| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Velikonoční pondělí na pohotovosti

 Celkem 214 názorů.
 VeraK 


Tak tohle znám :-(( 

(26.4.2006 8:48:18)
Pavlíno, naprosto chápu vaše pocity, něco obdobného se mi přihodilo v Plzni před cca 3 měsíci. Jsem kojící matka a nějakým neblahým způsobem jsem nastydla. V pátek večer mi začalo být opravdu nedobře, špatně se mi dýchalo, tak jsem nechala dcerku doma s manželem a dojela jsem si na pohotovost. Příjemná paní doktorka si mě poslechla, řekla, že plíce i průdušky jsou čisté, ať ležím, odpočívám a vzhledem ke kojení mi doporučila pít čaj a maximálně užívat Tantum verde. Jenže v neděli jsem se začala kolem poledního dusit, nemohla jsem se nadýchnout, strašný pocit. Přijela rychlá záchranka, zaléčili mě, dostala jsem kapačky a vzhledem k tomu, že jsem kojila, mě neodvezli do nemocnice. Jenže večer se dušení znovu vrátilo a tentokrát mě odvoz do nemocnice neminul. Sloužila jedna starší a jedna mladší doktorka. Mladší byla celkem slušná, ale ta starší - děs! Napřed mi vynadala, že jsem nepřijela ráno!, pak mi sdělila, že dřív se matky léčily jitrocelovým sirupem a vypotily se, prostě jsem jí očividně děsně obtěžovala. Zrovna tak paní, která přijela s dušností chvíli po mně. Dostala jsem inhalaci, nějaké předpisy na léky a pak jsem přes hodinu čekala na sanitku zpět domů. Léky, které mi paní doktorka napsala, byly absolutně nevhodné pro kojící matku, můj obvodní lékař, který se přijel hned druhý den na mě podívat, se chytal za hlavu a napsal mi jiné. Celou záležitost jsem popsala v e-mailu, který jsem poslala zástupci přednosty oné plicní kliniky. A netrvalo ani týden a dotyčná paní doktorka mi volala na mobil a začala mi vysvětlovat, jak to myslela atd. Ono to opravdu chce nenechat se sebou orat a nenechat si líbit neurvalé a nezdvořilé chování. Je mi celkem jedno, jestli má někdo ososbní problémy a nebo se je unavený nebo cokoli jiného, pacienti by to odnášet neměli. Věra
 jindra 
  • 

To sotva 

(26.4.2006 8:54:12)
Doktoři nebývají naštvaní,že musí sloužit Velikonoce nebo jiné svátky ( s vyjimkou Štědrého dne), protože mají mín práce a za dvojnásobný plat. A hysterické matky (tety) zraněných dětí dobře snáší jen málokdo.
 Blanča 


Re: To sotva 

(26.4.2006 9:04:05)
bohužel už jsem zažila hoidně doktorů, kteří jsou naštvaní už jen proto, že slouží klasickou pohotovost natož ješte ve svátek. Fakt, že za to mají příplatky jim zřejmě uniká. Nebo se jim to zdá málo. Mám dva malý kluky a je fakt, že pohotovostí jsme si pár užili. Já preferuji návštěvu s manželem. Nechci, aby působil jako nějaký agresor, ale zastává nazor, že pokud se doktor nechová jak se sluší, musí rodič jasně hájit zájmy dítěte a nic takového si nenechat líbit. A na nějaké poznámky " a stím jezdíte na pohotovost?" je zvlášť alergická a já taky. Myslím ,že pacienti by si takové chování neměli nechat líbit a lékaři by si měli uvědomit, že pacienti jsou ti kdo je živí. Když přijdete do večerky tak na vás prodavačka taky nebude naštvaná, že otravujete večer když ona se chce dívat na televizi.
 hanka 
  • 

Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 13:43:31)
ale, ale milá paní, taky jsem zažila naštvanou prodavačku ve večerce, naštvaného úředníka v úředních hodinách, naštvanou průvodčí v nočním vlaku...jsme všichni lidi, a usmívat se ne každého a v každé situaci nejde. Moc mne rozčiluje, když se někdo obouvá do jakékoliv jiné profese, než dotyčný sám dělá a rozumí ji. Jsem lékařka, a to by jste měla vidět ty davy lidí v pohotovostní službě. Ta by měla jen a jen sloužit těm pacientům, u kterých onemocnění vzniklo mimo ordinační hodiny jejich prakt. lékaře, a ne těm, co váhají, jestli ano, nebo ne k lékaři. Ono po pohotovostní službě většinou jdete do své normální ordinace, ne spát domů, tak jak by jste se tvářila, kdyby vás o půlnoci probudila dívenka, že měla pohlavní styk a nemá postkoitální antikoncepci. Akutní záležitost, viďte?
 Jaga, syn 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 14:16:05)
Poněkud zapomínáte, že laik často stěží odhadne, jak vážný problém má. Já se tedy pohotovosti vyhýbám, i kdybych měla přes víkend vypustit duši. Možná byste měla zkusit dělat jinou práci, když Vám pacienti tak vadí...
 Karolína z Varů 
  • 

Tak ať si jdou sednout do kanclu 

(4.5.2006 9:48:24)
Zastávám stejný názor, když někomu vadí práce s lidmi, ať už je to lékař nebo prodavačka, tak ať to prostě nedělá, a hlavně lékaři se svým vysokoškolským vzděláním mají jistě více šancí na trhu práce, tak ať se na to vykašlou a jdou si sednout do kanceláře, ne? Nebo je snad někdo nutí násilím, aby léčily, když je to nebaví?
 fialička 
  • 

Re: Tak ať si jdou sednout do kanclu 

(7.5.2006 12:34:12)
kdyš vás taková práce nebaví tak ji nemáte dělat doktoři jsou od toho aby pomáhali lidem a ne si na ně vylévali zlost kvůli malým platům nebo práci na pohotovosti. Takový doktor který nemá kladný přístup ke své práci a dělá ji s nechudí by měl ji ke kravám a ne se starat o nemocné lidi na toš tak o děti. Sami jste si takovou práci vybrali nikdo vás nenutil.
 KATKA, LEKAR 
  • 

Re: Re: Tak ať si jdou sednout do kanclu 

(9.5.2006 14:18:47)
Vam tusim harasi, si myslite, ze v sedemnastich, ked som zmaturovala, a sla na LF, tak som tusila, ze ma po siestich rokoch na VS a dalsich rokoch OD atestacie budu v noci budit ludia co fakt nemaju antikoncepciu, alebo sa im minuli kvapky do oka na alergiu???? A potom pojdem dalej pracovat aby som v kuse odmakala 32 hodin??? myslite ze tych 150 korun za neprespanu noc je tak uzasne vela????
 ZuziP 


Re: Re: Re: Tak ať si jdou sednout do kanclu 

(9.5.2006 14:34:00)
Katka, mate to ako lekari bezpochyby tazke. Z arogantneho spravania to vsak ziadneho z vas neospravedlnuje.
 tele 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 14:55:01)
takže extrémní případ s nechráněnou dívenkou dáváte za reprezentativní vzorek těch kdo navštíví pohotovost ? to vás opravňuje k arogantnímu chování k pacientům ? že se potom řádně nevyspíte ? to si děláte (_!_) ?
 Ali 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 15:17:08)
Milá paní doktorko, tohle teda vyznělo dosti arogantně, ale bohužel jste si tuhle profesi vybrala a každý má možnost volby. Navíc dospělí člověk se se špatným přístupem vyrovná lépe než to dítě, to je snad pochopitelné a proto i přístup by měl být lepší.Několikrát už padlo, že všichni lékaři nejsou stejní, takže nevím, proč jste tak vztahovačná, vždyť to vůbec není narážka na Vás. Ale jedno je jisté, každý ať je povoláním čímkoliv by se měl umět ovládat v jakékoli situaci. Já si to z hlediska své profese též nemůžu dovolit a nikdo se mě také neptá, třebas je už večer, zda jsem či ne unavená a s úsměvem musím dokončit kontrakt se zákazníkem. Takže takové chování neomlouvám.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: To sotva 

(1.5.2006 19:21:26)
Mila devcata, co se do Hanky tak obouvate:
1/ medicinu jsme si vybraly netuse, co nas ceka
2/ sluzeb mame pozehnane muj rekord byl pres 230 hodin prescasu v mesici!!!! Mimichodem, to je proti zakoniku prace. Obchazi se to tedy tim, ze Vam nedaji plny uvazek, ale treba 0.8. Hodiny pres cas se totiz pocitaji az od plneho uvazku Kdyz ale chcete delat v dobre nemocnici, kde vidite spoustu zajimavych pripadu a muzete se leccos naucit, tak si to libit nechate
3/ sluzby si nevybirate - mate je rozkazem a beda, kdyz je neodslouzite, to s Vami sef zle zamete
4/ nebezpecna praxe ceskeho zdravotnictvi jest - nastup do prace v patek rano, pracujete do konce normalni pracovni doby, pak mate pohotovost do pondelka do rana, pak pokracujete normalni parcovni dobou. Tj prichazite v patek rano a odchazite v pondeli odpoledne (my doktori proti tomu brojime, ale nevychazim z udivu, ze zadny spolek na ochranu prav pacientu se nebouri - Protoze jak nebezpecny je asi lekar/ka po 80 hod prace? Ja myslim, ze velmi.
5/ platy vysoke nijak nemame - nezapomente, ze ve vsech statistikach prumeru figuruji platy lekaru s prescasy, zadny novinar jeste nikdy neuvedl zakladni plat lekare
6/ v zahranici existuje poradenska telefonni sluzba, kde sedi na brigade nejaky medik a filtruje, kdo na pohotovost jit ma a kdo ne.
7/ Hanka uvedla jeden extremni pripad, kde je i laikovi jasne, ze mila divenka tu lekarskou pohotovost opravdu zneuzila
8/ snazim se byt mila, ale kdyz se treba ptam, proc clovek prichazi s problemem az po trech dnech, jestli se mu to zhorsilo, atd tzn. ze se bojim nejakych komplikaci, a on mi na to odpovi, ze se to naopak zlepsuje, ale ze v tydnu nema cas, protoze musi byt v praci, tak je opravdu tezke zachovat usmev na rtech...
 Jitka+2kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(1.5.2006 20:54:58)
Ale Pavlo, většina lidí přece nijak netouží po tom, aby byl lékař milý, úplně stačí, bude-li slušný.

Myslím, že se ve zdravotnictví docela vyznám, jelikož jsem v něm pracovala 9 let, ale už nebudu,alespoň ne jako dosud, jelikož jsem mezitím vystudovala práva a ráda bych práva pacientů v budoucnu hájila.

S pohotovostí je to tak, že se na ní střídají lékaři z celého obvodu, tedy i soukromní, mají-li zájem. Takže v naprosté většině je sloužena dobrovolně, kvůli přivídělku.

Se službami v nemocnici je to jinak, ale nesouhlasím s Vámi, že to je tak, jak popisujete.Jsou stanoveny určité limity, které nelze překročit, pokud na Vás váš vedoucí lékař chce, abyste je překračovala, stěžijte si, nevyhodí Vás.



 vladka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(2.5.2006 14:22:31)
na to , že jset právník, jste velmi naivní..
 Jitka+2kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(2.5.2006 20:26:38)
Vlaďko, neřekla bych, že naivní...
Ale chápu, že se Vám nelíbí, když se píše, že na tom lékaři nejsou tak špatně, jak se snaží před veřejností prezentovat.
Teď se bijí o svá práva, tak chtějí mít oporu veřejnosti. Mou podporu by měli za předpokladu, že by sami bojovali proti těm nezodpovědným a neslušným ve svých řadách.
Je to těžká, náročná a velice odpovědná práce, já bych jí dělat nechtěla a proto jsem si jí ani nevybrala.
Bohužel, ještě jsme nedosáhli platové úrovně západních států, ale to se netýká jen platů lékařů, ale vesměs všech ostatních platů.
 Jitka+2kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(2.5.2006 23:18:37)
Jo a uznávám, že jsem to napsala hodně zjednodušeně a problém tak jednoduchý není, ale to by bylo na dlouhou diskuzi.
Jenže za problém přesčasů si z hodně velké míry mohou lékaři sami. Chtít jim přesčasy vzít je totiž jako píchat do vosího hnízda. Argumentuje se tím, že peníze za přesčasy tvoří velkou položku jejich příjmů. Jenže problém je, že sami potom toho zneužívají a na to, že jsou přetížení se vymlouvají.

Když jsem pracovala v Čechách na interně, fungovalo to takto: lékaři měli pracovní dobu od půl osmé do půl čtvrté. Jeden z nich potom zůstal sloužit přes noc ( v současné době 2 z nich), druhý den měl opět svou pracovní dobu a zůstával v práci až do půl čtvrté. Takže se snažil co nejvíc v noci vyspat, aby byl druhý den k použití. Sestry se báli ho budit. Pokud měl pocit, že je buzen zbytečně býval protivný, na sestry i nemocné.Samozřejmě jen menšina z nich, odhadla bych to tak na 30%.

V Rakousku měl lékař pracovní dobu od půl sedmé do půl třetí a jeden z nich zůstával přes noc. Jenže druhý den ráno odcházel domů se vyspat. Sestry tudíž neměly strach ho v noci budit, protože druhý den nepracoval.

Jenže tomuhle se, nevím proč, lékaři u nás vehementně brání.



 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(3.5.2006 6:04:21)
Jitko, ale to je přece docela jednoduchý. Porovnej si plat doktora v Rakousku (nebo jeho kupní sílu, aby to bylo fér) a v český nemocnici. Ono o službu víc nebo míň se ti sakra projeví na platě - no a kdybys šla další den místo práce domů spát, tu službu vlastně "nemáš" (za jednu službu je jeden den náhradního volna). Pro většinu nemocničních dr. je to existenční nutnost. No a pak sloužej ty služby, který vlastně sloužit nechtějí...
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(3.5.2006 6:05:51)
A to ještě kecám, protože podle odpracované doby a doby pohotovosti to vlastně spíš vychází - za dvě služby den náhradního volna...
 Jitka+2kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(3.5.2006 8:34:24)
Lízo, porovnej plat doktorka, uklízečky, dělníka...to je přeceč jasný, že jsme na tom hůř. Všichni jsme na tom hůř.
Tady jde o to, že pokud chtějí přesčasy sloužit, tak se potom na ně nemohou vymlouvat!!!
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(3.5.2006 10:23:21)
Ale ne...mluvím o porovnání platu nemocničního tabulkově placeného lékaře s jinými vysokoškoláky (snad kromě učitelů).
Pokud chce normální doktor pracující v nemocnici za tabulkový plat na té výplatní pásce něco mít, sloužit prostě musí. O tom mluvím.
 VeraK 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(3.5.2006 11:43:49)
Nikdo lékařům nebere, že jsou unavení, dlouho slouží atd, ale celá diskuze je o tom, že by to pacienti neměli odnášet. Tedy ti pacienti, kteří přijdou se skutečně závažný problémem, ne ti, kterým se nechce jít k obvodnímu lékaři. Opravdu nikdo nechce, aby doktoři žertovali, smáli se na nás hned mezi dveřmi, ale slušné a ohleduplné chování snad očekávat můžeme. Přestaňte se ohánět službami, malým platem atd. a uvědomte si, že slušné chování ještě nikoho nezabilo a slušně se chovat může každý, i když je sebevíc unavený.
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(4.5.2006 11:44:04)
Jitko, a napadlo Vás, kdo bude ústavní pohotovostní službu sloužit, když to lékaři nemocnice po dosáhnutí zákonem stanovených hodin odmítnou? Lékařů je omezený počet, a sloužit se musí 24 hodin denně. A i mezi lékařema jsou matky s dětma, důchodci, nebo nemocní, kteří prostě noční neslouží . Tady je řešením něco jiného - tzv. práce ve směnném provozu. Ale stejně si neumím představit regulérně naplánovanou operaci / t.j. neakutní/ např. ve 20, ve 22, ve 24 hod... a tak dále až do rána...
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(1.5.2006 23:41:59)
No jámyslela, že se na medicínu chodí po střední škole a to většinou po maturitě na gymnáziu a tak tam jdou inteligentní lidi co si dokážou zjistit, jakou práci pak budou dělat...
A jako laik, ale člověk a ženská, chápu tu holku, které došlo, co se stalo, a kam měla asi jít?, pokud neví, že nepotřebuje pilulku "po" hned. Já jsem to zjistila až teď při čtení diskuse. Asi to ta slečna taky ještě nepotřebovala.
Veronika
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(2.5.2006 21:43:07)
Mila Marketo,

nektere veci je treba opravdu prozit, abys jim uverila a abys je pochopila. Trvalou spankovou deprivaci slovy sice popsat muzes, ale ten druhy neuveri. Ale mam pro Tebe utechu, ja uz to mam za par ;-)), ucim se jeden trosku raritnejsi jazyk a budu delat tutez praci, jenom za jinych podminek jinde. Takze je to "Happy End" k oboustranne spokojenosti - ja muzu lecit pacienty ve stavu plneho vedomi a delat svou praci zodpovedne a ne po 72 hodinach sluzby a Ty na me na pohotovosti nenarazis. Preji prima vecer!
 Cornie + dvojčata 04 


Fandím ! 

(2.5.2006 22:49:24)
Jsem z oboru a moooc fandím, protože aby šel člověk do práce v pátek ráno a odcházel v po navečer je naprosto nelidské a hlavně vůči pacientům nebezpečné a kdo nezažil, nepochopí. Apropo - cože se to učíš :-) ?
 Michaela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(3.5.2006 10:14:24)
No ono to třeba bude tím, že i "normální" lidé mají strach o práci a proto si nemůžou dovolit jít přes týden k doktorovi, nemyslíte? A taky si myslím, že když jste se rozhodovali jaké povolání budete dělat, tak jste k tomu měli asi větší rozhled než ti co si v patnácti vybírali učiliště (každý nemůže na vysokou a není to tím, že by na to neměl buňky). No a když jsme u té dívenky co zneužila pohotovost, tak si myslím že byla více než zodpovědná v daný moment. Nebo by bylo lepší kdyby měla dítě co nechce? Neříkejt mi, že vám se nic podobného nestaslo. Myslím, že máte na výběr a pokud je to taková obět, tak to nedělejt. Znám hodně lékařů co dělají stejně jako vy, a není to lehké to neříkám, ale jsou slušní a taky člověku poradí.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(3.5.2006 10:18:12)
Michaelo, to si mají normální lidi vyřídit se svým obvoďákem. POhotovost od toho není.
 Michaela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(3.5.2006 11:41:25)
Teď jsme u toho, každý opravdu neví jak dlouho po se může užít tabletka (opravdu nejsou všichni doktoři). Co se týká odpracované doby, tak jsem dělala u skoukromníka a směny byly 24h a pak mělo být dva dny volno, jenže jsme byly jenom dvě takže jsme dělaly 24h a 24h volno. Tak si to spočítejte na měsíc u nepřetržitého provozu a vynásobte 30Kč na hodinu. Samozdřejmě bez jakýchkoli příspěvku za noční nebo neděle. Je to čtyři roky zpátky. No a taky jsem měla na výběr, buď zůstat nebo jít. Takhle to funguje.
 KATKA, LEKAR 
  • 

Re: Re: Re: Re: To sotva 

(9.5.2006 14:22:20)
NO MOJA SKUS SA OVLADAT 32 HODIN V KUSE....A NIE LEN 1 KONRTRAKT!
 Emaja 


Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(9.5.2006 21:10:28)
Jezkovy oci KATKOOOOO,

tak tu praci nedelej,kdyz to nezvladas!! Delas ji prece
dobrovolne, vybrala sis ji jako sve zivotni poslani, tak bud to delej na 100% nebo se na to vykasli a neztezuj si,ze to nezvladas.
To je jako by se ucitel omlouval rodicum, ze on za to nemuze, ze je na jejich deti zly a janevimjaky, protoze at si nekdo zkusi travit hodiny s temi rozmazlenymi pacholky a za tech par korun!
Jsou i jina zamestnani,kde nemusis jednat s lidmi,kdyz Te to nebavi nebo obtezuje. Ostatne treba na pitevne se da taky delat medicina, ne?
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Chování lékařů 

(26.4.2006 15:20:28)
Vážená paní doktorko, určitě nejde se na každého v jakékoli situaci usmívat. V příspěvcích v diskusi ale snad ani většinou nejde o úsměv, ale o velmi hulvátské jednání ve vztahu k pacientům či jejich rodičům. Myslím si ( a každý lékař to velmi dobře ví), že je MOC velký rozdíl mezi tím, jestli je na vás hnusná prodavačka nebo lékař. Od prodavačky prostě odejdete, budete na ní hnusná taky nebo cokoli - protože ji nepotřebujete. Lékaře potřebujete, třeba k tomu určitému už nikdy nepůjdete, ale teď, zrovna v tenhle okamžik na výběr nemáte. Sama se považuji za velmi ráznou a nebojácnou, ale když jsem skončila v nemocnici s mimoděložním těhotenstvím,a jednání některých lékařů bylo skutečně hnusné, neměla jsem energii jim odporovat. Bylo mi prostě zle, psychicky jsem byla úplně na dně, takže tam se mnou mohli jednat ( a taky jednali) jako s kusem hadru. Později jsem si stěžovala, ale v okamžiku příchodu do nemocnice a při následujících vyšetřeních jsem na to fakt neměla.

Poněkud nechápu váš komentář, že nemáte ráda, když se někdo obouvá do vaší profese a přitom jí nerozumí - příspěvky tady nejsou o technických aspektech, ale o chování lékařů - a snad každý člověk dokáže zhodnotit, jestli mu jednání druhé strany vyhovuje nebo ne.

Na pohotovost určitě chodí lidé, kteří tam nemají co dělat. A je problém jim slušně sdělit, že tam nepatří a poslat je pryč, a k ostatním se chovat slušně?
 Alena, 2 dítka 
  • 

Re: Chování lékařů 

(2.5.2006 23:06:49)
Velký souhlas!!!!!!!!!!!!!!
 Petra (1 dcera) 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 15:43:39)
Hanko, tak to nemáte dělat. Já trvám na tom, že lidi se k sobě mají chovat hezky a slušně a pro lékaři a sestry to platí dvojnásob, už z toho důvodu, že člověk je navštíví jen v případě nemoci nebo úrazu, tedy v době, kdy je vystresovaný, bojí se, neví, co ho čeká, co mu je atd. a tedy potřebuje uklidnění a vlídné zacházení.
A ještě jedna poznámka k hysterickým matkám. Nedávno se moje roční dcera praštila doma do pusy, všude plno krve, řvala jak tur, netušila jsem, odkud to teče, nenechala mě do té pusy podívat a hysterická jsem byla. No a co? Podle mě je to normální reakce každé matky, nejsem lékař, netuším, nakolik je to vážné nebo není, mám zkrátka o svoje dítě strach. To je podle mě přirozená, normální reakce. Nenormální reakce je být v pohodě.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 16:08:24)
Hanko, ja bych chtela ti zdelit v podstate totez co Marketa. Nevim jak te napadlo, ze pacienti po tebe ocekavaji usmev. Jestli chces vedet ceho presne ocekavaji, tak si precti jeste jednou prava pacientu. Jiste uz si je cetla, ale zrejme nenapadlo te, ze jsou to pravidla pro uskutecneni v praxi, ne kus papiru. Stoji tam neco o citlivym pristupu, respektu k dustojnosti, pravu na informace o zdravotnim stavu a postupech pece.
Neporovnavej si s prodavackou ani pruvodcim. Klienti take maji prava, ale nejsou to tytez prava jako prava pacientu. Ja take nechapu, jak to je mozny, ze doposud narazim na neprijemnou kadernici(ka), prodavacku(e) ci cisnici(ka), ale jejich chovani mne tak moc nedotkne jako spatna prace tvych kolegu. Proste nenecham zpropitne a hledam si jinny podnik.
Chapu ze te stve naduzivani zdravotnich sluzeb ale zkus to zformulovat jako problem politicky. Neni v popisu tvoji praci prevychovavat lidi, kteri legalne cerpaji prostredky na sluzby, na ktere nemaji ani bohatsi zeme nez CR. Pis o tom, mluv o tom, stavkuj kvuli tomu, ale neber pacienty jako rukojmi a nemsti se na pacienta proto, ze je hlupi volic, ktery ovsem za podminky tvoji praci trochu muze. Ale jdes zrejme blbou cestou, jak mu to ukazat.
 Kičína, Sona Richard Hanka 


Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 16:24:32)
Tak přesně s Vámi bych se chtěla na pohotovosti setkat. Mohu se zeptat, kde sloužíte? Abych věděla, že této se mám vyhnout obloukem. Proč tedy děláte práci, která Vám evidentně vadí? Když už musím na pohotovost, je to proto, že se asi cítím velmi zle nebo se mi něco stalo. A u té dívenky si myslím, že je pořád lepší se holt nechat vzbudit než jí donutit jít na potrat. Mládí je hloupé, tak proč nepoužít trochu schovívavosti - od toho tam také jste, ne? Hlavně máte pomáhat lidem, tak jsem aspoň profesi doktorů pochopila já.
Doktory mám ve všeobecné úctě, ale Váš příspěvek mě nadzvedl za židle.
 Monča+Maťa09/04+Kája11/09 


Re: Re: Re: Re: To sotva 

(29.4.2006 23:44:27)
zajímavé je to, že na pohlavní styk má děvčě rozumu dost, na použítí kondomu, když nemá antikocepci už nikoliv.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(29.4.2006 23:55:30)
No, Berunecko, já taky v "dávné minulosti" musela naklusat pro Postinor, ačkoli jsme použili kondom. Jenom jsem tehdy naštěstí nevěděla, že mi ho v lékárně nesmí prodat bez receptu, tak jsem šla s přítelem rovnou do lékárny. Paní lékárnice nám udělala přednášku, že bych si měla dojít někam pro recept, já na ni udělala psí oči, ona mi krabičku prodala i bez receptu :o) Tehdy tam ještě bylo poučení užít do několika hodin po styku (už se mi nevybavuje do kolika), takže mě nedávno překvapilo, když jsem náhodně zjistila, že dneska už to tak akutní není...

S.+++
 Kičína, Sona Richard Hanka 


Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 16:25:20)
Tak přesně s Vámi bych se chtěla na pohotovosti setkat. Mohu se zeptat, kde sloužíte? Abych věděla, že této se mám vyhnout obloukem. Proč tedy děláte práci, která Vám evidentně vadí? Když už musím na pohotovost, je to proto, že se asi cítím velmi zle nebo se mi něco stalo. A u té dívenky si myslím, že je pořád lepší se holt nechat vzbudit než jí donutit jít na potrat. Mládí je hloupé, tak proč nepoužít trochu schovívavosti - od toho tam také jste, ne? Hlavně máte pomáhat lidem, tak jsem aspoň profesi doktorů pochopila já.
Doktory mám ve všeobecné úctě, ale Váš příspěvek mě nadzvedl za židle.
 Milly36 


Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 16:37:11)
Kazdopadne je to o lidech na obou stranach. Trocha vstricnosti a pochopeni u vsech zucastnenych a kazdy zjihne.
Podle toho, co tu pani doktorko pisete vyvozuju, ze si zrejme myslite, ze Ti pacienti si nastavi budik a se skodolibym usmevem jdou na pohotovost aby Vas schvalne vzbudili.
Kde je nejaka empatie????
Vetsina lidi chodi na pohotovost az kdyz jsou v koncich. Pro Vas to jsou mozna z odborneho hlediska prkotiny, ale pro ty lidi NE!

Kazda prace ma prece sve klady i zapory. Vy jste o tom nevedela? Vy jste na medicinu nesla s tim, ze chcete pomahat nemocnym lidem? Mozna jen mate syndrom "vyhoreni", z prepracovanosti a podobne a casem se to nekam vytratilo.
To se stava. Nejste sama.

 Líza 


Re: Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 18:24:32)
Prasátko, musím teda uvést na pravou míru, že skutečně jsou pacienti, a není jich málo, kteří pohotovosti zneužívají. Je jim zatěžko jít ke svému lékaři (kam by se třeba museli předem objednat), a tak přijdou na pohotovost s pocitem, že to jsou normální "prodloužené ordinační hodiny" - že skutečně můžou v pátek o půlnoci přijít a žádat o recept na léky na tři měsíce s odůvodněním, že se jim ke svému dr nechtělo a za dvě hodiny jim letí letadlo na dovolenou a léky jim právě dnes došly... například. Od toho pohotovost fakt není...a to nemluvím o nezanedbatelným počtu opilých, intoxikovaných a agresivních jedinců.
Jen abys měla představu, že ani ten doktor na pohotovosti se nesetkává jen s lidma v akutním stavu, kterým je blbě a potřebujou ošetření.

Pokud jde o neurvalost na některých pohotovostech, tak jsem ji zažila i na vlastní kůži. Nemám co dodat :-(
 Milly36 


Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 18:41:53)
Lizo,
ja vim, ze lidi pohotovosti zneuzivaji, cekala jsem, ze mi to nekdo napise.
Takovi lide by pak jiny "specialni" pristup zasluhovali;-), ale i tak na ne clovek nemuze byt jako ras. Tady bude chyba nekde jinde - ze by v systemu? Bojujte za jeho zmenu. Pokud se za to "mstite" pacousum, a hodite do stejneho pytle i ty nevinne, tak to rozhodne neni OK.
Nevim, jak to v dnesni dobe v CR funguje, urcite se mnohe zmenilo, ale napada mne - tady v USA k tomu mozna taky dochazi, ale v mnohem mensi mire (kdybych zila v jine zemi, srovnavala bych to s ni, ja vim, jak to chodi zde a ne jinde - to pro vsechny protiamericke stouraly). Pacient si na pohotovosti zaplati spoluucast $50 (to bude v ruznych oblastech jine) a protoze jsou tu pohotovosti nepredstavitelne nabite, ceka i nekolik hodin (jo, to je "akutni" pomoc, co?). Samozrejme "smrtelne" pripady berou prednostne - rozdeluji si pacienty podle zavaznosti, ne podle poradi, v jakem kdo prisel. Tady by si to asi nikdo vubec nedovolil prijit si na pohotovost napsat leky v prve rade.
Co s tim v CR? Jak to zmenit? Obri osveta "lidu"? Zavedla bych nejaky vyssi poplatek - kazdy, kdo muze jit zadarmo ke svemu obvodnimu by si to veeeelice dobre rozmyslel, jestli pujde otravovat na pohotovost kvuli treba tem lekum.

Mela jsem na mysli asi spis ty, kteri nemocni jsou a pohotovost je pro ne tou posledni moznosti.
 Věra. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 18:50:42)
Hehe prasatko, 50 dolarů zá návštevu pohotovosti? :DD

I kdyby zkoušeli zavést zde jen poplatek 50 korun, bude řev veliký, převeliký ....padne ministr zdravotnictví..a.t.d..

Pohotovost je skutečně zneužívaná, bolest v krku, teplota....někdy nechut vystát si u obvodního frontu....zneužívá se často, ano.,
U dospělých.....o dětech nyní nemluvím...

U dětí doopravdy nemoc často nastoupí rychle, dramaticky se mění, horečka, dítě zvrací.....nebo řve a rodič nemůže být schopen zjistit o co jde...a co má dělat...musí zajet ho ukázat.....

U těch dospělých je ale zneužívaná často....nejednou jsem měla na noční na interně angínu, která ovšemže mohla u dospělého počkat do druhého dne...poruchy trávení, které pána trápily již čtrnáct dnů, ale nemohl spát, tak si došel v noci....o alkoholu a drogách ani nemluvě....jo jo... je to častější, než by jeden věřil....:o(((
 Karmelka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:50:34)
Věro-chápu,že někteří lidi pohotovost opravdu zneužívají,to je mi jasné.ale být arogantní,nebo huř-nepříjemná k lidem,které třeba příjdou že je bolí v krku?těm lidem třeba je huř než to vypadá.i když jde jen o angínu každý máme jiný prách bolestivosti a nemůžeme tím pádem říct že každého třeba bolest v krku bolí stejně a proto může počkat.

např.taky jsem jednou jela na pohotovost jen kvůli tomu že mi zničeho nic natekli na krku uzliny-a ta bolest-jako když máš zánět středního ucha-byl tam starý dr.a řekl že to nic není a poslal mě pryč.přišla jsem si jako idiot,že jsem ho otravovala(a to jsem byla v jiném městě něž jsem bydlela),jenže ono se to zhoršovalo nemohle jsem ani sedět,ani ležet-nic-takovou bolest jsem nikdy nezažila,tak jsme jeli znovu-no myslela jsem že mě dr.snad přerazí že tam jsem znovu-a zase mi nic nedal a byl fakt hnusný-to zkrátím to -tohle se stalo z pátka na sobotu,celý víked jsem si protrpěla-neměla jsem sílu tam jet znovu a z neděle na pondělí se mi přestala hýbat levá polovina tváře-na neurologii mi řekli že mám silný zánět trojklaného nervu a z toho mám obrnu lícního nervu-kdyby ten dr.mě třeba jen trochu prohlédl,nemusela jsem být půl roku nemocná-víc jak 3měsíce se mi tvář nechýbala a už ani neměla podle primáře v nemocnici-jen díky akupunktůře mi to dali zase dohromady,ikdyž jistý následky jsou patrné pořád-

tím jsem jen chtěla nastínit-že i skoro z malé "blbosti"jako jsou naběhlé uzliny-může být něco horšího-a od toho jsou snad dr.aby to poznali-at jde o obvodního nebo o pohotovost.laik nepozná co mu je.a je lepší jet 100x zbytečně než 1xpozdě,ZDRAVÍ MÁ KAŽDÝ JEN JEDNO!!!!!
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 17:47:44)
U nás sa za návštevu pohotovosti platí 60,-Sk (každý) a už na dverách je napísané že zaplatiť treba na vrátnici a do ordinácie prísť s dokladom o zaplatení inak neošetria. Vláda nepadla, len neviem či je na pohotovosti menej ľudí ako bolo predtým.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 18:51:03)
Prasátko, věta "bojujte za změnu" je v reáliích českého zdravotnictví tak trpkým vtipem, že mi došly všechny slova. Nemám jak zareagovat.
Zkus si třeba pár hodin sjíždět stránky o současné zdravotnické politice, o ministru Rathovi a jeho "reformě" a možná pochopíš, proč se mi asi tak tisíc slov v hlavě te´d právě dostalo do nenapravitelnýho zaklesnutí, který vychrlit dřív, a tak nevychrlím nic.

Já nejsem z těch, kdo někoho hází do nějakýho pytle. Jen po té snůšce výlevů na téma "všichni chodí na pohotovost až když mají smrt na jazyku" potřebuju uvést věci na pravou míru. Kdo někdy jakoukoli formou pohotovosti sloužil, bude vědět, o čem mluvím. vy ostatní můžete dávat povýšené rady, ať na tom teda my doktoři něco změníme.
Sorry, Prasátko, ta poslední věta je nepřiměřená, vím to, ale fakt se mě tvé doporučení do té míry dotklo, že to musí ven.
 Milly36 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 2:22:15)
Lizo, Ty jsi doktorka? To jsem doted jenom tusila. Tva reakce me teda dost prekvapila. Mrzi me to, ale co nadelam.
Premyslim, proc se Ti muj prispevek zda povyseny. A nechapu. Pokud sis to vzala takto, je to Tvuj problem a ne muj. Ja jsem se snazila dodat informace o tom, jak to funguje jinde. A premyslela jsem nad tim, jak zlepsit situaci v CR. Nebyl za tim zadny vysmech, uz vubec ne povysovani se... whatever.

Je fajn, ze ses vyjadrila, mela jsem to tusit, ze to takto nekdo vezme.
Sorry, ale Tvuj pocit, ze v CR neco nejde zmenit, neni moje vina.
Ted mne napadlo - bodej by slo - s lidmi, kteri maji pristup jako Ty. Do par radku lidsky zivot nenacpes. Neznas me. Tak me nesud. Ja bych zase mohla rict, ze z Tveho prispevku cisi zapsklost, urazena jesitnost a mozna trochu zavist.

Mysl je jako padak - funguje jen tehdy, je-li otevrena. Muj zamer byl cisty. Ty si mysli co chces.


Br.
M.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:40:54)
Soudit?
Nesoudila jsem tě a přímo do příspěvku jsem psala, že si uvědomuju, že moje reakce je nepřiměřená (že to je můj vlastní pocit hořkosti) - nicméně, prasátko, opravdu to jsou hraběcí rady, "tak bojujte". Co si jako myslíš, že tady spousty lidí ve zdravotnictví dělají, než že bojují aby se něco zlepšilo, ale je jim to na dvě věci, fakt je toho příliš mnoho, co o tom vím, než abych ti to mohla napsat do příspěvku v diskusi, ani ne do jednoho nebo deseti nebo sta mailů - prostě je vidět, že vůbec nic nevíš o tom, jaká situace ve zdravotnictví je. Ano, samozřejmě je naprosto logické, pokud dochází k zneužívání pohotovosti, zavést nějaké opatření, které by tomu bránilo, například poplatek - jenže v českém zdravotnictví se nedělají logické věci a spousta lidí už na boji proti těm větrným mlýnům nechává svoje vlastní zdraví a psychickou pohodu a k téměř ničemu to není - třeba deset let bojujou o věci, které jsou jinde běžné a které by systému ušetřily spoustu peněz, prospěly by pacientům, zlepšily jejich kvalitu života, ale celých těch deset let to opakovaně někdo znovu a znovu smetá ze stolu, chce nová doplnění a nové údaje, oni je dodají, ale všichni vědí, že to z toho stolu znovu smetou...
Proto jsem reagovala jak jsem reagovala. Protože prostě nevíš, co se děje, a jak moc a s jak malým výsledkem lidi bojujou.

MMCH nemám pocit, že v ČR nejde změnit nic. Kdybych ten pocit měla, tak tu asi nejsem.
 Milly36 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 2:32:53)
Jo a dodatek - tim mnoznym cislem BOJUJTE jsem myslela vseobecne CELY CESKY LID, ne doktory. Navic jsem se az tohoto Tveho prispevku dovedela, ze jsi lekarka.

 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:47:49)
Prasátko, dodatek - až ted čtu tvůj dodatek - a jestli to je jako že bojujte i vy pacienti, tak to beru. Já to skutečně pochopila tak vy doktoři bojujte a jak je vidět z mého příspěvku níže, to je docela frustrující boj...
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(28.4.2006 6:32:28)
O poplatkach, zmene systemu atd se mluvi uz roky. Bohuzel nikdy k nicemu nedojde. Samotni doktori zmenu asi tezko zaridi. Ja osobne si myslim, ze moc lidi tu zmenu ve skutecnosti ani nechce, ze jim vyhovuje ten stary "dobry" system. Coby pacient jsem mam moznost srovnavat jak ceske tak i jine zdravotnictvi a vim ktere mi vyhovuje. Skoda, ze tuto moznost nema vetsina lidi. Tim nerikam, ze existuje neco jako idealni system, to vubec ne.
K samotnemu pribehu - doktor se choval naprosto neprofesionalne (i kdyz slyseli jsme pouze jednu stranu). Ja bych tedy takove chovani doktora netrpela a rozhodne bych se ozvala. Dokonce si myslim, ze by byla moje povinnost na jeho chovani upozornit jeho nadrizeneho. Jenom tak se muze neco zmenit. Je sice prima mit moznost se pozdeji vypovidat nekde jinde, treba na Rodine, ale co je to platne kdyz ten doktor nikdy nebude na sve nevhodne chovani formalne upozornen, ze jo.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 21:27:14)
Fakt nechápu, že někdo jde radši na pohotovost než ke svému lékaři (kterého zná a jistě si ho dobře vybíral).

Nejen že se na pohovotovosti setkávám s ne příliš přátelským přístupem (ten by mě až tak netankoval, těch 10 min to vydržím), ale často mívám pocit, že tam mluvím s úplným diletantem a ne s erudovaným lékařem..



 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 8:05:14)
Děkuju Lízo, že ses mne alespoň trochu zastala. Dělám svojí práci dobře a ráda, ale jsou lidi, co mi jí dokážou naprosto znechutit. Kdysi jsem přísahala, že budu léčit nemocné podle nejlepšího svědomí a vědomí moderních léků, vyšetřovacích metod a postupů.A toho se u nemocných lidí držím. Vyslyším jejich stesky, nářky, bolesti a bolístky... Už ne tak u zdravých, komponovaných, zdravotní péči zneuživajících... Nebudu nijak reagovat na ty předešlé příspěvky, protože jsou napsané v afektu a z nepochopení. Jenom jedna jediná poznámka - pokud celou noc resuscitujete, a nevyspíte se, a pak jdete do své ordinace dál pracovat, máte alespoň dobrý pocit, že jste opravdu lékař a snad jste někomu pomohl zachránit život / o penězích to fakt není, ty jsou tak mizerné/. Ale když probdíte noc na pohotovosti s alkoholikama, rváči, ženskýma z ulice, co jsi opravdu přijdou pro antikoncepci, tak máte pocit zmaru, a naprosté nechutě v tom dál pokračovat. A ještě k maminkám - nejsem dětská lékařka, ale pediatři ke mne občas posílají matky svých pacientů. Hystérie je slabé slovo. Pamatujete na maminku, která před 4-5 lety byla v Motole se svou dcerkou, a aby jí zabezpečila tu nejlepší péči, tak jí do infuzí přidávala roztok s výkaly? Ne, nechtěla dceři ublížit, jen chtěla, aby o ní lékaři pečovali. A pokud si myslíte, že je to ojedinělý případ, tak se pletete
 Blanča 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 8:46:18)
no nedá mi to nepřispět...na nářky lékařů na mizerné peníze jsem vážně alergická. Bohužel je spusta takových lékařů (zdůrazňuji že ne všichni), kteří si myslí, že můžou současně splácet vybavení ordinace, leasing na auto, jezdit na dovolené a velmi slušně si žít. Podle mě to nejde. Pokud se Vám opravdu zdá, že ty peníze jsou tak mizerné tak co říct jiného než běžte jinam. Jeďte pracovat do zahraničí (jestli jste ovšem jazykově vybavená) nebo běžte dělat obchodního zástupce s léky. Je to velmi slušně placená práce, nehrozí Vám žádné noční služby ani nešťastné holčiny, které potřebují antikoncepci. Předpokládám, že jste to děvče ošklivě sjela, že si Vás dovolila budit kvůli takové hlouposti.
Znám obchodní zástupce s léky, většinou musejí být lékaři. Jejich hlavní náplní práce je dávat lékařům pozornosti (zahraniční zájezdy,dárky, apod.) za to, že budou předepisovat pacientům jejich léky.

 Renata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 9:13:28)
Blanko ale ta paní doktorka si nestěžovala na málo peněz, jen konstatovala...je velikánský rozdíl mezi příjmy v nemocnicích a soukromých ordinacích o akciových společnostech (např. nemocnice šumpr) ani nemluvě- čistého 13 tis.:-( to asi tak moc není( doktor bez atestace). jo a jsou nemocnice, kde za službu na rychlé dostaneš 17 kč na hodinu. šel by za to dělat dělník? asi ne... nejsem doktor...
 Blanča 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 9:26:06)
hanka psala :"o penězích to fakt není ty jsou mizerné" , ale myslím, že o penězích to je
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:22:45)
Blančo, pracovala jsem v Londýně a v Dubaii, byla to skvělá příležitost, a nemít nemocné rodiče, tak jsem tam pořád. A mohla bych psát srovnávací romány na téma tamní a naše zdravotnictví, anglický, arabský a český pacient...Pokud mluvím o penězích, tak jen proto, že toto povolání se opravdu pro peníze nedělá. Pochopila jste to úplně špatně. Pokud bych opravdu chtěla vydělávat, tak jdu nikam jinam, to máte pravdu. Ale jsem z těch blbců, co je práce uspokojuje. Vy jste se špatně vyspala, viďte? To nic, psychiatr Vám napíše něco na uklidnění. A bude nejspíš moc rád, pokud k němu dorazíte po ordinačních hodinách!
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:38:15)
Hanko,
tak proc nepises ty romany o jinakosti systemu a zdravotnicke kultury? Proc nepises ty osvetove brozurky o antikoncepci, coz byla dobra rada od bezradne Lizy? Proc je tak tezko pochopit, ze za namitkami tvych oponentek nestoji afekt (jo jo, my vsichni jsme tak divne afektovani, kdyz si dovolime ozvat o svych pravech), ale docela racionalni uvaha ze tim, ze serves tu divenku, nic nezmenis. Jen ublizis ji a mozna take sobe. Nic neni trvalejsi nez psychicke navyky. Dejme tomu, ze nastane ten politicky zazrak a se zavedou poplatky za pohotovostni sluzby a v cekarnach budou sami tezko nemocni a umirajici. Nezjistis nahodou ze nervat uz neumis?
A prosim te, uz si tak neromantizuj. Hodne z nas tady maji narocne povolani, velkou zodpovednost, nevyspi si take (zrovna tady chodi hodne maminek malych deti, chronicky nevyspana populace, a nektere z nich jeste take pracuje). Ale malo kdo z nas s takovou sebejistotou by tvrdil, ze byt hnusnnym je opravneny postoj.
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:51:52)
Cizinko, a kdo říká, že je nepíšu? Ale ne tady a teď. Tady se maminky zajímají o něco úplně jiného, než je systém zdravotní péče. Navíc, o tom můžeš diskutovat s někým, kdo tomu alespoň trochu rozumí, jinak je to o ničem, jen takový pivní řeči. A jak víš, že na někoho ze svých pacientů řvu? Napsala jsem to někde? Já jsem spíš z těch, co si své udělají bez zbytečných řečí, tak mne prosím nenapadej. A co se zde přítomných žen - jsem přesvědčená o tom, že hodně jich je vzdělaných, rozhleděných, v top pozicích, že spousta z nich má náročnou práci, noční, víkendy, svátky, že se taky z nich řada v noci nevyspí, že musí být vlídné na své klienty i kolegy... Jinak bych sem nechodila -:))))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 12:05:38)
Hanko, skutecne nevim, jak tu divenku trestas, ale z toho prispevku dalo se pochopit ze rozhodne nejsi na nej mila a jsi nastvana. A jestli ji netrestas, tak proc svoji nastvanost ospravedlnujes?
Ze nechces mluvit o problemach v zdravotnictvi tady - tak vlastne tohle je tvoje chyba. Vse se da vysvetlit pro laiky. A nic take nezmuzete, pokud nezjiskate pro sebe verejnost. Je to chyba obecne MZ - neni jine ministerstvi ktere by melo horsi prezentaci svych postupu pro verejnost. Chces rozumneho ministra zdravotnictvi, ktery bude citlivy k pranim obcanskych a oborovych iniciativ a rozumnych volicu? A jak si toho volice vypestujes jestli nechces s nim o podminkach svoji praci mluvit? Tim ze budes vypravet, ze je zcela opravnene, ze doktori na pohotovosti byvaji utahani a sprosti? A pak zeby ty pacienti ti prali vyssi plat a lepsi podminky? Rozumove ja ti je preji, ale pote co mi prace tvych "spickovych" kolegu zanechala vazny sram na dusi, citove jim preji, aby sli prodavat zeleninu a se naucili, jak chovat se ke klientovi. Zvlast kdyz ctu takove prispevky, jako ten tvuj vztupni.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 13:12:40)
hanko, jen pro vysvetleni zrejme mylneho dojmu, jak s tou divenkou jednas - nazvala jsi tento druh zen "zenskou z ulice". No nevim, jestli skutecne prostitutky chodi pro antikoncepce na pohotovost - ty prece o ochrane a specifice svoji praci vedi. Ja bych spise odhadovala tento socialni pripad na naivni prostoduchou divenku, ktera soulozila drive nez si naucila cist a dar cteni pouzivat, a kterou z jakychsi duvodu (kterou zrejme ma nasvedomi i system skolstvi ci zdravotnictvi) minula sexualni osveta. Skoda, ale jaky smysl ma v tomto veku moralizovat, anebo co je horsi tuto prostou dusi urazit nebo ponizit? Aby uz nechodila? Prijdou dalsi.
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 13:37:53)
cizinko, s takovou dívenkou, jako ty popisuješ, lze mít jen soucit, a pokud je to v možnostech doktora v noční službě, tak by bylo i vhodné nějaké poučení. Mnou zmíněná dívenka je 20-letá mladá žena, žijící docela promiskuitním životem / netají se tím/, na zcela regulerní hormonální antikoncepci kašle, spoléhá na partnera, a pokud partner selže, tak šup ho tam na pohotovost pro Postinor. Chápej, to není nehoda, která se jí občas stane, ona tak jedná čistě účelově, jí to vyhovuje, bydlí hned za rohem, a je u nás jako doma. A naposledy byla v úterý v noci...
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 13:51:25)
Hanko, tak jo, ted chapu. Tenhle typ lidi odradi jedine priplatky. Ale musela jsi to popsat presne, tak, jak jsi mela v prispevcich, vyznelo dost drsne. A spousta ctenarek take proto na tebe reagovala. Ja take mela jsem parkrat pocit, ze kdyz jsem sla k doktorovi s (jak se pozdeji zjistilo) vaznym problemem, oklepavali mne podezrele jestli nahodou nechci neco zneuzit, jestli ne simuluji, nechci ocr a tak. Moji kamosi z jinych postsoc zemi vzpominaji si na ty casy, kdyz vsicni prvni vteriny v ordinaci byvali privitani jako hypochondri, symulanti a paraziti. Zmenilo se to s racionalizaci financnich vztahu. V Cesku existuje politicka vule, aby to pretrvavalo.
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(4.5.2006 22:23:42)
Myslim, holky, ze tahle diskuse se posunula uplne nekam jinam, nez kam smeroval clanek.

V clanku (dle myho) slo pouze o SLUSNOST. A ta by mela byt vsude. Ja jako pacient nepotrebuji, aby se na mne doktor zubil. Ja (nemusi to vyzadovat kazdy) CHCI vedet, co se mnou je, jak se to muze vyvijet a jak se nemoci mam zbavit. A ne aby me doktor prehlizel... jak to bylo v clanku.

Ja mela podobnou zkusenost, kdyz jsem jela do porodnice s druhym klukem. Prijeli jsme tam v pul jedne v noci. Kontrakce po 2 minutach a opravdu silne. A sestra na prijmu: no, tak uz se svliknete, doktor uz je v ordinaci, nebude tady prece cekat celou noc... A ja se rozbrecela jak mala holka a ne mama (tehdy skoro) od dvou deti...
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:57:24)
Jo, cizinko, mám malé dítě, 19-měsíčního syna, chronického nespavce, takže do chronicky nevyspalé populace taky patřím. Pracuji od jeho 14 - měsíců, protože mi přijde, že je to správné.
 Blanča 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 13:20:25)
v půli vašeho příspěvku jsem se chtěla omluvit, ale po dočtení mě to tedy přešlo. Vůbec jsem se špatně nevyspala jen nemám ráda tak arogantní lidi. Nesuďte mě vůbec mě neznáte a k psychiatrovi mě také posílat nemusíte chodím tam s mým hyperaktivním synem pravidelně a kupodivu v ordinačních hodinách. Já jsem naštěstí vyrovnaný člověk a snižovat se na Vaši úroveň a urážet neznámého člověka nebudu.
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 13:40:54)
milá paní, vy jste mne urazila dřív..., ale máte pravdu, jsem lékařka, takže kdo do tebe kamenem, ty do něj chlebem, neměla jsem se ponížit na vaší úroveň. Lituju toho, a omlouvám se
 Blanča 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 13:56:57)
končím tento hloupý dialog i když ještě poslední věc by mě zajímala čím jsem vás tak urazila????????????
 Blanča 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 14:01:25)
projela jsem si ještě jednou mé příspěvky a s čistým svědomím mohu říct, že jsem Vás neurazila ničím. Nebo jsem se fakt zbláznila a toho psychiatra vyhledám. Mohla byste mi doporučit nějakého dobrého, který slouží dnes kolem půlnoci pohotovost? :)))
Neberte to jako urážku
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:30:21)
Blančo, danou mladou ženu jsem nesjela, vypsala jsem jí recept a poslala do pohotovostní lékárny. Bohužel na druhém konci města. V ústavní službě jsem daný život zachraňující lék neměla. Doufám, že jsem tě tímto sdělením potěšila.
 Jitka+2kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 19:04:59)
Hanko, nezlobte se, ale taky s Vámi nemohu souhlasit.K té dívence, myslím, že pro ní to byl velký problém a starost a sama určitě nejásala radostí, že musí o půlnoci na pohotovost, docela se dovedu vžít do jejích pocitů. Ke všemu pak narazila na Vás...Jen doufám, že jste jí i přes svou špatnou náladu pomoc poskytla.

Já jsem ve zdravotnictví pracovala 9 let a z toho 6 let v Rakousku. Chování lékařů se snad ani nedá srovnat, asi jako nebe a dudy. A nejde o odbornost a vzdělání, řekla bych, že je to na stejné úrovni, ale to chování...
Vždyť přece pacient není prosebník, ale klient a má stejné postavení jako lékař, rozhodně lékař není nic víc než on.

A nečekám od lékaře, že se bude usmívat a jásat, že mě vidí, ale čekám SLUŠNOST!!!
 Zuzana 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 17:01:27)
Hanko,
jak bych se asi měla tvářit, když jsem ve službě? Prostě jako na dalšího pacienta, který něco potřebuje.
A když už jste tak vtipná, nedá mi to. Máte na pohotovosti davy a přitom vás příchozí budí o půlnoci? Dost divné, ne? Ach jo, i mezi kolegy takoví nafoukanci:-(
 Líza 


Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 18:12:41)
Hanko, no ona to je celkem akutní záležitost, zvlášť když ještě relativně nedávno musela požít postkoitální antikoncepci do hodiny po souloži, aby si mohla být jistá - a tato informace mezi lidma předpokládám přetrvává - takže z jejího pohledu to akutní je a jestli se ti to nelíbí, tak udělej informační kampaň o tom, jak se dneska používá Postinor...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 18:27:40)
Paní Hanko, přidávám se k Jaze: jak má naprosto nepoučený laik poznat, zda patálie, která zpočátku vypadá nevinně, přejde v závažnější potíže kupříkladu hodinku po zavření ordinace praktického lékaře? Ať se jedná o dítě nebo o dospělého! Pochopitelně já se třeba snažím řešit situaci nahlížením na internet, do knih, konzultací s manželem... ALE!!! Dle chytrých knih by se kolikrát člověk dozvěděl, že trpí dvaceti různými nemocemi - ale příznaky, které jsou momentálně akutní, tam třeba vůbec nejsou... Na internetu nejsou uvedeny VŠECHNY symptomy a nemoci, navíc pět let studia VŠ plus celoživotní průběžné vzdělávání lékařů netové informace jaksi nenahradí:-( Manžel je odborník přes počítače - rozpoznat tedy například "normální" bolest břicha dítěte od závažné taky neumí... Co zbývá? Mám si nechat dítě umřít pod rukama? Ksakru, na co tu tedy doktoři jsou, když ne na to, aby zachraňovali lidské životy! --- Jasně, sama se snažím zpravidla pohotovost kontaktovat telefonicky: ale co já vím, jestli náhodou někoho neobtěžuju už jen tím, že musí zvednout sluchátko?:-/
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 18:05:22)
Mirka,
toto vždy napadne aj mňa. Ako ja, laik, mám rozoznať či je stav "na pohotovosť" alebo "na počkanie do pondelka". Možno by mali poučiť vrátnikov na pohotovosti aby rozlišovali medzi akútnymi a neakútnymi stavmi. Ale zase by to nemohol byť laik, zase by to musel byť lekár.

Ja som ten typ, že si pri chorej dcére radšej 100x vypočujem "načo ste sem prišli" ako 1x "prečo idete tak neskoro". A či tým rozčúlim nejakého lekára na pohotovosti, ktorý by radšej resuscitoval ako ošetroval decko s boľavým hrdlom je mi srdečne jedno.
 Kačka, Honzík 19 měs. 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 18:55:52)
Bohužel milá Hanko, prodavačku můžu poslat třeba do dža když je na mě hnusná a už tam nenakupovat,ale uvědomujete si, že když mám třeba zlomenou ruku, tak Vaši pomoc opravdu potřebuji a jsem vám vydaná na milost? Nemůžu se obrátit a říct, tak mi tu ruku spraví jinde.Lidé , kteří chodí za vámi jsou lidé,kteří trpí a cítí bolest, nejdou si koupit housku na krámě!! Jsem pracující maminka, tři dny v týdnu vstávám ve čtyři ráno a vracím se v devět večer, dnes jsem třeba nespala vůbec, protože můj syn je nemocný a kdyby mě napadlo sjet nějakého klienta, tak by mě šéf prostě vyrazil.Taky se mě nikdo neptá kdy chodím spát, ale chce ode mě perfektně odvedenou práci, ochotu a úsměv, protože to k mé profesi patří a já to respektuji. Respektujte i vy svou práci nebo ji nedělejte.
 VeraK 


Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 20:05:29)
ale ale, paní doktorko, tak k vám bych chtěla přijít do ordinace! Já nejsem lékařka, jsem pouhá pokladní s maturitou, tudíž nemohu poznat závažnost onemocnění. Pokud se mi ve večerních hodinách přitíží, vyhledám jako kojící matka pohotovost. Nečekám, že se na mě doktor bude smát, ale čekám slušné chování. Jako pokladní v soukromé firmě se na zákazníky usmívám a jsem na ně příjemná, i když jsem unavená, mám doma problémy nebo mi není dobře. Kdybych to nedělala, měla bych rychle padáka. A měla byste vidět ty davy lidí, co do naší firmy chodí. Je to opravdu jen o lidech, o jejich schopnosti jednat s ostatními, o schopnosti empatie, o slušném vychování. Znám spoustu vynikajících lékařů, kteří jsou slušní, milí, vždy vše vysvětlí a poradí. Ale znám i doktory, kteří si o pacientech říkají - to je lůza, ti pacienti. Můj otec dělal celý život zubního technika a tohle často doma vyprávěl. Pokud vás pacienti obtěžují, najděte si jinou práci, kde vás obtěžovat nebudou.
 Tina 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 20:41:59)
Take si myslim, to, co napsala Jaga. Ja take pracuji ve zdravotnictvi. Jsem zdrav. sestra v jednom akutnim spitale ve Svycarsku.K nam do ambulance chodi i v dobu, kdy prakticky lekar stale jeste ordinuje, take vselico. Napr.pred par dny nam volala matka o pul treti rano, ze jeji rocni syn ma teplotu. Kdyz jsme se ji ptali, jak vysoka teplota je, rekla, ze nevi. Bylo videt, ze komunikace s touto mamou, ktera neovladala jazyk, bude tezka. Prisla na ambulanci a zjistilo se, ze se jednalo jen o jeji dojem, ze dite ma teplotu... teplomer doma totiz vubec nemela... take prichazeji rodice s detmi, ktere jako miminka rvou hodiny a hodiny a rodice si zkratka nevedi rady... pak se citi lip, kdyz dite prohledne lekar a zjisti, ze je vse O.K....nikdo by si zde nedovolil, zlehcovat situaci. Lekari a jiny zdrav. personal jsou tu pro pacienty a ne naopak!!!!
Take se mi uz stalo,ze jsem prisla k nam na ambulanci, kdy jsem byla presvedcena, ze syn ma minimalne silne pohmozdenou nohu, pote, co spadl z kola. Nemohl na ni doslapnout a silene jecel.. nalozila jsem ho do auta a jeli jsme k nam do nemocnice. V ambulanci se mel na nohu postavit! Postavil se a nejen to, utikal sem a tam a ja jsem se citila jak nekdo, komu preskocilo, i kdyz jsem lekare dobre znala...domu jsme odchazeli stastni, ze to nic nebylo.Ale neco takoveho se snad muze stat kazdemu ne? A lekar by si nemel dovolit to zpochybnovat!!!
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 22:11:13)
Jo, s tou antikoncepci je to opravdu prehnane,ale myslim,ze se to nestava tak casto , ne ? Ale kolikrat clovek,ktery nestudoval medicinu nepzna,jestli je to vazne nebo ne. A pokud se neco zanedba,hlavne pokud se to tyka deti,tak to muze byt opravdu neprijemne. Ja zastavam nazor, ze je lepsi jet k lekari o jednou vic nezli mene. A jestli bych tim nekoho otravovala nebo ne ?? To by mi bylo jedno.Zatim jsem jeste s ditetem na pohotovosti nebyla,ale pokud bych si s necim nebyla jista a mela strach,ze to muze byt neco vazneho,tak bych nevahal a vyrazila bych treba o pulnoci. A ty nocni sluzby a prescasy a prace ve svatky??? Myslim,ze ten,kdo se chce stat doktorem si musi byt vedom,ze to neni prace na 8 hodin a potom odpichnout a padla.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 7:15:19)
Ale tady nejde o váhající maminky, které nevědí, co jejich dětem je, ani o lidi, kterým se stav během noci zhorší, ale o lidi, kteří úmyslně vyhledávají pohotovost, protože se jim během dne nechce čekat, nebo taky chodí ožralové apod. Myslím si, že každý člověk má právo být unavený, nešťastný, nemusí mít stále úsměv na tváři, to by byl robot, ale měl by to umět ovládat, alespoň tak, aby byl slušný. Jsou to lékaři, kteří mají léčit a ne se usmívat, mají se chovat slušně, ale nikde v popisu práce úsměv nemají. Pokud zanedbají svoji práci, tak si stěžujte, ale nečekejte od nich chlácholení. Mě dost vadí, že mi málokdy co řeknou, tak se ptám, ale stejně se toho moc nedozvím. Vadí mi,, že mi doktor předloží recept a myslí si, že nemám dostatečnou inteligenci na to, abych pochopila, co mi je. Určitě mají náročnou práci, mají zodpovědnost za lidský život...
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 8:05:40)
A to podle Vás není akutní záležitost? Pro ni nejspíš ano. Samozřejmě by měla myslet na antikoncepci předem, ale prostě nemyslela a opravdu potřebovala pomoc. A myslíte, že by pro ni byl lepší potrat (jen kvůli tomu, aby nevzbudila lékařku, která je zrovna v práci)?
 Romča. 28let 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 9:44:08)
Milá paní Hanko,
souhlasím s vámi v tom, že je těžko soudit jiné zaměstnání, pokud ho dobře neznáme. Na druhou stranu, laici prostě takové znalosti jako lékaři nemají a mít nemohou a je to tak v pořádku. Pokud by tomu bylo naopak, nechodíme k vám, lékařům... Já osobně se snažím také pohotovosti nevyužívat často a velmi mě zlobí ti, co ji zneužívají, vždyť v té době mohou být někde mnohem potřebnější. Jenže.... jsem astmatik, a tak se mi opravdu občas stane, že tu pomoc využít musím, byť velmi nerada. Já taky chodím do své práce, kde nemohu ukazovat obchdoním partnerům, že mi zrovna v noci celou noc brečelo dítě a já jsem nevyspalá, mám toho jeěště hodně před sebou a oni mě otravují atd... Souhlasím s názorem, že pokud služby vnímají lékaři na tolik negativně, nemají v té profesi co dělat. Je to specifická profese a ikdyž jsou jen lidé, je to poslání, oni slíbili a zavázali se k něčemu, co potom prostě musí plnit. Jinak se samozřejmě přimlouvám, za zlepšení jejich podmínek na práci, mnohdy i finančních, to ano.
Ale je to v lidech, jsou lékaři, kteří slouží mnoho hodin nonstop a i přesto jsou nejen lékaři, ale především lidmi... Těch já si neskutečně vážím a před nimi se skláním až k zemi...Ti ostatní ... nevím, nevím, ale jsou placeni z kapes nás všech a nejsme tu my pro ně, ale oni pro nás....
Hezký den a co nejméně návštěv lékařů a pevné dzravíčko všem!
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 11:36:16)
Romčo, jestli máte asthma, pravidelně užíváte léky, a stejně se Vám čas od času v noci přitíží, je velice logické a správně, že jdete na pohotovost. Pro takové lidi tam jsme. Já mluvila o jiné kategorii "pacientů", ale zdá se, že jen omezený počet zde přítomných dam to chápe.
 VeraK 


Re: Re: Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 17:47:42)
Paní doktorko, patřím mezi zde přítomné nechápající dámy. I nám nechápajícím je jasné, že ne všechni pacienti, kteří navštíví na pohotovost, spadají mezi akutní případy. Ale protože jsem nechápající, vysvětlete mi, prosím, proč by to měli odnášet ti ostatní. Jak je možné, že jedna lékařka na pohotovosti mě pochválí, že je dobře, že jsem je zavolala, když jsem kojící matka a jiná mě sjede, že dřív si takové stavy matky léčily jitrocelovým sirupem? Abych pravdu řekla, ve chvíli, kdy je mi špatně a potřebuji lékařskou pomoc, je mi úplně ukradené, jestli je lékař na pohotovosti nevyspalý, unavený nebo naštvaný, protože přede mnou přišlo na pohotovost x neakutních případů. V takovou chvíli očekávám pomoc a slušné chování, ne otrávený obličej a ironické poznámky. Nikdo tady nepsal, že šel na pohotovost proto, že se mu nechtělo čekat u obvodního lékaře. Psali tu lidé, kteří pomoc potřebovali a ona se jim dostala, ale s divným přístupem, nebo jim nedostala vůbec.
 Romča. 28let 
  • 

není to nechápavost, jen zkušenost.... 

(28.4.2006 11:22:29)
milá Hanko,
souhlasím s VerouK. Opravdu většina rozumných odsoudí lidi, kteří pohotovost zneužívají, to je jasné. Já jsem nepřesně vyjádřila jednu věc, můj příspěvek se nevztahoval JEN na pohotovosti, ale i na klasické ambulance, kde se to bohužel děje často. Byla jsem velmi nemocné dítě a ideální to není ani teď. Mám z doktorů přes častý kontakt s nimi (nebo právě proto)v dětství úplnou fobii, snažím se je nevyhledávat, když už někam jdu, je to akutní, ale stává se mi, že se mnou jednají zle, opovržlivě, často zesměšňujícím způsobem. Možná řeknete - stěžujte si. Ano, udělala jsem to, ale žiju na malinkém městě a nechtějte vidět tu řetězovou reakci. A co mě přesvědčilo, že je to vše jen v lidech? Začala jsem jezdit 60 km do Plzně, kde mám úžasného plicního odborníka MUDr. Milana Teřla, který, ikdyž je po službávh v nemocnici a má toho moc, jsem pro něj ne alergické, středně těžké astma č. xy, ale já, člověk a lidská bytost. A to jsou ti lidé, před kterými smekám, volám po penězích pro ně, lepších podmínkách.... Ti ostatní....opravdu si myslím, že nemají na svých místech co dělat.
Pokud sama jste taková, jak popisuji, smekám rovněž!
 Gabina 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(30.4.2006 22:38:09)
Mila Hanko chapu vas postoj unavene lekarky a to ze nikdo nei dokonaly a zachovat si pozitivni pristup po celonocni sichte je tezke, ale tohle bych uznala kdyby se tyto situace odehravaly ojedinele. jak jste napsala ze pohotovost je pro pacienty kteri onemocneli jen v dobe, kdy neordinuje jejich prakticky lekar - tak to mi prijde ponekud pritazene za vlasy - jdu na pohotovost v pripade, kdyz to vidim za nutne protoze ja sama snad jsem rozumne schopna posoudit co se deje v mem tele, a pokud se mylim, lekar by to mel se vsi slusnosti poukazat, ale jako pacienta nebo doprovazejici matku sveho ditete apod. me vubec nezajima jaky den ten lekar mel, protoze jsem prece v rukou profesionala...
 Gabina 
  • 

Re: Re: Re: To sotva PS Hance 

(30.4.2006 22:42:05)
Mate sama deti????? :o)
myslim ze ne
 :-)) 
  • 

Re: Re: Re: Re: To sotva PS Hance 

(30.4.2006 23:43:51)
Já bych se Hanky spíše zeptala, jestli má sex a ocitla se v situaci, kdy jí selhala antiko.
Milá doktorko Hanko, to je sakra akutní případ :-)
 Katka (syn 9 a dcera 5) 
  • 

Re: Re: Re: To sotva 

(1.5.2006 14:53:54)
Milá paní doktorko,

musím říci, že Váš ton který slyším i přes Vaše slova mi bohatě stačí, že patříte mezi ten "druh" kterým se v ordinacích okamžitě vyhýbám. Každý máme svou profesi a každý víme co se od nás očekává. vy jste tady pro nás nééé my pro Vás vy sloužíte nám ne my Vám. Jste za to placení a myslím si že velmi dobře a zvlášt na dětském oddělení kdy k Vám malý pacienti chodí se strachem v očích a když tam potkají takové semetriky, které si nevidí ani na špičku nosu protože oni jsou něco víc než my "obyčejné matky" , je mi z toho zle. Mluvím ze své zkušenosti, nebo spíše zkušeností. Jsem na takové lidi jako jste vy silně alergická a to říkám na plnou pusu. Díky takovým jako jste vy, kdy si myslíte že jsme jen hysterické matky které mají "JEN" strach o své děti my má dćera skončila v roce v nemocnici s těžkou ujmou na zdraví díky kvalitní péči doktoru, kteří mě považovali za hysterickou matku,protože jsem jim 3 týdny říkala že něco není v pořádku, dále kdy holka měla 14 dní těžký zápal plic , syn který ve dvou letech dostal salmonelu a tři roky díky tak chytrým doktorkám jako jste vy i v 9-ti letech má zdravotní problémy protože Vaše kvalitní péče byla něco víc než intuice matky atd atd .....a jediné co jsem od Vás "milých" doktorek slyšela , že JÁ tomu nerozumím tak at "Vás" poslouchám a nakonec nepřišla ani omluva, jen slova no jo jak jsme to mohli vědět.....jednoduše vnímejte strach matek jejich druhou intuici ONI TĚM DĚTEM ROZUMÍ ONI JE ZNAJÍ VY NE VY S NÁMI MÁTE SPOLUPRACOVAT A NE NÁM NEUSTÁLE PODRÁŽET NOHY A DĚLAT Z NÁS MANIAKY KTEŘÍ NIČEMU NEROZUMÍ.Ne paní doktorko takhle to nechodí jsme jen vystrašeni když musíme navštívit doktora možná i nervozní jak dospělí tak dětský pacienti a vy jste od toho aby jste nám pomohli, protože na to jste skládali přísahu narozdíl od nás...Takže laskavě přestaňte své chyby a chování házet na nás pacienty a zametťe si před svým vlastním prahem a běžte s takovýmto přístupem dělat něco jiného, protože na tohle PROSTĚ NEMÁTE!!!!!A přestaňte nás srovnávat my přísahu neskládali a MY TO V POPISU PRÁCE NEMÁME narozdíl od Vás.......!!!!!!!!!!§
 hanko 
  • 

Re: Re: Re: Re: To sotva 

(4.5.2006 13:54:25)
Milá Katko,
časy feudalismu jsou již naštěstí za náma, takže ani já, ani jiný lékař Vám NESLOUŽÍME, max. Vám můžeme podat pomocnou ruku.Nemoci nechodí po horách, ale po lidech, někdo má větší, někdo má menší smůlu v průběhu i v důsledcích daného onemocnění. A že za špatné průběhy můžou jen doktoři??? To si asi nemyslí ani intelektově hendikepovaní spoluobčané...
 Magnolya 


Re: To sotva 

(26.4.2006 9:27:41)
A vy jste se nějakého doktora ptala, jestli je nadšeně v práci o svátku? Pracuji ve zdravotnickém zařízení (nejsem zdravotnický personál) a o svátku jsem měla též příplatek, ale krajně se mi nelíbilo tu trčet. Každopádně jsem byla v práci a mou povinností bylo pracovat, za to jsem placená, takže bez řečí a s úsměvem. To si pan doktor měl uvědomit, za co je placen a kdo ho živí.

Mám jinak též zkušenost s "milým" doktorem na chirugické ambulanci. Všední den, ruka naražená o schod, měla jsem papír od obvodního a doktor na ambulanci mě dosti vynadal, co tam chodím, navíc když nejsou ordinační hodiny. Od té doby si říkám, že i kdybych měla jet do jiného okresu, tak tam nevkročím.
 Hanka,3 děti 
  • 

Diagnóza... 

(26.4.2006 11:23:07)
My máme taky príma zážitek...syn(15let) loni v létě lezl na garáž,spadl a narazil hlavou na kus železa.Měl ranku cca 3 cm dlouhou,ale dost krvácela, a tak jsme vyrazili na pohotovost-bylo to o prázdniny v neděli odpoledne.Přijal nás doktor,zběžně synovi kouknul na čelo,a se slovy,ale prosím vás,to nic není,to je jen rozražená kůže,dejte mu na to peroxid,nás vypakoval ven.Ve zprávě bylo uvedeno,že se jedná o drobnou ranku.
Asi za 2 hodiny syna začala bolet hlava,motala se mu-vyrazili jsme na pohotovost podruhé.Ten samý doktor,nyní už nepříjemný se zeptal,co zase chceme.Sdělila jsem mu nové okolnosti,na to mi odpověděl-milá paní,syn je přecitlivělý.Nenechala jsem se odbýt a požadovala RTG s tím,že ho teda zaplatím,pokud je to problém-no měly jste vidět ten pohled...a výsledek???Z RTG už syna odváželi na vozíku na oddělění na pozorování,protože měl naprasklou lebku.Doktor se divil,proč jsme přišli až teď,když se mu to stalo před více než 4 hodinami-po přečtení 1. zprávy z pohotovosti jen vyvalil oči a omluvil se nám za sloužícího doktora,který byl posléze přivolán.A výsledek-kárné opatření a písemná omluva.
Chci jen říci,že se nechce bát a požadovat ošetření,i když se doktorům zrovna nechce.
 Jana 
  • 

Re: To sotva 

(26.4.2006 9:35:30)
jenže vystrašená a možná i hysterická bývá skoro každá matka, když se jejím u dítku něco stane, už jen proto, že sama neví jak mu pomoci, jenže já bych tak nějak předpokládala, že na dětské pohotovosti budou pracovat lidé, kteří na tohle budou připraveni. Myslím, že u nás pořád ještě někde přetrvává socialistický přístup lékař - pacient, lékař je všemocný, rozhoduje a léčí a Vy máte držet pusu a čekat co s Vámi bude. Za těch 16 let se hodně změnilo, spoustu lékařů se snaží a jedná s pacienty jako se sebou rovným, ale bohužel někde to pořád nejde. Zajímalo by mne, proč tak čekal v pátek na sestru pisatelky a stěžoval si, podle mě tušil, že to přehnal a bál se, aby si na něj nestěžovala a tak si připravoval půdu. Měla jste na něj napsat stížnost vedení nemocnice, zasloužil by si to.
 tele 
  • 

Re: To sotva 

(26.4.2006 13:16:26)
kdykoliv jsem byl na pohotovosti tak byl doktor, doktorka nepříjemnej. i když slouží za dvojnásobek. zmiňovaný nástin situace bych se nebál nazvat standardem. ps. pro sestru to platí taky.
 vladka 
  • 

Re: Re: To sotva 

(2.5.2006 15:04:50)
"dvojnásobek" - myslíte cca 200Kč/hod? (Může se v různých okresech mírně lišit). Myslím, že o závratných příjmech lékařů sloužících noční služby v nemocnici a pohotovosti zde panuje dosti značné nevědomí. V nemocnice to může být i méně než poloviční částka.
 Jaga, syn 3 roky 
  • 

Pro Jindru 

(26.4.2006 14:12:12)
Nejsem hysterická matka, ale nepříjemných doktorů jsem zažila dost. Někdy chybí i tak elementární věc, jako pozdrav, nebo pohled do očí při hovoru. Silně mi vadí ten božský komplex, kterým řada z nich trpí. O to víc si vážím těch zbylých.
 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

Re: Pro Jindru 

(29.4.2006 21:00:16)
Pohotovost v dětské nemocnici v Brně - Černých polích, chirurgii, jsme se starší dcerkou navštívili 2x, z toho jednou s otřesem mozku, přístup doktorů i sester byl skvělý, jediné, co se nám nepodařilo prosadit, tak možnost přespat s dcerou v nemocnici.
Stejně tak jsme vždy zažili vstřícný přístup i na pohotovosti ORL, kam jsme během jedné zimy jeli postupně 6x, vždy po půlnoci, když rozbolelo ouško a vyletěla teplota...
Úplně jiný přístup znám z kožního oddělení, kam bohužel musíme kvůli kožní vadě "občas" na kontrolu. Po posledním setkání s paní doktorkou jsem prohlásila, že mne tam již neuvidí, ale uběhl rok a pro jistotu tam jdeme, jsem zvědavá, co se zase dozvím, když před rokem mi byla ochotná vysvětlit výsledek vyšetření až po té, co jsem jí řekla, že mám doktorát z chemie a že té jejich latině rozumím.
 petr 
  • 

Re: To sotva 

(26.4.2006 15:33:33)
Míň práce ? Dvojnásobný plat ? A to Vám nakukal kdopak :-)
 marťanka 
  • 

Re: Re: To sotva 

(26.4.2006 22:42:52)
Bez ohledu na množství práce a ohodnocení tato služba je k dispozici a její kvalita by tomu měla odpovídat.Co se týče dětí jsme opravdový "pohotovostní" typ .Věřte, že nepodstupujeme tyto noční "výlety" s žádnou rozkoší. Arogance se kterou se setkáváme byla již popsána, tak jen perličku, pan primář se dívá našemu dítku do ouška a říká "Tak mám to píchnout nebo ne?" Snažila jsem se to přejít mlčením, ale sestřička na mě " Tak odpovězte panu doktorovi"
 Holubka 


Re: Re: Re: To sotva 

(27.4.2006 14:15:55)
Na pohotovost se snažím raději nejezdit vůbec. Mám dvě děti, takže s návštěvou pohotovosti s dcerou jsme už absolvovali. Dvakrát jsme jeli okolo půl noci a v obou případch jsme byli hospitalizovní s laryngitidou (snad to píšu správně). Nikdy jsme se nesetkali s nepříjmným chováním ani ošetřujících lékařů ani od personálů. Taky mi vadí, když na pohotovost jezdí lidi jako do běžné ordinace s prkotinama. Bohužel je to jen o lidech, jak na straně pacientů, tak na straně doktorů.
 Milly36 


Re: To sotva 

(26.4.2006 16:26:54)
Jindro, priznej se, ze Ty jsi doktor/ka? Jake hystericke matky/tety? Nevis, o cem mluvis, asi nemas deti.
Ja jsem zrovna byvaly zdravotnik, ale dkoazu se vzit do lidi, kteri o tele nevi trebas nic a povazuji to za lekarovu povinnost mu to vysvetlit. Ale - proc by se obtezovali, co? Oni prece maji diplom.
Grrrr. Takovy pristup by nadzdvihl i mne.
M.
 MirkaEyrová 


Re: To sotva 

(26.4.2006 18:14:57)
Ozvat se slušně někomu, kdo se k nám chová neurvale, ještě není hysterie.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Ha , ha 

(28.4.2006 10:05:00)
Za dvojnásobý plat a málo práce.... sloužím za 90 Kč hrubého na hodinu, úsudek ať si udělá každý sám.
 Magdalena Tři děti, pět vnoučat 
  • 

Re: To sotva 

(9.5.2006 14:40:17)
Kecy , kecy , kecy . Sama jsem zažila pár arogantních doktorů a ještě víc arogantních sester . Je to vždy jen o lidech . Jeden pan doktor vstane i o půlnoci a je příjemný a milý , a druhý i po dobrém obědě se tváří jako kdyby ho šťípla včela . A sestry ?? I na JIP po těžké operaci na sebe dělají ksichtíky když stará babička pláče bolestí--- viděno na vlastní oči!!!! Chápu ,neberou tolik jako na západě , ale úcta člověka k člověku by měla být i když ji zrovna nemám v náplni práce.!!!!
 10.5Libik12 


Re: Re: To sotva 

(9.5.2006 15:56:56)
21 let využívám doktory jako matka marodů, nesčíslněkrát mi přijela pohotovost do bytu, mnohokrát jsem byla na pohotovosti, jednou dokonce s vyndáním klíštěte, které nebylo klíště:), VŽDYCKY se ke mně chovali slušně, za totáče i včera.
 LU,2děti 
  • 

Plzeň jinak 

(26.4.2006 9:26:27)
Já mám poměrně pozitivní pocit z urologické kliniky v Plzni. Po návratu z porodnice (rodila jsem císařem) jsem si klidu moc neužila a 12 dní po porodu se mi hnul ledvinový kámen. Musela jsem si v sobotu večer volat pohotovost, dostala něco proti bolesti (algifen) a protože druhý den mi líp nebylo, tak jsem v neděli před obědem jela na urologickou kliniku. Když jsem jim řekla, že kojím a mám doma malé miminko, tak byli velmi vstřícní. Ještě ten samý den mě kámen vyndali. Co se týká léků i postupu, tak vše se mnou konzultovali. Nabídli mi, že dcerku hospitalizují v protější budově na novorozeneckém odd.a tam ji budou alternativně dokrmovat odstříkaným mlékem. Mít malé miminko na urologii mi nedoporučili z důvodu infekce, ale kdybych chtěla, asi bych si to prosadila. Nakonec jsem se rozhodla jinak- malá byla s babičkou doma, ta ji krmila lahvičkou mým odstříkaným mlékem, pro které rodina ke mně jezdila. Měla jsem jednolůžkový pokoj, abych mohla v klidu odstříkávat mléko. Propustili mě v úterý brzy ráno a byli všichni moc milí. A po návratu domů nebyl problém začít kojit znovu.

Mám samozřejmě s lékaři také spoustu negativních zkušeností (možná víc než těch pozitivních), ale chtěla jsem vám napsat něco hezkého. Tak ať máte příště štěstí na ty správné doktory a sestry.

 Jitka+2kluci 


Re: Tak tohle znám :-(( 

(26.4.2006 9:29:00)
Pavlíno, já jsem moc ráda, žes to sem napsala. Pokud budou lidé pořád omlouvat nerudné chování doktorů, nikdy se nic nezmění.
Je to fakt dilema- v ordinaci, říci mu na jeho chování něco nebo raději mlčet a vše trpělivě snášet? Když mu něco řeknu, nenaštve se na mě? Podá mi pak všechny info, které potřebuji?

Mám různé zkušenosti dobré i špatné. Ale jsem přesvědčená o tom, že lékaři prostě musí s pacienty a jejich příbuznými umět jednat, vždyť mají na škole povinnou etiku.
Jenže bohužel to lidé raději snáší, než aby něco řekli a na ty, kteří se ozvou se potom lékaři dívají jako na obtížný hmyz.

Psala jsem sem článek o svých zkušenostech, jestli máš zájem, přečti si ho. Jmenuje se nemocnice, personál, právo na informace - jak to vidím já.

 Ali 
  • 

Re: Tak tohle znám :-(( 

(26.4.2006 11:10:05)
Zdravím všechny a přeposílám článek, který jsem poslala i do novin, protože jsme nedávno zažili něco podobného. To se nepočítám mezi hysterky matky, protože doktorů už od mala máme za sebou docela dost, ale tohle byla fakt síla.

Ráda bych do Vaší redakce přispěla, pro nás dosti hrůzným zážitkem z
prostějovské nemocnice.

V sobotu 1.4.2006 jsme byli nuceni navštívit dětskou pohotovost, důvodem
byla bolest ucha našeho syna. Odtud nás paní doktorka samozřejmě poslala na
oddělení ORL, kam nám sestra zavolala a oznámila, že přijdeme.

Již ve dveřích nás velmi nemile přivítala sestra se slovy: "To Vy jdete
na ušní? Tak rychle, rychle, paní doktorka už chce odcházet."
Dost nepříjemně se tvářila i doktorka Jitka Šťastníková, která měla službu
a opravdu byla oblečená a nachystaná k odchodu.
Zřejmě pro ni bylo důležitější stihnout včas sobotní oběd (neboť bylo 12
hodin) než aby v klidu ošetřila našeho syna.Její přístup byl tak odmítavý a
neprofesionální neboť každý z nás by jistě čekal, že doktorka s několikaletou
praxí ví, jak se chovat a přistupovat k tří letému dítěti, aby byl v
klidu,nebál se a pokud možno, aby ho to co nejméně bolelo. Ošetření z její
strany nám přišlo velice hrubé a necitelné, protože při zánětu obou uší mu je
čistila s takovou silou, že jedno z nich rozškrábala až do krve.
Jaké trauma si náš syn odnesl z této návštěvy, tak takové nezažil ani
když mu před vánocemi při stejné diagnóze musel jiný lékař, MUDr. Macháň, tento
zánět propíchnout.Přístup pana doktora se totiž s přístupem doktorky nedá ani v
tom nejmenším porovnat.
Nakonec sestra vykázala manžela na chodbu, ať syna už doobléká tam a já
si počkám na recept.Zřejmě jí vadil jeho pláč po takovém zákroku.

Myslím, že nikdo z nás bez důvodu lékařskou pomoc nevyhledává, ale
přiznám se, že pokud by se ještě jednou mělo něco podobného opakovat, nebudeme
váhat a pojedeme raději na pohotovost do Olomouce. Opravdu někteří z doktorů
dělají čest tomuto povolání.
 Veronika , David 5,5 roku 
  • 

Re: Re: Tak tohle znám :-(( 

(26.4.2006 12:02:33)
Syn mezi 1 - 3 rokem trpěl na záněty středního ucha. Bohužel, jak to tak bývá, se ucho ozvalo vždy kolem půlnoci, takže nezbývalo nic jiného než pohotovost. Jednou když mu bylo 18 měsíců - už jsme měli zkušenosti, takže jsem poznala že pláče proto, že ucho bolí - jsem volala na pohotovost v 11 hodin v noci, kam máme jet. Řekli mi, že na pohotovosti mají rozbité takové to kukátko se světýlkem a že máme jet rovnou do brněnské dětské na ORL. Tam nás pan asistent nechal čekat hodinu a půl s brečícím dítětem a když dorazil, tak se tvářil, že má moc práce a my ho rušíme. Nicméně ho ošetřil, uši píchl, nadal mi že má angínu a já to nepoznala (byl bez teplot a v 18 měsících mi těžko sdělí, že ho bolí v krku). Dostali jsem antibiotika a šli jsme domů. Za 14 dní se to bohužel opakovalo - opět v noci bolest uší. A taky nás bohužel čekal stejný otrávený pan asistent. Opět nás nechal čekat přes hodinu. Pak jsem mu nabízela nález z minula - aby třeba věděl, jaký antibiotika ale odsekl mi, že to má přeci v počítači. Tak jsem sklopila uši. Opět následovalo píchnutí uší a antibiotika. Druhý den jsme šli na kontrolu na naše ORL a pan doktor se dost divil. Uši prý nebolo potřeba vůbec píchat, protože šlo jen o vpáčení bubínku z rýmy a navíc po dotazu, zda syn nemá průjem - což jsem potvrdila - mi sdělil, že pan asistent se nám pravděpodobně snaží otrávit syna, protože nasadit ta stejná antibiotika během 14 dní k ničemu jinému nepovedou. Změnil tedy léky a poradil mi, že příště až budou bolet uši, máme kapnout slivovici do uší, pořádně prokapat nos, dát něco na bolest a přežít to do rána než absolvovat znova "smrtící" léčbu specializovaného lékaře.
 Iva 
  • 

Re: Tak tohle znám :-(( 

(26.4.2006 22:26:30)
Na úvod musím zdůraznit,že si lékařů i sestřiček velmi vážím a obdivuji je za to co musí znát a jak rychle kolikrát musí reagovat na stav pacienta.Vzhledem k tomu,že je nás doma pět máme zážitků dost.Začnu u sebe.Byla jsem na vyšetření,kde se zjišťuje průchodnost cév a to tak,že se v tříslech udělá malý řez a vede se tudy sonda.Lékař vypsal do průvodky pravou nohu místo levé.A protože se před zákrokem podávají nějaké léky bylo mě úplně jedno ,která noha je pravá a která levá.Ale aspoň byl pan doktor slušný a přišel se omluvit.Nějaký rok na to měla dcera úraz na kole.V nemocnici rtg.diagnóza naštíplá čéška.Dostala sádrovou dlahu od zadku až po kotník.Za týden na kontrole při rtg.nám řekli,že tam nic není,že je možné,že byl špatný snímek a mohlo se to tak jevit a máme jít domů.Další perlička byla ,když měl syn úraz na horách na bobech.V nemocnici na rtg.nebylo nic ,tak nás poslal pan doktor domů,že se máme hlásit v místě bydliště za týden na kontrolu.Synovi bylo asi 10let a pořád ho v zádech dost bolelo a nemohl se zhýbnout,ale do školy chodil.Vždyť se říká,že naraženina bolí víc než zlomenina.Jaký byl náš údiv,když jsmem našla ve schránce koresp.lístek ,že se máme dostavit okamžitě do nemocnice na kontrolu.A ejhle naštípnutý obratel a posunutá ploténka.....Tolik o lékařích.A sestřičky jsou milé,ale taky ty co ,když je naštvete,tak i z odběru a obyčejné injekce dokáží udělat peklo.Stačí to vzít z ledničky nebo to rychle píchnout,že???????????
 Raketka 


sádra - pohotovost 

(26.4.2006 8:49:57)
Ahoj Pavlíno,
naprosto Tě chápu. Loni jsem zažila něco podobného sama se sebou.
Ani nebudu psát, co se stalo a jak se to stalo - výsledek byl takový, že mi doktor na pohotovosti zasádroval celou pravou nohu (od zadku až po patu) na 6 týdnů. Ptala jsem se ho, zda neexistuje nějaké jiné řešení, abych nemusela na noze tak dlouho tahat tolik kilo sádry - třeba nějaká ortéza nebo odlehčená sádra - tak řekle rezolutně NE.
Když jsem šla za 3 dny na kontrolu k jinému doktoru než na pohotovosti, tak mi sám nabídl odlehčenou "umělohmotnou sádru" za příplatek 1.300,- Kč a zhodnotil, že 6 týdnů je zbytečně moc a bohatě postačí týdny tři.
(už teď jsem nechápala, proč mi Dr. na pohotovosti řekl něco jiného a v můj neprospěch).
Rozmýšlela jsem se, zda mi těch třináct stovek stojí za ten nepatrně větší komfort na následující 3 týdny.
Rozhodla jsem se, že ano - a nelituji. Pan doktor mi sundal těžkou klasickou sádru, chvíli zíral a pak tiše řekl, že teda neví, co na té pohotovosti vyvádějí, že sádrují lidi na 6 týdnů, když není třeba sádrovat VŮBEC!!!

No asi byl pan doktor na pohotovosti trochu škodolibý, že mi chtěl takto znepříjemnit a stížit konec prázdnin, poslední horké dny a i docházku do zaměstnání.
A asi nemusím říkat, jak dlouho pak trvá obnovit funkci ochablé, šest týdnů zasádrované, nohy :(:(:

Dodnes jsem ráda, že mi nebylo líto těch třinácti stovek (které jsem nakonec neplatila vůbec) a že jsem narazila na rozumného doktora :)
 Lenka 
  • 

Doktoři 

(26.4.2006 9:31:13)
Já mám historek s doktory několik a nemá snad ani cenu je tady všechny vypisovat. Je fakt, že ty špatné si člověk prostě pamatuje. Ať je to vyřčená diagnoza Hypochondr ze které jiný pan doktor vykoukal endometriozu a hned operoval, nebo diagnoza - mentálně i fyzicky opožděné dítě, které ovšem je samozřejmě úplně v pohodě nebo - vrchol všeho, když jsem v osmém měsíci těhotenství měla dopravní nehodu a doktor v pavilonu péče o matku a dítě mě přivítal slovy: ženská pitomá gravidní, máte sedět doma a ne lézt za volant. No prostě hrůza. Je mi to líto, ale opravdu spousta lékařů i sester se zjevně chovají podobně, jako protivné prodavačky v obchodech. Je to všechno o lidech, a kdo nemá lidi rád, neměl by dělat takovéhle povolání. Naštěstí se mi postupem let podařilo vybrat si lékaře podle mého vkusu. Ochotné, vstřícné a navíc opravdové odborníky. A že dojíždím na oční 20 km, na gynekologii 17 a k zubaři do sousedního města? No a co. Vím, že se mi dostane nejen skvělé péče, ale že mi sestřička i pan doktor s úsměvem odpovědí na pozdrav a podají ke všemu podrobný výklad. Nejhorší totiž je, když dokotoři málo povědí. Jistě by se pacienti i zeptali, ale jak se mám zeptat, když nevím na co? Např. při rehabilitaci po zranění kolene, stále mi nešlo ohýbat. Sestra: "No nakonec mi tady řeknete jako ten pán minulej tejden, že se sprchujete teplou vodou." Jistě že jsem se myla teplou vodou, nikdo mi totiž neřekl, že mám koleno mýt pouze ve studené, aby svaly netuhly.... Ale to mě teda fakt nenapadlo...
Tak či tak, přeji co nejméně návštěv v ordinacích.

Lenka
 Lenka 
  • 

Doktoři 

(26.4.2006 9:31:30)
Já mám historek s doktory několik a nemá snad ani cenu je tady všechny vypisovat. Je fakt, že ty špatné si člověk prostě pamatuje. Ať je to vyřčená diagnoza Hypochondr ze které jiný pan doktor vykoukal endometriozu a hned operoval, nebo diagnoza - mentálně i fyzicky opožděné dítě, které ovšem je samozřejmě úplně v pohodě nebo - vrchol všeho, když jsem v osmém měsíci těhotenství měla dopravní nehodu a doktor v pavilonu péče o matku a dítě mě přivítal slovy: ženská pitomá gravidní, máte sedět doma a ne lézt za volant. No prostě hrůza. Je mi to líto, ale opravdu spousta lékařů i sester se zjevně chovají podobně, jako protivné prodavačky v obchodech. Je to všechno o lidech, a kdo nemá lidi rád, neměl by dělat takovéhle povolání. Naštěstí se mi postupem let podařilo vybrat si lékaře podle mého vkusu. Ochotné, vstřícné a navíc opravdové odborníky. A že dojíždím na oční 20 km, na gynekologii 17 a k zubaři do sousedního města? No a co. Vím, že se mi dostane nejen skvělé péče, ale že mi sestřička i pan doktor s úsměvem odpovědí na pozdrav a podají ke všemu podrobný výklad. Nejhorší totiž je, když dokotoři málo povědí. Jistě by se pacienti i zeptali, ale jak se mám zeptat, když nevím na co? Např. při rehabilitaci po zranění kolene, stále mi nešlo ohýbat. Sestra: "No nakonec mi tady řeknete jako ten pán minulej tejden, že se sprchujete teplou vodou." Jistě že jsem se myla teplou vodou, nikdo mi totiž neřekl, že mám koleno mýt pouze ve studené, aby svaly netuhly.... Ale to mě teda fakt nenapadlo...
Tak či tak, přeji co nejméně návštěv v ordinacích.

Lenka
 Vladan 


Re: sádra - pohotovost 

(26.4.2006 10:45:15)
Tak se sádrou mám taky pěkné zkušenosti. Já bohužel to štěstí neměl, že by mi byla nabídnuta nějaká alternativa - a tak jsem si tři měsíce s tou sádrou od zadku až k patě poctivě odbelhal. Fakt, že se mi od dolní hrany sádry do krve rozedral kotník byl tím nejpříjemnějším, co se za tu dobu stalo. Po třech měsících byla noha samozřejmě atrofovaná a nikdy se už nedostala do původní formy (navzdory pravidelnému cvičení).
Kdo má rád čekání, doporučuju ortopedické ordinace. Být objednán na devátou a zavolán v jednu...to nebylo vůbec nic zvláštního. Nevím, podle čeho to pání doktoři počítají, ale jestliže si vyčlení na kažého pacienta pět minut a ten v ordinaci stráví půl hodiny, pak se to naskládá....
S přístupem doktorů na pohotovosti - je to asi člověk od člověka. Některý doktor je nepříjemný pořád (jeden "saďourek) mi při tahání stehů ten poslední nerozstříhl - prý "Ať si to kluk pamatuje) a některý je milý i když ho vzbudíte o půlnoci.
Takže - lékaře si vybírat. Ruka trhu by měla ty neurvalce nechat zbankrotovat.
 alzběta, 1synek, 1 dcerka 
  • 

Re: Re: sádra - pohotovost 

(26.4.2006 18:18:02)
Tak to o tom čekání na ortopediích, to se teda povedlo. Chodíme na ortopedii do dětské nemocnice v Brně se synem a dcerou už 4 roky na pravidelné kontroly. Na chování personálu si nemůžu stěžovat, paní doktorka je vlídná, ale NIKDY jsme nečekali kratší dobu než je hodina a půl, asi dvakrát to bylo přes 2 hodiny. Dospělí to zvládne, ale umíte si představit, co to dělá s tříletým děckem. Podotýkám, že jsme vždy objednaní.
Alžběta
 Marketa 
  • 

Re: Re: sádra - pohotovost 

(28.4.2006 6:39:42)
Ruka trhu (az bude fungovat) s tema neurvalcema zcela jiste zatoci :o).
 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

Re: Re: Re: sádra - pohotovost 

(1.5.2006 12:53:23)
jestli pan ministr Rath prosadí svoje, tak bude zdravotnictví státní a v prčicích, ruka trhu nebude
 Petra 
  • 

sestry 

(26.4.2006 9:33:05)
Podobné věci zažívám při každé návštěvě gynekologie. Jsem těhotná a ze začátku jsem měla tendence se sestry ptát na věci, které se se mnou děly a kterým jsem nerozumněla. Pokaždé mě ale začala urážet před celou čekárnou (dveře do sesterny jsem NIKDY nezažila zavřené), že se moc pozoruju, že moc čtu a že těhotenství není nemoc. Nic jiného jsem od této sestry za celou dobu těhotenství neslyšela. Každá návštěva v tzv. poradně (směšný název) mě stresuje a chodím tam opravdu nerada. Doktor je v pohodě, ale ta sestra by podle mě na takovém místě vůbec neměla být. Když se mi v prvním trimestru udělalo v sesterně špatně, tak mi místo citlivého přístupu akorát řekla, že na mě po čtyřiceti letech praxe vidí, že to dítě vlastně vůbec nechci ! Přitom sama byla u toho, když jsem s lékařem domlouvala umělé oplodnění, protože vysněné miminko stále nepřicházelo...... atd. atd. Dalo by se toho napsat spousta .... jen mě štve jaký majlant platím na zdravotní pojištění a ta péče ! Hrůza !
 Jana 
  • 

Bolest v podbřišku 

(26.4.2006 10:00:52)
Nějaký čas mě dost bolelo v podbřišku a to tak, že jsem se skoro nemohla narovnat. Dost často jsem trpěla i výtoky, které byly následně léčeny a protože, jsme plánovali brzy děti, tak jsem nechtěla nic podcenit a zašla jsem na gynekologii, kde mou doktorku zrovna zastupovala jiná. Ta mě ani nevzala do ordinace a jen mezi dveřmi na mě:Co potřebujete?A já na to:"Mám silné bolesti až křeče v podbřišku". A ona na to:"No každého z nás někdy bolí břicho, to kdybych měla běhat s každým píchnutím k doktorovi!"!Tak tohle mi prosím, řekne doktorka na gynekologii.
 Alena 
  • 

Re: Bolest v podbřišku 

(26.4.2006 15:00:58)
Já se taky mezi dveřmi ordinace dozvěděla od zástupce primáře, že "to mě bolet NEMŮŽE!".
Tři dny po operaci na gyn.-por....tak jsem jela jinam a tradá rovnou na sál.

Taky jsem se párkrát "vyléčila" seděním v čekárně. V nemocnici pod kterou spadáme čekáme běžně hodinu až dvě na ošetření (větš. šití-manžel je nadšený cyklista). Došlo to dokonce tak daleko, že při výběru stavebního pozemku upředňostňujeme okolní vesnice, které spadají pod jiné nemocnice.
 ituka 18tt 


Re: gynekologie 

(26.4.2006 12:22:05)
Se svým gynekologem jsem byla spokojená, dokud jsem neotěhotněla, těhotenství nebylo plánované, takže jsem v prvních týdnech stihla absolovat rentgen zubů, kožní operaci a přeléčení léky, můj gynekolog si s těmito informacemi nevěděl rady, ale neposlal mě na žádné jiné vyšetření, nic mi neporadil, takže jsem se na doporučení kamarádek a známých přehlásila k zaručeně skvělému gynekologovi, který se mnou na první prohlídce nemluvil vůbec, sdělil mi jen, že na UTZ nepotřebije mého manžela, který zatím bezradně čekal v čekárně a celá prohlídka vyvrcholila prohlášením, že mi fotku z UTZ neudělá, protože co bych dělala s fotkou, když bude dítě postižené a v slzách mě odeslal domů, následně jsem se od kamarádek dozvěděla, že se k nim chová podobně, nechápu, jak mi ho mohly doporučit. Vzhledem k tomu, že jsem se nově přihlásila, musím k tomuto doktorovi chodit další 3 měsíce. Apeluji na Vás, kteří doporučujete, i kteří si necháte radit lékaře, neberte změnu lékaře na lehkou váhu, čeká mě ještě polovina těhotenství a každá návštěva gynekologa je pro mě stres.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Re: gynekologie 

(26.4.2006 13:28:05)
Já jsem gynekologa při prvním těhotenství brala jako nutné zlo. I když je to určitě odborník, rozhodně netuší nic o psychologii. A tak jsem na druhé těhotenství vyměnila doktora, dojíždím 30 km a jsem ráda, že mě k tomu manžel přemluvil. Mně se to totiž zdálo daleko. Tenkrát jsem uvažovala o tom, že kdybych musela do nemocnice, byl by tam ten doktor stejně, tak bych si nepomohla. Protože na své pacienty je protivný a na cizí ještě víc. A jaký by byl na zběha, si ani neumím představit. Druhé těhotenství jsem nikdy neměla vysoký tlak, před kontrolou průjem a přístup chválím i teď, kdy už tam jezdím jen občas.
Stejně tak jsme vyměnili ortopeda pro syna. Rodila jsem ve Zlíně, tak jsme tam k ortopedovi připadli, ale po půl roce, kdy každá kontrola probíhala jinak, doktor tvrdil, že na kloubech bude poznat napořád, že byly vykloubené a že on vlastně neví, v jakém jsou stavu, jsme začali jezdit do Brna. Místo 30 km do zlína je to 60 do Brna. Ale máme klid. Se zubama nás poslala naše zubařka do Brna, že si sama neví rady, tam chtěla doktorka zuby nechat půl roku tak a pak všechny vytrhat, když se mi to nelíbilo, doporučila Ibalgin proti bolesti a že až prořve malý pár nocí a opuchne, že přijdem. Nepřišli jsme. Našli jsme odborníka v Olomouci. Je to zase 60 km. Zuby léčí, trhání není vůbec potřeba a má k malýmu hezký přístup a ke mně taky. Ibalgin jsme nekoupili, není potřeba.
Doufám, že si i nadále budu moct doktora vybrat. Klidně budu dojíždět mimo okres, stejně to dělám.
Mimochodem, malý má klouzavý varlátka, jsou mu 3 roky. Nemáte někdo zkušenost kde se s tím co dělá? mám papír od dětské doktorky na urologii, ale nevím, kterou nemocnici vybrat. Kroměříž, Zlín, Brno, Olomouc, to je jedno, hlavně ať nemusím mít strach. Děkuji Veronika
 Blanča 


Re: Re: Re: gynekologie 

(27.4.2006 9:06:33)
já jsem několik dní po porodu začala mít neskutečné jakoby porodní bolesti. Přicházely , zesilovaly a zase odcházely. Dozvěděla jsem se, že se mi stahuje děloha a je to normální. Zatínala jsem zuby 14 dní. Pak jsme si dovolili jet na pohotovost. teď mě seřvete, že jsem ten pacient, který chodí na pohotovost s tak neakutní věcí. ale neviděla jsem jiné řešení. Doma pětileté dítě a 14ti denní miminko. Manžel se vrací z práce po osmé hodině. V našem malém městě zádný gynekolog není.No jeli jsme, dozvěděla jsem se, že mi nic není, ale mám přijít zítra na ultrazvuk. Manžel si vzal dovolenou (i když nemohl) a jeli jsme, čekali jsme s miminkem přes 2hodiny. sestřička brala pacienty z chodby (asi známé). Manžel se rozčílil a když sestra vyšla do čekárny řekl jí co si o tom myslí. Hned jsem šla do ordinace. Za plentou jsem slyšela jak se doktorka sestry ptá "to je paní od toho nervózního tatínka?" ano to jsem já řekla jsem. Po utz vyšetření jsem se opět dozvěděla, že jsem zdravá a jeli jsme domů. Dalších 14 dní příšerných bolestí (opravdu jsem prvně v životě myslela, že umírám) v noci jsem z bolestí a nevyspání blouznila. poté co jsem v kuchyni upadla v bolestech mě manžel odvezl i přes mé protesty na pohotovost-opět. Diagnóza silný zánět dělohy. ¨
A od té doby mám na lékaře jasný pohled. Každý milý a zodpovědný doktor je pro mě nečekanou bílou vránou.
 Kičína, Sona Richard Hanka 


Re: Re: Re: Re: gynekologie 

(27.4.2006 12:27:26)
tak přesně tohle se mi stalo taky, ale já jsem nejela na pohotovost, ale rovnou na ženské, kde jsem rodila. Na druhý pokus se ten zánět taky zjistil a začal léčit. Můžu potvrdit, že kam se hrabou porodní bolesti na bolesti při zánětu dělohy.
 Karmelka 


Re: Re: Re: Re: Re: gynekologie 

(27.4.2006 13:24:21)
tak já jsem ted také těhotná a na začátku 4měsíce,jsem na naléhání manžela vyměnila svého gynekologa.
colou dobu to nějak šlo,ale když jsem otěhotněla poprvé,tak mi jen řekl,přijdte za měsíc.jenže jsem tam šla už po 14dnech-potratila jsem.
ted při druhém těhu,jsem od začátku měla bolesti v podbříšku-vždy se mě jen zeptal-"nějaké potíže"a když jsem mu je řekla-tak mi odpověděl"a co by jste jako chtěla,když jste těhotná"-tak proč se vůbec ptal,když mi pak ani neřekl-jestli to je dobrý nebo ne.nervozní jsem byla až na půdu,vždy když jsem tam měla jít-arogantnějšího dr jsem ještě neviděla.
ted chodím k dr.sice až na druhou stranu města-ale je zlatá-vždy milá,vše vysvětlí,nikdy mě neodbyla i když je nastydlá,nebo je vidět,že jí není zrovna do zpěvu-a proto si jí mooooc vážím.
 tulippan 


take zazitek 

(28.4.2006 13:51:25)
souhlasim s tim,ze neni dokto jako doktor,nam se pred dvema lety stalo to,ze dcera zacala mit v patekvecer vysokou horecku 41 stupnu,bohuzel pohotovst u nas je jen do osmi,tak jsme proste museli noc prezit,rano uz mela hrozny kasel,skoro se dusila,hraozne ji i kaslani bolelo,tak se manzel vypravil hned rano na pohotovost,byla to sobota,doktorka zrejme nebyla rada,ze tam hned rano jsou,nicmene po vysetreni,rekla,ze je to bezne nachlazeni.Kdyz prijela domu s timto prohlasenim,tak ackoliv nemame lekarske vzdelani se nam to zdalo opravdu divne.Proto jsme se rozhodli pro vysetreni jeste jinde,bylo to sicve v jinem meste,ale ochotna lekarka,ktera malou okamzite poslala do nemocnice se zapalem plic.Tak si tedy mysli,ze bezne nachlazeni poznam,a radeji nechci domyslet,co by se stalo,kdyby jsme prisli na kontolu po tydnu,jak nam bylo puvodne receno.Jeste nutno dodat,ze dcera byla v nemocnici s tatinkem,ale musela tam byt 14 dni.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: sestry 

(4.5.2006 19:44:44)
nenech si to líbit a stěžuj si u doktora!
 Vlastivila, 3 zlobidla 


je to o lidech 

(26.4.2006 9:55:34)
Souhlasím, je to jen o licech. Když má doktor den blbec, neměl by si ho vylévat na vystresovaných pacientech ev. jejich doprovodu. Já bych se asi taky neudržela .... přeji pevné nervy :-)
 Ee 
  • 

Moje zkušenosti... 

(26.4.2006 9:56:37)
... s doktory (= lékaři) jsou většinou strašné, především pak s těmi na pohotovosti. Samozřejmě je nelze "házet všechny do jednoho pytle" - znám několik opravdu výborných odborníků, ke kterým jsem ochotna dojíždět i přesto, že už jsem se několikrát přestěhovala a mám to k nim stále dál. Ale (nejen) mých několik hororových zkušeností (které se výrazně podobají těm výše popsaným) mne utvrdilo v přesvědčení, že chodím pouzek těm lékařům, které znám a vím, co od nich mohu čekat a na pohotovost bych šla pouze v případě akutního ohrožení života. (A to opravdu nejsem typ, co běhá po doktorech s každou chřipkou.)
A ještě jedna osvědčená rada: Představujte se u lékaře s plnými tituly. Nikdo si na ně nepotrpí víc, než právě tato speciální kasta - zabírá to na 100%... Bohužel. Ale opět dodávám, že to naštěstí neplatí všude. Je to zase jen o lidech.
 Lenka 
  • 

Re: Moje zkušenosti... 

(26.4.2006 10:52:35)
Bohužel musím potvrdit, že od té doby, co mám na průkazce pojištěnce i titul,chovají se ke mě lékaři úplně jinak. Naštěstí s nimi zase nemám tolik co do činění.
 Dana 
  • 

Re: Moje zkušenosti... 

(26.4.2006 13:22:26)
Právě to by mě strašně zajímalo, z jakého důvodu si na ně potrpí. Nevím jestli lidé bez titulu jsou méněcenní Minule mě sestra v čekárně nadala, že jsem jí nenahlásila titul, tak jsem jí řekla, jestli mě to s titulem bude míň bolet. Titul nepoužívám pokud nejde o obor profese a nebudu na tom nic měnit.
 Ee 
  • 

Re: Re: Moje zkušenosti... 

(26.4.2006 14:54:26)
Proč si lékaři na tituly potrpí? Nemám zdání. Mám někdy pocit, že na to mají na škole nějakou speciální přednášku, na kterou ti normálnější nechodili... Mám tuto zkušenost nejen jako pacient. Naštěstí to neplatí o každém lékaři, obvykle jen o těch, co za moc nestojí. :-)
 Jana,Janinka 3roky 


tituly 

(26.4.2006 14:20:19)
Bohužel musím potvrdit, že když uvedu tituly, tak je jednání lékařů lepší, než když se představím pouze jménem. Je to smutné, ale je to tak...
 Mgrphdrmudrdoc 
  • 

Re: tituly 

(26.4.2006 20:57:50)
No to je skvele, ze mate titul, ale na Rodine to nikoho nezajima. Pokud jste na to chtely upozornit, tak jste na spatnem miste.
 Martina, Dita 8m 
  • 

Re: Re: tituly 

(26.4.2006 21:44:15)
Ale prosím vás, pisatelky příspěvků nikoho nechtěly upozorňovat na SVUJ titul, ale na to že přístup lékařů se dramaticky změní pokud jste / nejste ing, phd a kdovíco ještě.
Kamarádka rodila v Turnovské porodnici, a když jí v poslední fázi doktor přikázal "paní inženýrko tlačte", prý se přes bolest musela skoro smát a pochopitelně tlačit nemohla ..... no já titul nemám, na úplatky taky ne, tak jsem tam nejela (primář si říká o "dary" - pochopitelně předem).

No a pohotovost - např. v Liberci (je to tedy už asi 5 let) jsme byli o víkendu, kdy si při lyžování manžel vyhodil koleno. No vyhodili nás i z pohotovosti, protože měl pojišťovnu Škoda - že máme jet do Boleslavi (v Liberci jsme bydleli). Navíc tam měli orto v prvním patře bez výtahu (zato oční bylo v přízemí). Jak už jste tu psaly o záchvatech dušnosti, jednou se mi to stalo (poprvé - byla jsem pochopitelně vykulená, nevěděla jsem z čeho to je), manžel se už na mě nemohl dívat a vzal mě na pohotovost, a paní doktorka (po čekání cca hodinu v prázdné čekárně) mě sjela pohledem, bez řečí mi píchla injekci do zadku a když jsem se ptala co to bylo, řekla že vitamín C, ale prý bych byla hysterická kdybych nic nedostala .... chápete to?
 Renata 
  • 

Re: Re: Re: tituly 

(27.4.2006 7:29:25)
Jo chápu... máš mít takovou pojišťovnu, která má lepší pokrytí a placebo efekt funguje... nejsem zdravotník :-))
 Ee 
  • 

Re: Re: tituly 

(27.4.2006 0:08:28)
No jasně. To víš, my co mame nějaké tituly, to potřebujeme neustále někde ventilovat a zdůrazňovat. Ani nevíš, co to dá práce stočit téma hovoru právě na ně... A to uspokojení, když člověk může někomu dát vizitku! Lepší než sex! Fakt! A teď, co jsme přišli na tu fintu s doktorama - to je teprve něco!
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

S tituly je legrace 

(28.4.2006 12:20:21)
Mám tchána inženýra - jediný vysokoškolák z 12 sourozenců, je mu už přes sedmdesát. Moc špatně spolu vycházíme, jako jediná žena v rodině se od něj nenechám buzerovat a urážet, takže často dochází ke konfliktům. Úplně mě dostal, když při jedné výměně názorů povídá: "Tak bychom se snad mohli dohodnout, když oba máme titul, ne?"

Jiný příběh - konflikt se sousedem, taky pán okolo sedmdesáti. Debata se vystupňovala tak daleko, že mi začal předhazovat, že jsem arogantní, vztahovačná, povýšená atd. (stejná historka jako s dědečkem, nestrpěla jsem jeho buzerace). A překvapivě přišlo: "Čekal bych, že se dohodneme snáze, když máme oba vysokou školu." Ale přišlo ještě něco lepšího. Řekl mi: " Já vám budu demonstrovat, jak jste povýšená. Já vás oslovuji paní inženýrko, vy mě pane Nováku." Můj komentář, že mi klidně může říkat Markéto, že si na titul nepotrpím, a že mi na oslovování příjmením nepřijde nic strašného, vyšel naprázdno.

 lucinda21 
  • 

Re: Moje zkušenosti... 

(2.5.2006 10:02:33)
Milí přátelé, přidám také něco ze svých zkušeností z pohotovosti.
Na pohotovost jsem se jednou dostala před 5 lety, bylo opravdu zle a mojí chybou bylo, že jsem se nejprve snažila /a doufala/ vyléčit neúspěšně. Vzhledem k tomu, že jsem jinak bez potíží a k lékaři jsem se dostala jen kvůli potvrzení nebo očkování, byla jsem nemocí opravdu zaskočena a netušila jsem, že z pátku odpoledne do pátlu večera se přitíží natolik, že začnu vyhledávat pohotovost.
Když jsem se tedy dostavila na pohotovost /asi v 20h/, kde bylo úplně prázdno, setkala jsem se s lékařem, na kterého nikdy nezapomenu... při vyšetření na mě křičel a když mi předepsal penicilin, vzpomněla jsem si a řekla mu, že na tento lék jsem alergická. Vyhodil mě z ordinace.
Po 4 letech jsem tohoto lékaře náhodou potkala na ulici, poblíž pohotovosti v jiné části Prahy, kde nyní bydlím. Srdeční tep se mi zdvojnásobil a já se vyděsila. Pokud by mé děti potřebovali někdy pohotovost, a já se opět s tímto lékařem setkám v ordinaci, otočím se a vyhledám lékařskou pomoc jinde.
Zajímalo by mě ale, kde si můžeme stěžovat na sprosté chování lékařů. Samozřejmě uznávám, že pacienti jsou také nepříjemní, ale sebe řadím spíš mezi stydlivce, nechci obtěžovat když mám "subjektivní" potíže.
Jiná zkušenost je ze zubní ordinace, po lékařském zákroku /ukončeném/ mě bolela asi půl roku celá polovina čelisti a nemohla jsem na této straně kousat. Když jsem si "stěžovala" své zubařce, ptala se mě, zda-li chci bolestí vyskočit z okna. Řekla jsem že ne, tudíž mi řekla že to není nic vážného a že se zubem nebude dělat nic. Poté jsem odcestovala do Francie, kde jsem se po 3 měsících šla k jinému zubaři zeptat, zda-li je to normální, mít stále tu bolest v čelisti a že stále nemohu kousat a omlouvala jsem se, že jsem pacient který je "přecitlivělý". Paní doktorka udělala rentgen, velmi dlouho se divila, že takové praktiky neviděla nikde na světě, ani v Rumunsku ani v Indii, a snažila se zub zachránit...bylo pozdě bohužel, ale alespoň nyní místo něj mám protézu a čelist mě nebolí.







 Hana 
  • 

Slyšela jsem... 

(26.4.2006 11:21:21)
Milá Pavlíno,
pokud se jedná o dětskou nemocnici v Černých polích, tak ta je poměrně příšerným přístupem pověstná. Pracuje tam i moje kamarádka, dříve milá a hodňoučká dívka, ale když ji vidím v práci, připadá mi, že úplně přejímá jejich nerudné manýry. Jestli by jinak mezi nimi nepřežila? Kdo ví... A to se tato nemocnici honosí na svých stránkách tím, jak dodržuje chartu práv dětí v nemocnici!
 cukfuk,karolínka 20.11.04 


Re: Slyšela jsem... 

(26.4.2006 12:46:11)
tak to fakt nemůžu souhlasit, že DN je svým neg. přístupem proslulá. byli jsme tam na několika odděleních - novorozenecké, kardiologie, oční, rehabilitace, neurochirugie, ultrazvuky. naštěstí všechno jen kontroly, i když se může zdát, že jsme invalidní :) a jedině na neurochirugii jsme měli problémy. ale to je na dlouho. takže z našeho pohledu, žádný problém. naopak - skvělý přístup, všechno mi vysvětlí, popíšou, na nic nespěchají, na dítě nenaléhají, ale snaží se o hračkami a citlivě dítě přimět k tomu k čemu potřebují. i když to samozřejmě někdy nejde.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Slyšela jsem... 

(26.4.2006 20:41:46)
Já mám z "dětského" z této nemocnice dvě zkušenosti "na vlastní kůži", pokaždé jsem byla přibližně týden hospitalizovaná (plánované operace), jednou na interně, podruhé na ORL. Jsou to snad nejhorší zážitky, které mám. Zásluhou některých lékařů a sester. Ještě dnes se mi při vzpomínce na to ponížení a bezmoc zvedá žaludek.
 Hanka 
  • 

dětská nemocnice v Brně 

(26.4.2006 13:16:53)
Já mám bohužel stejně špatnou zkušenost s pohotovostí v této nemocnici.Přijeli jsme tam v noci s dcerou (skoro dva roky),která měla od rána teplotu,ale večer už se vyšplhala na 40stupňů a nechtěla klesat.Lékařka i sestra byly velice nepříjemné,něco jako proč otravujeme v noci.Nejvíc mě ale zarazila změna chování po zjištění,že jsem zdravotní sestra.Úplně otočily a najednou byly hrozně milé,což si myslím,že není úplně v pořádku.Měly by se chovat ke všem stejně=slušně.
 Hanka, 3 děti 
  • 

taky jeden zážitek  

(26.4.2006 13:44:24)
Nedá mi to, abych nepřidala také svůj zážitek s doktorama. Dodávám, že sama jsem doktorka. Stalo se před dvěma lety. Má dcera, tenkrát 10-letá se vrátila v neděli odpoledne z nějakého lyžařského kursu. Stěžovala si, že už ji 2 dny bolí ucho, ale dá se to vydržet, dokonce s tím i lyžovala. „Zkušeně“ jsem prozkoumala oblast onoho bolavého ucha a podle bolestivých reakcí jsem usoudila, že by se mohlo jednat o zánět středního ucha. Pro její věk sice už ne zcela typická choroba, ale může se stát. Navíc jsem měla nepříjemný pocit, že boltec onoho ucha mírně odstává proti druhému, což, jak jsem si ještě pamatovala ze studia medicíny, bývá příznakem pokročilé mastoiditidy (=komplikace zánětu středního ucha, když se zánět rozšíří do okolní kosti).
Plna obav jsem tedy pospíchala s dcerou ještě téhož dne na ORL pohotovost. Sloužící lékařce jsem sdělila své poznatky, zmínila jsem se rovněž o možnosti mastoiditidy a odstávajícím uchu. Lékařka mě sjela významným pohledem, jako že co já o tom můžu vědět. Zběžně nahlédla do obou zvukovodů a do krku, a sdělila, že se jedná o vpáčený bubínek při rýmě, doporučila kapky do nosu a kontrolu za týden „v rajonu“. Odešla jsem tedy celkem klidná, mé obavy z život ohrožujícího zánětu se nepotvrdily.
Prokapávali jsme poctivě nos Nasivinem, ovšem bolest ucha neustupovala, spíše naopak. Druhý den ráno, než jsem odcházela do práce, jsem zjistila, že dcera celou noc bolestí nemohla spát. Manžel proto šel s dcerou hned ráno na ORL opět, tentokrát k jiné lékařce „v rajonu“. Výsledek druhého ORL vyšetření byl v podstatě stejný s tím, že lékařka předepsala navíc antibiotika, ale zánět středního ucha to není, ten prý přece mívají děti v předškolním věku.
Když jsem se odpoledne vrátila domů, našla jsem dceru ve zbědovaném stavu, bolestí nevěděla co dělat, se slzama v očích prosila, jestli si může vzít ještě 1 tabletku Ibalginu. Naložila jsem dceru do auta a jela ke známé dětské lékařce, která měla právě službu v blízké nemocnici. Odebrala jí krev a celkově vyšetřila. Obě jsme byly poněkud bezradné, o co by se tedy mohlo jednat, když podle 2 ORL odbornic se o zánět středního ucha nejedná. Napadlo ji, že by mohla mít zánět čelistního koubu a odeslala nás na stomatologii. Zubař po provedeném vyšetření sdělil, že čelistní kloub je v pořádku, ale že má pravděpodobně příušnice a musí to vyležet. Toto se mi poněkud nezdálo, protože proti příušnicím je naočkovaná. Očkování prý není úplně spolehlivé (v tomto měl ovšem pravdu). I přes tuto „konečnou“ diagnózu jsem se odvážila přece jen ještě jednou obtěžovat sloužícího ORL lékaře o patro níže, kterým byl shodou okolností sám primář. Celou anabázi jsem mu (už pokolikáté toho dne) vylíčila a dovolila jsem si zmínit se ještě jednou i o svém podezření na mastoiditidu. V tom okamžiku události dostaly spád. Primář koukl do ucha, za ucho a hned mu bylo vše jasné. Samozřejmě že to je mastoiditida, musí hned na operaci. Bolavé ucho propíchl, z něj se vyvalilo množství hustého žlutozeleného hnisu. Po tomto úkonu bolest poněkud polevila, ale hned druhý den se dcera podrobila docela komplikované operaci. Primář mi potom sdělil, že jsme přišli „na poslední chvíli“ , že chudák děcko, muselo trpět jako pes, mastoiditidu takového rozsahu už prý dlouho neviděl a jaktože jsme prý nepřišli dřív. Kost byla vyhnisaná až k tvrdé pleně mozkové a stačilo hodně málo, aby se hnis provalil do mozku. V nemocnici si pobyla měsíc, nejdříve JIP, potom standardní oddělení, infúze ohromných dávek antibiotik zlikvidovaly zbytky infekce, jizva za uchem není vidět, takže nakonec vše skončilo happy endem. Dokonce i sluch se po několika měsících upravil téměř k normálu.
Nechci ovšem domýšlet, co by se mohlo stát, kdybych „odborníkům“ důvěřovala na 100%.
A ještě maličkost – pár dnů po propuštění z nemocnice dělala přijímačky na 8-leté gymnázium, nedělali jsme si moc velké naděje vzhledem k dlouhé nemoci, ale přesto se to podařilo – byla 11. z 90!
 Kopretin@ 


Pro Hanku 

(26.4.2006 15:09:43)
Hanko jsem v šoku z vašeho vyprávění. Zánět středního ucha a mohlo by mít takové následky!!! Já jsem měla jako dítě mnoho zánětů a poslední ve 20letech,tak to není jen věc dětí a je to fakt bolestivé.
A dcerce GRATULUJI k přijetí! Je to šikulka. Třeba jednou bude primářka na ušním :-))
 Laura 
  • 

Re: taky jeden zážitek +1 

(27.4.2006 0:05:35)
Chtěla bych se připojit se zážitkem na ORL.Když malá měla necelé tři roky tak jsme se poprvé s ORL pohotovost setkali.Měla neustále rýmu a horečky měla antibiotika a ty nezabrala a k tomu zánět ucha.To jsem ještě nevěděla.Na pohotovosti před námi 2 lidi tak si říkám to tu dlouho nebudeme.A bum když už měla jít nařadu asi po 1a půl hodině přivezly nějakou starou Němku a řekli že musíme ještě počkat a šli jsme na řadu až po další hodině.Co vám budu povídat malá strašně řvala nechtěla se nechat ani ošetřit a to byla vždy vzorná pacientka.A doktor jen řekl maminkou posaďte se a vy sestro ji pořádně držte.Hrozný.Zvládla to já nemohla ani mluvit ale co byl vrchol toho všeho že napsal naší ORL že je nezvladatelná pacientka.Naše ORL malou zná a jen dodala že toto se jí asi už jenom zdá.

A dodám jeden čerstvější z minulého měsíce.Mé kamošky holčina 8měsíců měla úraz a na hlavičce boule a kamarádce se boule nezdála že je nějaká vodnatá.Šla na pohotovost a tam jí doktorka řekla že má prasklou lebku ať přijde za dva dny na kontrolu.Já byla úplně v šoku.Šla na kontrolu a znovu za dva dny zase kontrola .Jenže malá dostala 40horečky tak jí volala co má teda dělat a po telefonu se jí ptala co s malou je tak jí to řekla a odpověď byla tak přijďte za týden.Strašný šla k jinýmu doktorovi a tam jí uklidnili že má malá k tomu vyrózu a hlavička že bude v pořádku že si jí tam radši nechají.Píši to zkráceně vše dopadlo dobře ale nevim jak vy ale toto mě dostalo do kolen.Naštěstí měla aspoň tu možnost zajít ještě k jinému doktorovi který ji uklidnil.Strašný měsíc.
Já jen doufám že bude líp.
 Helena 
  • 

dotaz 

(27.4.2006 11:51:34)
Ahoj Hani,

prosím tě, informovala jsi nějak ty lékařky, nebo pan primář ? Jsem si téměř jistá, že každá jiná maminka v tvé situaci (po návštěve dvou odborníků z ORL) bez lékařského vzdělání a podezření na m. jako ty, by nešla za třetím a vše by skončilo špatně. Jak se k tomu postavil primář, pokud to byli jeho podřízené.
Také nemám nejlepší zkušenost s naším zdravotnicím, přesněji nechci zevšeobecnovat, mám dobré i špatné. A vždycky mi vadí, že lékaři, kteří špatně diagnostikoli si diagnostiují dál. Většinou ti "největší" odborníci jsou i největší nevychovanci.
Nejsem hnidopich, ale vždyť tenhle jejich přístup může někdy v budoucnu nějaké dítě pěkně odskákat.
 Marketa 
  • 

Re: dotaz 

(28.4.2006 6:51:05)
Tak tohe me zajima taky. Uz proto, ze sama Hanka je doktorka bych chtela vedet jak se cela situace doresila. Doufam, ze to jen tak nevysumelo a ze ta spatna diagnoza mela nejakou dohru.
 Kopretin@ 


sestry 

(26.4.2006 15:13:00)
Já mám několik nedobrých zkušeností,ale nic tak hrozného. Jen zamračené doktory atd. Ale většinou "kápneme" na skvělé,milé doktory,vysvětlují,usmějí se,uklidní a kdo je arogantní a protivný,je sestra.
Omlouvám se všem milým sestrám :-)))
 Romča. 28let 
  • 

Re: sestry 

(28.4.2006 11:44:11)
posílám 100% souhlas. Mám několik zkušeností, kdy jsem se bála k lékaři ne kvůli němu samotnému, ale kvůli arogantní, zlé, hloupé sestře. A bojím se, že bude hůř, protože když se dovídám, ajké jsou požadavky na příjmutí dětí na střední zdravotní školu, a koho tam berou, běhá mi mráz po zádech....
Ale naštěstí mám i dobré zkušenosti s naprosto andělskými sestřičkami. Většinou mám tu zkušenost, že kde je fajn doktor, je i pohodová sestra - holt své k svému....
 Zuzana a Anežka 
  • 

To je můj zážitek 

(26.4.2006 15:18:09)
Se zaujetím jsem si přečetla tento článek i komentáře a nedá mi to nepřidat můj zážitek. Ten můj asi nejhorší je z roku 2000 a dodnes můžu přesně říct, jak vše probíhalo a co mi kdo řekl. jeden den jsem si udělala těhotenský test, druhý jsem ho zopakovala a večer jsem začala krvácet. Šli jsme na pohotovost, kterou jsme měli kousek, hned mi volali sanitku a vezli do Vinohradské nemocnice. Už se sestra na příjmu byla hrozná, já samozřejmě vynervovaná /manžel taky/ a ona spustila, jestli je to tak hrozné, že mě musela vézt sanitka, pak přišel Dr., kterému jsem řekla, že dle testu jsem těhotná, on mě prohlédl, řekl, že to je jen nějaký zánět a abych se oblékla. Nic na utření mi nedali, krvácela jsem hodně, takže krev byla všude. nechali si mě tam, neměla jsem s sebou samozřejmě nic, naštěstí na pokoji byla moc hodná slečna, která mi půjčila svoje kalhotky, abych nemusela být do druhého dne v tom zakrváceném oblečení. Šla jsem požádat sestru o vložku. Dávala mi tu děstnou vatu v síťce, jak kdyby mi dávala nevím co se slovy, že doufá, že mi zítra něco donese někdo. Byl to pátek večer, celý víkend se nic nedělo, cpali do mě antibiotika atd. a až v pondělí vzali krev a zjistili, že těhotná jsem ... No mohla bych psát dál a dál, strávila jsem v tomto zařízení týden a byl to týden hrůzy a už by mě tam nikdo nedostal. Bohužel vše dopadlo špatně, o miminko jsme přišli, stejně jako o další za dva roky (kdy jsem skončila se stejným problémem u Apolináře také v pátek večer, ale hned jednali, v sobotu mi udělali kyretáž a v neděli jsem šla domů), ale teď máme krásnou a zdravou skoro desetiměsíční holčičku. Ale tyhle zážitky si pamatuju dodnes a pamatovat budu. Všem přeju co nejméně návštěv u doktorů a když už to musí být, ať jsou milí - není to bohužel stále pravidlo a já jsem z těch, kteří se neumí moc ozvat a tiše trpí.
 Špendlík 


Teda lidi 

(26.4.2006 16:49:09)
Teda lidi, je to fakt hrůza co tady někteří popisujete. O tom jak můžou doktoři zapůsobit na psychiku pacienta a hlavně rodiče neuváženými poznámkami bych mohla psát celé články.
Když jsem rodila svého druhého syna, tak jsem na příjmu musela samozdřejmě sdělit, že jsem epileptik. Lékař, který mě přijímal se mě druhý den na vizitě po porodu dost neurvale zeptal, jestli vše proběhlo bez záchvatu. Doslova se mě zeptal, jestli jsem se netřepala a neměla pěnu u pusy. Asi mu to přišlo vtipné. Já jsem byla ráda, že vše bylo ok, tak jsem to nekomentovala. No a podobných nepříjemností mám kvanta. Ale proti tomu, co tady někteří z vás popisovali je to úplná "havaj".

Jen jsem chtěla všem říct, ať se nestydí a když už o všem píšou, tak s plným jménem a na plné pecky. Ať i ostatní vědí, kteří doktoři to jsou. Udělejte jim "reklamu". Samozdřejmě to také platí v opačném případě.

Co mi na doktorech a hlavně sestrách v neposlední řadě vadí, je taky ta jejich blahosklonnost a "božský komplex". Člověk si pak není jistý kdo slouží komu.
 Jana, manžel doktor 
  • 

víkendová služba 

(26.4.2006 22:14:34)
Chápu rozhořčení všech, kterých se někdy dotklo jednání zdravotníků. Zkuste se prosím ale podívat na věc i z druhé strany. Manžel je taky doktor, své povolání si vybral, těší ho, má radost, když může lidem pomoct. Přesto ho to někdy zmáhá. jeho víkendová služba vypadá tak, že jde v v pátek nebo v sobotu ráno do práce a přijde v pondělí večer. Když ho pak třikrát čtyřikrát někdo vzbudí a to se opakuje dvě noci za sebou, je už unavený. Minimálně z poloviny jsou to ovšem záležitosti neakutní, lidi se často nechtějí zdržovat v u svého praktického lékaře a jdou raději na pohotovost. Nemusíte se mnou souhlasit, ale já to vidím trochu jinak.
 Iva 
  • 

Re: víkendová služba 

(27.4.2006 7:18:08)
Milá paní doktorová. I kdyby lékaře budil někdo 20krát za noc podle něj bytečně musí být slušný,protože nepředpokládám,že ten člověk si nenatáhne budík na dvě hodiny ráno a nerozjede se na pohotovost.Alkoholiky a podobné existence jsou vyjímky.Ten článek psala paní ne proto,že by se sa pan doktor neusmíval nebo nebyl vtipný,ale protože se neuměl chovat jako člověk!Myslet se o těch lidech kteří v noci přijdou může co chce,ale chovat se musí tak jak to očekává a požaduje od ostatních.Nic proti Vašemu manželovi ani Vám.
 Lenka 
  • 

Re: Re: víkendová služba 

(27.4.2006 7:33:24)
Ivo chci se zeptat odkud víš, že těch alkoholiků apodobných existencí je minimum? Někdy jsi sloužila noční službu? Nejsem ani lékařka ani jiný zdravotník:-)
 Iva 
  • 

Re: víkendová služba 

(27.4.2006 11:55:56)
Jani, ale není problém pacientů, že v pátek dojde do práce a v neděli večer jde domů. Vždyť je-li unavený je pochopitelné, že může i chybovat a to jistě v takové oblasti jako zdravotnictví není nic nepodstatného. Neměl by dostávat tolik služeb. Zdraví lidí přeci nejsou rohlíky v pekárně, když se něco pokazí tak to vážné následky. Únavu, přepracování lze pochopit, ale nelze tím omlouvat, jak pochybení tak nezdvořilosti. Neber si to osobně, mluvím o systému. To, že má tvůj manžel hodně služeb třeba vůbec není jeho chyba.
 bibina 
  • 

Apendix 

(28.4.2006 7:47:56)
Před 10 lety jsme do Brna jeli s podezřením na slepák. Synovi bylo 9, zvracel, nemohl se ani narovnat a chodit, no bylo mu zle. Pan doktor nás nejdřív sprdl, že syn se nenechá vyšetřit ( vrazil mu bez varování prst do konečníku ). Pan doktor to asi dělá normálně, ale syn to nečekal a vlastně nikdo z nás. Pak synovi začal vyčítat, že se nacpal třešněma ( u nás tou dobou teprve odkvétaly ) a chtěl nás poslat domů. Prý to přejde samo až se kluk vyprdí. Byl pátek poledne a prý když to nepřejde, máme se v pondělí ukázat. Já jsem se bránila s tím, že bydlíme hodinu cesty od Brna, je víkend a naše dětská doktorka si je tím slepákem skoro jistá. Zesměšnil nás obě a skoro mě obvinil, že se chci syna na víkend zbavit. Celou dobu jsem přitom držela v náručí měsíčního kojence, takže o nějakém užívání volna nemohla být ani řeč. Syna si tam nakonec nechali, on plakal a já taky. Večer jsem mu mohla po šesté zavolat, takže jsem hned v šest žhavila telefon. Sestřička mi syna k telefonu nedala, mám prý být klidná. Syn je na ARU, je po operaci, ale už není v ohrožení života. Ráno prý budou vědět víc. Takže v poledne jsem byla hysterka, kluk háklivka a během pár hodin mi málem umřel. A děkovat za jeho život můžu jen tehdejšímu primáři. Měl na synově pokoji svou neteř a zašel se na ni před odchodem domů ještě mrknout. Tam si všiml mého uplakaného kloučka, sáhl mu na břicho a už to svištělo......Br, husí kůži mám ještě teď.
Ale abych byla spravedlivá, loni jsme totéž absolvovali s tehdejším kojencem a připadala jsem si jako v jiném světě. Na ambulanci trochu bručoun doktor, ale vysvětil vše co syna čeká, i to rektální vyšetření provedl s citem. Záleží na člověku.
 BB, syn Dan 16 měsíců 
  • 

Re: Apendix 

(28.4.2006 13:52:39)
Ježkovy oči! Já to tady čtu a úplně mi běhá mráz po zádech, když si představím, co mě s tím mým cvrčkem ještě čeká. Zatím jsme byly na pohotovosti 2x, z toho jednou pád z kočárku na beton (v 8 měsících) a pan doktor na nás byl hrozně hodný a udělal všechna vyšetření, která byla třeba. Vůbec bych bývala netušila, že se takové hrůzy mohou na pohotovosti odehrávat...
 Agáta, 28 let, zatím bezdětná 
  • 

Re: víkendová služba 

(28.4.2006 11:57:33)
je to namáhavé, to věřím, zneužívá se pohotovost, i to je pravda. Ale mě, jako pacienta, který toto řešení využije párkrát za život, to, nezlob te se, ale vůbec nezajímá. Mám právo na slušné chování a bezchybnou péči...
Zažila jsem nedávno, když manželovi vyletěly teploty o víkendu během dvou hodin na 40,8m že doktor vztekle prohodil, "že teď zrovna mi přivezli pizzu, bude to jako psí čumák ".... No nevím, co na to říct...
Ale s tímhle asi budete se mnou souhlasit.
 Petra 
  • 

asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 8:06:13)
to víš, k doktorovi se musí přijít s podtonem "služebníček přijde k majestátu"
 Petra ještě podruhé 
  • 

Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 8:11:14)
myslím, že je dobré přijít k doktorovi s laskavou tváří, a ne předem naštvaný - oni toho mají moc a nelze po nich očekávat svatou trpělivost, kterou by vlastně pacientům a jejich doprovodu měli věnovat (protože pacienta a jeho doprovod vždy něco trápí, tak reagují třeba hystericky apod.)
 Iva 
  • 

Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 8:19:57)
To si Petro asi děláš fakt (ostatní prominou)prdel!Ještě se jim snad budem klanět až k zemi za to dělají svou práci.Myslím,že většina pacientů jde k lékaři kvůli tomu,že ho něho bolí a neví si s tím sám rady.A navíc tan článek byl o slušném chování člověka k člověku!!!!!!!!
 Ali 
  • 

Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 9:13:20)
Souhlasí s Ivou, tohle mě fakt nadzvedlo. Nevím co si myslíš, nejsi náhodou tak nafrfňaná ty?Myslíš, že mě nebo manžela hrozně baví lítat v noci po pohotovost. Pokud jde o dítě-neznám bratra, je to u mne na prvním místě. A znovu podotýkám, že nejsem žádná matka hysterka. Myslím, že každá normální matka se bojí. Tak se vzpamatuj a zamysly se, co jsi napsala.
 ha.jana 


Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 10:25:58)
Tak to mě pobavilo, oni toho chudáci mají dost, tak tam musíme přijít s úsměvem a ještě jim k tomu doma upečeme bábovku, ne :-)) ??
Chápu, že mají kolikrát nelehkou službu, lidi můžou být nepříjemní / na druhou stranu když je vám špatně nebo vás něco fakt hodně bolí, tak asi úsměvem rozhazovat nebudete /. Podle mě je lékař stejně jako učitel POSLÁNÍ a musí počítat s tím, že ne všichni pacienti budou milí /i když někdy jsou asi opravdu přehnaně hysteričtí /. Každý si své povolání vybírá sám a musí počítat s klady i zápory.
A já osobně jsem se na pohotovosti pro dospělé setkala s šíleným přístupem (měla jsem velké popáleniny od oleje - díky vlastní blbosti, uznávám a poznámky MUDR. :ženská, copak neumíte vařit, vás bych za ženu nechtěl - ne odlehčeně ale smrtelně vážně, kamarádka na pohotovosti gynekologie v motole, kde jí doktor vyhnal se slovy co ho tam obtěžuje, že chtěl jít na oběd a že jí nic není - strávila pak docela dlouhou dobu doma se zánětem dělohy, a i přístup na dětském ORL v Motole, kde jsem byla se svým
6 TÝDENNÍM SYNEM a sestry na mě halekaly, ať si to dítě laskavě uklidním, když plakal hlady, protože jsem ho nemohla kvůli narkoze 11 hodin kojit a byl zvyklý pít každé 2 hodiny/.
Je to určitě o lidech, ale MUDr. je člověk ke kterému jít s problémem musíte a důvěřujete mu a oni by se podle toho měli chovat. I když já teda doktorům nevěřím absolutně :-).
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

každá dobrá je výborná 

(27.4.2006 11:11:26)
Doktoři jsou taky jenom lidi, taky jenom vysokoškoláci. A to znamená, že někteří jsou fakt dobří a školu dělali zodpovědně, jiní ji ale sotva prolezli. My jsme na vysoké u zkoušek vždycky říkali Každá dobrá je výborná. nepochybuju o tom, že stejně to funguje na medicíně. Ale co potom chudáci pacienti. Když je učitel o kapitolu před žákama, nebo si stavař nechá od někoho udělat rys, tak se až tak moc neděje, ale když se doktor učí na pacientovi, dělá to protože rodiče chtěli mít doktora, to je pak neštěstí.
Nevím, možná mají u přijímaček psychotesty, jestli ne, tak by je asi mít měli, ale člověk se změní i za těch 6 let studia. A etika je zkouška důležitá stejně jako anatomie, ale myslím, že hodně podceněná. Možná by pomohla úprava studia.
A nebo se jen doktoři snaží být nad věcí, aby pak doma nepřemýšleli o práci. Ale aspoň v práci by o práci přemýšlet měli.
A co se týká titulů, já ho nepoužívám, pokud nemusím, a myslím si, že doktor, který je dobrý, nepotřebuje, aby ho někdo uctíval proto, že ten titul má. Kdo není dobrý, potřebuje se asi ujišťovay, že o něm všichni ví, že titul má. Neplatí to jen pro doktory, ale pro všechny otitulované.

Veronika
 Jindra 
  • 

Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 11:19:54)
Uvedomili jste si vubec nekdy, ze kdyz zaplatite nakup podekujete a pozdravite? Kdyz neco vyridite s urednikem podekujete a pozdravite? A kdyz odchzite od doktora tak malokdo vubec zabuci? A pak si jeste stezujete,ze nebyl dost milej? Chcete aby se s vama jednalo jako s lidma,ale jyk se chovate k doktorum? Ty ses tady od toho,abys dalal co chci a byl na me milej a snasel moje nalady a beda ti, jak nebudes prijemnej. Budu si stezovat.
Pak se nedivte,ze se doktori chovaji tak jak se chovaji!!!!
 ha.jana 


Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 11:58:20)
Já teda zdravím kam přijdu a naopak se málokdy dočkám odpovědi. Když odcházím, poděkuju a opět pozdravím. U doktora, v obchodě, u kadeřníka, všude. A ne každý odpoví.
Ne všichni doktoři jsou stejní, jak říkám, je to o lidech. Ale myslím, že by měli mít taky trochu pochopení pro rozpoložení lidí, kteří tam přijdou. A přijde mi, že se občas chovají jakože si můžou leccos dovolit, protože jsou pro tebe v tu chvíli nepostradatelní.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 11:59:28)
Jindro, tak já teda ZDRAVÍM A DĚKUJU i u doktorů!
 Evina+mimik za tyden 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 13:00:48)
No ja teda zdravim pokazde kam prijdu.
Ale taky se mi stalo, ze jsem o vikendu sama doma myla okno, pri uklizeni uklouzla na pobryndane podlaze - a probudila se druhy den rano... s totalnim oknem. Mozna vam to bude pripadat divne, ale ja opravdu nevedela nic, cely den jsem byla uplne mimo, motala se mi hlava, skoro jsem nevidela, bylo mi spatne... az v noci, respektive druhy den (nedele) rano mi najednou z niceho nic doklaplo, ze jsem upadla a prastila jsem se o roh gauce do hlavy. Sebrala jsem se a jela taxikem na pohotovost... pozdravila, doktor me serval, ze jdu teprve v nedeli, kdyz se mi to stalo v patek, poslal na neurologii a rtg - neurolozka se se mnou ze zacatku odmitala bavit, ze jsem se urcite ozrala nebo zfetovala a ted otravuju... po 20 minutach jejich znechucenych poznamek a neustalych dotazu tak kolik jste toho doopravdy vypila, co jste si vzala - nebo vam kamaradi neco hodili do piti... jsem se nastvala a rekla ji, ze nechapu proc mi neveri, at mi klidne udela krevni testy, ze jsem doma upadla a byla v bezvedomi, pak okno, pak mi to absolutne nemyslelo a jakmile jsem si trochu uvedomila o co jde, prijela jsem a myslela jsem, ze oni jako doktori to pochopi protoze s urazy hlavy maji jiste sve zkusenosti. A ze ona misto co by me konecne vysetrila a rekla mi o co jde mi tady porada takove sceny. Chvili na me koukala tak, ze jsem myslela, ze me necim prasti, ale pak asi z trucu nasadila opacny extrem. Zacala mi vykladat o mozku a jeho poranenich, vzala to od brontosauru k dnesku, vykladala snad hodinu a pul, nez me konecne vysetrila a pak me s tezkym otresem mozku na 14 dni hospitalizovali. A podotykam, ze jsem opravdu vzdy a kazdeho pozdravila:)
 Karmelka 


Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 13:54:37)
Jindro-tak já zdravím a děkuji všude a je mi jedno jestli je to lékař nebo prodavačka...a jestli to někdo nedělá,tak to jen svědčí o tom jak je kdo vychovaný,ale kvůli tomu přeci nebudu házet všechny do jednoho pytle.
jo a zdravím i ty kteří mě skoro nikdy neodpovědí-ale to mě neodradí-třeba jim jednou dojde,že ti nevychovaní jsou oni.
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 14:06:50)
Vážený pane Jindro,že vy jste ten doktor z toho Velikonočního pondělí!!!!!!!!!To si teda ta paní Pavlína musela opravdu užít....
 Nora 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 20:10:56)
ja jsem byla ve 20 tydnu tehotenstvi, kdyz jsem nabourala na dalnici. Nic moc vazneho, ale pas se me zaryl do bricha a to me bolelo. Manzel me odvezl na pohotovost, kde me nejdrive servala sestra, ze jsem se dovolila vycurat. Byla jsem z te nehody trochu mimo a tak jsem si dosla na zachod. Pak , ze si me urcite nechaji v nemocnici. Doktor se nejdrive zeptal velmi, ale velmi neprijemne co se stalo. Pak me vysetril, celou dobu nic nerikal, udelal ultrazvuk a jeho jedina podotykam jedina veta byla ZIJE TO. To bylo vse. S manzelem jsme byli samozrejme stastny, ale doktor mohl rict trochu vic a jinou formu. Do ruky me vrazil zpravu a vystrcil ze dveri. Zadne doporuceni klidu,kontroly nic. Mit takoveho doktora u porodu tak nevim. Chci jeste rict. Take pracuju a musim byt prijemna na nase zakazniky a kolegy. I kdyz zrovna neni muj den snazim se byt prijemna pro okoli. Jsem preci za tuto praci placena a sama jsem si ji dobrovolne zvolila. Kdyz je doktor otraveny, ze ho pacienti obtezuji tak co tam dela? Jeste musim rict, ze znam spoustu doktoru co jsou fajn, prijemni a ochotni pomoc i mimo sluzbu.


 Ali 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(28.4.2006 14:52:11)
Promiń, ale zase je to jen o lidech. Nikdy jsem ať v obchodě, na úřadě i na pohotovost (bohužel i nepříjemným doktorům) nezapomněla poděkovat a pozdravit, ale mnohdy jsem se nedočkala odezvy z druhé strany. Myslím, že takové moralizování tady není na místě (jde tady o důležitější problém) a většina, co sem píše to cítí stejně a je to pro ně stejně samozřejmé jako pro mne..
 Jaga, syn 3 roky 
  • 

podruhé pro Jindru 

(2.5.2006 20:06:38)
Už jsem tu psala, že naopak doktor občas nepozdraví, nebo se při hovoru vyhýbá očnímu kontaktu. Někdy se ve styku s nimi cítím naprosto méněcenná, jako onuce.
 Tereza 
  • 

Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(27.4.2006 20:08:21)
Prosím vás, to snad nemyslíte vážně - "poslání"? Všichni chodíme do práce především proto, že nás to živí. Ani lékař ani učitel nežije mimo životní realitu. Víte co, zkusme místo nadávání na pitomé doktory všichni dát k dobru, kdy jsme ve svém zaměstnání byli na někoho nepříjemní. Nedělejte ani z doktorů bohy a tím jim neupírejte právo chovat se někdy prostě jako lidi, jako my všichni! Pohotovostní služby jsou prostě tak ze tří čtvrtin zneužívány a lidi už ztratili schopnost rozlišovat, co je problém a co ne.
 Blanča 


Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(28.4.2006 8:11:45)
NIKDY jsem nebyla v práci nepříjemná na klienta.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(28.4.2006 18:52:49)
Blančo, to je hezké, že jste NIKDY nebyla nepříjemná, ale zase píšete v pracovní době.
 Jirka 
  • 

Re: Pracovní doba 

(30.4.2006 21:13:21)
Milá Jano,
přece nechcete naznačovat, že pohotovost je od lékaře jakýsi nadstandard, že to už není normální pracovní doba? To byste mě opravdu rozesmála (což se o celé této diskusi a všech těch zážitcích rozhodně říci nedá).

Trochu mi tím připomínáte lidi, kteří říkají, jak to mají ti prodavači v hypermarketech hrozné, když o všech těch svátcích musí být od rána do večera v práci. Nevím, jak by se lidem líbilo, kdyby se o svátcích a nedělích prostě neprodávalo a taky nevím, jak by se lidem, kteří tam prodávají, líbilo, kdyby jim vedení řeklo, že tedy o svátcích a nedělích se prodávat nebude a že jich tedy 15% propustí.

Už to tady zaznělo několikrát: je to o lidech. Myslím si, že kdo je slušný v "normální pracovní době", zvládne být slušný (nebo alespoň profesionální) i v době pohotovosti. A jak příspěvky ukázaly, není problém natrefit na nepříjemné lékaře/sestry i v normální ordinaci.

Trocha hezkého nakonec (proto vůbec Rodina existuje): v pátek večer se nám narodil syn Matýsek v pardubické porodnici. U porodu jsem byl, lékaři i sestřičky i porodní asistentky i žákyňky byli na moji ženu i na mě velmi milí a ochotní, za což jim opravdu děkuji (i jim jsme řekli, že byli fajn).
 Karmelka 


Re: Re: Pracovní doba 

(7.5.2006 16:45:04)
Jirko-vím že to sem nepatří,ale s tím porodem v Pardubicích si mě moc potěšil-že tam jsou milí,protože mě to ted taky každou chvíli čeká a jsem ráda že je chválíš,hned mi je líp.díky.
 Jirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(30.4.2006 22:10:53)
Milá Jano,
píši ještě jednou, až po odeslání svého předchozího příspěvku mi došlo, že jste to asi myslela jinak, než jsem pochopil. Asi jste spíš narážela na čas příspěvku Blanky (v pátek dopoledne by nejspíš měla být v práci, i když pravidlo to rozhodně není :-). Omlouvám se za své nepochopení i za svoji reakci (za její začátek).

Hezký máj vám i všem čtenářkám i čtenářům rodiny přeje šťastný tatínek Jirka.


P.S.: Nezávidím doktorům jejich situaci - nemyslím si, že sami mohou jednoduše změnit něco na systému nočních služeb a pohotovostí, natož na celém systému zdravotnictví. Jsem pro zavedení spoluúčasti (aby ubyli ti zbyteční pacienti a lidi si služeb lékařů uměli vážit - když je ěnco zadarmo, tak si toho nikdo neváží). Nechci agitovat, ale každý z nás bude za měsíc při volbách spolurozhodovat (kromě jiného) i o budoucnosti našeho zdravotnictví. Myslete na naše ratolesti a nenechte se nikým nalákat na prostoduché sliby
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(1.5.2006 20:15:18)
Milý Jirko, nejprve upřímně gratuluji k miminku! Pochopil jste to úplně správně. Všimněte si prosím časů příspěvků - ve velké většině diskutujeme v pracovní době. Takže každý v sobě máme trochu toho šlendriánu. To si teda doktor fakt nemůže dovolit. Každý máme jistě historku jak nám kdo kdy ublížil ( odborně se tomu říká zraněný narcismus). Pojďme si říct co jsme si, to jsme si přestat se užírat. Zvlášť, když nikdo pořádně neví, jak taková služba vypadá a kolik za ní vlastně doktor má. Poslání doktora je třeba v tom, že tu pohotovost vůbec pro nás slouží. Zeptejte se svýho obvoďáka, jestli k němu můžete přijít v sobotu! Máte pravdu, je to v systému, ale co jako!
Ale nebudu se rozčilovat. Takže Jirko, ještě jednou Vám přeju zdravé miminko, ať vám jde kojení a vůbec se mějte.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(1.5.2006 21:08:29)
Jano,
a proč by to nemohlo fungovat tak, abych si mohla zajít k obvoďákovi v sobotu? (Samozřejmě bych si za ním zašla za svý peníze.) Jenže já bohužel takového obvoďáka neznám.
Víš, já třeba taky někdy píšu sem do diskuse v "pracovní době" ("pracovní doba" u mě začíná v 8 večer), ale taky jsem kupříkladu dneska seděla odpolko 3 hoďky u kompíku, abych mohla cosi odmailovat svému klientovi, páč mi včera večer poslal "prosebnou" SMS, že by to fakt potřeboval.. Všude to tak může fungovat, jenom ve zdravotnictví ne.
Hm, asi mi napíšeš, že brečím na nesprávném hrobě a že je chyba v systému.. Ksakru, kdy a čím se to změní!!!?
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(1.5.2006 20:15:35)
Milý Jirko, nejprve upřímně gratuluji k miminku! Pochopil jste to úplně správně. Všimněte si prosím časů příspěvků - ve velké většině diskutujeme v pracovní době. Takže každý v sobě máme trochu toho šlendriánu. To si teda doktor fakt nemůže dovolit. Každý máme jistě historku jak nám kdo kdy ublížil ( odborně se tomu říká zraněný narcismus). Pojďme si říct co jsme si, to jsme si přestat se užírat. Zvlášť, když nikdo pořádně neví, jak taková služba vypadá a kolik za ní vlastně doktor má. Poslání doktora je třeba v tom, že tu pohotovost vůbec pro nás slouží. Zeptejte se svýho obvoďáka, jestli k němu můžete přijít v sobotu! Máte pravdu, je to v systému, ale co jako!
Ale nebudu se rozčilovat. Takže Jirko, ještě jednou Vám přeju zdravé miminko, ať vám jde kojení a vůbec se mějte.
 Jitka+2kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(1.5.2006 21:02:43)
Jano, narcismus je přece něco docela jiného!
A diskutuje se tady o tom proto, aby se konečně něco změnilo, aby si lidé špatné jednání nenechávali líbit.
Bohužel spousta lidí dosud lékaře považuje za bohy a pomalu se bojí špitnout, říkají si, že na to dlouho studovali atd...ale jsou to jen lidé, i oni dělají chyby ( a někdy pro život pacienta tragické).
Každopádně chovat se mají tak, jak jim to etický kodex nařizuje.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(1.5.2006 21:35:04)
Jano, jen si nemysli, že třeba doktor by si nemohl dovolit přispívat do diskuse v pracovní době. Spousta lidí má v práci chvíle, kdy se po nich zrovna nic nechce. Koneckonců já můžu psát třeba i během toho, kdy na něco čekám (třeba dokončení instalace, výsledek nějakého testu a podobně). A taky velmi často pracuju i z domova (o víkendech nebo po večerech), a přesčasy mi nikdo nezaplatí. Nemusíš z doktorů dělat nějaké polobohy. MMCH, plno lidí dělá obdobně odbornou práci, a někdy i za míň peněz (no kolik myslíš, že má IT odborník, který dělá správce na nějaké škole???).
 Blanča 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: asi jsi tam přišla nafrfňaná :-) 

(1.5.2006 18:05:31)
nepíšujsem na mateřský :)
 Katka ( syn 7) 
  • 

mé zkušenosti 

(28.4.2006 9:05:54)
chtěla bych popsat i mé zkušenosti s pohotovostí a pány doktory a jsou dobré i zlé. Tak teď ty dobré před pěti lety si náš tehdy 2 letý syn rozrazil oční víčko. Byla sobota a tak jsme vyrazili na pohotovost, zde byla velice příjemná paní doktorka malého prohlédla a protože to rána byla v blízkosti oka poslala nás na oční pohotovost do Jihlavy. Zde složil pan doktor Jirka a mohu mu moc poděkovat za jeho přístup nejen že malý přestal brečet ale dokonce se i začal smát protože pan doktor si s ním tak báječně povídal že zapoměl že to bolí s naší pomocí malému víčko zašil a ještě syn dostal velký obrázek že je statečný jak indián ( více takových doktorů)
A druhá ovšen ta nepříjemná zkušenost je v noční pohotovosti a je moje byla jsem 5 týdnů těhotná ve večerních hodinách mě začali strašně bolet záda, no záda vlastně to byla ledvinová kolika, opravdu nejsem žádná hysterka a myslím si že vydržím opravdu hodně ale když už se to nedalo vydržet s manžel rozhodl že zajedem na pohotovost. Na pohotovosti byl pan doktor a na neštěstí se zrovna hrál olympijský zápas ČR-Rusko, pan doktor na mě spustil ženská jedna Vás trochu bolí záda a vy hned letíte na na pohotovost to to nemůžete vydržet, kdyžjsem panu doktorovi řekla že si myslím že je ledvinová kolika a že jsem 5 týdnů těhotná , dost hrubým způsobem mě upozornil že sy nemám vymýšlet že jsou to záda a mám se víc hýbat a že my teda něco píchne. Dostala jsem injekci a ještě v čekárně když jsme odjížděli jsme slyšeli jak pan doktor říká vzpomene si když zrovna hrajem hokej. Podotýkám že opravdu když pak šla k mému panu doktorovi tak to byli ledviny a kamínek v nich. Holt jsem si vybrala špatnou dobu možná kdyby jsme neprohrávali tak byl pan doktor usměvaví. Můj názor proto je že je to opavdu v lidech .
 Romča. 28let 
  • 

jenom lidi .... 

(28.4.2006 12:02:03)
ještě jednou se musím připojit. Ano, jsou to lidi, ovšem ne JENOM, ale TAKY. A právě proto se i oni musí vžít do pocitu, který má pacient, když se na ně obrací, vždyť i oni jsou někdy pacienty. Většina lidí lékařům absolutně důvěřuje, obrací se na ně v nesnázích, bolestech s obrovskou vírou a nadějí, že jsou to právě oni, kdo mají tu schopnost pomoci.
Lékaři, važte si té jejich důvěry a neberte jim jí, oni si vás nejprve váží a uznávají vás, až potom, na základě špatných zkušeností, teprve kritizují a odsuzují...
 maceška 


Re: jenom lidi .... 

(30.4.2006 22:23:46)
Jsem lékařka, a občas taky sloužím víkendy (nejde o LSSP). V naprosté většině případů se mi pacienti omlouvají, že přicházejí na vyšetření o víkendu - tedy když nepočítám ty těžce zraněné. Vždycky jsem z toho byla v rozpacích: vždyť proto tam přece jsem, aby mohli přijít, když to jejich zdravotní stav vyžaduje.
Když jsem si přečetla článek a celou diskuzi, začínám tomu rozumět. Ne snad, že bych doteď žila ve vakuu, jen jsem netušila, že je to až tak hrozné.

 Romča. 28 let 
  • 

Re: Re: jenom lidi .... 

(1.5.2006 11:22:15)
Milá Maceško,

všechny tvé příspěvky mi znovu a znovu dokazují, že jsi báječný člověk na svém místě, se srdcem a zdravým rozumem.
zřejmě jsi to právě ty, která patříš do "mé škatulky" lékařů, kterých si obrovsky vážím a před kterými smekám!
Hodně štěstí!
 Karmelka 


Re: Re: jenom lidi .... 

(7.5.2006 16:51:56)
Maceško-škoda že tě nemůžou naklonovat-hned by bylo lépe,kdyby aspon většina lékařů myslela jako ty.díky
 Ivana Procházková 


Re: Re: jenom lidi .... 

(7.5.2006 23:03:05)
Maceško,
on je spíš český fenomén se omlouvat všude a za všechno, ať je k tomu důvod nebo není. Mně se kolikrát také omluví klient za to, že mě "musí obtěžovat" (v mé pracovní době) na mobilu, přitom moc dobře ví, že mu tu telefonickou radu naúčtuju (či-li si ten můj čas, který mu věnuju, kupuje)..
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: jenom lidi .... 

(8.5.2006 0:06:18)
Na druhou stranu, Ivule, je lepší, když se klient nebo kdokoliv jiný omluví, než když Tě seřve na dvě doby, no ne?:o))) Ale je asi fakt, že "správný" by byl "kompromis" - ani nadřazenost nebo nafoukanost, ani podřízenost a malé sebevědomí. Prostě "znát svou cenu", slušně požádat, ale neomlouvat se za věci, které jsou povinností daného partnera, že? Nevím, je-li to "český fenomén", ale je to asi projev malého sebevědomí:-( Nikoho ovšem nekritizuju, já mám sebevědomí taky kolikrát na nule:-(
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: jenom lidi .... 

(8.5.2006 3:18:53)
Mirko,
já se s tím setkávám právě jen u těch tuzemských klientů, proto píšu "český fenomén". Přijde mi to totéž, jak kdybych se já omlouvala v krámě prodavačce, že si u ní chci koupit rohlíky.. :)

Ale je to rozhodně příjemnější, než když mě chce někdo do telefonu zdupat :)).
 BB, syn Dan 16 měsíců 
  • 

Jo jo 

(28.4.2006 13:43:53)
Chtěla bych k článku jen dodat, že jsem byla v dětské nemocnici v Brně přesně před 14ti dny, protože můj syn měl po vyzvednutí z jesliček silně zarudlé očičko a v pátek odpoledne již naše dětská lékařka neordinovala. Z evidence nás poslali na oční ambulanci, kde v čekárně nebyla ani noha a my mohli jít hned na řadu. Paní doktorka se na Danýska podívala a řekla: "A s tímto jste přišli na oční???" Vyloženě bylo vidět, že ji obtěžujeme. Napsala nám znechuceně recept a rozloučila se s námi. Marně jsem potom přemýšlela, kam jinam než na oční odd. by se se zarudlým okem mělo jít...
 brčula 


Re: taky velikonocni pondeli 

(28.4.2006 18:39:21)
mam velmi podobnou zkusenost. V pondeli odpoledne jsem si vsimla docela masivniho vytoku u sve 3lete dcery, rozjeli jsme se tedy do detske nemocnice v Praze 2. Tam jsme zjistili, ze gyn. pohotovost pro deti nemaji, mame zkusit Motol. Jeli jsme do Motola, tam taky nemaji det. gyn. pohotovost a taky nikde jinde v Praze, proto nas poslali na dospelou. Doktor se zeptal co se deje a pri zjisteni o co jde, se nas zeptal, jestli bychom s rymou taky jeli na pohotovost, na dceru za celou dobu nepromluvil, pak ze ji tedy udela vyter, nez jsem ji stacila cokoli rict, strcil ji steticku bez varovani do pochvy, ta se lekla a ucukla
a on ji tou stetickou poranil tak, ze krvacela jeste po ceste domu - prima pristup ne?? Asi jsme ho vyrusili od neceho moooooc zajimavejsiho. Kdyz jsem si tam za tyden sla pro leky, tentokrat jiz na detskou gyn. mela jsem stesti na velmi arogantni sestry a doktorku, ktera me jen neochotne vysvetlila jaky ma dcera problem. Dcera ma tak neprijemny zazitek, ze vpravit ji delozni cipek je nadlidsky vykon.
Mam dojem, ze o nastvane zdravotniky neni nouze, ze by to zavinila reorganizace ve zdravotnictvi????
 MirkaM 


Re: Re: taky velikonocni pondeli 

(29.4.2006 23:14:20)
Dobrý večer.
Tak tohle udělat doktor mojí holčičce, tak má asi monokl.
Musím říct, že mě nadzvedává ze židle spojení pohotovost (tedy výkon práce) a odpočinek, spánek. POkud je mezi lékaři rozšířena představa, že na pohotovosti si mají odpočinout a prospat se, pak se nemůžeme jejich přístupu k "obtížnému hmyzu" jménem pacient divit. Mě by to naštvalo taky.
 Líza 


Re: Re: Re: taky velikonocni pondeli 

(30.4.2006 7:05:57)
MirkoM, teď jsi mi teda nevědomky nahrála.
Pohotovost NENÍ výkon práce a jako výkon práce taky není placen!
Pohotovost je specifický termín, který označuje, že je doktor v práci (v některých případech taky jen na telefonu, ale to jsou specifické situace a o tom teď nemluvíme), tam čte, kouká na televizi, spí a ČEKÁ na práci.
Takže nevidím nejmenší důvod, proč by jako doktor neměl spát, ve chvíli, kdy žádnou práci nemá.
Ono by to totiž jinak ani nešlo - nevím, jak by ses tvářila ty, kdybys měla přijít do práce a nonstop nespat a být schopná podávat kvalitní pracovní výkony po dobu například 32 a více hodin v kuse.

Že ve chvíli, kdy ten pacient dorazí a dr tu práci má, se má chovat slušně, to je jasný.
 Jitka+2kluci 


Re: Re: Re: Re: taky velikonocni pondeli 

(30.4.2006 12:15:59)
Lízo,
ano, když doktor na pohotovosti nemá práci, tak se může dívat na televizi či spát, ale především musí počítat s tím, že pokud pohotovost slouží, tak se prostě nevyspí.
A musím říct, že lékaři ve většině případů slouží pohotovost rádi, těší se, že si přivydělají a doufají, že se přitom i vyspí.
Já mám tu zkušenost, že lékaři mají za rok spoustu přesčasů, ale berou si je dobrovolně, aby měli více peněz.
Kdyby záleželo na mě, dovolila bych jen několik málo hodin přesčasů měsíčně, aby lékaři nebyli přetažení a unavení, přece jen jejich práce vyžaduje velikou zodpovědnost.
Je zajímavé, jak lékaři brojí proti zavedení osmihodinové pracovní doby. Kdyby se sloužilo na směny, lékaři by byli povinní tu svou osmihodinovou směnu opravdu pracovat a pak by se už na přetíženost nešlo vymlouvat.

Když jsem jako zdravotní sestra pracovala na intermediálním oddělení, tak jsem se v noci bála doktora vzbudit, abych náhodou nedostala vynadáno, že ho budím zbytečně!
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: taky velikonocni pondeli 

(30.4.2006 15:46:25)
Jitko, jasně. Chápu, že někde je to i takhle. Na druhou stranu, když bude 8-hodinová pracovní doba a provoz na směny, můžou pacienti v nemocnicích rovnou zapomenout na to, že by měli svého ošetřujícího lékaře (i když dnes díky tomu, že se s nima někde dr nebaví, ani nevědí, že ho mají, ale to je druhá věc).
Pokud jde o služby - no někdo slouží rád kvůli penězům a baví ho to, a jiní slouží neradi, protože nemají rádi adrenalinové situace a protože třeba zrovna těžce snášejí nevyspání. Nicméně podle platnýho znění zákoníku práce je už dneska množství přesčasů, který u jednoho zaměstnavatele odpracuješ, a množství pohotovostních hodin, omezené. Celkem na rozumnou míru. Na druhou stranu nikomu to nebrání vzít si služby navíc někde na vedlejšák...
 Jitka+2kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: taky velikonocni pondeli 

(30.4.2006 17:21:07)
Lízo, no právě, ať si vedlejšák klidně berou, ale ať se pak chovají tak, jak mají a nevymlouvají se na přebytek práce.
Ten luxus, že jsem měla svého ošetřujícího doktora jsem u nás zažila pouze jednou. Na rizikovém oddělení nemocnice CB.Ale mám pocit, že to je vůbec zcela výjimečné oddělení. Výborné sestřičky, lékaři, všichni ochotní, vstřícní, komunikativní atd....Od té doby jsem to už nikde nezažila :-(
Na dětském jsem, bohužel, byla několikrát,každý den jiný lékař, pozdravit uměla jediná lékařka, o tom, že by se mi někdo představil nebo měl alespoň na plášti cedulku se svým jménem, jsem si mohla nechat jen zdát.

Ale jinak si myslím, že Ty jsi v pohodě, už jen to, že jako lékařka aspoň někde vidíš chyby.

Já jsem pracovala jako sestra 9 let, ale z toho většinu let v zahraničí. Každopádně už se do zdravotnictví nikdy nechci vrátit, mezitím jsem vystudovala úplně jiný obor.
 Tamy 
  • 

Re: Re: Re: taky velikonocni pondeli 

(1.5.2006 19:13:55)
...souhlasím, že chování některých lékařů na pohotovostních službách v nemocnicích, je občas arogantní. Na druhou stranu, pacienti dovedou někdy člověku hnout žlučí, zvláště v případech, kdy se staví do role "zákazníka" a jednají podle sloganu "náš zákazník, náš pán". Nezlobte se na mě, ale všichni jsem jen lidi a z vlastní zkušenosti vím, co to je, absolvovat noční službu. Nevím, zda si dovedete představit situaci, kdy máte celé odpoledne plnou čekárnu, večer padáte s prominutím "na hubu", těšíte se, že na chvilku zamhouříte oko a pravidelně po hodině vás budí sestřička, že přišlo dítě s teplotou 37,5 s. C. Ráno se cítíte jako vyždímaný hadr a místo aby jste se po noční doma vyspali, nastupujete na další směnu, kde vás čeká práce na oddělení do 4 hod. do odpoledne.
Tímto jsem chtěla podat pohled z druhé stany...
 Bohunkau 
  • 

I já přidám zkušenost 

(30.4.2006 11:58:11)
Při čtení článku, jsem si v duchu říkala, tenhle přístup znám.

Je to rok zpět - neděle, malénu byl cca rok a protože začal chodit brzy, tak v roce už běhal, lítal a tak. Před obědem malej blbnut s tátou , já připravovala talíře, slyším ránu a řev, malej narazil na roh dřevěného obložení. Hned jsem běžela za klukama. Malej na čele šílenou modřinu a bouly jak nejen barvou, ale i velikostí švestky, přesně uprostřed čela. Tátu jsem uklidnila, ať jde na startovat auto, protože bydlíme cca 15 km od civizace. Vzala jsem tašku s doklady a dětskými proprietami a vyrazili jsme, malého jsem celou cestu vlhkou žínkou utírala. Malej vypadal s tou modřinou hrozně, nedovolila jsem mu aby usnul. Dorazili jsme do nemocnice, jeli jsme rovnou na dětské oddělení, tam k nám přišla paní doktorka, která malýho prohlídla, uklidnila nás, že to bude dobré, ale že by přeci udělal rentgen hlavy. Samozřejmě jsme souhlasili.
Odešli jsme na rentgen, kde jsme půl hodiny čekali, než si doktor vyřídí své soukromé telefony (alespoň si mohl zavřít dvěře). Po vyložene nepříjemném rentgenu , jsme šli čekat do čekárny ambulace. Po 1 hodině čekání jsme přišli na řadu, musím říc, že jsem velký kliďas. Přišli jsme ke stařšímu lékaři, kouknul se malýmu na hlavu a začat plivat jedovaté poznámky, typu: vy jste nikdy neměli bouly? S každou blbotí hned na pohotovost. To dítě je přecitlivělé apod. Musím říci, že jen pohled na mého chlapa, mě donutil držet pusu. Poslední kapkou byla infomace, že ten rentgen byl úplně zbytečnej, protože hlava je v pořádku. Vyšla jsem ven před ordinaci a musím říci , že jsem si nebyla jistá jestli se mi to nezdálo.
V pondělí jsem si zajela s malým k naší paní doktorce, které když jsem to vyprávěla spadla čelist, protože to nedokázala pochopit. Na ten retgen nás poslala ještě jednou, aby měla jistotu, že se to lepší.
Bouly a modřinu měl malej asi měsíc.

Myslím si, že lékařství je především o lidech.
 Pavla, Matěj 4, Ondra 1 
  • 

To znám taky 

(30.4.2006 16:02:52)
S dětskou nemocnicí mám svých zkušeností dost - chirurgii jsem navštívila se starším synem - rozsekl si bradu pár dní před vánoci tak jsem tam jela - doktor se ani nezvedl od počítače, synovi nalepila sestra mašličku - ta mu spadla i s celou náplastí hned před nemocnicí - zpráva od lékaře zněla asi tak že syna celého prohlédl a měl úraz vlasové části hlavy takže chirurgie doufám už nikdy - to se stalo před 2 roky.
S mladším synem jsem byla hospitalizovaná na interně a následne na infekčním protože jsme se tam nakazili průjmem. Syn měl 4 měsíce a raději nebudu ´popisovat přístup personálu když 4 měsíčnímu dítěti dá k postýlce lahev aby se napilo - to jsem tam s ním přijela když měl 40 horečky a apaticky ležel a myslela jsem že mu dají kapačky. kojit mi nedovolili a vše ostatní odmítal. Podepsala jsem za 2 dny revers a jela domů.
Mladší syn je astmatik tak jsme na pohotovostích pořád je i alergik. Byla jsem v Mladé boleslavi na JIP - přístup celého dětského oddělení si nemůžu vynachválit. Tento týden jsme museli opět k lékaři ale má alergoložka byla nemocná přijal nás kolega perfektní pan doktor který mě ani nenechal čekat když nejsme jeho pacienti, volalal jsem mu byla u něho 2x vždy mě vzal přednostně a ještě mi řekl až půjdu na kontrolu ke své lékařce že se máme stavit že by malého rád viděl.
Moc záleží na lidech kteří zrovna slouží. Mám zkušenosti s příjemnými ale i naopak.
 Gabina 
  • 

Vubec nejste citlivka! 

(30.4.2006 22:01:44)
Pavlino, naprosto ocenuju vas postoj, ze jste se "nedala". Nedokazu pochopit arogantni a namysleny postoj doktoru, kteri jsou tu pro pacienty a jejich rodiny a soucasti lecby prece neni jen spravna diagnoza, ale i psychologicka podpora pacienta a rodiny, kteri pravdepodobne nemeli zrovna ten nejlepsi den!
Preju co nejmene sprostych doktoru a jen tu nejlepsi peci! :o)
 Gabina 
  • 

Vubec nejste citlivka! 

(30.4.2006 22:02:14)
Pavlino, naprosto ocenuju vas postoj, ze jste se "nedala". Nedokazu pochopit arogantni a namysleny postoj doktoru, kteri jsou tu pro pacienty a jejich rodiny a soucasti lecby prece neni jen spravna diagnoza, ale i psychologicka podpora pacienta a rodiny, kteri pravdepodobne nemeli zrovna ten nejlepsi den!
Preju co nejmene sprostych doktoru a jen tu nejlepsi peci! :o)
 Gabina 
  • 

Vubec nejste citlivka! 

(30.4.2006 22:02:17)
Pavlino, naprosto ocenuju vas postoj, ze jste se "nedala". Nedokazu pochopit arogantni a namysleny postoj doktoru, kteri jsou tu pro pacienty a jejich rodiny a soucasti lecby prece neni jen spravna diagnoza, ale i psychologicka podpora pacienta a rodiny, kteri pravdepodobne nemeli zrovna ten nejlepsi den!
Preju co nejmene sprostych doktoru a jen tu nejlepsi peci! :o)
 Dana 
  • 

Názor 

(30.4.2006 22:12:25)
No jo, všechno je to o lidech... Kolikrát si říkám, že někteří lékaři by snad ani neměli dělat práci, kterou dělají. Samozřejmě, že každý má někdy špatnou náladu, ale tak jako já v práci při jednání se zákazníky se ke všem chovám slušně, totéž bych očekávala i od ostatních včetně lékařů.
Na pohotovostech mi to občas přijde, že lékaře obtěžujeme. Bohužel. :-(
 Šárka, tři děti 
  • 

něco podobného... 

(1.5.2006 0:02:09)
Nemám příhodu z dětské chirurgie (naštěstí) zatím, ale moje poslední podobná zkušenost je z pardubické porodnice. V lednu 2004 jsem rodila po 15 letech svoje 3.dítě. Když rodíte po tolika letech, bojíte se jako by to bylo poprvé. A já se bála hlavně toho přístupu personálu, protože tím byla naše porodnice široko daleko "vyhlášená". Měla jsem dva dny do termínu a odtekla mi nějak kolem půlnoci voda. Manžel mě odvezl na příjem a jel domů. Sestra na příjmu zavolala sloužící doktorku, která mě začala vyšetřovat. Zaryla do mě dost nešetrně rukou, že jsem se neubránila syknutí bolestí. Spustila na mě, že co dělám, že ona mě jenom vyšetřuje! A že v žádném případě se nejedná o odtok plodové vody. A že mě ráno pustí domů, že mám ještě čas, že to ani není v termínu. Museli byste slyšet ten tón! Dost mě to rozhodilo. Noc jsem přečkala na hekárně. Po "jenomvyšetření" dotyčné p.doktorky mi začaly bolesti a krvácela jsem. Jenom jsem doufala, že mě v tomto stavu snad nepustí domů. Naštěstí ráno nastoupil jiný pan doktor, který mě vyšetřil (daleko ohleduplněji), "pustil" vodu a šlo se rodit. Rodil mě další pan doktor, který byl taky super. Kromě zmíněné doktorky na příjmu byli všichni velmi milí od asistentek přes porodníky až po další personál na lůžkové části.
Bohužel tato "paní doktorka" na příjmu kazí jinak příjemný zážitek a přesto, že jsem ji viděla nejkratší dobu ze všech doktorů, zanechala v mojí mysli (bohužel) nejsilnější vzpomínku.
 Hanka,tč zdr.sestra na MD 
  • 

Zneužívání pohotovosti 

(4.5.2006 13:52:04)
O zneužívání pohotovosti něco vím,před pár lety jsem toho byla účastna.V našem městečku je podnik,kde se pracuje celodenně,na směny.A pokud šel v noci někdo na pohotovost,měl ten člověk právo se firemním vozidlem nechat dovézt domů a měl zaplacenou celou směnu,i pokud odpracoval jen pár hodin.Dovedete si představit,jak to na pohotovosti vypadalo,hlavně v noci?Takových vymyšlených prkotin,jako bolest v krku bez objektivního nálezu,bolavá záda,atd...Bylo toho hodně a pravidelně kolem 2.hodiny noční,to už měli "pracanti" směnu zaplacenou,takže šup šup k doktorovi.Pak jim tuhle výsadu zrušili a ejhle,najednou byl na pohotovosti celkem klid.
Byly i takové rarity,jako o půlnoci přicházivší dědula,který si stěžoval,že mu smrdí nohy,mohla bych psát romány,bylo toho hodně.
Samozřejmě přes den byla pohotovost plně využitá a celkem i právem,ale v noci se fakt někdy děly věci:o (.
Bohužel už u nás pohotovost funguje jen o víkendu a ve svátcích a to jen přes den,samozřejmě na to doplácí "slušní" lidé.Musí volat buď záchranku(která ovšem přijede jen v indikovaných případech),nebo sednout do auta a jet 20 km do nemocnice,kde je pohotovost 24 h denně.
 gaba 
  • 

Re: Zneužívání pohotovosti 

(7.5.2006 21:39:30)
No jo tohle je sice pravda, ale nema to vubec nic spolecneho s pripadem pani Pavly, protoze ona podle sveho svedomi udelala to nejlepsi. A v tomhle prave vezi ten problem, lekari uz apriori vidi vsechny pacienty pohotovosti, jako ty, kteri jen zneuzivaji naseho socialniho zdravotnickeho systemu, ale takoveto generalizovani prinasi neprijemne zazitky...
 Hanka 
  • 

Re: Re: Zneužívání pohotovosti 

(9.5.2006 7:55:49)
Ale to jsem nechtěla,aby můj příspěvek vyzněl takhle,asi jsem to měla psát pod rozjetou diskusi o zneužívání pohotovosti,ne jako nový příspěvek.
Samozřejmě že naprostá většina lidí jde na pohotovst oprávněně a taky vím,že by se personál měl chovat jinak než v popisovaném případě,to je vážně hrozný.Sama za sebe snad můžu říct,že jsem se snažila být příjemná i ve dvě ráno.Některé mé kolegyně držkovaly na každého pacienta,naštěstí už jich teď slouží jen pár a jsou to ty příjemnější sestry.
Já jsem zrovna včera po dlouhé době využila pohotovostní služby,nebyl žáden problém.
A maminky,jsou lékaři,kteří jsou alergičtí na to,že si pacient "dovolí" stanovovat diagnózu,tak pozor na to.Já vím,že je to špatný přístup,ale prostě to tak je a nejvíc takových "polobohů" bývá právě na chirurgiích.
 katka,2 kluci 
  • 

Re: ockovani proti TBC!!! 

(12.5.2006 14:08:31)
Co se tyce zneuzivani pohotovosti - u nas se opravdu pohotovost bezne zneuziva (na chirurgii leci krome zlomenych rucicek malych holcicek taky porezane totalne ozrale a pos...pacienty, lidi, ktere "uz tyden boli koleno" a jdou v nedeli, protoze budou rychleji na rade....). Dokud se nebude platit aspon 800,- za vstup do ordinaci o pohotovosti, tak budou doktori pretizeni a protivni na slusne lidi (na ozralovi si moc vzteku nevylejete). Na druhou stranu - okamzite zjistit jmeno lekare a poslat PISEMNOU stiznost do spitalu. Jina cesta neni. Jde o zacarovany kruh a nekde se musi protnout. Zacneme tim, ze si postezujeme na spravnem miste. Plakat na hrobecku na Rodine je sice utesujici, ale k nicemu.
 Tinula 
  • 

švadlena oj oj oj 

(5.5.2006 8:59:10)
Zmínka o návštěvě u švadleny mi nedala...Byla jsem na vyšetření štítné žlázy. A nedopadlo to nijak slavně. Vystresovaná jsem odevzdávala výsledky ultrazvuku sestře se zdvořilým dotazem, zda mohu mluvit s paní doktorkou, protože bych ráda věděla, co mne čeká. Nebyla jsem vpuštěna. Takže jsem před nemocnicí vytočila telefon a paní doktorce zavolala. Sdělila mi - telefonicky !!!! - že musím na operaci a že si mám vybrat sama zařízení, kde mi zákrok provedou!!!! Jenže sakryš, hned radikální řešení??? nejde to léčit???? co mi vlastně je???? takže jsem si domluvila návštěvu jinde, v jiném městě...když jsem si šla pro dokumentaci, tak jsem se dozvěděla od milé lékařky, že jsem potížistka, že mi už nic neřekne (už???!!!) a jak by mi bylo, kdybych byla švadlena a zákaznice, která si u mne zadala ušití šatů, pak u jiných švadlen konzultovala střih, látku a nitě. Jinak, šťastný konec se zatím nekoná, na operaci musím, ale přístup toho druhého "krejčího" je diametrálně odlišný! Trpělivě vysvětluje vysvětluje vysvětluje... vždyť tyhle šaty - zdraví - jsou z hrozně křehoučké látky. Nedejme se!!! Nakonec tu vlastní odpovědnost za sebe a za naše děti z nás nikdo neodpáře!
 hanka,bezdětná 
  • 

nic nového 

(15.5.2006 14:59:13)
neochota a arogance doktorů na pohotovosti je u nás úplně obvyklá.nemám sice děti,ale zažila jsem to na vlastní kůži.
jsem sice asi moc mladá,ale já bych se tam s tím doktorem pohádala do krve,protože takové jednání nenávidím.na to nemá nikdo právo.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.