já měla názor, který jsem uvedla předtím - že čas od času navštívit vybranou restauraci i s dětmi není nic špatného, jen musí být všeho s mírou R^.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 12:49:30)
Promiň, teď ti nerozumím. Neměla jsem v úmyslu nic špatného.
 MirkaEyrová 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 13:21:30)
Jo, dobře, pochopila jsem, že chyba je možná i na mé straně přijímače R^;). Myslela jsem to tak, že buď to byla přímočará otázka nadhozená k zamyšlení, anebo otázka řečnická, kterou jsi naznačovala, že to rozhodně vhodné není.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 13:46:06)
Mirko, myslela jsem to jako zamyšlení. ;) R^ Taky jsem chtěla vědět, jak to vidí ostatní. Já jsem prostě neudělala zrovna dobrou zkušenost i přesto, že se vlastně nic špatného nestalo. Jen jsem se s dětmi necítila v restauraci na terase dobře (viz úvodní příspěvek). A přitom tam právě kamarádka (se kterou jsem tam byla) chodí často a chválí si to (její dcera tam chodí občas jezdit na koni) a já to tam taky znám (vdávala jsem se tam).
Jinak jsme se byli podívat na koně a dali jsme jim jablka a to bylo fajn, ale ten oběd mi nesedl. Nedokázala jsem se uvolnit, pořád jsem sledovala děti. No, nelíbilo se mi to. Já si ráda vychutnám ten pocit, že nemusím vařit a někdo mě obslouží (to se často nestává ;)), ale nebylo to to, co jsem očekávala. ;) Mimochodem jídlo bylo moc dobrý.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 13:57:14)
Tady se můžeš mrknout, jak to tam vypadá. Jak je ta fotka nahoře (celý dům), tak tam je ta terasa a tam jsme seděli. Dole je vnitřek restaurace a fotka z pokoje (mají tam penzion).
http://www.ranch.penzion-ubytovani.eu/Horovice.htm
 Cindule - 1 ještěrka (20 m) 
  • 

Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(16.8.2008 13:56:31)
My také chodíme dost často s malou do restaurací. Ne, že bych byla líná vařit, ale jezdíme na výlety a tak nám vyhládne. Pochopitelně vybíráme taková zařízení, kde se nekouří nebo kde je venkovní zahrádka. Pokud je to možné, tak vybíráme ty s dětským koutkem, kde na dítko dohlížíme buď střídavě nebo společně, podle okolností. Teď jsme také byli týden u Mácháče a na jídlo chodili pravidelně. Většina restaurací je skutečně už na děti zavedená včetně dětských koutků a jídelních židliček. Pochopitelně se občas stane, že malá odběhne někam jinam, ale od toho má mě, abych ji usměrnila, případně zabavila. Také jí někdy něco z talířku upadne, tak to prostě zvednu, aby po nás nezůstal bordýlek a je to. Rozhodně si myslím, že je vhodnější jít s dítětem do vhodné restaurace, než do Mekáče.
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 10:23:04)
Ani na celodenním výletě bych nešla do restaurace. Ona studená strava jim neublíží. Že tam chodí jiní, mi nevadí, každý má právo rozhodnout se, tak mi to právo neupírej. ;)
 katka+katka 
  • 

Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(13.8.2008 10:27:25)
s židličkami jsme nikdy problém neměli a to chodíme do restaurací velice často. Jen párkrát se nás poprosili, jestli bysme mohli počkat, že je v restauraci více dětí a nemají volnou židličku, ale na jídlo nám jí vždy přinesli - prostě bylo potřeba se o dětské židličky prostřídat. Probíhalo to tak, že dítko na jídlo dostalo dětskou židličku a když dojedlo byla odnesena jinému dítěti.
 Simča 
  • 

Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(13.8.2008 12:12:41)
Insulo,opravdu jsi asi dlouho v restauraci nebyla.V těch dobrých(samozřejmě nemyslím zahulené hospody) většinou bývají oddělené kuř. a nekuř. zóny,židličky pro děti jsou už většinou standardem,leckde i dětský koutek, nemluvě o tom,že když začneš s dětmi chodit do restaurací,učíš je tím i určitým společenským způsobům.Zábava pro děti je také na rodičích-my jsme třeba odjakživa ssebou nosili pastelky a papíry,později knížky na prohlížení,nějaký dětský časopis,...Ted mám roční dítě,tak jsem to trochu omezila,ale jakmile doroste alespon do věku dvouapůl let,tak podobný model začneme praktikovat nanovo.Mmch, do restaurací chodíme pořád a rádi,jen si ted pečlivě vybíráme, kam...
 Insula 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(13.8.2008 12:14:41)
Společenským dovednostem je učím i jiným způsobem. Mě to prostě nesedí (viz výše).
 skleněnka 


Re: Insulo 

(14.8.2008 11:57:05)
do restaurace se nechodí pouze kvůli společenským dovednostem,ale především zasytit hladový žaludek.Když budu s dcerou někde,kdekoli,třeba půl dne pobíhat,budem unavené a hladové,máme se jít napást někam na louku?Nebo mám dceru uvázat někde u patníku jako psa,protože restaurace není vhodná pro děti nebo tam děti nemohou?A zatím si skočím na steak a salátek a dceři pak někde v sámošce,kam ji pustí,koupím housku se salámem?
 10.5Libik12 


Re: Insulo 

(14.8.2008 12:01:15)
Myslím, že od potřeby nasycení jsou spíš jídelny než restaurace.
U nás ve městě je jich (a slušných) určitě dost, jejich problém ale je, že nefungují o víkendech., takže výletníky nezasytí, ovšem vyřizovače něčeho během týdně určitě jo.
 MirkaEyrová 


Re: Insulo 

(14.8.2008 13:36:14)
Libik, jenže jídelny (aspoň kam já se dostanu) buď nejsou vůbec, nebo jsou velmi dovedně zakamuflovány do méně atraktivních lokalit - nemohou přece ubírat restauracím jejich džob. Když pojedu s dítětem někam, kde vím o místě, kde se dá slušně najíst mimo "luxusní zónu", klidně tam zajdu, mmj i proto, že jídelny bývají o něco laskavější vůči peněženkám. Nicméně když jako turisté vyrazíme do míst, kde to vůbec neznáme, a nemáme chuť místo prohlídky zámku, parku nebo jiných zajímavostí prohlížet zasuté (a ne vždy atraktivní) vedlejší uličky a hledat jídelnu (která ovšem zároveň nebude zakouřenou putykou, která sice není extra nóbl, ale kam bych se zase štítila vlézt já), a NUTNĚ potřebujeme pořádně jíst, tak opravdu nic moc jiného nezbývá než zavítat do restaurace. My stravování při výletech řešíme i různě jinak, například napakujeme rohlíky, perníky a ovoce, a "oběd" si dáme až doma z mrazáku, nebo pokud se to hodí a vyjíždíme později, stavíme se na oběd někde, kde to známe, a už najedení pokračujeme ve výletu...
 Insula 


Re: Insulo 

(14.8.2008 16:29:42)
Reagovala jsem na předchozí příspěvek. Ale pro tebe. Nemusíš dítě uvázat venku jako psa, ale můžeš jít do restaurace, kde "děti rádi obslouží". Na výběr je určitě. Přesto mi prostě dítě do restaurace "nesedí". Nemůžu za to, tak se na mě kvůli tomu nezlobte. :-) Každý máme právo zvolit si svojí cestu.
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(16.8.2008 10:32:53)
Insulo,

ale k spolecenskym dovednostem patri i chovani ve vetsi skupine lidi... to jenom pro uplnost a nerejpu...

My jezdime docela casto i na tydenni vylety - prave jsme se vratili z tydne na kolech... jo, varili jsme na varici, ale preci nebudu tahat na kole jidlo na 7 dni - nerealne - tudiz teple vecere zastitovali restaurace...
Jezdime takhle s kamaradama a jejich detma od mala - a deti opravdu VEDI, jak se v restauraci chovat.
V praxi to vypada asi tak - prijdeme do restaurace, zasedneme, vybereme si jidlo a jeden z rodicu jde s detma pak ven nez jidlo prinesou... ideal!!!

 10.5Libik12 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(14.8.2008 23:40:11)
Kde to bylo, Milado, já miluji šišky s mákem a mohla bych tímpádem začít hubnout až po výletu;)
 Kohnova 
  • 

Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 0:04:10)
Libik, sisky s makem jsou u nas klasicka nizkorozpoctova rychlovka, kde to vyhotovit temer bezpracne z instantniho testa na bramborove knedliky, mak jde koupit i umlety a uz smichany s cukrem (ale pak uz to neni nizkorozpoctove, protoze to je drahy spas).
 10.5Libik12 


Re: je restaurace pro děti vůbec vhodná???? 

(15.8.2008 0:07:15)
Kohnová,
když ten můj nežere mák....

Všem dobrou noc.
 Insula 


restaurace je vhodné prostředí pro děti 

(15.8.2008 11:57:27)
Omlouvám se všem, které můj příspěvek a moje negativní zkušenost z restaurace (byť mi to ze začátku připadalo jako dobrý nápad) tolik "pohoršil" a opravuji se: "restuarace je vhodné prostředí pro děti". Snad to takhle stačí. :-D :-D :-D

PS: Asi jsem měla napsat z "klasické" restaurace, byť byla s terasou, kde i byla houpačka pro děti a navíc je tam krásný výlet na ohradu s koňmi a děti mohly lítat, přesto nemůžu říct, že bych z toho měla hezký zážitek.
 Insula 


Re: restaurace je vhodné prostředí pro děti 

(15.8.2008 12:06:13)
Naopak Milado, napsala jsem, že až najdu vhodnou restauraci pro děti, tak svůj názor možná změním. Špatně čteš. :-D
 MirkaEyrová 


Re: restaurace je vhodné prostředí pro děti 

(15.8.2008 12:14:28)
No, je fakt, že my jsme se nikde nesetkali s nějakým nepřijatelným přístupem, a když byl nějaký podnik zvlášť podezřelý, tak jsme tam prostě nelezli. Samozřejmě, že restaurace nejsou primárně určené dětem pro hraní, takže je jasné, že to člověk musí brát s rezervou R^.
 severanka 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 10:40:39)
Já myslím že věk neurčuje jestli je dítě hodné. Krom toho že nevím jak personálu dokázat že dítě už má 6 let tudíž tam může, ale taky nikdo nezaruručje že dítě které má 10 let tam nebude skákat lidem po hlavě. Kdyby napsal že cikáni tam nesmí protože kradou tak se všeci ohradí a majitel je rasista, takhle shrnul že děti do 6 let jsou nevychovanci a podle některých tady je to ještě v pořádku. :-©
 Babsi+2 


Sorry, ale za to si můžou matky samy 

(13.8.2008 10:50:08)
Jestliže tam chodily matky-odkládačky, tak se nedivím. Dobře jim tak.
A vsadím se, že kdybych tam přišla se spícím dítětem, obsloužili by mě.
 severanka 


Re: Sorry, ale za to si můžou matky samy 

(13.8.2008 11:22:04)
škoda že to nemůžeme vyzkoušet, já bych se vsadila že by tě neobsloužili ani se spícím dítětem. když už někdo vyvěsí takovou ceduli, tak to myslí vážně
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Sorry, ale za to si můžou matky samy 

(14.8.2008 7:44:29)
A kdyby se Ti dítě nečekaně vzbudilo, tak odložíš právě donesenej talíř a pápá :-)
 Líza 


Re: Sorry, ale za to si můžou matky samy 

(14.8.2008 7:48:45)
Babsi, tohle je právě princip diskriminace. Matky samy si za to nemůžou, protože ty matky, které přijdou poprvé k té restauraci a tam si přečtou, že nesmějí s dítětem dovnitř, tam nikdy nebyly. Může za to nějaká jiná matka/jiné matky. Diskriminace přesně spočívá v tom, že nějakou zkušenost s někým z určité skupiny vztáhneš na celou tu skupinu a pak se k celé té skupině podle toho chováš.
Takže matky si za to nemůžou. Já rozhodně nemůžu za to, že někde jsou alergický na děti v hospodě, moje děti se totiž v restauracích chovaj slušně.
 hrouda 
  • 

AGEISMUS  

(13.8.2008 12:24:28)
- rasismus je diskriminace na základě rasy, sexismus je diskriminace na základě pohlaví, ageismus je diskriminace na základě věku - a to na základě nízkého i vysokého. Když si na restauraci dám nápis např:" "upozorňujeme, že nepodáváme žádná košer jídla" - není to rasismus, když napíšu "židy neobsluhujeme" je to rasismus. Když napíšu např. "Omlouváme se, ale naše restaurace nemá dětský koutek ani další vybavení pro pohodlné stolování dětí" tak to rodiče mohou zvážit a třeba i odejít. Nápis "děti to 6-ti let neobsluhujeme" je ageistický, tedy diskriminační.
 Dáša, 2 dcery 
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 12:33:51)
S touto situací se setkávám poprvé. Přestože do restaurací chodíme celkem často, jak v Čechách, tak i v zahraničí, ještě nikde jsme se s takovýmto přístupem personálu nesetkali. Přemýšlela jsem o tom a myslím, že asi mají tak trochu pravdy obě strany. Jestliže jsem maminka malých a neposedných dětí, musím brát jistě ohledy na ostatní hosty restaurace a také na personál. Někteří zákazníci restaurace se třeba přišli v klidu najíst během únavné a celodenní práce, jiní si třeba chtějí u kávičky popovídat. Běhající a řvoucí děti je jistě nepotěší. Často jsem sama svědkem toho, jak malé, ale i větší děti běhají po celé restauraci, křičí, vrážejí do číšníků a vlastně ruší všechny hosty. Jejich rodiče, převážně však maminky, si jich vůbec nevšímají, natož aby je nějak zklidnili. Většina hostů pak urychleně zaplatí a odejte, ne každý to snese. Potom se nemůžeme divit tomu, že si někteří majitelé nepřejí v restauraci malé děti. Naše dcery jsou už dnes velké, ale brali jsme je do restaurací přibližně od jednoho roku. Pokud byl nějaký problém s tím, jak se chovaly, většinou jsme zaplatili a urychleně odešli s omluvou. V tak malém věku děti ještě moc nechápou, jak se v restauraci chovat. Ale dvouleté a starší dítě už by mělo chápat, že není přípustné v restauraci slézat ze židle, běhat nebo pokřikovat.
Vždy jsme jim vysvětlili předem, jak se mají chovat, společně jsme si u stolu povídali. Návštěva restaurace skoro vždy proběhla bez problémů a ke spokojenosti všech okolo. Když to shrnu, myslím si, že všechno záleží hlavně na samotných rodičích a jejich dětech. Mějte se hezky a trochu chápejte i ostatní.
 10.5Libik12 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 14:19:07)
To je zvláštní názor, že vzhledem k neplodným ženám by se měla omezovat otevřenost k dětem.

Co má dělat Venda od nás z práce, když má rakovinu prsu a je nucena chodit do jídelny (krámu, na poštu a na finančák), kde jsou ve valné většině samí zdraví lidé?
 Tvoje horší já 


Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 14:22:33)
Podobné argumenty zazněly proti kojení na veřejnosti. Prý to může mrzet ty matky, které kojit nemohou. To aby člověk už radši nevylezl vůbec z domu, pokud je relativně mladý a zdravý.
 ZuziP 


Re: Blbé,ale 

(27.8.2008 2:32:49)
Zeny s detmi by ani na ulicu nemali vychadzat.. ved to tie, co deti nemaju, moze mrziet! :-D
 r 
  • 

Re: Blbé,ale 

(13.8.2008 20:32:39)
.
 snažilka 
  • 

Klidný víkend 

(14.8.2008 7:57:28)
Je to pobuřující, ale vše má dvě strany. Moje zkušenost dokazuje, že majitelovo počínání je ledaskdy opodstatněné.
Vyrazili jsme s kamarády na víkend do malého penzionku s restaurací na křivoklátsku. Pohodová atmosféra, krásné prostředí. Byly tam s námi ubytované další čtyři rodiny, dohromady asi s osmi dětmi.I když nejsme hluční alkoholici, večer jsme zůstali u vínka a povídání asi do dvou ráno a byly jsme neustále připomínáni, abychom byly ticho, až půjdeme nahoru, že tam spí malé děti. V tu chvíli ještě bylo vše v pořádku a samozřejmě jsme se snažili. Ovšem když od šesti ráno s řevem po penzionu lítalo "stádo večer spících andílků", a na upozornění, že bychom rádi ještě pospali, rodičové u kávičky odpovídali, že jsou to ještě děti...není co dodat...raději jsme změnili penzion. A pak se není majitelům co divit...
 Anerka 


Re: Klidný víkend 

(14.8.2008 13:43:56)
PŘESNĚ, smradi můžou všechno a máme naprosto stejné zážitky z dovolené, rodiče harantů se ožrali každý večer a ráno parchanti ječeli od půl paté po chodbách. Mít penzion, smrady do 10ti let tam nepustím.
 Hugo 
  • 

Re: Blbé,ale 

(14.8.2008 14:40:54)
Vážení přátelé,
málokdo ze zde diskutujících ví, že i zmíněná restaurace měla dětský koutek. Tento ale byl zrušen po negativních zkušenostech s matkami - odkladačkami, kterým bylo jedno, že jejich ratolesti v deset večer spí na koberci, když ony se ještě chtějí bavit. A k svobodnému výběru - kdo vstoupí do uvedené restaurace, musí mu být jasné, že to není zrovna prostředí vhodné pro volné pobíhání malých děcek ale spíše prostředí pro klidné posezení ať již v kruhu rodinném, nebo obchodních partnerů na pracovní, případně reprezentační večeři. A k tomu se rozvernost nezvladatelných děcek skutečně nehodí.
P.S. Toto není žádný lobbing ve prospěch majitele !
 arsiela, 


Re: Blbé,ale 

(14.8.2008 17:11:19)
Hugo,můžu se zeptat pokud zmíněnou restauraci znáš,to bylo to co píšeš tak rozšířené,že to vedlo k tomuhle zákazu?Mě je prostě představa dítěte večer v restauraci naprosto nepochopitelná.Mám na mysli malé dítě,natož jak píšeš v deset večer spící na koberci v dětském koutku.To prostě hlavou nepoberu.Pokud jdu s dítětem do restaurace tak proto abych se najedla,ne abych kecala s kámoškou.To můžu jinde.Takže nějaké odkládání do dětského koutku mi přijde prostě strašně divné.Ani nevím,jestli tady u nás restaurace dětské koutky mají.Zatím jsem si jich nikdy nevšimla.Ale restaruace využíváme při výletech,nebo při cestách třeba od lékaře,když domů máme přes 150 km.Pak zastavíme u první,ketrá vypadá slušně a najíme se a zase jedem dál.
 Hugo 
  • 

Re: Blbé,ale 

(18.8.2008 10:48:46)
Do této restaurace chodím od jejího otevření a relativně často. Vodím tam své přátele, rodinu i pracovní společnost. Tato situace skutečně nebyla ojedinělá, i když mám dojem, že se jednalo o stejné starostlivé matky. Vrcholem pro mne byla matka, která v tomto zařízení začala na jídelním stole v době jídla přebalovat své dítě. A mimochodem, občas tam chodím i se svým takřka čtyřletým vnukem. Ne posedět a zakalit, ale na nutnou zastávku na napití při výletě (když nám dojde pití v lahvičce) -bydlím nealeko. A po domluvě mě ještě nikdy neodmítli (komunikace hýbe světem). Ono se asi blbě píše - nevstupujte s nevychovanými dětmi které nám tu budou obtěžovat ostatní hosty a ničit vybavení restaurace, tak se, možná trochu nešťastně, určí věková hranice. Majitel ji asi určil podle osobní zkučenosti - sám není bezdětný a nějakou tu výchovu za sebou má. A jako všem doporučuji: www.unetopyra.cz, ať alespoň víte, co majitel hájí.
 ZuziP 


Re: Blbé,ale 

(27.8.2008 2:35:10)
Takze ak sa tam nabuduce zacnu ozierat tridsiatnici, mal by zakazat aj vstup ludom od 30.. rovnaka logika.
 Sylvie 


Re: Blbé,ale 

(14.8.2008 17:24:25)
kdo vstoupí do uvedené restaurace, musí mu být jasné, že to není zrovna prostředí vhodné pro volné pobíhání malých děcek ale spíše prostředí pro klidné posezení ať již v kruhu rodinném,

Aha, takže ona restaurace je dle tvého názoru vhodná pro posezení v kruhu rodinném, a proto část rodiny nebude obsloužena? Divná logika
 MS, 0 dětiček 
  • 

Re: Blbé,ale 

(15.8.2008 13:07:13)
Musím s tebou souhlasit. I když mám děti strašně ráda, nebo možná proto, nemyslím si, že by měly chodit do restaurace víc, než je nutné. A pokud je to "nutné" tak se určitě najde nějaké BF restaurace. Jinak neznám moc mamin, které by chodili po restauracích, ale spíš "vymetají" klubíky pro maminy s dětmi.
Je to jako s kouřením, já mám radši restaurace nekuřácké, protože nekouřím, tak jsem ráda že existují a vždycky radši volím nekuřácké prostory a kdyby někde byla čistě kuřácká restaurace a bylo na dveřích napsáno NEKUŘÁKŮM VSTUP ZAKÁZÁN, tak mě to rozhodně tankovat nebude.
A kuřáci ať si chodí kouřit, kam chtějí..
 MS, 0 dětiček 
  • 

Re: Blbé,ale 

(15.8.2008 13:10:24)
Musím s tebou souhlasit. I když mám děti strašně ráda, nebo možná proto, nemyslím si, že by měly chodit do restaurace víc, než je nutné. A pokud je to "nutné" tak se určitě najde nějaké BF restaurace. Jinak neznám moc mamin, které by chodili po restauracích, ale spíš "vymetají" klubíky pro maminy s dětmi.
Je to jako s kouřením, já mám radši restaurace nekuřácké, protože nekouřím, tak jsem ráda že existují a vždycky radši volím nekuřácké prostory a kdyby někde byla čistě kuřácká restaurace a bylo na dveřích napsáno NEKUŘÁKŮM VSTUP ZAKÁZÁN, tak mě to rozhodně tankovat nebude.
A kuřáci ať si chodí kouřit, kam chtějí..
 Ocicko 


Re: Blbé,ale 

(16.8.2008 6:45:56)
tak tam bych nesla - ani kdybych mela hlidani!!!!!

Moje deti sedi u stolu (3roky a 1 rok) - nepoustime je behat po restauraci - jsem servirka tak vim co vse se muze stat a jak je to neprijemne!!!!! A pokud chce starsi behat vzdy vychazime s ni ven a druhy ceka na jidlo a pak nas zavola!!!!!

-je pravda ze si muzou nalepit na dvere co chtej, ale taky by se me to dotklo!!!!!

 Katka + Tom06 
  • 

Re: Blbé,ale 

(16.8.2008 8:37:32)
Tak blbé mi především přijde, že ta restaurace byla otevírána pro rodiny s dětmi, které tamtudy jdou na výlet. Měla to být obnovená tradice, protože hospůdka tam byla snad odjakživa. Ještě jsem o tom psala článek, když se ta restaurace s velkou slávou otevírala. A je zajímavé, že před rokem jsme tam se synem normálně byli, je fakt, že tedy dobu jídla přečkal v autosedačce, ale tehdy tam ještě stoprocentně ona cedule nebyla. Tady na Boleslavsku je vůbec hodně málo babyfriendly restaurací - a v málokteré najdete krmící židličku k zapůjčení:(
 lakomá Barka 


Re: Blbé,ale 

(16.8.2008 14:37:33)
Dobrý den, také přidám malý komentář. Jsem povoláním servírka, momentálně na mateřské dovolené s ročním chlapečkem. Ze své vlastní zkušenosti vím, že je velice příjemné jít poobjedvat s rodinou, či zajít s kamarádkou na kafíčko do restaurace. Nicméně všichni tady řešíme děti, malé děti, u kterých je více než normální, že jsou živé a nebaví je sedět na jednom místě, než se maminka vypovídá....Ale na druhou stranu, jako servírce mi bylo vždy více než nepříjemné, nosit horké kávy, čaje, polévky a jídla přes pobíhající dětičky a už vůbec nechci domyslet, že by jsem některé dítě například opařila. Maminky většinou seděly nečině, aniž by alespoň děti napomenuly, ba co víc, většinou se tak zapomněly, že si dětí ani nevšímaly až jsme my jako personál chodily napomínat právě je, aby svá zvědavá dítka držely dál od kuchyně a že náš podnik není dostihové závodiště...Proto si myslím, ale třeba je to čistě jen můj názor, že děti do restaurace ano, ale se zodpovědnými rodiči a ještě lépe do restaurace, která je uspůsobena právě dětem, a těch není právě málo....Děti přece nemohou za nás rodiče:-) Majitel oné restaurace třeba vůbec nechce diskriminovat děti mladší šesti let, ale ty rodiče, které jejich dítka, ať dělají co dělají nechávají klidnými a radši se v klídku naobědvají, než by si svých ratolestí všímaly....
 Lucie, 2 princezny (7 a 2) 
  • 

Re: Blbé,ale 

(16.8.2008 22:49:19)
Můžu se zeptat, jestli máš děti? A pokud ano - stalo se Ti někdy, že jsi s nimi byla na výletě a chtěli jste si zajít na oběd? Představ si, že tahle restaurace by byla široko daleko jediná...asi bys ten názor změnila.
Mě se třeba nedávno stalo, že jsem se svou dvouletou dcerkou potřebovala (celkem nutně) jet do Liberce, ale manžel byl, bohužel, autem pryč - byla jsem tedy odkázaná na autobus. Ve třicetistupňovém horku jsme čekaly na aut.nádraží na autobus - když přijel, oznámil mi, že kočárky (podotýkám, že šlo o velice skladné golfky, co se vejdou třeba i pod nohy, natož do úložného prostoru v autobuse) "prostě nebere, protože prý to mají na téhle konkrétní lince zakázáno" - lidem s batohy řekl, že si je musí dát pod nohy...prostě byl líný vstát a otevřít úložný prostor...Moc příjemné to tedy opravdu nebylo - v tom vedru s prckem čekat další dvě hodiny na příští autobus...
A s tou restaurací mi to přijde stejné - asi tam nemají děti...je to nefér...když jsme byli malí my, taky nás nikdo nediskriminoval - nebo Tebe jo?
 Monika, syn 1,5 roku 
  • 

Přejme lidem trochu klidu :o) 

(18.8.2008 15:09:07)
Naprostý souhlas. Můj syn nikde neposedí a pokud někde není dětský koutek, ani nejdu dovnitř. Umí taky pěkně zařvat, když není po jeho (a to s ním vždycky jednám v rukavičkách, aby nebyly scény), ani tak tomu někdy ale nezabráním. A musím připustit, že chápu, že ne každý, kdo si přijde dát klidný oběd, musí mít náladu na řvouny kolem sebe. Taky si myslím, že ne vše se v době "Babyboomu" musí točit kolem dětí a jejich rodičů.
 Blanka Řepková 


U NETOPÝRA Jemníky Mladá Boleslav 

(18.8.2008 19:55:39)
V tomto penzonu se není čemu divit, tam se nesmí téměř nic. Pan majitel zde nejraději vidí pouze německé škodovácké papaláše. Do restaurace nesmí děti ani nikdo v pracovním oděvu, míní se tím samozřejmě asi jen monterky nebo co já vím, protože můj manžel třeba nepracuje v monterkách. Je pravdou, že na oko je to tam krásné, ale děti tam vážně nevoďte a nedej bůh ani se třeba jen podívat na rybičky okolo jezírka, protože tam má nastražené železa, na nevítané kočky a psy.(a asi i ty děti). No a o tom, že by tam skvěle vařily, nevím já tam byla jen jednou a zapečené těstoviny tam plavaly v jakési vodě, zapečené byly už asi z předešlého dne, protože to bylo uvnitř studené a vůbec, takovej blivajz jsem fakt nikdy nejedla, ale třeba se to už změnilo.Jen neznám nikoho komu tam chutnalo.
Neříkám, že psi,kočky a nevychované děti patří do restaurace, ale klást tam na ně železa mi přijde drobátko moc. Kdo nemá rád psi, kočky, děti ...koho nebo co má vlastně rád?????
 rabuch 
  • 

To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 8:46:12)
Něco takového je opravdu v dnešní době možné? Sama mám tři malé děti, dvě nad 6 let a jedno pod. To znamená, že nejmladší dítě bych tam musel přivázat před vchodem jako pejska, nebo jak? Sice do restaurací nějak pravidelně ani často nechodím, ale něco takového se mi ještě za 10 let (od narození prvního dítka) nestalo!!!! Když někam jdu s dětmi, vždy se snažím, aby tam nebylo aspoň příliš nakouřeno, ale ve většině restaurací mají dobré větrání. A navíc mám divoké dítka, takže než přinesou jídlo, běhají většinou kolem nás a když dojedí a my ještě jíme, tak běhají zase a nikdy to nikomu nevadilo!!!
 Michaela 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 8:51:43)
Já mám jedno dítě pod šest let, je taky divočejší, takže když nemají v restauraci dětský koutek nebo vím, že nebude sedět na židli, do restaurace s ním nechodím. Nezlob se na mě, ale fakt se divím, že to běhání dětí kolem stolu nikdy nikomu nevadilo, Pracovala jsem brigádně i jako servírka a není nic horšího, než běhající děti. Viděla jsem dva opravdu ošklivé úrazy v restauraci, opaření horkou polévkou a myslím, že by sis pak rozmyslela nechat děti pobíhat kolem stolu.
 Katka + dvě dítka 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 8:53:46)
přesně tak
 Katka + dvě dítka 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 8:54:20)
přesně tak
 olsche 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 8:54:41)
Tak s tím souhlas,děti v restauraci prostě běhat nenechám. Když je teplo, vyhledáváme restaurace se zahrádkou, když je chladno a chceme se někde najíst, prostě mají smůlu a musí sedět. Ale zase na druhou stranu vždycky něco hrajeme a děti docela vydrží.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 9:50:08)
Nemyslela jsem to tak, že by moje děti lítaly a řvaly na celý lokál. Jen je nechám se trochu projít kolem stolu, když čekání na jídlo půl hodiny a více nevydrží. Servírku jsem chvíli dělala taky a vím, co ti malí vzteklouni dokáží, když je rodiče nutí sedět stále na židli. Navíc pokud mi děti chodí, nesmí daleko a když jde servírka, hned je upozorním a ony uhnou, nezavazí.Také se je snažím co nejdéle zabavit, aby nechodily pryč, ale ne vždy se to podaří - vzhledme k době přípravy jídla. A taky chodíme raději tam, kde je možné sednout si venku a ještě lépe, když je venku dětský koutek. Rozhodně nejsem pro to, abychom my s manželem v klidu jedli, zatímco naše děti otavují celý lokál křikem a běháním!!! Asi jsem ten první příspěvek napsala blbě ~j~
 .. 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 8:56:52)
Myslím, že majitel má právo si určit nějakou podmínku a vy máte právo si vybrat takovou restauraci, kde ty podmínky vyhovují právě vám.

Sama mám 4 leté dítě a je mi jasné, že ne všude budou nadšení tím, jak bude pobíhat, kroutit se a vyrušovat.

Nápis na dveřích mi nepřijde jako zákaz pro děti do 6 let, ale jako upozornění pro rodiče, že když holt bude díte rušit, tak personál může požádat o to, aby bylo uklidněno nebo aby si jej jinak zpacifikovali.

Vůbec mi to nevadí, taky si myslím, že dnešní doba je nějaka moc "babyfriendly" a že děti nemají vůbec z ničeho respekt a vědomí, že jsou situace a místa, kam patří dopělí kde milé dítko prostě bude na slovo poslouchat nebo má smůlu~j~
 Babsi+2 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 10:53:26)
no jo, jenže tohle si řekne normální matka, které těhotenství nezasáhlo mozek. Nejvíce tu budou řvát a durdit se SuperMatky.
 Simča 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 12:31:07)
SUPERPRAVDA!!!:=))

A dnes těch mozků zatemnělých mateřstvím setsakramentsky nějak přibývá....
 Tvoje horší já 


Co majitel může a nemůže? 

(13.8.2008 12:51:31)
Nejsem si jistá, jestli takhle formulovanou větu může majitel vyvěsit. Restaurace je jeho soukromý majetek, teoreticky tam tudíž může pustit koho chce.
Ale pokud by tam pověsil ceduli: Romy neobsluhujeme, to by byl bengál.
Opravdu by bylo lepší v případě potřeby formulovat nějak jinak.

Na druhou stranu si myslím, že v mnohých restauracích se rodiny s malými dětmi staly dost významným zdrojem příjmů. A většinou jim vycházejí vstříc - židličkami, hracími koutky, dětským menu atd.
 myš 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 15:02:54)
Mně to připadá spíš jako superblbost.
Nelíbí se mi, že tam neobsluhují malé děti, ale to neznamená, že mám mozek zakrnělý mateřstvím, případně jsme něco jako supermatka. Osobně si myslím, že to možná není v souladu se zákonem....Mimochodem, můžete mi vysvětlit, jaká je přesná definice supermatky a jak se projevuje ono "supermatkovství" vzhledem k tématu článku, tzn proč budou řvát zejména supermatky?

A je taky nějaká hypermatka, popř. megamatka? Já znám jen karimatku....:-)
 Dana 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 13:00:55)
Mám dvě děti ve věku 6 a 12 let a myslím, že mozek zatemněný těhotenstvím už rozhodně nemám.
 zuzini 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 16:40:09)
Prosím Tě, mohla bys definovat tzv. SuperMatku? To by mě vážně zajímalo
 10.5Libik12 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 10:59:04)
Počkej, překlad tohoto testu děti do 6 let v restauraci neobsluhují. zní jako upozornění pro rodiče, že když holt bude díte rušit, tak personál může požádat o to, aby bylo uklidněno nebo aby si jej jinak zpacifikovali.

Tak to si myslím, že je každá diskuse marným defile vlastního psaného projevu, takže jdu vařit, abych nemusela jít otravovat do restaurace, jsem totiž děsně hlasitě vysmátá

:-D:-D:-D:-D
 ALianan 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 10:48:28)
Na večeře a obědy chodím do restaurací kde mají podobné cedule. Když si vyrazím a své běhajcí dítě nechám doma, nejsem zvědavá na cizí běhajcí děti.

Taky beru dítě do restaurace, vždy do takové, kde maji hrací koutek a pokud začne vyvádět, rychle dojíme, zaplatíme a jdem.

Nevím, jestli je taková cedule morální. Možná by to chtělo trochu jinou formulaci. Něco jako děti ano, ale slušně vychované a neběhajcí.



 10.5Libik12 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 10:53:08)
Ta formulace je pěkně vypečená. V podstatě tam můžu s děckem vstoupit, nechat ho lítat, řvát a šmatat cizejm na pokrmy, ovšem dle cedulky mi číšník nenaleje džusík do dvojky pro dítě. No tak co, dám mu srknout ze svýho a řízečku mu taky zakrojím.

Demonstruji, že slušnost je cedulemi nevymahatelná a tako cedule je trapná dvojnásob.
 Škrábalka 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 11:11:36)
Hups, pokud ten článek byla otázka, tak to cos napsala je pro mně odpověď :-D
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 13:24:19)
haha, to je fakt. být autorka, tak to snad schválně zkusím :-D
 Sylvie 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 16:01:24)
Libiku, a proč by ti číšník nenalil džus do dvojky? Když tak učiní, bude přece obsluhovat tebe a ty už přeci nejsi dítě do šesti let ;o)

 zuzini 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 16:33:03)
Libiku, vystihla jsi to bravurně R^:-D
 Rennka 


Re: To je opravdu možné???? 

(16.8.2008 16:05:31)
Libiku. Tak tak.

Cedule není zákazem vstupu, pouze upozorněním, že dítko pod šest nedostane najíst ani napít z rukou personálu.

Což je IMHO dost krátkozraké od majitele a personálu, protože dítko krmivší se přeci jen trochu času a energie věnuje spořádání porce hranolků, či jiné oblíbené pochutiny. Kdežto dítko bez talíře a skleničky z brčkem, do které si může krásně zabublat, je okamžikem vstupu do restaurace dítkem nudícím se, a stoprocentně nebezpečným klidu penzionistů, hostů i celého staffu.
 ZuziP 


Re: To je opravdu možné???? 

(27.8.2008 2:41:12)
Tak to je fakt dobry napad, Libiku.. :-D
Ked vyskusas, daj vediet, ako to dopadlo.. sa pobavime.
 Simča 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 12:21:08)
Já si myslím,a nevím, jestli je to váš případ,že divoké pobíhání dětí kolem stolu v restauraci je nejen nevhodné,ale hlavně hodně nebezpečné.Takové dítě polité horkou polévkou nebo nápojem,to bych fakt nemusela.A co se týče nevhodnosti-záleží na věku,ale od určité doby by dítě mělo sedět u stolu,už jenom proto,aby se učilo určitému společenskému chování,jak se má v restauraci chovat.Mám známou,která takřka s dětma nechodí do restaurací a když jsem ji i s dětma pozvala do restaurace na oslavu mých narozenin,tak její starší děti(kluk 13 a holka 7!!)se chovali tak,že restauraci málem zbořili.Tak to už je fakt nad mé chápání...Pěkný den
 JiBi* 


Re: To je opravdu možné???? 

(13.8.2008 14:00:52)
Rabuch, a jak to poznáš, že to nikdy nikomu nevadilo? Podle toho, že vám nikdo nic neřekl?
Mě by to třeba vadilo, a vadily by mi i moje pobíhající děti s tím, že to může obtěžovat jiné lidi, kteří chtějí jíst v klidu.
Pokud to nemůžou děti vydržet v klidu, jde někdo z nás s dětmi ven a přivede děti, až když je jídlo na stole.
 rabuch 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:20:31)
Poznám to jednoduše : děti chodí jen kolem našeho stolu, nikdy nesmí dál a ví to. Navíc pokud jde číšník, hned je uklidím" tak, aby nezavazely. Ale jak už jsem zde psala, snažím se, aby děti co nejdéle vydržely v klidu. Naposledy jsme byli v květnu, ale bez nejmladšího a byl klid, obě děti seděly a bavili jsme se. Ovšem u vedlejšího stolu byly větší děti a ty se bavily řvaním na celý lokál. Asi jim nikdo neřekl, ře soukromé hovory jsou soukromé proto, že o nich víme jen my a ne všichni kolem. Tak nevím, kdo přišel na to, že jsou obtížné malé děti a ty větší jsou už v klidu.....
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:24:03)
Dobrá, ta cedule je špatně zformulovaná, ale pomineme-li to, jsme zase na začátku...je to věcí rodičů,jak se dokáží postarat o svá dítka...
 Pája 2 
  • 

Pro Rabuch 

(14.8.2008 8:10:24)
Hele Rabuch, pochopila jsi správně problém a Tvé navrhované řešení je také to nejlepší. Ano, před takovouto restaurací je potřeba, abys přivázala své nejmladší dítko u vchodu a jak jsem dále ve Tvém komentáři četl Ti doporučuji, aby ses se svými ostatními živými dítkami co nejrychleji najedla – přece jen to nejmladší pořád čeká venku - a poté honem vypadla.
Např. já, ačkoli mám taky děti (3, 0), bych se rád v klidu najedl nebo s přáteli či svou milenkou si v takovéto restauraci poseděl.
Ostatní v téhle diskusi pochopili, že prostě mají jít tam, kde jsou s dětmi vítáni, takže snad se právě tam až jednoho dne p....... znovu Rabuch uvidíme a to už budu sebou mít třeba i ty děti…
 Rabuch 
  • 

Re: Pro Rabuch 

(14.8.2008 9:54:30)
Do restaurace se se všemi dětmi dostaneme tak 2x do roka, navíc i to vyhledáváme taková místa, kde děti vítají. Také jsem měla ráda klid u jídla, tím spíše v restauraci, ale děti mě nikdy neobtěžovaly. A také moje děti NIKOHO neobtěžují. A vím to jistě, protože nejsem jenom matka. Takže letím koupit vodítko a obojek na psa - pro nejmladší dítko a hurá na papáček :-)
 petrstana 


Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(14.8.2008 22:54:28)
Myslím, že když tam děti nechtějí je dobře že vás nenechají vstoupit dovnitř a nejsou na vás či děti nepříjemní.Některé názory jsou opravdu hloupé, a občas přemýšlím jestli to dotyčný autor myslí vážně.Ne každý má náladu na vaše nebo jiné děti.Při obchodním jednání přemýšlet a ještě poslouchat hejkání dětí, no nevím jak by to dopadlo.A jako dlouholetá servírka s tím souhlasím úplně.Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! A to mám taky dítě 11 měsíců;)
 Anerka 


Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 13:47:20)
Vsaď se, že to vadilo všem, jen se lidi bojí říct, abyste si smrady umravnili, ještě jste nepotkali nás - nechala bych vás z restaurace vyhodit.:-©
 rabuch 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:09:07)
Klidně se vsadím, ale ty asi nemáš ani jedno dítko, že jo? Jsi sama jako kůl v plotě a štvou tě všichni, co mají normální rodinu. Ale pokud umíš dobře číst, jasně jsem psala, že děti nenechám lítat a řvát. Jen chodí a mluví s námi, ale někdo bez dětí to nikdy nepochopí....
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:14:01)
Nemáš pravdu...i ti bez dětí mají kamarády s dětmi a rádi si s nimi jdou posedět...ty jsi naopak asi nikdy neběhala po place s plnýma rukama...ono stačí , když ty děti chodí...jsou zvědavé a budiž jim přáno, ale věř mi, že z výšky 170 cm je přes plato doopravdy nevidíš
 rabuch 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:23:16)
S platem jsem běhala něco málo přes rok a vždy jsem si dokázala udržet pořádek v lokále. Pohybující se děti jsem viděla, také jsem na ně vždy zavolala, aby i ony věděly o mě, jednoduché, že? Už fakt nevím, jak napsat, že jsou ty děti pořád prakticky vedle mě a ne, že já se bavím a ony lítají všude, nějak to nikdo tany nedokáže pochopit, hrůza.....
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:27:37)
Ale tahle diskuze je o většině dětí, ne jen o těch tvých...o tom, proč jsou místa, kde je prostě nechtějí, stejně jako kuřáky...taky by se mohli ozvat...
 Repulsion 


Kouření...  

(14.8.2008 15:36:10)
To srovnání hapruje... a to velmi...

Nikdo kuřákovi nebrání nekuřáckou restauraci navštívit a občerstvit se tam. Pouze nesmí kouřit. Tak by to mělo být i s těmi dětmi - měly být vpuštěny a oblouženy, pouze by nesměly dělat bordel...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Kouření...  

(14.8.2008 15:47:17)
Tak to by sedělo!
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Kouření...  

(14.8.2008 15:49:49)
Na druhou stranu...nemám děti, ale mám psa...mohl by taky sedět u mě pod stolem?
 Repulsion 


Pes 

(14.8.2008 15:52:57)
Pro mě za mě klidně mohl... ale psi u nás přece ještě nemají stejná práva jako lidé... dokonce nemají ani hlasovací právo, jsou považování za majetek a mohou být bez svého souhlasu komukoliv prodáni nebo i utraceni...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Pes 

(14.8.2008 15:54:58)
Ale kdo se na to ptá žen, které mají psa místo dítěte?
 Repulsion 


Re: Pes 

(14.8.2008 15:58:52)
Co já vím, tak jsou dnes restaurace, kde mají i psí menu...

Na druhé straně je třeba myslet i na to, že existuje poměrně dost lidí, kteří mají na psi alergii...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Pes 

(14.8.2008 16:08:08)
Myslím že všechno má své pro a proti...stejně jako jsou lidé alergičtí na psy, jsou i lidé, kterým se nehodí, aby jim u oběda pořvávali děti...ale je to doopravdy jen věc výběru podniku...málo kde je dneska v místě jen jedno stravovací zařízení a myslím, že každý má právo si vybrat. když půjde kuřák do nekuřácké restaurace, musí počítat s tím, že ho vykážou...stejně jako když půjde rodič do restaurace, kde si nepřejí děti a ty děti budou vyvádět...fakt je, že občas malé děti brečí a ani jejich rodiče je nedokáží uklidnit...to potom jiné hosty obtěžuje...a na té ceduli bylo, že děti neobslouží, ne že tam nesmí! Prostě je taková doba a pokud se rozhodnu, že si otevřu restauraci, kde nebudu obsluhovat blondýny, tak je to moje rozhodnutí!
 Repulsion 


Re: Pes 

(14.8.2008 16:16:10)
Jestli napíšou "neobsluhujeme" nebo "zákaz vstupu", to je přece víceméně jedno - na co budu chodit do restaurace, kde mi nic nedaj?

Alergie je alergie - s tou člověk nic nenadělá, i když má psy rád a pejsek je hodný, že o něm není ani vědět...

Když dítě brečí, má s ním jít rodič ven. Bezohledný rodič, který si neumí nebo se ani nesnaží umravnit své dítě, je stejně obtížný zákazník, jako někdo, kdo se příliš hlučně baví. Opravdu nevidím důvod dělat v tom rozdíl.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Pes 

(14.8.2008 16:19:15)
Ale pracovitých romů se taky nikdo neptá...jsou to cikáni, jako ti, co kradou a vybydlují nové domy...jsme u toho zpět...bezohledný rodič...a trpí na něho všichni rodiče
 Repulsion 


Re: Pes 

(14.8.2008 16:20:43)
No dyk to taky není v pořádku...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Pes 

(14.8.2008 16:24:42)
jo, tady není v pořádku věcí...kdyby se člověk měl kvůli každý rozčilovat...prostě podle mě děti do hospod patří jen hooooodně výjmečně...a majitel má právo určit si zaměření restaurace...pokud bude zákaz vstupu s dětma na 90% restaurací, bude to špatně, ale zatím jsem se s tím osobně nesetkala a tohle je první případ o kterém jsem slyšela
 Repulsion 


Právo majitele 

(14.8.2008 16:33:02)
Jak už jsem tady jednou napsal, má majitel právo rozhodnout se, zda bude poskytovat veřejnou službu či nikoliv. Veřejnou službu nemá právo odepřít nikomu, kdo o ni projeví zájem a je za ni připraven řádně zaplatit, pokud takový člověk neporušuje nějaké obecně platné normy. Majitel si může klientelu "formovat" cenami, nabídkou produktů a služeb, a pod. A nebo může poskytovat službu "výběrovou" např. ve formě klubu "pouze pro členy".

Nápisy:

"Děti neobsluhujeme"
"Důchodce neosluhujeme"
"Cikány neobsluhujeme"
"Homosexuály neobsluhujeme"

apod. jsou všechny na stejné úrovni, diskriminační a tudíž podle našich zákonů a norem nepřípustné.
 Kohnova 
  • 

Re: Pes 

(14.8.2008 16:51:14)
No, ale to se muze brzo zmenit, jiste zmeny uz jsou na obzoru, treba myslim, ze onehda v TV rikali, ze se zmeni zakon, ze pes uz nebude "vec". Takze krava treba jo, ale pes ne.. zajimave. Osobne si myslim, ze casem, pokud bude vyvoj pokracovat soucasnym smerem, prijde nejakej dobrak i na to, ze by psi meli volit a v hotelech spat v posteli (a v hospode sedet na zidli u stolu, potazmo v metru na sedacce).
 zuzini 


Re: Pes 

(15.8.2008 15:21:18)
Proč Ti vadí, že pes nebude věc? Myslím, že žádné zvíře by nemělo být v zákoně formulováno jako věc
 Anerka 


Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:21:12)
Já mám už dospělé děti - studují VŠ a nikdy bych jim nedovolila lítat po restauraci a otravovat ostatní hosty! Hol nyní je "kult" volné výchovy smradů.
 Jitusch* 


Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 21:16:57)
Vy máte děti a ty ostatní jsou "smradi","haranti" a pod. Trošku silné výrazy.Čímž nechci omlouvat nevhodné chování v restauracích,ale to je taky trošku o rodičích,ne?
 mamina79 


Re: To je opravdu možné???? 

(15.8.2008 15:06:47)
Taky si myslím, nejen proto, že jsem sama matka, ale i kvůli ostatním rodičům a dětem.
Jak by se vám líbilo, kdyby tohle byla diskuze o důchodcech a já bych je nazývala např. "prduši" (předpokládám, že do důchodu nemáte daleko, třeba máte, ale to jedno, uvádím příklad něčeho co by se vás mohlo dotýkat).
Ne všichni mají v dnešní době nevychovaný děti a je to taky o tom, jací rodiče, takové děti.
A myslím, že takových rodičů, co se alespoń snaží dítě slušně vést je tady na Rodině většina.
Jinak: dítě mám malé, do restaurací s ním chodím málo, bydlím na vesnici, není moc kam. A též finanční důvody.
Ale nevidím nic špatného v tom, že rodiče s dětmi do restaurací chodí, ale musí počítat s tím, že budou-li se oni sami nebo jejich děti chovat hrozně, že je můžou vykázat.
Formulace majitele mi osobně přijde dost ostrá, dá se to řešit i jinak, a navíc se zbytečně ochuzuje o zákazníky.
 Zuzana Zoňová 


tolerance je na místě 

(16.8.2008 15:36:10)
Dříve, když jsem ještě neměla děti, mě každé dítě doslova lezlo na nervy. Tehdy jsem taková zařízení, kde na ně nemůžu natrefit, přímo vyhledávala. Třeba při jízdě vlakem ve velkoprostorovém vagonu byla pěkná otrava, když tam pořvávaly děti. Nechápala jsem, proč nejdou matky ohleduplně okupovat kupé, kde vystavují "dětskému teroru" mnohem míň lidí.
Dnes děti mám, baví mě i děti cizí a chodím tam, kde jsou vítané. Čím víc dětí, tím líp;-)
Prostě i lidé, co jim děti vadí mají mít právo na svůj klid a místa, kde je nenajdou - třeba v tomto případě restaurace.
A myslím si, že vše je o domluvě..Kdybychom jeli na výlet kolem zmíněné restaurace a děti by měly strašný hlad, určitě by se dalo nějak zařídit, aby jsme se tam najedli. Pěkně poprosit, dát velké dýško a dětem za odměnu, že jsou tak hodné a tiché koupit po obědě velký pohár:-)
 Hugo 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 14:51:12)
Určitě to už vadilo spoustě hostů a personálu bych se být vámi radši neptal vůbec. Obdivuji se vaší mateřské zodpovědnosti - dítě polité horkou kávou nebo polévkou by vám asi vadilo, že.
 rabuch 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:15:03)
Proč si najednou všichni myslí, že normální rodina s normálními dětmi je v restauraci jen obtížný hmyz? Ráda bych viděla dítě, které 2 a více hodin vzorně sedí a odpovídá tiše na vaše otázky, myslím malé dítě. Nechodíme do restaurací, kde děti vadí, ale pokud mají dětský koutek, tak ostatní hosté musí tak nějak předpokládat, že se tam děti budou vyskytovat. Moje děti NIKDY neruší ostatní, stalo se to jednou a to jsme je okamžitě srovnali. Mám velmi dobře vychované děti, ale jak jednou člověn napíše, že se děti i pohybují a hovoří, hned je ten nejhorší vyvrhel a jeho děti hnusní fracci!!! No jo, naše společnost zná jen veliké JÁ a ostatní ať si slušně řečeno trhnou nohou. Raději s těmito stránkami skončím, to napadání, aniž mě a moje dítka znáte, je hnus!
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:19:27)
Ale děti se mají pohybovat, běhat a křičet!!! 2 hodiny v restauraci? myslela jsem, že jsi rozumná ženská...obhajuju tu rodiny s dětmi, které jdou při výletě na oběd do restaurace, ale ten netrvá 2 hodiny!!! Chudáci děti, které místo pobíhání po hřišti, sedí, chodí a povídají v restauračních zařízeních
 rabuch 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:26:58)
Pokud to vydíš na kratší dobu, mě se to ještě nepodařilo. Než číšník dorazí, než si vybereme - děti si také rády vybírají samy! Pak to taky nějakou dobu trvá, než nám jídlo donesou a než sníme. Pak ještě pití. No my i s dětmi jíme v klidu a ne rychle vlítnout do mekáče, zhlatnou ten blaf a letět. Tomu se u nás říká kultura stolování :-)
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: To je opravdu možné???? 

(14.8.2008 15:30:24)
Dobrá, ale děti dokáže na většinu času zaměstnat výběr jídla, jídlo samotné, případně nějaký mls po jídle...a to určitě nikomu nevadí (pokud po sobě nehází šlehačkou)...ale holt, jako se psy..máš dítě? tak tam nemůžeš sedět a krafat, protože jsi prostě na výletě s dětma a ne na pokecu s kámoškou...nebo si musíš najít podnik, který je k tomu vhodný
 Monika, syn 4 roky 
  • 

Re: To je opravdu možné???? 

(16.8.2008 15:40:35)
Jste si opravdu jistá, že to nikomu nevadilo?
 Lizzie 


Jednou stranou 

(13.8.2008 9:01:57)
..se tomu nedivím. Loni jsem byla svědkem nehody, při níž číšník málem polil pobíhající dítě horkým jídlem. Matky klábosily a potomek jim byl ukradený, kdyby to číšník nevybral, bylo by křiku.
Myslím, že je spousta restaurací, kam děti můžou, prakticky valná většina. Některé mají luxus dětského koutku, tam, kde není..tam se holt dítě musí buď klidně chovat nebo by ho rodiče měli nějak zabavit.
Zvlášť při ,,obědové špičce" je to lítání o hubu.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(16.8.2008 16:33:14)
Lizzie, souhlasím s Tebou, mám sice mrňouse, takovéhle věci zatím neřeším, ale upřímně i mně vadí, pokud někde je uřvané dítě, matka si ho nevšímá anebo se směje tomu jak je to její zlatíčko živý. To mi připomnělo jednu paní u ortopeda, měla odhaduji tak 1,5 roku starou holčičku, bylo tam tedy mnohem víc dětí, ale nejvíc mi vadila tahle a ještě jedna asi 2-3 létá, která se tam vzteky válela po zemi. Tato 1,5 roku stará holka přišla k našemu Matýskovi v autosedačce, většina dětí i malých se na miminko podívá, případně ho chce pohladit, dát mu pusu nebo co já vím, prostě udělat něco milého, ale tahle chytla za madlo a začala sedačkou houpat jakoby ho chtěla vyklopit, Mates se tvářil sic udiveně, ale nevadilo mu to, podával jí ručičku s hračkou, byl to kroužek na kterém měl navlečeno několik jiných kroužků, ona mu to vzala a začala tím nad ním mlátit, že jsem fakt už měla strach, že ho uhodí, zoufale jsem hleděla kolem sebe, zda se ozve matka a dítě okřikne. Když mu hračku hodila do klína, matka se zvedla a le to holčička ještě stihla ještě jednou Maťou zahoupat jak na divoké vodě, matka přistoupila a praví, Ty jsi takovej silák, dyť bude mít miminko mořskou nemoc...no přišlo mi to spíš jako pochvala, ...mrzí mě, že jsem se neozvala, okolo bylo tolik matek a všechny se na tu pro mě ani ne moc hezkou holčičku dívali se zalíbením, jako by viděli svatej obrázek, ale mě to docela rozčílilo, u mě to byl nevychovanej fracek, sic je to dítě, sic malé, nějaká disciplína snad musí být, kor když napadá jiné dítě a kor když takhle malé. Bylo mi trapné něco říct, ale když si to přehraju zpátky, rozhodně se příště ozvu, jen jsem musím přiznat byla zaskočená, že jsem ani nevěděla jak reagovat co té holce říct, aby se třeba její matka neurazila, na druhou stranu mě to ale může být jedno, ona napadla mé dítě, mám snad nárok se ozvat...no jen chci říct, že takovéhle dítě, které rodič pomal pochválí, když dělá bordel do restaurace fakt nepatří a rodiče si t často neuvědomují a tak se přeci majitel i personál musí něja bránit, proč zbytečně potom řešit problém s opařeným, přišlápnutým nebo jinak zraněným dítětem??? V tomto případě je vážně lepší aby tam ty děti nechodily, ale hlavní vina je na rodičích, když je dnes tolik matek s extra volnou výchovou, není se čemu divit.;)
 JanaM76 


Re: Jednou stranou 

(16.8.2008 17:06:22)
Dito ta ošklivá holčička nějak napadla tvoje dítě? Nebylo to spíš tak,že chtěla tvého syna pohoupat a ukázat mu chrastíko? To,že to houpání bylo pomalu na vyklopení a z chrastítka by třeba moje dcera měla asi menší šok,bylo spíš dáno jejím věkěm,rok a půl staré dítě asi nemá potřebnej odhad,taky nevíš,jestli nebyla nějak opožděná a tudíž její chování neodpovídalo věku,ovšem její maminka by odhad mít mohla.I mě vadí jiné "otravné" děti,ale vyříkávám si to s nima sama,popř. s maminkou rovnou,měla jsi se ozvat hned.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(17.8.2008 12:55:05)
Tak to tedy rozhodně nebylo, že by ho chtěla pohoupat a ukázat mu hračku, to snad poznám, krom toho známí, ač mi jejich holčička přijde dost rozmazlená, tak se na mimčo podívá, dá mu pusu a prostě ho pozoruje, pohladí, hračku mu ukáže, ale vážně ukáže, sic jí byli nedávno dva roky, dělala tohle už když jí byl rok a půl, tedy když se Maťa narodil a my jeli na návštěvu. To že také na roce- roce a půl, nevím přesně kdy to bylo, chtěla nakopnout našeho kocoura, resp. do něho kopla, já ho bránila a křikla na ní co to dělá, odpovědí od její matky mi bylo že tomu nerozumí, přitom ona se tak podívala a přestala, no i náš sedmiměsíční syn chápe, když na něj křiknu, že nemá strkat ruce kočkám do jídla nebo tahat za šňůru od notebooku...ať mi nikdo neříká, že 1.5 roku staré dítě neví a nechápe, že se má chovat slušně, neřvat, neběhat, netrápit ostatní děti...bohužel, je to jen o výchově
 MSteflova 


Re: Jednou stranou 

(17.8.2008 13:07:24)
Reaguji na tuto část:
"...ať mi nikdo neříká, že 1.5 roku staré dítě neví a nechápe, že se má chovat slušně, neřvat, neběhat, netrápit ostatní děti...bohužel, je to jen o výchově"

1.5 roku staré dítě nemusí chápat, že nemá běhat. Dokonce ani starší děti to nechápou. Děti prostě někdy řvou, dupou, běhají sem a tam, vztekají se a zlobí.

To je dobré vědět, než si kdokoliv děti pořídí. Jinak doporučuji spíše dospělého kamaráda či partnera.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 18:37:41)
Ano, Lassie, někdy řvou dupou a dělají bordel, ale hlavní chyba je v matkách, které se u toho tváří jak v jiném světě a jakoby se jich to netýkalo, tohle mi vadí, to že to to dítě nemůže chápat ani když mu je potom víc, jelikož si to všechny matky takto ospravedlňují, on/ona to přece nechápe, tak proč je usměrňovat, že? Proč jim neříkat pokaždé když zlobí, že se to a to nedělá, no jo, ono je to vlastně zbytečné, a no tak je teda nechám ať si dělaj co chtěj...pěkná výchova. A mimochodem Lassie, když dítě v tomhle věku ví, že čůrat se chodí na nočník, tak by mohlo třeba pochopit, že se ostatním dětem hračky neberou a že se na cizí věci nesahá~g~
 marketa 
  • 

Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 21:21:00)
jakpak asi budes mluvit za dva roky ;-)
tve dite urcite nebude mit nikdy zachvat vzteku, ze neco nedostalo. take nebude cizim detem nic brat, ty mu to vysvetlis (nebo ho mozna budes rezat, dokud to nepochopi ;-)
take bude vsude je zpusobne sedet a usmivat se a rikat: rukulibam milostiva pani starostova

ono totiz detem do tri let veci nestaci rict jednou, ani dvakrat a doonce ani tisickrat a rezani je take slapa ulicka. ale ono na tebe dojde ...
 ZuziP 


Re: Jednou stranou 

(27.8.2008 2:50:41)
Moje dieta v 1,5 roku malo na haku, ze sa cura do nocniku. A hlucne je dodnes. :-D

Ak by mi cudzie dievcatko islo vykotit dieta zo sedacky, tak sa nebudem pozerat, ale vyriesim to. Sedacku chytim, dievcatku vysvetlim.. hracku z ruky tiez mozem vybrat. Mozem ho aj chytit za ruku a odviest za mamou.
Netreba ho hned nazyvat nevychovanym spratkom.
 Sylvie 


Re: Jednou stranou 

(17.8.2008 13:30:46)
Dito, takže jestli dobře chápu tvůj příspěvek - k tvému miminu přišlo batole, které si s ním začalo hrát. Matka batolete i ostatní lidi v ordinaci si říkali, jaká je to hodná holčička, že to miminko tak krásně houpe a dává mu hračku, proto se na ni se zalíbením koukali. Tobě se to nelíbilo, ptž dle tvého názoru ta holka s tvým miminkem cloumala (ano, chápu, ony ty malé děti doopravdy ještě zpravidla neodhadnou, kolik síly mohou použít), ovšem neřekla jsi na to ani popel, takže matka dítěte se pravděpodobně domnívala, že celou situaci vnímáš stejně, jako ona - že si vaše děti neškodně hrají. Míč byl na tvé straně hřiště - tys vnímala situaci jinak, než ostatní a navíc jsi matkou dítěte, kterému dle tvého názoru bylo ubližováno - měla jsi se ozvat.

MMCH a k té 2-3 leté holčičce válející se vzteky po zemi. No, tak tohle věkové období je pro takové chování typické a ne nadarmo se nazývá "období vzdoru". To není o vychovanosti nebo nevychovanosti, to je prostě spojené s tím, že si dítě začíná uvědomovat, že samo taky může určovat nějaké hranice a pokouší se o to. Celkem nic moc se s tím nenadělá, někdy stačí odvést pozornost, jindy pokusem o odvedení pozornosti dítě ještě víc rozdráždíš a i když já sama nejsem proti občasnému plácnutí přes zadek, tak tohle zrovna nejsou situace, ve kterých by to zpravidla mělo nějaký smysl. Některé děti to prožívají líp, jiné hůř a bohužel zrovna narvaná čekárna ordinace je místem, kde je rodič docela bezbranný. Ani odvléct dítě z doslechu ostatních nemůže, ptž by propásl dobu, kdy by byl volaný do ordinace.
 Alena 
  • 

Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 8:23:39)
Moje dcera si zkusila lehnout na zem a vztekat se asi tak dvakrát v životě, pokaždé dostala plácnutí přes zadek, ať už tam lidi byli nebo ne a věř mi, že už to víckrát neudělala, stačilo jenom naznačit, co bude následovat a hned si to rozmyslela. Myslím, že opravdu všechno na období vzdoru svádět nejde a omlouvají se tím rodiče, které nebaví být důslední a to podotýkám, nejsem žádný Herodes a děti mě občas taky pěkně "šroubují", ale myslím, že 2-3 leté dítě moc dobře ví, že když za něco dostane "přes ruku", že to prostě dělat nesmí.
 MSteflova 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 8:44:12)
Aleno,
už Matějček psal, že děti to válení po zemi a záchvaty vzteku nedělají úmyslně - prostě nezvládnou danou situaci, ovládne je vztek a nevědí, jak jinak to ventilovat.
Děláme to i my, dospělí. Sem tam do něčeho vzteky kopneme, za volantem jsme vulgární, občas někoho urazíme - a pak nás to mrzí. Někdo třeba po sobě hází talíři...tak to prostě je. Máme jednu výhodu, a to několikaletý náskok před těmi caparty(v mém případě 30 let), takže jsme i měli možnost se učit, co funguje, co ne a jak se těmto situacím vyhýbat. A ještě jednu výhodu máme - nepřiběhne k nám pološílená, vytočená osoba a nezfláká nás přímo v na veřejném místě. Ufff, nikdy jsem si neuvědomila, jaké výhody má dospělost R^
 Alena 
  • 

Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 9:53:11)
Tady nebyla řeč o flákání dětí, ale o plácnutí a asi není nic hezčího než vztekající se dítku, nad nímž stojí maminka a usmívá se, jakže je ten její drobek roztomilý a jak projevuje pěkně svoje emoce.
 MSteflova 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 10:01:43)
A já zase nepsala o usmívající se mamince....
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 18:58:20)
No Lassie, Ty asi vychováváš děti jen podle Matějíčkovy příručky se mi zdá;)
 MSteflova 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 19:36:26)
Dito, ten pán se jmenuje Matějček - zdá se, že o něm moc nevíš, když ani jméno nenapíšeš správně. Zde něco o něm http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/491383-zdenek-matejcek

Pokud jsi publikovala ve stejném oboru něco zajímavého, dej mi vědět - přečtu si to též. Nejsem jednostranně orientovaná. Jen si raději přečtu něco od člověka, co má s výchovou dětí nějaké zkušenosti, než s laikem, který si poradit moc neumí (maximálně tím plácnutím). Zjevně nezvládáš to, že s tebou velká část přispěvatelek nesouhlasí...nic si z toho nedělej ;)
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 21:02:48)
Ne, nic o tom pánovi nevím, jelikož se při výchově řídím vlastním rozumem a ne radami psychologů či kohokoliv jiného. Když budu chtít poradit, někoho se zeptám, ale abych na to četla psychologické knížky a encyklopedie a já nevím co, tím se tedy vážně nezatěžuji. Možná je to i tím, že každý radí něco jiného, takže vlastní úsudek si člověk musí nakonec stejně udělat sám. V současné době to poznávám nejvíc ve výživě od doby, co malýho přikrmuju.
 marketa 
  • 

Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 21:10:29)
cizi rady nepotrebujes :-)
inu, komu neni rady, tomu neni pomoci
 MSteflova 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 21:31:53)
Dobře, Dito - řídíš se rozumem.
Tak se zeptám - dá se třeba taková kráva považovat za tvora "vychovaného", pokud nejde do silnice, jelikož jí v tom brání elektrický ohradník? Řekne si ta kráva "nepůjdu tam, jezdí tam auta, není to nejlepší nápad...?" Sotva. Nejde tam, protože by dostala pecku.
1.5 roku staré dítě, které v restauraci způsobně sedí, nedupe, neřve a vzorně se chová, může uvažovat úplně stejně. Nemyslím, že by si uvědomovalo, že ostatní ruší nebo že v restauraci by mu číšník mohl vylét horkou polévkou na hlavu. Jen je mu jasné, že tu ránu může dostat taky...
Jinak já svou dceru už párkrát také plácla - jen to nepovažuji za metodu vhodnou oslavování, ale mé selhání. Odvedení pozornosti funguje stejně tak dobře a dítě přitom nemusím plácat. Když si k tomu vezmu, že dcera je nejvíc protivná, když na ní něco leze nebo je nevyspalá, přijde mi, že řešit tyhle stavy plácáním není fér. Ani my totiž nejsme vždy ve své kůži a nechováme se vždy tak, jak bychom měli.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(19.8.2008 13:03:16)
Já také nejsem zastáncem plácání, fackování atd., samozřejmě je lepší pokud to jde po dobrém, ale prostě to třeba člověku někdy ulítne anebo to je třeba skutečně potřeba. Matka sama musí vědět, kdy je platné použít malinko toho násilí a kdy je to naprosto zbytečné, mě moje máma uhodila jednou, dostala jsem facku asi v 15 a vůbec se jí nedivím, že mi jí dala, jestli jsem někdy od mámy jako malé dítě dostala nevím, nepamatuji si to, expert na to byl u nás táta, v mém případě to bylo dost často lepákování apod. a řekla bych že neprávem, nevím jestli je oprávněný lepák za to, že mi nešlo v první třídě napsat S na fólii...nejsem zastáncem agrese, ale když se dítě začně v restauraci nekontrolovaně vztekat, jak tu někdo psal že zkouší hranice, tak musí občas přece dostat to plácnutí, aby věděl, kam až ta hranice vede, pokud tomu nerozumí slovně.
 Kohnova 
  • 

Re: Jednou stranou 

(19.8.2008 13:13:13)
Dito, myslim, ze se svet nezbori, kdyz se stane, ze matka da diteti facku a nezbori se ani, kdyz ho v afektu zmlati dokulata, ale presto si myslim, ze nasili neni akceptovatelny vychovny prostredek ani v podobe "trochy toho nasili" proste proto, ze nasili se prece chceme vyhnout.
Kdyz dite vyvadi v restauraci, je nutne - bohuzel- ho vynest v zubech, zabranit mu chovat se neprijatelne, i kdyz me to bude stat vytouzeny a treba i zaplaceny obed. To je, podle mne, riziko chozeni s malym ditetem do restaurace.
Pokud by tohle rodice chapali a dodrzovali, myslim, ze by bylo min prudeni proti detem v restauraci, i kdyz, samozrejme, pokud nekomu vadi ciste fakt, ze i vzorne dite minimalni ohledy vyzaduje, nepomuze nic.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(19.8.2008 14:44:36)
Ach jo, to jste tady ze mě udělaly pěknou saň, co by děti mlátila a teď mi říkáte jak to není výchovné? Já jsem nikde neuvedla, že bych to dítě, co nás otravovalo v čekárně zmlátila, jen jsem byla v šoku z toho, že jeho matka se tvářila jako by to bylo v pořádku. Prostě mi vadí přístup matek mouchy snězte si mě, moje dítě má výsostné právo dělat si co chce. Klidně, ať si to dělá, ale doma a neobtěžuje tím ostatní a jestli jste tu všechny co proti tomu plácnutí tak zbrojíte tak nenásilné a dítě od vás nedostane ani vyhubováno, pak se děsím chvíle, až náš Matyáš půjde do školy a vaše děti ho budou šikanovat...no jo ale pro vás to budou vaše zlatíčka, přece je nemůžete uhodit anebo jen říct křivé slovo:( dost této diskuze, ale nechci potkat ani jedno z dětí těch matek, co je takhle vychovávají, na zadek by v tuto chvíli zasloužily hlavně ty matky
 Kohnova 
  • 

Re: Jednou stranou 

(19.8.2008 14:57:30)
Dito, co blbnes? Co te pohnulo k tak mohutnemu rozcileni??
To, co tu popisujes, tu snad nikdo nepsal, nebo jsem to prehlidla.
Hele, ne kazda matka, ktera svoje deti nebije je ta sama, co spolu se svymi detmi terorizuje siroke daleke okoli.
Mezi bitim a vyhubovanim je prece velky rozdil.
Konfliktni situace s detmi jsou resit nenasilne a presto ucinne.
Jasne, ze deti nemaji pravo delat napr. z restaurace kulnu na drivi a jasne, ze v praxi clovek vidi dabelsky mnoho rodicu, kteri by tohle potrebavali nejak vysvetlit.
Taky mas pravdu v tom, ze deti vychovavane bez hranic a tim padem bez pocitu bezpeci jsou potencialne vice ohrozeny tim, ze se stanou agresory (temi, co sikanuji), jenze zrovna tak sikanuji deti bite nebo omezovane nadmerne (naprosto si nemyslim, ze by to byl pripad tveho ditete).
 10.5Libik12 


Re: Jednou stranou 

(19.8.2008 15:37:14)
Hele Dituš, ony tady na tebe mluvily matky, které nějaké to dítě už mají a vědí, co je možné očekávat od osmnáctiměsíčního dítěte.

Tvůj předpoklad o zkaženosti toho batolete velice souvisí s diskusí pod článkem o zabitém Honzíkovi jako zprávě nepodstatné (útlocitné prominou) a zkresleným nahlížením na možnosti dětí bežných matek jako zprávě podstatné.

Proč, když školy různých stupňů opouštíme se znalostí 2 jazyků a dějin Říma, tak nevíme, že:
1) dítě v roce a půl není rozmazlený smrad, který někoho šikanuje, byť by jeho pohupování se sedačkou bylo neobratné
2) To, čemu se říká "zlobení" může facka jedině zhoršit.
3) Jestliže se matce dítě jeví jako panovačné, svéhlavé, zlostné a celkově nechutné, měla by pádit pro pomoc, protože její mateřský pud kolísá.

Zkoušela bych to u maturity.
 Alena 
  • 

Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 21:12:09)
Já na plácnutí nic špatného nevidím a myslím, že právě ty děti, kterým se pořád dokola všechno jenom vysvětluje a vysvětluje potom často dělají rotyku třeba právě v těch již zmiňovaných restauracích, o kterých je tady v podstatě řeč a jak se říká alespoň u nás, jedna správně mířená v pravou chvíli je lepší než dvě hodiny domlouvání a to opět podotýkám, že nejsem z matek, které všechny situace řeší již zmiňovaným plácnutím, ale myslím si, že dítě určitě psychicky nepoznamená, když dostane přes zadek, pokud je k tomu opravdu důvod.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 18:52:20)
Jak už jsem psala, měla jsem se ozvat, byla to moje hloupost, silně pochybuji o tom, že to ostatní vnímaly jako krásnou hru, ale ostatních se to netýkalo. Ona ta maminka si zřejmě myslela, že jsou na její dítko všechny zvědavé, ono lezlo do batůžku chlapci , vypadalo to že je po obrně, a vzala tam odtud pití, ´její matka se stále usmívala, až když si všimla té flašky, tak pro ní šla, no nevím jestli je normální pokud leze dítě někomu do batohu, kabelky či co já vím do čeho...ano, pravdu máš v tom, že jsem jen hloupě seděla a koukala na tu holku, asi to bude tím, že jsem poprvé byla v takové situaci a zvažovala co mám dělat, přemýšlela jsem o tom, že by se to její matky mohlo dotknout, pokud bych holčičce něco řekla já, ale když o tom přeamýšlím zpětně, jsem hloupá, že jsem nic neřekla, no chybami se člověk učí ne?
 MirkaEyrová 


Re: Jednou stranou 

(17.8.2008 18:53:58)
Dito, v roce a půl tomu prostě NEROZUMÍ. Že poslechne, je spíš věcí toho, že dotyčný dospělý něco řekne a ono nemá potřebu v dané věci pokračovat, protože jemu je nade vše dobře vycházet s dospělými (někde jsem slyšela, že hlavní potřebou dětí je dělat radost dospělým; i přesto, že se vztekají v období vzdoru nebo i přesto, že zkoušejí hranice, tj. neposlechnou napoprvé). Prostě v tu chvíli musí zasáhnout dospělák, který řekne "ne, ne" nebo něco na ten způsob, a pak krátce vysvětlí, PROČ ne. Až teprve ČASEM, když od dospělého dostává informace, co je a co není správné a proč, naučí se SAMO rozlišovat, že to a to se nedělá, protože to ubližuje druhým (nebo to někoho ohrožuje apod.). Chyba je, pokud si toho dospělý nevšímá, protože dítě nedostane základní informaci o tom, že se to nesmí a proč, takže vesele příště udělá to samé (a když to pokračuje dál, tak v pěti letech řekněme lze říct, že je dítě nevychované). Jo, a potom je taky chyba ODSUZOVAT dítě o něco živější, které má silnější vůli a má větší potřebu zkoušet hranice - tedy NEPOSLECHNE NAPOPRVÉ. I toto dítě, když ho rodiče budou vhodně vést, by mělo - dle zkušených autorů různých knih - dospět k tomu, že pochopí, co smí a co ne. Ovšem opět - těžko v roce a půl. To bych svého syna musela asi rovnou vydědit, protože jako aspík (mírnější forma autismu) má potíže s chápáním komunikace, takže NECHÁPAL v různých situacích, že to a to může ublížit, ani když jsme to stále dokola opakovali. I dnes v deseti letech se dokáže zapomenout (když je psychicky OK, tak méně často, když je vystresovaný, tak častěji). Přitom když se zapomene v době, kdy je celkem psychicky ve formě, je schopen toho evidentně litovat (když člověk upozorní, že udělal chybu), a omlouvá se. Podotýkám, že dg. dostal až letos, v roce a půl, ani v pěti letech jsem o tomto postižení neměla ani potuchy...
 10.5Libik12 


Re: Jednou stranou 

(17.8.2008 19:02:26)
No Dito,

To je mi tedy tvého Matýse dost líto, pokud vidíš 18 měsíční děti jako zlotřilce, co by měly mít v hlavě jasno:-©
 JanaM76 


Re: Jednou stranou 

(17.8.2008 19:48:31)
Dito
slyšela jsi někdy o tom,že děti asi do 2,5 let si nejsou schopné zapamatovat něco dlouhodběji? Takže když ty dítko okřikneš,že tahá kočku nebo šňůru od notebooku,tak spíš reaguje na ten křik,ví,že dělá něco co nesmí,ale za chvíli nebude vědět CO,že to nesmí bylo.Neznamená to,že bude nakopávat vesele kočku do 2,5 let bo to dřív nepochopí,ale tím,že se mu opakuje,že tohle a tohle se nedělá,tak si to zapamatuje.Ty máš asi doma génia,kterej se nebude mezi 2-3 rokem vzetkat,natož válet po zemi na veřejnosti,nebude si v roce a půl všímat mladších dětí,natož,že by se k nim přiblížil......
Jo a já mám doma ne fracka ale dítě,moje kamarádky taky nemají fracky.
 JanaM76 


Re: Jednou stranou 

(17.8.2008 20:00:30)
Mimochodem já jsem s dětma,když měli vztekací,chodila max. do mekáče,jinak by to znamenalo být jim neustále v patách,krom toho pobíhání dětí v restauraci je i celkem nebezpečný,když vběhnou obsluze pod nohy,taková horká polívka dokážě udělat divy Rv mno a tím vztekacím dítkem může být klidně míněno půlroční mimino co mu rostou zuby~k~
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 19:09:33)
Většina mě tu chytá za každé slovo, nemyslím si že by děti měly mít v tomto věku ve všem jasno, je to blbost, ale mohly by chápat aspoň základní pravidla slušného chování, no ale ono těžko se něco naučí,kdyý ho to nemá kdo naučit...no nic, možná byste v té situaci musely být, aby jste pochopily jak mi bylo, vadí mi děti, které dělají bordel i když chápu že se nudí, tak sakra od čeho jsou tam s nima ty mámy? Aby jen tupě seděly a čučely???Proč je nezabaví?Proč se aspoň nesnaží je zabavit? Tahle se snažila velice chabě a po dvou neúspěších to vzdala a dál nechala své dítě pobíhat a rušit ostatní a vzorně sedící děti, až tedy na tu starší holčičku, se kterou ale její matka vidíc, že to lepší v nejbližší době nebude odešla, jelikož byla na řadě až bůhví kdy a navíc bere doktor nejdřív mimča
 MirkaEyrová 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 19:28:10)
My Tě asi nechytáme za každé slovo, jen je rozdíl, jestli se za ten incident zlobíš na mámu té holčičky, která evidentně neplnila své mateřské povinnosti tak, jak by měla, anebo na tu holčičku, která v tom věku ještě za nic nemůže. Ostatně ani starší dítě podle mě nenese odpovědnost za to, jestli se chová neurvale. Buď za to nesou odpovědnost jeho vychovatelé, kteří ho nevychovávali jak měli, nebo případně nějaké postižení, ale i u toho by se měli vychovatelé maximálně snažit o regulaci nevhodného chování (pokud o něm vědí; my o něm nevěděli deset let - a odborníci nic nepoznali, ač jsme se snažili s někým radit :(;(().
 MirkaEyrová 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 19:29:11)
Prosím, nebudu na netu asi tak týden, mějte se krásně.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jednou stranou 

(18.8.2008 20:40:05)
V první chvíli na to dítě, v té druhé na mámu, ta jí vychovává ta se o ní má starat a hlídat a ne sedět naproti a tvářit jak nevím kdo...Souhlasím že dítě za to nemůže, ale na koho budete mít vztek jako první když vám pes kousne dítě? Snad nejdřív na toho psa ne? Ae i za jeho výchovou je přece majitel
 MirkaEyrová 


Re: Jednou stranou 

(16.8.2008 18:47:39)
Dito, promiň, ale rok a půl staré dítě je opravdu dost malé na disciplínu. Se mi zdá, že v tom věku se dětičky teprve začínají trochu rozkoukávat. - Jo, co byla chyba, že její máma nezasáhla včas, v tomhle věku syna já byla nastartovaná a hlídala každý jeho hnutí, neb jsem chápala, že ještě nezvládá chápat všechny důsledky svých eventuelních činů...
 Lizzie 


Dito, klid. 

(19.8.2008 21:27:34)
Dito,

já to chápu. Hodně lidí se do tebe pustilo, ale vím, že to pro tebe muselo být nepříjemné. A v podobných chvílích se občas těžko reaguje. Takže klid a neobhajuj se, prostě pitomá situace.

K té výchově...jsem bezdětná, ale musím říct, že jsem pěkně rozmazlená, s celkem liberální výchovou..ovšem, co si pamatuji, nemohly jsme někde ani já ani sestra dělat ,,ostudu a bordel". Jo, sestra byla odmalička rozpustilejší a šíleně ukecaná, nejznámější dítě z autobusu a vydyndala si rohlíky z mnoha tašek, leč tohle se netrpělo. A to jsem vztekloun...takže odsuď podsuď. Viděla jsem pár případů, kdy děcka otročí svý rodiče, s kamarádským vztahem to nemá nic společného...a to fakt néé.
 Bára 
  • 

Hlučné děti 

(13.8.2008 9:02:17)
Dobrý den, mám 1,5 starého caparta a restauracím se vyhýbám, protože je hlučný a živý - to je v pořádku, je to dítě, ale mě dělá strašně zle pomyšlení, že si do restaurace přišli lidé odpočinout a můj synek je ruší. Takže teď v létě vyhledáváme zahrádky kde nějaký ten křik nevadí no a v zimě budeme chodit do nákupních center, kde je spousta restaurací v otevřeném prostoru a je tam hluk, takže křičící dítě je jedno. Je to věc majitele. Prostě nechce restauraci rodinného typu, tak ji nemá.Také je chyba na straně bezohledných rodičů, kteří si myslí, že jsou všichni na jejich poklad zvědaví a nechají děti běhat, křičet apod. To sem zažila v čínské restauraci a věřte, že jsem měla zkaženou chuť. Asijský personál byl ale k dětem velmi vstřícný a nad jejich řáděním se jen schovívavě usmíval. Také jejich věc. Nebo restaurace, skupinka jednajících managerů a vedle nich stolek s maminkami, které měli malinkaté děti. Jedno z nich strašně řvalo, dost dlouho, a ona nic. Rušila tím ale ostatní hosty i jednající pány.
 Zutulka+Vojta 5/04+Patrik12/08 


Re: Hlučné děti 

(13.8.2008 9:12:23)
Stejně tak, jako maminky nemůžou čekat, že budou všichni v restauraci shovívaví k jejich dětem, stejně tak nemůžou manažeři čekat, že budou mít v restauraci klid na pracovní jednání jako v nějaké kanceláři. Pokud uvedeš, že děti ruší hosty, kteří se chtějí v klidu najíst, beru to, ale uvádět jako příklad jednající manažery, tak s tím nesouhlasím. Stejně tak, jako mají maminky s dětmi hřiště, tak mají manažeři kanceláře.
 Ala 
  • 

Re: Hlučné děti 

(14.8.2008 17:58:37)
No, ještě jsem nezažila, že by manažeři na pracovním obědě tím rušili ostatní hosty, narozdíl od těch řvoucích a pobíhajících dětí, které ruší nejen ty manažery, že.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Hlučné děti 

(16.8.2008 16:41:19)
Souhlasím s Tebou a ještě na adresu Zutulky, když tedy manažeři mají kanceláře a děti hřiště, proč se ty uřvané děti mají scházet v restauracích? Sama jsi to nepsala a jak píše Ala, manažeři nikoho neobtěžují, nelezou nikomu po stole, nestrkají případně ruce do jídla a neřvou na půl restaurace, nehoní se okolo židlí atd. atd. atd....prostě děti které není možné udržet v klidu prostě do restaurace nepatří, když si tam rodiče chtějí zajít, ať bu´d své dítě vychovají tak, že na návštěvě je v klidu anebo ho dají hlídat, jak jednoduché a prosté, pokud toho nejsou schopni a hlídání nemají, potom musí holt vymyslet jinou dobu kdy tam zajít
 Kami, Johanka+Jáchym 


zvláštní 

(13.8.2008 9:06:25)
Za prvé mě zarazilo, že je to na vesnici, vesnice předpokládám nepřekypuje restauracemi a kavárničkami, tudíž je zde málo možností, kam se s dětmi jít najíst např. při ne¨ějaké příležitosti... A pokud je z toho mála ještě navíc někde přístup zakázán? Ve velkých městech se s tímhle určeitě setkat můžeme a maminky mají určitě vytipované posezeníčko tam, ksde je to pro ně a jejich děti příjemné a nerozčílí je, když na jedné z mnoha najdou tento nápis...Ale na malé vesnici nebo městečku??? Taky by mě to přišlo k vzteku.....
Za druhé mě překvapily důvody, proč.... Kvůli hluku, který vadí hostům penzionu v 1. patře???? A co hluk, který je součástí provozování restaurace? Copak v téhle restauraci se nemluví??? Necinká příborama??? nesměje??? NEHLUČÍ???? Určitě restaurace plná lidí nadělá více hluku, než pár dětí, které se tam naskytnou....Když bydlím nad hospodou, počítám s tím, že nebude hrobové ticho...
jediné, co bych snad pochopila je, že pokud jsou to malé prostory, mohou děti, které běhají okolo, překážet zaměstnancům při roznášení atd.... To ano...

No ještě jsem se tedy s tímto nápisem nesetkal v žádné restauraci a přijde mi to při nejmenším dosti zvláštní....
 ...j.a.s... 


Re: zvláštní 

(13.8.2008 9:22:28)
A tak mě napadá, jak to pak děláte s dětmi, když jdete do restaurace, kde není zákaz ani dětský koutek?
Dovedu si představit, že do dvou let může dítě zrovna spát, nebo si hrát v kočárku apod. Ale jako tříleté, čtyřleté už je živější a je mu dlouhá chvíle. To se mu neustále věnujete? To pak přece nezvládnete sníst to jídlo ne? Já osobně chodím do restaurace na něco, co třeba nechci vařit doma apod., nebo když je něco slavnostního. Asi těžko dám tříletému dítěti biftek a pokud není babyfriendly, těžko mu objednáte něco jiného.
Prostě má to svou logiku, že do určitého věku je lepší s restaurací počkat. Pak je to samozřejmě i dobré proto, že se třeba dítě od šesti let učí, jak se chovat na veřejnosti při jídle.
Jsou jiné babyfriendly, nebo jiné dětské kavárničky apod.
 Tvoje horší já 


Do restaurací chodíme 

(13.8.2008 9:30:05)
Do restaurací chodíme vcelku běžně, asi tak od jednoho a půl roku nejstaršího. Děti vždy byly hodné, protože je návštěva restaurace pro ně forma odměny - o narozeninách, za vysvědčení, o dovolené atd. Nikdy jsme se s problémy nesetkali, naopak se personál choval vždy k dětem mile.
Nevím, jaké jsou u nás zákony, jestli je možné vyvěsit ceduli "Dětem vstup zakázán". Ale za svobodna jsem pracovala v malém penzionu v USA a paní domácí také neubytovávala děti. Neměla je prostě ráda, sama byla bezdětná. Nikdo si nestěžoval.
 skleněnka 


Re: Takže když budu vlastnit samoobsluhu, 

(14.8.2008 12:03:45)
mám právo nepouštět tam staré babky,protože je nemám ráda a protože mi jsou některé z nich nesympatické.Hmmmmm......
 Anerka 


Re: Do restaurací chodíme 

(14.8.2008 13:58:54)
Píšou, že děti do 6ti let NEOBSLUHUJÍ, ne, že tam mají děti do 6ti let zakázaný vstup! Ty neumíš číst nebo co???
 Líza 


Re: Do restaurací chodíme 

(14.8.2008 14:46:45)
Anerko, zlato, on ale v hospodě nemá co dělat nikdo, kdo tam nebude konzumovat. No a když nebude obsloužen, nemůže konzumovat, žejo...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Do restaurací chodíme 

(14.8.2008 14:50:21)
No řekla bych, že děti nemají v hospodě (nejedná-li se o nekuřácký koutek) co dělat vůbec...dají se najít zařízení, kde se i s dětmi najíš ve slušných podmínkách a dokonce tam mají i židličky...stačí se poptat např na benzínce...
 MirkaEyrová 


Re: Do restaurací chodíme 

(14.8.2008 15:00:38)
To jsi mě rozesmála, Míšo:-D~j~. Takže podle Tebe je pro děti správnější - kulturnější, aby při výletech obědvaly na benzínce, než s nimi zamířit do slušné restaurace??? No páni, to je fakt dobrý.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Do restaurací chodíme 

(14.8.2008 15:01:56)
Myslela jsem zeptat se na benzínce, jestli není poblíž nějaký podnik vhodný pro oběd s dětmi...zkus si to přečíst znovu...
 MirkaEyrová 


Re: Do restaurací chodíme 

(14.8.2008 15:07:12)
Aha, mně už to asi dneska z horka nějak méně myslí, tak pardon, no:-D:-D:-D.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Do restaurací chodíme 

(14.8.2008 15:08:30)
To je tím počasímR^
 skleněnka 


Re: No Míšo,tak mě to taky pobavilo 

(14.8.2008 20:21:33)
vzhledem k tomu,že dost často jsou benzínky u výjezdu z města(určitě se netýká velkých měst),už se vidím jak jdu třeba dva kilometry z centra města zeptat se na výpadovku,kde se můžu s dítětem najíst,ha ha ha ha!
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Do restaurací chodíme 

(14.8.2008 15:04:57)
Určitě by tě neposlali do restaurace, kde neobsluhují děti do 6 let...ono vzít obchodního partnera na oběd a odcházet s tím, že skončil díky cizímu capartovi s polévkou na klíně...čistírnu rodiče zaplatí, ale zmařený obchod? A Obchodníci jistě jsou pro majitele restaurace lukrativnější zákazník, než rodiče s dětma...
 skleněnka 


Re: Anerko, 

(14.8.2008 20:16:36)
číst a myslet neumíš ty.Podívej se na jaký příspěvek jsem reagovala,důkladně si ho pro své pochopení tak dvacetkrát přečti a pak se vyjádři,ano?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zvláštní 

(13.8.2008 9:45:35)
Josephine, do restaurací chodíme s dětmi například na výletech, tím pádem v létě poměrně často. Máme aktuálně tři, 4, 2 a 0 roků, a dá se to, zvlášť když je dítě utaháno výletem - zrovna v neděli prostě pospávaly na lavici, než donesli jídlo ;)

Jinak cedule je srandovní, odpověděla bych, že si to do šesti let prostě obsloužím sama ;) Nic o rodičích dětí do 6 let tam není ;)
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: zvláštní 

(13.8.2008 11:10:03)
Taky mě to napadlo, pustit ano, obsloužit ne ~k~?
 Jíťa 
  • 

Jak to děláme... 

(13.8.2008 9:47:38)
odpovídám na tvou otázku, jak to s dětmi dělám v restauraci já. Měla jsem pro dcerku připravený cestovní batůžek a v něm hračky určené jen pro cestování, návštěvy lékaře, úřadů, restaurací ... Ty hračky nikdy jindy nedostala, takže při návštěvě čehokoliv, kde bylo potřeba, aby chvilku zticha seděla, se s nimi zabavila. Za druhé, skutečně i při 3-hodinovém klábosení s kamarádkou u kávičky jsem se jí alespoň minimálně věnovala = pokud se na mě dcerka s něčím obrátila, reagovala jsem (pochválila obrázek, poradila se skládáním puclíků, dala tip, co ještě namalovat, vysvětlila nějakou hru v časopise...). A ve chvíli, kdy se už hraček z batůžku nabažila, jsme zaplatily a odešly. Pokračovat v klábosení jsme klidně mohli i na nejbližším dětském hřišti.

A s tím jídlem... Zas až tak moc jsem neřešila, jesli mají něco speciálně pro děti. Vzhledem k tomu, že návštěvy restaurace nebyly častěji než 3-4x do roka, tak snad dítko mohlo ochutnat např. smažené rybí filé s bramborem, nebo kuřecí řízek (to mají snad všude) a nikdy nebyl problém požádat číšníka o poloviční porci.
 katka+katka 
  • 

Re: Jak to děláme... 

(13.8.2008 9:53:47)
Jíťo, přesně tak. Když někam jdu, i když si jdu jen pokecat, tak prostě dítě nepřestává existovat a musím se mu věnovat. Ale bohužel dost mě zaráží, kolik je matek, které jdou na kávu a pokec a dítě odloží do dětského koutku a buď jak buď. Nedávno jsem dokonce šla s Káťou do jedné kavárny a viděla jsem dítě před ní, které se tam jen tak procházelo. Bylo mi to divné, protože nikde nebyl nikdo, kdo by se k němu hlásil. Zavedlo jsem ho dovnitř do kavárny a zakřičela jsem, čí je to chlapeček. Maminka se přihlásila, chlapečkovi řekla ty si ale zlobivej, dala ho zpátky k ostatním dětem a zase si šla povídat. Fakt, že jí dítě z kavárny samo odešlo, jí ani moc nebral.
 10.5Libik12 


Re: zvláštní 

(13.8.2008 10:41:59)
No to logiku má, já jsem vzala staré děti do lokálu zhruba v šesti letech a tříleté děcko se mnou šlo jednou do vegetky, ovšem nemůžu si pomoct, nelze slušnost a ohleduplnost vymáhat cedulemi se zákazem vstupu pro určitou skupinu lidí.

Mé klidné introvertní malé dítě by například nerušilo při diplomatickém jednání ani v nejmenším i kdyby mu bylo 1,5 roku, zato synátora vzít v devíti do hospody, kde se 20 minut čekalo, bylo nad mé síly, otravoval jak pes (mám ráda psy). Tak holt jsme se věnovali jiným radostem života.
 arsiela, 


Re: zvláštní 

(13.8.2008 13:46:07)
se starším jsem jezdila od jeho 15 měsíců běžně na vandry a dovolené po ČR , samozřejmě jsme jedli v restauracích většinou vesnických.vždycky se nějaké jídlo vybralo,před 13 lety se výživa zas tak neřešila.Nikdy okolo stolu nelítal,seděl bud na klíně nebo na židli.Stačilo s sebou vzít knížku,dítě zabavit.Samozřejmě pak nebyl čas kecat s partnerem,nebo s kámoškou.Ale šli jsme se najíst během cesty,ne se vykecávat.Občas se stalo,že byl syn protivnej tak jsme se vystřídali,jeden s ním byl venku,nebo v autě ,druhý se najedl.
Dotyčný nápis by mě naštval,nelíbí se mi,ale prostě bych si pomyslela něco o majiteli a jela jinam.
A propo,když mám dítě v kočárku,které by tam nejedlo na just bych tam šla,je tam psáno o obsluze ,ne o zákazu vstupu.
 katka + dvě 
  • 

Re: zvláštní 

(13.8.2008 9:50:58)
ona restaurace je zhruba tak tři kilometry max. od Mladé Boleslavi a mám ten pocit, možná že mylný, teď si nejsem jistá, že "vesnice" je vedená jako jedna z částí Mladé Boleslavi... ale fakt to nevim určitě.
 katka+katka 
  • 

Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 9:09:26)
Svým způsobem to diskriminace je. ALE myslím si, že v řadě případů si za to s prominutím můžou rodiče sami. Zažila jsem, že jsme s manželem vyrazili na večeři. V restauraci byla rodina asi s 2-letým dítkem, které rodiče prostě nechali lítat po restauraci jak se mu zachtělo, stejně tak tam mohlo křičet. Rozhovor s manželem probíhal asi takhle - co si říkala? prosím? cože? já tě vůbec neslyším. Pak nám dítě začalo tahat ubrus ze stolu, rodiče vůbec nezasahovali a my jsme drželi své talíře, aby se dítě neopařilo. Jako vrchol bylo, že dítko přišlo, hráblo manželovi do talíře a vzalo si na co mělo chuť. Pak už zasáhl majitel restaurace a rodinku vyhodil. Samozřejmě že matka dítěte mu vynadala, jak je diskriminuje.
Sami doma nevaříme, neumíme to. Chodíme do restaurací s Káťou už odmalička. ALE NIKDY, SKUTEČNĚ NIKDY nás nenapadlo, že bysme jí měli nechat v restauraci běhat, ječet apod. V době, kdy byla ještě malá na to, aby chápala, že nesmí dělat hluk, se s ní prostě jeden z nás zvedl a šel ven. Když bylo jídlo na stole, zavolali jsme si a s Káťou jsme se vrátili. Jinak vždy bereme do restaurace nějaké hračky (malování, mini magnetické člověče - cokoli co zkrátí volnou chvíli). Celkově si myslím, že tyhle zákazy jsou spíš způsobeny neomaleností některých rodičů, kteří své dítka nechají dělat naprosto cokoli. Nejde jen o to, že hluk a křik ostatní hosty restaurace obtěžuje, ale jde docela i o bezpečnost - když dítě lítá po restauraci jako blázen, nelze se pak divit, že ho někdo z personálu může něčím horkým polít, takže si myslím, že majitelé restaurací se i jistí.
 10.5Libik12 


Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 9:15:22)
Já bych v tomto případě požádala obsluhu, aby to řešila. Máme ústa k mluvení.

Zajímavé je, že do skutečně dobré restaurace si můžeš vzít i slona, natož děcko.
 katka+katka 
  • 

Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 9:40:24)
Libiku, my jsme nejdřív požádali rodiče, a ti se na nás utrhli, že jsme k dětem zlí. Pak jsme požádali obsluhu, daní rodiče vynadali obsluze, že je diskriminuje. Pak dítě hráblo manželovi do talíře a to už bylo fakt moc, zvedl se a zařval A dost! Pak majitel poprosil rodinku, jestli by mohla odejít, když si neumí dítě zklidnit. Dokonce jim naúčtoval jen to, co snědli (měli ještě objednáno). A i přes tohle gesto na něj rodiče ječeli, že je diskriminuje, omezuje apod. Možná jsme divní, ale nám prostě vadí, když jdeme na večeři a musíme si talíře držet zuby nehty, protože nám nějaké dítě stahuje ubrus ze stolu, nebo když nám cizí dítě sahá do talíře. Kdyby prostě přišlo a řeklo (lépe poprosilo:-), že chce hranolku bez problémů mu jí dám, ale vadí mi, když se dítě přiřítí a šup oslintanou rukou ti sáhne do talíře a vezme si, co chce.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 10:00:24)
Fuj, sahat do cizího talíře!! Nejen, že by to moje děti nikdy neudělaly, ale asi bych i tomu cizímu jednu přišila. Nedovedu si představit, že by mi cizí (nebo i moje) dítě tahalo ubrus! Asi bych odešla bez ohledu na to, jestli mám objednáno nebo ne. Tohle je na obsluze, aby slušně řekla rodičům, že se jejich dítko chová nevhodně. Ale je jiná věc, jestli rodiče vnímají! Asi bych fakt odešla jinam, pokud by byla možnost.
 Simča 
  • 

Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 12:43:12)
Libiku, v zahraničí většinou skutečně dobré a velmi drahé restaurace při rezervaci upozornují,že nejsou vhodné pro děti např.do 12-ti let(setkala jsem se s tím několikrát).Někde ti vysloveně rezervaci neudělají,pokud chceš přijít i s dětmi(stalo se nám letos v Dubaji).Nebo např. v Rakousku,kde často jezdíme do hotelů, nesmí děti do saun a bazénů bud vůbec a nebo pouze v určených hodinách.Diskriminace?Já to tak nevnímám,zkrátka majitel chce svým hostům dopřát pohodlí a klid,neznamená to,že děti vnímá negativně.
 MM, 2 kluci 
  • 

Katko, souhlas, ALE.. 

(13.8.2008 9:52:02)
... myslím že by se to mělo řešit KONKRÉTNĚ, protože přece není problém v tom, že tomu dítěti je tolik a tolik let, nýbrž v tom, že rodiče mu nekladou žádné meze, je prostě "nevychované"!

Ale jak přijdete Vy, kteří do restaurace s dítětem chodíte a zvládáte to v pohodě, k tomu abyste tam nesměli, jen proto že Vaše dítě nesplňue nějakou věkovou hranici?! Neštve Tě to?

To když tam budou opakovaně dělat binec dejme tomu opilí chlapi kolem 25 let, tak tam pro jistotu dají zákaz vstupu mužům do 30 let??? To by bylo asi nepřijatelné - ale u těch dětí to kupodivu nějak víc lidí chápe... Přitom zásadní rozdíl nevidím. Část dětí stejně jako část ostatní populace se prostě neumí chovat, ale to se přece musí řešit případ od případu, ne nějakou věkovou hranicí!

Nebo ne?
 katka+katka 
  • 

Re: Katko, souhlas, ALE.. 

(13.8.2008 9:56:03)
Musím přiznat, že mě to neštve, já po této zkušenosti naopak majitele vcelku chápu. Navíc nejsem jen matka, ale taky pracuju. Takže já do takové restaurace ráda zajdu na obchodní jednání.
 sunsung 


... 

(13.8.2008 17:41:49)
Libiku naprosto s Tebou souhlasím, vůbec jsem nečekala, že tady bude tolik lidí se souhlasným stanoviskem, že děti napatří do restaurace

s dětmi chodíme do restaurací od nejútlejšího věku /miminkovského/ zcela bez problémů doma i v zahraničí, když brečí odejdu /stalo se jen jednou/
nevím proč bych měla být diskriminována tím, že mám dítě do 6 let, to jako nemám do té doby žít, tedy třeba s manželem, kamarádkou, babičkou, otcem si zajít na večeři?

jediné co uznávám, že po 20 hodině dítě do restaurace nepatří, protože má být v posteli a pak je to místo pro dospělé

argumant, že některé ženy nemůžou mít děti a je nevhodné jim to existencí dětí připomínat je scestné: to když je někdo bohatý, tak by neměl jezdit mercedesem, aby to nebylo líto těm co nemají co jíst, ten kdo je hubený, tak by měl nosit tlusté svetry, aby to nebylo tlustým líto, že on je hubený, ti co bydlí v domě by se neměli stýkat s těmi co bydlí jenom v bytovce, takhle to snad v životě nefunguje nebo ano?:-©
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 10:52:16)
Bohužel mám podobný zážitek, jen u nás tam pobíhlo ještě štěně. Rodiče nejedli, jen popíjeli a o dítě se nestarali. Všimli až číšník dítě přivedl s tím, že opouštělo samotné restauraci.
 10.5Libik12 


Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 10:54:06)
:-D
Číšník nezvládl situaci, měl otravu nechat opustit objekt.
 kotyk 


Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 10:59:48)
Libiku, souhlas ;-). Ale já bych na jeho místě taky neměla ty nervy to udělat, ten člobrdík za to nemůže. Jako nasírací osoba bych však následně rodiče slušně požádala o zaplacení a vyprovodila je ven.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 12:03:32)
Opravdu nevím jak to dopadlo, protože my bleskem dojedlli (i s naším tehdy 5letým synem) a vypadli. Jen vím, že je několikrát žádal, aby si svoje dítě i psa hlídali. Otrávené obličeje, zařvání na dítě, strčení štěněte do tašky a opětovné bavení se jen se svými přáteli opravdu situaci na dlouho nevyřešilo.

S dítětem do restaurace jen vyjímečně, když tak na zahrádku. Pokud dovnitř tak se "maximálně" dítěti věnovat - my jsme si vykládali a pořád se na něco ptali tak si syn připadal důležitě a ani ho nenapadlo někde běhat. Tak jsme to řešili my.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 12:55:52)
Na maminčiny 60tiny jsme si pronajali od našich myslivců hájovnu - tudíž naše ratolesti "otravovaly" jen nás. Pokud jde např. o první den ve škole tak z toho jsme takovou slávu fakt nedělali, pokud slavíme narozeniny kluků tak si uvaříme slavnostní oběd doma.
Jinak hromadné akce v rodině jsme vždy měli pronajatý např. salónek v restauraci a tam cizí hosté nebyli. Možná to bude tím, že nejsme všechno slavící rodina, nebo si oslavu odbudeme fakt doma. Nic ve zlém, prostě každý to má jinak.
 JiBi* 


Re: Každá mince má dvě strany 

(13.8.2008 14:23:03)
Já nevím, proč bych měla z restaurace odcházet já, která se tam chovám slušně a ten hulvát tam zůstat? Toto nějak nekoresponduje s mou povahou. Když někdo zasahuje do mých práv, ohradím se - třeba když někdo vedle mě vykuřuje na tram zastávce. I když toho třeba nenechá, aspoň mu to trochu znepříjemním.
 Moncaka 


Něco podobného 

(13.8.2008 9:16:27)
Zrovna v sobotu jsem se setkala s podobnou diskriminací. Na hřbitov v Buštěhradě je zákaz vstupu s kočárkem. Nepochopila jsem proč.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Něco podobného 

(13.8.2008 9:49:29)
Močo, přece proto, že s dítětem do jednoho roku se nesmí chodit na hřbitov, tuhle pověru jsi neznala? ;) Tak o tebe takhle pečují ... Rv
 katka+katka 
  • 

Re: Něco podobného 

(13.8.2008 10:24:38)
Já jsem tedy pověru, že se s dítětem nemá na hřbitov slyšela. My jsme Káťu jako malou na hřbitov vzali na dušičky, vysvětlili jsme jí, že tam musí být potichu, neběhat, nekřičet. Pochopila a byla skutečně jak myšička. Pak nás viděla, že dáváme na hroby našich rodičů věneček a kytičku a rozhodla se být "akční" a utrhla kytičku, která byla vysazená u náhrobního kamene jednoho zesnulého. Když jsme jí viděli, málem nás ranila mrtvice. Ona v klidku přišla a dala jí na hrob mých rodičů, že to je kytička od ní pro babičku a dědečka. Potichu jsme odešli a před hřbitovem jsme si to vyříkali (už ne tak potichu). Takže máme další pravidlo, kytičky na hrobečky se kupují a nekradou u cizích hrobu
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Něco podobného 

(13.8.2008 10:25:28)
Já mám hřbitovy taky ráda, tuhle pověru jsem četla před pár lety tady na Rodině v rámci diskuse o vejšplechtech babiček, pak jme to tam rozebírali, jak to asi vzniklo. A když jsem teď byla s novorozencem u babičky, tak mi to taky zakázala :)
 10.5Libik12 


Re: Něco podobného 

(13.8.2008 10:50:38)
V té dávné diskusi tehdy zaznělo, že v bezmrazákových dobách byly hřbitovní márnice zdrojem infekce a tak se tam kojenci s nevyvinutým imunitním systémem netahali.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Něco podobného 

(13.8.2008 9:51:36)
Tak to je fakt vrchol. Ja bych popsanou situaci tak v klidu nezvladla. Zrajme bych detatko capla za ruku a dotahla ho k rodicum a velmi durazne a nahlas jim vysvetlila, ze tohle se opravdu nedela.

Kluky mam dva, do restaurace jdeme jen vyjimecne. Vetsinou o dovolene ci na delsich vyletech. Vzdy je problem udrzet deti u stolu, resime to venkovnim posezenim. V uzavrenem prostoru jsme jeste snad s detmi nebyli,, jsme oba nekuraci a ani bez deti restaurace nijak zvlast nevyhledavame. Ale je fakt, ze kluci jsou maly, nevyzaduji to. Mozna se situace zmeni s nastupem do skoly..
No uvidime

Kadopadne se hlasim k nazoru, ze pokud majitel pripevni na dvere ceduli s upozornenim, je treba ho respektovat..
Je to stejne jako kdyz na galanterii visi cedule: se zmrzlinou ne
 Shayla a 3 kluci 


Re: Něco podobného 

(13.8.2008 17:42:27)
A v jedné z restaurací v Krkonoších na Rezku mají zase uvnitř ceduli, že dovnitř smějí max. dva kočárky. Zrovna tam mi to přišlo podivné, protože zas tak málo místa mi tam nepřišlo.
 SendyWendy 


Rozumím tomu 

(13.8.2008 9:28:50)
Mě to nepohoršuje, majitel si určuje podmínky.

 Petra Neomi 
  • 

Re: Rozumím tomu 

(15.8.2008 1:59:03)
Ne, pokud to nemá oporu v zákoně a to nemá, naopak. Když si na něj někdo bude stěžovat, dostane pokutu.
 MM, 2 kluci 
  • 

Tak tam bych tedy nešla... 

(13.8.2008 9:40:49)
... i kdybych v tom okamžiku byla zrovna bez dětí (jako autorčini známí)!

A to jaksi z principu - protože odmítám takto paušálně diskriminační praktiky, což kategorické vylučování celé skupiny lidí (v tomto případě dětí do 6 let) prostě je. Mohou být děti úplně v pohodě, stejně jako děti které dělají binec, ale všechno se to takto hází do jednoho pytle (a dospělí co dělají binec, se neřeší vůbec...) :-(!

Podobný případ: tady u nás jsou dva obchody, kam je zakázaný vstup s kočárkem (cedule na dvěřích) :-(! I když teď už kočárek skoro nepoužíváme - maximálně golfky a to jen někdy - nevkročila bych do takového obchodu už z principu. Dokonce pokaždé uvažuji že je oslovím, co to má jako znamenat, ať se nad tím zamyslí - ale zatím jsem to neudělala (a nejspíš už neudělám, i když by to asi bylo správné)...

To by stejně tak mohli zakázat vstup všem lidem s velkým nosem, lidem s dětmi nebo naopak bez, lidem s nákupní taškou, lidem s pihama - prostě libovolně cokoliv...

Jestli se obávají nedostatku místa a že by člověk s kočárkem třeba zavadil o vystavené oblečení, tak mají řešit tento konkrétní problém - stejně tak může oblečení shodit nebo zašpinit někdo s velkým batohem či taškou, nebo bez ničeho ale poněkud neohrabanější... To by už pomalu do krámu nesmel nikdo. Nebo pokud jim jde o potenciální krádeže, tak kradené věci se dají stejně jako v kočárku schovat v batohu, tašce, pod sukní... atd., a je nepřípustné a priori a paušálně podezřívat jednu skupinu obyvatel (rodiče s kočárky).

U toho případu s restauurací si myslím totéž: POkud se obávají rušení klidu ubytovaných hostů, tak tam mají napsat něco v tom smyslu, a pokud to někdo nesplní (ať už je rodina s dítětem či třeba dospělý opilec, co tam hlučí), tak to řešit konkrétně.

Jediné co chápu, je když je to dáno technickými či jinými parametry, např. herní prvky na hříěti jsou koncipány pro malé děti do té a té hmotnosti, pak jsou holt velké děti, mladistvé a dospělí "vyloučeni" z jejich používání. Nebo nějaké zařízení, jako třeba hlídací koutek v Ikee apod., nesmí přijímat děti pod 3 roky z důvodu pojištění (nebylo by to kryté kdyby se něco staloú), bezpečnosti atd. -
 Pája 2 
  • 

Pro MM a dále pro všechny s těmi hodmými dětmi 

(14.8.2008 9:34:08)
MM, musíte se trochu vcítit i do protistrany – třeba zaměstnanci takovéto restaurace v minulosti zažili mnoho incidentů se zlobivými malými dětmi; možná, že poté pověsili na dveře mírnou cedulku, že pokud…budou řešit problémy individuálně. Jenže i tak třeba řešení jednotlivých kolizí vyvolávaly další střety, trapasy, frustrace… a proto se možná nakonec rozhodlo vedení restaurace věc vyřešit takto definitivně, bez rozlišování!
Stejně tak tady někdo psal o kočárcích. Možná obsluha takové restaurace stále zakopávala o kočárky až jednoho dne vedení restaurace napsalo na dveře, že uvnitř budou max. 2 kočárky a dost - takovýmto nápisům zřejmě předchází nějaká zkušenost...
 MM, 2 kluci 
  • 

od MM - o co mi jde... 

(14.8.2008 12:38:54)
Nejde o to, zda já či někdo jiný má nebo nemá "hodné děti" (to ostatně i značně kolísá ;-)), ale o to, že je nepřípustné takhle generalizovat. Ať mi nikdo neříká, že v restaurace nikdy nehulákal dejme tomu nějaký opilý muž kolem 30ky. Tento incident mohl majitel i personál vnímat jako velmi nepříjemný, ale těžko dá asi na dveře cedluli, která zakazuje vstup 30letým mužům!

Není to tak, že bych se nevciťovala do protistrany, ale takhle to prostě nejde! To by ten majitel postupně mohl postupně zakáza vtsup všem skupinám osob, se kterými kdy měl nějakou nepříjemnost (mladí opilci, zmatení starci, hysterické ženy středního věku... ;-))... Tudy přece cesta nevede!

A nepsala jsem, že jsem proti když je někde omezen počet míst pro kočárky, protože se nich tam víc prostě nejde! Psala jsem že mě pobuřuje zas ten PAUŠÁLNÍ zákaz vstupu s kočárek, bez zdůvodnění, prostě jen tak. A to diskriminace prostě JE! Kdyby šlo o to místo a v obcodě už by byly dva kočárky, nedalo by se tam ani hnout a majitelka by mě slušně požádala zda bych kočárek mohla zaparkovat venku, bylo by to o něčem jiném!

Blbá zkušenost, OK to beru, ale i ta nejhorší zkušenost s jednotlivcem NEOSPRAVDLŃUJE diskriminační přístup resp. chování vůči celé skupině!
 Tvoje horší já 


Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(13.8.2008 9:41:12)
Jinak, pokud vás zajímá, jak někteří vidí matky s dětmi, čtěte:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2005100204
 1.3Magráta13 


Sektářství a tolerance 

(13.8.2008 9:57:47)
je mi celkem jedno, jak si kdo vede svou restauraci. jen je mi smutno z toho, že se v naší zemi rozšiřuje sektářství, nebo lépe řečeno kastování. Kuřácixnekuřáci, matkyxnematky, masožravcixbíložravci...doplň co chceš dalšího.
restaurace jsou tu od toho, aby se lidé najedli, aby se o ně při jídle někdo staral, aby nemuseli po sobě umýt nádobí a mohli si jen tak odfrknout.
Restaurace nejsou dětská hřiště, ani kanceláře.

Mám celkem živé dítě a nikdy jsem neměla problém být s ním v restauraci. Ano, pokud tam byla zahrádka nebo dětský koutek, bylo to fajn. Ale nikdy jsme si nechodili do restaurace hrát. vždycky jsme se tam chodili najíst, oslavovat apod. takže "Teď jdeme do restaurace, ano? V restauraci se sedí u stolu, neběhá se, nekřičí, nerušíme ostatní, protože ani my nechceme být rušeni".
Buď mám mimořádně inteligentní dítě, protože to celkem chápalo, nebo nevím.
A opravdu jsem se celou dobu v restauraci dceři věnovala. Buď jsme si jen tak povídali, nebo jsem měla po ruce knížku, papír a tužku, pexeso nebo drobnou hračku. Když přinesli jídlo, v klidu jsem jedla já i ona, případně další osoby u stolu. Když náhodu nebyla po ruce hračka, z nouze postačí i podtácky na pivo nebo ubrousek.
Absolvovali jsme i pár jídel na výletech s kamarády kuřáky. Zase nebyl problém. oni nám nekouřili před a během jídla a já se naopak po jídle s dcerou zvedla a šla se projít ven, aby si pánové mohli dopřát u rozpitého piva jedno cigáro. Sice nejsem příznivcem, kouření, ale toleruji to.

Když chci, aby se moje dítě vyběhalo a vyřádilo, vezmu ho na hřiště.
osobně mě hlučné, běhající a rozjívené děti rozčilují nejen v restauracích, ale třeba i v čekárnách u lékaře, v dopravních prostředcích apod.
nevadí mi, když dítě pláče nebo se vzteká. Vadí mi děti, které div neskáčí lidem po hlavách, je jich všude plno a maminky se jen uculují, jaké že to mají roztomilé děcko.

Takže babyfrendly ano, ale vocaď pocaď ;)

Tak, a teď mě pánbu potrestá a moje druhé dítko bude třeba zrovna takové :-);)
 myš 
  • 

Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(13.8.2008 9:59:10)
No tak tenhle článek a diskuze pod ním je síla, řekla bych, že ten pán má problém tak trochu sám se sebou....je tam ještě jeden na podobné téma od jedné slečny a jedná se o totéž.

Taky se na toto téma živě diskutuje v blozích na idnesu, někteří si třeba myslí, že rodiče s malými dětmi nemají co lítat letadlama a už vůbec ne na dovolené (je to od nich sobecké), protože děti ruší ostatní pasažéry a tak podobně....
 severanka 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(13.8.2008 11:26:53)
i tihle lidi jednou budou mít děti, a to je naše maminkovská jediná odplata:-)za jejich názory
 Janka.o 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(14.8.2008 16:00:48)
Odplata za názory? Tak to je tedy síla. Já myslela, že názor může mít každý. To, že se už druhému nelíbí je jiná. Já s ním plně souhlasím. Některé "dětičky" neví, co by samou rozežraností vyvedli a můžou za to právě takové "matinky" o kterých článek je. Ale jeho čeká odplata. Moooc pěkný. :-(
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(14.8.2008 16:03:29)
já už si na to tady zvykla...taky si zvykneš...;)
 MirkaEyrová 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(14.8.2008 16:26:42)
Janko, pořád je to o tom, že někteří lidé jsou netolerantní a zapšklí, a příliš snadno odsoudí (nebo diskriminují) jak jednotlivce (aniž by znali pozadí problému), tak celé skupiny najednou. V tomhle případě na základě špatné zkušenosti s pár sobeckými nebo bezohlednými rodiči, kteří kašlou na potřeby ostatních a nevymezí hranice chování svým potomkům, kdosi odsoudí VŠECHNY děti příp. rodiče malých dětí. Co to je, prosim tě, za kravinu? Ano, člověk má právo na názor, ale tento názor jaksi není dost moudrý a tolerantní. Pokud by přešel k činu, pak už by se jednalo o odnímání práv ostatním, čímž by se zase pro změnu on dopouštěl bezohlednosti - přesně stejně jako rodiče, kteří si nevšímají, že jejich děti hulákají v restauraci nebo letadle. Neboť tito zahořklí (nebo možná příliš nezkušení, anebo taky sobečtí...) lidé neberou v úvahu, že jsou desítky jiných rodičů, kteří své děti nenechávají dělat bugr a snaží se je vychovat ke slušnosti a ohleduplnosti.

Všechno je to věc tolerance, soucítění, ohleduplnosti. V případě "letadla" se tu setkávají dvě strany, které jsou úplně stejně bezohledné - jedna strana proto, že nechá děti povykovat, druhá proto, že by nejradši všechny děti sprovodila z povrchu zemského.
 Janka.o 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(14.8.2008 16:58:24)
Ano, člověk má právo na názor, ale tento názor jaksi není dost moudrý a tolerantní? Tohle přece nemůžeš myslet vážně. Kdo posoudí, že zrovna tenhle názor není dost moudrý? :-))) řekla bych, že dotyčný se setkává hlavně s takovými "slepicemi" a tím pádem je jeho názor odrazem toho co vidí. Nedivím se mu, vidím to tady na sídlišti denně. Letadlem nelétám, takže tuhle situaci posoudit nemohu, ale stokrát raději si sednu do restaurace kde nejsou děti, než tam kde lítají a řvou a dokud nezasáhne někd třetí tak se maminky nestarají. Pokud je to bezdětný muž není taková vyjímka, že ho rozčilují děti. Má na to právo, stejně jako má další člověk právo na to, aby neměl rád cikány, důchodce, matky s dětmi a nevím koho ještě. Co se týká majitele restaurace, tak i ten má nárok nemít rád děti. Je to jeho rozhodnutí, jeho restaurace a jeho problém, zda příjde o klienty. To je demokracie, ne to, že na svůj majetek dal vyjímku(na což má plné právo) a tady ho za to jedna "rozhořčená maminka" práskla ČOIce. Jak ubohé :-©.(a opravdu hodně tolerantní) Diskuze jak v parlamentu, přitom stejně nic nevyřeší. Pokud kouknu na ceduli a nelíbí se mi její obsah, vykašlu se na to a jdu jinam, co je na tom složitého?
 MirkaEyrová 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(14.8.2008 17:12:08)
Dobře, Janko, tak PODLE MĚ není dost moudrý a tolerantní. Moudrý člověk podle mě teda chápe, že máma, která nechá děti v restauraci, letadle, na zámku povykovat a lítat, je bezohledná, ale jiné maminky ve stejné situaci zasáhnou a dítě usměrní, a tudíž ji nemám důvod odsuzovat, nenávidět a odněkud vyhazovat. Zajímalo by mě, jak jinak by sis ty mohla představovat moudrost nebo toleranci. Něco jako židi do plynu?:(Rv:-©
 MirkaEyrová 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(14.8.2008 17:18:46)
Navíc se mi děsně líbí to, co tu občas od někoho čítávám: Tvoje práva končí tam, kde začínají moje práva. Jako máma, která dokáže své dítě usměrnit, mám právo jít do restaurace/letět letadlem, a jestliže mi to někdo dopředu (bezdůvodně) zakáže, pak teda dost tvrdě popírá moje práva. Demokracie - dle mých, pravda asi dost naivních, představ je o tom, že lidé jsou k sobě vzájemně tolerantní, nekřičí na sebe, nevyhánějí jeden druhého bezdůvodně odněkud, kde podle zvyklostí mají právo vstoupit atd. Jojo, asi jsem moc naivní. Většina totiž chápe demokracii jako to, že máme všichni rovná práva -že si každý z nás může o ně řvát, a kdo řve víc nahlas, ten ty práva má holt rovnější:-©
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(17.8.2008 12:02:50)
A jak by se podle Tebe Mirko mělo měřit, které děti se chovají únosně a které ne? Jak by se potom personál hádal s rodiči o tom, jak jsou jejich děti neukázněné, když tito rodiče to prostě nevidí nebo vidět nechtějí??? Prostě se v té restauraci jistí, já na tom nic špatného nevidím, jen je to neobvyklé, toť vše
 MirkaEyrová 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(14.8.2008 17:42:46)
Ještě mě napadlo, že řekněme asi má člověk právo nemít rád některé skupiny obyvatel, ALE dle mého názoru tím pádem není moudrý a tolerantní. Potud je to jeho problém. ALE ve chvíli, kdy se objevují cedulky na dveřích, lidé nejsou přijmuti do zaměstnání nebo nejsou hosté vpuštěni např. pro barvu pleti dřív, než udělají skutečně něco, co se neslučuje s právy ostatních, pak je to diskriminace.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(16.8.2008 22:10:21)
On ale nijak nesoudí matky, které děti vychovávají k ohleduplnosti, mluví jen o těch co jsou bezohledné, tak jaká netolerance???
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(16.8.2008 21:53:48)
No nemohu souhlasit. Bohužel má ten pán v mnoha věcech pravdu, prostě takové mámy jsou a i když ne všechny, tak on měl tu čest právě s těmito, nezdá se mi na tom článku nic nenormálního, vystihuje dnešní matky a to tak že dost z nich. Taky tu byla kdysi diskuze o důchodcích a nejedna z nás si stěžovala jaký s nimi měla problém a také se škatulkovalo, stejně jako cikáni jsou pro většinu lidí socky a zloději a když je vidí otvírá se jim kudla v kapse...prostě špatné zkušenosti formují vztah ke všem stejného druhu, když vás kousne žralok bílý, příště až uvidíte žraločí ploutev, řeknete si jakej je to zase hajzl v tom moři a on je to třeba chudák zrovna býložravec...kdo má oči, vidí, že to tak skutečně je, taky jsem máma, ale neuráží mě to protože vím že taková nejsem, koho to uráží, jen ukazuje to, že on takový je, vždyť za pravdu se člověk zlobíR^
 Janka.o 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(13.8.2008 19:20:56)
Skvělý článek.
 Zdenka_ 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(13.8.2008 22:30:25)
Bohužel, ten článek má docela pravdu. Mám 1,5ročního divokého kluka, a když mě rodiče chtěli na můj svátek pozvat do restaurace, tak jsem zásadně odmítla, protože bych se tam zbláznila ho uhlídat. Pro mě by to byla pomsta a ne dárek.
Řev dítěte na pohřbu nebo při prohlídce hradu (která navíc není úplně laciná a tímhle jí úplně všem zkazí), to by mi taky vadilo.
I když sama mám malé divoké dítě, tak by mě podobné chování taky vadilo. Proto taky s ním nechodím nikam, kde nejsem naprosto přesvědčená, že to vadit nebude (tudíž skoro vůbec nikam). Mě samotné by popsané situace byly tak nepříjemné, že se jim radši rovnou vyhnu.
 sawi 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(13.8.2008 23:28:30)
Musím říct, že jsem se královsky pobavila. Pán má moje porozumění.
 zuzkasim 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(14.8.2008 14:49:48)
Mám docela dost živé děti, ale jednou za čas s nimi zvládneme i náročnější akci. V restauracích na dovolené či na výletech jíme naprosto běžně, dokonce jsme s nimi zvládli i pár prohlídek zámků. Přece to neznamená, že po dobu, kdy mám malé děti, se raději kromě parku a hřiště nehnu z domu. Starší syn je vždy na větší akci připraven, ví o nutnosti hezkého chování a je případně upozorněn na možné sankce. Mladší prohlídku zámku zvládne v šátku, jsme vybaveni pitím, hračkou a samozřejmě počítáme i s tou eventualitou, že když se nezadaří, tak jeden z nás s nezvladatelným potomkem odejde.
 sawi 


Re: Jak to vidí někteří naši spoluobčané 

(13.8.2008 23:25:34)
Musím říct, že jsem se skutečně královsky pobavila. Pán má moje porozumění. Výrazy by mohly být trošku slušnější,ale jinak fakt dobrý.
 anex 
  • 

tak nevím 

(13.8.2008 9:45:00)
ale já byla v německu jako au-pair. Můžu říct, že jsme s rodinou chodili do restaurací docela často (ne že by mi tam chutnalo). Ale vždy! Přišel číšník, choval se uctivě a usadil celou rodinu (většinou se chodilo ještě s dalšíma lidma) ke stolu kousek dál od ostatních - bezdětných - zákazníků. Děti se posadily ke druhému stolu - než donesli jídlo, jinak jsme seděli s rodičema u stolu. A číšník donesl omalovánky, pastelky, pexeso a další hry aby se děti zabavily. Nikomu nevadilo, že občas lezly po zemi (tenkrát měly 1,5roku a 5let), byly hlasité.... Já je hlídala aby nelítaly po celé restauraci ale jen okolo nás a nikomu tam nevadily - ani číšníkům. Když nesli jídlo, vždy jsem je držela.
 myš 
  • 

Takováto hospoda je mi krajně nesympatická... 

(13.8.2008 9:45:00)
No já nevím, co kdyby tam bylo třeba důchodcům vstup zakázán, tělesně nebo mentálně postiženým, ženám, nebo černochům, popř. cikánům? Pak by to už diskriminace byla a majitel by se nemohl odvolávat na svobodu podnikání? Jedná se zde o veřejnou restauraci a ne soukromý klub ne?

Kde je teda ta hranice, komu můžu ještě zakázat vstup a komu ne? Co si o tom myslíte?

Osobně jsme nikdy nezažila nějaké scény s cizími dětmi v restauracích a to jsme za svobodna vymetali restaurace neustále, takže myslím, že se to stává vyjímečně a bezohledných rodičů je minimum. Taky nevidím důvod, proč neukázněnou rodinku personál neusměrní místo paušálního zákazu pro všechny....
 Blanka 
  • 

Re: Takováto hospoda je mi krajně nesympatická... 

(13.8.2008 10:10:09)
To " babyfriendly " jsem myslela trochu nadneseně, ale lepší výraz mě nenapadl a souhlasím s tím, že to prostě zavání diskriminací. Personál přece může rodiče upozornit až na místě, pokud už chování dětí přesahuje určité meze a já taky rozhodně nejsem matka, která nechá děti lítat po restauraci a rušit ostatní, ale tady prostě malé dítě ani neobslouží !
 culkaa 


Není to v pořádku, nešla bych tam ani bez dítěte 

(13.8.2008 10:13:29)
Přidávám se na stranu těch, kterým se takové zákazy nelíbí, samozřejmě je na rodičích, aby dítě nějak zpacifikovali a pokud to možné není, tak aby oni sami návštěvu v restauraci zvážili. Bohužel asi to vzniká z toho, že mnoho rodičů nemá dost soudnosti, je to ale jev velmi častý nejen v případě rodiče-děti-restaurace, ale ve všech sférách našeho života. Lidé nerespektují své okolí, jejich svoboda je nade vše a bohužel neplatí, že by měla končit tam, kde začíná svoboda druhého.
Já sama navštěvuji restaurace i s mým pejskem, protože hodně cestuji, a rozhodně ho vždy umístím tak, aby nezavazel v provozu a nikoho neobtěžoval - to,že je na vodítku je samozřejmost, sama mám hrůzu z volně pobíhajících v takovýchto místech. A s dětmi je to prostě podobné (citlivější povahy prosím o nadhled v tomto srovnání).
Jěště jiný příklad - jeli jsme s přítelem vlakem, mě bylo špatně - jsem těhotná, přítel potřeboval pracovat, spolucestující před námi si hodně nahlas pustili na mobilu velmi vulgární film, my doufali, že to brzy skončí - bohužel ani po dlouhé době se tak nestalo a tak je přítel poprosil o ztišení, aby mohl pracovat - od té doby se tam atmosféra dala krájet, byli velmi nepříjemní, mluvili o tom, že to je vrchol a že by to bylo na facku......my jsme nereagovali, srážka s blbcem je opravdu strašná věc....
takže prosím: VÍCE TOLERANCE, ALE TAKY VÍCE SOUDNOSTI !!!
 MartinaNov (dva rošťáci 


restaurace a děti 

(13.8.2008 9:45:00)
souhlasím s tím, že majitel má právo si o svém majetku rozhodovat. Určitě své důvody měl.
Ale rozhodně by mě takový nápis hodně zarazil a do restaurace bychom nešli už z principu (nemluvě o tom, že syn mám 2,5 roku).
Je hodně rodičů, kteří prostě nejsou soudní, děti vezmou kamkoliv a očekávají, že všichni budou nadšeni roztomilostí jejich dítek a budou se jim o ně starat.
My s malým chodíme do restaurací - v létě častěji (zahrádky, taťka se prostě občas chce svlažit pivem), v zimě musíme vybírat, kde není nakouřeno.
VŽDY ale vybíráme takovou, kde může malý sedět buď v kočárku anebo kde mají dětskou židličku. Nikdy malý nepobíhá, jednak se to nehodí a jednak jdeme posedět, nikoliv na přespolní běh, že ano...
Víme, kolik prďola vydrží a tím se řídíme. Sortiment jídla se nám s věkem rozšiřuje, když byl menší, prostě dostal palačinku nebo kousky zeleniny z našich talířů.
Loni jsme byli na dovolené v Bulharsku a plně se stravovali v restauracích. Malý měl svá jídelka, která nám ochotně ohřáli. A musím říct, že bez vyjímky, se veškerá obsluha na nás a malého usmívala, bylo vidět, že mají děti hodně rádi. A to je hodně příjemné, když vidíte, že jsou rádi, že tam jste, byť s malým dítětem.
Ale souhlasím, že ne všechny děti jsou tvárné. Taky jsme potkali pár "parchantíků"...
 Síssa 


Chápu to 

(13.8.2008 9:47:47)
Cedule na dveřích je dost drsná,ale chápu to.Někteří rodiče nechaj děti lítat a ječet jako by byli na hřišti.Jen mě je líto těch kteří maji děti naučené v restauraci pěkně sedět a stejně do téhle restaurace nemůžou.Jak je v příspěvku jinde dobře v této restaurací vaří.A mimochodem kdybych někde jedla a i moje děti okolo lítali a řvali taky by mě nechutnaloRv
 Eva 
  • 

Jsem ráda, 

(13.8.2008 10:12:15)
že majitel našel odvahu a dal tam tu ceduli, on totiž ne každý je zvědavý na rozjivené a zpovykané děti, kterých si matky nevšímají a ona lítají po celém lokále a obtěžují okolní lidi, kteří se chtěji v klidu najíst. Nechtěla bych být pak třeba servírkou, která by nedejbože, nějaké dítko polila horkou polévkou, ta by asi dostala "sodu". A mimochodem, myslím že třeba v Rakousku a v Německu jsou penzionáty a hotely typu "bez dětí", a specializují se na klinety, kteří prostě děti nemusí. A na druhou stranu jsou hotely a penzionáty, které se na děti zaměřují. To je prostě svoboda podnikání. Majitel má nějakou představu o svém podniku a na toto má plné právo. Když se mi to nelíbí, jdu nikam. Můj majetek - sám si rozhoduju, jak to bude nastavené. Bydlím kousek od zmiňované reastaurace, tak se tam určitě vypravím. Díky za dobrý tip.
 Alena 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 10:22:14)
No comment
 Eva 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 10:34:40)
Hmmm, někdo, kdo se nezmůže na vlastní názor.
 10.5Libik12 


Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 11:12:03)
no comment, je dobrý názor ve vztahu k příspěvku.
 taky blanka 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 12:18:19)
Ač je ta restaurace ode mě daleko a s největší pravděpodobností se tam (naštěstí) nikdy nedostanu, tak mě to prostě a jednoduše pobouřilo.
Je to absolutně nechutná diskriminace. Pokud bych já osobně na takovou debilní ceduli narazila, tak ne, že bych tam nešla. Maopak, šla bych majiteli sdělit jaký je totální ignorant.
Souhlasím naprosto s jinými příspěvky - pokud by neobsloužil cikány - to by byl průser. A malé děti nevadí a ještě to tu spousta lidí schvaluje. S dětmi chodíme do restaurace spíše jen o dovolené. Nikdy jsme s nimi neměli problém, sedí a neruší. Jednou nám přinesli i pastelky a omalovánky.
Přemýšlím na jakou instituci přeposlat tento článek, aby se taková diskriminace nedejbože nerozšířila.
Zatím mě napadla jen ČOI.
 taky Blanka 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 12:33:02)
Prvně v životě si stěžuji, ale nedalo mi to jinak. Právě jsem to poslala.


Dobrý den, přeposílám Vám článek na který jsem narazila na www.rodina.cz.
Jako matka dvou malých dětí pevně doufám, že takovéto jednání je protizákonné. Prosím Vás o řešení problému, případně o kontaktování jiné instituce k tomuto oprávněné.

Děkuji Blanka.....(příjmení jsem v mailu uvedla)
 Gabriella, 2 děti 


Blanko, 

(13.8.2008 13:18:46)
četlas můj komentář http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=9834442
o kousek pod tvým?
Majitel téhle hospody před pár lety projevil dobrou vůli a udělal pro děti "zábavu" - jezírko (plastovou kachnu a sádrovou žábu dospělí, myslím, tolik neocení :-) ). Pár let jsme s dětmi v téhle hospodě neměli žádný problém, žádný konflikt s personálem, nepřekážely jim naše dětské kočárky u stolů ani naše batolala. Není to zvláštní?
 Blanka 
  • 

Re: Blanko, 

(13.8.2008 13:28:05)
Tvůj příspěvek jsem četla, do téhle restaurace jsme taky několikrát zašli, vždycky se nám tu líbilo, naše děti naštěstí nepatří mezi "rozjivence", takže ani v tomhle směru jsme nikdy problémy neměli. Možná tam hraje roli opravdu nějaká hodně špatná zkušenost majitele, ale proboha nemůže to takhle zobecňovat.
 Gabriella, 2 děti 


Re: Blanko, 

(13.8.2008 13:47:09)
Máš pravdu, ta cedule není napsaná zrovna šťastně. Ovšem, obávám se, že cedule ve stylu "zákaz vstupu ječících nezvedenců a opilců" by se taky minula účinkem, neb milující rodiče ječících dětí by to vnímali jako zákaz vstupu pro ty CIZÍ nezvedence (naše dítko je přeci zlatíčko), o soudnosti opilců k míře vlastní opilosti ani nemluvě o).
 naďa 3 děti 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(18.8.2008 0:34:26)
Jsem ráda, že jsi to na ČOI poslala. Taky jsem o tom uvažovala, jen jsem přemýšlela jak to udělat, až dočtu diskuzi. Je to diskriminace. Nemá právo na takovýto zákaz. Má právo vykázat z podniku nevhodně chovajícího se zákazníka. My se setkali jednou s tím, že nám nechtěli pustit dítě s platnou vstupenkou na koncert skupiny Olympic (dítě vypadalo na mladší než bylo) s tím, že takový koncert není pro děti. Ptala jsem se kde pořadatel uvedl (jako třeba v kině), že daný koncert je přístupný až od xx let.
Paní měla řečí ....řekla jsem jasně, že za bezpečí dítěte odpovídám já jako rodič a dítě má platnou vstupenku. Až netrpělivý dav za námi a naše upozornění, že si budeme stěžovat jak u pořadatele akce, tak např. ČOI...tak nás paní u vstupu pustila. (se spoustou nepříjemných poznámek)
 Simča 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 13:08:44)
Kdo hodně cestuje a zajímá se,ví,že Eva má pravdu a že v zahraničí je to vcelku normální.Je pravda,že se to týká restaurací spíše vyšší až nejvyší cenové kategorie.Stejně tak ty hotely jsou s dětmi a bez dětí,bazény s dětmi a bez dětí, eventuelně mají děti vstup výrazně omezen.V jednom velkém fitku v Praze mají děti do 18-ti let vstup zakázán,takže neexistuje,aby tam někde posedávaly a čekaly na cvičící mámy.Děti mají pro sebe vyhrazené dvě odpoledne v týdnu na plavání, a to ještě děti od 6-ti(a ted mám pocit,že už to zmírnili od 3let).A my,když máme dvě děti nad 6 a jedno pod 6 tam zkrátka nemůžeme.To je podnikaní a právo na to má každý.Chrání tak klid svých zákazníků a klientů.
 kotyk 


Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 13:34:47)
Simčo, ono dost záleží, co myslíš slovem zahraničí. V Evropě rozhodně není normální mít na dveřích restaurace ceduli "Dětem do X let vstup zakázán". Ano, upozorní tě, že nejsou podnik nejvhodnější pro děti, ale když už jim tam s ním naklušeš a není to pánský klub starých morousů, obslouží tě. Sauny a bazény jsou leckde vnímány asi stejně, jako dítě do x let jedoucí na kole na silnici u nás. V řadě zemí totiž není normální, že plavat už umí tříletý prcek, a ve spoustě jiných se dovíš, že dítě po vkročení do sauny nejspíš zhyne.
 Simča 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 15:50:55)
Nikde jsem nepsala o nápisu na dveřích(i když to už je fakt malicherná poznámka),ale o tom,zda se do restaurací může nebo nemůže s dětmi do X let.Ale upozornuji,je to opravdu spíš záležitost těch hodně luxusních restaurací.A bazény- v pětihvězdičkových hotelích v Rakousku je na dveřích nápis doslova....dětem do X let vstup není povolen z důvodu zachování klidu hostů ....nebo vysvětelní, že se jedná o klidnou relaxační zonu, takže žádné pokrytectví typu...aby se vám vaše dětičky neutopily....
 Eva 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 16:16:13)
Simčo, dík.
 destra 


Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 21:48:40)
...nevim jake zahranici mas presne na mysli, ale pokud jsi se s necim takovym venku setkala, tak potezpanbuh a rozhodne by se to nemelo povazovat za sandard, ktery by mel u nas byt taky tolerovan, jen proto, ze v Rumunsku, nebo kde, to maji taky tak...
Ja cestuji opravdu hodne po celem svete, (hodne statu USA, Asie, Stredni vychod a samozrejme Evropa) a nikdy, zduraznuji, ze NIKDY, jsem se s necim takovym nesetkala. Mozna ze nekde nejsou z deti nadseni, ale jsou natolik profesionalni, ze si sve osobni pocity nechavaji pro sebe a delaji to, od ceho v restauraci jsou - tedy vari, obsluhuji a kasiruji. Vsude maji jidelni zidlicky pro deti, zatim jsem se s tim, ze nebyla setkala jen jednou a to bohuzel v CR, v Podebradech. Vetsinou maji vsude omalovanky a pastelky (to mluvim o zahranici), jidelni menu, a na zaver si clovek jeste muze u vchodu vzit bonbonek. Servirky se velmi casto nad detmi rozplyvaji a povidaji si s nimi. Zaver - sluzby v Cechach bohuzel vzdycky vazly, stale vaznou a asi jeste chvilku vaznout budou...Jste na to zvykle, takze vam to pripada normalni. Bohuzel ale podle sve zkusenosti z mnoha zemi, jak na zapad tak na vychod (neposuzuji zeme byvaleho SSSR a Afriku, tam to fakt neznam), to normalni neni. Dokud to vy, zakaznici, nepochopite a proti naproste neurvalosti lidi, jimz platite za to, aby vam poskytovali kvalitni sluzby, se neohradite, tak se nic nezmeni.Jo a jeste musim dodat, ze jsem se tedy ani nesetkala s tim,ze by v restauracich deti behaly. to tedy nikdy. Male deti jsou v jidelnich zidlickach, vetsi na normalnich. Je pravda, ze tu (ted jsem v USA) chybi v restauracich detske koutky, tak jako casto jsou v ceskych kavarnach apod., coz je sice skoda, ale mozna to vysvetluje fakt, ze si tu deti nemysli, ze se do restaurace chodi hrat, nybrz jsou is vedomy faktu, ze se tam chodi sedet u stolu jist.
 Simča 
  • 

Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 22:52:40)
:-)))......Tak k tomu Rumunsku a bývalým státům SSSR - má zkušenost jen z letoška je hotel Burgh Al Arab v Dubaji a před 14-ti dny luxusní komplex Porto Elounda na Krétě(vstup dětem do 12-ti let zakázán, rezervaci nám ani v jednom neudělali).
 Repulsion 


nepochybuji o tom 

(13.8.2008 23:31:23)
že se v těch emirátech najdou i podniky, kde je zakázán vstup ženám...
 Simča 
  • 

Re: nepochybuji o tom 

(13.8.2008 23:40:48)
I když se to nedělá,tak toto fakt bez komentáře:-))((
 Repulsion 


To by mě zajímalo proč... 

(13.8.2008 23:59:20)
s tím zákazem vstupu žen jsem střelil od pasu, ale každopádně jsou emiráty s lidskými právy dost na štíru a jsou považovány za jednu ze zemí, kde nejvíc bují trafficking jak žen tak dětí - jinými slovy jsem tím chtěl říci, že s takovou zemí se asi srovnávat nechceme - i když mají spoustu peněz z ropy a určitě se tam dá pořídit luxusní dovolená...
 10.5Libik12 


Re: To by mě zajímalo proč... 

(14.8.2008 0:10:07)
To je náš pohled na věc, ptal si se Emirátčanek, jestli do těch hospod chtějí?
 Repulsion 


Libik 

(14.8.2008 0:16:47)
O to vůbec nejde. Jde o to, je naprosto mimo mísu uvádět v této diskuzi příklad ze země, kde si z nějaké té diskriminace hlavu moc nedělají.
 Repulsion 


A ještě pro libika 

(14.8.2008 0:19:46)
Persons sometimes are sold into virtual slavery. Many boys from India, some of whom are as young as 4 years, end up as riders in camel races in West Asia and the Gulf States, especially to the United Arab Emirates, or begging during the Haj. Girls and women end up either as domestic workers or sex workers.

mám se jich taky zeptat, jestli se jim to líbí?
 10.5Libik12 


Re: A ještě pro libika 

(14.8.2008 0:30:30)
To ovšem nehovoříš o náboženských a společenských konvencích dané oblasti, o záležitostech odvěkých a navzdory našemu úžasu o věcech, které místní přijímají. Můžu si o nich myslet cokoliv, ale nic mi do nich není.
Nevím od kolika let jsou určitými skupinami zneužívámy děti v západním světě. Ani to vědět nechci.

 Repulsion 


Re: A ještě pro libika 

(14.8.2008 0:39:46)
pořád si nerozumíme

bavíme se tady o tom, jestli je nebo není diskriminace zakazovat dětem vstup do restaurace. A někdo tady argumentuje, že není, protože v Dubaji je to úplně normální. A já říkám - jak píšeš - že to je pro nás "jiný svět" - tudíž nemá cenu se s ním v tomto ohledu srovnávat. Když jim nevadí děti ve velkém krást a týrat, tak jim samozřejmě nepřipadá divné nepouštět je do restaurací, že...
 Repulsion 


Jaký mají vemirátech vztah k dětem... 

(14.8.2008 0:26:20)
The Bangladeshi National Women Lawyers Association reports that as many as 7,000 boys were smuggled out of Bangladesh for use in camel races in the 1990s. Other estimates have put the number of children taken out of Pakistan for UAE camel races at 30 per month. Though the use of camel jockeys younger than 15 was banned in 1980, children as young as three or four are still often used for racing, according to a recent investigation by the Australian Broadcasting Corporation. To guarantee cooperation, purchased children are routinely beaten or deprived of food. Unable to speak Arabic and too young to fend for themselves alone, the boys learn to comply.
 10.5Libik12 


Re: Jaký mají vemirátech vztah k dětem... 

(14.8.2008 0:41:56)
Ano, ale mluvil jsi o tom, že ženy nesmějí do restaurace.
Tento z mého pohledu hanebný jev není důsledkem tebou popisované bídy, není ani jeho symbolem.

Jestli je vhodné uvést Emiráty jako zemi vstřícnou k dětem (nečetla jsem podpříspěvek) v kontrastu s tím, co píšeš rp kopíruješ v osvěživém anglickém textu (to je ale blbej zvyk), jako argument proti legrační cedulce v české hospodě, je otázka zajímavá ;)
 10.5Libik12 


Re: Jaký mají vemirátech vztah k dětem... 

(14.8.2008 0:45:21)
Aha, takže někde dole je to o tom, že v Emirátech se děti nepouštějí vůbec nikam a tak by se to v Čechách mělo zavést taky, aha:-D:-D

hezké noční nedorozumění, v tom případě beru zpět, neboť v tom případě poznámka o restauracích bez žen byla namístě.
 kotyk 


Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 10:40:55)
Evo, to jako, že v Německu jsou penziony a restauarace, kde mají na dveřích vyslověně ceduli, že tam nesmí děti do 6 let? A to jako kde? Dát si takovou ceduli kdekoliv v Německu na dveře restaurace nebo penzionu, tak je jenom otázka času, kdy se někdo ozve a máš celkem velkej problém. Klidně se můžeš specializovat na dovolenou pro seniory, ale když dítě dorazí, můžeš tak maximálně říct, že to není vhodný podnik.

 10.5Libik12 


Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 10:44:08)
Oni se specializují tím, že svou průměrnost opatří nápisem "smradi ven"? To asi těžko, Už jsem psala, že profilace podniku není o cedulích
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 11:22:41)
Po pravdě řečeno, na zpovykané a neukázněné, event. řvoucí děti nejsem zvědavá nikde, ale jsou místa, kde je jejich výskyt vcelku pochopitelný.
Někteří rodiče ovšem z nějakého pro mne nepochopitelného důvodu vláčejí své děti i na místa, kde je jejich výskyt zarážející. Např. vzít cca rok a půl staré dítě na prohlídku šampaňských sklepů u Moët Chandonojc... to jsem skutečně, ale skutečně nějak nedokázala ocenit.
 10.5Libik12 


Re: Jsem ráda, 

(13.8.2008 11:26:53)
Chtěli to vidět a neměli je kam šoupnout, takový to, když už jsem tady, ať něco vidím, ať to stojí co to stojí. Upřímně, taky nechápu.
 skleněnka 


Re: jo,tohle jsem zažila 

(13.8.2008 13:53:14)
zrovna dneska.Ségra strašně nutně musela vzít tříletou dceru do Německa na sbírku motýlů,kterou musela vidět,ačkoli malá nechtěla jet a řvala že nikam nechce.Neteř bych samozřejmě klidně celý den ráda pohlídala,ségra si zřejmě myslela že malá z toho bude uchvácena a bude z toho mít nějaký estetický nebo kulturní či naučný zážitek,či co,takže ji za každou cenu musela táhnout sebou.
 Fifinkaa 


Myslím, že je to protizákonné 

(13.8.2008 10:44:13)
Myslím, že majitel nemá právo si takovou ceduli vyvěsit. Je to jasná diskriminace podle věku. Chtěla bych vidět, co by se dělo, kdyby si nam napsal "Romové se neobsluhují" nebo "Tělesně postižené neobsluhujeme" nebo "Neobsluhujeme lidi nad 70. let". To už by to bylo v hlavních zprávách a majitel by byl okamžitě popotahován.

Jiná otázka je, jak někteří rodiče nechají své děti se chovat v restauracích, ale tahle cedule to neřeší, postihuje totiž celou skupinu a to není správně. Ať si tam dá ceduli, že rozjívené a nevychované děti budou i s rodiči vyhozeny. :-DDD
 MM, 2 kluci 
  • 

Fifinko, souhlas! 

(13.8.2008 10:46:42)
M.
 adelaide k. 


Já to teda nechápu... 

(13.8.2008 10:44:52)
... kdyby bylo na restauraci napsáno že neobsluhují huváty a nevychovance tak je to o.k. ale to by se taky mohlo stát že budou mít skoro prázdno.

Ono to není v těch dětech, ale v rodičích. Možná že někdo z vás byl už vě tŕech letech dost uvědomělý aby sám dodržoval zásady společenského kontaktu. Já ne, ale naučili mě to rodiče.
Ale někteří rodiče holt svým dětem nemají co pŕedat. Jsou to ti stejní kteŕí vám "zapomenou" dát přednost na kŕižovatce, předběhnou vás ve frontě, v přeplněném autobuse si na vedlejší sedadlo položí s klidem nákup a při slejváku si v nacpané zastávkové budce zapálí.

Ale co my kteří svoje děti učíme slušnému chování prakticky "od narození"? Proč by nesměla do téhle restaurace naše dcera která dokáže v restauraci bez dětského koutku slušně sedět (v krajním pŕípadě se spolu jdeme projít) slušně se najíst (to že jí vedle talíře sedí z jedné strany plyšový Pů a z druhé Slonisko snad nevadí)? Jasně je to rozhodnutí majitele, jeho věc.

Zažila jsem mockrát že mě někdo v restauraci "obtěžoval". Parta puberťaček které se co 30 vteřin rozřehtaly na celé kolo, dva manažeři na pracovním obědě kteŕí telefonovali na celé kolo, parta mladíků v oblecích a HODNĚ dobré náladě (slavili snad úspěšně složené zkoušky), kteří obcházeli stoly a obtěžovali pŕítomné slečny, skupinka důchodkyň které hlasitě komentovaly vše okolo Zejména opováženost dnešních matek které si chodí po kávičkách místo aby seděly doma (v létě, na zarádce, já a kamarádka a dvě spící mimina v kočárku). Bohužel tam tito lidé něměli rodiče kteří by je usměrnili :-)

Já chápu že někdo dává přednost dospělé společnosti (ostatně i já pokud se nám podaří s manželem vyrazit bez dětí), ale zase na druhé straně by si měl vybírat místo téhle potŕebě přiměřené (padly tu argumenty o řádícíh dětech v dětském koutku). Když si člověk vybere restauraci s dětským koutkem, musí počítat s trochou toho "dětského hluku".
 Škrábalka 


Re: Já to teda nechápu... 

(13.8.2008 10:57:26)
Jasan, přijde mi to podobně nesmyslné jako napsat - lidi vůbec neobsluhujeme...
Nakonec nepřítomnost dětí není zárukou klidného pobytu hostů...
Třeba to má jiný podtext, třeba v naší oblíbené hospůdce nejsou nadšeni, když jde dovnitř pes, protože sami mají čubu, která tráví volný čas v lokále...s naší bábou na sebe vrčej, tak chodíme na zahrádku...no je to jen teorie...:-D
 jitulena 


neco podobneho 

(13.8.2008 10:56:15)
V pripade zminene restaurace by me to asi nastvalo, zvlaste kdybych tam prisla behem vyletu s hladovymi detmi. Ale bohuzel podobna diskriminace je take v dalkove autobusove doprave. Nektere spolecnosti neprepravuji detske kocarky a tam teda omluvu nemam. :(
 Pawlí 


Nešla by jsem tam 

(13.8.2008 11:10:51)
Děti máme dvě a v době výletů chodíme do restaurací. Nikdy se nám nestalo že by nás neobslužili a to máme dvě éra (které se samozřejmě snažíme krotit).
Jen by mě zajímalo kde to skončí za chvilku tam může být další cedule "neobsluhujeme blonďáky" nebo "neobsluhujeme ženy v kostýmech" přijde mi to trhlé ale majitel na to nárok má.
Potom ale nesmí být překvapen že přichází o kšefty stejně jako ta obchodnice které vadilo že jedu do obchodu s kačárkem a byla děsně překvapená že jsem šla nakoupit jinam s tím že jim vadí moje dítě nebudu jim vnucovat své peníze.
Právo se rozhodnout máme všichni.
 Pawlí 


Nešla by jsem tam 

(13.8.2008 11:13:03)
Děti máme dvě a v době výletů chodíme do restaurací. Nikdy se nám nestalo že by nás neobslužili a to máme dvě éra (které se samozřejmě snažíme krotit).
Jen by mě zajímalo kde to skončí za chvilku tam může být další cedule "neobsluhujeme blonďáky" nebo "neobsluhujeme ženy v kostýmech" přijde mi to trhlé ale majitel na to nárok má.
Potom ale nesmí být překvapen že přichází o kšefty stejně jako ta obchodnice které vadilo že jedu do obchodu s kačárkem a byla děsně překvapená že jsem šla nakoupit jinam s tím že jim vadí moje dítě nebudu jim vnucovat své peníze.
Právo se rozhodnout máme všichni.
 Gabriella, 2 děti 


Znáte to tam někdo? 

(13.8.2008 11:09:47)
Tedy, já nestačím kulit oči. Znáte to tam vůbec někdo? Už jsem tam asi rok nebyla, ale pochybuju, že by se tam něco zásadního změnilo. Uvnitř je to vcelku normální restaurace, zvenku je udělaná veranda - letní zahrádka. Mezi verandou a silnicí je uzavřený oplocený "dvorek", v levé části dvora parkovací místa pro hosty a vpravo umělé jezírko, kde plavou živé rybky a asi dvě plastové kachny, v přírodním rákosí sedí sádrová žába, šnek a vodník nebo tak něco, mezi lekníny lezou a plavou živé želvičky, prostě v tomhle duchu udělané jezírko. Člověk se základní špetkou inteligence a slušnosti k ostatním hostům tam malé dítě zabaví levou zadní a celá rodina si návštěvu restaurace příjemně užije aniž by rušila ostatní. My jsme tam byli před čtyřmi lety s roční dcerkou a kamarády s ani ne ročním klukem, bez problému jsme měli oba kočárky na verandě a děti pokukovaly pod verandu na jezírko nebo jsme je vzali na chodníček na dvoře (na trávu až k jezírku se nesmí, což chápu). Pak jsme tam s malou byli ještě asi třikrát, vždycky tak po roce a nikdy žádný problém. Netopýra máme doma naopak za restauraci bezvadnou pro děti, protože rybky a želvičky jsou mnohem zajímavější než obvyklé dětské koutky s bednou hraček a stolkem k malování.
Mám z toho silný pocit, že v hospodě museli asi zažít nějakou opakovanou a dost nepříjemnou srážku s blbcem-rodičem, jinak si ten zákaz dětí nedokážu vysvětlit.
 Hanka 
  • 

Jiná formulace 

(13.8.2008 11:40:09)
Sypu si popel na hlavu- naše malá (1,5 roku) už nám několikrát udělala v restauraci slušnou scénu, takže nás by tam nepustili oprávněně. Vždycky se ale číšníka zeptám, jestli jim naše hlučnější a divočejší dítě nevadí- pokud bych dostala kladnou odpověď, okamžitě bychom odešli, zatím se nám to však nestalo:-)
Na druhou stranu švagrová má chlapečka 4 roky, který jí vzorně, sedí jako pěna, pozdraví, poděkuje. Tam mi přijde nefér, když musí odejít od dveří restaurace, kde je toto napsáno. Možná by to omezení mělo být napsané jinak. Nenapadá mě ale jak.
 10.5Libik12 


Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 13:49:58)
Hani,
on číšník tam neni k tomu, aby mu něco vadilo a za hosty mluvit nemůže. Zřejmě tě pokládal při vstupu za velice ohleduplnou osobu, která upozorní, že přichází s dítětem (a je si vědoma, že by mohlo obtěžovat). V takovém případě jde těžko říct:"to mi teda vadí" pak zřejmě čuměl, jak tam malej ďábel jezdí a už nevěděl, jak z toho.

Osobně (bez toho, že bych tě chtěla kritizovat) bych se tě ráda zeptala, proč vlastně s takovým dítětem do tý hospody jdeš. Ty nejsi zřejmě v pohodě, když tam malej řádí, dítě není nadšený a navíc obtěžuješ lidi kolem.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 14:11:21)
Mému synovi je pět a půl roku a teprve v tomto věku - resp. tak od čtyř a půl, pěti - nemám problém s tím vzít ho např. do muzea, do bazénu, do kina, na návštěvu hradu, zámku apod. Syn je dost velký na to, aby nic záměrně nepoškozoval, nikam nechtěně nepadal, neřval jako tur, aby si uvědomoval výklad průvodce a měl o věc samotnou zájem. A musím říct, že je to pro nás oba radost, nikoli opruz, protože se pak můžeme cestou zpět např. bavit o tom, co jsme viděli a zažili... opravdu si neumím představit, co by z toho měl, kdybych ho na podobné akce tahala jako dvouletého nebo tříletého. On by se nudil a mě by jeho projevy lezly krkem, přestože je to moje vlastní dítě. Nemluvě o tom, jak by lezl krkem úplně cizím lidem. Dítě je na tyto věci MALÉ pár let. Pokud už nutně musím během této doby obrážet podobné akce, je daleko rozumnější zařídit si hlídání. Nemám-li možnost hlídání, je rozumnější odložit návštěvu na daném místě na později, až bude dítě větší. To probůh není o tom, že bych já a podobně smýšlející lidé byla BABY ENEMY. Udržíte-li dítě v klidu, OK. Neudržíte-li, je velice sobecké se řvoucím a otravujícím dítětem na místě setrvávat. Poslední zážitek z Epernay (šampaňské sklepy) mne v tom jedině utvrdil.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 16:14:10)
Madelaine,
do těch 4 - 5 let věku je dost možností, kam dítě vzít, aniž by otravovalo sebe, mne i okolí. Třeba do ZOO. ;)
 katka+katka 
  • 

Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 16:26:04)
Já dvěstěpadesátkrát a pokaždé stojíme většinu času u lachtanů (ty zvířata už skoro nenávidím:-)
 Jíťa 
  • 

Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 16:49:51)
A dítě tam taky bylo 20x? A i kdyby bylo, tak ho to hned tak neomrzí.

Jde o to včas si rozmyslet, jestli to co je zábavné pro mě, nebude opruz pro dítě. Pokud to dokážeš správně vyhodnotit, dítě ti obvykle nezlobí.

A batole je skutečně malé, aby pochopilo, že když ty s ním prožíváš opruz na pískovišti, tak by ti to mělo oplatit a prožít si s tebou opruz někde jinde.
 MirkaEyrová 


Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 17:10:11)
Madelain, my jsme ten nejútlejší synkův věk strávili po parcích, lesích a EXTERIÉRECH blízkých hradů. Nad tři roky jsme začali být aktivnější, ale zase - nechodili jsme do zámků s průvodcem, neb jsem VĚDĚLA, že hodinu nevydrží být v klidu. Obráželi jsme i výstavy, ale respektovali jsme přirozené potřeby dítěte - že ho to nebude bavit třeba hodinu, takže jsme vždycky spíš jen tak nakoukli na deset patnáct minut a zase šli. Je pravda, že jsme celkem skromní a nemusíme mít nutně k svému životu velké množství časově náročných akcí (pořádně projít výstavu i se čtením komentářů, koncerty apod.). Když už jsme si toužili někam vyrazit (dvakrát třikrát do roka?...), požádali jsme babičky o hlídání a šli sami. Na hodinové prohlídky zámeckých interiérů jsme si troufli někdy v sedmi letech synova věku.

Jinak pro malé děti určitě lze čas od času nalézt (i přes internet) akce, které baví i děti - loutkové pohádky v divadle, putovní výstavy hraček (jedna krásná byla před nějakou dobou v Brně - a byla interaktivní, většinu hraček si děti mohly vyzkoušet), sem tam se vyskytují po republice expozice hraček trvalé, každou chvíli jsou různě po republice výstavy železničních modelů, jízdy parním vlakem...
 MirkaEyrová 


Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 17:13:44)
Jo, bezva atrakcí - zvláště pro kluky - jsou menší nádraží, kde ale přece jen nějaké vlaky projedou;).
 Alena 
  • 

Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 17:13:59)
Tady ale přece nejde o to, aby rodiče brali děti do restaurace, aby je zabavili, není to myšleno jako celodenní program, ale někdy prostě chceme jít na dobrý oběd či večeři i s dětmi, proč ne ? A pokud nebydlíme ve velkém městě, tak opravdu není tolik možností vybrat takovou restauraci, která je na děti přímo připravená, když už dětí nemají rádi, mohli by je alespoň tolerovat ne ?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 17:15:22)
Já myslím, že děti, které neřvou jako sirény, neběhají po restauraci jako splašené, neotravují personál a ostatní hosty TOLERUJE prakticky každý...
 Repulsion 


Monty 

(13.8.2008 17:20:50)
Ahoj :)

Když maj na dveřích cedulku, tak asi ne...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Monty 

(13.8.2008 17:28:03)
Ahoj. ;)

Ad cedulka - proto taky píšu PRAKTICKY KAŽDÝ.
Osobně jsem podobnou cedulku nikde v ČR neviděla, takže to pokládám spíše za výjimku.
 Sylvie 


Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 17:29:57)
každou chvíli jsou různě po republice výstavy železničních modelů

Che, Mirko, tak můj manžel by tě poučil, že vláčky nejsou pro malý haranty, ale pro dospělé, ptž děti by mohli vláčkům ublížit Ono když se to vezme kolem a kolem, tak taková pitomá lokomotivka čmoudící za jízdy páru může stát klidně třicet i víc táců, takže při podobných akcích občas mívám svírání žaludku, abych stihla svý skřeťáky uhlídat a oni sáhnutím do kolejiště nenapáchali škody. Pravda, tahle možnost je naštěstí částečně eliminována tím, že do kolejí ty menší zpravidla tak jako tak nevidí, pokud je zrovna nemám v náručí. Na druhou stranu děti se při podobných příležitostech začínají nudit daleko dřív, než jejich tatínek, takže tak jako tak s nimi musím předčasně odcházet a čekat venku.
 MirkaEyrová 


Re: Jiná formulace 

(13.8.2008 18:01:15)
Sylvi :-D:-D:-D.

Jinak ty modely budou spíš pro tří, čtyřleťáky, rok a půl velké děcko si myslím, že tohle neocení. A ono možná ani výstavy hraček, pokud není část exponátů "hracích". Jsem si to uvědomila minulý týden na zámku, kde je v jednom pokoji poklad:-) v podobě (úžasných) hraček po zámeckých dětech. Batole možná tak dvouleté z té úžasné výstavky asi nic moc nemělo, protože si s těmi hračkami chtělo hrát a nechápalo, že na ně nesmí sahat. Naštěstí se nechalo ošidit - maminka šikovně odvedla pozornost k čemusi jinému.
 Lizzie 


Památky 

(13.8.2008 18:51:49)
Monty,

na památkách je to s malými dětmi různé. Někteří tříletí prckové jsou zlatý - mlčí případně to lehce komentují, prohlíží si a jsou nějak tak v pohodě...no a pak jsoui starší, a naprosto ,,nepřizpůsobiví", ale tam je to z velké části chyba rodičů, kteří na ně absolutně kašlou a myslí si, že si z nich asi sednu na p!del, resp. na tu truhlu, do které se dobývá nezdárný potomek.

Co se mimin týče...Já fakt uznávám, že i rodiče tu památku chtějí vidět, ale když se dítě rozpláče, rodič se nemá k odchodu a ostatní návštěvníci už jsou hodně nervózní, je to zatrápená situace...ano, v extrémním případu můžu rodiče s dítětem vyvést, resp. doporučit jim odchod, zatím jsem to neudělala - rodiče buď byli soudní a vyvedla jsem je na jejich žádost, nebo se to nějak přetrpělo..neměla jsem k tomu odvahu, neboť jsem si dovedla představit, že rodič, který tu soudnost nepobral poté, co dítě prořvalo pět místností zpátky by se asi ,,odejít" nenechal. Ale tuhle tam bylo hodně mrňavý miminko, který celou prohlídku prospalo v šátku, takže pohoda...

Ale paradoxně nejhorší zkušenost jsem měla se dvěma cca 8 - letými kluky. Rodiče už jich měli asi také plné zuby, pravděpodobně jim zaplatili lístky, zašli si někam na kafe...a kluci celou trasu neskutečně, ale opravdu neskutečně řádili. Ty snad prudili programově. Dopadlo to tak, že v předposlední komnatě, poté, co se pokoušeli vlézt do jakési nádoby je seřvala jiná návštěvnice a oni zkrotli. Bylo nás tam cca 7, tedy dětská sólo akce. Oba kluci pak zmizeli podezřele rychle a já s pány rodiči neměla tu čest....

Většina rodičů se zeptá na délku prohlídky, zda tam můžou vzít děti toho a toho stáří a odpovídá se jim, že to musí posoudit sami - jak to potomek zvládne.

Nicméně do šampaňských sklepů bych si to s malým dítětem nelajzla..už proto, že by se fakt příšerně nudilo.
 zuzkasim 


Re: Památky 

(14.8.2008 15:05:18)
Přesně tak, starší syn byl s náma na prohlídce zámku poprvé, když mu bylo něco přes rok, byl v krosničce na zádech a téměř ani nepípl, snažili jsme se ho zabavit. Teď jsou mu 3 a mladšímu necelý rok, zvládli jsme to zase, starší prostě věděl, že tam musí být potichu a nic nesahat, komentovali jsme mu vše tak, aby tomu aspoň trochu rozumněl, mladší byl v šátku, chvíli spal, pak se zabavil. Myslím, že jsme nikoho nerušili a prohlídku si užili. Kamarádka se na to se svým dvouletým synkem necítila, tak prostě nešla.
 Vrtichvostova 


Re: Památky 

(17.8.2008 20:05:56)
K dětem v kulturních zařízeních bych něco málo dodala.Nemluvím o malejch dětech, ale o větších, "nepřizpůsobivých".
Pokud je dítě během návštěvy muzea, hradu, galerie "neklidné" nemusí to být vždy vina rodičů.Spousta institucí se snaží vycházet vstříc rodinám s dětmi a z fádních prohlídek (u kterých bych občas usnula i já) se snaží udělat něco poutavého, zábavného, aby si návštěvníci vůbec nějaké info odnesli a mohli říct, že tam to je fakt zajímavý a příště půjdou zase.Některá muzea připravuje pro starší děti vtipně dělané sešity s úkoly, nebo zajímavý výklad a rozbor jednoho vybraného díla.
Neříkám, že rodiče jsou svatí, ale vštřícnost by měla panovat na obou stranách.
JInak já chodim s prckem od narození všude, nyní je mu 19 měsíců, občas ho chytne rapl, ale vždycky se to nějak vyřeší samo.mám štěstí že je "rozumnej"
;)
 Teraza Horáková 


Re: Památky 

(17.8.2008 20:09:15)
Swetlex, myslím, že mnoho lidí u prohlídky zámku pochopí i kojení......

ale snaží-li se děti přeřvat průvodkyni, případně ona je, pak je asi něco špatně.... psala jsem, že třeba jsou rodiče z druhého konce ČR a Hlubokou vidí poprvé a naposledy v životě, ale..........

prostě tam nejsou sami a otráví výklad celé skupině... nic víc, nic míň.
 Lizzie 


Re: Památky 

(19.8.2008 22:56:53)
Terezo,

souhlasím. Hlavně ty zámky - ty jsou fakt pro lidi, které to zajímá. Někde je např. oživením pro děti ukázka dětského pokojíčku s panenkami apod., ale pořád jsou to místa určená těm, kteří se zajímají o historii a vyčítat fádnost pro dítě není na místě. Jasný, teď působím jako obrovský suchar...
 Teraza Horáková 


Re: Památky 

(19.8.2008 23:09:17)
No, Lizzie, tak jsme sucharky dvě. To chvíli vydržíš :-))) R^
 Lizzie 


Re: Památky 

(19.8.2008 23:17:47)
V pohodě. A víš jak...občas se ti sjede i zájezd dospělých, kteří jsou na zámku prakticky nedobrovolně, pomyslně si div nedáš nohu za krk a oni se na tebe stejně otráveně šklebí.
Ta děcka občas alespoň nějaký ten úsměv a srandičku ocení.
 Teraza Horáková 


Re: Památky 

(19.8.2008 23:59:11)
Lizzie..... to je úhel pohledu. Naopak (my jsme toho fakt letos vymetli dost) nás drtila průvodkyně, co měla krátký sukně, a velmi sladkým, tichým a monotónním hláskem cosi mlela (ani ti nejblíže ní, netušili co).

Na zámku Český Šternberk byla holčina malá, hubená, pěkná - zase jsme na sebe s manželem jukli, že si to raději přečteme a pak spustila - a to byly právě ty zajímavé historky, zmákla celou genealogii rodu Šternberků (včetně Jemniště), občas přidala fórek atd....

Smát se bude dítě, které to chápe, klukům se líbil vycpanej krokodýl, zbraně atd.... tak jsme popošli a špitali jsme si, ale když pláče prcek a maminku zajímá výklad...... nebudu se opakovat, fakt to byla skupina cca 40-ti lidí.

 Lizzie 


Re: Památky 

(20.8.2008 0:15:07)
Terezo,

já teď měla na mysli větší děti - tak od pěti let výš. A s těmi historkami máš pravdu - to je ono, jenže, když ani ty historky lidi nezaujmou, je to bída.

S miminama je to prostě tak, že rodiče by měli mít soudnost...pokud jí nemají, zkazí prohlídku dalším 30 lidem a když jim doporučím, zda by po 30 min. křiku nechtěli využít možnost dřívějšího odchodu, může se stát, že si vykoleduju na přesdržku a hlavní roli v článku publikovaném tady.

Jsou fakt místa, kde je potřeba slušnýho, resp. přijatelnýho chování...někdy je toho dítě schopno ve čtyřech letech, jinde dělají brajgl devítiletí (což už je na pováženou).
 Teraza Horáková 


Re: Památky 

(20.8.2008 0:25:06)
Lizzie, to se budu opakovat. Jednou s námi bylo 3 leté dítě, naprosto v pohodě, fotili s tátou.

Na Šternberku prcek cca 4měsíce - půl roku, ještě nechodil, maminka ho nosila v šátku (nebo klokance), prostě na břiše. Celou prohlídku brečel..... A s cca tříletým tam poletoval tatínek, toho to nebavilo (ani jednoho - synka výklad, tatínka hlídání), takže chvílema synek běhal, ječel......


pak jsme byli zase jinde a tam 6-ti leté dítě (Hluboká???) přes veškerá upozornění neustále lítalo za zábrany, tam to píská..... průvodkyni vytekly nervy asi na 8mý pokus.......


Našim klukům je 9. Žádní "žrouti" historie to nejsou, "a zde vidíte dědečka a prababičku, dědečkovi ustřelili hlavu v bitvě o...., prababička se dožila požehnaného věku", s nimi fakt nehýbá.....

zaujmou je hračky z té doby, některé obrazy (viz. Hluboká, tam přimaloval malíř opičku... atd.), zbraně....., ale třeba už i intarzie (jakékoliv), protože jsme se bavili, jak to bylo těžké je vytvořit, zajímavá kamna..... a když se nudí, prostě jeden z nás popojde a šeptáme si o tom, co je zajímá..... buď já, nebo táta...... jde jen o to, neotravovat ostatní.
 Lizzie 


Re: Památky 

(20.8.2008 8:58:24)
Terezo,

přesně tak - hračky, obrazy. Ty historky byly myšlené k dospělým...

 Hanka 
  • 

Re: Jiná formulace 

(14.8.2008 23:07:16)
Libiku, bylo to tak, že naše dítě bylo vždycky u jídla hodné a klidné, takže když jsme slavili výročí, vzali jsme ho s sebou. Byl všední den navečer, v restauraci (4 oddělené místnosti) bylo asi pět lidí. Jenže malá byla tak vyjevená z nového prostředí a nových věcí na stole, že začala všechno brát a po zákazu začala brečet a vztekat se. Měli jsme jídlo na stole, řekla jsem číšníkovi, že se za malou omlouvám, jestli se s ní nemáme vystřídat venku. Řekl, že je to v pohodě, že to nevadí.
Zkusili jsme to pak ještě jednou a když se to opakovalo, začali jsme se restauracím vyhýbat. Teď ale jedeme na dovolenou, tak nevím, jak to uděláme, nechce se mi celý týden vařit. Občas se člověk s rodinou prostě někde stravovat musí.
 10.5Libik12 


Re: Jiná formulace 

(14.8.2008 23:22:44)
Aha, tak to sis zbytečně sypala popel na hlavu, coby hospodský štamgast se řvoucím dítětem:)
 Dana 
  • 

Do restaurace občas také chodíme 

(13.8.2008 11:46:04)
Máme dvě děti ve věku 6 a 4 roky.Do restaurace s nimi chodíme hlavně o dovolené.Se starší holkou jsme byli poprvé,když jí bylo 10 měsíců a žádný problém nebyl.Vlastně jsme se nikdy nesetkali s negativní reakcí.Máme ale klidné děti,které jsou zvyklé od malinka s námi stolovat.Jít do restaurace je pro ně taková spíš sváteční událost a vždy se na to moc těší.
Cedulku na dveřích restaurace nechápu.Asi si tam myslí,že všechny děti do 6 let nikdy nejedly doma s rodinou u stolu :-).
Naštěstí je taková restaurace dnes už asi opravdu výjimkou.
 Masurko 


Doslovně! 

(13.8.2008 11:48:34)
Cedulka říká, že děti neobluhují, ale neřeší jejich vstup, já bych se toho nebála, natruc bych tam šla s malým dítětem, sedla si, vyndala mu jeho pití, a docela by mě zajímala reakce personálu, co myslíte, zavolali by policií? To jen taková úvaha.
Souhlasím s tím, že si spousta rodičů neuvědomuje riziko pobíhajících dětí po restauraci, ale taková cedulka taky není řešení.
 Anerka 


Re: Doslovně! 

(14.8.2008 14:46:36)
Proč se cpeš někam, kde tě nechtějí? To jsi taková ubožačka???:-©
 Mortadela 


Re: Doslovně! 

(14.8.2008 14:54:44)
Anerko, na agresivitu je výborné se najíst. Nemáte-li po ruce žádnou kaloricky vydatnou stravu, dobře poslouží i čokoládový bonbon nebo müssli tyčinka.
 tej-ko 


Jsem majitelka restaurace 

(16.8.2008 18:34:41)
Co dodat ke všem přízpěvkům, ani jsem je všechny nečetla...
Jako majitelka restaurace a hotelu, ale zároveň matka dvou malých dětí, nechápu rozhodnutí o vyloučení dětí z restaurace.
Musím přiznat, že dokud jsem byla bez dětí, bylo mi jedno, jak se děti v restauraci zabaví, nikdy jsem neměla problém, trocha hluku a dětský pláč k dětem patří a nikdy si hosté nestěžovali. A jako matka musím přiznat, že jsem rozšířila počet dětských židliček v naší restauraci a zřídila "košík" s omalovánkami a několika dětskými hračkami. Není to finančně náročné a rodiče se nám spokojeně vracejí.
A mě dělá radost jednou za čas doplnit zásoby hraček, ořezat pastelky a kouknout na výtvory našich malých hostů :-)
Také jsme rozšířili sortiment na dětské limonády...
Náš zákazník, náš pán. Co dodat.
 Lucka + 2 zlatíčka 


ubytování 

(13.8.2008 11:52:51)
A mohou se tam rodiče s dítětem mladším 6 let ubytovat? Nebo to se taky nesmí? Myslím, že v pokoji děti nadělají větší "bordel" než při jídle ...
 tej-ko 


Re: ubytování 

(20.8.2008 13:21:22)
U nás jo :-)
Máme i postýlku. nebo je máme nechat spát před hotelem? Rozlišování je absurdní... Nejvíce bordelu dělají puberťáci bez dohledu rodičů. ale jsou to taky hosté, takže je usměrníme, pokud jsou hluční a doufáme, že z toho vyrostou :-D
 Gita05 


Re: ubytování 

(25.8.2008 23:38:05)
Teiko, a kde to je? Zni to skvele ...
 Lu 
  • 

Do určité míry to chápu 

(13.8.2008 12:35:54)
Děti už mám dávno odrostlé a do hospody už dávno chodí samy :-), takže to osobně neřeším. Nejsem právník, abych posoudila zákonnost nebo nezákonnost takové cedule. Zásadně se mi příčí diskriminace kohokoli z jakýchkoli důvodů, ale myšlenku, která je za takovou cedulí, docela chápu.
Cca před rokem jsme byli taková menší sešlost večer v restauraci. Přišla mezi nás i kamarádka s malým synkem (4 roky) a vypuklo rodeo. Předesílám, že synek má naprosto volnou výchovu, takže je pořádně oprsklý a nikoho v ničem neposlechne. Jeho zájem se (naštěstí pro nás, ale naneštěstí pro ostatní) soustředil na ostatní stoly v restauraci, které byly téměř všechny obsazeny (doba večeří). Chlapeček lítal po lokále, hulákal, bral věci ze stolů, sedal si k cizím stolům, vysloveně obtěžoval cizí lidi. Lidé byli zpočátku docela baby friendly, jak to tak bývá. Ale postupem doby, když jim už poněkolikáté něco zahulákal do uší nebo se jim usadil u stolu, začali být pochopitelně nepříjemní. Kamarádka ho občas přivedla zpátky k našemu stolu, ale on za chvíli zase odběhl a pokračovalo to dál. A to nemluvím o personálu, kterému se dost pletl pod nohama. Byla jsem ráda, když jsme odtamtud konečně vypadli, protože mi to celé bylo nepříjemné, i když nešlo o moje dítě.
Chtěla bych tím je říct, že ti, kdo volají po toleranci, by si mohli uvědomit, že tolerance je třeba na obou stranách. Je jistě oprávněné, že maminky s malými dětmi chtějí, aby děti byly v restauracích tolerovány. Řekla bych, že většina podniků a většina hostů s tím nemá žádný problém. Ale je třeba tolerovat i to, že lidé se přišli do restaurace v klidu najíst a případně si v klidu popovídat, a ne tam marně celou dobu usměrňovat cizí rozjívené dítě.
Tím samozřejmě nemířím na rodiče, kteří to mají zvládnuté a jejich děti takové nepříjemné situace nevyvolávají.
 Repulsion 


Je to naprosto nevhodné, neprofesionální a nepřípustné... 

(13.8.2008 12:44:40)
Mají si tam napsat: Vyhrazujeme si právo neobsloužit a vykázat z podniku hosty, kteří svým nevhodným (např. hlučným) chováním budou rušit ostatní - a mají v tom zahrnuto jak nezvládnutelné děti tak opilce... a diskriminační to není...
 taky Blanka 
  • 

Re: Je to naprosto nevhodné, neprofesionální a nepřípustné... 

(13.8.2008 12:47:19)
naprosto souhlasím s takovou formulací.

Celý článek jsem přeposlala majiteli restaurace. Ať tedy ví jakou si udělal "reklamu".
I když taková Eva tam (na rozdíl ode mě) právě proto půjde, že?
 adelaide k. 


Re: Je to naprosto nevhodné, neprofesionální a nepřípustné... 

(13.8.2008 12:50:05)
Repulsion, přesně!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Anerka 


Re: Je to naprosto nevhodné, neprofesionální a nepřípustné... 

(14.8.2008 14:49:03)
Ta věta je k ničemu, nic takového majitele nezprostí odpovědnosti, pokud číšník zakopne o smrada a opaří ho!
 MM, 2 kluci 
  • 

Repulsion, přesně tak... 

(13.8.2008 14:54:58)
... bych si to představovala také! M.
 MM, 2 kluci 
  • 

Repulsion, přesně tak... 

(13.8.2008 14:55:48)
... bych si to představovala také! M.
 Kristýna, Marky (6), Aňa (1,5) 
  • 

No to snad není pravda 

(13.8.2008 13:02:24)
Podle mne je to hrůza, že si někdo dovolí napsat něco takového kamkoliv - zákaz vstupu psů a dětí do šesti let :-)
Zásadně se s svými dětmi nechodím do restaurací, kde se kouří (to je pro mne zákaz), ale do ostatních restaurací chodím. Myslím, že slušně vychované děti, kterým vezmete s sebou nějakou tu hru, dokáží tolerovat fruktraci čekání na jídlo v relativním klidu. U nás ovšem máme jinou specialitku - Havlíčkův Brod OD ALej - zákaz vjezdu kočárků do oddělení hraček a do papírnictví (což chápu jako omezování osobní svobody) a minule mne nepustili s kočárkem ani do bazénu k šatně - podotýkám všechny tyto vstupy jsou stavebně bezbariérové.
Co mne ale vyděsilo, jsou ty reakce na článek - vždyť ono je to vlastně v pořádku, majitel není rodinný typ atd. atd. Myslím, že ve skandinávských zemích by se tohle nestalo - tam je myšlení lidí daleko víc baby friendly.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: No to snad není pravda 

(13.8.2008 13:06:52)
Ono k myšlení "baby friendly" je v mnoha případech nutné projevovat se coby dětný subjekt "rest the people friendly". Ve Skandinávii jsem pravda byla jen jednou, ale nevzpomínám si, že bych tam potkala ječícího, otravujícího spratka na místě, kde by mohl komukoli překážet. ;)
 Blanka 
  • 

Re: No to snad není pravda 

(13.8.2008 13:14:05)
Tímhle článkem jsem rozhodně nechtěla říct, že děti mohou všude všechno a každý u toho má mlčet, ale představa, že na takový podnik narazím třeba po dvouhodinové cestě autem, třeba na výletě, kdy už se všichni opravdu těšíme na dobrý oběd, mě opravdu pobavila a jak tady už někdo řekl, není to zrovna dobrá reklama, i když někdo tam půjde právě proto, že tam děti nejsou.
 katka+katka 
  • 

Re: No to snad není pravda 

(13.8.2008 13:08:42)
Záleží na tom, co vidíš jako baby-friendly? Často jsme s Káťou v zahraničí (většinou Německo, Rakousko, Francie) a baby-friendly je tam chápáno jako dětská židlička, polštáře pod zadek, spolu s jídelním lístkem dostanete omalovánky, pastelky, nějakou hračku, dále poloviční porce, dětský koutek, dětské záchodky, umyvadla umístěná níže apod. V ČR se často setkávám s názorem, že baby-friendly znamená, že dítě může dělat cokoli se mu jen zachce a ostatní to musí tolerovat.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: No to snad není pravda 

(17.8.2008 14:29:27)
Katko ačkoliv mi nejsou ani trošku sympatické ženy, co doma neuvaří víc než polívku z pytlíku, tím víc když nic pro dítě, přesto musím souhlasit s Tvým názorem ohledně výkladu cízích slovních spojení v Čechách, jestli za baby friendly považují zdejší dámy to, že fracka nechaj běhat kde chce, ošmakávat co chce, lézt kde chce, otravovat ostatní a ve výsledku když je políbí múza a rozhodnou se dítě okřiknout a ono se vzteky svalí na zem, kde kope kolem sebe a ječí na celý lokál si ho přestanou všímat, protože to zabírá nejlíp, a přece už je to vyzkoušený a doktorka pediatrička to potvrdí a ostatní stejné tupé kamarádky s dětmi to také tak dělají, máš naprostou pravdu, sice neznám přístup baby friendly v zahraničí, ale pokud to znamená v Čechách to co popisuji výše, potom jsem tedy no baby friendly, přestože mám dítě, to že jsem takovou situaci nazažila neznamená, že na ní nemám svůj názor, a až přijde doba, kdy Matyáš třeba bude takhle vyvádět, rozhodně s ním nepolezu do restaurace otravovat další lidi a tvářit se, že je moje dítě největší andílek a podívejte jak se roztomile vzteká...to tedy fakt ne. Většina těch, co tu považují nápis v restauraci za diskriminaci a omezování osobní svobody a majitele by pomalu bičovaly jsou přesně takové jaké je popisuje v diskuzi uvedený odkaz a můžou si na to nadávat jak chtějí, já bych ale nedala na zadek dětem, které bulí a dělají bordel, ale těm mámám co za nic nestojí a dál klábosí o nesmrtelnosti brouka s ostatními. Majitel je slovo, které vyjadřuje to, že něco vlastní, tudíž když budete dámičky vlastnit dětskou houpačku za nemalé peníze a přijde na váš pozemek cizí dítě a bude vám jí ničit, tak to budete přehlížet? Nebo když přispějete třeba do nějakého fondu a koupí se to společně před barák pro vaše děti a příjdou cizí a budou to ničit, vaše děti buzerovat...až budete mít hospodu a neposlušný děti vám budou řvát ne celou halu a rušit hosty, potom se vyjadřujte o bezpráví, tfuj, to jsem si ulevila~j~
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: No to snad není pravda 

(19.8.2008 11:37:54)
Nevím o čem vypovídají pro Tebe, pro toho, kdo není vzorem toho co popisuju je to jen normální kritika těch, co nechají své děti otravovat ostatní lidi a děti. Možná je to trošku tvrdý, ale píšu to tak, jak mě to zrovna napadá, nebo to mám snad překládat do nějakých psychologických výrazů?
 adelaide k. 


Re: No to snad není pravda 

(13.8.2008 13:08:57)
No ono tady to staré "děti mají být vidět a né slyšet" jaksi pořád pŕetrvává.
 adelaide k. 


Re: No to snad není pravda 

(13.8.2008 13:08:57)
No ono tady to staré "děti mají být vidět a né slyšet" jaksi pořád pŕetrvává.
 adelaide k. 


Re: No to snad není pravda 

(13.8.2008 13:09:03)
No ono tady to staré "děti mají být vidět a né slyšet" jaksi pořád pŕetrvává.
 adelaide k. 


Re: No to snad není pravda 

(13.8.2008 13:09:26)
ups, sorry
 Anerka 


Re: No to snad není pravda 

(14.8.2008 14:50:21)
Fascinují mě tupky tvého typu, které si myslí, že se z jejich smradů ostatní poser.u:-©
 Marcela a 3 


Re: No to snad není pravda 

(24.8.2008 16:38:24)
Můžu se zeptat, proč potřebuješ jezdit s kočárkem k šatně? Pravděpodobně je tam asi málo místa, ne? A dítě si už popjde nebo ho odneseš.Vozík je snad trochu něco jiného. Řekla bych, že do zmiňovaných obchodů se s kočárem nesmí ze stejných důvodů. Navíc ještě děti v kočárku rády tahají věci a hračky by k tomu přímo vybízely:-) Znám to od svého syna dobře.
M.K.
 Novotňásci 


To je přístup. 

(13.8.2008 13:05:12)
Já jsem se setkala s podobným přístupem u společnosti Metro Cash,která provozuje prodejny Makro.Tam nesmí děti do 12let.Ale "odložný" koutek pro ně nemají.
S restauracemi tuto zkušenost nemám.Spíše opačnou.V jedné mi uvařili a vychladili čaj pro malé syny.V jiné mají pro děti herní koutek daný tak,aby je paní co sedí na pokladně měla na očích.A tak dopřejí rodičům chvilku klidu.V další mi poskytli místo na přebalení miminka,abych se nemusela ohýbat na lavici.Šetřili maminkám záda.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: To je přístup. 

(13.8.2008 13:41:53)
Lidko, ale však v tom Makru to má docela vážný důvody - když se mezi zákazníky běžně pohybují vysokozdvižné vozíky při doplňování zboží, a zboží je volně na paletách, bylo by dost obtížné zajistit bezpečnost menších dětí. U těch dvanáctiletých se počítá, že už se ohlídají víceméně samy.
 Sylvie 


Re: To je přístup. 

(13.8.2008 16:29:15)
L9do, na druhou stranu - mně z Makra vykázali s cca měsíčním spícím miminem v šátku u mne na těle, tedy se dost těžko dá říct, že to bylo s ohledem na bezpečnost dítěte No, jejich problém, šli jsme do vedlejší Hypernovy, nakoupili prakticky za stejně a od té doby nás tam neviděli (i když za bezdětna jsme do Makra jezdili celkem často, kupovali jsme tak veškeré věci pro firmu... ještě zvyk z doby, kdy manžel provozoval malý obchod a v Makru nakupoval potraviny) Já si myslím, že jsem celkem soudná matka a dokonce cizí řvoucí haranti mi ani nevadí, ale vlastní docela dost, kdybych si nebyla jista bezproblémovým nákupem (co se dítěte týká), tak s děckem nelezu... ale tohle mi přišlo jako obyčejná zcela nesmyslná buzerace.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: To je přístup. 

(13.8.2008 18:23:30)
Sylvie, s tím souhlasím, to bezpochyby zbytečná buzerace byla. Já jsem totiž s miminem v klokance v Makru byla, a nikdo s tím problém neměl. I když je možné, že si nevšimli.
 JiBi* 


Re: To je přístup. 

(13.8.2008 14:44:35)
Lidko, navíc je Makro je obchod výhradně pro podnikatele a ne běžný obchod pro širokou veřejnost, tam jde přece o něco úplně jiného, to se nedá srovnávat.
 natus 


Já majitele chápu 

(13.8.2008 13:09:43)
Pokud se jendná o hospůdku-restauraci přidružené k penziónu, tak takový zákaz chápu, ač jsem sama maminka s malým dítětem. Nejspíš to byl majitel nucen napsat na základě věčných stížností hostů. Kdo si jede na dovolenou odpočinout (a třeba to není penzion zaměřený na rodiny s dětmi, ale využívají ho např. postarší cizinci atd., to v článku uvedeno není), chápu, že ho hluk z restaurace ruší. Nejspíš má penzion špatnou izolaci, ale radit majiteli, aby zrekonstruoval hotel a vpustil děti do 6 let, s ohledem na neznámou finanční situaci majitele lze jen těžko.

Taková cedule se mi sice nelíbí - ale chápu. Částka, kterou utratí rodiče za své dítě do 6ti let zdaleka nedosáhne škody stornovaných pobytů.
 Líza 


Re: Já majitele chápu 

(13.8.2008 13:21:43)
natus, nepřipadá ti trochu nelogické, že děti (které se bezpochyby v restauraci nebudou vyskytovat v době nočního klidu) strašně ruší hosty nad restaurací, ale dospělí (kteří obvykle právě v nočních hodinách dělají v restauraci trochu větší hluk než děti) ne?
 natus 


Re:  

(13.8.2008 13:47:28)
Tak jsem se podívala na internetové stránky penzionu - nevypadá to, že by neměli na izolaci, ale klientela rodin s dětmi se tam vyskytuje nejspíš zřídka. Ale jestli zahraničním hostů hluk/chování českých dětí po 6 let vadí, nebo s dětmi mají jiné špatné zkušenosti, je to jejich rozhodnutí - ne každý má za cíl být baby / children friendly.

PS: Poslala jsem na uvedenou emailovou adresu zmíněného penziónu odkaz na článek na Rodině, tak aby o své nenadálé popularitě také věděli - to je možná důležitější než rozhořčená debata mezi námi, nevítanými hosty.
 K+3 
  • 

případ pro ombutsmana? 

(13.8.2008 13:19:13)
Nečetla jsem všechny reakce, takže už to tu možná zaznělo. Děti jsou hlučné, to ano. Maminky občas vypouští, to ano...Sama mám tři děti, troufám si říci, že na veřejnosti naprosto bezproblémové, ale také spoustu kamarádek, jejichž děti jsou schopny za přihlížení své matky zbořit krám. Ale nelze všechny házet do jednoho pytle. Někteří Romové jsou problematičtí, znám ale velkou spoustu slušných. Napište si na obchod nebo restauraci - Romům vstup zakázán a večer jste ve zprávách a druhý den máte na krku Džamilu i s ombutsmanem....Copak děti nejsou plnoprávní lidé? Já bych toto oznámení /i když majitelovi docela rozumím/ brala jako omezování osobní svobody a diskriminaci..Proč se jiní mohou bránit a rodiny s dětmi ne?
 Tvoje horší já 


Re: případ pro ombutsmana? 

(13.8.2008 13:25:08)
Koukala jsem se na stránky té restaurace. Není tam sice vyvěšený jídelní lístek, ale ty ceny za ubytování mi docela stačí. Tam bych s dětma na jídlo nešla, ani kdybych mohla. Tam by meníčko za pětapadesát i s polévkou asi neměli.;)
 Anerka 


Re: případ pro ombutsmana? 

(14.8.2008 14:53:43)
Rodiny s dětmi mají žrát doma a ne po restauracích.
 Líza 


Re: případ pro ombutsmana? 

(14.8.2008 14:54:40)
Ajajaj, přišla kultivovaná inteligentní dáma... všichni se třeste :-D
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: případ pro ombutsmana? 

(14.8.2008 14:58:01)
no myslím, že to už taky přeháníš...děti určitě do hospody nepatří, ale na druhou stranu, proč by se rodina s dítětem nemohla na výletě najíst v restauraci?
 JiBi* 


Diskriminační přístup - mírně řečeno :-( 

(13.8.2008 13:29:23)
Že by to byla tak skvělá restaurace, nemající problémy s počtem hostů, s velmi sebevědomým majitelem, že si dovolí odmítat hosty?
Mě by se takový přístup každopádně dotknul a snažila bych se jít jinam, i kdybych dítě s sebou zrovna neměla.
 Blanka 
  • 

Re: Diskriminační přístup - mírně řečeno :-( 

(13.8.2008 13:38:24)
Díky, už jsem si podle některých reakcí začínala myslet, že vyvěsit něco takového je vlastně normální.
 Claire+Kačka, 3 roky 
  • 

Do restaurací 

(13.8.2008 13:46:07)
chodíme s naší dcerou také poměrně často, už od malička, ale vedeme na toto téma dlouhé spory s manželem - já tvrdím, že většina hostů v restauraci není zvědavá na to, aby je cizí děcka rušila při obědě. Říkám to z vlastní zkušenosti - ráda se najím v klidu, když už někam vyrazím. Manžel naopak je přesvědčen o tom, že všichni normální lidé přece vědí, že malé dítě nebude sedět s rukama za zády a čekat, až mu přinesou jídlo (zastává podobný názor ovšem i co se týče obchodů, bank, úřadů apod...:-) Naše Kačenka je velice živé dítě, které nejen že neposedí, ale také neustále a nahlas hovoří. Takže by mě nenapadlo brát ji do restaurace, o které vím, že se tam scházejí top manažeři na jednání. Chodím s ní tam, kde je nějaká zóna pro děti, protože tam předpokládám, že je na děti připravený jak personál, tak hosté. Jsem také přesvědčena, že není dobré odpírat dítěti podobné zkušenosti, přece jenom je to jistý způsob socializace a fakt si stačí dobře vybrat - v Praze nám vyhovuje Café Therapy, řetězec Ambiente nebo restaurace Perfekt kluků v akci - tam nejen že skvěle vaří ale dětský koutek je tam v podstatě samostatná místnůstka, kde se dítě v pohodě zabaví. A upřímně, dlouho jsem neviděla jíst Kačku s takovým nadšením obyčejné šťouchané brambory - byly fakt vynikající:-). A k té restauraci, kde si věší takové cedule na dveře - podle mě to tedy dikriminační je a sama bych tam nezašla. Sice to jistým způsobem chápu, ale jako mámu mě to prostě míchá a to bych se tedy fakt za supermatku neoznačila.
 JANA 
  • 

Re: Do restaurací 

(13.8.2008 14:52:20)
Nečetla jsem všechny příspěvky.....ale celkem se divím vůbec tomu,že má cenu psát kvůli tomu článek - ale právo na názor máme všechny.
Zcela jistě se dá nad podobnou cedulí polemizovat -zda je diskriminační či nikoliv.
Ale když jdu s dětmi -holt si vybírám tam místo kde mají děti dětský koutek,kde děti ,,nevadí" a stejně dobu pobytu minimalizuji,byť mám děti poměrně hodné(9 a 3 roky-kluky).
Ale když jdu s kamarádkou či manželem sama,vybírám si tam kde spíš děti nebudou nebo budou ode mě hooodně daleko..
Mám dost svých a když jdu sama,nejsem zvědavá na cizí děti,jakkoliv roztomilé.Protože ,,opatrovat" kvůli cizímu děcku svůj stůl-aby nestáhlo ubrus,nebo do mě naráží (při mé omezeněčasové dvouhodinovce bez svých dětí) neustále motorkou - na to opravdu nejsem zvědavá a otravuje mě to.
Možná bych k tomu dodala,že jsou rodiče kteří se s dětmi jdou opravdu najíst -a dělají tak aby to ostatní nerušilo,a když děti ,,zlobí" holt odejdou a jsou rodiče,kteří se jdou najíst,kafe ,pokecat...a děti mají v restauraci kdekoliv ,dělající cokolivpo dobu několika hodin-tak to potom výše zmíněnoiu restauraci chápu.
Mějte(mějme) porozumění i pro ty,co si jdou do restaurací odfrknout,v klídku vypít vínko,kafčo s kamarádkou či na obídek v pracovním shonu a chtějí mít taky ,,svůj" klid.
Děti mám ráda-zrovna ke svým dvou hlídám tento týden bratrovi dvě-jsou prima všechny-ale když si zítra představím,že vrátím bratrovi dva kousky,manželovi přenechám dva kousky potomstva a SAMA půjdu s kamarádkou do sauny a na vínko-JUPí!!!

 andreáš 


no je to zajímavé, ale proč néé 

(13.8.2008 14:59:29)
Letos čekame první mimi, ale párkrát jsme vyrazili s přáteli, především s cizinci, a ti opravdu, měli hoooodně neposedné děti, ja jsem vždy žasla, jak jsou rodiče v klidu, jen ti číšnící "rostli", děcka se pletly pod nohy a oni měli co dělat, aby obsah talíře neskončil na zemi, jejich rodiče jen zakřičeli at si sednou a pak jen klábosili s námi. Podotýkám, že děti byly 3 od 6-11 let, takže by rozumné mohly býti,ale...
a chodili jsme do belgické rodinné restaurace.
Myslím si, že využiji nekuřácké kavarny a až mimi povyroste, zkusím to s tím"batůžkem"-dobrý nápad, a když to nepůjde, seženu hlídání. Znám hodně lidí co nemají po ruce babičky, ale znají se spousty kamarádek maminek a navzajem si hlídaji dětičky. Existuje xmožností a každý si může vybrat co chce.
Nechci se zastávat majitele, podnikam též ve službác, a toto bych si nikdy neriskla, protože to na mě působí, jako kdybych neměla ráda děti a především v této době"babyboom", ale je to jeho a jiných dalších věc. Nezapomínejte, že čas letí a děti jsou brzy velké a vzpomente si, až budete rodiče v letech a zatoužíte o klidu se najíst se svým mužem, s přáteli či jen tak posedět a ne se pořád otáčet za "rozmazlenými děckami".
Ale musím říci, že mě pobavily reakce, fakt super, ještě, že existují tyto diskuse.
 Cristie 


Čtete dobře??? 

(13.8.2008 15:17:58)
Milé maminky, co píšete, že zakazovat dětem do 6-ti let je až snad nezákonné: četly jste správně??? Cedule zní, že děti do 6 let v restauraci neobsluhují. To znamená, že rodiče s dětmi přijít klidně můžou, ale taky se sami musí o děti postarat - dát jim jídlo z domova, nebo ze svého objednaného... Mimochodem už jsem kolikrát zažila, jak maminky nechávají číšníky ohřát vlastní dětské jídlo a pak je několikrát vrátí, že je to málo, nebo objednají "nějakou poloviční porci ale bez těch bylinek, rajčat a vyndat ty kousky ryby, malej to nejí...."
 Líza 


Re: Čtete dobře??? 

(13.8.2008 15:29:41)
PB, ty mě bavíš, když jsou v restauraci ochotní udělat dětskou porci, pak ji zaplatím, a pokud jim řeknu, nedávejte k tomu oblohu, je to můj problém, že platím víc, než skutečně sním.
A že děti do 6 let neobsluhují, protože jim mají dát rodiče ze svého talíře, děláš si prču? Jako že chudákovi majiteli by urvalo srdce, kdyby viděl, jak dítě do 6 let nechá polovinu porce na talíři a on to musí vyhazovat???
Ne, ta cedule znamená přesně to, co tady lidi píšou - nevoďte dovnitř malý děti.
 myš 
  • 

Je to diskriminace na základě věku? 

(13.8.2008 15:18:50)
Já si myslím, že ti co tady říkají, že je to soukromá věc toho majitele, koho pustí dovnitř a koho ne, když je to jeho podnik, tak nemají tak docela pravdu. I když máte vlastní restauraci, nebo jakékoliv jiné podnikání, tak si nemůžete dělat úplně co chcete a stát soukromé podnikání reguluje.

Třeba to zmiňnované kouření, brzy nejspíš bude zakázané i u nás a hospidským nezbyde, než se stím smířit. To samé už platí třeba pro majitele kin, soukromé dopravce, výstavní síně, zaměstnavatele atd. Pokud si vyvěsí na hospodu ceduli, že vietnamce nebo tlustý, popř. Čechy(např ve Špindlu nebo Praze) neobsluhují, tak to bude diskriminační a nebude to čistě jeho věc, páč je to přece jeho hospoda. Podle mě by to samé mohlo platit i v tomto případě, tedy pro děti, ale nejsem odborník.
 myš 
  • 

Jak to prokázat.... 

(13.8.2008 15:20:48)
Jo ještě by mě zajímalo, jak to dělají v případě, že dítko vypadá na cca těch 6 let. To musí rodiče nosit sebou rodný list, popř. pas a dokazovat obsluze, že mu je už 6,5 nebo víc a může si teda dát džus a párek? Připadá mi to trochu uhozené...
 Pája 2 
  • 

Pro Myš - Jak to prokázat.... 

(14.8.2008 11:20:07)
Ano. Přesně tak to majitel restaurace myslel a proto stoprocentně uplatňuje i možnost satelitního spojení s databází České správy sociálního zabezpečení, kde na monitoru PC umístěného u vstupu do lokálu vybraný zaměstnanec porovnává otisky prstů dítěte s příslušnými kolonkami databáze. U zahraničních dětí trvá celá detekční operace o pár minut déle. Poté jsou hosté splňující uvedená kritéria vpuštěni dovnitř. Pokud si tedy vezmete sebou rodný list dítěte, celou věc urychlíte…
 Kačislava 


A co bezdětní?  

(13.8.2008 16:10:14)
Předem bych chtěla říct, že mám dvě malé děti a většinou je beru všude s sebou. Nicméně pamatuju s manželem dobu, kdy jsme děti neměli a když jsme ruku v ruce vyrazili na večeři nebo na dovolenou, dávali jsme si pozor, aby tam žádné malé děti nebyly. Proč by dospělí, kteří mají zrovna "volno", si nemohli odpočinout v restauraci bez dětí a proč by bezdětní nemohli jít do restaurace, kde je děti otravovat nebudou? Já s dětmi chodím do restaurací, kde jsou děti vítané, takže vím, že nikoho rušit nebudou. Ale za každou cenu bych se s nimi všude necpala a respektuji právo bezdětných na to, nebýt všude obtěžován (i vychované malé děti umějí být hlučné, což všichni víme). Všude v cizině jsou hotely a restaurace, kam děti nesmějí, co je na tom tak divného, když to bude i u nás?
 katka+katka 
  • 

Re: A co bezdětní?  

(13.8.2008 16:23:57)
a proč jen bezdětní? My máme dceru a jednou týdně máme rituál, že si prostě vyrazíme večer bez ní. Někdy jdeme jen na procházku, jindy do restaurace na večeři a chceme si to v klidu užít. Taky volíme pak podniky, kde je malá šance, že tam budou "malí hosté". Naopak o víkendu chodíme s Káčou na oběd, takže zase volíme restauraci, kde se běžně vyskytují děti, příp.je dětský koutek, ale hlavně Káča ví, jak se má v restauraci chovat a nějaké neomalenosti bysme jí tam rozhodně netolerovali.
 Repulsion 


A proč by děti měly někoho otravovat? 

(13.8.2008 16:41:14)
Opravdu nechápu. S dětmi jsme do restaurací chodili od malička - i když jsme tedy dávali přednost takovým, kde byl dětský koutek apod. - nicméně pokud nebyl, vždy jsme se snažili,aby děti nikoho nerušily. Pokud někteří rodiče právo ostatních na klid a soukromí nerespektují a žijí v představě, že z vyvádění jejich nevycválaného fracka musí být každý unešen, je odepření obsluhy a vykázání z podniku na místě. Avšak zavádění plošných diskriminačních opatření je nepřípustné. Že je restaurace "soukromý majetek" nehraje roli - poskytuje veřejnou službu a tu nesmí nikomu odepřít. Je-li to penzión, dobrá, tak ať restauaci pro veřejnost uzavřou docela a mají otevřeno pouze pro své hosty.
 Kačislava 


A proč by děti musely všude? 

(13.8.2008 17:32:44)
Já jsem v cizině restauraci, kam děti nesměly, zažila - a upřímně řečeno, líbila se mi. Nevím, proč by malé děti musely chodit všude - když jdu s manželem na večeři sama, vybírám si restauraci tak, aby tam malé děti nebyly, chci se s ním najíst v klidu, popovídat si a užít si to. Když jdu s dětmi (mým dětem je 5 a 6), vyberu si restauraci, kde je dětský koutek, dětské menu a personál je na děti zvyklý. A to ani jedno mé dítě není hyperaktivní a obě vydrží chvíli klidně sedět. Prostě nevím, proč by třeba nemohla být restaurace, kam lidé chodí na obchodní nebo romantické schůzky - a při obojím jsou malé děti pobíhající pro restauraci prostě rušivé.
 Repulsion 


Re: A proč by děti musely všude? 

(14.8.2008 15:25:45)
A proč by měly malé děti po restauraci pobíhat?
 Síssa 


Jak to vidím já 

(13.8.2008 19:23:56)
Reagovala jsem na tento článek už ráno a ted jsem se k němu vrátila a pročetla názory.Vidím to tak,že majitel nezvolil šťastně oznámení,že neobsluhují děti do 6 let,ale dle reakcí se najde taky hodně maminek a dětí kvůli kterým to napsal.některé mají názor já jsem matka a kdo je víc a udivila mě matka která i přes jasný a řekla bych pochopitelný zákaz vstupu s dětma do Makra tak klidně učinila.Já osobně tam nemám dobrý pocit když jedou s nákladem pomalu až u stopu na vysokozdvižném vozíku,ale holt to každý vidí jinak.
 Mára 
  • 

Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 19:45:51)
Mám dvě dcery. Ta jedna vždycky způsobně seděla a nerušila. Ta druhá je pravý opak. Troufám si říct, že není nevychovaná, pouze temperamentnější. Naposledy, když potřebovala důkladně několikrát vysvětlit, proč nemůže projet v Globusu pokladnou s dětským vozíkem (jako já s velkým) a pak nakukovala, co to paní pokladní dělá, tak jí pokladní začala vyhrožovat, že ji uhodí. Klidně, ale dost důrazně jsem se ohradila. Globus taky není babyfriedly? Abychom se na naší chystané dovolené (kvůli dětem zůstáváme v ČR) měli kde najíst... popř. si tu suchou housku kde koupit.
 MirkaEyrová 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 19:57:43)
No to už opravdu hraničí s tím, o čem jsem psala - že někteří lidé mají pocit, že jedině správně vychované dítě je takové, o kterém není slyšet, které je pokud možno neviditelné, nic nechce, nic ho nezajímá a způsobně čeká, až si na něj dospělák vzpomene. Copak nemůže jen tak prostě chtít vědět, co se to tam děje za tou pokladnou?:-©
 TerezieK 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:16:10)
Ajlino ty jsi me ted teda pobavila:))))). mam pocit, ze v mire toho jak pribyva v republice neplodnych tak by ti s detma mohli jit rovnou nekam do krytu co:))). To je jako , kdyz jsme v zologicke a nektere pary se tak zvlastne tvari pak to cloveku docvakne, ja nevim, ale zologicka je predevsim pro decka.

Ja s malym do restaurace nechodim a kdyz tak je jak se tady pise "baby-friendly". Moje dite je hodne temperamentni, spolecenske a zvidave a predstava, ze bezi za nekym, aby si s nim slo popovidat je tak hrozna, ze si tu restauraci jeste nejakou dobu rada odpustim:)). Jinak temperamentni a temperamentni. Bacha na to. Nase dite bych treba do radiatoru teda triskat nenechala:))). Jsou rodice takovy a takovy. A rozhodne nechapu lidi co chodi vecer s deckama do restauraci, souhlasim s tim, ze kdyz jsme byli jeste sami tak jsem byla rada za klid, ze jsme si mohli nekam sednout atd. a ne aby mi tam litali rozjiveny deti
 Teraza Horáková 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:25:33)
Ajlino, jenomže takhle to vidíš ty... Já chápu, že dítě hovoří, stoluje "po svém" - tudíž zapatlá ubrus, občas vyjekne, případně navštívíme dětský koutek, kde se může realizovat.....

ale, vadí mi, když dítě lítá po restauraci (ideálně ještě v kuřáckém kupé, kde musí sedět jeho maminka...), lítá od stolu ke stolu a když už tekly nervy všem a málem x krát porazilo číšníka a ten maminku požádal, aby dítě zklidnila, taky prohlásila, že je temperamentní....

tudíž ne, do krytu, ale úměrně možnostem dítěte a s nějakou zábavou, případně se najíst (pokud možno v klidu pro okolí) a vypadnout......

p.s. děti mám, taky jich je dost.... jenomže svoboda jednoho začíná tam, kde začíná svoboda druhého a jsem docela zaujatá proti "americké" výchově, kdy je vše dovoleno.... tím netvrdím, že mám poslušné loutky, (naopak).
 TerezieK 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:38:18)
Ja si myslim, ze taky jiny nazor ma bezdetny clovek a jiny clovek, ktery deti ma. Ten bezdetny jendoho krasneho dne bude vzpominat na drivejsi nazory;). Ale jinak souhlasim. Proto ja se svym deckem do restauraci nechodim za prve nehodlam koukat na pohledy druhych a za druhe bych z jidla nic nemela. A damy co mate "klidne" deti to neni vase zasluha to je povahovy rys. Ja jsem si blahova myslela, ze kdyz jsem ja klidna a manzel taky a nase dite dostalo do vinku tolik energie, ze s nim radeji chodime do lesa nebo na hriste nez do restauraci.
 TerezieK 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:41:53)
... a co se tyce hradu atd. to opravdu taky nechapu. Byla jsem svedkem toho jak dve decka jedno starsi druhe mladsi byly na vystave obrazu tak nestastne jenom proste tak lacna matka byla fakt na zabiti, ze nechtela ac ji jeji manzel nekolikrat rekl, ze maly chce jit proste ven ona ho i tak do konce nutila aby tam s nima chodil a nudil se. Predstava, ze bych sla do hradu se synem tak si odtamtud odnesu nejen velikou ostudu, ale navic i ucet za rozbite veci. Dekuji pekne nechci. Ja nevim mam pocit, ze se rodice snazi zit zivot jako bez deti, ale tak to proste nefunguje. Az decka trochu odrostou tak se jeste nachodim do restauraci do kina na vystavy, ze mi prijde fakt zbytecne trapit okoli sebe i dite
 Sylvie 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:49:02)
enom proste tak lacna matka byla fakt na zabiti, ze nechtela ac ji jeji manzel nekolikrat rekl, ze maly chce jit proste ven ona ho i tak do konce nutila aby tam s nima chodil a nudil se.

Nj, tak to je blbý, že otec dítě prostě nevzal ven, když viděl, jak se nudí :o(
 TerezieK 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:43:37)
... a co se tyce hradu atd. to opravdu taky nechapu. Byla jsem svedkem toho jak dve decka jedno starsi druhe mladsi byly na vystave obrazu tak nestastne jenom proste tak lacna matka byla fakt na zabiti, ze nechtela ac ji jeji manzel nekolikrat rekl, ze maly chce jit proste ven ona ho i tak do konce nutila aby tam s nima chodil a nudil se. Predstava, ze bych sla do hradu se synem tak si odtamtud odnesu nejen velikou ostudu, ale navic i ucet za rozbite veci. Dekuji pekne nechci. Ja nevim mam pocit, ze se rodice snazi zit zivot jako bez deti, ale tak to proste nefunguje. Az decka trochu odrostou tak se jeste nachodim do restauraci do kina na vystavy, ze mi prijde fakt zbytecne trapit okoli sebe i dite
 zuzkasim 


Re: Jak to vidím já 

(14.8.2008 15:18:25)
Už jsem to tu psala výše, zvládli jsme prohlídku zámku se synem, když mu bylo něco přes rok a teď v jeho třech letech a u druhého necelý rok. Naprosto bez problémů. Proč myslíš, že to nejde? Mimčo si strčím do šátku (do krosny), zabavím si ho celkem snadno. Tříletý už pochopí, co se smí a nesmí, a pokud mu vše v místnostech přiměřeně komentuju (samozřejmě ne při výkladu, ale po něm nebo před ním) nenudí se a zvládne to. Ta hodina byla teda tak tak, ale šlo to a je to jednou za čas.
 Sylvie 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 21:02:08)
A damy co mate "klidne" deti to neni vase zasluha to je povahovy rys.

Do jisté míry to tak je, ale rozhodně to není úplně pravda. Já, když vidím fotky z výletů, kde je manžel s dětmi sám, jsem z nich na mrtvici, ptž to, co s manželem, by si jenom se mnou ani nezkoušeli dovolit (například zavěšování se ve vlaku za přihrádky na zavazadla jako netopýři). A proto nebývám zrovna nadšená rodinnými výlety, pokud zrovna nejedeme autem mimo dosah lidí, ptž pak děti vidí oporu v manželovi a jsou daleko divočejší, než je jejich běžná norma. A já jsem samozřejmě ta zlá, která se je pokouší srovnat do latě :o( Ale já fakt nejsem zvědavá na to, aby naši haranti lítali po vlaky nebo řvali na celou hospodu - tím spíš, když mám dostatek zkušeností z výletů bez manžela a vím, že bez něj bývají víceméně zlatí a v restauraci se klidně zabaví třeba jenom hraním si s pivními tácky (o tom že mají vlastní hračku ani nemluvě). Přitom to jsou pořád ty samé děti s těmi samými vlastnostmi, jenom manžel se řídí heslem "jsou to přeci děti" :o/
 Sylvie 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 21:05:13)
Jinak jak jsem psala už jinde - k "řádění" cizích dětí jsem tolerantnější, ptž nevím, jestli třeba nejsou "živější od přírody". Ale u vlastních dětí, když vím, že se dokáží chovat slušně, mě to fakt děsně irituje. Dodávám, že na výletech vždycky mají možnost se do syta vyřádit mimo společenské prostory.
 TerezieK 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 21:10:10)
Sylvie naše dítě je stejné jak když je jen se mnou tak když je jen s manželem tak když je s náma oběma tak když je třeba s dědečkem. Všichni jsme na něj přísní a je to k ......:))))).
 katka+katka 
  • 

Re: Jak to vidím já 

(14.8.2008 6:46:14)
Nemyslím si, že se jedná jen o povahový rys, ale často taky neochotu rodičů cokoli dělat. Pokud dítě vyvádí, je vždy jednodušší říct jen - ono je živější, ono je temperamentnější, ono to má v povaze - ale je potřeba taky něco dělat, ne jen sušše komentovat. Určitě, kdo má doma místo dítěte odjištěný granát, to má těžší než někdo, kdo má dítě jak po diazepamu, ale to neznamená, že by mu rodiče měli vše tolerovat. Moje Káča má daleko blíž k tomu granátu, ale to neznamená, že všechny může otravovat, rušit apod. Navíc, jak má to dítě zjistit, že dělá něco "špatného", když rodiče na to ani nereagují, resp. v klidu to komentují?
 skleněnka 


Re: Terezo,to jsi teda trochu ujela,protože 

(14.8.2008 12:34:01)
povahové rysy se nedají omlouvat tím že rodiče nezvládají své děti.Mezi povahové rysy mé dcery též patří neuvěřitelná živost,temperament,hlučnost a zejména neposlušnost.Ale když jsme v restauraci,o dceři téměř nikdo neví že tam je,protože se nikomu nemotá pod nohy,nepobíhá mezi stoly,neřve na celý lokál apod.A to jen proto,že ji učím,že v restauraci je třeba chovat se tiše,respektovat to že se všichni chtějí najíst v klidu apod.Dcera prostě ví,že v restauraci je nutné chovat se tak a tak a podle toho se chová.Kdybych ji nechala běhat,řvát a chovat se tam jak na hřišti,přesně tak by se chovala.A s povahovým rysem to nic společného nemá.
 Jaja 
  • 

Re: Jak to vidím já 

(17.8.2008 10:04:23)
Cesti rodice se s oblibou otiraji o tzv. "americkou" vychovu. V USA uz nejaky ten patek ziju a mame tu jak americke tak i ceske kamarady, kteri maji deti. Bohuzel z vlastni zkusenosti musim rict, ze vic vychovavane v duchu "americke" vychovy mi ve vetsine pripadu, z tech co znam, prijdou prave ty ceske deti. Tim ovsem nechci rict, ze vsechny americke jsou perfektne vychovane.
Do restauraci tu chodime dost casto i s ditetem. Vsechny jsou nekuracke, automaticky je k dispozici zidlicka nebo drzak na autosedacku, vetsinou i pastelky, omalovanky nebo papiry na kresleni. Pobihajici dite po restauraci jsem tu zazila jen jednou a bohuzel to bylo dite nasich ceskych kamaradu. A tak jak tu psala Katka+Katka Baby-friendly znamena, ze je k dispozici zidlicka, detsky koutek, polstare pod zadek apod., ale neznamena to, ze si dite muze vse dovolit a ostatni to musi tolerovat.
Neobhajuju ten napis na restauraci, ale chapu, ze mu mozna predchzela nejaka negativni zkusenost ze strany majitele a pravdepodobne ne jedna. Argumenty od rodicu typu "to musite pochopit, je to jeste dite" neberu. I detem se da ledacos vysvetlit.
Takze asi tak :-)
 Teraza Horáková 


Re: Jak to vidím já - otázka k tomuhle 

(13.8.2008 20:20:36)
ne, že bych se majitelům divila, i když do kategorií "vstup zakázán" občas vecpala i Vencu odvedle, protože ožralej obtěžuje hosty.....


Když jsem pronajímala chalupu, taky jsem prohlásila, že v žádném případě ne psy do chalupy..... p.s. psa máme, mám ho ráda, ale doma s námi prostě nebydlí s výhradou vyhraněných prostor a hlavně, neleze nám do postele.

Jasan, divné srovnání, ale kdybych prohlásila, že v žádném případě ne děti, realitka by mé přání zcela respektovala........

Jenomže to už je pár let....... je to diskriminační (žalovatelné - pokud by se někdo chtěl obtěžovat) nebo ne??? Ptám se zcela na právní otázku, protože právě řešíme obdobný problém (netýkající se dětí)
 JiBi* 


Re: Jak to vidím já - otázka k tomuhle 

(13.8.2008 21:42:26)
Terezo, ale s pronajímáním vlastní chalupy to cítím přece jen trošku jinak než se vstupem do veřejné restaurace, byť soukromé.
Uznávám, že jsou restaurace, které jsou zaměrěny na určitou klientelů, ale jistě používají poněkud méně neomalený způsob sdělení o svém zaměření.
Minulý týden jsem byla na oběd v restauraci a byly tam i 2 vnoučata s babičkami, asi 3-4 letá, chovaly se naprosto úžasně, mnohem tišeji, než mnozí dospělí. Takže o věku to v první řadě taky není. Není to téměř urážka takových dětí, že jsou automaticky vyloučeny z možnosti pojíst v této restauraci - jen kvůli věku?
 JiBi* 


Re: Jak to vidím já - otázka k tomuhle 

(13.8.2008 21:49:59)
Terezo, ale s pronajímáním vlastní chalupy to cítím přece jen trošku jinak než se vstupem do veřejné restaurace, byť soukromé.
Uznávám, že jsou restaurace, které jsou zaměrěny na určitou klientelů, ale jistě používají poněkud méně neomalený způsob sdělení o svém zaměření.
Minulý týden jsem byla na oběd v restauraci a byly tam i 2 vnoučata s babičkami, asi 3-4 letá, chovaly se naprosto úžasně, mnohem tišeji, než mnozí dospělí. Takže o věku to v první řadě taky není. Není to téměř urážka takových dětí, že jsou automaticky vyloučeny z možnosti pojíst v této restauraci - jen kvůli věku?
 Grainne 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:24:35)
Já tedy vidím dost podstatný rozdíl v tom, pokud něchám své temperamentní dítko zpřevracet vlastní byt naruby a rozvrátit cizí byt, je dost podstatný rozdíl mezi tím, že dítko pobíhá a pokřikuje v dětském koutku a pobíhá a vříská v restauraci, je dost podstatný rozdíl mezi tím, když mi dítě rozsedne afrikán v květináči, nebo si v zahradnictví rozjíveně kecne do plata afrikánů určených k prodeji...
Patrně dokud někteří rodiče nepochopí tento "jemný rozdíl", budeme se setkávat s odporem vůči přítomnosti dětí na veřejných místech.
Rčení, že dítě za své chování nemůže, je sice možná do určité míry pravdivé, ale i dospělí lidé, nevlastnící rozjívená dítka, mají svá práva - třeba se v klidu najíst, nebo si v klidu poslechnout výklad průvodce.
 Teraza Horáková 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:26:42)
Grainne, Tebe mimořádně ráda vidím a teď si to jdu přečíst
 Teraza Horáková 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:32:55)
Grainne, teď jsem to přečetla. Hřebík na hlavičku a díky za Tvůj názor.... poslední dobou jsme vymetli pár hradů a zámků..... a netušíte, proč jsou rodičové tak lačni návštěvy Hluboké, že s sebou vláčí 1,5 leté a cca 4 měsíční děti????

Možná už se na Hlubokou v životě nedostanou....., nebo jejich děti opravdu touží po historii...

Klukům je 9 a když se nudili (a v jejich věku je prostě portréty ještě neberou), prostě jsme šli prohlížet něco zajímavého pro ně, abychom mohli povídat spolu.... jenomže, když se nudí 1,5 leté dítě a miminko, tak řvou. Tudíž z výkladu skupinka cca 40-ti lidí neměla fakt vůbec nic..... A to se na stalo ze 4 zámků na dvou :))) to jen pro ilustraci, na všech těch zámcích už jsem byla.... kdyby ne, taky by mne to zlobilo, tohle spíš nechápu.
 MirkaEyrová 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:45:46)
Mára ale nepíše nic o tom, že by tam její dcerka za pokladnou "rozsedla květináč". Teda automaticky předpokládám, že Mára měla snahu dcerce vymezit hranice, tj. že se za pokladnu nenakukuje (pokud to stíhala~k~). Já reaguju na to, jak pokladní reagovala - teda dost nevraživě. Můj příspěvek Máře byl spíš o tom, že je normální, aby dítě bylo zvědavé, a reakce prodavačky na (přirozenou) zvědavost - že ji za to uhodí - je podle mě neadekvátní. Spíš by podle mě měla - pokud by Mára nestíhala - zasáhnout ve smyslu "víš, sem mi nenakukuj, sem nikdo cizí nesmí". Jinak souhlas - nechat dítě lítat po krámě a nesnažit se ho zklidnit, čímž hrozí, že dojde k různým nehodám typu rozbití něčeho - to OK není. Hele, jestli máš pocit, že si protiřečím, tak je to možná tím, že Mářin příspěvek se dá vyložit dvěma způsoby - a já napoprvé "viděla" jen ten jeden.
 TerezieK 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:59:46)
Sylvo ten chlap byl normalni podpantoflak. Nevim jestli jsi nejakyho takovyho nekdy videla, ale tohle byla tutovka. Mela jsem chut k te krave jit a rict ji, aby to dite radsi pustila ven. Snad si nemyslis, ze si to vymyslim. Nebo jsem takhle zazila dobrou scenu v Globusu, zase nejaka takova typicka matinka se svoji matinkou vyrazily na nakup a v nakupnim kosi meli cca 4 lete dite nevim jestli neco chtelo nebo ne, ale ta matka na nej rvala, aby drzelo hubu, ze potrebuje nakoupit a ze ji hrozne znervoznuje.
 Sylvie 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 21:13:14)
Terezo, rozhodně si nemyslím, že by sis to vymyslela. Jenom mě naštvalo tvoje odsouzení matky a otec dítěte jako by byl vzduch. Měl tu samou možnost dítě vzít a jít s ním ven, jako ji měla matka. Že je podpantoflák, to ho v mých očích nijak neomlouvá.
 TerezieK 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 21:19:10)
Sylvo jasně ten otec to taky nezvládl. Ale mně vadil ten fakt, že neměla rozum. Navíc tam se před náma hádali.
 MirkaEyrová 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 22:33:00)
Jo, v případě, že by jí on v životě s dětma nepomohl, ona by měla babičky na druhým konci republiky a byla by tak na děti úplně sama, tak to podle mě měla zatraceně právo se s ním hádat. Jestli on je ten hypotetický sobec, který automaticky předpokládá, že on si může užívat skoro jako za svobodna, ale ona že právo na své volno nemá a je tudíž odsouzená k tomu, že celé roky nemůže dělat nic jiného než otírat zadečky, vařit kašičky a dělat bábovičky. Lidi jsou různé, a nemusí být všechno tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá.
 MirkaEyrová 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 22:20:52)
Na mě jeho reakce spíš (tak, jak byla popsaná) činí dojem, jako by té mamince naznačoval - hele, je to tvoje dítě, tak se starej. Je přece svéprávný, ne? Dojít ven s dítětem by určitě uměl, jen ho jaksi asi nenapadlo, že by to mohl udělat. Je to o domluvě - záleží na konkrétním páru. Třeba je to i tak, že jí na dané výstavě strašně záleželo, ale on je sobec, který ji v životě samotnou nikam nepustí, neb on by se přece nesnížil k tomu pečovat byť hodinku dvě o děti. A když ho teda ona vytáhne (po dvou třech letech?) na společnou výstavu, což on neopomine komentovat, že teda je to šílená oběť od něj, protože on mohl být s managementem na golfu, tak ona si vzácnou chvilku ukořistěnou pro sebe maximálně užívá. V takovém příběhu by byl ten špatný on, ne, Terezo?
 Teraza Horáková 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:29:01)
A Moooonnnn, asi by mne udivilo, kdybych někam "vlezla" s dětmi a oni prohlásili toto (bez ohledu na to, zda děti pozdraví a jak se chovají u stolu). Připouštím velmi špatnou zkušenost, ale stejně tak jako v obchodě, kde "drbe" prodavačka s kamarádkou, už by mne tam prostě neviděli a vyhledala bych přátelštějští místo....

Kdo chce bojovat, bojujte, ale pravda není vždy jen jedna.
 Síssa 


Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 20:59:50)
Ale s tím já souhlasím,kdyby prodavačka reagovala takhle na moji dceru která by se jen optala tak bych byla matka lvice.Já jen psala,že ne všechny matky jsou soudné co se s jejich dětma dá dělat a co ne.Rozhodně neodsuzuji děti v restauraci já s dcerou taky chodila,ale vše má meze.
 Lenka 
  • 

Re: Jak to vidím já 

(13.8.2008 21:59:10)
Tak my návštěvy památek - hrady, zámky s batoletem řešíme takto: vybíráme si objekty, kde je velký park a slunečné počasí. Pak jeden z nás jde na prohlídku, druhý jezdí v parku a následně se vystřídáme.
Restaurace - jedině v nezbytném případě na cestách, rychle najíst a v případě prudícího dítěte vypadnout. Do podniků označených jako dětské kavárny běžně.
Fakt bych nebyla odvázaná z toho, když se občas utrhnu "od dítěte" a jdu si třeba s kamarádkou pokecat u kafe, aby mi tenhle "podnik" zkazil cizí nevychovaný spratek.

A obecně - s dítětem do 3 let je třeba pečlivě vážit, kam lezu...a pokud je ta akce nevhodná, tak holt ještě rok, dva nebo i tři počkám.

Chce to jen nebýt hulvát vůči ostatním lidem.
V Cechach je bohužel část lidí hulváty a ta druhá se hulvátům bojí postavit. A proto to tady tak vypadá, nejen co se týká výchovy děti.
 juicy 


Trapné a ubohé 

(13.8.2008 21:26:47)
Jo - taky mi vadí vřískající, bezhlavě lítající spratci a hlavně jejich rodiče, kteří ani nemají snahu je nějak usměrnit - ale takových je minimum. Paušálně zakazovat vstup dětem VŠEM - to je prostě jasná diskriminace..
 Petra-4děti(15,12,8let a 3roky 


Vadí mi to,ale chápu to. 

(13.8.2008 22:55:18)
Když jsem si to přečetla, naštvalo mně to. Když jsem začala nad tím více přemýšlet, chápala jsem to.
Mám 4 děti, byla jsem s nimi poprvé v restauraci ve 3.letech,bez dětského koutku, když jsem věděla, že se dokážou chovat slušně.Rozčilujou mně maminky, které opravdu na dítě kašlou, nechají ho běhat a číšník musí s jídlem běhat mezi nimi.
Myslím, že když jdou do restaurace bez děts.koutku měli by si své děti ohlídat, věnovat se jim.Už jen z toho důvodu,aby nepřišlo k úrazu.
Já to zkrátka řešila tak, že až na to byli zralé, poslušné a schopné vydržet sedět po dobu čekání na jídlo i během jídla.
Samozřejmě se jdeme najíst a né posedět u kafíčka na dlouho, to vydrží málokteré dítě.A vždy jsem byla vybavená bločkem a tužkou,aby si mohlo malováním zkrátit čas.
Ale myslím, že nápis je diskriminace pro rodiče a děti, které opravdu vydrží v klidu sedět a nerušit a nehlučit.Takže mně osobně by to fakt urazilo.
 Repulsion 


švýcarsko 

(13.8.2008 23:44:34)
To je ale něco jiného - udělat vyhrazenou dobu např. pro plavce, kteří si jinak na veřejném koupališti neškrtnou, navíc mimo hlavní návštěvní dobu, je naprosto v pořádku...
 Repulsion 


Re: švýcarsko 

(14.8.2008 15:31:25)
Je to kompromisní řešení, určitě ne zcela vyhovující, ale pokud píšeš, že se jednalo o menší koupaliště, kde vyčlenění plaveckých drah nebylo možné, tak mi to připadá naprosto spravedlivé...

A proč je nemožné s MALÝMI dětmi odejít v 18:00 domů? V kolik chodí takové děti spát?
 Repulsion 


Vyhrazené hodiny nejsou zákaz 

(15.8.2008 16:13:02)
To je skutečně velký rozdíl. U nás v novém krytém bazénu je taky doba (brzo ráno) vyhrazená kondičnímu plavání. Asi není specifikováno, že v tu dobu tam někdo nesmí, nicméně se smí plavat jenom sem a tam a kdokoliv by chtěl ve vodě nějak blbnout, je vykázán, takže to vyjde na stejno...
 Repulsion 


A navíc je to dost sobecký přístup 

(15.8.2008 16:18:53)
JÁ chci být na koupališti s dítětem až do večera. Že si chce někdo zaplavat, mě nezajímá. Ať táhne jinam, tady jsem JÁ.
 Raďulka 


Včerejší zážitek... 

(14.8.2008 1:08:34)
Nechci rozpitvávat svůj názor na podobnou ceduli, dotklo by se mně to a šla bych jinam, je-li tedy v okolí kam...

Dcerka bude mít v září 3 roky, na menu s ní chodím občas někdy i 1x týdně, podnikám, studuji dálkově školu a ne vždy se mi podaří uvařit, někdy se mi taky nechce :) Máme 100m od domu super pizzerii s nekuřáckou zónou, kde velmi dobře vaří, na výběr mají ze 3 druhů jídel, takže si v pohodě vybereme i teď, když dcerka drží bezmléčnou dietu. Chodíme na menu, takže polívku dostaneme do minuty od sednutí ke stolu, než ji spolu sníme (dáváme si spolu jedno menu) tak už je na stole druhé. Takže žádné dlouhé čekání a nutnost ji nějak extra zabavovat. Většinou si povídáme, hrajeme si s táckama pod pivo apod. Dcerka sedí buď v té vysoké dětské židli (pokud je volná, chodí tam takto víc matek...) nebo na normální židli a já ji krmím. Ví co má v restauraci dělat, že jsme se tam přišli najíst a ne dělat blbosti. A to je běžně dost živá... před naší restaurací je klouzačka a ona ví, že když bude hezky jíst a v klidu, tak se může chvíli klouzat. Možná to není úplně správná motivace, ale na ni to funguje spolehlivě, protože prostě teď je v klouzačkovém věku a o sklouznutí se nenechá připravit :)
Dnes u vedlejšího stolu seděl chlapík, který na celou restauraci hlasitě telefonoval, s někým se hádal, občas něco zařval sprostě atd. Až mi bylo divné, že ho nikdo neokřiknul, protože se jedná o poměrně slušný podnik. Vysvětlení bylo za chvíli, kdy přišel majitel restaurace, sedl si k němu a začali se hádat, relativně v klidu, ale hádat. Dotyčný křikloun byl zřejmě lichvář, protože se hádali o výši úroku u splátek dluhu. naštěstí jsme už dojídaly, tak jsem ji ještě vzala kafčo ven a malá se šla klouzat. No a najednou slyším pořádnou hádku až ven a viděla jsem jak se začli pošťuchovat, dali si vzájemně pár facek, číšník chtěl volat policajty, což majitel nechtěl, tak se zklidnili a nakonec si dali ještě štamprli.
Tak nevím, tento zážitek mi v žaludku ležel celý den, jsem fakt měla strach že se začnou bít pořádně a my budeme muset projít kolem nich abychom šly domů... Aspoň že malá si toho moc nevšímala, protože tohle nevím jak bych jí vysvětlovala, když ona se musí chovat v restauraci slušně a dospělí chlapi dělají bengál, podotýkám že bylo těsně po poledni, nikoli kolem půlnoci. V tu dobu bych to čekala a dítě do restaurace večer prostě podle mně nepatří...
Takže tahle restaurace by mohla mít na dveřích rovnou vypsané lidi, kteří tam mají zakázaný vstup, nebo agresorům vstup zakázán apod...
Uf, jsem se rozepsala...
 Meluzína 
  • 

SLAVNOSTNÍ VEČEŘE PŘEDEVČÍREM 

(14.8.2008 7:20:04)
Dobré ráno všem,

mám děti moc ráda, ikdyž zatím ne vlastní, a nápis možná opravdu zní neobvykle. ALE předevčírem jsem slavila s pár přáteli, se kterými se nemáme šanci příliš často vidět, opožděně svoje třicetiny. Bylo to úžasné, fajn restaurace, osm hodin večer... Vše bezva do té doby, než se k našemu stolu přiřítily dvě dítka, tak odhadem rok a půl a dva a půl roku. Ona dítka nejprve brala věci z našeho stolu, ječela, lezla k nám na zbylé židle, prostě a jednoduše nás NESKUTEČNĚ OTRAVOVALA. A rodiče? totální nezájem. Dopadlo to nedobře, moje kamarádka - matka dvouletých dvojčat vstala, chytla je za ruku, velmi hlasitě jim vysvětlila, že takto tedy ne a stejným vysvětlením pokračovala za okamžik u stolu rodičů. Ti jí velmi nevybíravě sdělili svůj názor - zcela odlišný od našeho. Říkala jsem si, chudáci děti, lidi je teď momentálně nesnáší jen proto, že mají rodiče idioty - omlouvám se za ten výraz, trefnější mě nenapadl .... Nedivím se, že je to v hospodě nebaví, asi by bylo lepší, aby v tuto dobyu ležely v postýlkách a poslouchaly, jak jim někdo čte pohádku, ale mě to prostě NEZAJÍMÁ - jsem platící host se svými právy.
Hezký den všem, Meluzína
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: SLAVNOSTNÍ VEČEŘE PŘEDEVČÍREM 

(16.8.2008 10:50:11)
Meluzino,

tohle by me taky iritovalo - s tim souhlasim.
Deti mam taky, ale tohle by je ani nenapadlo, pac (alespon doufam) mam trochu soudnosti :-DDD reagovala bych jako tvoje kamaradka...
tenhle konkretni pripad ale nebude jenom o ruseni v restauraci - to bude spis obecne vychovny problem (viz pristup rodicu - a chudak deti pak budou mit problem se prizpusobit VSUDE - na hristi, ve skolce...)... tohle je presne typ rodicu, co si pak (az detem bude 15) budou stezovat, ze je vubec neposlouchaji a prerustaji jim pres hlavu... taky teda nekdy nejsem prisna a uz vubec ne dusledna (hm), ale odcamcat pocamcat...
 Jitka 
  • 

Co když...... 

(14.8.2008 7:32:25)
Zaujímalo by mě,co by se stalo,kdyby do této restaurace přišel někdo s dítětem,které by mělo pod 6let?Může tam vůbec to dítě vstoupit?
Personál by jej neobsloužil.Ale co když si pro něj objednám jídlo a budu tvrdit,že je pro mě?
Nechápu to,ale neodsuzuji.Každý má na výběr.Vždyť dnes je mooooc restaurací.
 snažilka 
  • 

moje zkušenost 

(14.8.2008 8:09:47)
Když si konečně vyrazíte s přáteli na vytoužený odpočinek, po pracovním týdnu, kdy vstáváte v 5 ráno a chodíte spát o půlnoci, chcete si odpočinout. Večer jsme poseděli u vínka "obtěžováni" neustálím připomínáním, abychom byly potichu, až půjdeme nahoru, že tam spí děti. Nejsme žádní hluční alkoholici, a tak bylo vše v pořádku. Až na ráno! Od 6 po penzionu poletovalo "řvoucí stádo večer spících andílků" a na prosbu, že bychom rádi pospali, jsme byly odmítnuti, že to jsou přeci jenom děti. Co dodat? Druhý den jsme změnili penzion...I když po dítěti toužíme, nedivím se, že majitelé jadnají jak jednají, když se v některých rodičích nenajde špetka slušnosti...
 Marta 
  • 

Soudnost na všech stranách 

(14.8.2008 9:11:48)
Rodiče by s dětmi měli do restaurací chodit, jak jinak se naučí v nich pohybovat? Dostanou v patnácti speciální školení? Restaurace by měly děti vítat a neodmítat je už ve dveřích. Až ve chvíli, kdy dotyčné dítě něco provede, pak ať přistoupí k nějakým krokům. Někdy stačí jenom napomenout. Ožralu jde z tramvaje taky vykázat, ale slušně vstoupit mu nikdo nezakáže. A v neposlední řadě rodiče by měli být soudní. Děti nejsou stejné každý den a podle momentální situace rozhodnu, jestli ten můj je dnes andílek a tak půjdeme na oběd nebo potřebuje lítat a tak holt půjdeme na párek v rohlíku a do parku:)
My máme dvě děti, obě jsou zlaté. Chodili a chodíme s nimi hodně často, na spoustě míst si nás pamatují, ale někdy také odcházíme předem, když vidím, že holt miláčci ruší!
 sunsung 


Re.. 

(14.8.2008 9:40:27)
za prvé mluvila jsem o restauraci nikoliv o výstavě obrazů, tam bych dítě vzala jenom pokud by bylo hodné, nelítalo a nepřekřikovalo výklad...což se u dítěte do šesti let nedá vždy zaručit

jinak restaurace je sice soukromý majetek, ale veřejný prostor a má tam tedy vstup každý, pokud budete chtít vykázat některého z hostů, tak je to docela právní problém, pak už to musíte nazvat uzavřeným klubem nikoliv restaurací, ale právník nejsem, tak ať to napíše někdo kdo je...

tak jak to je napsáno to zcela jasně diskriminace je a to i podle naší ústavy

klidně by tam mohlo být napsáno,

prosíme rodiče, aby hlídalisvé děti, aby nedošlo k úrazu a k rušení ostatních hostů...
 Jana,0 dětí 
  • 

to snad ne! 

(14.8.2008 10:43:48)
já sice zatím žádné děti nemám,ale s přítelem je plánujeme a do takovéhle restaurace bych už nikdy nešla-ani s dospělými přáteli. Chápu hlučnost malých dětí,ale to přece není důvod je někam nepustit,ne? Neříkám že s dětmi je to na nějaké časté chození do restaurace,ale občas to jistě neuškodí (mj i proto,že se mají děti učit chovat na vřejnosti,jíst,.....)....Myslím,že si zmíněná restaurace sama bere klienty.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Čtení mezi řádky 

(14.8.2008 11:40:13)
Mám dojem, že na té tabulce bylo sice napsáno děti do 6 let neobsluhujeme, ale podle všeho to znamená, že matky s dětmi do 6 let nemají přístup. Protože když se jdu najíst se svým dítětem a to nemá šanci na obsluhu, zřejmě neobslouží ani mně, protože já prostě nemám dítě kam dát.

A příspěvky typu majitel nemá rád děti, nechce je tedy ve své restauraci, mi přijdou stejně hloupé, jako nápis na obchodě s pánskými oděvy, který zní "Blonďáky neobsluhuji". Prostě nemám ráda blonďáky.
 sunsung 


Re: Čtení mezi řádky 

(14.8.2008 12:01:42)
Ilono pravdu máš v tom, že to ve skutečnosti znamená, že ten kdo má dítě do 6 let nebude obsloužen, protože ta cedulka je směřována sice na děti do 6 let, ale ty si ji sotva přečtou, že takže je ve skutenosti pro rodiče...s dětmi nám sem nelezte, protože nebudete obslouženi...a to je tvrdé docela dost...Rv
 Pája 2 
  • 

Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(14.8.2008 12:35:53)
Tak, dočetl jsem Vaše názory až sem a musím říct:
Majiteli určitě před žádným soudem nedokážete (ani Vy ani ta hysterická žena výše, která tohle naprášila Čojce) diskriminaci, pokud má dobré právníky a dále třeba zdokumentovaný poslední incident s dětmi, při kterém se něco vážnějšího stalo a ještě k tomu vlastní např. zápis z policie (od lékařů).
Co mi přijde ale směšné je fakt, že se velká řada z Vás cpe někam, kde Vás očividně nechtějí! To je přece paralela s americkým radarem jako vystřihnutá…

 Repulsion 


Re: Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(14.8.2008 12:44:25)
„Majiteli určitě před žádným soudem nedokážete (ani Vy ani ta hysterická žena výše, která tohle naprášila Čojce) diskriminaci“

Asi ne. Bohužel.

„zdokumentovaný poslední incident s dětmi, při kterém se něco vážnějšího stalo a ještě k tomu vlastní např. zápis z policie (od lékařů).“

No, pokud má, může být rád, že neprovozuje svou živnost v USA. Tam už by měl zřejmě na krku žalobu o nějaký ten milión odškodného...

„Co mi přijde ale směšné je fakt, že se velká řada z Vás cpe někam, kde Vás očividně nechtějí! To je přece paralela s americkým radarem jako vystřihnutá…“

To je blbost. Každý podnikatel si může vybrat, zda bude poskytovat službu veřejnou nebo nějakým způsobem "výběrovou". Veřejná služba musí být přístupná všem bez rozdílu, nelze z ní nikoho paušálně vyčlenit. Možností, jak "zúžit" klientelu jsou - například forma klubu s registrovaným členstvím, provoz restaurace pouze pro hosty penzionu apod.
 Anerka 


Re: Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(14.8.2008 15:15:12)
Blbost, taky nechápu, proč se někteří mocímermo cpou někam, kde je nechtějí - jsou to UBOŽÁCI!!!!
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(14.8.2008 15:20:57)
Kuřáci se taky nedomáhají popelníku v nekuřácké restauraci!
 taky Blanka 
  • 

Re: Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(14.8.2008 14:45:13)
musím se ohradit důrazně abys mě nazýval či nazývala hysterickou ženou. já sama se mezi ně neřadím a vzhledem k tomu, že se neznáme, tak prosím aspoň o minimální slušnost. ČOI jsem to nahlásila, protože všichni remcají a nikdy nikdo nic neudělá. Majiteli restaurace jsem navíc ještě napsala velmi nehysterický mail, to jen tak pro pořádek. Pokud bych nebydlela na druhém konci rebubliky, řekla bych mu to osobně.
Co ty hrdino - řekl bys mi taky osobně, že jsem hysterická ženská? Odhaduji, že ne...
 Alena 
  • 

Re: Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(14.8.2008 15:31:48)
Pro taky Blanka,
naprosto tě podporuju, protože Pája je podle mého typ člověka, který se " vyřve " takhle na netu, pokud možno má vždycky opačný názor, ale do očí by ho nikomu neřekl, pro tyhle typy lidí je totiž internet jako dělaný a já se klidně k hysterkám hlásím taky, pokud jde o takovýto případ.
 naďa 3 děti 
  • 

Re: Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(18.8.2008 2:15:21)
také souhlasím a "taky Blanku" podporuji.
 taky Blanka 
  • 

Re: Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(14.8.2008 14:52:43)
a mimochodem, když si pročítám tvůj příspěvek připadá mi teda dost nesmyslný. Nechápu proč by měljakýkoliv zdokumentovaný incident opravňovat majitele restaurace k neobsluhování kohokoliv, kdo s tím neměl nic společného.
Pokud se v hospodě na rohu popere banda romů a majitel bude mít vše bezvadně zdokumentováno a doloženo, věř tomu, že si nedovolí druhý den vyvěsit ceduli, že romy neobsluhuje.
Někdy by to chtělo nejprve přemýšlet a pak psát.
 Alena 
  • 

Re: Jedněmi dveřmi ho vykázali, už druhými se vrací 

(14.8.2008 15:26:22)
Přesně, již zmíněné Romy by nesměli pustit nikam, pokud by se paušalizovalo a srovnání s radarem je směšné už samo o sobě.
 Kunhutkaa 


Naprosto v pořádku 

(14.8.2008 19:29:52)
Jsou restaurace, kde je dětský koutek, a tudíž tam budou chodit lidé, co přítomnost dětí předpokládají. Pak jsou restaurace, kam děti přístup nemají, a budou tam chodit ti, co si chtějí jídlo vychutnat nerušeně a tak je to naprosto v pořádku. Děti mám dvě, když jdeme s nimi, tak chodíme do restaurací, kde vím, že nebudou rušit, ale když jdeme sami s manželem, tak chceme mít klid na povídání. Tuhle jsem byla na obědě s kolegyní, byla tam rodina se dvěma dětmi, které lítaly po restauraci, braly lidem kabelky a věci ze stolů a ječely tak, že nebylo slyšet vlastního slova. Vím že to nebyla chyba restaurace, přesto do ní už příště nepůjdu.
 arsiela, 


Re: Naprosto v pořádku 

(14.8.2008 22:29:58)
Tynuš a tobě to opravdu přijde v pořádku,že někdo bude zakazovat rodině s dítětem jít do určité restaurace?To mají být paušálně odkázáni,jen na ty,kde je dětský koutek a podobně? Proč? Až soukromí dopravce zakáže jízdu autobusem třeba babičce s hůlkou,tak to taky bude normální? Promiň,ale mě z toho mrazí.A diskriminace jedné skupiny lidí,byt třeba jen v té jedné restauraci se mi ani za mák nelíbí.
 Lenka, 2 děti 
  • 

Existence malých dětí 

(14.8.2008 22:12:42)
Úplně stejným způsobem, jakým děti "vyrušují" ostatní spoluobčany v restauracích, vyrušují například i v letadlech, autobusech a podobně. Je to jen otázka "smůly", že zrovna ten den, kdy cestuji dálkově já a chci mít u toho klid (stejně jako v té restauraci), cestuje i nějaká rodina s dítětem. Nebaví mě to, ale musím to vzít jako fakt. Jako matka dvou dětí taky občas s nimi cestuji a je mi kvůli ostatním trapně, že je mé děti svou existencí asi obtěžují, ale pak se uklidňuji tím, že holt se s tím lidstvo musí smířit.
Naprosto chápu, že lidi nějaké děti nezajímají, pokud zrovna nemají sami podobnou věkovou skupinu doma. Lidi chtějí mít klid a chtějí mít nárok a právo na klid. A nedivím se jim, přestože sama ty děti mám.
 petrstana 


Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(14.8.2008 22:57:52)
Myslím, že když tam děti nechtějí je dobře že vás nenechají vstoupit dovnitř a nejsou na vás či děti nepříjemní.Některé názory jsou opravdu hloupé, a občas přemýšlím jestli to dotyčný autor myslí vážně.Ne každý má náladu na vaše nebo jiné děti.Při obchodním jednání přemýšlet a ještě poslouchat hejkání dětí, no nevím jak by to dopadlo.A jako dlouholetá servírka s tím souhlasím úplně.Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! A to mám taky dítě 11 měsíců
Odpovědět
 Repulsion 


Je zajímavé, jak to některým lidem ne a ne dojít: 

(14.8.2008 23:09:19)
TAKTO SE TO V "CIVILIZOVANÉM" SVĚTE NEDĚLÁ!!!

1. Je na rodiči, aby zvážil, do jaké restaurace či kam se svým dítětem půjde, na nikom jiném.
2. Majitel ani personál si nesmí diktovat, koho bude obsluhovat a koho ne.
3. Jsou jiné prostředky. Především lze vyžadovat chování v rámci určitých norem. Nebo také společenský oděv.

a BASTA.
 Hanka 
  • 

Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(14.8.2008 23:18:48)
Je mi jasné, že jsi uřvaných a nevychovaných dětí musela zažít (a přetrpět) spousty, taky někdy žasnu, co rodiče dětem tolerují. Ale na druhou stranu mám malé dítě, které není sice nijak hyperaktivní, ale hodinu sedět v klidu nedokáže. A my se občas potřebujeme někde najíst. (cestování, dovolená,..) Kromě velkých měst nikde neexistují restaurace pro děti.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 11:42:50)
A co budeme dělat, až se nám podobné tabulky objeví na samoobsluze, řeznictví či cukrárně? Dlouholeté prodavačky taky asi nemají náladu na naše děti, ne? To je potom strčíme do klece a potom si je vyzvedneme. A vzpomeňte si, když jste vy byly děti, taky jste nikam nesměly? Zamyslete se. Nikdo nebyl hned dospělý.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 11:46:42)
Ale tady se přeci nejedná o samošku či cukrárnu? A na spoustě obchodů je nápis Nevstupujte s kočárky...
Obchody si to dovolit nemohou, protože spousta jejich zákazníků jsou právě matky s dětmi!
A cukrárny jsou přeci hlavně pro ně (i když znám i cukrárny, kam bych svoje děti nevzala já, neboť je v nich nakouřeno jak v hospodě)
Jde prostě jen o restauraci, kde si nepřejí být rušeni dětmi....
 Sylvie 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:09:14)
Ale tady se přeci nejedná o samošku či cukrárnu?

No a jaký je rozdíl mezi samoškou, cukrárnou a restaurací? Všechno to jsou stavby občanského vybavení a musí se v nich dodržovat platná legislativa Jak už tu bylo psáno, vyhnout se tomu lze tak, že to majitel nebude poskytovat jako službu veřejnosti, ale vytvoří si soukromý klub.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:15:16)
Víš, jestli jsi rodič, který stojí o to, aby v tomhle státě bylo všechno pro všechny, je to tvoje volby. Nejsem proti, aby šli děti jednou za čas do slušné restaurace s rodiči na oběd, ale rozhodně ne všechna veřejná zařízení jsou pro ně vhodná! Co třeba herny? Bary? Taky je to veřejné zařízení, tak proč by se tam nemohli náctiletí po odpoledním vyučování (v lepším případě) scházet? Prostě na oběd ano, jenak tam nemají co dělat!!!A restaurace kromě toho, že je to veřejné zařízení, nemá s obchodem a cukrárnou nic společného!!! především tím, že v ní by děti pobývat měli co nejméně!!!
 Sylvie 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:31:01)
Prostě na oběd ano, jenak tam nemají co dělat!!!

A s čím máš tedy problém, když tu jenom mluvíme o tom, že dítě má právo jít se do restaurace najíst?

KDyž se to vezme kolem a kolem, tak pokud se rozhodnu provozovat restauraci a požádám si povolení stavebních úprav, tak taky před stavebním odborem neuspěji s argumentací, že vozíčkáře a děti nechci ve svých prostorách vidět, takže je zbytečné, abych zajišťovala bezbariérový přístup a speciální toalety a stejně je budu muset vybudovat.
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:34:26)
Míšo, ale herny jsou trochu na hraně, kde takříkajíc "co není zakázané, je dovolené". Pro mě je herna místo, kam chodí podezřelá individua, a ani já jako dospělá tam nemám ani nejmenší chuť zavítat, tak proč bych se tam cpala s dítětem. Zatímco běžné restaurace jsou pro běžné lidi. Do sexsshopu asi taky nebudeš dítě brát, zatímco do běžných potravin ano.

Přemýšlím, proč takový rozpor. Možná v tom, jak každý vnímáme služby restaurací. Možná že prostě jsi zvyklá brát restauraci jako místo, kam jsi za svobodna chodila kecat k vínku se spolužákama, takže možná prostě restaurace vnímáš trochu jinak, než ten, kdo do restaurace v podstatě nikdy nechodil odpočívat - pouze se NAJÍST.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:56:45)
Pracovala jsem v herně s barem a možná by ses divila, kolik matek se rozčilovalo, proč děti nemůžou čekat ani na baru...
Ale to jsme u toho, co tu říkám celou dobu. Kdyby rodiče nezneužívali těhle podniků k "odkládání dětí" , žádné takovéhle cedule by se nikde neobjevovali! Ať se podíváš, kam se podíváš, téměř v každé "putice" najdeš alespoň jednu matku či otce zabraného do hovoru s přáteli, který ani neví, kde se momentálně jeho dítka pohybují
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:13:30)
No jo, ale pak to nejsou nijak moc slušné, odpovědné matky (rodiče). Zkušenost s nimi bys neměla zobecňovat, protože jsou rodiče, kteří jsou zodpovědní a do začouzených putyk děti neberou. Nechci se hádat, nemám tolik zkušeností, ale řekla bych, že např. na Rodině jich bude většina...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:26:34)
teď mi to sem nedalo dvě odpovědi...ach jo...mám to tu nějaký zaseknutý...tak jen stručně...
a)miluju děti a jejich křik a pobíhání mi absolutně nevadí...vadí mi jen rodiče, kteří se s tebou budou raději hádat, než by šli s dětmi ven...a takové bych pohlavkovala...
b)rodičové vysedávající v putykách nehledají výchovné typy na servrech tohoto typu...poslední otřesný zkušenost byla v pizzerii (krásná mamina jak z časopisu tak v 8měsíci, s kočárkem a asi 5letými dvojčátky přišla, sedla si na zahrádku vedle nás a začala se bavit s kamarádkou...v kočáře se mimčo dusilo řevem, dvojčátka odháněla"neotravuj nebo tě seřežu", dala si pivo a zapálila si...tak tu bych tu fakt nehledala...ale těch si lidé všímají víc než rodičů hrajících si s dětmi na pískovišti)
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:36:39)
Míšo, lituju, že máš problémy s těhotněním, chápu, že to bolí~s~. Jinak rodiče, kteří se dětem nevěnují, mi vadí taky...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:52:06)
Když sem dělala školu, chodila jsem na praxi hlídat jednoho chlapečka...matce 27, jemu 5let...ten kluk když sem s ním začala chodit ven, neznal nic než kavárny a nákupní centra! co je klouzačka nebo bábovka ani neslyšel, v televizi seriály znal perfektně, ale ptal se mě, kdo je krteček a jak se vyrábí mlíčko... Já sama kvůli plánování dítěte přestala kouřit a omezila pití alkoholu na minimum! Matky tohoto typu bych normálně postřílela jak mi zvedaj žluč...ovšem na druhou stranu, ne každý se mnou tento názor sdílí a já ho nikomu nevnucuju, pokud se mě to přímo nedotýká. Ale diskuze jsou o názorech.
 Repulsion 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:54:13)
To je sice pravda, ale to je úplně jiná problematika a práce pro sociálku...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 14:01:46)
JO! jenže bohužel, v tomhle státě sociálku zajímaj jiný věci...jen odůvodňuju svoji pozici vůdči těmhle typům matek (a otců, jsou li ve stejné pozici)
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:10:43)
Prostě můj názor je, že zakazovat někomu někam přístup jenom proto, že je někdo jiný, než já, je sprosté. Ve výše uvedeném příspěvku se ohrazuje dlouholetá servírka, že děti v restauraci zlobí. Je jasné, že se lidé na jídlo zdržují delší dobu, ale dneska v každém marketu nakupuji také více než hodinu. Děti se nudí a taky se nechovají úlně stoprocentně. Nikdy nás z obchodu nevykázali a vždy nás obsloužili. Ve většině případů naopak podarovali děti nějakou drobností.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:18:11)
Ale do obchodu jdeš nakoupit!!!pvinost, nutnost!!! do restaurace si jde většina lidí odpočinout, odreagovat se a nebo na jednání a rozhodně by tam neměli trávit čas maminy s dětma...tím je nechci oddělovat od společnosti, ale prostě se mi nelíbí, když tři kamarádky sedí v hospodě, pokuřují a okolo pobíhají prckové!!! a nemůžeš říct, že by to byl dneska ojedinělý případ!
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:23:19)
Míšo, no myslím, že restaurace nejsou primárně na odpočinek a jednání. Primárně jsou na to, aby se lidi najedli - což je taky nutnost (i když... teoreticky můžu zůstat s dítětem na výletě o hladu a jíst až doma; na druhou stranu ale dítě taky můžu při nákupu šupnout k babičce nebo sousedce, případně poslat na nákup chotě bez dětí). Obchodní jednání může být organizováno v uzavřeném klubu nebo v předem objednané izolované místnosti. Odpočívat by lidi primárně měli v parcích, divadlech a sportovních klubech. Můj názor, sorry. Jinak nevím, ale já se i u povinností potřebuju soustředit a teoreticky by mi i u nakupování mohlo vadit, že někde vříská nějaké nudící se hladové batole.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:33:38)
Prostě jen máme každá jiný názor a jinou zkušenost...Autorka v článku píše, že nad restaurací byl penzion...chceš-li znát mou zkušenost, čti dál:(už jsem to jednou psala)
Když si konečně vyrazíte s přáteli na vytoužený odpočinek, po pracovním týdnu, kdy vstáváte v 5 ráno a chodíte spát o půlnoci, chcete si odpočinout. Večer jsme poseděli u vínka "obtěžováni" neustálím připomínáním, abychom byly potichu, až půjdeme nahoru, že tam spí děti. Nejsme žádní hluční alkoholici, a tak bylo vše v pořádku. Až na ráno! Od 6 po penzionu poletovalo "řvoucí stádo večer spících andílků" a na prosbu, že bychom rádi pospali, jsme byly odmítnuti, že to jsou přeci jenom děti. Co dodat? Druhý den jsme změnili penzion...I když po dítěti toužíme, nedivím se, že majitelé jadnají jak jednají, když se v některých rodičích nenajde špetka slušnosti...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:34:27)
Prostě jen máme každá jiný názor a jinou zkušenost...Autorka v článku píše, že nad restaurací byl penzion...chceš-li znát mou zkušenost, čti dál:(už jsem to jednou psala)
Když si konečně vyrazíte s přáteli na vytoužený odpočinek, po pracovním týdnu, kdy vstáváte v 5 ráno a chodíte spát o půlnoci, chcete si odpočinout. Večer jsme poseděli u vínka "obtěžováni" neustálím připomínáním, abychom byly potichu, až půjdeme nahoru, že tam spí děti. Nejsme žádní hluční alkoholici, a tak bylo vše v pořádku. Až na ráno! Od 6 po penzionu poletovalo "řvoucí stádo večer spících andílků" a na prosbu, že bychom rádi pospali, jsme byly odmítnuti, že to jsou přeci jenom děti. Co dodat? Druhý den jsme změnili penzion...I když po dítěti toužíme, nedivím se, že majitelé jadnají jak jednají, když se v některých rodičích nenajde špetka slušnosti...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:37:08)
to neměl být zamračený smajlík, ale závorka :-D pardon
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:03:41)
Hm, špetka slušnosti, aby děti seděly potichu na zadku (malé, dvou, tříleté?), když jsou ráno vzhůru od šesti? Pochopila jsem dobře, že ještě děti nemáš? Až budeš mít, možná pochopíš, vo co go. Sice se Ti může narodit malá, hodná, hačající holčička, ale většina dětí je přece jen podstatně temperamentnějších, než aby byly SCHOPNÉ hodiny sedět zticha a bez hnutí jen proto, že sousedi si chtějí přispat. To pochopí děti později. Jinak jako běžný čas nočního klidu bývá zpravidla uváděna doba 22.00 - 6.00, nikoliv např. 1.00 - 10.00... Až sama budeš mít dítě, které ti vesele hopsá a skotačí, živé a temperamentní (nikoliv nevychované, nevychovanost to bude ve věku... no možná kolem pěti? let, nedokážu to posoudit, my máme doma autistu), tak pochopíš, že vychovat dítě k automatickému plnění nějakých povinností je běh na dlouhou trať, a sama budeš zvažovat mezi různými alternativami, např. jestli omezovat sebe, dokud jsou děti malinké a zatím celkem neovladatelné, a nejezdit na dovolené, tedy sedět doma v paneláku několik let (například), nebo jestli se holt spolehnout na trochu pochopení ostatních a na dovolenou jet i s tím, že budeš mít s batoletem problém, že zatím ještě stále nechápe zcela všechna pravidla "velkého" světa. Notabene když, jak pravím, noční klid je úplně jinde než přispávání si flamendrů ;). --- Pochopitelně nevím, jak velcí byli ti andílci z Tvé zkušenosti - jistě, pokud jim bylo osm a řvali jak na lesy, tak už to bylo o nevychovanosti (nebo o postižení, ale to je o dost méně pravděpodobné).
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:11:12)
Nejde o to, že tam ty děti řvali, ale když těm rodičům tak strašně šlo o to, aby byl večer klid, proč nebrali trochu ohledy ráno? Venku bylo krásně a podotýkám, že to byl nádherný penzion s nádhernou oplocenou zahradou, kde nechybělo ani pískoviště a dětský koutek? Oni raději seděli ve společenské místnosti a děti (od batolat do 5 let)lítli po schodištích...
Osobně bych si teda raději sedla na zahrádku, kde se děti vylítají a nikoho nebudou obtěžovat...
P.S.: Kdybych mohla, děti už dávno mám
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:30:02)
Hm, tak to až tak odpovědné moc nebylo. My jsme teda zvyklí jezdit sólo (když už jedeme), takže se zpravidla zdržujeme buď na výletě nebo ve svém pokoji, nicméně bych dítě lítat a dupat po schodech nenechala. Na druhou stranu už náš aspíček loni na dovče v penzionu vysekl pěkný záchvatek, ač jsme byli na pokoji, tak to asi rušit sousedy mohlo (naštěstí aspoň nebylo šest ráno...). Na moji omluvu budiž řečeno, že jeho dg. jsme tehdy neznali, a také nám nikdy nic takového ještě nevyvedl, ačkoliv živější byl vždycky. Letos nám dovča finančně nevyšla, ale až bude peněz více, tak budu stát před dilematem, co s tím: jestli jezdit na dovolenou sami bez dítěte (ale natolik je syn inteligentní, aby toto prokoukl - a nebude chápat, proč ho najednou nebereme sebou, bude to chápat jako naši zlovůli a nespravedlnost), nebo s ním (a riskovat, že eventuelně někoho někde vyruší, ačkoliv bere léky, tak ale záchvaty se čas od času vyskytnou), anebo až do smrti sedět doma v paneláku;((;((;((.
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 14:52:20)
Míšo, jo, prošla jsem si všechny Tvoje (a navazující další) příspěvky, a pochopila jsem jedno. Každá mluvíme o něčem jiném. Ty mluvíš o tom, že restaurace není primární prostředí vhodné pro častý a dlouhý pobyt rodičů s dětmi, zatímco já (a nejspíš i autorka článků, Rep, Sylva, Milada...) hovořím o právu rodičů s dětmi zajít OBČAS, výjimečně do restaurace něco oslavit nebo případně na oběd při výletě. Ty máš rudo před očima :-D z rodičů dětí, kteří chodí do hospod pořád, dětí si nevšímají a pětileté dítě pak netuší, co je Krteček a bábovička. Já mám rudo před očima z toho, že když mé pětileté dítě znalo nejen Krtečka a bábovičky, ale i les, skluzavky, bazén, S tebou mě baví svět, babičky, řeky a kameny v ní, vědělo, co je hrad a zámek, ZOO, znalo celou abecedu, hodiny a mělo přibližný přehled o číslech v řádu tisíců (letopočet), A dvakrát do roka jsme s ním chtěli zajít do slušného podniku na oslavu, že bychom v tom BĚŽNÉM podniku (tj. ne herně, baru či pivnici) našli ceduli příbuznou zákazu vstupu dětí do šesti let.
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 14:55:07)
...odklepla jsem to předčasně. Pochopila jsem, že s tím, aby rodina třikrát do roka šla na oběd do restaurace, nemáš naprosto žádný problém, a já teda ještě připomenu, že naopak bych rovněž vyslala sociálku na rodiče, kteří se i s dětmi denně hodiny vyskytují u báru nebo v herně.
 Sylvie 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:35:55)
No, nevím, jak vy, ale já po osmi letech "na mateřský" jsem už tak cynická matka, že si nejlíp odpočinu, když děti strčím na hlídání a jdu si jenom tak sama na nákup. Můžu se zastavit u zboží,které se mi líbí, prohlídnout si ho horem dolem, nemusím spěchat a koukat, co kde dělají moje zlatíčka, nemusím být ve střehu, co mi zase přihodí do košíku "za nezbytnost"... jak já k tomu přijdu, abych při relaxaci v sámošce byla vyrušována cizími haranty?
 Sylvie 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 12:49:25)
Milado, pšššt... pokud letím rychle do večerky, tak všechny tři děti usadím před pohádku a beru to poklusem... když jim tu pohádku nejdřív pustím, ptž nechat to na nich, porvou se mi už při výběru... ale na relax tahle bleskovka není
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:36:16)
Myslím si, že i matky s dětmi si potřebují popovídat a zarelaxovat. A protože jsou matky, do restarace nesmějí? Na to mají nárok jen ti, kdo děti nemají nebo už mají ty děti tak samostatné, že nepotřebují mateřský dohled?
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 13:46:16)
Matky mohou kam chtějí, ať už mají děti jakkolu staré...měli by být ale natoli zodpovědné, že by si buď měli najít hlídání, nebo jít tam, kde se děti nebudou nudit nebo překážet (např. na Kladně jsem viděla úžasné zařízení k tomu určené...hospoda (s cukrárnou) oplocené dětské hřiště, prolejzačky...)
Doprčic jsou snad jednou matky, tak nemají zodpovědnost jen za sebe!
pardon, ale hrozně mě rozčilují tyhle typy rodičů!
To samozřejmě platí i pro otce!
 Sylvie 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 14:05:14)
Matky mohou kam chtějí, ať už mají děti jakkolu staré...měli by být ale natoli zodpovědné, že by si buď měli najít hlídání, nebo jít tam, kde se děti nebudou nudit nebo překážet

OK, tak proč je potom na restauraci cedule, že tam mé dítě neobslouží?
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 14:09:36)
Neříkám, že je to správné, ale asi mě tam s dítětem nechtějí, tak půjdu jinam...v Boleslavíje určitě do 100m další restaurace
 Repulsion 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 14:14:08)
Míšo, pochop, že to opravdu nejde. Někdo nechce děti, někdo důchodce, někdo homosexuály, někdo Židy, někdo cikány, někdo Poláky... takové cedule jsou prostě diskriminační. Maximálně přípustný by byl nápis třeba tohoto typu:

„Upozorňujeme rodiče, že naše restaurace není vhodná pro děti. Děkujeme za pochopení."
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 14:19:17)
Ano, Kladno je město, ale co ty chudinky z vesnice, kde je ta restaurace jedna, jedna putyka a jedna herna? Vesnické holky prostě mají sedět doma na dvoře a čekat, až jim ti haranti vyrostou, že?
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 14:32:31)
Teda Ilo, na druhou stranu než vlízt do podezřelé putyky, tak bych se snažila pokec řešit např.: hromadně zajet do nejbližšího městečka s podnikem, který se zdá být příjemnějším (neboť Ty teď mluvíš o "starousedlicích", které mají šanci své okolí už znát z minulosti, nikoliv o turistech, kteří se v dané oblasti vyskytnou bez předchozích zkušeností). Nebo udělat slezinu na zahradě některé z nich a uspořádat piknik nebo grilovačku. Sejít se někde v prostředí o něco vhodnějším pro děti, byť veřejném - např. parčík s dětskými průlezkami.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 17:25:37)
Tady přece nejde o to, kdo je matka a kdo ne. Jednou jsem host á pokud nějakým způsobem neporušuju zákon, neexistuje důvod, proč by mě neoblsloužili, zrovna tak mé dítě. Do toho, jak jsem zodpovědná, či nezodpovědná, majiteli ani personálu restaurace nic není.
 MirkaEyrová 


Re: Děti do hospody či restaurace která pro ně není určená prostě nepatří!!!!!! 

(15.8.2008 17:43:28)
Petro, zákon není jediná norma, kterou je lidské, vhodné a správné dodržovat. Jsou tu i nepsaná pravidla jako že prosíme, děkujeme a tak. Zcela chápu, že když bude někdo v restauraci vyvádět (lhostejno, jestli dospělý nebo dítě), že může prostě být vypoklonkován. Čili když jako host nebudu chápat, že ostatní jaksi chtějí jakž takž v klidu jíst, a budu kašlat na to, že mé dítě pokřikuje a leze do talíře cizím hostům, tak nejsem host, ale hulvát. --- Což ale není to samé, jako když jako majitel restaurace (úplně běžné, bez obsluhy nahoře bez apod.) šupnu na dveře ceduli o jakémsi zákazu dětí do šesti let.
 Repulsion 


Je to jak u blbejch... 

(15.8.2008 13:48:15)
V článku je jednoznačně řeč o tom, že autorka chtěla jít na oběd do hezké restaurace... ne do baru, ne do herny...

Souhlasím s tím, že některé podniky nejsou pro děti vhodné. Klidně bych byl pro, aby to podniků klasifikovaných jako:

herna
vinárna
pivnice
noční klub
bar
apod.

byl zakázán vstup osobám mladším 18 let (podobě jako v USA, kde to maj dokonce od 21). Pokud má někdo čas, energii a chuť se do toho pustit, může poslat svému poslanci podnět, ať v parlamentu předloží návrh takového zákona (někdo z KDU nebo KSČM se toho dozajista milerád ujme...)

 Repulsion 


Ad návrh zákona... 

(15.8.2008 14:00:40)
Ještě k tomu dodám:

vsadím se ovšem, že provozovatelé daných podniků by z takového zákona neměli vůbec radost. Nalévat se sice u nás může až od 18, ale všichni víme, jaká je realita... zatím to maj docela dobré - mladistvého je třeba "chytit při činu" nebo mu dát dýchnout (ale pokud se dotyčný nepřizná, může obsluha tvrdit, že oni nic, že s alkoholem v krvi do jejich podniku už přišel...). Takhle by to bylo jednoznačné - neměl by tam vůbec co dělat...
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Re: Ad návrh zákona... 

(15.8.2008 14:03:17)
Většina těhle podniků mají na dveřích VSTUP OD 18 LET...naštěstí jsou i takové, kde to dodržují, i když je jich menšina...
 petrstana 


JESTLI CHCETE JÍT NA OBĚT - JDĚTE DO BUFETU ČI JÍDELNY !!!!!! 

(17.8.2008 22:17:20)
Jsou snad jiná zařízení, která jsou pro děti vhodnější.Někdo tu psal že my jsme jako děti také mohli všude, ale já si nepamatuju že bych byla někdy s rodiči v hospodě (restauraci) pro mě je to to samé!!Já mám dítě také,ale chodím výhradně do bister nebo jídelen.Ještě jsem neměla problém něco takového najít ať už na dovolené nebo výletě.Představte si že uzavíráte nějaký obchod a cízí dítě vás otravuje řevem nebo jinak.Penzion je něco jiného - tam si to musí rodiče ohlídat a jestli ne nedivila bych se kdyby je někdo vyhodil.
 Emilka. 


Re: JESTLI CHCETE JÍT NA OBĚT - JDĚTE DO BUFETU ČI JÍDELNY !!!!!! 

(17.8.2008 23:20:50)
Pokud je někdo nucen se na dovolené stravovat v bufetu, nedej bože v jídelně (mně osobně to ve škole stačilo) je to jeho věc. Nedělní oběd či stravování na dovče si hodlám užít a nebudu lítat po bufetech. Beru ohled na ostatní hosty, ale je mi ukradené jestli zrovna támhleten uzavírá obchod (jestli potřebuje absolutní klid, tak ať jde jinam). A už vůbec odmítám někomu radit, kam má jít na OBĚT (i napsat to bolí).
 Teraza Horáková 


Re: JESTLI CHCETE JÍT NA OBĚT - JDĚTE DO BUFETU ČI JÍDELNY !!!!!! 

(17.8.2008 23:30:35)
Apole ... obět v narvané jídelně (i bez bufetu) je pro mne oběť dosud. Ale to je můj problém.
 MirkaEyrová 


Re: JESTLI CHCETE JÍT NA OBĚT - JDĚTE DO BUFETU ČI JÍDELNY !!!!!! 

(17.8.2008 23:37:50)
Petro, promiň, ale s dítětem, notabene malinkatým, bych do bufetu v žádným případě nešla:(. Za a) nevábné prostředí, ve kterém se ani já necítím dobře, a nevím, co dobrého by tam mohlo odkoukat dítě, za b) podezřelé existence (občas, ne pravidlo), tak hluboko jsem ještě neklesla, abych se stravovala vedle notoriků, za c) nejsem naprosto zvědavá - ani sama za sebe - na nechutné připálené hranolky, guláše a další specialitky, neb mi hapruje už pár let žlučník (teď mi ho teda vzali, ale zase držím, zatím, dost drsnou dietu, takže hospoda nehrozí), a nevidím jediný důvod, proč bych měla takovou stravu dopřávat svému dítěti, obzvláště malému.

Co se jídelen týče, ty v mém okolí nejsou otevřené o víkendech (až na jedinou). Pokud půjdu z nějakého důvodu s dítětem někam do našich nejbližších měst, kde to znám, a budu mu chtít dopřát oběd, můžu zavítat i do takovéto jídelny. ALE, už jsem to tu jednou psala, NEJSEM OCHOTNÁ lítat po cizím městě a shánět zastrčené jídelny, jestliže někam přijdu jako turista a neznám to tam. V takovém případě mám zájem podívat se do parku, lesa, zámku, projít se po náměstí... a ne vymetat okrajové a zpravidla naprosto nezajímavé části města. Další důvod, proč čas od času lidé zavítají do hospody s dítětem, jsou oslavy. Opravdu nevidím nic svátečního byť na jediné z jídelen, které znám - takové prostředí slavnostně nevypadá ani za nehet, takže to by holt nebyla oslava.
 Sylvie 


Re: JESTLI CHCETE JÍT NA OBĚT - JDĚTE DO BUFETU ČI JÍDELNY !!!!!! 

(18.8.2008 0:18:20)
Milado, co, že já chodila s rodiči na výletech na oběd do restaurací... já (jako malej harant) chodila i se džbánkem tátovi pro pivo do hospody a co mám tak matné vzpomínky, tak ještě dřív, než jsem vůbec chodila do školy :o) A co jsem začala rozum brát a chápat cenu peněz :o) tak pro mne největší odměnou bylo, když mě vzal táta s sebou do hospody - on s kamarády popíjel pivo a hrál a karty a já oblejzala topení a pod stoly a tak a hledala zapadané deseťáky... občas i koruny, dvoukoruny... :o) (ne, že by teda táta byl notor vysedávající po putykách, častěji jsme byli na výletě než v hospodě... jenom holt na to sbírání desetníků i po letech ráda vzpomínám)
 Ivo 
  • 

Většina z Vás restauraci zřejmě nezná 

(15.8.2008 12:52:35)
V restauraci jsem docela častým hostem a chtěl bych upřesnit ,že to není hospoda ,fastfood ale restaurace v hotelu a klientela asi bude zahraničního charakteru ,jelikož je hotel v Ml. Boleslavi. (nejspíš dodavatelské firmy pro Škoda auto)
 zuzini 


Re: Většina z Vás restauraci zřejmě nezná 

(15.8.2008 15:16:09)
A co jako? Nějaká podstatná informace? Neřekla bych
 Barush 


Trošku mě to vyvedlo z míry 

(16.8.2008 11:00:16)
Trošku mě to vyvedlo z míry a nemohla jsem uvěřit tomu, že něco takového se opravdu děje v českém pohostinství. Po chvilce mi ale došlo, že pokud není restaurace přizpůsobena mojemu dítěti (tj. dětský koutek), nešla bych tam. Děti přecejenom nevydrží sedět víc jak pár minut na jednom místě a většina z nich je hodně aktivní. Určitě bych si nechtěla znepříjemňovat večer tím, že bych ho neustále okřikovala a ostatní návštěvníci by nás kritizovali pohledem. Když má restaurace zahrádku, která nabízí možnost třeba jen dětského pískoviště, vřele ji uvítám a ráda restauraci navštívím. Je sice pravda, že dotyčná restaurace asi přichází o zákazníky s malými dětmi, ale to už je jejich problém. Je důležité se zamyslet, jestli rádi posedáváte v zakouřené restauraci i se svým malým dítkem, které tam může přijít k nějakému úrazu (opaření, apod.)nebo přinejmenším dýchá všemožné smrady z cigaret.
 Janalka 


JAK??? 

(15.8.2008 13:49:30)
Me by teda zajimalo, jak budu v te restauraci dokazovat, ze diteti je uz sedm, takze by ho, narozdil od jeho sestileteho sourozence obslouzit meli..... asi s sebou zacnu nosit rodny listy :))).
J.
 Saraqua 
  • 

Do MAKRA až od 12!! 

(15.8.2008 21:27:35)
Když už jdu do restaurace s dítětem, vybírám si takovou, která je k tomu přizpůsobená - dětský koutek apod. Co mě ale hodně, hodně vytočilo, to je zákaz v prodejně Makro, kam mohou děti vstoupit až od 12 let. Pokud máte dítě mladší, musíte ho venku uvázat u klandru jako psa nebo to vyřešit jako my, že manžel nakupoval a já s dcerou - tehdy asi dvouletou - stepovala venku.
 Teraza Horáková 


Re: Do MAKRA až od 12!! 

(15.8.2008 21:42:00)
Saraquo, to ale asi chápeš špatně ( nebo já). Makro je obchoďák pro podnikatele, tudíž ne zcela běžný obchod.....
 Saraqua 
  • 

Re: Do MAKRA až od 12!! 

(15.8.2008 21:56:57)
To je přeci jedno, ne? I podnikatel má děti. Někdy je nemá kam dát a musí je vzít s sebou. To je má uvázat venku jako psa? Nechápu rozdíl mezi např. 5letým dítětem a 12letým dítětem podnikatele. A pokud jde o bezpečnost dětí, nevidím rozdíl mezi regálem v Makru a regálem např. v Obi.
 Teraza Horáková 


Re: Do MAKRA až od 12!! 

(15.8.2008 22:01:28)
Rozdíl není mezi dětmi....., nýbrž mezi místy vhodnými pro ně.... to není nic ve zlém, sama mám děti.....

Přesto by mi dítě u obchodního jednání překáželo, proto neberu své děti do banky, proto je nevozím na kontrolu staveb, nevodím do hospod 4-té cenové skupiny, atd. atd. atd.

Makro je obchod pro podnikatele, netvrdím, že pro děti nevhodné, to je jejich pravidlo, mají i jiné, neprokážeš-li se registrací k dani a funkčním podnikáním a nákupy atd.... prostě tam skončíš......

Netvrdím, že je to v pořádku, ale to jsou pravidla, která podepisuješ ve smlouvě
 Teraza Horáková 


Re: Do MAKRA až od 12!! 

(15.8.2008 22:04:20)
a p.s. mně tohle připadá jako ptákovina, i když jak kdy.... nikde jsem tu nenapsala, že s jejich přístupem souhlasím....

ale, je to ber, nebo neber..... buď tam budeš jezdit nakupovat, nebo ne,

pochybuji, že by zřídili dětský koutek a jen tak mmch, dost nechápu, co kvalitního zrovna tam hledáte....
 Repulsion 


Re: Do MAKRA až od 12!! 

(16.8.2008 11:19:11)
Makro to zdůvodňuje právě tou bezpečností - hlavně se jedná o vysokozdvižné vozíky - ty v jiných obchodech běžně nejezdí...

 Peťka, Anetka a Markétka 


Dovolená 

(17.8.2008 21:35:05)
dobrý večer, mám 2 holčičky 3,5roku a 15 měsíců. Byli jsme na dovolené na Moravě, stravovali se kde se dalo (co bylo zrovna v potřebnou dobu při cestě) a představa, že nás odmítnou v nějaké restauraci kvůli věku dětí, to by byla síla. Asi by pak taková restauračka měla mít klícky jako jsou v marketech na odkládání tašek na odkládání dětí, aby se najedli aspoň rodiče.)))A dětem by to mohli nechávat balit ssebou do auta nebo kočárku.)))))))))))))))))))))))
Jo a taky nevím, jak prokazovat věk dítěte. A argument, že bezdětní třeba nechtějí jíst s dětmi? Tak to bychom měli zakázat i vstup těhotným. A pokud je žena rozvedená nebo jinak muži zklamaná, to by pak měli mít zákaz vstupu i muži. Přijde mi to na hlavu. Ani ve snu mě nenapadlo, že by fakt něco podobného mohlo viset na dveřích restauračky. Ještě bych to ironicky vylepšila.VSTUP : Děti do 6 let vůbec, důchodci a ZTP na půl hodinky, ostatní neomezeně..........................
 Teraza Horáková 


Re: Dovolená 

(17.8.2008 22:04:08)
Peťko, Morava je ráj..... asi z nás mají "srandu", co se vína týče, ale já ho poslední 2-3 roky nepiju, tudíž se tohle nekonalo. Ale jezdíváme na Slovensko a na Moravě často přespáváme, naposledy jsem našla jedno místo úplně v lesích, pokud ho nalovím znovu, dám sem odkaz..... super pro děti....

Jezdíme s dětmi, občas sami (zcela výjimečně) nikdy nikde nebyl problém, naopak, když jsem na tom byla zdravotně hodně blbě (to je v jiných diskuzích - různé fobie) a nemohla se najíst v jídelně v čas k jídlu určený a servírka si všimla, že jsem nic nesnědla, nabídla mi jíst na pokoji, anebo "přijďte za půl hodiny, to tu bude klid"...., nebo si to vezměte na pokoj. (ač cedule jako hrom, že se to nesmí)... to se mi tam stalo za ten rok, kdy to bylo nejhorší 3 x. (jednou to byl číšník).... Prostě Morava je pohostinná snad sama o sobě.

Máte-li jiný názor, nebudu ho vyvracet.
 marketa 
  • 

:-S 

(17.8.2008 23:50:40)
fakt sila, mozna ze tam taky nepousti barevne a ja nevim koho jeste ... :-(
mam dite rok a pul a do restauraci chodime, hlavne na dovolene, nekdy taky do lidovych jidelen nebo bufetu, ala ji malo, takze staci obednat pro nas dva a jednu prilohu (treba brambory) navic. takze bych jim rekla, ze mi nevadi, ze moje dite nechteji obslouzit, ze mi staci, ze obslouzi me ;-)
no jo asi bych jim spis rekla neco od plic, praskla dverma a sla pryc.
 Hugo 
  • 

Pro informaci 

(18.8.2008 10:12:57)
Pro včechny vášnivě diskutující - podívejte se na www.unetopyra.cz, ať alespoň víte, o co jde. A ještě jinak - myslím si, že tady ani tak nejde o děti, ale spíš o to, jak své ratolesti zvládají rodiče (pokud se je na veřejnosti alespoň pokoušejí zvládnout a není jim zcela jedno, že řvaní, ničení cizího majetku a další projevy nevychovanosti nemusí ostatním pipadat tak roztomilé, jako jeho zploditelům).
 marketa 
  • 

Re: Pro informaci 

(18.8.2008 10:23:59)
tak jsem se podivala a nic jsem nezjistila, proc jsi to sem davala? jakou informaci jsme si z toho meli odnest?
myslim, ze takova cedule je nehoraznost. pochopila bych neco ve smyslu : hoste, kteri svym chovanim a hlukem rusi ostatni navstevniky restaurace, mohou byt po predchozi vystraze vykazani ven (vztahuje se i na prilis hlucne deti). vedeni podniku dekuje za pochopeni.
 Ondřej 
  • 

Můj názor na článek "To snad ne?!" 

(18.8.2008 16:03:11)
Myslím si, že každý majitel nějakého podnikatelského objektu má právo k tomu, aby určil věkovou hranici svých zákazníků! Vždyť do heren, vináren, diskoték atp. je také vstup od (dokonce) 18-ti let! Tak proč brát právo majitelům restaurací...!

 MSteflova 


Re: Můj názor na článek "To snad ne?!" 

(18.8.2008 16:53:16)
Ondřeji, ono to, co jsi napsal, vypadá logicky. Ovšem pokud by se to majitelům podniků oficiálně umožnilo, pak by ostatní podnikatelé mohli žádat totéž. Takže majitelé firem by zaměstnávali např. jen muže, jen bílé, jen bezdětné...atd. Argumentovat by mohli stejně- jsem vlastníkem. A toho se zde snažíme zbavit. Nebo ne?
 Ondřej 
  • 

Můj názor na článek "To snad ne?!" 

(18.8.2008 16:03:17)
Myslím si, že každý majitel nějakého podnikatelského objektu má právo k tomu, aby určil věkovou hranici svých zákazníků! Vždyť do heren, vináren, diskoték atp. je také vstup od (dokonce) 18-ti let! Tak proč brát právo majitelům restaurací...!

 Eva, 3 letý syn 
  • 

deti a restaurace 

(18.8.2008 17:58:46)
Tedy ja snad spatne vidim, to nemyslite vazne, ze se zastavate lidi, kteri diskriminuji VASE deti? Ja sice chapu, ze deti nepatri do zakourenych restauraci, take do nich se synem nechodim, ale absolutne by me nenapadlo, ze bych nesla na obed, protoze nase tolerantni spolecnost ma pocit, ze mam s detmi sedet doma na zadku a mlcky varit dokud jim nebude 18??? Myslim, ze materstvi neni handicap a dite je soucasti meho zivota a ja mam stejne pravo jit kamkoliv s ditetem i bez nej. Samozrejme s nim nepujdu do opery nebo do nobl restaurace, kam se chodi ve smokingu, ale i tam bych cekala, ze me obslouzi, pokud jsem ochotna za servis zaplatit. Takto to totiz chodi ve vetsine zapadnich, ale i vychodnich zemi. Mluvim ze zkusenosti, s manzelem hodne cestujeme a s nasim synem jsme poprve cestovali letadlem, kdyz mu bylo 11 mesicu a naramne si to uzival. A take by nekdo mohl rici, ze dite do letadla nepatri, to bychom se totiz mohli za chvili vratit zpet do starych casu, kde se lidem diktovalo, jak se maji chovat! V zahranici, kdyz dite rozbije v restauraci sklenicku nebo neco rozlije, nedostanou rodice vynadano, ze tam nemaji chodit, ale dite dostane limonadu nebo lizatko na ucet podniku a personal s usmevem na tvari podlahu uklidi. Bohuzel tak daleko Cechy nikdy nebudou :-(
 Brunhilda von Ravensdorf 
  • 

Zločinec 

(19.8.2008 16:55:50)
Souklasím se všemi zápornými reakcemi. Majitel této restaurace by měl být veřejně bičován, vláčen za cválajícím koněm a posléze rozčtvrcen. Jeho majetek by pak měl propadnout ve prospěch matek s dětmi, zejména těch, které si zde stěžovaly. A určitě bych větší část přidělila sardince, zejména tu s železy na psy a kočky. Jen tak dál !
 10.5Libik12 


Re: Zločinec 

(19.8.2008 18:29:34)
Brunhildo,

značná část kritiky směřovala k trapnosti té cedulky, že by pro tebe trapnost, v níž jsi jako doma, byla mimo hranici rozlišení?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.