| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zažít krachy - nevadí?

 Celkem 40 názorů.
 YLLERA 


osobní bankrot 

(5.6.2008 8:56:16)
Ahoj v posledním čísle časopisu Marianne byl rozhovor s paní,která vyhlásila os.bankrot,možná ten článek najdeš i na webových stránkách.
 MarketaB 


Re: osobní bankrot 

(5.6.2008 9:09:32)
Je hrozne obtizne vyhlasit osobni bankrot a je k nemu potreba strasne moc dokumentu, ktere nelze vzdy sehnat vcas. Navic veritele museji souhlasit s osobnim bankrotem.
Resenim je napsat do vsech organizaci, u kterych manzel dluzi a prosit je o mesicni splatky (zaroven, co nejmensi), abyste zvladali dluhy splacet. Dejte si pozor, at na vas nevyhlasi exekuci, pokud ano, tak hned s vypisem od soudu bezte do dane organizace a necekejte ani den, aby u vas exekuce neprobehla. Staci, kdyz executor vylepi na vase dvere info o exekuci a budete mit navyseni dluhu o 100% plus 30% uroky z kazdeho mesice prodleni splaceni.
 parishilton 


Re: exekuce 

(5.6.2008 9:50:39)
Ahoj,tak já mám s exekucemi zkušeností dost,nadělala jsem si obrovské dluhy s bývalým,otcem mé dcery,protože on nepracoval,vše bylo na mě,a jelikož jsem byla na mateřské a peníze se velmi rozkutálely,nebylo pak už ani z čeho platit co bylo potřeba a ještě jsem si vzala půjčku a tu pak nezvládala splácet.A protože jsem byla matka samoživitelka,jelikož otce mé dcery jsem poslala do hajzlu,nebylo z čeho splácet ani ty dluhy,které samozřejmě rostly.Takže pak už mne vždy pouze přišel dopis od nějakého exekutora,tomu jsem zavolala a domluvila se na splátkách.Musím říci,že jsem se setkala všude s férovým jednáním a když jsem neměla na splátku,stačilo zavolat a domluvit se co a jak.ALE JE NAPROSTÝ NESMYSL,ŽE KDYŽ DOSTANEŠ OZNÁMENÍ O EXEKUCI,NAVÝŠÍ SE TI DLUH O STO PROCENT A 30% ÚROKY.Dluh se ti navyšuje pouze o penále,které má každá společnost nastavené jinak,někde penále dokonce ani není a platíš pouze skutečně to co dlužíš.A pokud jde o peníze,které náleží jako odměna exekutorovi,ty má každý exekutor jinak,někde je to směšná částka,někde zaplatíš víc neš je samotný dluh.Takže je to velice individuální.Nikdy se nestalo,že by přijel rovnou exekutor cokoli zabavit,vždy jsem byla obeznámena s exekucí dopisem.Ale je opravdu lepší se tomu vyhnout a splátky si domluvit přímo u společnosti,kde dlužíte.Ale pozor-může se stát,že oni budou trvat na nějakých velikých splátkách,které není ve vašich silách platit,a nebudou se chtít rozumně dohodnout-v tom případě bych se okamžitě obrátila na soud s tím,že máte dluh,který chcete dobrovolně a bez odkladu splácet,ale že nemůžete splnit splátkový kalendář podle představ věřitele,že jste schopni splácet pouze tu a tu částku.A nějaké menší částky bych posílala,ještě než bude vydán nějaký rozsudek.Můžeš se tím tak vyhnout pozdějším exekucím a soud ti může určit nějakou úplně směšnou částku,kterou dostanete ke splácení.Nyní se už nedá nic dělat,když ty dluhy jsou,ty vám nikdo neodpáře,a oopravdu jediná možnost je to řešit,ale hlavně nedělat mrtvého brouka.Ještě mě došlo-pokud se nejedná o dluhy u nějakých společností,ale čistě od fyzických osob,asi bude snažší se tam na nějakých splátkách dohadovat než když je to firma.
 & 


Re: exekuce 

(5.6.2008 10:34:50)
Sarko,

ty casto zakladas diskuse o tom, jak se lide lini a nechteji pracovat a neprijmou TEBOU nabizenou uzasnou praci. No ja, kdyz tohle ctu, tak se jim ani nedivim. ;)
 parishilton 


Re: Co to stím má společného,prosím tě? 

(5.6.2008 10:49:46)
Docela dost mimo mísu,ne?
 Járina 


Až budete z nejhoršího venku 

(5.6.2008 18:38:06)
Stejnou situaci jsem nezažila, jenom podobnou - manžela připravil kolega o komplet celou firmu, začínali jsme vlastně z nuly v době, kdy bylo na světě prvorozené dítě (tehdy asi roční). Fakt je, že i když ta situace byla výsledkem manželovy až naivní snahy věřit lidem, postavil se k tomu čelem a zvládli jsme to. Co s aktuálními dluhy tu už zaznělo - URČITĚ se obrátit na někoho (odborníka), kdo má v tomhle oboru zkušenosti - může mít totiž i přehled o tom, kde se lze domluvit, kde těžko - pokud by byl od Vás z regionu a pokud jde o firmy - a Vy byste mohli jednat co nejrychleji. Mně v té obtížné době donesla kamarádka knížečku George S. Clasona Nejbohatší muž v Babylóně - nejenže jsem si početla, ale dost jsem se i inspirovala - pomohlo mi to. Držím palec, abyste v sobě našli sílu to celé řešit pospolu a aby to dobře dopadlo - fakt je, že já si manžela po téhle zkušenosti, když jsem viděla, jak se nevzdává a maká, vážím mnohem víc než kdykoliv předtím.
 Markéta 
  • 

Re:Dluhy 

(13.6.2008 21:53:50)
Ahoj všem.Prosím vás o radu.Také máme s manželem problémy s dluhama,ale platíme je.Nebo aspon se snažíme vždy včas zaplatit splátky.Jde mě spíš o manželovi rodiče.Jsou zadlužení,nic neplatí,za nájem dluží peníze,mají zapojenou elektriku na černo atd.Mám obavy,že můžeme zdědit jejich dluhy.Je to možné,nebo ne?Dá se dědictví odmítnout?Prosím poradte mi někdo.Jsem z toho neštastná.Sami se s těch dluhů hrabeme jen z těžka,a platit potom ještě dluhy za manželovi rodiče bych teda nechtěla.Můžete mi psát klidně i na e-mail.Děkuji vám předem za odpovědi.
 Mab 


Dědictví 

(13.6.2008 22:34:27)
Dědictví samozřejmě odmítnout lze, ale musí se odmítmout nebo přijmout celé. Nelze tedy např. odmítnout dluhy a přijmout auto a byt.
 Libik 
  • 

Pravidla osobního bankrotu 

(5.6.2008 9:42:51)
zákon přesně stanovuje a není to žádná legrace, byly publikovány případy, kdy podaný návrh byl soudně odmítnut ( musí o tom rozhodnout soud, jako o každém bankrotu) a dlužník navíc prodělal poplatek za řízení.

Co jsou to astronomické částky?
Já myslím, že ze všeho je cesta ven, základní krok je jednat s věřiteli.
 Lenka** 


Re: Pravidla osobního bankrotu 

(5.6.2008 11:51:30)
Výživné má před splácením dluhů přednost, takže nejprve by šly peníze na alimenty a pak ze zbytku na dluhy. Pokud by šlo o smluvený rozvod, tak by manžel mohl převzít splácení dluhů na sebe.Poraďte se s právníkem, taky by šlo rozdělit majetek za trvání manželství, dělá se to často u podnikatelů nebo gamblerů, aby jejich dluhy neohrožovaly rodinu. Nevím ale, jak je to již s dluhy, které vznikly, spíše by to asi bylo do budoucna.
Možnosti, jak to řešit, určitě jsou,i když nic příjemného to nebude. Možná je potřeba nejdříve si ujasnit,zda chcete řešit především peníze, a nebo také vztahy - třeba jestli chcete být spolu i přes manželovy dluhy, věříte, že se to zlepší atd.
 Marketa, syn 6 l. 
  • 

Re: Pravidla osobního bankrotu 

(5.6.2008 11:59:19)
Alice, osobní bankrot (oddlužení) řeší insolvenční zákon, což je docela hutný materiál, navíc nově platný. Najdeš ho třeba na businessinfo.cz, ale moc si nedovedu představit pustit se do toho bez pomoci právníka, který ti taky vysvětlí, co tě čeká a jaká to má rizika (myslím, že budeš muset pravidelně splácet dalších pět let, je tam minimální částka, kolik se musí uhradit atd. To bude samozřejmě stát další. Pár užitečných informací taky na adrese http://www.penize.cz/39108-desatero-osobniho-bankrotu-aneb-jak-se-zbavit-dluhu. Jsou ty dluhy tak astronomické aby bylo třeba to řešit touhle složitou cestou?
 ivuška22 


Rozvod někdy není řešení 

(5.6.2008 11:46:42)
Hezký den, píšete, že manžel má dost dluhů, a ty jsou jako Vaš jmění společné : ( Přátelé Vám radí, abyste se rozvedla, ale chcete to opravdu nebo ne? Pakliže to chcete, neváhejte - může se to stupňovat... Pakliže ale s ním chcete zůstat, radila bych Vám ihned vyhledat advokáta a poradit se s ním, jestli by nebyla jiná varianta........... Řeště to zavčasu...a s případnými exekutory nebo tam kde dlužíte to ihned řešte...Je i v jejich zájmu, aby dostali peníze zpátky... A ohledně osobního bankrotu to také není snadné - žádá se na příslušných krajských úřadech. Možnost vyhlásit tzv. osobní bankrot (požádat o oddlužení) nezávisí jen na výši Vašich dluhů. Záleží zejména na tom, zda byste ze svých příjmů dokázal/a za dobu pěti let splatit alespoň 30 % z výše Vašich dluhů, přičemž žádný z těchto dluhů nesmí být z podnikání. Podmínek pro to, abyste mohl/a o povolení oddlužení uvažovat, je ale mnohem více.Níže uvádím jeden z odkazů, kde si můžete přečíst více... a skutečně rychle jednejte... nezapomeňte, že kdyby se Vašemu manželovi něco stalo, musíte to splácet Vy a Vaše děti...
http://rychlepujcky.org/osobni-bankrot/
 Daniela 
  • 

Pomoc s osobním bankrotem 

(5.6.2008 11:59:11)
Obraťte se na občanskou poradnu - bývají ve větších městech po celé republice. Speciálně dluhové poradenství dělá jedno občanské sdružení v Olomouci. Tyto služby jsou zdarma, řeknou vám podrobně, co a jak, zda je situace vhodná pro vyhlášení os. bankrotu nebo ne a poradí vám, jak komunikovat s věřiteli.Zkuste web stránky pomocsdluhy.
D.
 NikaXS 


Re: Pomoc s osobním bankrotem 

(5.6.2008 12:22:53)
Mne zustaly po manzelovi take obrovske dluhy, nejsem schopna to splatit snad za cely zivot. Vse je jiz u soudu a u exekuce. Uz ani nemam silu na to myslet, musela bych se obesit.

Jako matka samozivitelka nemam moc moznosti. Myslim, ze rozvodem si prilis nepomuzes. Osobni bankrot opravdu neni tak jednoduche vyhlasit, jak by se mohlo zdat.
V Praze existuje poradna pro lidi ve financni tisni, je v Americke ulici, tak si zkus domluvit schuzku.
Mne teda nijak neporadili, jen to, ze to holt budu muset do konce zivota splacet.
Osobni bankrot mi veritele neschvali, jsem na MD, to vubec nepripada v uvahu a kdybych pracovala, tak bych musela mit cisty prijem pry minimalne 14 000 Kc, coz pochybuju, ze jako statni zamestanec dostanu, navic kdyz musim praci korigovat s peci o male dite.

 Turková 


Re: Pomoc s osobním bankrotem oddlužení insolvence 

(2.12.2009 23:19:08)
Vyhlasila jsem na sebe OOBNI BANKROT pomohli mi s tím lidé ze společnosti Clever Money, s.r.o. opravdu této problematice rozumí. dne jsem ve fázi povoleného oddlužení platím jednu splátku nikdo mě neupomíná zatavili e mi exekuce vymahači mi dali pokoj a nemám strach zvedat telefon nebo se vracet z práce, že bude přelepený byt exekutorem.
Moji známí je taktéž využili a bylo vše velice profeionálně právně zpracováno, že také bez problémů prošli. Když mi povoili oddlužení a paní z této polečnosti mi to zavolala brečela jsem, protože jem po všech těch podvodníkách co jsem zkusila již nikomu nevěřila...donesla jem jim velkou bomboninieru a moc jsem jim děkovala. Všem je dopručuji polupracují s právníky a vše jim prchází pokud to nemá šanci řeknou vám to na rovinu konzultace dělají zdarma. kontakt na ně najdete jako já na webu : www.mbcz.eu Tímto protřednictvím jim ještě jednou děkuji Turková ~v~.
 Insula 


Re: Pomoc s osobním bankrotem 

(5.6.2008 12:30:46)
Věřitelé musejí s tímto řešením souhlasit, neboť dojde k uspokojení jen části jejich dluhu. A také musí být uhrazena určitá procentuelní část dluhu (myslím), ale kolik, to nevím. Ale není problém to vyhledat na internetu. A určitě bych se poradila s právníkem, či zašla do občanské poradny (tam je právník zdarma).
 Janina, tři děti 
  • 

Držím palce! 

(5.6.2008 12:53:31)
Radila bych totéž, co už v reakcích zaznělo. Obrátit se na odbornou pomoc, jak se z dluhů dostat! A co se týká rozvodu: tam záleží na spoustě dalších okolností, do kterých vidíš nejvíc ty sama. Např. jak se tvůj manžel chová jinak (pracovitost, vstřícnost, laskavost, tolerance... atd.),proč se zadlužil: (smůla nebo neodpovědné kšefty, hra na automatech, atd.), zda je mu to líto a chtěl by to změnit, jakým je otcem rodiny, jak tě dosud finančně zabezpečoval, apod. Možná ( to nevím!) se hodí se zamyslet i nad tím, jaká jsi ty sama hospodyně. Pokud jsi doma s dětmi a tvoje příjmy jsou omezené, nemůžeš si dopřát věci a zážitky jako za svobodna, kdy tě podporovali rodiče a plat jsi měla jen sama pro sebe... (Ale to jen hádám... promiň.)

S rozvodem bych nespěchala. Ideální by bylo, kdybyste situaci řešili SPOLU. Navštívit případně manželskou poradnu, poradit se s dobrými přáteli, apod. Když vidím kolem sebe rozvedené nešťastníky, dost často mi připadá, že rány, které si způsobili, namísto léčení posolili. Jinak řečeno: nevím, zda bys rozvodem nespadla z bláta pod louže. Samoživitelce se v dnešní době žije dost mizerně!!! Tedy pokud nemá někde šikovné "sponzory" a hlídače dětí.

Vím, že to je hodně těžké. Ale pokud by se nejednalo o patologickou závislost (hráčství nebo nezávazné a nezodpovědné utrácení za nepodstatné věci)a partner by toho litoval a postavil se k celé věci aspoň trochu odpovědně, asi bych se pokusila manželství zachránit (nejenom kvůli tobě, ale i dětem). Byl by to z Tvé strany heroický výkon, ale pokud by se to podařilo a vy jste se vyhrabali z dluhů a začali znova a líp, třeba by to za to stálo! V každém případě Ti moc držím palce, ať už se rozhodneš jakkoli!!!! A ať se najde někdo v Tvém okolí, kdo Ti pomůže celý ten průšvih uspokojivě řešit! Přeju Ti nadějeplný den s aspoň maličkým paprskem sluníčka! Janina
 Zuzka+Filípek2/05+Julinka12/06 


Byla jsem na tom podobně 

(5.6.2008 13:42:56)
Byla jsme ve stejné situaci. Manžel dlužil skoro 300.000Kč(dluhy si nadělal před manželstvím). Řešila jsem, zda se rozvést či ne, když jsem se skoro po roce od svatby dozvěděla, že je má. Jak se uchránit před exekucí atd? Jelikož se ke mně i dětem chová moc hezky, tak jsem rozvod zavrhla. Nyní splácíme co se dá. Dluh u banky nešel domluvit (chtěli 5000 Kč), až když to došlo k exekutorovi, tak s ním jsme si domluvili 3000 Kč měsíčně. Se sociálkou a finančákem jsme se domluvili na 2000Kč. Finančák jsme po roce doplatili (díky bohu). Stále máme spoustu dluhů (dokonce jsem nastoupila do práce já a manžel je na mateřské - jelikož jako OSVČ by musel platit sociálce, zdravotce a finančáku - bohužel to nejsou malé částky).Bohužel ještě čekáme na vyjádření zdravotky. Penále vesele skákají a my žijeme od výplaty k výplatě.
Ale jak už bylo řečeno v jiném příspěvku. Ty firmy a úřady chtějí peníze. takže se s nimi dá domluvit. Jakmile nemáš na splátku, okamžitě jim zavolej.
Osobní bankrot nevyhlašuj. Nám tenkrát vypočetli, že bychom museli zaplatit cca 58000 + poplatky. Takže nejen že musíš uvést o vás všechny podrobné údaje, ale taky musíš mít na to peníze. A taky záleží, jestli ti to soud přiklepne.

Já se jen těším, až jednou ráno vstanu a řeknu. Dnes už nemáme nikde žádný dluh.
Přeju ti, aby sis tohle mohla brzy říct ty a držím palce a hlavně vydrž.
 NikaXS 


Re: Byla jsem na tom podobně 

(5.6.2008 20:41:06)
Jejej, 300 000! Co bych za to dala! Dluh meho manzela (bohuzel napsany na me a to pred manzelstvim) ma 6 mist.
Ja vim, moje blbost, ze jsme byla tak duveriva. Ale platit za to budu do konce zivota.
 Berush 


Re: Byla jsem na tom podobně 

(6.6.2008 0:29:17)
Seherezado - ale 300.000 je také šestimístné číslo....
 NikaXS 


Re: Byla jsem na tom podobně 

(6.6.2008 10:13:43)
Berush: Mas pravdu;) Myslela jsem 6 nul, cisel jinak 7...
 Zuzka+Filípek2/05+Julinka12/06 


Re: Byla jsem na tom podobně 

(6.6.2008 15:24:39)
Chápu tě, máš to opravdu na celý život. Jen se musíš vždycky s těmi věřiteli domluvit. Většinou to jde. Občas když k nám přijde další upomínka nebo exekuce, tak si říkám že už to nezvládám. Zaplatila jsem sama za něj přes 110.000 Kč a každou chvilku naskakujou někde penále. Ale říkám si, že jednou to splatíme a bude dobře. Hlavně něchci aby trpěly děti. Jinak pokud se to dostane až k exekuci, můžeš podat návrh k soudu, že dluh vznikl před manželstvím, tudíž nemají právo ti odejmou cokoliv v bytě. Ale pokud je má až z manželství, tak se to velký problém., držím palce, ať se toho co nejdřív zbavíš.
 bravad 


Re: Byla jsem na tom podobně 

(6.6.2008 20:55:33)
Ahoj, to jsi teď trochu zjednodušila - není pravda, že pokud dluh vznikl jednomu z manželů před manželstvím, nemůže exekutor v bytě nic zabavit. Pohledávku jednoho z manželů, která vznikla před manželstvím je možno uspokojit z majetku, který mají manželé společný - který mj. nabyli za trvání manželství (myslím aspoň, že to jsi tím myslela). Slyšela jsem ale, že je zvykem uspokojovat pohledávku jednoho z manželů přednostě z výlučného majetku onoho manžela (pokud pochopitelně takový výlučný majetek existuje - tedy majetek, který nabyl před uzavřením manželství nebo např. dědictvím). No rozhodně držím palce a přeju pevné nervy.
 1sara 


Re: Byla jsem na tom podobně 

(22.8.2008 12:57:24)
ja jsem na tom stejne. ten muj si prinesl do vztahu dluhy a o vetsine z nich mi nerekl, pry zapomnel. ted jsem zrovna v situaci kdy zvazuju ze od nej odejdu. nechce se mi platit az do smrti za neco, z ceho nic nemam. mam ho rada, ale nechci abych se s nim v tom utopila. mame spolu male dite. je ale pro me prijatelnejsi vysvetlovat mu, ze nemame penize, protoze nemame tatu, nez mu vysvetlovat ze nemame penize prave proto, ze tatu mame!
 Myss 


Re: Byla jsem na tom podobně 

(7.6.2008 13:39:55)
az budete bez dluhu,vstanes a reknes si:konecne si muzeme vzit uver a zrekonstruovat byt!A budete v tom zase!To uz se ale splaci prijemneji v tom,ze za dluhem aspon neco vidite.Jinak jsme taky platili za manzelovo nezdarene podnikani 200tis,po 5tis.mes a bylo to hrozne.Kazdy mesic jakobych natahla ruku z balkonu a vyhodila 5tis!Splatili jsme po 4letech a nyni mame uver na 300tis,platime zase,ale uz mame krasny byt,novou kuchyn..
 betull 
  • 

ne vzdy jde o spolecne jmeni 

(5.6.2008 22:30:25)
ahoj, v pripade, ze manzel nadela dluhy aniz o tom manzelka vi, a rodina nema majetek ve smyslu byt, jinou nemovitost, auto... je to dluh pouze manzela. Mluvila o tom nedavno advokatka v Sama doma, tento nebo minuly tyden, da se to najit a spustit pres net.
 Briel + Maruška 06/2006 


Exekuce 

(5.6.2008 22:37:02)
Ahojky, ja mam jedninou zkušennost s exekutory a bohužel zrovna ne tu nejlepší. Někdo tu psal, že o exekuci věděl dopředu a mohl se domluvit na splátkách apod. U mě doma zazvonil exekutor, do bytu se mi nahrnuli dva muži, že jdou zabavovat majetek. Zavolal jsem na ně polici, protože jsem si byla 100% jistá, že jsou to podvodníci, nebo jde o omyl, nikde jsme nic nedlužili. Policie přijela a oznámila mi smutnou zprávu, že exekuce je na majetek pána, který bydlel v tomto bytě před námi (cca před 10 lety!!!), nicméně od soudu je příkaz zabavit veškerý majetek, který se v bytě nachází, protože tu má stále hlášeno trvalé bydliště. Exekutora jsem z bytu už nedostala, venku měli připravený stěhovací vůz a začali ohodnocovat naší cca 2 měsíce "starou" kuchyňskou linku, spotřebiče, šperky .... než abych si nechala vystěhovat celý byt (sápali se i po klíčkách od auta mého přítele, který tam byl se mnou), dala jsem jim v hotovosti požadovaných 90tis. a šla oběhávat úřady a zjišťovat .... Zjistila jsem během 1 hodiny, že se v roce 1994 nepřetáhly veškeré údaje (spadly počítače nebo co) z evidence obyvatel na našem městském úřadě do centrální evidence obyvatel (kterou při vypisování exekucí používá soud jako zdroj pro získání trvalých adres).
Předchozí majitel měl sice na našem MÚ od r.1994 na naší adrese trvalý pobyt ukončen, nicméně, pro soud jsou prvotní údaje z centrální evidence. A bylo to - právník mi řekl na rovinu, že nemám šanci, jelikož se tato chyba stala před více než 3 lety a tudíž je promlčená a není koho soudit. Exekutora jsem navštívila ještě týž den v jeho kanceláři - bylo mi řečeno: "Rozumíte větě "NEMÁTE NÁROK???" a zabouchl mi dveře před nosem.
O 90tis. chudší, o jednu trpkou zkušennost bohatší - kdyby mi to někdo vyprávěl, nevěřila bych mu.
Upřímně radím - začít okamžitě jednat s věřiteli, ať stáhnou žaloby a domluvit se na splátkovém kalendáři. Pokud to nejde do milionů, určitě najdete řešení. Osobní bankrot bych nechala až jako poslední variantu - do konce života už ti nikde nikdo nepůjčí ani korunu!
Držím palce, ať to nezajde příliš daleko a za dveřmi ti nebude stát "můj" exekutor.

Ps.: Pokud někoho napadne otázka, proč jsem v mém případě nejdříve nezačala zjišťovat a až poté platit - tak začala. Bohužel u policie, která má údaje stažené z centrální evidence, což jsem tenkrát ještě netušila, takže mi potvrdili, že pan X u nás opravdu stále bydlí:-(
 Myss 


Re: Exekuce 

(7.6.2008 13:46:56)
no to je vazne neuveritelne!Za nic jsi nemohla,nic jsi neopomela a presto jsi byla potrestana!Nad tim vazne zustava rozum stat!Ze kdysi nesly pocitace prece nebyl Tvuj problem!odpovednost mel nest nekdo jiny,treba organizace zodpovedna za registr a jeho spravnost.
 gatto 


Re: Exekuce 

(9.6.2008 15:38:54)
Promiň, nedá mi to, abych nereagovala. Tvůj případ je opravdu otřesný a je to ukázkový případ, kdy došlo k zásahu do Vašich práv vinou Vaší neznalosti práva (které normální člověk ani znát nemůže) a hlavně vinou porušení povinností a minimální profesní etiky exekutora. Myslím si, že je to asi takto...
To, že nějaký pán má (nebo nemá) údajně trvalé bydliště ve Vašem bytě v žádném případě není důvodem, abyste odpovídali za jeho závazky a dluhy. I kdyby tam to trvalé bydliště měl, tak přesto ten pán není vlastníkem ani spoluvlastníkem Vašeho bytu, ani věcí a peněz v něm. Tudíž není možné provést exekuci, protože se jedná o právo k majetku, které nepřipouští výkon rozhodnutí. Proto jste měli okamžitě podat vylučovací (excindační) žalobu u příslušného soudu a upozornit, že s tím pánem a jeho dluhy nemáte nic společného a doložit to. Měli jste exekutora nechat (nešlo by mu v tom zabránit), aby majetek sepsal, případně zabavil. Nejlepší k tomu bylo přivolat svědky. Pokud by exekutor něco odvezl, tak by to měl v úschově a pak by věci měly být následky prodány. Proto měla být ihned poté podána ta vylučovací žaloba a nebyl by možný prodej věcí a soud by exekuci zastavil. Věci by Vám byly vráceny. Mohli byste požadovat po exekutorovi i náhradu škody, v případě, že by Vám jeho jednáním vznikla.
Hlavně jste měli na jednání exekutora podat stížnost k exekutorské komoře za porušení jeho povinností.

"Je závažným porušením povinností stanovených v § 42 odst. 1 e.ř. ve vazbě na ust. § 326 odst. 1 o.s.ř. a § 52 e.ř. ve spojení s ustanovením § 2 a § 6 os.ř. pokud exekutor v rámci provádění exekuce vůči povinnému hodlal provést soupis movitých věcí v domě rodičů bývalé manželky povinného a od provedení tohoto úkonu upustil až tehdy, když stěžovatel – otec bývalé manželky povinného - zaplatil vymáhanou částku včetně příslušenství a nákladů, ačkoliv exekutorovi bylo nebo mělo být zřejmé, že na této adrese se povinný nezdržoval, bydlí tam pouze rodiče bývalé manželky povinného a k trvalému pobytu je tu hlášena bývalá manželka povinného, nikoliv povinný.
Za toto provinění mu byla uložena pokuta 60.000,- Kč."

Možná by se ještě s tím dalo něco dělat. pokud od události neuplynula doba delší jak 2 roky, dal by se napsat podnět předsedovi okresního soudu, nebo ministrovi, aby bylo s exekutorem zahájeno kárné řízení. Nebo by se na něho možná dala podat občanskoprávní žaloba na náhradu škody nezákonným postupem.
 G. 
  • 

OZ 

(6.6.2008 10:12:15)
Společné jmění manželů (Dle občasnkého zákoníku)

§ 143

(1) Společné jmění manželů tvoří
a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka, 3)

b) závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.
-------------
Písmeno b) poslední věta Vám dává šanci nebýt za dluhy s manželem spoluodpovědná, pokud se Vám podaří svůj probléém vměstnat pod tento pojem. Ať se daří, G.
 Kata 
  • 

. 

(6.6.2008 12:47:25)
To je mi líto co vás potkalo. Manžel podniká a s exekucí máme zkušenost, ale spíše úsměvnou. Manžel platil sociální pojištění za zaměstnance později než měl, žádná hrůza, den sem, den tam, on je takový trošku nepořádník,ale bylo z toho za rok a půl penále 820 Kč. Přišel dopis, že máme zaplatit penále do 8 dnů, a manža zapoměl. No a najednou byl zablokovaný firemní účet s půl milionem a pak přišel dopis o uvalené exekuci. Takže jsme zaplatili a trvalo asi 14 dní než jsme se dostali k penězům. Na jednu stranu to bylo úsměvné, kvůli 820 Kč vám zablokují statisíce, ale těch 14 dní kdy nebylo možno nic uhradit, to byla hrůza. Navíc si člověk připadal jak nějaký superdlužník. Ale zkušenost manžela poučila a hradí vše hned.Jinak mi přijde, že případy kdy ženy platí po rozvodu dluhy za své muže, mi přijdou nějak časté. Třeba jedna naše zaměstnankyně má exekuci na plat, je sama s dětma, on nedělá a neplatí nic, do nedávna ani alimenty. Takže ač vykonává velmi kvalifikovanou práci, odpoledne a o víkendech vypomáhá v supermarketu, aby se aspoň najedli.
 Kateřina 
  • 

Dobré odpoledne 

(6.6.2008 17:39:15)
souhlasím s názory těch, které tady psali, že vždy se dá domluvit splátkový kalendář, a je to rozhodně lepší, než dělat mrtvého brouka a čekat jak to dopadne. s exekucí jsem se bohužel setkala také. před jedenácti lety jsem z dobré vůle /a naivity/ podepsala ručitelské prohlášení známému na 200tis. /zařizoval si bydlení/, ani ne rok poté mi začaly chodit upomínky z banky, že onen člověk neplatí předepsané splátky, a že mám platit já, jak je jasné z ručitelského prohlášení...., po dohodě se známým /kdy se zavázal, že všechno uhradí, že měl "trochu" finanční problémy/, jsem to pustila z hlavy... no a ve zkratce, následoval soud, exekuce na můj majetek /to už bylo ca 5-6 let poté a částka se i s úroky vyšplhala na 428tis./, jelikož jsem v té době už byla vdaná a měli jsme s manželem miminko, nezbylo mi než prodat svůj "studenstký" byt, dluh za toho známého zaplatit, abych neohrozila vlastní rodinu. nutno dodat, je to již dva roky po zaplacení, toho známého jsem samozřejmě dala k soudu, má exekučně zabavený majetek, ale neviděla jsem ještě ani korunu. Každopádně by mě také zajímalo, jak chce situaci řešit manžel? bankrot bych rozhodně nevyhlašovala, určitě se dá s věřiteli dohodnout. přeji hodně štěstí. kaca.malych@seznam.cz
 Helena 
  • 

Konsolidace 

(6.6.2008 23:37:57)
Ahoj, nevím zda je to ve vašem případě vhodný způsob, ale mám pocit, že to v diskusi vůbec nezaznělo, ale dost možná jsem ji nečetla celou....
Existuje něco jako "americká hypotéka" jinými slovy, banka může půjčit peníze na dlouhou dobu splácení oproti zástavě nemovistosti. Nevím, zda nějakou máte, kterou byste do toho chtěli dát. Funguje to vlastně velmi podobně jako klasická hypotéka...
pro vás by z toho vyplývalo následující:
1) dojednat s bankou hypotéku na nemovitost
2) vyplacenými penězi splatit dluhy
3) splácet hypotéku s podstatně nižším úrokem, nežli jakýkoliv jiný dluh, v současné době asi 5% a splátky třeba na 20 let... při 1.000.000 dluhu třeba jen 5000,-
ALE: uvědomte si, že tímto krokem byste dala do zástavy Vaši střechu nad hlavou, takže si musíte (vzhledem k dětem) být jistá tím, že Vás manžel nezklame....
Myslím, že tohle je jednodušší než osobní bankrot... otázka je, zda najdete banku, která s vámi dotoho půjde, a zda váš manžel je ten pravý, sk ým do toho jít....ale zkusila bych to....
Držím palce
 Karin 
  • 

dluhy 

(7.6.2008 20:14:12)
Zkušeností s podobnými problémy mám taky dost. Ale v případě manželství to vidím následovně: soudně rozdělit společné jmění manželů, dále by manžel měl opět soudně zažádat o vylučovací žalobu (na každého člena rodiny) (tvz., že Vy i Vaše děti popř. rodiče atd. budete svým majetkem vyjmuti z případné exekuce)! Rozhodně bych dluhy neřešila dalšími úvěry, hypotékami a pod.!!!! Ještě jedna důležitá věc: veškeré splátky je potřeba hradit pravidelně měsičně a nejnižší respektovaná splátka je 500,-, když budete takto platit, nemají věřitelé právo podávat žádost o exekuci. Každopádně, pokud by něco takového hrozilo, okamžitě podejte odvolání proti exekuci (do 15 kalendářních dnů!). Dále máte možnost podat žádost o odklad exekuce (exekuce je splatná do 10let). Hlavu vzhůru, vše se dá řešit!!! Ale pište, komunikujte, jednejte!!! Držím pěstičky a přeju hodně štěstí!!!!
 Liduška 
  • 

Bude líp... 

(7.6.2008 21:45:44)
Mám jednu známou, kde její manžel se dostal do dluhů jelikož mu neplatili odběratelé a vyšplahalo se to kolem jednoho milionu. Ona neměla o ničem tušení, až když přišel exekutor a vzal jí klíče od auta. Je to více jak rok a v té době měla 1,5roku starého synka. Rozvedli se...ne proto, že by spolu nechtěli být, ale proto, že veškeré dluhy se převedly na něho a o ní se stará v podstatě stát(i když to není nic extra, ale sociální dávky jak samoživitelka má tak na přežití, ale lepší než nic). Mají na vše exekuci, tudíž nemůže nic prodat, na nic si vzít půjčku apod. V jejich okolí to ani nikdo neví, že se rozvedli, je to v podstatě jen papírově. On si našel práci v cizině, kde byl vždy půl roku a pak se na měsíc vrátil...tam dostával cca 60tisíc, které hned putovali rovnou na splátky. Domluvil se tak s věřiteli a exekutorem, že bude měsíčně 50tisíc dávat, aby mu majetek neprodali. No a takhle bohužel žijou pořád a ještě dlouho budou. Sice je to milion, ale úroky rostou dál. Její syn tátu skoro nevidí, vždy jen ten měsíc, na který si v podstatě našetří, když dává místo 60ti 50tisíc. Je to opravdu zapeklitá situace. Ona je učitelka a jelikož budou balému brzy tři roky, tak už se chystá do práce.
 Katka (dvě děti 2 a 4 roky) 
  • 

Má zkušenost 

(8.6.2008 21:00:34)
Ahoj,

opravdu mi to něco připomíná. Jsem v úplně stejné situaci. Osobní bankrot jsme zkoušeli, ale nepovolili nám ho, protože jsme na 30% dluhů nedosáhli majetkem ani splátkami.
Nicméně soudkyně byla docela dobrá, protože nás upozornila na to, že kdyby to povolila, manžel by byl za 5 let oddlužený, ale zbytek dluhů by mohli vymáhat po mně (jako manželce). Rozvod opravdu nic neřeší. Momentálně jsme v situaci, kdy nám sebral exekutor vše + je vedena exekuce na plat manžela. Spočítali jsme, že dluhy zaplatíme asi za 400 let. Času dost, ne?
 Jana (dvě děti, 6 a 2 roky) 
  • 

Já si to také zažila 

(9.6.2008 14:21:07)
Ahojky, když čtu tvůj příspěvek mám pocit jako bych četla o sobě před necelým rokem. Mám dvě malé děti - 6 a 2 roky a od začátku manželství jsme na mateřské. Můj manžel nasekal za 7 let našeho vztahu obrovské množství dluhů o kterých já také neměla ani tušení. Až když začali chodit dopisy od soudu a od exekutora jsem začala něco tušit. No a když nám přišel ČEZ odstřihnout elektřinu, protože můj manžel (elektrikář) jí několik let odebíral načerno, začala jsem jednat. Přes internet jsem si našla přítele a po dvou měsících se k němu přestěhovala. Vyhledala jsem právní rady a podala žádost o rozvod, z toho důvodu ti mohu podat tyto informace : 1. Můžeš udat jako důvod rozvodu předlužení domácnosti o kterém si vůbec nevěděla (pokud je všude na půjčkách jen manželův podpis a nebo dokonce tvoje podpisy na některých dokumentech sfalšoval). Tím se bude soud zabývat vašimi dluhy a určí zda je budete platit oba dva a nebo jenom a pouze tvůj manžel.
2. Jako první je stání o děti(píšeš, že by si neměla žádné alimenty), to není pravda.Při stání o dětech, většinou je do měsíce,se určí komu přijdou děti do péče(pokud nejsi nějaká matka s hodně špatnou minulostí...)tak je dostaneš určitě ty a také se určí výživné na děti, je to 20% z platu tvého muže. Pokud nepracuje, ale pracoval a nebo má aspon střední vzdělání, budou mu vyměřeny alimenty, které by běžně ve svém oboru vydělával. Pokud by ho zavřeli za to, že alimenty neplatí tak ve vězení by ho nechali přednostně pracovat, aby alimenty platit mohl, protože vyživovací povinnost je to nejdůležitější.
3. Teprve až budete mít vyřešené děti bude se řešit majetek -společně nabitý a společné dluhy. Měli by jste mít s manželem od právníka majetkové vyrovnání manželů, kde by jste se dohodli o všem, ale to asi manžel nebude souhlasit, i když se můžete dohodnout jakkoliv a třeba by si ho nějak přesvědčila.
4. Pokud by to náhodou nevyšlo a soud by rozhodl, že musíš také platit Vaše dluhy, tak se neboj, jseš samoživitelka a matka by si splácela minimální částku a všechny instituce by ti museli nechat životní minimum

Jinak osobní bankrot si myslím,že není moc výhodný pokud máte nějaký majetek (byt, auto...) - všechno vám vezmou. Ale žijete v pronákmu a jste bez auta, garáže, zahrady.... tak je to moc výhodné, protože podle Vašich příjmů Vám vypočítají splátky tak, aby Vám zbylo životní minimum a ještě k tomu mnohé bankovní instituce sníží dlužnou částku, protože budou rádi, že dostanou aspon něco.
Tak držím palce, ať ti to vyjde a dostanete se z tohoto těžkého období.
 Lucka 
  • 

v takové situaci... nehodila by se Vám nějaká ta korunka navíc? 

(10.6.2008 10:37:42)
Omlouvám se, píšu asi trochu mimo mísu... ale pokud máte někdo takové finanční potíže... chtěla bych Vám dát tip, jak si přivydělat pár korun. Vzhledem k tomu, že je to max. několik tisícovek měsíčně, vím, že Vás to nezachrání, ale i tak... Každá koruna je dobrá (vím to, sice nám doma nezvoní exekutor, ale moc nechybí), tak pokud někdo budete mít zájem, pište si pro info na mail nebo se koukněte ke mě na http://tipnaprivydelek.ic.cz Hezký den :o)
 Myss 


Re: v takové situaci... nehodila by se Vám nějaká ta korunka navíc? 

(10.6.2008 21:47:36)
Lucko,myslim,ze 250,-Kc mes cloveka,kteremu hrozi exekuce nezachrani.
 1sara 


PRYČ OD NĚJ 

(25.8.2008 21:00:51)
Radim ti dobre. mela jsem to same doma. taky mi to nerekl, pry sam nevedel a neco pry zapomnel. je to jinak hodny chlap, ale tohle je dost dulezite. nemam zadny duvod platit cely svuj zivot cizi dluhy.je to jako bych cely svuj zivot platila hypoteku na novou vilu cizim lidem a sama bydlela do smrti v panelaku za nemaly najem k tomu. radim ti dobre. odejdi dokud jsi mlada a zacni za cas znovu.ale plat jen to, co sama rozhodnes, ne to co musis!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.