| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kocour Pazour a bolavé bříško

 Celkem 66 názorů.
 Sima 1,5 
  • 

automatická cukrárna 

(3.4.2008 10:21:09)
Mě přijde zvrhlé, že děti ve škole tu "automatickou cukrárnu" vůbec mají. To se školství bije do prsou, jak zlepšilo systém stravování, jak dětem dopřává dodržování pitného režimu, ale přece strava ve škole není jen školní jídelna. Jak je možné, že tam na chodbě ten "zlepšovač školního stravování" vůbec stojí?
Mám malé dítě, nechodí ještě ani do školky, ale tento přístup vedení škol mě děsí. Děsím se dne, kdy mi dítě přinese poznámku "hází po spolužácích hrášek", ale nedozvím se, že zpatlalo 4 čokoládové tyčinky o velké přestávce, svačinu hodilo do koše, protože to přece dělají i ostatní.
 Klára,2 děti 
  • 

Re: automatická cukrárna 

(3.4.2008 10:28:37)
Mám syna ve třetí třídě.V jeho škole udělali rekonstrukci jídelny za miliony,během které musely děti chodit na oběd do jiné školy.Po všech těch utracených milionech jsem zjistila,že mají na chodbě automat,ve kterém si kupují sladké limonády a dokonce bufet,do kterého si chodí pro slané brambůrky a další "pamlsky".Když mi poslali dotazník,jak se nám líbí škola a potažmo i nová jídelna,pěkně jsem jim to vylíčila,co si myslím o automatech i bufetu.Jen odpověď žádná.Zřejmě tržby za tyto "dobroty" přehlušují zdraví dětí.Pěkně mě to štve.
 Simona,děti 16 a 9 
  • 

Re: automatická cukrárna 

(3.4.2008 11:08:25)
Také nechápu instalaci automatů ve škole. Hlavně na Coca-colu a jiné limonády a brambůrkovo-cukrovinkové. Pro moji dceru to byla v první třídě závislost (jako gambler). I přes zákazy, jak měla u sebe drobné mince (třeba vrácené od paní učitelky, když platila nějakou akci a já jsem neměla přesnou sumu), tak ty prosvištěly automatem. Prostě musela (a to nepřeháním...). Teď už se situace uklidnila.
Na druhou stranu ale pro žáky druhých stupňů (hlavně chlapci) takový automat s bagetami a sendviči není k zahození (když svačina z domu nepokryje hlad). A pro všechny v parných dnech automat na pití (ale škola by si snad mohla vybrat náplně).
Tak a teď už slyším hlasy některých rodičů, že jejich děti by nic jiného než colu nepily......(napájí jimi i 2-leté děti v restauraci...někteří).
 Míša,2 děti 
  • 

Re: automatická cukrárna 

(3.4.2008 11:12:56)
No jistě,že se takoví najdou.My máme ve škole brambůrky,sladké limonády a naproti automat na mléčné výrobky.Co by si asi dítě vybralo,kdyby stálo mezi těmito automaty samo(bez rodičů)?
 Evka 1973 


Re: automatická cukrárna 

(3.4.2008 14:01:34)
Míšo,
tak moje všechny tři děti by si vybrali to ochucené mléko. I bez rodičů. Nejstarší dcera je v devítce, na mléko má kreditku a protože během dopoledních přestávek je před mléčným automatem fronta dětí a první stupeň má přednost před druhým, tak se vždycky domluvíme a jednou za 14 dní si vybere celou kreditku mlíček najednou a přivezeme je domů (protože do školy dojíždí tak pro ní tento den sjedu autem, aby je nemusela táhnout v ruce). Doma se na mlíčka vrhnou i ti mladší, kterým právě toto mlíčko v kelímkách chutná víc než to co dostávají ve škole (v krabičkách). A dokud jsou mlíčka v lednici tak si šťávy ani nevšimnou. Evka
 Míša,2 děti 
  • 

Re: automatická cukrárna 

(3.4.2008 14:17:46)
Tak to ti gratuluji.A nemyslím to ironicky.
 Molly. 


Re: automatická cukrárna 

(3.4.2008 15:11:34)
Evi, taky jsem párkrát školní mlíko ochutnala a bylo úžasné. Jenom si nejsem jistá, že jeho kalorická hodnota není stejná, jako cola nebo sladká tyčinka.
Ale kalorie sem, kalorie tam, je výborné ;)
 Meluzína 
  • 

Re: automatická cukrárna 

(3.4.2008 15:34:42)
máš pravdu, že některé mléka jsou opravdu kalorické bomby, ale zdaleka ne všechny, jogurtová mléka a produkty, na které jsem se dívala a měly by být doučástí automatu (viz můj příspěvek níže) na tom nejsou špatně a na výběr jsou i neslazené produkty
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: automatická cukrárna 

(4.4.2008 10:20:12)
U nás by si vybrali oba kluci mléčné výrobky. Ten mladší miluje vanilkové mléko (čokoládové nepije, jen někdy kakao doma) ten starší miluje mléko jakékoliv a na svačinu si nosí bílý tvaroh - neslazený jen s ovesnými vločkami a to mu je 17let. Jinak mají jiné "úlety" ve stravování, ale aspoň něco kladného.
 Jíťa 
  • 

Re: automatická cukrárna 

(3.4.2008 13:22:36)
Na ZŠ automat děti neměly, až potom na gymplu, kam chodí dcera, a bohužel byl umístěn naproti nejnižším třídám, tedy primy a sekundy.
Jak jsem si ale při třídních schůzkách všimla, tak obsahoval jak sladkosti, tak i různé jiné laskominky, jako např. suché rohlíky či jablka, potom nějaké obložené bagety i celozrné, nějaké koláče - prostě polovina obsahu byly různé čokotyčinky a oplatky a druhá půlka normální "svačinky" pro zapomětlivce.
A podle toho, co jsem viděla, že tam odpoledne zbývalo, mám spíš dojem, že děti dávaly přednost právě těm svačinkám - fochy takřka zely prázdnotou, narozdíl od těch s tyčinkami.
 Jíťa 
  • 

Nepomohla by petice 

(3.4.2008 13:25:49)
Co takhle sepsat petici za zrušení nebo změnu obsahu automatů a při nejbližších třídních schůzkách ji nechat podepsat i ostatními rodiči. A pokud by to bylo ve spolupráci se SRPŠ tak by to snad mohlo přinést i nějaké ovoce.
 Lucka + 2 zlatíčka 


... 

(3.4.2008 10:32:27)
A když mají děti peníze, jaký je rozdíl, že si to koupí ve škole nebo po cestě do/ze školy ???
 Klára,2 děti 
  • 

Re: ... 

(3.4.2008 10:40:30)
Pořád slyším,že rodiče mají být partnery školy při výchově dětí.Tak si myslím,že mám právo vyjádřit nesouhlas s tím co se mi na škole nelíbí.Není takový problém zrušit automat,ale supermarket asi kvůli nikomu z nás nezavřou.
 Grainne 


Re: ... 

(3.4.2008 10:47:47)
Matně si vzpomínám, že jako děti jsme si kupovali ledaccos cestou ze školy a cestou do školy, občas jsme zahodili svačinu do koše a občas jsme nešli na oběd...
Myslím, že většina z nás se dožila ve zdraví dospělosti.
 Klára,2 děti 
  • 

Re: ... 

(3.4.2008 10:59:43)
O tom nepochybuji.Ale určitě jsme neměly ve škole automat na podobné "dobroty",tak jak ho mají teď děti na očích celý den.Je těžké učit je správné životosprávě,když na ně ze všech stran vykukují brambůrky,coca-cola atd.Tím,že je ten automat ve škole,jakoby škola souhlasila s takovou stravou pro děti.A pak se chlubí tím,že mají novou jídelnu,ve které jsou zeleninové saláty a mléčné výrobky.
 Sima +1,5 
  • 

Re: ... 

(3.4.2008 10:56:27)
Po cestě do školy si pravděpodobně nekoupí, neboť:
a) obchody mají povětšinou ještě zavřeno,
b)kolem obchodu nejdou,
c) jsou nasnídané a nehoní je vlčí hlad

Po cestě ze školy si pravděpodobně nekoupí, neboť:
a) svačily a obědvaly a nehoní je vlčí hlad, max. mlsná, ale to si koupí 1 tyčinku a neztláskají toho x kousků, aby se vůbec zasytily
b) kolem obchodu nejdou (jdou totiž do družiny, na autobus, rovnou domů, do kroužku.

Ne že by byly naše děti svaté a nemlsaly, ale pokud si mohou vybrat (což ve škole evidentně mohou), "naobědvají" se sladkostí. A jestli si zvyknou kupovat sladkosti ještě před a po vyučování - co vlastně jedí celý den? Škola nemůže ovlivnit mlsání dětí mimo budovu školy (od toho jsme tu my, rodiče), ale uvnitř je to jen a jen její píseček.
 Ilca a kluci 6/06 


Re: ... 

(3.4.2008 13:14:48)
Simo, tak to s Tebou souhlasím:-)
 Dita 
  • 

Re: ... 

(3.4.2008 17:15:34)
Hi hi, trochu naivní argumentace.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: ... 

(3.4.2008 15:28:19)
ten automat mají přímo u nosu. je to lákavější, než "obyčejný obchod". a navíc tlak toho, že "si to kupují všichni".
 monika-h 


Re: ... 

(4.4.2008 7:53:40)
Souhlasím,nechápu proč všem,tak hrozně vadí,že si děti kupujísladkosti nebo na co mají chuť.Já sama si kupuju a konzumuju sladké řekla bych ve větším množství /170cm-62kg/.Nikdy neřeším zdravou výživu a pod.,ale poctivě vařím každý den pořádné obědy/žádná vitana/,tak proč si nedat sladké,když mám chuť a děti by se neměly odstavovat od sladkého.Hlavně si myslím,že když dáte dítěti kapesné,tak by mělo být na něm za co to utratí/samozřejmě ne do hracích automatů nebo drogy/.Stalo se ,že na rodičáku jedna maminka byla agilní za zrušení bufetu,že si tam děti kupují sladkosti a já byla svědkem,kdy její syn krmil penězi hrací automat nebylo by zdravější,kdyby si dal tu limču nebo tyčinku?
 zdeňka 
  • 

Re: ...Nebylo 

(18.4.2008 9:50:58)
Moniko, až budeš mít ty doma dítě, které se lehce nechá strhnout davem, tak kritizuj jinéJá si třeba myslím, že šlo o úžasnou paní, která se s problémem snažila něco dělat. Konec konců, ty tvoje argumenty - nebylo by pak dobré dát do školy i hrací automaty? Když rodiče dají dětem na sušenku, tak to nebudou cpát do aoutomatů a aspoň si škola vydělá...Já si třeba myslím, že aotomatama na coca-colu to začíná...
 Myšutka 
  • 

Nemáme automat - jupíííí 

(3.4.2008 10:55:15)
U nás je autoamt jenom na mléko a jogurt. Na kreditky. Takže malé děti u sebe peníze vůbec nemají. A v první a druhé třídě jsou učitelky o velké přestávce ve třídě (aspoň polovinu přestávky) a dětem pěkně řeknou, že se bude svačit a pokud někdo nejí, tak se ptají proč... Děti si prý tak zvyknou,že mají svačit,že jim to vydrží i do vyšších tříd.
 1.3Magráta13 


Taky nemáme sladké 

(3.4.2008 11:38:54)
V naší škole jsou automaty 2. Jeden na mléčné výroby a za kreditky, druhý na pití. V tom jsou ale pouze balené vody a džusy. Rozhodně tam neprodávají Colu nebo Fantu.
Pokud by nějaké takové zvěrstvo do školy chtěli, byla bych první, kdo bude řvát.

Kupodivu největší úspěch má automat na mléko a jogurty.
Dcera nosí svačinu, ke které má za sladkost tak maximálně ovoce.
V okolí školy není žádný obchod a ona si ani peníze do školy nenosí (3. třída).
ze školy jede na kroužek a domů. Po cestě si sice něco koupit může, ale prakticky to nedělá. jen přes léto třeba zmrzku, nebo pití. To si koupí nejradši Kubíka.

Colu ani sladkosti jí neodpírám. Naopak jí je "v rozumné míře" dopřávám, aby neměla pocit, že je to úplně zakázané.
Takže když jdeme do restaurace, kina, na výlet, klidně si dáme Colu a čokoládu.
 Evka 1973 


Re: Taky nemáme sladké 

(3.4.2008 11:59:19)
Děti mi chodí do dvou škol, v jedné mají automat na mlíčka a jogurty + bufet, kam si můžou chodit nakupovat + hned u vchodu za skříňkami automat na colu a jiné nápoje.

Ve druhé škole jsou dopoledne nižší ročníky (1-3 třída) v jiné části budovy a tam nemají žádný automat, ale můžou si chodit do bufetu na brambůrky, párky a podobné lahůdky, odpoledne když jsou v družině už potkávají automat s colou a jinými podobnými nápoji, a také automat s rozpustnými nápoji, který se mi taky ani trochu nelíbí. Byla na to velká propagace mezi dětmi (jsou v 1. a 3. třídě), jak jsou nápoje zdravé, dotované jednou zdravotní pojišťovnou.... Po pár dnech jsem zjistila, že si děti tento prášek chodí do automatu kupovat a místo aby ho rozdělali ve vodě tak ho vycucají. Přijde mi to docela nezdravé, na některých sáčcích je i napsáno "nevhodné ro děti do 12 let". Pak tedy nechápu co takový automat dělá ve škole. Evka
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

A co strava ve školkách a školách ????? 

(3.4.2008 12:22:11)
Zajímal by mě názor na jídlo ve školkách a školách. My byly včera u zápisu do školky, byly jsme i na dni otevřených dveřích ve školkách a jídelníčky mě opravdu děsí !!! Nejsem úplně striktní - čokolády, lízátka /ale buď javorová nebo z bio kukuřičného sirupu/ apod. u nás občas proběhnou. Občas mě přemluví na "kostíkový jogurt", brumíka apod. Ale dcera jí hodně zeleniny, ovoce, bílé jogurty. Maso krůtí nebo bio hovězí. Apod. Ale když jsem viděla na jídelníčku mexický guláš s knedlíkem, párky, smažený řízek, hermelínovou pomazánku... opravdu mě to vyděsilo. Ale co s tím ? Budu ráda, když jí do školky vůbec vezmou, když si tam zvykne, když se jí tam bude líbit. A s tímto asi nic nezmůžu ... Co vy na to ??
 Rybka, kluci 2/00, 4/04, 8/07 


Re: A co strava ve školkách a školách ????? 

(3.4.2008 12:41:04)
U nás ve škole je jak automat se sladkým pitím tak bufet s brambůrkama, tyčkama, čokoládkama.

navíc a to mě štve mnohem víc je i v jídelně k obědu pití sladké, aby to asi děti vůbec pily.

můj syn je diabetik a nemá šanci se ve škole vůbec napít, jedině vodou z vodovodu.

takže si tahá i přes litr pití z domova.

Ve škole si nic nekupuje, nemá totiž u sebe peníze, a to i když vloni ještě diabetik nebyl. má svačinu i pití z domova.

ale vůbec s automaty a bufetem nesouhlasím.

líbilo by se mi, kdyby místo těch cukrovinek tam prodávali jablíčka, banány....a když tyčky tak aspoň musli spod.
 arsiela, 


Re: A co strava ve školkách a školách ????? 

(3.4.2008 12:50:30)
No pokud vás nebude aspoň 90% rodičů,kterým by to vadilo tak při dnešní školkové situaci ti asi nezbyde než "držet ústa a krok",protože na místo ve školce čeká x dalších dětí,jejiž rodičům tenhle jídelníček naprosto nevadí.Tvrdá realita.Kámoška je ředitelka školky kolikrát jsem s ní vedla na tohle téma diskusi,ale když ti s úsměvěm řekla,že ona dávala svým dětem od třech měsíců svíčkovou,tak je to jak když mluvíš s mimozemšťanem.Tak potom asi těžko čekat nějakou změnu.
Jak už jsem tu psala u staršího to neřeším.ten chodil do MŠ v době,kdy bio potraviny a podobně byla hudba budoucnosti.
A mrně do školky chodit nebude vůbec.Zatím mu vařím tak jak si myslím že to je správné,zdárně odolávám tlaku okolí a jsme ta divná máma,co v půl roce nedává pribiňák a jíšku(dle mé matky to je to nej)i když bio maso taky nekupuju.Máme maso z vlastních chovů ,kde vím co hovádkům do koryta nasypu.takže asi tak.Maso v supermarketu ybch nekoupila ani čoklovi ;((
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Arsielo ... 

(3.4.2008 13:22:06)
... můžu si dovolit napsat Ti mail ? :)
 arsiela, 


Re: Arsielo ... 

(3.4.2008 14:03:26)
Pokud mi nebudeš jen nadávat tak klidně:)jirava@centrum.cz
 Petra 
  • 

Re: A co strava ve školkách a školách ????? 

(5.4.2008 10:16:56)
Nejste tak trochu histerické?!
 madlenka07 


Re: A co strava ve školkách a školách ????? 

(5.4.2008 15:42:15)
Hysterické nejsme.Jsme milující mámy,kterým záleží na zdraví našich dětí.
 Lusika 
  • 

Re: A co strava ve školkách a školách ????? 

(4.4.2008 8:31:57)
Ahoj, myslím, že strava záleží na jednotlivých školkách. Třeba v Dubči u Prahy jsou rozumní, bez uzenin apod. Ale je otázka, co s tím. Asi je to dost citlivé, jak neurazit a přitom aspoń zkusit prosadit změnu. Možná se prostě jen zeptat. Můžeš narazit na starší přesvědčení, např. vždyť ty párky jsou telecí... EVA
 Simeona a 3 


Re: Taky nemáme sladké 

(4.4.2008 7:38:45)
Já si teda pamatuju, že jako malí jsme měli nejradši Vitacit za 1,- a když už byl někdo při penězích tak SAP. Taky jsme chodili celé dny s barevnými jazyky a dlaněmi a rodiče se hrozili, ale přežili jsme :-)

Jinak souhlasím, že automaty na sladkosti, bufety a podobné hrůzy by ve škole být neměly !!!
 madlenka07 


Re: Taky nemáme sladké 

(4.4.2008 8:09:58)
No,přežili jsme ,ale jak?My jsme generace se sklony k nadváze,imunita bídná...taky jsem se cpala Vitacitem.Ale pokud to půjde,byla bych radši,kdyby moje dcera sladkosti nekonzumovala.Rozhodně ne denně několikrát.At si dá párkrát týdně,jako odměnu.Ale automaty?
Já pracovala v nemocnici,taky nám instalovali tyhle automaty a i když jsem zastáncem velmi zdravé výživy,úplně mě to k nim táhlo a měla jsem dost problémy odolávat.:-D
Takže proč ty naše děti takhle motivovat?Uvidí automat a je jasné,že většina z nich tam utratí všechny peníze za dobroty typu čokoládová tyčinky,chipsy a cola.
Jak to bude s kapesným,to nevím,je ještě moc malá a já tiše doufám,že než doroste do školního věku,že to někomu dojde,že tyhle automaty do škol nepatří.Šokla to je jiné kafe,tam jim to snad dojde taky,protože představa,že malá pije přeslazený čaj a cpe se hermelínovou pomazánkou-to se zvedá žaludek i mně....
 Peckaa - Ráďa,Mariánek 


Re: Nemáme automat - jupíííí 

(3.4.2008 13:11:02)
Můj syn chodí do první třídy. Ve škole mají bufet. Po dohodě s rodiči ale paní učitelka o malé přestávce děti vůbec do bufetu nepouští a o velké přestávce tam můžou až když snědí svačinu. Pití si děti nosí s sebou z domu a 2x týdně jim rodiče můžou zaplatit školní mléko, což dělám :-)
 Sissi 
  • 

Re: Nemáme automat - jupíííí 

(5.4.2008 17:07:48)
K čemu je dobré chodit do bufetu po snědení svačiny? Já vám to řeknu - k tomu, aby si organismus pěkně od mládí zvykal, že i když je sytý, tak se ještě něco vejde. Taky jsme měli ve škole bufet, prodávali v něm výborné rohlíky obložené zelenínou za 5 Kč. Jenomže jsem vždycky měla z domova svačinu, nějaký ten chleba se sýrem a ten se musel sníst. Nebyla jsem tak otrkaná, abych svačinu z domova prostě vyhodila, tak jsem se naučila žrát přes moc a vychutnat si to, na co mám chuť, i kdybych měla prasknout. Výsledkem je samozřejmě nadváha.
 Arsiela 
  • 

já už to vzdala 

(3.4.2008 12:40:18)
U 14 letého kluka jsem to už vzdala.Doma jí tak nějak normálně.Biopotraviny a podobně doma nevedem,manžel je zvyklý na klasickou stravu.Má dost náročné zaměstnání a najíst tak jak chce prostě musí.A vařit jiné jídlo dítěti tak na to nemám ani čas a přiznávám,že ani náladu.vařím jinak akorát mimču.Ale to je jiná otázka.
Ve škole byli jeden čas mléčné svačinky,zrušili je pro nezájem dětí.Místo nich je na každém patře automat na colu,fantu.Když jsem se na rodičáku vztekala byla jsem za debila.Tak co dělat. Svačiny už z domova nedávám,aby skončili v koši to mi přijde škoda peněz.Ráno snídá mladej jogurt,musli a podobně.Sebou dostane nějakou tu musli tyčinku,bebe svačinka a podobně.Občas chce jen celozrný rohlík.K tomu má půl litorvku minerálky.Ale smaozřejmě si ve škole koupí "hambáč",brambůrky a colu.Ne denně ,ale minimálně dvakrát týdně určitě.
Domu colu taky kupuju,piju ji když ponocuju s prací místo kafe.A jemu ji taky nezakazuju.V rozumné míře,ale aby denně vypil litr to ne.Má celkem rád obyčejnou vodu bez příchutě,tak pije hodně tu.
Stravování v jídelně je kapitola sama pro sebe,zeleninové saláty a podobně prostě do této školy ještě nedorazili a to tam je taky nová jídelna.
 1.3Magráta13 


Jsem spokojená 

(3.4.2008 13:30:23)
Já jsem celkem spokojená. Doma vaříme klasicky, s omezením sladkého a tuků. Ale klidně máme i omáčku s knedlíkem. Často zeleninu a ovoce, což naše dítě naštěstí miluje. Ale stejně tak miluje řízek a smažák s hranolkama ;)

ve škole vaří podobně. Každý týden mají rybu, jeden den něco sladkého, každý den jinou přílohu, knedlíky málo. Většinou zeleninový salát nebo ovoce. K pití šťávu nebo džus, ale to mi vyhovuje. V MŠ vařili podle mě podstatně méně uvědomněle.

Mimochodem, když se rozhodovalo o umístění automatu na mléko, proběhlo mezi rodiči referendum, zda bude většina pro.
 pavla12345 


Re: Jsem spokojená 

(3.4.2008 13:57:04)
Mě by hlavně zajímalo, kdo rozhoduje o umístění automatů do školy, ev. o jejich náplni. Rodiče to asi nebudou a řadové učitelky bývají taky mámy, takže z automatů asi nadšené nejsou.
Ale znám několik ředitelů, kteří si krátce po nástupu do funkce finančně velmi polepšili - nové auto, přístavba, změna šatníku, resp. značek. Tak se mi zdá, že z ředitelského platu to jde těžko...
Majitelé automatů naopak vědí, že děti ve škole jsou pro ně zlatý důl, takže rádi pustí něco bokem, jen aby to místečko ve škole získali.
 Míša,2 děti 
  • 

Re: Jsem spokojená 

(3.4.2008 14:14:52)
Ohledně automatu na mléčné výrobky se nás rodičů ptali,ohledně těch ostatních se nás neptal nikdo.
 Róza 
  • 

Jde tu i o zuby :-( 

(3.4.2008 13:28:43)
Ono nejde jen o pokažené žaludky, ale také o zuby. Čím častěji se sladkosti konzumují, tím častěji se snižue pH v ústech a zvyšuje se riziko zubního kazu. To znamená, že pitím Coca-coly se to pH snižuje s každým lokem, tedy během celého dopoledne :-(((.
Coca-cola a jiné limonády jednou za čas v resauraci nenadělají tolik škody, jako pravidelná konzumace ... právě díky automatům.
 IrenaČ 


Re: Jde tu i o zuby :-( 

(4.4.2008 21:37:13)
Přesně tak!!! Děkuji za příspěvek! Jen ještě doplním, že nevadí jen cukr, ale i kyseliny obsažené v Cole, jiných limonádách i džusech - light varianty bez cukru tudíž nejsou řešením :-( Ovlivněny jsou navíc i kosti...
 Meluzína 
  • 

Automaty na mléko 

(3.4.2008 14:15:00)
Nedá mi se nepřidat. V jedné (jinak výborné) základní škole v Domažlicích dostali nabídku od fy. Kunín na krásný automat na dotované mléčné produkty. Jsou tam jogurtová mléka, ochucená mléka, neochucená mléka, jogurty bílé i "barevné". Podle mě senzační věc, na jeden produkt denně přispívá stát. Tedy "by" přispíval, kdyby škola automat chtěla. Ale ona nechce (zatím), protože "by někdo musel prodávat "mléčné permanentky" a toje moc práce .... Jsou to předplacené kartičky, na které si dítě svačinku vyzvedává. Nevím, ajk celá kauza nakonec dopadla, ale ve fázi, kdy jsem se o ní dozvěděla já (nedávno) tuto informaci škola ani nepředala rodičům (ale nakonec k tomu asi došlo / dojde, abych jim nekřivdila). Co vy, uvítali/ -y byste toto místo automatu na colu?
Mel.
 Evka 1973 


Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 14:35:49)
Mel,
nejstarší dcera je letos v devítce na ZŠ a právě tento automat mají, protože to pro ně bylo jednodušší dětem občas prodat kreditku na mléko nebo jogurt a nemuseli se starat o mléka v krabičkách, které prodávali dřív (a druhý stupeň na ně neměl nárok, na kreditku nárok mají). Nemuseli se starat kde mléka skladovat, do kdy vydrží a jaká mlíčka objednat. K automatu jezdí pravidelně zaměstnanec mlékárny a mlíčka doplní, takže jedinou starostí školy je prodávat jim jen ty kreditky.

Mladší děti chodí do jiné školy, tam jsem je i upozorňovala na to, že tento automat na mlíčka existuje a možná by bylo vhodné ho do školy pořídit, ale bylo mi sděleno, že o něj škola nemá zájem (nikdo se nás na zájem neptal). Je pravda, že děti z prvního stupně mají možnost si koupit mlíčka v krabičkách, ale protože tam bývá dost dětí a učitelka je neprodává každou přestávku, tak často mlíčko vůbec ten den nemají.

Už teď je dětem líto, že nejstarší holčina odchází ze školy, kde mají mléčné kreditky, protože právě tyhle mlíčka jim chutnají víc.

Myslím že je to hodně o ochotě školy, předpokládám že automat na colu, brambůrky a instantní nápoje se škole hodí víc. Evka
 Mšice+2 kluci99+05 


Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 14:39:18)
Ve škole, do které chodí můj osmiletý syn, přesně tento automat mají. Problém s prodejem kreditek mně připadá jako výmluva, v naší škole se to řeší tak, že prodej kreditek má na starosti jedna paní vychovatelka a ta je prodává tři dny v týdnu od 7,40 do 8,00 hod v družině. Když se chce, všechno jde.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 21:47:07)
blbé výmluvy. Kretitky přece může prodávat stejná paní, která prodává stravenky....
 Mšice+2 kluci99+05 


Re: Automaty na mléko 

(4.4.2008 8:05:11)
V naší škole se stravenky nikdo neprodává, děti mají čipy, které se nabijí automaticky při zaplacení obědů příkazem nebo složenkou. Celkově u nás je jídelna samostatná jednotka a pochybuji, že by se kuchařky uvolily prodávat kreditky do mléčného automatu - už jen z principu. Ale výmluvy školy to jsou, souhlasím, vždycky se najde někdo, kdo by mohl kreditky prodávat - hospodářka, vychovatelka, učitelka.....
 nada,2 děti 
  • 

Re: Automaty na mléko 

(6.4.2008 1:01:02)
Přesně. Když se chce, tak to jde. U kluka ve škole mají tento automat. Ze začátku byl přímo boj o mléka. Kluk si to moc pochvaluje a někdy je smutný, když vybere kreditku (je určitý počet na měsíc) a musí čekat, než si koupí další. Holka chodí do MŠ, občas doprovázíme kluka do školy (se sběrem, za paní učitelkou apod.)a vždy se snaží vyškemrat mlíčko. Doufám, že bude pilně navštěvovat tento automat až začne v září chodit do školy.
 tinas 


Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 14:42:35)
Tak nevím,ale mám pocit,že to moc prožíváte a dramatizujete.

U nás ve škole jsou dva automaty na pití. Mají v nich ice tee + mulťáky a pak ještě paní vrátná o přestávce prodává mléko,džus,bebe aj. drobnosti. Děti si občas něco koupí,ale není to tak,že by utráceli denně.Jediné co mě na škole mrzí co se týče stravování,že děti nemají možnost vybírat si z několika jídel. Bohužel máme malou a zastaralou kuchyni,takže mají jídlo jenom jedno a buď ho jedí nebo ne.
A to,že si dítě koupí v automatu sušenku nebo jinou sladkost nepovažuji za tragédii. Co se asi stane,když místo oběda pozře dítko sladkost. Nestane se nic tak strašného. Nedělala bych z toho takovou vědu.
Já každou neděli dětem ukážu jídelníček a společně s nimi odhlásím co nebudou jíst,abych to zbytečně neplatila,když by na oběd nešli. Předem je ovšem upozorním na to,že kvůli nim nikdo nebude vyvařovat nějaké speciality,prostě si vezmou co zrovna doma bude vařené a basta.
Na to,aby jedli přiměřeně zdravou stravu dohlížím doma. Mají dost ovoce i jogurtů na výběr. Oba mají váhu akorát holčička je spíš drobnější a kluk nevíc hodně sportuje takže stejně všechno vylítá.

Kdyby mojí jedinou starostí bylo jestli si náhodou nekoupí nějakou blbost ve školním automatu měla bych se skvěle.


:-)
 Sima 1,5 
  • 

Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 15:15:49)
Dítě odchází z domu v 7:00. Pokud nemá kroužek, je doma v 15:00, pokud kroužek má, tak v 17:00 - 18:00. Jestli vám nevadí, že by vaše dítě celou dobu jedlo jen sladkosti, tak mě by to tedy vadilo a hodně. Nemyslím, že jedno dobré jídlo denně - večeře (a to by ještě spousta dětí odmítla, nehledě na to, že naprásknout se na noc není zdravé) dodá dítěti vše, co ke svému vývoji potřebuje. Já si zase myslím, že PŘESNĚ tohle by měla být jedna z našich největších starostí - prostě jako rodiče máme povinnost zajistit jim správný duševní a tělesný vývoj.
 1.3Magráta13 


Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 15:36:29)
Meluzíno,
v naší škole mají právě automat od mlékárny Kunín. Dělala se anketa s rodiči, zda nejsou proti jeho umístění.
Permanentky prodává hospodářka, u které se platí i obědy. takže v tom nevidím problém. Ale je to o dobré vůli, to je fakt.
 Meluzína 
  • 

Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 15:40:53)
No přesně, u nich také prodává stravenky hospodářka, tak mi přijde uhozené, že mají problém spolu se stravenkami prodávat i mléčné kreditky. Já tedy zatím sama dítě nemám, ale žere mě, že se takovéto aktivity nepodporují.
 tinas 


Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 16:10:21)
Psala jsem ,že bych nedlala tragédii z toho,když si dítě OBČAS místo oběda koupí něco v automatu nebo bufetu. Nepsala jsem,že by to mělo být denně!
Navíc moje děti jdou do školy na osmou a nejpozději v jednu jsou doma. Tam si většinou dají druhý nášup,udělají úkol a pak teprve jdou na kroužky sport nebo ZUŠ.
No a ,když vám to tak vadí,tak jim nedávejte peníze a oni si nebudou nic kupovat. To,ale zase budete mít problém s tím,že na ně zbytek třídy bude divně koukat,že oni si nic nemůžou koupit.

Syn chodí každý týden se školou plavat a každý z dětí si po plavání v bufetu něco kupuje. Buď nějakou sladkost nebo párek v rohlíku. Nikdo z toho neonemocněl a všichni to v pohodě zvládají. :-)
 Petra 
  • 

Re: Automaty na mléko 

(5.4.2008 10:24:41)
Hurááá. Konečně někdo normální!!!
 Klára,2 děti 
  • 

Re: Automaty na mléko 

(5.4.2008 17:01:36)
Máš děti???????
 Calypso 
  • 

čoko v automatech Kunín za mléčné kreditky 

(24.10.2009 20:56:31)
Letáčky mlékárny Kunín jsou pěkné. Ale viděli jste, co je v jejich automatech? Nevím jak v jiných školách, u nás v Brně mléko ano, jogurty zřídka a sortiment je doplněný dalším zbožím, aby prý uspokojili každého - bagety (OK) a ČOKOLÁDOVÉ TYČINKY - za které dítě platí mléčnou kreditkou! To považuji za totální zvrhlost - místo aby doplnili jogurty, cpou děti tyčinkami!
 arsiela, 


Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 16:56:45)
okamžitě,takovýhle automat bych brala:)
 madlenka07 


Re: Automaty na mléko 

(3.4.2008 21:53:30)
Automaty na mléčné výrobky jsou sice rozhodně lepší než automat na sušenky a colu,ale i s tím mlékem by to mělo být opatrnější.Nejenom,že přemíra mléka zahleňuje organismus,ale když si přečtu složení některých dětských mlíček a jogurtů,trefilo by mě.Cukr nebo hůř aspartam,barvivo,éček tolik že je to snad i jedovaté.Kde jsou ty zdravé věci?No,nechci spílat všem,jsou i zdravé mléčné výrobky.Ale není jich mnoho.
Co takhle čistá pramenitá voda?
Až půjde moje malá do školy,doufám,že tam žádné podobné chuťovky nebudou...no,ale taky je možné,že jim k těmhle namontují ještě automat na kafe:(
 Mšice+2 kluci99+05 


Re: Automaty na mléko 

(4.4.2008 8:12:00)
Čistá pramenitá voda, jo,jo - přesně moje představa o tom, co by měl můj syn pít. Než nastoupil do školky, ničím jiným žízeň nezaháněl, sladké vody mu ani nechutnaly, max. neslazený bylinkový nebo ovocný dětský čaj. Ale ve školce bohužel jiný čaj než slazený dětem nedávali, tak co měl dělat? Zvykl si. Také nikdy nedostával uzeniny, hamburgery, hranolky apod., ale v tomto jsem taky narazila. Před nástupem do 1. třídy jsem ho přihlásila na příměstský letní tábor, moc se mu tam líbilo, až na obědy. Chodili na koupaliště, na výlety, k obědu jim "paní učitelky" kupovaly hamburgery, párky v rohlíku, pizzu, kofolu, (prý tam nic jiného neměli), takže to dopadlo tak, že přestože jsem měla stravu na týden zaplacenou, balila jsem mu do batůžku buchty a namazané chleby, aby neměl hlad. A taky jsem se setkala s názorem - ten váš kluk nic nejí:(
 majdaleenka +07+11 


Re: Automaty na mléko 

(4.4.2008 12:36:11)
co kdyby děti fasovaly k automatu taky něco na hubnutí? jako po dobré svačince lup tam s pilulkou, ať si zítra můžeš koupit svačinku zase...
To byl pokus o vtip, nekamenovat;)
 Mlada 


Rodiče to chtějí 

(3.4.2008 17:12:39)
Kvůli tomuto tématu jsme měli s manželem velikou hádku (chodí na sdružení rodičů).
Ve škole mají automaty na mléko. A pak i ty na chlazené nápoje (sice Cola, ale přímo Colu v nich nemají), na teplé nápoje (kde děti s oblibou kupují instatní polévku - brr) a automat se sendviči, brambůrky atd.
Já jsem tvrdila, že něco takového do školy prostě nepatří (tedy snad kromě automatů na mléko). Škola by měla jít příkladem, nabízet dětem pokud možno kvalitnější stravu (už jsem někde četla o celkem rozumném nápojovém automatu, ale o potravinách, které mají vydržet několik dní si iluze nedělám). - Jenže manžel přišel s tím, že o automaty stojí rodiče. Chtějí, aby si děti mohly koupit ve škole svačinu. Je pro ně prostě jednodušší jim dát pár korun, než namazat rohlík.
 Insula 


nedávat peníze 

(3.4.2008 18:32:44)
Tak já bych asi dětem nedávala peníze a bylo by to. Tedy teď myslím ty mladší. U těch starších je to asi neovlivnitelné, koupí si cestou do školy nebo ze školy.
 Gábi, 2 děti 


Proč to dramatizovat?! 

(4.4.2008 8:55:22)
No, neřekla bych, že automaty na cokoliv nutí někoho, aby konzumoval nezdravé věci ;-)
Možná problém bude někde jinde ... Co jsme mohli (jako rodiče) udělat pro své děti z hlediska výživového modelu, to už se mělo stát před nástupem do školy. Jestli si dítko koupí jednou - dvakrát týdně k svačině navíc tatranku či jeden nápoj limonádového typu, tak by to neměla být tragédie. Pokud má své kapesné v nějakém rozsahu, se kterým si hospodaří, tak mu určitě nestačí na nějaké nákupy nad rámec únosnosti.
Já bych viděla problém spíš v tom, co konzumují ke školnímu obědu a pak doma. Pokud by školní oběd nebyl dotovaný a jeho cena tím tlačila co nejníž a rodiče ho hradili v plné výši (tj. cena by byla min. trojnásobná), mohla by se denně objevit čerstvá zelenina a ovoce. Ale první, kdo by protestoval, by byli rodiče. A o tom, co dítě jí doma, si nedělám iluze - stačí, když se rozhlédnu, co většina rodin kolem mě doma vaří a v jaké objemu to konzumují.
 arsiela, 


Re: Proč to dramatizovat?! 

(4.4.2008 10:38:45)
Gábi dovolím si nesouhlasit,pokud by byla cena obědu trojnásobná,tak by polovina dětí na obědy vůbec nechodila,a naopka by bylo pro rodiče levnější nechat je kupovat v fast foodu hamburgry,zapečené sýry a podobně aby se dítko vůbec najedlo.Při dnešní finanční situaci věřím,že by pro spoustu rodičů byla cena oběda kolem 120kč na den naprosto neúnosná.Při dvou dětech školou povinných ani nemluvím.Tudy cesta zřejmě nevede.Navíc oběd dle nejnovějších trendů zdravé výživy by spíš než na problém finanční narazil na dost velkou nechuť většiny dětí to konzumovat.Vidím to u nás v jídelně zeleninu,ovoce si děti prostě neberou,nebo vezmou a vyhodí.tak pak se nemůžem divit,že od zeleniny a ovoce bylo upuštěno,protože nikdo nechce vyhazovat peníze oknem.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Proč to dramatizovat?! 

(4.4.2008 12:46:11)
Arsielo, zase na druhou stranu, u jednoho ze synů mají ve školní jídelně obvykle výběr ze tří jídel. Jedno z nich je zeleninový talíř, a je skutečně dost dětí, které si ho často berou.
 arsiela, 


Re: Proč to dramatizovat?! 

(4.4.2008 13:11:41)
já to brala podle toho jak to vypadá u nás v jídelně,stačí když jdeš okolo po obědě.všude se válí půlky pomerančů co děcka vyhodí a podobně.Tak pak se kuchařkám ani nedivím.Ono je to těžké,jestli si můžu dovolit srovnání,prvního kluka jsem měla v době kdy nebyl net,zkušenosti s výživou se předávali bud od rodičů,nebo co řekl doktor.První knížka o zdravé výživě ,vyšla když malému bylo rok a půl,dva.Od té doby se názory značně změnili.Prckovi ted taky dávám o dost jiný jídelníček,než tomu prvnímu a taky budu vybírat co mu na talíř dám,nebo ne.U staršího prostě moc možností nebylo,bio potraviny to nikdo neznal,bio obchody nebo obchody se zdravou výživou možná tak velkoměsto a to ještě omezeně.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.