| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Začínáme přikrmovat

 Celkem 102 názorů.
 Hadi a spol 


Příkrmy až po půl roce 

(22.10.2007 10:04:04)
Jenom bych sem ráda dala svůj názor - přikrmovat by se mělo začít až po půl roce věku. U nedonošených po půlroce korigovaného věku, pokud stačí mléko, mateřské nebo umělé.
 Lenka, 2 děti (4 a 1 rok) 
  • 

Re: Příkrmy až po půl roce 

(22.10.2007 10:44:45)
Může stačit i po ukončeném 7 či až 8. měsíci, maso klidně od 1. roku. Ale asi opravdu záleží na každé indiviualitě.
 ... 
  • 

Jogurty 

(22.10.2007 12:18:44)
Jogurty v prvním roce opravdu ne? Podle brožurky co se podle ní řídíme, jsou dopo už od osmého/devátého měsíce, tak jak to tedy je?
 Líza 


Re: Jogurty 

(22.10.2007 12:24:48)
Jogurt od roka mě taky překvapil, vepřové maso v 8 měsících taky, jídlo mačkané vidličkou už po měsíci příkrmů taky, taky třeba doporučení, jak při prvních příkrmech dosáhnout toho, aby dítě vůbec jedlo - posadit ho (v 6 měsících???) a to nejlépe s dospělými ke stolu.
Nojo, někdy se snaha vměstnat rozsáhlejší téma do pěti odstavců trochu nevyplácí. ;-)
 Insula 


Re: Jogurty 

(22.10.2007 13:24:43)
Lízo, přesně to mě taky zarazilo. A pak ještě to kiwi. U nás ho doktorka doporučuje až od dvou let.
 zuzkasim 


Mačkat vidličkou a kousání 

(22.10.2007 22:42:25)
Já od prvních pokusů jídlo jen mačkala vidličkou (ono kouskem vařené mrkve bych ten mixér tak akorát zašpinila, ale na jídlo by už nic nezbylo), mixovala jsem jen, když jsem vařila celý hrnec zeleninové polévky s masem (do zásoby do mražáku) a to ještě na hrubo. Synek s tím žádné potíže neměl, na kousání to byl dlouho lenoch, ale rozmačkané jídlo se stejně kousat nemusí. Jinak kousání je proces, který není závislý na počtu zubů, jak si mylně spousta lidí myslí (tedy pokud nejde o pokousání něčeho tvrdého, což se dětem obvykle nedává).
 Baba Jaga 


Re: Jogurty 

(24.10.2007 1:18:36)
Jogurt se samozrejme muze, protoze obsahuje stepenou mlecnou bilkovinu, narozdil od mleka a syru, ktere ji stepenou nemaji a proto jsou tezko stravitelne. Jogurty jsou doporucovany od 8. mesice.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Jogurty 

(22.10.2007 13:49:47)
Tak s těmi jogurty je článek asi trošku mimo. Naše malá měla nějaké střevní potíže a vypadalo to jednu dobu na nesnášenlivost kravského mléka (to má dodnes, jakmile se jí rozjede nějaký průjem, okamžitě vysazuju vše, co obsahuje mléko), paní doktorka na gastroenterologii (takže myslím člověk kovaný, kterému prošlo rukama moře malých dětí) nám doporučila podávat bílé BIO jogurty, než se s tou alergií zjistí, co a jak. Prý je v něm bílkovina kravského mléka již naštěpená, takže pro děti snesitelná a vhodná. Protože malá není kojená, dávali jsme ty jogurty už od sedmého měsíce. Sama bych si ho zavést asi netroufla, ale takhle jsme neměli nejmenší problémy.
 Zuzana+Terezka 


Re: Jogurty 

(22.10.2007 15:42:24)
Já myslím, že dítě pokud nemá v rodině dispozici k alergii, klidně může bílý jogurt s živými bakteriemi už třeba od těch 7,8 měsíců. Pokud by mělo alergické rodiče, tak od toho roku. Naše dítko mléko vůbec nemůže (nesnášenlivost laktozy) a na to jsou bílé živé jogurty super. Jsou kysané, tudíž je v nich ten mléčný cukr i bílkovina už jakoby předštěpená. Takže je i naše dítě bezproblémů stráví. A jsou tááááák zdravé :-))

P.S. Díky této dceřině indispozici jsem nastudovala tuny materiálů o příkrmech a hlavně mléčných výrobcích....a vyplynulo mi z toho to, co jsem vám napsala. Zdravím, Zuzana
 Jíťa 
  • 

Re: Jogurty 

(23.10.2007 7:10:34)
Článek není mimo, ono je to spíš individuální. Dcera zase měla problémy s kyselým jídlem, do toho spadaly kromě salátů také jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky (zvracela po nich). Kravské mléko problém nebyl, ani různé pribiňáčky apod. Ale jogurty zvládla jíst až asi ve 4 letech a saláty nejí dodnes (ve školce ji k tomu přemlouvali, ona se pozvracela a asi jí to zůstalo někde v hlavě zafixovaný)
 Kukajs (Mája+Jožka+Tom) 


Re: Jogurty 

(22.10.2007 14:33:35)
Divné, doporučení se sice stále mění, ale s tím jogurtem se mi tomu nechce moc věřit, bílý jogurt s živými bakteriemi až od jednoho roku??? Dávala jsem ho Kukajsíčkovi do rozmatlaného banánu už od nějakého 7. měsíce a žádných problémů jsem si nevšimla (a to jsme měly alergii téměř na všechno).
 Hanka, 3 děti 
  • 

Re: Jogurty 

(23.10.2007 23:12:35)
mé 2 starší děti netrpěly žádnými alergiemi, proto bych mohla uvedený článek podepsat. Ovšem nejmladší dcera má alergii na kořenovou zeleninu a na alergologii z krevních testů jí vyšly nejhůře jogurty a kefíry. Takže opravdu každé dítě je jiné a univerzální poučky neexistují. Každá maminka musí vyzkoušet, co jejímu dítku prospívá a škodí. Dceři je 2.5 roku a nevím, kdy budu mít odvahu zkusit jí dát nějaký "zdravý" jogurt.
 radka, 3děti 
  • 

Re: Jogurty 

(25.10.2007 22:27:02)
podle mě je to přehnaný , já už dávám od 6měsíce ráno mléko , potom ovoce , v poledne maso zel. příkrm a odpoledne pribináček , večer pak mléko , nebo kaši - doktorka mi to schválila a jogurty též nejsou problém , nevím , jestli by mně malá celý den vydržela jen na dušené mrkvi - výborně mi prospívá je čiperná a prozatím ani nemarodila :-) určitě nic měnit nebudu
 Róza 
  • 

informativnost článku 

(22.10.2007 13:41:38)
Hned v záhlaví se píše: "jak a kdy začít s přikrmováním?".
To KDY ale v článku chybí :-))).
Připadá mi, že to psal někdo, kdo s tím má zkušeností asi tak jako já :-)). Tedy 1 dítě. A hned to všechno bere jako FAKT. Žádná zmínka o tom, PROČ to tak je nebo že každé dítě je jiné. Navíc si některé věty protiřečí.
Takové informace se každá z nás dozví i od o trochu zkušenější kamarádky.
 kití 


Re: informativnost článku 

(22.10.2007 13:54:56)
přesnost informací mě taky zaráží. jednak s tím sezením....málokteré dítě sedí v 6 měsících, a málokteré dítě má takový režim, že se s obědem strefí zrovna do rodinného oběda. Budeme také řešit, jak se nají ten, kdo krmí? ;-)

Ještě lepší přesnost se týká lepku. Jako člověka, který je zvyklý vařit bezlepkovou stravu, mě to fakt zarazilo. Přečtěme si to znova: Lepek obsahuje pšenice, ječmen, žito, těstoviny, pečivo, sušenky nebo piškoty.
Vypadá to, že těstoviny, piškoty a spol jsou asi z něčeho jiného. Copak nestačí napsat, že lepek je obsažen v pšenici, žitě , ječmeni A OVSU...a logicky ve veškerých výrobcích z něj? Mám obavy, že v takhle podaném výčtu si někdo taky může koupit příkrm ve skleničce, a protože se bude jmenovat Polévka s mrkví, tak mu nedojde, že tam také může být lepek...možná si přečte, že tam je mouka, ale z vlastní zkušenosti vím, že lidem prostě nedojde, v čem všem ten lepek je. A už vůbec ne po takovémto výčtu.

zbytek jsem jen prolétla, názorů je tolik i mezi doktory, že je lepší řídit se citem.
 eva 
  • 

Re: informativnost článku 

(22.10.2007 14:39:34)
tento článek je absolutně o ničem a pokud bych zrovna měla tak půlroční mimino a přečetla si toto, tak bych byla hodně na rozpacích....nevím, jak abych 7 měsíční dítě ládovala obědem rozmačkaným vidličkou nebo jak by se mnou 7 měsíční dítě sedělo u stolu a jedlo zároveň ....Možná, kdyby ten, kdo články vyvěšuje na stránky RODINY, si nejdříve článek přečetl, udělal by dobře, protože tento článek je opravdu velmi zavádějící....
 MaminkaLucinka 


Re: informativnost článku 

(26.10.2007 9:56:43)
Tak tenhle článek musíme brát jak VELICE VELICE všeobecný. Hlavně popisuje zavádění příkrmu u absolutně bezproblémového dítěte, které odmítá stravu maximálně 3 dny :-) Hlavně by spoustu maminek, které ještě nemají se zaváděním příkrmu žádné předešlé zkušenosti a mají miminko, které jinou stravu odmítá, mohl přivést k šílenství... Strašně škatulkuje uváděním konkrétních "termínů splnění" a věřte mi, takových miminek, která přijímají příkrm bez problémů, znám opravdu minimum. Co vím ze zkušeností kamarádek (a momentálně i vlastních, protože právě už celý měsíc bojujeme s příkrmy), hooooodně kojených miminek odmítalo jakoukoliv jinou stravu klidně i do 10. měsíce. Takže informace typu "Od devátého měsíce už dítě jí pevnou stravu k oběma svačinám, k obědu i k večeři" mě teda dost nadzvedává ze židle. Příště prosím přemýšlejte, než takovýto článek uveřejníte nebo pod něj aspoň dopište větu, že každé dítě je jiné a tyto informace jsou jen a pouze ORIENTAČNÍ.
 Bernadeta, 5 dětí 


Alergické dispozice 

(22.10.2007 15:08:58)
Milé maminky, jsem matkou teprve šest a půl roku, ale čtyř dětí a tak si dovolím pár svých poznatků. V rodině máme alergie snad na vše a tak jsem kojila a kojím průběžně pořád. Vždy pouze to nejmladší:) Plně šest až osm měsíců, potom postupně mrkev, jablko...Opravdu se varuji jogurtů a lepku do jednoho roku. Žádné "prožezávají se mu zoubky - dej mu kůrku chleba". Potraviny přidávám spíše pomaleji a nijak mi nevadí, že skoro v deseti měsících máme pouze ovoce a zeleninu na kašičku, případně zahuštěné instantní rýžovou kaší, žádné maso ani čaje. Na maso příjde čas asi za měsíc. Na čaj až po jídle přestane pít mé mléko. A miminko už nám chodí okolo nábytku... Myslím, že troška citu je lepší než různé brožurky. Máma většinou pozná, zda její dítě strádá hlady a nebo mu něco nesvěčí. Hlavně nepodlehnout dojmu, že je už velké a může všechno. Sotva chodící dítě s párkem v rohlíku - nic moc.
 zuzik 
  • 

Re: Alergické dispozice 

(22.10.2007 16:48:44)
prispevek mi mluvi uplne z duse, deti plne kojim tak do 7-8mesicu a kolem roku ji jenom zeleninu, ovoce a zloutek a ryzovou nemlecnou kasi. Alergie bohuzel mame taky. Vsechno ostatni postupne po roce a vubec neni kam spechat a vubec nestradaji. Vyborne jsou kukuricne chrupky a bezlepkove piskoty kolem 11mesicu.
 Linda 
  • 

Re: Alergické dispozice 

(22.10.2007 16:55:10)
A já bych zase dodala vlastní poznatek, podpořený ovšem podstatně menší zkušeností, tj. s 1 dítětem :-) Dnes hodně doporučení ohledně jídla miminek bere v úvahu potenciální alergie dětí, a v případě rodičů - alergiků je to jistě na místě. Na druhou stranu ti, kteří alergiemi netrpí a ani dítě k ní nemá sklony, můžou být podle mě klidně odvážnější a různorodé jídlo nabízet i dřív. Pokud člověk chce, aby jeho dítě jedlo pestrou stravu, musí mu ji nabízet. Ovšem ne vždy je dítě ochotné nové věci zkoušet. Např. moje dcerka nejlíp jedla, když jí bylo něco přes rok - ochutnala prakticky cokoliv. Do té doby jedla jen kupované přesnídávky (moje experimenty natolik odmítala, že jsem ji na domácí stravu naučila tak, že jsem vlastnoručně vyrobené jídlo podávala ve sklenicích a ne na talíři...). Pak se to postupně začalo lámat a poslední dobou (měla 2 roky) je k novým jídlům hodně nedůvěřivá. Kdykoliv dostane něco, co nejí běžně, ptá se "Co to je?!", ovšem většinou ji ani nepřesvědčím, aby to jen ochutnala! Věřím, že toto období zase přejde, ale kdybych mohla vrátit čas, určitě bych jí nabízela pestřejší stravu už dřív.
 Linda 
  • 

Re: Alergické dispozice 

(22.10.2007 17:02:18)
Jo, nechci aby to vyznělo, že bych dítě začla přikrmovat před půl rokem. Spíš jsem to myslela tak, jako že zdravé dítě rozhodně nepoloží, když dostane kiwi, med, nebo rybu před prvními narozeninami. Nebo že by se neměly dětem do 4 (!) let dávat ořechy, aby je náhodou nevdechly (Jako že - pokud už dítě normálně umí kousat, proč mu to nedat? Člověk může blbou náhodou vdechnout leccos, a to i v pozdějším věku).
 Slunečnice 
  • 

Re: Alergické dispozice 

(22.10.2007 17:07:16)
...navíc jsou ořechy paradoxně bohaté na hořčík...
 roniver 
  • 

Hledám autorku jménem Slunečnice!! 

(23.10.2007 11:37:52)
Slunečnice jsi to ty,z diskuze na téma Ještě jedna možnost jak otěhotnět??Zrušili nám jí asi,nemůžu se tam dostat,kdyžtak mi napiš na mail roniver@centrum.cz díky,už mi chybí jen Janina..Založíme si novou..pa
 Líza 


Re: Alergické dispozice 

(22.10.2007 19:17:19)
Lindo, to s ořechy není legrace. Proč to jsou zrovna ořechy a ne jiné tvrdší kousky, to by ti možná někdo vysvětlit dovedl, ale já ne. Nicméně prostě to tak je, do tří let se kvůli tomu nedoporučují ořechy a oříšky a viděla jsem na vlastní oči vícero rodičů, kteří pozdě litovali, že tohle doporučení neposlechli. V čem je fígl a proč po vdechnutí jiné potravy nekončí tolik případů smrtelně a po ořechách jo, to fakt netuším, ale je to tak.
 Linda 
  • 

Re: Alergické dispozice 

(23.10.2007 14:59:21)
No já jsem byla na kurzu první pomoci pro děti (což ze mě rozhodně nedělá experta) a tam nám říkali, že problém je v tvaru ořechů - třeba buráky že snadno vklouznou do dýchací trubice. Pokud je ale dítě normálně kouše, tak se to nestane. Fór je v tom, že vdechnout se dá cokoliv, a to v jakémkoliv věku. Podle mě je bezpečnější jíst v klidu ořechy, než když dítě v pololeže chroupá jablko nebo u toho všelijak blbne. Ono se nic nemůže brát doslova. Třeba jako že hračky obsahující malé části jsou až pro děti od 3 let - no ale kdo vám zaručí, že 4 nebo 5ti leté dítě si korálek do nosu nestrčí? A kde je psáno, že 2 leté to stoprocentně udělá?
 Jíťa 
  • 

Nedůvěřivé děti 

(23.10.2007 7:19:40)
Tak dcera je k novým jídlům nedůvěřivá dodnes (má 16 let), odmítá ochutnat všechno, co ještě nikdy nejedla.
V dětství po otázce "co to je?" následovala ještě otázka "z čeho to je?" a to jí zůstalo dodnes - odmítla jíst guláš, který miluje, když mě viděla smažit cibulku.
 Linda 
  • 

Re: Nedůvěřivé děti 

(23.10.2007 14:54:38)
Hm, co se dá dělat :-( Právě proto si myslím, že by se dětem mělo nabízet všechno možné, pokud/dokud to berou - aby okruh toho známého byl co nejširší. U mojí dcerky mě to teda docela štve, že nechce ochutnat třeba takové prokazatelně dobré věci, jako např. meloun nebo maliny. Zajímavé, že třeba hranolky nebo manželův nezdravý uherák ochutnat chtěla - jestli má nějaký radar na nezdravé? Nebo že by to bylo tím, že jí to nikdo nenabízel? Fakt nevím...
 kamila 
  • 

Re: Nedůvěřivé děti 

(29.10.2007 0:10:37)
No, to ještě jde. Já mám takového manžela. A čím dál víc mne to štve, když 40 ti letý chlap říká: "To neznám, to nejím".
 Markéta, Beruška 03+Cvalda 08 


Souhlasím 

(22.10.2007 17:44:11)
Úplně s tebou souhlasím. Taky nemůžu vidět malé děti co se cpou uzeninama už v kočárku. Máme v rodině také alergii a některá jídla jako citrusové plody, ořechy, kakao, mořské ryby, med, jahody... jsme malé začali dávat až po třetích narozeninách.
Dnes jí je 4,5 a jí normálně to co my a žádnou alergií netrpí.

Rozhodně nesouhlasím s názory, že dítě dokud je malé by mělo jíst všechno, aby poznalo chutě a nebylo v jídle vybíravé.

Ještě mě zarazilo ve článku to, že je nejlepší k pití neslazený čaj. Já osobně jsem zastánce čisté vody. Naše Kule se na ní naučila a pije jí bez problémů doteď, šťávy a džusy dostává jen občas, limonády vůbec a nijak jí to nepřijde divné.
 Insula 


Re: Souhlasím 

(22.10.2007 18:13:59)
U nás jedna paní začala chovat včely kvůli tomu, že její syn trpěl alergiemi a astmatem. Začala mu ho dávat v šesti měsících a dostala ho z toho. Zajímavé, co?
 Markéta, Beruška 03+Cvalda 08 


Re: Souhlasím 

(22.10.2007 19:20:57)
Já znám zase spoustu lidí s alergií na med :o)
 Insula 


Re: Souhlasím 

(22.10.2007 19:28:08)
No, právě. Kdo se v tom má vyznat. Moje dcera dostala med poprvé vloni (ve třech letech), protože jsem měla strach, syn zatím vůbec (19 měsíců). I když nejsme na nič alergičtí. Zatím. :-))) Ale jinak jsem viděla v lékárně dětskou kaši s medem (tuším od 6-ti měsíců).
 Eva21546 


Re: Souhlasím 

(28.10.2007 21:55:03)
Ahoj, v medu je obsažen pyl z rostlin, takže se může projevit alergie na pyl a když nad tím tak přemýšlím, tak med může být pokaždé z jiné kytky... My s medem začali v roce a půl. Jinak pít dávám dopoledne čaj či štávy a odpoledne vodu.
Lepek dostala po roce a nemyslím, že by měla málo pestrou stravu, spíš to bylo dost náročné pro mě na vymášlení:-). Nové potraviny přijíma dobře, takže zakopaný pes bude jinde.
Co ty párky z Vodňan, měli by být vhodné pro děti? Je tam maso, 10% sádlo, voda a koření.
Uzeniny, Rama a sladkosti, taky mě děsí, že děcko sotva sedí a už žužlá něco nechutně barevného. Viděla jsem osmi měsíčního se smaženou čipsou. Eva
 DENISA 
  • 

PORADTE PROSIM  

(22.10.2007 18:30:46)
Zrovna mam syna 6 mesicu a tak zaciname s prikrmy. K obedu snedl celou konzervu mixovane mrkve od prvniho dne, takze uz ho mlekem nedokrmuji. Mam problem s pitim, vubec nevim co mu mam dat, vsude se resi prikrmy ke kojeni, ale ja zacinam soucasne odstavovat, takze ma umele mleko a prikrmy, tudiz musi neco pit. Kdyz jsem mu dala vodu, nasledne mleko vyzvracel, asi je voda tezka do zaludku. V odborne knize jsem se docetla, ze Detsky caj je jen pro nemocne deti a nema se davat denne, protoze obsahuje hermanek, kterym se dite snadno predavkuje a je neklidne, plactive atd. Moje matka mi radila namichat pul napul slaby cerny caj s hermankem, pry hermanek uklidnuje. Ha,ha. Svagrova me varovala pred cernym cajem, pry zpusobuje zacpu. V tomto clanku se docteme na v jednom odstavci, ze maji pit caj (JAKY? prosim) a v dalsim, ze ne cerny a zeleny. Tak jsem z toho jelen. Ziju v zahranici, kde detem nekojenym uz odmalicka cpou dzus a vubec caj pro deti neznaji. Dzus, nejvice zde pouzivany jablecny, mi pripada jako nejvetsi blbost, kysely, sladky a ja sama, kdyz ho pozru, mam po nem krece v brise a prujem. Vsude pisi, co by se nemelo davat, ale nikde co by se melo. Co davate vy?
 petluše 


Mačkání vidličkou 

(22.10.2007 18:46:24)
No já jsem svému staršímu synovi jídlo v sedmi měsících opravdu jen rozmačkávala vidličkou, mačkala jsem mu to až to bylo skoro na kaši. Nechtělo se mi to mixovat a on to takhle vzal, větší kousky tam nebyly a malé mu problém nedělaly. U dcery budu postupovat stejně.
 Líza 


Re: Mačkání vidličkou 

(22.10.2007 19:11:30)
Možná nebudeš, každé dítě to totiž není schopné jíst ;-)
 petluše 


Re: Mačkání vidličkou 

(23.10.2007 9:00:34)
Každé dítě je jiné.o) Ale když mu to problem nedělalo, nechtěla jsem ho zvikat na mixované, znam dět co se dávi i v roce a půl. On se zase hrozně dlouho chtěl dokojovat, snědl celý oběd a ještě se napil, i když toho snědl hooodně. Ale netvrdila bych že mačkání vidličkou je výmysl a blbost, možná jsme jediní ale u nás to fungovalo.o)))
 petluše 


Re: Mačkání vidličkou 

(23.10.2007 9:01:27)
a ke stolu si mohl sednout až tak v deseti měsících, začal se pokoušet si sedat v devíti měsících. Asi byl lenoch, ale dřív si fakt nesedl.
 LU,2děti 
  • 

Re: Mačkání vidličkou 

(24.10.2007 11:17:34)
U nás taky fungovalo mačkání vidličkou. Sice pár dní trvalo, než si děti zvykly, ale pak dlabaly. A to i když neměly moc zubů (v podstatě zpočátku neměly žádný:-)). Jinak nemáme v rodině potravinové alergie, tak se řídím tím, že plně kojit do ukončeného 6. měsíce, pak zeleninu,občas maso nebo žloutek, v 8. měsíci jogurt a ovoce (banán syrový a jabka, hrušky, švestky zezačátku podušené). Lepek jsem dávala od 11.měs. Druhý rok života beru jako přechod na normální stravu (zdravou, bez zbytečných "éček", méně soli,...)a proto jsem se přizpůsobili my dětem a vařím jedno jídlo.
 Veveruše 


Re: Mačkání vidličkou 

(27.10.2007 20:54:26)
I mně se osvědčilo mačkání vidličkou hned od 1. dne příkrmů (synovi bylo 7 měsíců, měl 2 zoubky a už skoro měsíc vypadal, že by měl zájem jíst něco jiného než MM; čekala jsem do 7 měs., protže měl kojenecký ekzém a narodil se o 14 dní dřív - zdálo se mi to rozumné). Myslím, že je to důvod, proč neměl sebemenší problém přejít někdy okolo 10 měsíců na zeleninu nakrájenou na kostky (kterou jsem ho nechávala jíst samotného ručičkama) a vůbec s přechodem na pevnou stravu. Taky myslím, že budu postupovat stejně s případným druhým miminkem. A pokud by příkrmy jen rozmačkané nechtělo, asi bych váhala, jestli to není signál, že je na příkrm ještě brzy. Syna jsem krmila od začátku u stolu, sedět ještě neuměl (to se naučil sám až v 9,5 měsících, pak teprve přišla na řadu židlička), ale držela jsem ho na klíně v podstatě v sedu - ale opíral se zadíčky o mě. Těch pár minut sedu s oporou mu snad neublížilo (resp. babička ho v téhle poloze chovala snad už o 4 měsíců - ale zdá se mi, že od klubíčka se ta pozice snad zas tak neliší). Taky se mi osvědčilo vždycky s další lžičkou počkat, než otevře pusinku. Nikdy jsem nemusela praktikovat metody "za maminku", říkat "ham" apod., a to nemám nijak velkého jedlíka. Odmalička umí dát najevo, kdy má dost, v jídle se nikdy nepatlal. Jediné, co bych mohla považovat za problém, že se stále nechá rád krmit - jsou mu 2 roky a 2 měsíce (ale je fakt, že momentálně si často hraje na miminko, tak to s tím asi souvisí). Stolujeme spolu (manžel jí obvykle v jiný čas) od té doby, co mu vařím stejná jídla jako pro mě a manžela (pochopitelně jídelníček je uzbůsobený batoleti, ne naopak:-), vždycky si u jídla se synem povídám a krásně si společné chvíle u stolu užijeme (chvíli jí sám, chvíli ho krmím a mezitím i sebe). Tak nevím, jestli mám tak výjimečné dítě, ale myslím si, že nějaký vliv zvolených metod tam určitě bude.
 Badulka 
  • 

Re: Mačkání vidličkou 

(22.10.2007 20:58:24)
No vidíš,já mám dceru roční a jak má v puse kousek tak se začne dávit,takže mixuju pořád.Jediné co jí navadí je ovoce v jogurtu (které jí od 6 měsíce). Má 8 zubů ale používá je pouze na kousání maminky,na jídlo nikoliv :(
 Líza 


Re: PORADTE PROSIM  

(22.10.2007 19:13:33)
Voda těžká do žaludku???
Kolik jsi jí dala té vody? Není potřeba tolik, jako byla dávka mléka ;-), ale voda je asi nejméně problematické pití, pokud jde o kalorie, zkažené zuby, rozlité patlavé blemcy a tak podobně ;-)
 Viola 
  • 

Re: PORADTE PROSIM  

(22.10.2007 19:19:20)
Zkus ovocný dětský čaj. Ale taky bych se asi spíš držela té převařené vody.
 Insula 


Deniso, 

(22.10.2007 19:26:00)
mám dvě děti. Ani do jednoho se mi nepodařilo dostat obyčejnou vodu (já jsem tedy máááálo kojila). Všechny snahy o pití vody se míjeli účinkem. A to jsem vydržela opravdu dost dlouho. Zvláště u syna to byl dost problém, protože byl narozen na jaře a nedat mu v létě nic pít (když vodu nechtěl), byl problém. Takže jsem to vzdala a navštívila lékárnu a "najela" na dětské granulované čaje. Vím, že to není "ideální", ale co jsem měla dělat? Zoubky čistíme často, takže s kazy problémy nemáme. Dodnes pijí oba "sladké", i když všechno hodně ředím.
 DENISA 
  • 

Re: Deniso, 

(22.10.2007 19:52:13)
Dekuji za rady. Ta voda mu asi dela problem, naslednou davku mleka zvraci, byt mu ji tam treba az za hodinu, dve. Nevim jestli to ma spojitost, ale nikdy od narozeni nezvracel, jen 3 x a vzdy tam byla na piti voda a ne caj. Zkusim si nechat poslat z CR ovocne caje jak radila Viola a s tou vodou to take budu po malych davkach zkouset, protoze je samozrejme nejzdravejsi.
 Zuzana+Terezka 


Re: Deniso, 

(22.10.2007 20:19:52)
Ahoj, já jsem si taky plánovala, jak svoje dítě naučím na čistou vodu a ...... taktéž po ní blilo :-).
No, takže jako nejmenší zlo mi připadal sirup. Nechtěla jsem, ale aby byl moc umělý a sladký. Takže kupuji sirupy YO (jsou ale dražší) a tu obyč vodu tím jen jako "ovoním". A to funguje. Malá pije ale jen jeden druh, ostatní odmítá, ale to děti holt dělaj. Hlavní je, že té "ovoněné" vody pije opravdu hodně a ráda a neblinká. Tak držím palce, Zuzana
 Insula 


Re: Deniso, 

(23.10.2007 7:44:28)
Zuzano, také je kupuju. :-)))
 Alamagoosa 


Re: PORADTE PROSIM  

(22.10.2007 21:47:42)
Mě poradila doktorka alergoložka hodně slabý černý čaj. Sladila jsem jen glukopurem - hroznovým cukrem. Po ovocném dětském čaji se malý osypal.
 Veronika+3kluci 


Re: PORADTE PROSIM  

(22.10.2007 21:50:42)
Podivejte se na www.kojeni.net je tam sekce venovana zavadeni prikrmu - bezvadne zpracovana. A v databazi otazek a odpovedi je myslim zrovna nekolik podobnych dotazu.
 Zdenka 
  • 

moje zkušenost 

(22.10.2007 22:03:48)
Já tedy pořád kojím, takže nic jiného prcek zatím pít nepotřebuje, ale zkouším po troškách, aby si na to zvykal. Svého času jsme měli dietu :-( při níž nám byl doporučován ten jinak zavrhovaný černý čaj (občas pár lziček), dávala jsem mu ho neslazený a docela mu chutnal. Pak jsem potřebovala do něj nějak vpravit tabletu fluoru na zoubky, tak jsem střídavě začala používat fenyklový a sáčkový dětský bylinkový čaj. Vodu nechtěl, jen jí nabral do pusy a zase nechal vytéct :-( No a dneska (8,5 měsíce) po cca 2 měsících těch čajíků nejradši pije tu převařenou vodu, kdo se v tom má vyznat :-)

A článek mě taky zklamal, ještě že jsem podobné informace neměla před 2,5 měsíci :-| to bych se z toho zcvokla. Zeleninu střídavě více či méně bojkotuje (v současné době téměř úplně, i když šilhá hlady, tak to odmítá vzít do pusy), samotnému ovoci taky moc nedá, jediné čeho dokáže spořádat slušnou dávku, je ovoce rozmíchané s bílým jogurtem. A celkem kaše, ale od té se mi teda začínat nechce, tu používám jen když vím, že má hlad a zeleninu úplně odmítne, tak aby pak večer nešel spát o hladu, že kojení nebude stačit :-(
Pochopitelně nesedí, všechno musí mít rozmixované na kašičku, i ze lžičky jí dost hrozně (pokud vůbec), většinou to prostě srká z normálního hrnku :-( V poledne má milion jiných zájmů než nějaké jídlo, jakžtakž začal jíst večer, kdy mu po celém dni vyhládne.
Zato strašně chce to, co mám já. V celém širokém dalekém příbuzenstvu se žádná alergie nevyskytuje, tak už dostal párkrát kůrku chleba (stejně jí spíš jen rozdrobí), občas mu ze svého jídla vypreparuju kousek čistého libového masa (to i rozkouše, ale jen tak dva kousíčky a dost). Když jsem mu dávala kousky oloupaného jablka, tak si tak nedůvěřivě prohlížel, co to má v ruce, pak ho obvykle zahodil a žádostivě koukal na to, co jím já. Tak jsem mu ho začala dávat neoloupané a je spokojený :-) má to samé hezky barevné jako já a spokojeně ho ožužlává :-)

Myslím, že opravdu nejlepší je dát na svůj cit. Mít nějaké informace, s čím kdy asi tak začít a s čím raději počkat, a ono se to nějak vyvrbí :-) Já taky věřím, že se prcek naučí sedět a stejně tak i normálně kousat :-) akorát mám obavy, že vybíravý a zmlsaný bude pořád :-(
 Jíťa 
  • 

Re: PORADTE PROSIM  

(23.10.2007 7:53:08)
A nedáváš tu vodu moc studenou? Některým dětem vadí, když dostanou studený pití.

Naše babičky skutečně dávaly dětem heřmánkový čaj, zvláště na noc, protože uklidňuje a děti po něm dobře spí. Ale na druhou stranu, pokud je dítě alergik, může mu způsobit naopak potíže. Manžel má silnou pylovou alergii a většina bylinkových čajů ho dráždí.
Heřmánek doporučuje i veterinář pro štěňata na příkrm (mléko se ředí 1:1 heřmánkovým čajem).
Jinak můžeš skusit fenykl, ten můžou i velmi malé děti, je obsažen snad ve všech dětských čajích, stejně jako heřmánek, je nasládlý a dětem obvykle chutná.

A nebo zkus třeba jablečný - šlupky z jablek (i sušené) zaliješ horkou vodou a necháš vyluhovat. Ten by neměl dělat vůbec žádný problém.
 Ekaterina 


Re: PORADTE PROSIM  

(23.10.2007 8:11:49)
Já malému dávám odmalička vodu, nejdřív ani nic jiného nechtěl. Ale nesměla být moc studená. Teď si zvyknul i na čaj rooibos, přijde mi to jako dobrá náhrada černého čaje - je bez kofeinu, není to alergen.
 DENISA 
  • 

Re: PORADTE PROSIM  

(23.10.2007 19:47:30)
Jo, tak to je dobry napad s tim rooibosem, ten tu sezeny. Jinak cerny caj tu prodavaji i bez kofeinu, tak snad jsem toho moc nepokazila, kdyz jsem mu ho davala. Zkusim taky ten jablecny caj, jak tu radi Jita. Diky
 Carlin 


Re: PORADTE PROSIM  

(23.10.2007 12:48:58)
Náš chlapeček odmítal pít skoro všechno, až manžel přinesl z lékárny takové ty dětské džusíky ve skleničkách (dělá je HIPP, Hami,...). Dost jsme mu to naředili převařenou vodou a pil jako duha. A pak jsme ředili čím dál víc a víc. Pak byl ochotný pít i granulované čajíky, které jsem mu taky dělala řidší než je doporučené a pak i neslazené čaje (nejradši máme dětský bylinkový od Lerosu) a teď pije jen čistou vodu. Ale dřív bych tomu nevěřila. Pije hrozně rád a často, takže mu ani nedávám plnou láhev, protože brečí, když mu jí chci vzít a pak se pročůrá skrz plínu. V klídku dá půl litru v tahu, ale to mu nechci dovolovat, aby si neroztáhl žaludek. Radši po menších dávkách.
 BaraSv + 2 


Re: PORADTE PROSIM  

(23.10.2007 21:15:20)
Mila Deniso,
ja samaziju v zahranici, konkretne ve Spanelsku,kde ses prikrmy zacina nejdrive ovocem, pak se teprve zarazuje zelenina,velmi brzy ryby, v ovoci hned o zacatku pomerancova stava, takzejevse dost naopaknezv CR.
Ja jsem plne kojilado 6ti mesicu a pak zacala postupne prikrmovat,dnes je dceri skoro 16 mesicu, da se rict, uplne vsechny potraviny a staleji kojim,alevlastne uz jen v noci arano,nekdytake po polednim spanku.
Uplne mam pred ocima, jak jsem ze zacatkuprikrmovani ze vseho mela jakobystrach a prislo mi to slozite,presne z tech duvodu, co Ty uvadis. Vsue se doctes, co se nesmi, ale malokde, co je dobre. Ja jsem hned ze zacatku davala k piti vodu, obcas hermanek trosku prislazeny (udelasho slaby a treba jen 100ml, tim se nemuze predavkovat) a take jednou za den jsem delala detsky caj. Toho take jen 100 ml, je preci jen sladky, tak aby toho nebylo zbytecne moc a zvykla si i na vodu, ta je opravdu to nejlepsi, stejne jako pro nas dospele.
V soucasnosti dcerka detsky caj odmita, asi ji nechutna, rano miva cerstvy pomerancovy dzus, protoze trpi zacpou, pres den pak vodu a dostava jeden 200ml broskvovy dzus. Jablecny nema rada, jablicka ale ano:-)

Delej, jak sama citis, ze je spravne a vsechno tolik neres, ono tomu miminku troskou cehokoliv nijak neublizis. Jeste k cajum, kupovala jsem si v CCechacha znacku Hipp. HOdne stesti.
 Baba Jaga 


Re: PORADTE PROSIM  

(24.10.2007 1:26:09)
Deniso, ja bych mu zase nedavala caj... ten dzus, kdyz hodne naredis, mi pripada lepsi. Snazim se, aby nas prcek pil vodu {to s tim zvracenim mohla byt nahoda, zkousej to znovu}, ale kdyz nechce, tak mu dam dzus jablecny dzus redeny 1:8 a to pije bez problemu. Kupuji mu organicky detsky jablecny, v tom neni tolik kyselin.
 Eva21546 


pití 

(28.10.2007 22:03:17)
Ahoj, já dávala kromě vody čaj ROIBOS. Má jemnou chuť a je lehce nasládlý. Ale kup bez příchutě, dělají ho i s medem apod. Pořád bych opatrně zkoušela tu vodu. Ten heřmánek bych fakt nedávala, je taky hodně alergení.
Taky jsem dávala šťávy, když jsem Lucce vařila ovoce či zeleninu, trochu vody jsem jí slila a naředila k pití. Teď (1,5) jí nejvíce chutnají kupované šťávy např. od Hipp. Všechno jí stále hodně ředím.
Když nechtěla pít, docela se mi osvědčovala střídání flašek, to ji bavilo. A všechno hodně ředit, ale to si vyzkoušet, každé mimčo je jiné, třeba bude radši za "silnější". Eva
 Dana, 4 děti 
  • 

Re: PORADTE PROSIM  

(30.10.2007 21:22:21)
Zdá se mi divné, jak všichni řeší jaký čaj nebo šťávu dávat. Moje děti (i současné mimi 9 měsíců) pily vždy VODU. Kojeneckou, bez bublin. Voda je přece to nejlepší. Okolí mi tvrdí,že dětem nechutná, ale myslím,že jde spíš o přístup rodiny. U nás pijeme vodu všichni a žádný problém není. Kromě toho můžeš miminko nechat si hrát s lahvičkou nebo hrníčkem, když se poleje, tak to prostě uschne beze stopy. Doporučuji vyzkoušet, ale možná to bude chtít trochu trpělivosti, která se do budoucna určitě vyplatí.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: PORADTE PROSIM  

(30.10.2007 22:45:12)
taky pijeme vodu a žádný problém. Nejstarší ani nic jiného nechce (dělá jí to někdy problémy, např. na táborech), kluci ti si rádi dají ředěný džus, ale máme ho doma jen tu tam. To, že se naučily odmalička pít vodu považuju za velkou výhodu.
 Míša 
  • 

moc brzo 

(22.10.2007 22:48:13)
dodnes mě mrzí, že jsem nebyla odolnější a nechala jsem se od paní doktorky přesvědčit k přecházení na normální jídlo už ve třech měsících. malá byla na Nutrilonu, nemohla jsem kojit, a prostě jsem jí moc věřila. A není to dlouho, dva roky zpět. Navíc mi nikdo nedokázal poradit jak na to, a tak jsem rovnou jedno mlíčko vynechala a cpala do ní jen zeleninu. samozřejmě že to byl řev, a když jsem se pokoušela něco víc zjistit, prostě jsem nic nenašla. Naštěstí se žádné alergie nevyvalily. Ale dodnes mě to mrzí.
 Jíťa (dcera 15let, mimi 1měs.) 
  • 

Jak často kojíte? 

(23.10.2007 8:13:30)
Podle diskuze vidím, že zřejmě všechny začínáte s příkrmy v 6 měs. a později. Jak často jste v té době kojily?
Já mám 3-měsíčního prcka a už víc jak měsíc kojím co 2 hodiny. Mlíčka má dost, víc vypít prostě odmítá. Jsem z vesnice a nikam se nedostanu, dokonce i když jdu s malým do poradny (mám to tak asi 30 min. pěšky), tak dokud bylo teplo jsem kojila v půli cesty domů a teď se stavuju u kámošky, kde nakojím a jdeme zase domů. V podstatě i procházky si musím naplánovat tak, aby trvaly max. 1 hodinu. Docela se těším až bude i na příkrmech v naději, že se mu ty intervaly trošku natáhnou a já si budu moct zajít aspoň ke kadeřnici.
Obvykle se prý může začít s příkrmy už ve 4 měsících, pokud dítěti mlíko nestačí, ale teď si teda vůbec nejsem jistá.
 Raketka 


Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 11:50:07)
Jíťo,
Denisce bude 5 měsíců a kojíme stylem: 20-30 minut u prsa, 1-2 hod pauza.
V noci má pauzy delší, ale také je delší každé kojení (většinou u toho usnu, takže malá je přicuclá třeba hodinu).
Já to neřeším - prostě kojím furt a všude :) Občas se to, pravda, zrovna moc nehodí, ale co - hlavně že jsme zdraví a spokojení ;) :)
 Jíťa 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(24.10.2007 7:26:56)
Já zatím taky kojím furt a všude, s tím nemám problémy, jenže začíná být venku hnusně a tady nejsou možnosti jako např, zajít kojit do kavárny, knihovny apod. leda tak ještě na středisko ale tam je zas spousta bacilů a v parku, jak jsem to dělala dřív už to nejde kvůli počasí.
Malej pije tak 5-10 min. a má dost. Když se snažím aby si cucnul ještě trošku začne se vztekat. Pak vydrží necelý 2 hoďky a chce znovu. Navíc mi přes den skoro vůbec nespí (jen 10-20 min v kuse + 1x za den celou hodinu), takže asi potřebuje víc energie, než mu dá jen mlíčko. A velkej je jak cca 5-ti měsíční dítě (má 6,8 kg a 67 cm).
 Jája (49) + dítko (23) 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 12:42:44)
Mám dceru, je jí 23 let. Když byla malá, kojila jsem ji, ale to vystačilo tak 3-3,5 měsíce. Protože o alergiích se tenkrát nic moc nevědělo, lékaž mne přesvědčoval, že po hodině přece nemůže brečet, ale mně bylo jasné, že má hlad, tak jsem na noc začala dávat slabounkou krupičnou kaši. A fakt měla hlad, i když jí ještě nebylo půl roku. Lékaři jsem to neříkala, on s ní doma nebyl a později doktoři nepoznali alergii na kasein, obsažený v pasterizovaném mléce. Kdybych poslechla jejich rady, mám těžce dementní dítě na vozíku, takhle mám zdravou inteligentní dceru.
Jinak jsem ji kojila 11 měsíců, pak už nebylo co.
Takže já bych s ohledem na možné alergie začala dávat slabou rýžovou kaši a nenechala bych dítě hladovět. V jeho věku se ještě štíhlá linie nenosí.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 13:05:54)
Staršímu synovi bude 17 a kojený byl 3 měsíce, pak mu to prostě přestalo stačit. Tenkrát byl jen sunar a na noc se přikrmovalo právě krupicí nebo rýžovým vývarem. Děti byly opravdu "dost naducané" a to jsem nechtěla tak jsem na mlýnku na kafe pomlela ovesné vločky,povařila a přidala sunar. Asi v 6měsících začal dostávat polívečky, které nesnášel a prskal, zlom nastal až když se přidalo maso. Dnes je to kluk (spíše chlap) má silné kosti a zuby bez jediného kazu.
Druhému synovi bude 8 let a kojený byl do 3 let. Asi ve 6 měsících jsem začala přikrmovat (jen opravdu ochutnával) různou zeleninou a ovocem (banány a jablka). Vůbec mu to nechutnalo a měla jsem s ním opravdu dost "práce". Bohužel jako úplné miminko mě atop.ekzém což prý značí pozdější alergie. Od 5 let má astma a alergie - naší výhrou je, že nemá potravinové alergie, ale i tak nám to stačí.
 Bernadeta, 5 dětí 


Re: Jak často kojíte?, kašičky 

(23.10.2007 13:05:59)
Zdravím Vás, a děkuji za velice pěkný příšpěvek. Jen doplním, že ta kašiške by dle mého soudu měla být z mateřského- tedy odstříkaného- mléka a rýžová.
Prodává se v lákárnách: Dětská krupička rýžová instantní, 190g cca za 30,- kč. Píšou od 5. měsíce, ale nic není dodonalé:) Hlavně, když dítě nemá hlad.
 Jana ( Lukáš1,5) 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 13:04:40)
Jíťo,taky jsem kojila asi tak do 4 měsíce každé 2hod. a do poradny to měla pěšky 40min.,to znamenalo kojit stále po návštěvách.Bylo to náročné stále jsem si říkala už jen měsíc a dost.Dnes kojím před odpoledním spaním,večer a asi tak dvakrát za noc+ráno. S příkrmy jsem začala v 7měsíci a do roka jsem nepoužívala nic s lepkem a ani mléčné výrobky.Malý byl jen jednou nemocný(kašel) jinak je naprosto zdravý. Na začátku je to náročné ,ale vyplatí se vydržet.
 BaraSv + 2 


Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 21:29:50)
Jano,ani nevis,jak me potesil Tvuj prispevek, ze kojis tak 2x za noc 1,5leteho chlapecka. Mne vsichni vsude rikaji, ze v 16ti mesicich uz dite ma spat celou noc a nemuze mit hlad, ale to at vysvetluji taky detem. Ja sepokousim, nechavam ji i plakat, usne, ale znovu a znovu se budi a prevaluje hlady, dokud nedostane prsicko a hned zase spi.
DIky, je to pro me velka opora:-)))))
 milli+vladik7/06 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 22:44:00)
baro, ten samy "problem" resim ja.synkovi je 15mes. a kojime nadale v noci 2x-4x.udajne vsak skoro vsechny deti v tomto veku prospi celou noc, ale nechce se mi ho v noci nechat plakat, kdyz ma ocividne hlad, protoze hlta mlicko treba 10 minut. a nakojit ho v posteli je preci jen pohodlnejsi nez jit delat sunar, kterej mu stejne nechutna...:o)) myslim, ze to pak samo prijde a i nam se postesti si pospat celou noc bez buzeni..:o))m.
 DENISA 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 23:49:38)
Nedavno tu byl clanek, ze od 4 !!! mesice ma spat dite celou noc... haha. Jo, tak to by mi take vyhovovalo. Ale takovych je asi malo a tyhle terminy jsou opravdu nanic. Memu je 6 mes a z frekvence 3-4 za noc, kdy uz jsem opravdu ryla usty v zemi, nas vysvobodilo vecerni krmeni Nutrilonem. Od prvniho dne co dostal vecer Nutrilon se budi jen jednou mezi 5-6 hod rano na kojeni a pak chrni do 8-9. Takze je jasne, ze mu MM na noc nestacilo. Myslim, ze se vyznam kojeni za kazdou cenu precenuje a dle meho nazoru je pro dite daleko mene skodliva jedna davka umeleho mleka nez nevyspala, zeslabla a nervozni matka.
 Baba Jaga 


Re: Jak často kojíte? 

(24.10.2007 1:30:07)
Tak to, ze UM se travi pomaleji nez MM je fakt. Pisi to ve vsech priruckach, materske mleko se travi 1-2 hodiny, UM 3-4, ale hlavne je pro dite jednodussi toho z lahve vypit vic, protoze se nenadre tolik jako z prsu. My jsme maleho krmili z lahve odsatym mlekem a vydrzel pak spat taky celou noc, kdezto pri kojeni po par minutach usnul a za dve hodinky uz byl zase vzhuru.
 Sylvie 


Re: Jak často kojíte? 

(24.10.2007 7:23:47)
Pisi to ve vsech priruckach, materske mleko se travi 1-2 hodiny, UM 3-4, ale hlavne je pro dite jednodussi toho z lahve vypit vic, protoze se nenadre tolik jako z prsu.

To je docela možné, ale ještě to neznamená, že potom budou děti lépe spát. Naše nejstarší holka se v noci často budila na kojení, tak jsem jí v půl roce začala na noc přikrmovat UM nebo instantní rýžovou kaší (prý taktéž dobře stravitelná a dle jakési příručky údajně vhodný příkrm na noc, neb krásně zasytí). Hodně rychle jsem zjistila, že tudy cesta nevede - holka sice v noci neměla hlad, ale zato se mi v postýlce kroutila bolestí břicha a brečela, takže jsem se zase pokorně vrátila k nočnímu kojení ;o)

MMCH prostřední holka s UM problémy neměla, akorát po jedné dávce UM pak odmítala MM :o( A to i tehdy, když jsem jí MM odstříkala do lahvičky, tak mi ho prskala a nechtěla. Takž u té jsem v půl roce skončila s kojením jenom proto, že jednou dostala UM... takže třetí děcko pro jistotu UM nepoznalo vůbec, abych si to taky předčasně neodstavila.

-----------------
 Olina, syn 9 měsíců 
  • 

Re: Jak často kojíte? - no nevim, ale to,že něco někde píšou neznamená, že se podle toho děti budou řídit! ...jestli to nebude tím, že mimina neumějí číst :-) 

(28.10.2007 22:56:45)
Pisi to ve vsech priruckach, materske mleko se travi 1-2 hodiny, UM 3-4, ale hlavne je pro dite jednodussi toho z lahve vypit vic, protoze se nenadre tolik jako z prsu.

...no, možná je to fakt, protože to všude píší, ale třeba můj syn po UM nespí, protože ho bolí bříško a kroutí se jak žížala na slunci a spí hůř,než když ho v jeho 9ti měsících kojím 3x za noc. ne, že by mě to bavilo a že bych nebyla unavená, ale na všechny děti to prostě nazabírá. navíc můj synek nechce pít z flašky. nic. ani vodu ani UM ani odstříkané MM, takže rada,ž e to teče samo a dítě se neunaví sáním...no nic moc. tedy alespoň pro mě a mé dítě. navíc já mám pořád ještě problém s příkrmama. jednu dávku MM zvládáme nahradit masozeleninovým příkrmem, ale to je vše. takže se synek nemá čím přes den naprásknout, jen ho kojím a to mu možná už nestačí, ale co mám dělat? všechno ostatní, jako vodu, nebo ovoce nebo druhou dávku zeleniny do něj nemůžu dostat. zkouším to, ale zatím odmítá. takže to, že všude píšou, že příkrm vše vyřeší nemusí být v praxi pravda... každé dítě je jiné. jako je každý dospělý jiný. hm? ;-)
 Jíťa 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(24.10.2007 7:38:06)
Nevím, proč máš tak přehnaný reakce. Denisa tu napsala, co se JÍ osvědčilo. Ostatní to můžou a nemusí vyzkoušet.
Mě se u dcery (16 let) zase osvědčilo začít příkrmy na noc kaši (tehdy ještě normální krupicovou) zapít MM a když se v noci vzbudila tak jen čaj. A budila se jen zřídka.
Jak to bude teď s malým nevím, ale už od 1. měsíce spí celou noc (8-9 hod v kuse), zato přes den skoro vůbec.
 DENISA 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(24.10.2007 16:18:44)
Milado, nemusis se tu do me navazet, uz davno si davam pozor jak pisu, protoze vim, ze ihned se objevi rypalky. Proto jsem taky psala "dle MEHO", "JA davam" a co "MNE" se osvedcilo. To, ze umela strava vice zasyti je prokazany fakt, ale o tom muj prispevek nebyl. Mam nekolik kamaradek, natolik zpracovanych soucasnym trendem KOJIT, KOJIT, ktere maji deti div ne dvoulete a stezuji si, ze koji nekolikrat za noc. Vzdyt i tady je dost takovych prispevku. Pokud to nekomu vyhovuje, tak proc ne, ale me to vycerpavalo a me kamaradky taky a pak najednou se hrozne divily, ze dite spi, kdyz se zaridily jako ja. Ale rozhodne jsem je do toho nenutila, tak jako tady nerikam, ze to zabere u kazdeho ditete. Diskuse jsou od toho, aby si maminky predavaly sve zkusenosti, co komu vyhovuje, ostatni to mohou a NEMUSI zkusit. Ale diskuse na Rodine se tomuto pojeti diskuse jaksi vymykaji.
 DENISA 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(25.10.2007 1:01:16)
Vyjmenovat vsechny eventuality by nemelo smysl, kdyz nekdo chce psa bit, hul.......... :-))
 Jíťa 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(25.10.2007 12:33:21)
Nezlob se na mě, ale snad každý normální člověk chápe, že každé dítě je jiné a zabírá na něj něco jiného.
A přízpěvky typu: "mě se osvědčilo to a to..." chápu jako tip, co můžu vyzkoušet, když si s něčím nevím rady. A jsem ráda, že se tu objevují, i přesto že v některých případech tu narazí na spoustu nepochopení ze strany těch SUPERMATEK kojících ve dne v noci co nejdéle to jde - nejlépe několik let, a odsuzujících cokoliv, co není v souladu s JEJICH názorem na zdravou výživu dítěte.

Taky třeba nechápu co je špatného na knedlíkách, vajíčkách. masu aj. pro 3 a více-leté dítě, ale je to jejich věc. Názor si přečtu a pokud nemám nějakou věcnou poznámku tak nemám potřebu se vyjadřovat. Třeba jim to skutečně vadí. Stejně si přečtu názor druhého extrému, že klidně cpou dítě párkama sotva mu narostou zuby - nechápu to, ale taky je to jejich věc a vyjádřím se v případě, že jsem to vyzkoušela a nastaly problémy.

A diskuze jak jsou tu výše, typu: "Maso hnije...moje ne...ale ano...ale ne..." ty mě prostě nic nepřináší a po přečtení asi třetího příspěvku je přeskakuju.

Chodím sem proto, abych se něco dozvěděla, příp. abych si mohla udělat vlastní názor na něco o čem jsem dosud moc nepřemýšlela nebo se s tím nesetkala. A pročítat tu hromadu malicherných hádek mě jen zdržuje.
 Eva21546 


Re: Jak často kojíte? 

(28.10.2007 22:32:47)
Ahoj, já taky zkusila dát po večeři umělé mléko, případně ještě zahuštěné kaší, ale pomohlo to jen ten první den, noční probuzení se odložilo z jedné na pátou ranní.
V noci bohužel z flaštičky dá jen jeden hlt a to jen pod "výhružkou", že jinak nebude prso. Dle laktační ligy je to v pořádku, prý je to stále potřeba nikoliv zlozvyk, jak se trošku obávám. Eva
 Eva21546 


Re: Jak často kojíte? 

(28.10.2007 22:22:24)
Ahoj, jako by jsi mluvila o nás. Musím jen potvrdit, že jsme zázračně zdravé obě, 2x ročně rýma. A to denně chodíme mezi děti. Eva
 Markéta, Beruška 03+Cvalda 08 


Vydrž :o) 

(23.10.2007 16:41:28)
My jsme to měli také tak, že malá měla hlad ve dne v noci po 1-2hodinách. Vydrželi jsme a přikrmovat jsem jí začala až v 7.měsíci. Jsem alergik astmatik, a tak jsem nechtěla nic riskovat, ale vyplatilo se to. Teď máme krásnou zdravou 4,5 letou neposedu.
 BaraSv + 2 


Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 21:25:53)
Jito,
ve 4 mesicich se zacinaji prikrmovat deti,kterejsou na umelem mleku,plne kojene az v sesti mesicich. Ja jsem kojila porad,klidne i po 40ti minutach, bylo hroznehorko a holcicka mela asi zizen.Prikrmy se ze zacatku vubec nic nezmenilo, aspon ne na zacatku, az tak po asi po dvou mesicich. Me uz vsude znali, ze jenom kojim a kojim, jednou jsem si musela sednout na obrubnik chodniku, kdyz nebyla po ruce zadna lavicka ani nic:-)))) A cesty autem byly se zastavkami u odpocivadel a benzinek pravidelne.
 Velinka 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 21:54:59)
Je jedno jestli je ditě kojené, nebo na UM, přikrmují se od 6 mesíce.
 Ninivé, synek 20měs. 
  • 

Re: Jak často kojíte? 

(23.10.2007 23:05:10)
Ahojky, já kojím po dvou hodinách v noci do teď - to už je ale zlozvyk :-) Kojila jsem na mezi mezi dvěma vesnicema, v autě na odpočívadle, no všude, nosila ho v šátku, no jak kočovník, všichni se mi smáli... Jinak syn chtěl pít taky takhle často, v létě v horku i více, jinou tekutinu jsem mu dávala snad až po jednom roce (laktační poradkyně tvrdí, že mléko stačí i jako tekutina až snad do jednoho roku) a nestrádal. Plně jsem kojila plně až asi do 8měs. kvůli alergiím - no a pak nechtěl vůbec příkrmy, takže nějakou další potravu jsem do něj dostala až někdy po roce nebo déle. Je zdravý, dobře stavěný :-), takže to asi stačilo. Teď dávám pít vodu, slabý čaj (zelený, čarná méně, roibos - vše bez cukru), jako odměnu v cukrárně hrušková džus. No a mateřské mlíčko, které je stejně nejlepší. Jinak ty kašičky - kupuji bezmléčné a neslazené, ředím je vodou a případně přidám trochu jogurtu, ovoce, přesnídávky a je to dobré. Moje sestra doporoučovala k pití ředit přesnídávku (místo sirupů) a dětem to chutnalo.
No a ten článek - moc tam toho opravdu není :-)
 Skřítek 


Zkus vydržet! 

(24.10.2007 14:52:19)
Ahojky,
také jsem měla takového jedlíka, kdy přes den byly intervaly 1-1,5 hodiny a v noci 1,5-2 hod. a to skoro do 10 měsíců (pak už jen v noci á 2 hod.). Nicméně poznala jsem, že kojit se dá opravdu všude a téměř vždy (na obrubníku, na zastávce autobusu, na plotě, apod....), za horka i v zimě - přikryté mimi dekou a vhodná volba maminčinýho oblečení, aby byla co nejméně odkrytá.:-) Jen za děště to tedy nejde.:-) Nemá kdo držet deštník.:-)
Vím, že je to těžké, náročné, omezující, ale myslím si, že stojí za to vytrvat. Trvá to totiž jen pár měsíců celého života a při tom je to pro drobečky strašně důležité.
Nicméně - nic se nemá lámat přes koleno a pokud se ti nezamlouvá kojit kdekoli a v zimě, tak to neřeš. Spokojená maminka je pro dítě strašně důležitá.

Hodně štěstí a trpělivosti do zimních měsíců!
Zuzka
 Adéla S. 4 1/2 měsíční syn 
  • 

kojení a příkrmy 

(27.10.2007 13:29:17)
Ahoj já sem měla to samý že chtěl jíst po 2 hod. ale potom se ti srovná a jelikož musim k doktorům a všude dojíždět , tak sem mu zžačla dělat nutrilon a je v pohodě vydrží 3-4 hodiny a někdy i 5 ale na to je to moc velkej žrout...jinka ostatni příkrmy máš od ukončení 4 měsíce ale i když budeš přikrmovat je dobry aby jsi ho jeste kojila nebo mu dávala ten nutrilon apříkrmy dávála v době oběda nebo svačiny ....Když dám malýmu nutrilon na noc tak mi spí od 8-9 hod do 4 do rána takže si odpočinu
 Adéla S. 4 1/2 měsíční syn 
  • 

kojení a příkrmy 

(27.10.2007 13:29:37)
Ahoj já sem měla to samý že chtěl jíst po 2 hod. ale potom se ti srovná a jelikož musim k doktorům a všude dojíždět , tak sem mu zžačla dělat nutrilon a je v pohodě vydrží 3-4 hodiny a někdy i 5 ale na to je to moc velkej žrout...jinka ostatni příkrmy máš od ukončení 4 měsíce ale i když budeš přikrmovat je dobry aby jsi ho jeste kojila nebo mu dávala ten nutrilon apříkrmy dávála v době oběda nebo svačiny ....Když dám malýmu nutrilon na noc tak mi spí od 8-9 hod do 4 do rána takže si odpočinu
 Eva21546 


Re: Jak často kojíte? 

(28.10.2007 22:19:37)
Ahoj, my kojili po hodině a půl ve dne v noci snad do 6 měsíců. Kojila jsem snad všude, od zastávek až po pařezy. Vydrželi jsme to a rozhodně to není tak, že dáš první mrkev či kaši a dítě ti chrápe do rána bílého. KOjení ubývalo postupně a VELMI pomalu. I teď (1,5) jí častěji v malých dávkách, říkám si, že má prostě menší žaludek a že je to vlastně zdravé:-).
Někdy může být problém v nedostatku tekutin u matky. Nic jiného mě nenapadá.
Kámoška začala dávat ve 4 měsících kaši před spaním, moc to nepomohlo. Ale nedávala bych kupované kaše např. Hipp, ale třeba Mišutku, kde je opravdu jen kukuřice a případně k tomu dala umělé mléko či odstříkané mléko. Ty čisté kaše (kukuřice, rýže, jáhly, pohanka) jsem kupovala ve zdravé výživě, dávám to i na zahuštění polévek či omáček, ať pořád nejíme jen tu bílou pšenici.

Bylo to velice náročné, připadla jsem si vysátě a připoutaná k dítěti až moc. Zkus to ty dva měsíce zvládnout, ale pokud ne, svět se nezboří. Eva
 veverka07 


Jaký čajík? 

(23.10.2007 11:40:10)
Chtěla bych se poradit, mám 5,5měsíční holčičku, stále kojím, jen na noc dávám kaši, čajíky jsem malé vůbec nedávala, až teď jsem koupila fenyklový, vůbec mi ho ale nechce pít, nechutná jí, na granulované čaje ji nechci zvykat (moc cukru), heřmánek je alergen, toho se chci vyvarovat, nemáte nějaký tip jaký čaj bych mohla zkusit?
 Slunečnice 
  • 

Re: Jaký čajík? 

(23.10.2007 11:53:03)
Veverko,
a co takhle zkusit jablečný,jen slabý,nenechat dlouho louhovat!?!?
 Jíťa 
  • 

Re: Jaký čajík? 

(23.10.2007 14:43:42)
Já už tu taky někde psala, že jablečný by měl být OK. Navíc jablíčka patří mezi první potraviny, které mimčo ochutná, takže by neměli nijak vadit.
 DENISA 
  • 

Re: Jaký čajík? 

(23.10.2007 19:52:47)
Precti si vetev nahore PORADTE PROSIM, tam je muj dotaz, stejny jako tvuj a odpovedi obsahuji nekolik dobrych typu z kterych muzes vyzkouset. Univerzalni rada neexistuje, kazde dite je jine, musi se zkouset.
 Veronika+3kluci 


Re: Jaký čajík? 

(24.10.2007 10:51:20)
Deti, ktere jsou zatim prevazne kojene, nepotrebuji dodavat vice tekutin. Az kdyz prevazuje pevna strava, tak by mely pit. Ja jsem osobne zacinala s prevarenou kojeneckou vodou.
 Helena, 2 děti (3 roky a 6 měs.) 
  • 

Re: Jaký čajík? 

(25.10.2007 14:32:13)
Ahoj, já jsem zkusila třešňový ovocný čaj (sáčkovaný, ne granulovaný)od Megafytu, píšou, že je od ukončeného 6. měsíce. Nebo fa Babio dělá ovocné bio čaje pro mimča, jak v sáčcích, tak granulované, ale přislazované pouze laktózou (např. lékárna TESCO Letňany).
 Lucka, syn 7 měs. 
  • 

Re: Jaký čajík? 

(28.10.2007 13:00:13)
Dokud jsem nezacala davat prikrmy, cajik nedostaval syn vubec, jenom v lete po lzickach prevarenou vodu. Ted uz mu davam i caje, a to od Lerosu (pro deti od 4. nebo 6. mes. a take detsky caj s hermankem, ktery mu moc chutna). Zpocatku jsem mela obavy mu caj vubec dat, protoze mame v rodine alergie. Nastesti je vse dobre a po jidle uz caje pije bezne. Takze nebat se a po troskach vyzkouset (nejlepe na lzicce).
 Niki + Terca, 6,5 m 
  • 

Zaciname prikrmovat 

(24.10.2007 11:17:52)
Trosku jsem se nad clankem zdesila. Prisla jsem si pro radu a najednou vidim, ze skoro vsechno delam spatne :-(. Pediatricka mi doporucila od 5,5 m zacinat davat nemlecnou davku na obed. Jak pise vetsina holek, tak jsem pouzivala a pouzivam jenom na rozmelneni stravy vidlicku. Vecer daveme bily jogurt (3x tydne). Dam radeji na radu doktorky, ktera ma zkusenosti z praxe. Terezka snasi jogurt dobre. Trosku me ale zarazil nazor nasi lekarky, ze zloutek mam davat do polivky nebo zeleninoveho pyre obden. Mate s tim nekdo zkusenost?
Dekuji Niki
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Zaciname prikrmovat 

(24.10.2007 11:31:58)
Pokud jogurt snáší dobře a doktorka nic nenamítá tak je to v pohodě. Moji kluci z jogurtů a různých pribináčků a pod. zvraceli. Jidlo jsem nemixovala nikdy jen použila vidličku. Žloudek ob den se mi zdá moc, já dávala tak 2x týdně. Také polívečky moc nechtěli, tak měli spíš takovou brambůrko-zeleninovou směs (někdy i kousíček drůb.masa).
 Niki + Terca, 6,5 m 
  • 

Re: Zaciname prikrmovat 

(25.10.2007 12:56:12)
Barco, dekuji moc za zpravicku, ktera me dostala do "pohody". Zvolime zlatou stredni cestu a zloutek 2x tydne. Jogurty nastesti snasi dobre (ma geny po tatinkovi :-)) a co se tyka poledniho jidlo, tak se polevky neujaly a radeji bastime kasicky. Preji Vas pohodovy den a zdrave a hodne kluky
 Eva21546 


Re: Zaciname prikrmovat 

(29.10.2007 13:53:24)
Ahoj, co takhle mu zkusit tu polévku zahustit neochucenou kaší? Tak to dělám já, řídké polévky jí taky nejedou, tak jí tam dám kaši a je z toho vlastně sytější polévka.
Žlotek by měl být plnohodnotná a snadněji stravitelná náhrada masa, maso dávám 2-3x týdně a k tomu 1x žloutek. Ale co lékař, to názor. My s masem začali až v roce, ale to bylo asi trošku přehnané omezení. Eva
 Markéta, Beruška 03+Cvalda 08 


Re: Zaciname prikrmovat 

(24.10.2007 19:29:54)
Nám radila pediatrička žloutek jen 1 týdně. Tak nevím. Jinak, pozor na bílek, je to alergen.
 Niki + Terca, 6,5 m 
  • 

Re: Zaciname prikrmovat 

(25.10.2007 12:53:40)
Co lekar to nazor. Ale zvolime zlatou stredni cestu, 2x tydne. Dekujeme a prejeme pohodovy den. Niki a Terezka
 Klára 
  • 

JAK DLOUHO DÁVAT ZELENINOVÉ PŘÍKRMY??? 

(26.12.2010 20:14:54)
Ahoj, mám doma 3,5 měsíční slečnu a už jsem jí poprvé dala mrkvový příkrm.Hned napoprvé snědla půl skleničky (50-60ml),je moc šikovná.Jak dlouho mám dávat zeleninové příkrmy???Také mě zajímá jak dlouho mám dávat jak odpolední jídlo a ještě podávat po příkrmu mléko???Děkuji za rady...
 Katka 
  • 

jaksc 

(27.12.2010 11:16:20)
kjvodij

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.