| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Průběh těhotenství - 24. týden

 Celkem 97 názorů.
 kacka 
  • 

tehotensvti 

(27.3.2000 21:27:33)
kolik se pribere a proc jsem mela 22kg?
 Eva K 
  • 

Re: tehotensvti 

(5.12.2005 12:32:22)
Já jsem do 24 týdne přibrala 5 kg. Celkový přírustek se pohybuje mezi 8kg až třeba k 25kg. Je to individuální a slyšela jsem o málo případech, kterým kila navíc zůstala. Eva
 Marie, těhotná 
  • 

Re: Re: tehotensvti 

(5.12.2005 13:47:14)
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu nebo jen o svůj náhled na věc, která mě potkala. S přítelem jsme se rozešli, z mé strany v dobrém, ne kvůli novým partnerům, ale jako přátelé, kteří spolu dále komunikují. Zhruba po 14 dnech jsem zjistila, že jsem těhotná a po několika chvílích pochybností se rozhodla, že své těhotenství přijímám. Teď jsem v polovině druhého měsíce. Bohužel přítel je hodně zoufalý a dítě v žádném případě nechce, prý zvlášť proto, že jsme se rozešli. Je to pro mě těžké období, přemýšlím, jestli nemám udělat něco, čím bych mohla jeho názor nasměrovat trochu optimističtěji, ale nevím si vůbec rady. Já bych byla ochotna zkusit náš vztah obnovit, pro něj je to nepředstavitelně těžké... děkuji vám za jakoukoliv reakci a přeji pěkný týden a předvánoční pohodu.
 Eva K, 24tt 
  • 

Re: tehotensvti 

(6.12.2005 16:19:39)
Zvládat těhotenství a rodičovství sama je těžké, ale určitě to jde a nejsi jediná koho podobná situace potkala. Ale taky se snaž být realista, má cenu nutit svého přítele do vztahu a rodičovství, ať jste se rozešli sebepřátelštějic? Nemyslím, že platí, že je lepší špatný otec než žádný.
A taky se zkus postavit s rozumem ke svým emocím: máš ho ráda a dovedeš si ho představit jako partnera na celý život, nebo jsi pod vlivem "hormonů" a "buduješ hnízdo" pro své dítě za každou cenu? V těhotenství, a to můžu potvrdit i z vlastní zkušenosti, jde rozum a logika do pozadí za emoce a mateřské pudy. Navíc, on určitě potřebuje čas, aby se s tím srovnal a určitě více času než ty. Možná bych se pokusila pro začátek aspoň o kompromis, o udržení přátelského vztahu a následně i o hezký vztah k dítěti a pomoc při jeho zajištění. Díky nátlaku se ještě můžete rozejít ve zlém. Zkus se taky reálně zamyslet nad variantou svobodné maminky, kdo ti pomůže, jak to zvládneš psychicky, ale i finančně. A nezapomeň, že na světě není jen jediný chlap.
Ale rozhodnutí je jen na vás dvou. Eva
 Marie, těhotná 
  • 

Re: Re: tehotensvti 

(12.12.2005 8:47:11)
Milá Evo,
moc Ti děkuju za jasnou řeč, právě to jsem potřebovala slyšet.Samozřejmě tuším, že je spousta podobných případů a jistě i složitějších, jenom jsem zkrátka v tu chvíli nevěděla, jestli právě něco nemeškám. Ano, důležité pro mě bude, udržet vztah alespoň na přátelské úrovni, a musím přiznat, že při našich telefonátech často vytvořím vlivem emocí nepříjemnou atmosféru, později mě to přirozeně mrzí. A budu přemýšlet o fungování svobodné matky. A tak ještě jednou díky. Mějte se všichni moc hezky. Marie
 Eva K 
  • 

Re: tehotensti 

(12.12.2005 15:12:35)
Jsem ráda, že jsem se ta svojí odpovědí nějak nedotkla nebo ti neublížila, že jsi tak dlouho neodpovídala.
Na jednu stranu je těhotná žena slabá bytost potřebující ochranu, na druhou stranu jsme teď nejsilnější a nejdůležitější.
Ještě mě napadlo, že by ses mohla zamyslet nad přítomností duly u porodu, bude ti oporou nejen fyzicky ale i psychicky. I když to je ještě daleko:-).
Emoce s náma mávaj, to mi nemusíš vykládat. Já dnešní noc prořvala, jen kvůli jediné poznámce tchýně jsem viděla své rodinné hnízdo rozdrceno v prach. V něčem mají ti chlapy nevýhodu, můžou mít šílenou matku:-((.
Přeji ti hodně síli a moc ti fandím. Eva
 Marie, 8.týden těhotná :o) 
  • 

Re: Re: tehotensti 

(16.12.2005 13:37:47)
Ahoj Evi a vůbec všichni, Ty jsi už ve 22. týdnu, tak to jsi už dost viditelná budoucí maminka, že? Asistentku u porodu mi navrhla už moje kamarádka, která má roční holčičku a jednou by se chtěla této role ujmout. Ale vzhledem ke 2.třetině mého prvního trimestru, ve které se právě pohybuji, na tohle ještě opravdu příliš nemyslím. A s tou tchýní Ti tak trochu rozumím, je to smutné, ale jednou z příčin mého rozchodu s otcem mrňátka byla právě jeho matka. Společná domácnost v jejím domě, neprůstřelná oddanost syna matce a žádná vidina jakékoliv změny, to jsem nevydržela dýl jak 2 roky. Netvrdím, že je to hrdinské, ale mně to prostě nešlo. A tak Ti přeju co nejmírnější střety se svojí tchýní a vám všem příjemny víkend!
 Eva K 
  • 

Re: tehotensti 

(20.12.2005 15:13:26)
Teď už jsem ve 26 týdnu a máš pravdu, bříško už pěkně vykukuje a cítím se moc krásná:-).
První trimestr se vlekl, počítala jsem dny, druhý byl super a třetí letí.. Nejméně se mi líbilo období jak skončily nevolnosti a mimčo ještě nekopalo a neměla jsem břicho. Chyběl mi fyzický pocit těhotenství:-).
Teď se musím trošku více přizpůsobit miminku, podkládám si bříško na spaní, nespěchám na tramvaj, zapomínám.. Ale už krásně kope, někdy se mi vlní celé břicho:-) a čtu mu nahlas nebo pouštím muziku. O porod se více zajímám až teď.
Pokud jsi z Prahy, můžu ti doporučit cvičení www.materstvi.cz, cvičí tam na balonech, tanečky a jógu pro maminky a dá se tam chodit i pak s miminkem. Je moc fajn se potkávat s jinými maminami. Vždycky se najde chvilka si popovídat.
Myslím, že vydržet bydlet s tchýní 2 roky je hrdinství, já si nedovedu představit s ní být týden. I víkend je pro mě utrpení. Mám štěstí, Lukáš je při mě. K tchýni se snaží chovat slušně, takže bruslíme mezi slušně a nenechat sebou manipulovat. Kdyby nebyl manžel při mě, zabalím to. Jen se bojím, že časem přestane stát tolik při mě a co až přijdou děti. Bude je chtít mít ve své moci, kupovat si je sladkostmi a převychovávat je. Jojo, čeká nás boj. Tuhle si vzala manžela stranou a vykládala mu, že nebudu dobrá matka. To byla takzvaná poslední kapka.
Jestli tvůj partner mámu poslouchal, považuji to za nepřekonatelnou překážku vztahu. Ale věřím, že člověk čeká a doufá ve změnu.
Připadá mi, že jsi se už trošku srovnala, co? Až budeš řešit dulu tak na http://www.duly.cz/ najdeš snad vše, nebo porodní asistentky seženeš přes http://www.rodina.cz/cap/. Tady najdeš těhotenství po týdnech http://www.miminka.cz/index.php?aktkat=Těhotenství&, počítají to od menstruace.
Mé informace jsou vyčerpávající, takže jdu zase chvíli dělat něco pro svého zaměstnavatele:-). Eva
 Marie, 9.t.t 
  • 

Re: Re: tehotensti 

(21.12.2005 10:55:43)
Děkuju za kontakty, Evo, na stránku miminka občas taky zajdu a popis těhotenství si pravidelně pročítám :o) Vůbec nechápu, jak někdo o těhotné ženě, tím spíš s prvním dítětem, může pronést, že nebude dobrá matka. Mně bývalý přítel alias budoucí tatínek :o) řekl do telefonu, že se bojí, že mateřství možná nezvládnu. Věřím tomu, že příroda zařídila v těle matky spoustu záchranných systémů, příkladem jsou třeba už jen přívaly štěstí a pocity bezpečí (občas už mě taky přepadnou a je to moc fajn :o) a ty už si pohlídají, aby žena svou úlohu zvládla. No asi to taky nefunguje vždycky, ale na mě to zatím platí... Už jsem myslela, že období nevolností pomalu odchází, ale dnešní ranní jízda přetopeným autobusem po jedné zhltnuté mandarince mě málem donutila vyskočit okénkem ven, no byl to zážitek. Všude kolem mě děti školního věku a já už skoro hledala v baťohu pytlík :o))
Taky jdu pracovat, a o víkendu mě čeká oznamování babičce, která z celkové situace jistě nadšená nebude, ale zkusím ji udolat krabicí zdobených perníčků :o))
Krásnou středu Vám všem...M.
 Eva K 
  • 

Re: tehotensti 

(27.12.2005 16:44:13)
Ahoj, taky věřím v sílu přírody, obzvlášť když vidím, jak to tělo skvěle funguje. Potkala jsem spoustu holek, kdy se chladná holka promění v chodící lásku:-). Možná nebude stíhat mít domov jako klícku a nebude mít denně perfektní makeup:-) a nebude vždy sluníčkově naladěné, ale určitě budeme dětem dávat spoustu lásky a to je nejdůležitější. Nenechme se zvyklat, jen se nás chtějí dotknout a to na dost citlivém místečku.
O Štědrém dnu jsem oblékala sousedovic holčičku (14 dní starou), sousedka mi nabídla, ať si to zkusím:-) No, musím říci, že to se mnou pěkně zamávalo, ještě dva dny jsem žila jen z tohodle zážitku:-)). Ježíšek mi nadělil knížku Co čekat v radostném očekávání, sice tam nejsou barevné fotografie, ale je tam spousta informací. Ve schopnější knihovně by ji taky mít mohli.
Jen mě trošku rozhodilo, že chce tchýně přijet už 10.4. na návštěvu (21.3. asi rodím), manžel byl naštěstí včas instruován, že její přítomnost snesu nejdříve po 6 týdnech, takže domluvil, že pokud přijede, pouze se k nám staví, ukážeme jí dítě a zase pomaže ke švagrovce. Pokud přijede, tak se určitě bude chtít nasejřit nadýl, nějak mi pomáhat nebo něco radit.. na její 30 let staré rady a reorganizaci mojí domácnosti čekám. Tak snad mi to nezastaví mléko..:-(.
Co babička, jak přijmula novinky? Co Vánoce? My byli doma a úplně v klidu a pohodě. Dokonce i nákupy dárku jsme zvládli bez stresu a i jsme padli do noty. Upekla jsem 3 druhy cukroví a ještě troška zbyla, takže příští rok taky neplaším s 15 druhy cukorví. Od tchýně jsme dostali kupované (vnutila to Lukášovi) a to k mému uspokojení nezmizelo:-)).
Ještě musím koupit dárek našim, protože ti přijednou až v lednu, tak jsem to odložila na menší fronty. Natřískané obchody moc nemusím, leda by tam měli židličky:-)).
Taky jsme se přihlásili na předporodní kurzy, od 25.1.. Objevila jsem skvělý prostředek na těhu zácpu, třtinová melasa ze zdravé výživy. Koupila jsem si ji kvůli železu a dalším minerálům a byla jsem účinky velmi mile překvapena. Stojí to za to, překonat tu hnusnou chuť:-). Hodně štěstí do nového roku, přinese do našich životů spoustu krásných novinek! Eva
 Eva K 
  • 

Re: tehotensti 

(28.12.2005 8:58:36)
K té nevolnosti po mandarince - nesnesu na ranní prázdný žaludek ani jabko, natož mandarinku:-). Chce to spíš sušenky, když už nestíháš normální snídani.
Před jízdou v busu musím být syta, ale nemyslím, že by to bylo jen těhotenstvím, prostě tělesná blízkost cizích lidí, houpání, poloprázdný žaludek, hektické ráno je příliš drsná kombinace na ranní žaludek:-). Eva
 Kassandra 


Re: Re: Re: tehotensvti 

(23.7.2007 18:02:50)
ahojky hele tak s tim je těžky pomoct pokud on sam nechce tak ani sebemenší pokus ho nepřesvědčí nech tomu volný průběh já myslím že aš to miminko uvidí tak poleví
 Karel 
  • 

ZPRÁVA O ROZKLADU RODINY 

(23.7.2007 19:56:01)
ZPRÁVA O ROZKLADU RODINY
VĚTŠINA LIDÍ VOLÍ NEGATIVNÍ STAV- MATERIÁLNÍ ZPŮSOB ŽIVOTA,proto se SNIŽUJE MNOŽSTVÍ RODIN.V ČR máte ze 4 400 000 domácností 1/3 JEDNOČLENNÝCH. Nadále se udržuje roční počet sebevražd lidí (prokázaných, nikoli nezvěstných) na čísle přes 1600 lidí v ČR (a přes 700 lidí v SR).
Vláda země se zbavuje odpovědnosti za tento stav, nic s tímto dosud nedělá pod pláštíkem svobody. Je to negativní jednání a podle toho tito lidé také dopadnou . Více na našem webu(www.andele-svetla.cz) - sdělení 2564. „Vztah muže a ženy MŮŽE být,nejbohatším a nejhodnotnějším vztahem,LÁSKA ČISTÁ je základem věru STVOŘITELOVÝM – sdělení 2687.Dle vlastních voleb můžete zažívat kvalitní život a nebo nekvalitní-více na našem webu.
 Ilona,chlapec 2,5roku a 23tt. 
  • 

Re: tehotensvti 

(12.2.2006 14:45:12)
Dobrý den,
přečetla jsem si několik dotazů ohledně přibraných kil v těhotenství a chtěla bych k tomu napsat také pár zkušeností. Když je maminka poprvé těhotná,má víc času pro sebe i pro mimi a snaží si to náležitě užít,alespoň já jsem tak dělala. A tak sem se nijak neomezovala,ale ani nepřejídala a v 8.měsíci už sem měla 22kilo navíc, s původní váhy 56kg.Sotva jsem se vlekla,ale byla jsem spokojená.Když sem přišla z porodnice,moje představa byla,že jsem musela zhubnout určitě tak o 5-8kilo, ale bohužel nechala sem tam sotva 4kg(váha miminka)a to bylo všechno.Abych to nezdržovala, začala jsem chodit na procházky,trochu cvičit a nejíst sladké a během roku(pomalu kvůli kojení)to bylo dole a už sem byla zase fešná.Teď mám stejný problém(23tt.),ale s druhým dítětem nemáte tolik času na sebe,ani na rozebírání potencionálních problémů či komplikací během těhotenství.Přibírám mnohem míň a snad ani nevím,že jsem těhotná.Nebýt vzdouvajícího se bříška nevim,nevim.Takže hlavu vzhůru,žádný stres z jídla a z kil,všechno půjde dolů.Trocha odepření a pěkných věcí na sebe a ono to půjde.
Ilona
 Adriana,syn 5let, 26.tt 
  • 

Re: Re: tehotensvti 

(12.2.2006 22:10:56)
ano, asi tak nějak to bude...určitě už nemá mamina tolik času na sebe, když už se stará o jedno dítě, ale to jsem poznala zpočátku těhotenství...později mi začlo tvrdnout břicho,mám mít klidový režim, takže se moc nenamáhám a ješttě ke všemu tato zima, která nás letos postihla, ze mě také začíná dělat kuličku. Podotýkám ještě, že jsem netrpěla neovolností, takže jsem žádné kila zpočátku těh. neshodila a dokonale jsem si dávala to, na co jsem měla chutˇa tělo si samo řeklo,co potřebovalo...takže jsem zvesela přibírala zpočátku. I přestože je to mé druhé těhotenství, tak to probíhá stejně jako u prvního,ale jak říkám, bude to tou zimou a klidovým režimem, i přestože se starám o syna.. momentálně z 53kg mám už 66kg, a vesele si papkám dál, ale pravda je ta, že žádné stresy, kila půjdou samy dolů, pokud bude vyvážený příjem a výdej po porodu, myslím si, že není problém. Taky jsem shodila 19kg, ani nevím jak, vůbec jsem to neřešila a šlo to samo. Možná to je i spalováním, organismem, ať se na mě nezlobí některé maminy, že si tady zvesela popisuji své názory, každé tělo je hold jiné.
Takže se mějte hezky, zdravím všechny.
 Eva, dcera 2,5 roku, 23tt 
  • 

Re: tehotensvti 

(26.2.2006 21:48:08)
Ahoj, chtěla bych taky přidat trošku do mlýna, když jsem byla těhotná prvně tak jsem přibrala 21 kg, ze 60 na 81 kg. Z porodnice domů jsem už jela jen se 4 kg navíc (ani nevím kde jsem ty kila nechala). Po dobu kojení (cca 4 měsíce), jsem ty čtyři kila udržela a pak jsem je shodila + ještě další dvě. Teď jsem těhotná podruhé, už přes polovinu a mám zatím o 8 kg navíc. Jsem zvědavá jak to bude pokračovat a kolik celkem nakonec naberu, ale doufám, že se dostanu zase do svých džín co jsem nosila před tím.
Jinak nezoufejte a určitě to půjde dolu samo, a když ne tak jsou přece tělocvičny!:)))))
 Soňa 
  • 

Výpočet týždňa tehotenstva 

(8.9.2000 14:28:04)
Nie som si istá, či Vaše počítadlo správne počíta týždeň tehotenstva. Dnes je 7.9.2000, prvý deň posledného cyklu bol 6.3.2000, teda deň pôrodu je správne 11.12.2000, ale týždeň by mal vyjsť 27. Vám vyšlo 25. Ospravedlňujem sa, že tento mail píšem ako reakciu na daný, článok, ale nenašla som inú adresu.
Musím Vá ale pochváliť, že ste vytvorili fantastickú stránku. Ostávam s pozdravom. Soňa.
 Radka, 13.týden 
  • 

Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(11.9.2000 15:03:47)
Jedná se o stáří Vašeho miminka, protože početí nastává obvykle 14 dní po 1. dni poslední menstruace. Moje miminko je tedy 11 týdenní.
S pozdravem Radka
 Petra Obereiterova cekam mimi 
  • 

Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(14.5.2005 22:43:05)
Jsem ve 20tydnu tehot.cekam sve 1 dite a moc se na nej s manzelem tesime porad se mi honi otazka kde rodit?kazda porodnice ma sve pro a proti mam na vyber rodit v Litomericich a nebo Podoli prosim poradte
 Petra cekam mimi 
  • 

Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(14.5.2005 22:45:41)
Jsem ve 20tydnu tehot.cekam sve 1 dite a moc se na nej s manzelem tesime porad se mi honi otazka kde rodit?kazda porodnice ma sve pro a proti mam na vyber rodit v Litomericich a nebo Podoli prosim poradte
 Janča 
  • 

Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(15.5.2005 15:38:03)
Přečti si názor v diskusy,kde rodit,porod doma,nebo jsou na Podolí názory i pod článkem UPMD,továrna na děti.Tak si udělej svůj názor.Přeju dobrý zážitek z porodu,papa
 Hanka (1. miminko) 
  • 

Velikost miminka ve 21. týdnu 

(8.12.2006 10:53:35)
Ahojte, jsem ve 23. týdnu. Při UZ ve 21. tt + 3 jsem se doktora ptala, jak velké asi může být moje miminko. Řekl mi, že se to těžko určuje, protože má skrčené nožičky, ale že odhadem tak 20 cm. V literatuře jsem se dočetla, že ve 20. tt je velké 25 cm. Není moje miminko moc malé? Doktor říkal, že se vyvíjí správně a že je vše v pořádku. Poraďte prosím...
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Velikost miminka ve 21. týdnu 

(8.12.2006 15:35:09)
Ahoj Hanko,
tohle je ta stinna stranka popularne "odborne" literatury a modernich vysetrovacich metod. Nevim o tobe vic nez jsi napsala ale troufam si tvrdit, ze se nemas ceho bat. Kazde miminko je jine a v knihach se udavaji prumerna cisla. Skutecne odborna literatura bude vzdy uvadet rozpeti velikosti a ne pouze jedno cislo. Nedelej si starosti a uzivej si tehotenstvi :)
michala
 terezie + tadeáš 05 + berta 08 


Re: Re: Velikost miminka ve 21. týdnu 

(8.12.2006 22:43:18)
bych se taky nebála, mě mudra řekla ve 32 týdnu že prcek má 1500 g a kniha uváděla 2000g, prý by to museli být maxi děti kdyby to tak bylo a tak jsem víc neřešila, jaké bylo překvapení když se narodil kluk jako buk(3970 a 53) to jsem fakt nečekala.
 monika,dcera 4 roky a 24.tyzden 
  • 

Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(9.8.2002 15:27:27)
anglicka stranka mi pocita 24.tyzden ,lekar 25.tyzden a rodina 23.tyzden ,myslim,ze to nepocitaju dobre ,lebo tehotenstvo trva 40.tyzdnov ,chapem ,ze anglicanom vychadza datum porodu ako zaciatok 40.tyzdna a lekarovi ako koniec ,ale podla rodiny je datum porodu ,taky ako aj lekar vypocital ,ale potom by to tehotenstvo trvalo len 38.tyzdnov.Ale zasa pocitanie lekara je od datumu poslednej mestruacie je prvy tyzden ,inymi slovami dieta ma v realite o dva tyzdne menej ako sa pocitaju tyzdne ,to co ukazuje rodina je realny cas zitia plodu od plodnych dni je prvy tyzden ,len neviem ako to potom dobehnu.
 Lukáš 


Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(16.8.2002 18:09:06)
Gynekologové počítají týdny těhoteství od posledních měsíčků!
Pak trvá těhotenství 40 týýdnů (+-). K oplodnění dochází většinou ve 2-3 gestačním týdnu. :)
Je to na první pohled složitější, ale důvodem je to, že termín posledních měsíčků většinou ženy ví, termín oplodnění nikoli.
Další " kámen úrazu" je v počítání na týdny. Na příklad když je žena 9+3 to je devět týdnů a tři dny, je v desátém týdnu těh. A zas se to hned plete...:)
L.
 Mia 
  • 

Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(10.3.2004 10:23:22)
Ja tomu tiez dobre nerozumiem, v knihe ktoru som si kupila je napisane,ze tehotenstvo trva 38 az 42 tyzdnov. Pritom kalendarnych mesiacov je to 9.
Teraz mi gynekolog vypocital, ze je som v 25 tyzdni tehotenstva a datum porodu mam 22.6.2004. V ktorom som potom mesiaci ? Vacsinou sa ludia pytaju v ktorom som mesiaci a nie v ktorom som tyzdni. Som z toho dost zmetena.
 alka, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(10.3.2004 12:39:32)
Ahoj Mio!
K těmto početním rozdílům dochází takto. Těhotenství trvá od prvního dne poslední menstruace cca 280 dní, to je 40 týdnů, tedy 10 lunárních (28 dennních) měsíců. Ode den oplodňění trvá těhotenství cca 265 dní, což je přibližně těch 9 kalendářních měsíců. Od poslední MS se počítá proto, že málokdo zná přesný termín početí (vyjma umělého oplodnění). Snad jsem ti trochu pomohla. Krásný zbytek těhotenství, lehký porod a nádherné zdravé mimi přeje Alka.
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Re: Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(10.3.2004 22:21:25)
Aahoj Mio,
je to tak, jak píše Alka. A přidává se k tomu to, že za normální se pokládá trvání těhotenství 38-42 týdnů, takže prostě nikdo neví přesně, kdy vlastně porodí, normální je to v tomto rozmezí. Když se mně někdo ptal, ve kterém su měsíci, řekla jsem, že nevím, že jenom vím, kdy mám termín a ve kterém su týdnu :-).

Ahoj

Žaba
 Eva K, 22tt 
  • 

MALINÍK usnadňuje porod 

(23.11.2005 15:14:53)
Dočetla jsem se z více zdrojů, že maliník usnadňuje porod (pomáhá svalům). Nevíte někdo, zda se může pít v průběhu celého těhotenství, nebo až před porodem? Nerada bych to nějak popohnala:-). Nebo nemáte typy na jiné bylinky? Vím, že ještě můžeme ostružiník a šípek. Díky moc. Eva
 Marie 
  • 

Re: MALINÍK usnadňuje porod 

(24.11.2005 10:09:48)
Ahoj, maliník se pije až od ukončeného 34tt, osobně doporučuji masáž hráze(od36tt), končím budí se mi miminek, hodně štěstí. Marie
 Eva K 
  • 

Re: Re: MALINÍK usnadňuje porod 

(24.11.2005 12:25:39)
Děkuji za informace. Včera mi v bio prodejně řekli, že se i samostatný může pít pořád i při kojení. Radši s tím počkám:-). Teď piju Roibos a šípky, tím snad nic nezkazím. Eva
 Kristi 
  • 

Re: Re: MALINÍK usnadňuje porod 

(30.3.2007 12:57:43)
Pijete i čaj z firmy APOTHEKE - čas pro těhotné? Tento obsahuje jak maliník, kontryhel tak i šípek a je na něm jen jedna věta - určeno pro těhotné ženy jako vhodný doplněk stravy. Máte s tímto čajíkem některá zkušenosti?
 Kristii 
  • 

Re: Re: MALINÍK usnadňuje porod 

(30.3.2007 12:59:52)
Pijete i čaj z firmy APOTHEKE - čas pro těhotné? Tento obsahuje jak maliník, kontryhel tak i šípek a je na něm jen jedna věta - určeno pro těhotné ženy jako vhodný doplněk stravy. Máte s tímto čajíkem některá zkušenosti?
 jira 
  • 

Re: MALINÍK usnadňuje porod 

(6.12.2005 5:50:04)
Malinik se pije od 34 tydne a usnadnuje porod a pak kojeni a bolesti po porodu .Pila jsem ho v prvnim tehu a ted taky .A porod jsem mela bez problemu a pohodovy tak doufam ze tento porod bude taky pohoda !!!
 Eva K 
  • 

Re: MALINÍK usnadňuje porod 

(6.12.2005 16:21:38)
Vidíte a v prodejně bylinek mi řekli, že můžu hned.. Doufám, že to taky proběhne v pohodě:-).
U nás to má být první jarní den (pokud miminko nerozhodne jinak):-).
Eva
 Nucinka 
  • 

holení při porodu 

(6.12.2005 18:00:19)
Nedávno jsem rodila své druhé dítko a PA mě zaskočila větou "No tak to já si paní ještě teda oholím" s docela pohrdavým tónem.
Nemám nic proti holení před porodem, jen jsem si přišla v té chvíli divná - asi jako jediná v posledním roce, která přišla rodit neoholená! Jsem fakt tak zaostalá??
Ani si to moc prakticky nedovedu představit, jak bych se tam dole sama měla oholit, vždyť jsem byla ráda, že se přes to obří břicho umeju.
Fakt se už teď všechny dole holíte????
 Misha+bříško 
  • 

Re: holení při porodu 

(6.12.2005 18:47:30)
Ahoj Nucinko, já se teda normálně holím, ale myslím že to není až tak nutná nebo nezbytná věc aby to musel dělat každej. prostě to tak máme s partnerem radši a hotovo, ale žádné PA do toho nic není. Nehledě na to, že si tedka nejsem schopna umyt sama ani zadek, jaký mám břicho, takže pokud se holení neujme chlap tak mám smůlu. Fakt to nejde a zrcátko je v koupelně hnedka zamlžený. A navíc pokud vím, tak se skoro všechny porodnice ve svých prezentacích a materiálech chlubí tím jak nenutí do holení a nenutí do klystýru a nenutí vlastně do ničeho, akorát když přijedete do porodnice tak Vám hned mezi dveřma na vrátnici nalijou teplou sračku do střev a vytáhnou břitvu. Realita je holt jiná. I když přiznávám, že klystýr si dát rozhodně nechám.
 Alice, Danielka 
  • 

Re: holení při porodu,klystýr 

(6.12.2005 19:34:38)
Ahoj Nucinko...
Ja se teda holim asi od 16 naprosto běžně, a řekla bych všechny moje kamarádky taky..Dneska je to prostě normální,ale to neznamená že ty jsi nenormální..Já jsem naštěstí měla bříško celkem malé,tak jsem se holila(po hmatu,viděla jsem si tam jen tak tak v dřepu(,do poslední chvíle.
Jestli se někdo holí nebo neholí je každýho věc, pohrdlivý tón by si përsonál měl odpustit, ale nechápu ty ženy, které holení před porodem odmítají..Bože co je to za hygienu, když vás nastřihnou a maj sešít i s chlupama a mezi nima málem neviděj na ten střih...Navíc "to tam dole" nikdy nemůžete mít uplně sterilní,když se neoholíte, protože na chlupech se drží bakterie.Holí se i zdánlivě "holý" rameno před tetováním ze sterilních důvodů...
Stejný je to s klystýrem.-Dobře,existuje Yal, pacientka by měla mít možnost si vybrat, nebo se vyprázdnit sama, ale rozhodně radši absolvuju klystýr(co je na něm atk děsnýho že to některé z vás berou jako největší ponížení?!To cévku teda beru jako větší zlo..), než se při porodu pokálet..Tyhle věci jsou nechutný..
Připadá mi, že při porodu je holení a klystýr/Yal prostě normální a nevidim na tom nic,za co by se měly porodnice kritizovat kvůli nelidskému zacházení..
 Jana 
  • 

Holení, učili jsme se, že chloupky zabraňují proniknutí infekce 

(19.6.2006 20:24:29)
Už na ZŠ jsme se učili, že choupky rostou proto, aby zabránily proniknutí infekcí do rodidel. Tak to docela nechápu, proč se musíme nechat holit. U mě věděli, že asi budu rodit císařem a vyholili mne dole. Když jsem pak z porodního sálu šla na operační, tak mi holili výše. Proč mě tedy vyholovali dole? Docela mě to pak několik týdnů než chloupky dorostly píchalo.
A jde o to, že porodnice Vám naslibují, že si můžete sama určit zda chcete oholit či ne a jestli chcete klystýr, ale když už tam jste, tak s vámi jednají jako kdybyste nebyla člověk, který má svá práva. Když už rodíte, tak jim asi neutečete.
Proč u některé sestry oholená být nemusíte a když natrefíte na jinou, tak rutijně dostanete klystýr a oholí vás?
 Lenka 
  • 

Re: Holení, učili jsme se, že chloupky zabraňují proniknutí infekce 

(19.6.2006 23:45:40)
Jani,při porodu je přece plno důležitějších věcí než klystýr,holení,epiziotomie atd...Nemyslíš?
 Lukyska 


pro Lenku 

(20.6.2006 9:23:07)


Kdyby vsichni uvazovali jako ty, tak do dnes rodime na koze s privazanyma nohama a bez moznosti anesteze.

Holeni a klystyr jsou zbytecne, mne je ani nikdo nenabizel, vubec se o tomto nemluvilo. zalezi na pristupu personalu.

L
 Lenka 
  • 

pro Lukyska 

(20.6.2006 22:42:42)
Samozřejmě že záleží na přístupu personálu.Někde holení a klyzma vyžadují a někde je jim to jedno.Chce to najít si porodnici,která mi bude vyhovovat.Jen jsem napsala,že jsou při porodu důležitější věci.Tot´vše.Nechápu,o co ti jde...
 Zuzana 
  • 

Re: holení a klystýr 

(22.6.2006 11:55:31)
Osobně se teda neholím, protože jsem si to tam dole v dětství rozrazila o štangli na kole, takže to nevypadá moc pěkně a líp se cítím, když je to trochu schované. Ale na druhou stranu je mi jedno, jestli mi v porodnici dají klystýr a oholí mně nebo ne. Když už se rozhodnu užít služeb porodníka a nerodit doma, tak se klidně podřídím tomu, jak to vyhovuje jim, než v takové situaci vyvolávat konflikty. Nakonec pokud to není nějak nahonem, tak oboje se dá udělat doma, kdyby mi nějak hodně záleželo na tom, aby to nedělali cizí lidi. Jediné, co bych asi už nechtěla, je nechat si dát klystýr po odtoku plodové vody, to jsem pak na záchodě nevěděla jestli se ještě vyprazdňuju nebo už rodím a volala jsem o pomoc:-)
 tlačítko 


Re: Re: holení a klystýr 

(22.6.2006 12:12:46)
Já měla klystýr po odtoku plodové vody a věř mi to jestli se vyprazdňuješ nebo rodíš to poznáš.Akorát byla sranda, když při vyprazdňování jsou stahy to člověk neví jestli se má soustředit na to nebo zase na dýchání.
 Lucka 
  • 

Re: Holení, učili jsme se, že chloupky zabraňují proniknutí infekce 

(21.6.2006 6:21:07)
Připadá mi, že se z holení a klistýru dělá větší bubák než je a zbytečně se to pořád řeší. Vždyť na tom nic není. Já holení v porodnici ani nepostřehla a klistýr mi trochu od bolestí ulevil.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Holení, učili jsme se, že chloupky zabraňují proniknutí infekce 

(22.6.2006 12:28:04)
Tak to já rozhodně nemůžu říct, že bych holení nepostřehla. Přinejmenším následně - mám dost silné chloupky, takže po oholení příšerně škrábou. :-(
 Káča 
  • 

Re: Re: Holení, učili jsme se, že chloupky zabraňují proniknutí infekce 

(29.6.2006 15:17:13)
Nápodobně, Lucko:-)
Nevím, proč se s tím tolik nadělá.
Při prvním mi dali klystýr a oholili, při druhém klystýr ani holení nestihli a pro mě jediný rozdíl byl v tom, že mi bylo vyloženě nepříjemné, když s miminkem šel ven i oběd!!
 Lara + Ondrášek 3 
  • 

Re: Re: holení při porodu,klystýr 

(1.11.2006 12:45:09)
Všechny zdravím, nedá mi to nereagovat. Ono to nejspíš není ani tak o tom, jestli klystýr/holení ano či ne, ale jakým způsobem se to provádí. Než riskovat případný nedůstojný přístup, raději použiji v klidu doma Yal. Ostatně i v kursu nám říkali, že se lépe rodí s vyprázdněnými střevy.
S holením to vidím stejně, nyní se většina žen už holí (ve 24. TT mi už to jde taky horko těžko po paměti, později bude muset nastoupit muž ;-) ), ale snad není problém těm, které se neholí, pouze v případě nutnosti oholit pouze místo evt. šití...nemusíme přece po porodu vypadat jako špatně oškubané husy po tom, co nás nějaký aktivista "obral" tupou žiletkou...

Možná bude stát za povšimnutí, že když jsem se na případné provádění klystýru ptala v porodnici, zdůrazňuji, že šlo o porodnici v norském Bergenu, koukaly se tam na mě, jako bych spadla z měsíce. Tam se to tedy rozhodně neprovádí, porod je naprosto přirozená záležitost - takhle mi to řekly (pokud samozřejmě nenastanou komplikace - my nakonec rodili císařem).
 Sylvie 


Re: holení při porodu 

(7.12.2005 0:22:13)
Nucinko, tak třeba já se neholím a nestydím se za to. Vyholuju si třísla, protože se mi nelíbí, když mi z kalhtek lezou po straně chloupky - to ale s holením před porodem nemá nic společného, že. Když jsem na sebe sáhla žiletkou trochu víc, připadala jsem si hodně nepříjemně, tak to nedělám. S hygienou to nemá nic společného, no a můj vkus je jiný :o) V porodnici jsem s tím problémy neměla - poprvé jsem musela sestru pomalu přemlouvat, aby mě oholila, protože usoudila, že když nechci klystýr, tak holení nemá smysl, druhé a třetí dítě už jsem rodila v porodnici, kde se neholilo, takže tam to porodním asistentkám naprosto jedno, jak kdo je nebo není zarostlý.

Alice - na chlupech se drží bakterie? Nespletla sis to s muňkama? ;o) Sterilní "tam dole" samozřejmě nejsi, ať už chlupy máš nebo ne.


S.
 Anisek 
  • 

Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 0:44:24)
ahoj holky,ja se holim vsude jen si nechavam malinky prouzek a kdyz nemam cas a jsem drobet zarostla tak se citim blbe.V tehotenstvj jsem se nemohla holit,protoze jsem nevidela pres brisko tak mi holil manzel.V porodnici uz mi holit nemuseli a ja byla jedine rada.
 Alice 
  • 

Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 10:34:22)
Milá Silvo,
ne to si teda nepletu a hlavně muňky nejsou bakterie ale "broučci" držící se v pubickém ochlupení,takže ty,co se holí je nemohou mít.
Bakterie:Jak na chlupech v podpaží tak mezi nohama se drží bakterie co rozkládají pot(nebo spíš z něj jsou vzniklé co napomáhají jeho rozkladu a tím vzniku pachu).
I když se vykoupeš, a vezmeš si na sebe čisté bavlněné kalhotky, stejně je do pár minut efekt pryč.-(např pod mikroskopem,ne že že bys byla do pěti minut cítit)Proč myslíš, že se na šití dává desiinfekce? asi aby rodička nedostala zánět, že? -Bez nástřihu dnes porodí jen málokdo.
To musí být dobrý humus šít někoho a k té ráně se prodírat zkrze chlupy...
A můžeš mi říct, jak jsi to jako udělala bez klystýru?To jsi dva dny nic nejedla, nebo jsi se při tom po...?
 Eva K 
  • 

Re: holení při porodu 

(7.12.2005 11:02:39)
Před porodem ti celý spodek vydesinfikují, takže jsou sterilní i chloupky a to určitě vydrží déle než po koupeli. Holí se kvůli tomu, že je to pohodlnější pro doktora, ne kvůli hygieně. Naopak, ranky po holení se můžou zanicovat a chloupky zarůstat. Samozřejmě ne každé ženské, mě se tohle třeba děje, tak si holím jen třísla, kde si můžu případné ranky pohodlně ošetřit. Po porodu mě asi čeká pěkná svědivka, pokud se nechám oholit.
Na nástřih či natržení máme asi každá jiný názor, mám kolem sebe hodně čerstvých matek (cca 10) a jen dvě potřebovali šití, jedna protože dostala oxytocín a malej šel kleštěmi a jedna neposlechla pana doktora a zatlačila, když srovnával ramínka, tak si vysloužila dva stehy.
Klystýr ti protáhne celá střeva, kdežto YAL jen tu spodní část a u YAL nehrozí protržení střev. Po klystýru z tebe může téct znečištěná voda a ta se chytá hůř než bobek:-). Kamarádce po klystýru museli během porodu zadek utírat, jiné ho udělat nestihli a nedělo se nic. Kdyby bylo holení i klystýr nutné, nemocnice by na nich trvali a nedávali by vybrat.
Ale myslím, že je fajn, že si každá můžeme vybrat (nebo se tak aspoň většina porodnic tváří), co chceme. Eva
 Nucinka 
  • 

Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 21:08:28)
Holky, díky za odezvu! Už si připadám zase normální! :-))))
 Sylvie 


Re: Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 12:11:05)
Alice - no právě ;o) Muňky se vší silou drží na chloupcích, kdežto bakteriím jsou chloupky-nechloupky jedno... Nebo se snad šití desinfikuje jenom u neoholených žen a u oholených ne? Nástřih - no, tak já patřím do kategorie "málokdo" a to dokonce třikrát :o) Pravda, poprvé jsem se natrhla, ale byla to tak malá ranka, že mi ji MUDr zasypal Framykoinem a tím veškeré léčebná péče skončila. No, ono docela záleží na tom, v jaké porodnici rodíš, v některých stříhají radši než v jiných...

Jak jsem to udělala bez klystýru? Normálně - v začátku porodu jsem si párkrát odskočila na záchod. Ale pravda je, že u prvního a druhého porodu jsem se furt něčím cpala, ještě na porodním sále jsem se tláskala čokoládou... Nejíst dva dny - no, to by mě zabilo! Však u třetího porodu jsem nejedla jenom proto, že porod měl tak rychlý spát, že jsem byla ráda, když se mi podařilo si aspoň trochu usrknout čaje, jinak jsem celé čtyři hodiny statečně umírala hlady ;o) (pravda, těsně před tím jsem snědla celou velkou pizzu, takže se to vydržet dalo) Pro tvoji informaci - když už tě stav mých střev tak zajímá - nepoto jsem se.

Ale jak už jsem psala - druhé a třetí dítě jsem rodila v porodnici, kde se ani neholí, ani klystýr nedává - leda by si o to žena sama od sebe řekla.

S.
 Jitka, 3  
  • 

Re: Re: Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 12:55:07)
Aleno, on se ten klystýr ani tak nedává proto že by si se po...ale protože má potom mimi lépe průchodné cesty. Aspoň tak mi to bylo vysvětleno. Ale koukám a čtu, že ne všem miminkám ve střevech něco vadí, viď Sylvie?
Měla jsem klystýr, nebylo to příjemné, vydržet se to dalo, oholená jsem byla už z domova, ale jen proto že jsem na to zvyklá a přijdu si potom taková "neupravená".
 Jitka,3 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 13:03:48)
Promiň, samozřejmě Alice, popletla jsem to...
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 13:57:35)
Silvo, nechtěla jsem tě urazit, jen mi to holení a klystýr připadá normální a chtěla jsem pochopit, proč to některým ženám připadá jako nejvíc ponižující...
Pro mně byl teda porod strašnej a to na mně všichni byli hodní,hadička v zadku mi přišla jako nejmenší zlo z tý bolesti (i přes episurál).
Samozřejmě že se natírají desinfekcí všechny,ale měla jsem na mysli, že když je žena oholená, je to prostě hygieničtější(myslím při porodu, jinak je to každého věc).

Co se táče natržení, máš štěstí že jsi porodila 3x bez nástřihu, ale já radši volila to než přirozené natržení,protože mně můj porodník varoval, že by to mohlo být až ke konečníku a mohla bych mít problémy s inkontinencí.

Můžu se ještě zeptat,kde jsi rodila?-zavání to Vrchlabím :-)

Dík, Alice
 Eva K 
  • 

Re: holení při porodu 

(7.12.2005 15:27:48)
Nastřižení se má provádět v případech, že hrozí velké natržení, třeba při klešťovém porodu, zadní poloze, nebo když porod postupuje moc rychle, např. vlivem oxytocínu.
Porodník může hráz chránit rukou, můžeš si ji sama měsíc před porodem masírovat a taky při porodu jde např. přerovnat ramínka miminka, že jde první jedno a pak druhé. Já mám zatím jen teoretické znalosti:-). Ale pokud jde porod svým tempem bez léků a doktor je šikovnej, tak není natržení podmínkou. Velikost miminka/hlavičky mají přeměřenou, takže můžou včas rozhodnout.
Na Bulovce před 3 měsíci porodila kamarádka holčinu 4,3 kg bez nástřihu i klystýru (s holením nevím), masírovala si hráz, pan doktor chránil hráz a srovnával ramínka (chvíli se musela ovládnot a netlačit:-). V Podolí je to prý podobné (pokud není nával). Takže to nemusí být věc Vrchlabí. Ale myslím, že v Praze si musíš říct, když klystýr a oholení nechceš, ve Vrchlabí, když to chceš:-). Eva
 Eva K, 24tt 
  • 

tvrdnutí břicha 

(7.12.2005 15:32:39)
Jaké máte zkušenosti s tvrdnutím břicha? Mě tvrdne už tak měsíc, ale pouze v souvislosti s námahou a to jen některé dny (třeba dnes ráno 4x během 5minut chůze, jindy můžu doběhnout tramvaj a nic). Rozumím tomu, že se děloha trénuje a chválím ji za to, ale prý trénink je, když jsem v klidu a pak je to v pořádku, když se to děje při námaze, v pořádku to není. Mě se to v klidu neděje nikdy..
Nevíte někdo? Dnes mě to ráno docela vylekalo, už se dumala, jestli mám jet do práce, nebo do porodnice pro magnezium..
Eva
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: tvrdnutí břicha 

(7.12.2005 16:05:40)
tvrdutí břicha je 5x denně pokud nebolí.Při námaze ti miminko říká,aby jsi zpomalila a odpočívala.Jinak mě tvrde břicho pořád:-(
 Eva K 
  • 

Re: tvrdnutí břicha 

(7.12.2005 16:45:43)
Budu prostě muset být poslušná maminka:-). U toho prvního to jde určitě snadněji než u třetího. Jen kdybych nebyla zvyklá chodit všude přesně načas nebo těšně po:-) Eva
 Eva K 
  • 

Re: tvrdnutí břicha z miminka.cz 

(7.12.2005 16:49:45)
Vidíš, na miminka.cz píšou, že bříško může tvrdout kvůli pohybům miminka:

"Spolu s intenzivními pohyby miminka se mohou vyskytovat i problémy s tvrdnutím dělohy. Je to sice občas velmi nepříjemné, ale pokud se to nestává častěji než pětkrát až desetkrát denně, o nic nejde. I děložní svaly se musí procvičit a připravit. Jde vlastně o reakce na podněty z vnitřku – jak se miminko dotýká děložní stěny (nebo do ní kope)."

To slyším prvně. Nepostřehla jsem na sobě souvislost mezi tvrdnutím a kopáním, většinou kope jindy (a poslední dobou skoro pořád, i v noci). Nebo to možná přes zatlou dělohu nejde cítit.

Eva
 MALIE 


Re: tvrdnutí břicha a pobolívání 

(10.3.2007 11:23:30)
Ahoj píšu tu poprvé,tvrdnutí bříška podle doktora Michala Koutského je normální pokud nebolí několikrát do hodiny a nejsou problémy ze špiněním atd...Podle mé zdravotní sestry to normální není tak já nevím ve 24 týdnu jsem měla pobolívání jako při menses a pak týden nic a zase po týdnu mírné bolení ,ale k lékaři jsem nešla protože zatím vše ok.Uvidím při poslední kontrole.Vyhledejte si VIRTUÁLNÍ PORODNICE tam je to vše dobře popsáno.
 Alena Ladrová  
  • 

Re: tvrdnutí břicha 

(25.5.2009 17:03:50)
Já jsem 22t a břicho už mi tvrdne tak 3 týdny myslela jsem,že je to v pořádku při nějaké činosti již mám dvě děti, ale není byla jsem na kontrole dostala jsem magnezium a musím ležet abych předčasně neporodila začla jsem se i otvírat,určitě to nepodcenuj.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 21:48:29)
:o) Trefa do černého! :o) Prvně v Krči, zásluhou "vstřícného a milého" lékaře podruhé a potřetí radši ve Vrchlabí.

Já na holení a klystýru nic ponižujícího nevidím. Jenom mi to připadá... no, zbytečné. Konečně, už v roce 1985 zástupce českých porodníků podepsal mezinárodní dokument, ve kterém se (mimo jiné) pravilo, že obojí při porodu není indikováno. Nevidím důvod, proč bych měla být chytřejší než tým mezinárodních odborníků, který k tomuto závěru dospěl src=http://www.zena-in.cz/images/smiles/sml39.gif>src=http://www.zena-in.cz/images/smiles/sml33.gif>

Jak už jsem psala - "oholená" jsem prvně byla a to proto, že jsem počítala s nástřihem, neb (tehdy, nevím jak teď) se tam stříhalo o stošest. MMCH jednalo se o nějaké dva tahy žiletkou, já na hrázi jaksi nemám žádný prales, kterým by bylo třeba se statečně prodírat, ale jenom sem tam chmíří. Od celkového vyholování se snad opustilo už všude v českých nemocnicích, ne? Aspoň mám ten pocit tady z diskuzí. U dalších dvou porodů oholení personál nemocnice neřešil, tak jsem ho neřešila taky.

Normálně se nevyholuju, neb si pak připadám v lepším případě jak oškubaný kuře, v horším jak holčička pod zákonem. Nahoře nulky, dole taky v podstatě nic...

Klystýr jsem nechtěla nikoli proto, že by mi připadal trapný, ale prostě proto, že jakékoli umělé vyprazdňování střev mi je velmi nepříjemné. A břichabol spojený byť i s pitomým glycerinovým čípkem si klidně troufnu srovnat s bolestmi porodními - nevidím tedy důvod, proč bych si při porodu k bolestem porodním měla přidávat bolest střevní. Problém v tom neviděli nejenom ve Vrchlabí, ale ani prvně v Krči.

K nástřihu X natržení. Jak jsem psala - poprvé jsem se natrhla (náhodou, předpokládám, že kdyby mi personál věřil, že rodím a měl čas se na mne připravit, tak by doktor střihnul - takhle byl rád, že vůbec chytil dítě ;o) ) a bylo to rozhodně lepší, než nástřih, ani šít se to nemuselo (to by se u nástřihu stát nemohlo, ten se musí šít vždycky). Roztrhnout až ke konečníku se můžeš i po nástřihu a pokud můžu věřit WHO, tak pravděpodobnost velkého smovolného natržení a velkého natržení po nástřihu mi přijde zhruba stejná (zdůvodnění tady.

Jinak já vzpomínky na první porod mám dost rozporuplné :o( (kápla jsem na personál, se kterým jsme si jaksi nepadli do noty), na další dva vzpomínám ráda . Podrobnosti tady: druhé dítko, třetí dítko.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 21:57:48)
:o) Trefa do černého! :o) Prvně v Krči, zásluhou "vstřícného a milého" lékaře podruhé a potřetí radši ve Vrchlabí.

Já na holení a klystýru nic ponižujícího nevidím. Jenom mi to připadá... no, zbytečné. Konečně, už v roce 1985 zástupce českých porodníků podepsal mezinárodní dokument, ve kterém se (mimo jiné) pravilo, že obojí při porodu není indikováno. Nevidím důvod, proč bych měla být chytřejší než tým mezinárodních odborníků, který k tomuto závěru dospěl

Jak už jsem psala - "oholená" jsem prvně byla a to proto, že jsem počítala s nástřihem, neb (tehdy, nevím jak teď) se tam stříhalo o stošest. MMCH jednalo se o nějaké dva tahy žiletkou, já na hrázi jaksi nemám žádný prales, kterým by bylo třeba se statečně prodírat, ale jenom sem tam chmíří. Od celkového vyholování se snad opustilo už všude v českých nemocnicích, ne? Aspoň mám ten pocit tady z diskuzí. U dalších dvou porodů oholení personál nemocnice neřešil, tak jsem ho neřešila taky.

Normálně se nevyholuju, neb si pak připadám v lepším případě jak oškubaný kuře, v horším jak holčička pod zákonem. Nahoře nulky, dole taky v podstatě nic...

Klystýr jsem nechtěla nikoli proto, že by mi připadal trapný, ale prostě proto, že jakékoli umělé vyprazdňování střev mi je velmi nepříjemné. A břichabol spojený byť i s pitomým glycerinovým čípkem si klidně troufnu srovnat s bolestmi porodními - nevidím tedy důvod, proč bych si při porodu k bolestem porodním měla přidávat bolest střevní. Problém v tom neviděli nejenom ve Vrchlabí, ale ani prvně v Krči.

K nástřihu X natržení. Jak jsem psala - poprvé jsem se natrhla (náhodou, předpokládám, že kdyby mi personál věřil, že rodím a měl čas se na mne připravit, tak by doktor střihnul - takhle byl rád, že vůbec chytil dítě ;o) ) a bylo to rozhodně lepší, než nástřih, ani šít se to nemuselo (to by se u nástřihu stát nemohlo, ten se musí šít vždycky). Roztrhnout až ke konečníku se můžeš i po nástřihu a pokud můžu věřit WHO, tak pravděpodobnost velkého smovolného natržení a velkého natržení po nástřihu mi přijde zhruba stejná (zdůvodnění tady.

Jinak já vzpomínky na první porod mám dost rozporuplné :o( (kápla jsem na personál, se kterým jsme si jaksi nepadli do noty), na další dva vzpomínám ráda . Podrobnosti tady: druhé dítko, třetí dítko.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 21:59:22)
omlouvám se za dvojí příspěvek, zdálo se mi, že Rodina nějak zamrzla, tak jsem klikla znova... a ono to tu rovnou dvojm... ;o)
 krupice. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: holení při porodu 

(7.12.2005 23:13:30)
Já jsem tedy holila a zastřihávala "do tvaru" celé těhotenství. Připadala bych si trapně jít do poradny, aniž bych se den předtím nezkultivovala. Břicho jsem měla dost velký, nebyla to sranda, ale se zrcátkem to nějak zvládnout šlo. Ke konci jsem si prostě dřepla a zrcátko položila na zem. Před porodem jsem se doma oholila úplně, vždyť ono to za pár dní zase dorostlo. Nechápu, proč se kolem holení a klystýru nadělá tolik řečí. Mě klystýr nepřipadá nijak potupný, naopak jsem chtěla být co nejlépe vyprázdněná.
 krupice. 


holení před porodem- úryvek z knihy Lucie Výborné 

(7.12.2005 23:39:19)
Ještě něco pro zasmání z knihy Fit maminka od Lucie Výborné.
....Každá, která se rozhodla pár dnů před porodem oholit, mi potvrdí, že to není nic jednoduchého. Vzala jsem strojek do ruky, abych zjistila, že přes bříško vlastně vůbec není nic vidět. Vzpomněla jsem si na svého kamaráda, starého pivního skauta, jak každé ráno vybíhá jen v nedbalkách z ložnice a volá na ženu:"Magdo, jaký jsem si vzal dneska slipy?" "Holky, holte se!" objevilo se mi opět před očima. A taky jsem si představila svého muže. A taky svého porodníka. "Zvládnu to!" řekla jsem důrazně. Usedla jsem na dno vany a instalovala soustavu dvou zrcátek. Inteligentní žena si přece vždy poradí...
Vědoma si toho, jak nehezká mi připadá zarostlá horní část stehen, udělala jsem první tah. Byl opatrný, ale zdařilý. To mi dodalo kuráže. Ještě jednou totéž na druhé straně...pohoda! A teď ještě blíž, směrem ku. Učinila jsem tah poměrně razantní. Asi příliš energický, protože v tu chvíli sklaplo malé zrcátko, skácelo se velké zrcátko a já jsem se se strojkem, s nímž se podle reklamy NIKDY, ale opravdu nikdy nemůžete říznout, ŘÍZLA! Řízla jsem se tak hrozně, že za několik vteřin už to u nás v koupelně vypadalo jako u Čachtické paní. Když jsem pak s hanbou musela svému porodníkovi ukázat svůj model, lakonicky prohlásil, že jako nácvik na císařský řez to nevypadá špatně, a ptal se mě, co všechno ještě hodlám podniknout, abych alespoň nějak upoutala pozornost na své těhotenství. Řekla jsem mu, že hodlám založit intimní kadeřnictví pouze pro ženy v 9. měsíci. Dokonce vím, koho bych ráda oslovila jako spolumajitelku. Stejným estétem se totiž ukázala být v nemocnici před porodem textařka Gábina Osvaldová. Ani ona nehodlala ukazovat porodníkovi lýtka chlupatá jako kaktusy, proto se rozhodla na poslední chvíli pro radikální řez. Dříve jste mohli použít buď žiletku Astra nebo krém Opilka. Chytrá Gábina zvolila krém. Nožky jemně pomazala a vyčkávala. Tehdejší depilační krémy byly tvořeny převážně vysoce účinnou chemií, která všechny chloupky sežrala, a vy jste pak jejich nebožtíky odstranila vodou. A špachtlí. To samé měla v úmyslu i Gábina...jenže v okamžik "O" byly dveře společné koupelny zavřené. "Neblbněte, je obsazeno...," ozvala se zevnitř odpověď na zoufalé bušení. V tu chvíli už milá Opilka přestala leptat chloupky a pustila se do kůže. Její ubohá oběť pobíhala po chodbě s obrovským břichem a se špachtlí jako v amoku a nikdo nechápal, jak je možné získat projevy laktační psychózy ještě před porodem. To už zoufalé budoucí matce kyselina žrala nohu a ona se ji v zoufalství pokoušela strčit alespoň do záchodové mísy.
 Eva K 
  • 

Re: holení před porodem- úryvek z knihy Lucie Výborné 

(8.12.2005 9:45:33)
Moc hezké, fakt jsem se od srdce zasmála:-)
Eva
 slávina 2 děti 
  • 

Re: holení před porodem- úryvek z knihy Lucie Výborné 

(3.10.2007 13:23:36)
Děkuji , už dlouho jsem se tak nezasmála! Knihu si určitě pořídím. Fakt super!
 Radka 
  • 

holení při porodu 

(8.12.2005 17:54:25)
Já jsem se přiholovala vždy a v těhotenství víc. Nevím, jak je to možné, ale až do konce jsem dolů viděla. V druhém těhu tedy s většími problémy.
Přišlo mi lepší být připravená, kdyby se něco dělo rychle, tak ať se nezdržujeme zbytčnostmi a ať se mému porodníkovi hezky stříhá, řeže, šije ...

Klystýr - po docela kruté těhotenské zácpě, jsem se na něj do porodnice před 14 dny vyloženě těšila. Takový servis mi doma nikdo neposkytně :)
Jak jsem stydlivá, tak v nemocnici, kde mě prohmatávali v mnohem intimějších místech, mi to divné nepřišlo a taky se mi pak lépe tlačilo - s pocitem, že jsem udělala mimču na cestu co nejvíce místa.

Masáž hráze - no ta k ničemu nebyla vzhledem ke způsobu, jakým se naše dítě rozhodlo vstoupit do tohoto světa. Takže nástřih dost velký a šití nekonečně dlouhé.
 Eva K 
  • 

Re: holení při porodu 

(7.12.2005 10:38:16)
Já se neholím, mám co dělat, abych oholila nohy:-). Manžel si na to netroufá, tak doufám, že taky nenarazím na naštavnou sestru. Třeba by byla nevrlá z čehokoliv a vůbec nešlo o to, jestli ses oholila sama. Na Bulovce nám při prohlídce porodnice rovnou řekli, že oni holí hráz na 1 cm a možnost se oholit sama vůbec nezmiňovali. Eva
 Jitka 
  • 

Re: MALINÍK usnadňuje porod 

(15.6.2006 10:44:57)
Jsem ve 22.týdnu a přečetla jsem si o tzv.těhotenském čaji, který se může pít celé těhotenství a udržuje maminku v dobré kondici. Piji ho téměř od začátku těhotenství a mohu to potvrdit. A sestává se ze stejných poměrů:
listu řebříčku, listu maliníku, třezalky, meduňky, kopřivy, kontryhele a přesličky.
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(20.9.2005 15:15:36)
Ahoj holky. Já si počítám měsíce podle data porodu.
Dnes je 20.9.2005 a můj Adámek se má narodit 20.1.2006. Takže podle mě jsem dnes vstoupila do 6. měsíce. Čauky Petra.
 Kája 
  • 

Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(30.3.2005 23:16:32)
Pro mně je "kámen úrazu" počítání na normální měsíce(ne lunární).13. tt je který měsíc těhotenství?
 sysi 19tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(7.4.2005 13:05:42)
Teď jsi v začátku 3. měsíce těhotenství :-)).
Měj se moc hezky a krásné mimi.
 verunka 25tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(23.4.2005 14:09:08)
ahoj, moje doktorka mi tento tyden pocita jako 25tt, ale na ultrazvuku mi rekli ze je to 22tt, bojim se tedy ze moje miminko roste moc pomalu co si o tom mam myslet? dekuji mejte se krasne verca
 Eva K 
  • 

Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(23.11.2005 15:20:03)
Nestresuj se, ony se ty výpočty občas rozcházejí. Lékaři počítají týdny od menstruace, může to tedy znamenat, že jsi měla ovulaci-oplodnění vajíčka později, než je standrat a tím vznikl rozdíl.
Moje miminky bylo při minulé kontrole o 14 dní "starší". Teď je vše v pořádku..
Naše miminka se holt těmi lékařskými kolečky neřídí. To moje mívá "růstové skoky", 10dní se mi váha nehne a pak o kilo navrch a břicho je větší během noci. Kdyby tvé mimčo nebylo v pořádku, lékařka ti to řekne. Eva
 Hanah 
  • 

Re: Re: Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(20.7.2005 17:41:43)
Já teda termín svého početí vím úplně přesně, jen jsem zvědavá, jestli mi to doktůrci v porodnici uznají a neudělají si svoje výpočty. MOje gynekoložka mi to naštěstí bere, otěhotněla jsem přesně na ovulaci, 17.den cyklu, takže se tím pádem datum narození trochu posunulo.
 Eva K 
  • 

Re: Výpočet týždňa tehotenstva 

(23.11.2005 15:22:13)
Moje kamarádka to také věděla přesně - doktor ji řekl, že by to nebylo profesionální a točil si svým kolečkem dál:-)). Hlavně si hlídej, aby tě nehnali na vyvolávání porodu, když to máš pozdějí než podle kolečka. Eva
 Eva K 
  • 

plynatost 

(15.12.2005 14:49:48)
Ahoj, chtěla jsem se poradit, v těhu prý může být zvýšená plynatost, ale nevím, jestli normální, že to bolí a mnohdy to jde až do křečí v břišní oblasti.
Je to o hodně lepší, co používám saturjenku a kmín, ale občas docela trpím. Eva
 Diana,bříško 25t. 
  • 

Re: plynatost 

(26.12.2005 22:09:43)
Tak já tohle moc dobře znám.Měla jsem takové křeče že jsem se v noci probouzela bolestí.Fenyklový čaj jsem si vařila doslova ve dne v noci(-pozor na doporučené dávkování-i bylinky mohou mimiskovi škodit!),jednou jsem byla tak zoufalá, že jsem asi ve tři ráno vlezla do sprchy a sprchovala si a masírovala bolavé břicho teplou vodou.Časem se to upravilo samo,myslím, že začátkem druhého trim.tedy abych byla přesná:bolesti nejsou už tak hrozné,ale plynatost se občas ještě objeví..To jsem pak strašně ráda sama doma protože je to fakt hooooodně nepříjemné.Celou dobu si ale říkám,že se nedá nic dělat a že to prostě k tomu patří.Nic si z toho nedělej,podle mých osobních průzkumů má tyhle potíže dost těhotných jenže málokterá o tom mluví-přeci jen je to dost intimní..Přeji ať je lépe a hodně zdraví tobě i bříšku.
 Eva K 
  • 

Re: plynatost 

(27.12.2005 16:51:03)
Já to začala mít hodně agresivně práve v druhém trimestru a teď ve třetím to povoluje. Trošku se to lepší pitím "čaje" z kmínu a jako koření používám saturjenku. Tím snad mimču taky neškodím, bublinky tím nezmizí, ale jdou ven a bezbolestně. Prý jsou výsledkem pomalejšího metabolismu. Taky jsem začala užívat třtinovou melasu, ze dne na den zmizela zácpa, což je veliká radost:-).
Ty křeče bývaly fakt hrozné. Taky si říkám, jestli to je příjemné mimču, když ho to taky musí tlačit a maminka se nevyspí nebo je rozprzelá. "Naštěstí" mě teď trápí více únava a zadýchávání a spoustu času ztrávím hledáním správné polohy na sezení či spaní, život je prostě změna:-). Ale to jsou potíže jen o pohodlí, ne o bolesti:-). Díky. Eva
 Eva K 
  • 

kvasinky 

(6.1.2006 13:59:24)
Ahoj, máte někdo zkušenosti s léčbou kvasinkového zánětu jinak než léky? Gynekolog mi předepsal čípky a teď ještě na kožním (kopřivku prý taky mohou způsobit kvasinky..) mi předepsali dokonce kortisteroidy.
A ráda bych miminko hormonů ušetřila.. Díky. Eva
 zaneta 26tt 
  • 

Re: kvasinky 

(17.1.2006 4:01:38)
Ahoj Evo,
ja kvasinky mela taky,ale muj doktor mi napsal masticku.
Za dva dny to bylo skoro pryc.
Docetla jsem se,ze se to da lecit jogurtem,jestli to pomaha nevim....
 Eva K 
  • 

Re: Re: kvasinky 

(13.2.2006 20:50:13)
Díky.
Už je to naštěstí pryč, pomohl omývání octem a mastit kůži. Mimčo by to mohlo chytit při kojení.
Taky prý pomáhá česnek a nejíst cukr, kromě těch zakysaných nápojů.
Nechám si pro jistotu udělat stěr, abych to neměla i dóle.. Eva
 Betty,23týden 
  • 

Re: Re: kvasinky 

(27.4.2006 9:23:08)
Dost také pomáhá, když vynecháte sladké(hlavně bílý cukr) a jíte hodně bílých jogurtů.Samozřejmostí je nošení bavlněného prádla.
 soniczka + Matýsek 


Re: Re: Re: kvasinky 

(29.4.2007 10:46:17)
..ten bílej jogurt opravdu pomáhá..mám s tím teď problémy hóóódně často a bílý jogurt se osvědčil..nejlepší je vzít si stříkačku a trochu si ho dovnitř stříknout...a během pár minut je po nepříjemnostech!! :o)
 diblik 


tříselná kýla 

(30.4.2007 10:56:30)
zdravím všechny, prosím o radu. Jsem 24tt a hned na začátku těhotenství jsem si uhnala tříselnou kýlu. Jenže ze začátku mi doktor tvrdil, že mě bolí srůsty po předchozím porodu (rodila jsem císařem). Až začátkem 4 měsíce mi kamarádka poradila jistého pana doktora, který mi řekl že to bude kýla. Takže teď mám v třísle bouli jako slepičí vejce a nesmím nic tahat, což jde docela těžko, když mám skoro tříletou dceru a manžel jezdí domů jen na víkend. Ale snažím se. Nevíte některá jestli s kýlou budu moct rodit normálně nebo půjdu zase na "císaře"? Doktoři říkají že neví, tak jestli nemáte některá tu zkušenost...... Díky
 Dobi 


Re: kvasinky 

(2.11.2008 16:04:05)
DOBRÝ DEN ,JSEM VE 25.TÝDNU TĚHOTENSTVÍ A ČASTO TRPÍM KVASINKAMI TEDY TRPĚLA JSEM.V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ MÝDLA NA GENITÁLIE .A DO VANY SI NAPUSTTĚ CO NEJVÍCE TEPLOU VODU CO VYDRŽÍTE A PŘIDEJTE HRNEK OCTA PUL HRNKU JEDLÉ SOLI A VYDRŽTE VE VODĚ DOKUD NEVYCHLADNE OPRAVDU MI TO POMOHLO VIC NEŽ KTERÉKOLI PRÁŠKY A MASTIČKY S POZDRAVEM ŠVECOVÁ
 Marie,prvni tehotenstvi 
  • 

23.tt bolesti 

(5.8.2006 15:43:36)
Ahoj, jsem ve 23.tt uz od 16.tt citim pohyby. Fakt super. ?a, v brise ale obcas dost bolesti. A asi dva tydny mi tvrdne brisko. Ted posledni dny je to cim dal casteji. A mam nezvykle tmavou az spise cernou stolici. Nevite nekdo nahodou, jestli na tom neni neco v neporadku? Dekuji moc
 Rosalie 


Re: 23.tt bolesti 

(12.8.2006 10:32:35)
Ahoj!
Pokud máš bolesti,měla bys zajít k lékaři.A neužíváš náhodou tablety železa?Ta dělá tmavou stolici.
 Káča 23t 
  • 

Re: 23.tt bolesti 

(18.9.2006 20:25:05)
Maruško,
trošku se podělím o své zkušenosti, v prvním trimestru jsem trpěla na nevolnosti, zvracení, únava, plynatost. Dokonce jsem zůstala 14dní na neschopence a baštila Torecan - jakési čípky na lepší trávení. Ve 3.5 měsíci se toto uklinilo. Nyní ve 23 týdnu mám bolesti v podbřišku, doktor mi dal Magnesium a nenašel nic nestantartního, čekám na výsledky testu moči, zda snad nějaká infekce. Ale co mi pomohlo je pohyb, cvičení a protahování. Je to paradoxní, ale je mi lépe, když si zacvičím a protáhnu svaly. Nicméně opět jsem na neschopence.
Tak hodně síly a ať je to jen lepší.
Káča
 Marie 
  • 

Re: 23.tt bolesti 

(14.10.2006 18:52:38)
Tak nakonec to byl rozdrazdeny slepak. A tak travim cas na diete a jeste skoro stale v leze. A ta tmava stolice bylo nejake krvaceni, ale to uz je uplne v poradku.
 dont 


Zkuste to tady! 

(11.10.2009 18:39:17)
www.tojesila.cz

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.