| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Povinné přilby na kolo i na lyže

 Celkem 96 názorů.
 Lucina 
  • 

Respekt především 

(25.1.2006 9:27:29)
Asi se už dnes nemůžeme spolehnout na ohleduplnost (viz provoz na silnicích a dálnicích), takže vítám jakýkoliv předpis, který řekne, že na sjezdovku nepatří podnapilý lyžař. Helma je prostředek ochranný, takže to může být věc individuální.
Ale alkohol prostě ne. Vždyť i na horách si můžu dát nealko pivo. Může to vyznít jako extrém, ale i rychlost, kterou se dnes jezdí na lyžích, extrémem je.
 Lucie 
  • 

Re: Respekt především 

(25.1.2006 9:40:56)
Určitě souhlasím, hlavně se zákazem alkoholu. Jen mám trochu obavy, jak to bude fungovat v praxi. Vždyť i za volant alkohol nepatří a vidíte, co se děje na silnicích a ty postihy za řízení pod vlivem alkoholu jsou směšné. Tady bych určitě přitvrdila.
Helmy jsou určitě dobrá věc i když na kole jí osobně nepoužívám, děti ano. Na lyžování taky nemám helmu, ale záměrně si pro lyžování vybírám malé (nejraději dětské) sjezdovky, kde se nepletou lyžaři - závodníci. I když samozřejmě to nezaručí 100% bezpečnost. Přiznám se, že pořízení helmy kvůli 1 týdnu na lyžích za rok, je pro mě zatím nákladná investice.
Lucie
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Respekt především 

(25.1.2006 10:56:31)
Ja osobne mam tedy spis strach z deti a lyzaru- nelyzaru, nez z tech co jezdi zavodnim stylem.. u tech je totiz predpoklad, ze lyze ovladajia dokazi tedy rychleji zareagovat na danou situaci.
Nejvic se na lyzich bojim malych deti. Jsou dost nevyzpytatelni - nikdy nemuzu vedet, co je napadne udelat.
A naprosta tragedie jsou lyzarske skoly s deseti detmi, ktere na tom stoji poprve a sneruji vam od kraje ke kraji cervenou sjezdovku o sirce cca 5m.
 Maci1 


Re: Re: Re: Respekt především 

(25.1.2006 11:37:50)
Naprosto souhlasím s Cairou. I já volím radši sjezdovky, kde se nepletou začátečníci, u kterých nevím, co mohu čekat. Taky nechápu logiku instruktorů lyžařských škol, kteří vedou své žáky v řadě napříč sjezdovkou a ostatní lyžaři se jim nemají kudy vyhnout. Považuji to za velmi nebezpečné.
Jinak přilby na sjezdovkách bych klidně zavedla povinně i pro dospělé. Navíc je v nich příjemně teplo :-).
 rozmaryna 


Jak se říká, kdo má co chránit, tak to chrání 

(25.1.2006 10:07:02)
Na kolo mám přilbu již přes pět let, poté, co jsem si koupila nové kolo, tak mě manžel donutil si k němu rovnou koupit i přilbu. Koukala jsem na to skepticky, že ji stejně nosit nebudu, ale když už jsem ji měla a on v ní jezdil... Ocenila jsem to přesně druhý den na novém kole, které brzdilo jinak, než jsem byla zvyklá (tedy brzdilo skutečně jak má) a já jsem letěla na úzké cestičce z prudkého kopce přes řidítka. Hlavou jsem nabourala do zábradlí, které tam bylo pro ochranu před pádem z kopce. Od té doby by mě ani nenapadlo sednout na kolo bez přilby.
S přilbou na lyže jsme na tom úplně stejně. Vloni jsme starší dceři kupovali lyže a samozřejmě i přilbu. Její první dotaz (ve dvou letech) zněl "proč vy nemáte přilbu, když já ji mám". Zamysleli jsme se a nevěděli jak jí vysvětlit, že když ona se zraní, byl by to malér, ale když se zraní rodiče, tak že se nic neděje.
Vzhledem k tomu, že na nás u babičky čekala novorozená Nikolka, tak jsme za týden byli na horách s přilbou všichni. Jednak carving dneska nabízí jinou rychlost než "smýkání" na klasických lyžích a druhak je to to nejmenší, co můžem udělat proto, aby naše děti měli normální rodiče a ne jakkoliv postižené kvůli vlastní nezodpovědnosti.
Když jsme na větších sjezdovkách u nás, tak tu a tam někdo přilbu má, ale v menších střediscích se celkem dobře bavíme udivenými pohledy spolusportovců. Minulý týden se nad tím pozastavil dokonce vlekař s uštěpačnou poznámkou, jestli to nebereme příliš vážně.
Jsem rozhodně pro, aby povinnost nošení přilby byla ustanovena zákonem, protože se tak určitě předejde mnoha zbytečným vážným následkům. Druhou věcí zůstává, že všude na vlecích je v provozním řádu vleku zákaz vstupu podnapilých osob.
Když už to tedy chce někdo uzákonit, tak doufám, že to domyslí až do konce a dá taky někomu páku k tomu, tyto neukázněné lyžaře vykázat ze sportoviště.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Jak se říká, kdo má co chránit, tak to chrání 

(25.1.2006 11:54:30)
Helmu na kolo nosím asi čtyři roky, začala jsem poté, co jsem byla svědkem dvou tragických pádů z kola. Syn ji samozřejmě nosí taky. Statistika uváděná v článku je myslím dostatečně odstrašující na to, aby člověk pochopil, že helma život zachraňuje. Asi před rokem jsem poslouchala v rádiu rozhovor s nějakým lékařem, který se zabývá transplantacemi. Říkal, že cyklisté jsou úplně ideální dárci - hlava na maděru a jinak všechny orgány bez poskvrnky. A právě si stěžoval, jak těchto ideálních dárců ubývá - začali nosit helmy (no takhle to samozřejmě neřekl).

Pokud jde o lyže, na ty jsem letos stoupla asi po 15 letech a jezdila jsem po loučce dlouhé asi 200 m a velmi mírné se synem. On helmu měl, já ne. Ale jestli s lyžováním začnu i na větších kopcích, určitě si ji koupím.

A pokud jde o alkohol - souhlas. Bylo by prima, kdyby se lyžovalo za střízliva, ale problém vidím v kontrole dodržování a následných sankcích. A pak si ještě myslím, že jak je u nás v Čechách dobrým zvykem, zákon bude pravděpodobně obsahovat spoustu nejasností, jako že v něm nebude jasně definován lyžař, sjezdovka, alkohol atd.
 Klár@ 


Re: Jak se říká, kdo má co chránit, tak to chrání 

(25.1.2006 17:07:42)
Naprosto souhlasím, helmu na kolo jsem si pořídila už dávno a i když se valím s cyklosedačkou skoro krokem, máme ji s dcerou obě.Helmu na lyže jí pořídím s lyžemi a sobě pravděpodobně co nejdříve,až zase opráším lyže.
Zákon není špatná věc, ale je to především o respektu a slušnosti, pochybuju, že pokud nebudou tvrdé sankce a možnost kontroly, bude ho někdo dodržovat.Ti, kdo chtějí chránit své zdraví a zdraví svých dětí, to už teď dělají, aniž by potřebovali zvedlý prst zákona a ti, kdo nechtějí, budou tak pravděpodobně fungovat dál.
Mimochodem, všimli jste si, že by ubylo kuřáků na zastávkách ?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Jak se říká, kdo má co chránit, tak to chrání 

(25.1.2006 17:11:34)
Kupodivu jo, za posledních 14 dnů jsem viděla lidi kouřit jen vedle zastávky. :o)
 Klár@ 


Re: Re: Re: Jak se říká, kdo má co chránit, tak to chrání 

(25.1.2006 17:19:05)
:o)To je fakt, takhle jsem to nebrala, oni opravdu spíš kouří stranou:o)
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Dekuji vsem za nazory.. 

(25.1.2006 10:28:31)
Je naprosta nravda, ze kdo ma co chranit - tak to chrani - to hovori za vse.
Ja sama mam helmu na kolo asi dvanact let, proste od te doby , co jezdim v terenu na horskem kole. Nikdy jsem to nepovazovala za ostudu. A ted kdyz mam male deti, jezdim v helme i nakoupit. Beru to jako jednu z vychovnych metod.. pokud ji mam me dite, mam ji i ja.
Co se tyce helmy na lyze, koupila jsem ji letos starsimu synovi (3 roky) a sobe. Mladsi syn(1rok) ji za rok zdedi a ten strasi dostane s pevnejsim skeletm.
Ja sama jsem zainvestovala i do sebe. Pokud mam nejakou sanci ochranit svuj mozek, udelam to. Myslim, ze prevence vzdy stoji mene, nez nasledna lecba.
Pokud jezdim s malym na detske sjezdovce, mam helmu z vychovnych duvodu. Pokud jezdim na velke, napr. cervene a cerne sjezdovky, mam helmu kvuli sobe.
Neni to jen o tom, ze bych ja jezdila jako blazen ale take o tom, ze nevim, kdy mi jaky blazen vleti pod lyze.
 Irena, dvě děti 2a4 roky 
  • 

Re: Dekuji vsem za nazory.. 

(25.1.2006 10:57:40)
Mám naprosto stejný názor, navíc opravdu se špatně odpovídá na otázku svého syna- jaktoze jdes lyzovat a nemáš helmu?
 Alunice 
  • 

Zas jeden zbytečný zákon 

(25.1.2006 12:47:49)
Asi mě ukamenujete, ale já si myslím, že se to s tím zákonodárstvím přehání.
Zcela by postačilo, aby pojišťovny při platbě při úrazu zohlednily, zda zraněný měl či neměl ochranné pomůcky. On by si to každý rozmyslel, jezdit bez přilby, kdyby mu hrozila finanční spoluúčast. A člověka, který si holt jednou za pět let vyrazí jeden den na sjedovku by nikdo nebuzeroval, že jezdí bez přilby. Ostatně, jak si představujete vymáhání zákona? To jako bude na sjezdovce pobíhat kontrolor? Každý lyžař bude dýchat do pytlíka?
Je to jen další způsob, jak vymáhat z lidí peníze.
 rozmaryna 


Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(25.1.2006 16:56:07)
u kuřáků. To by pak panečku bylo peněz na léčení "zdravých" pacientů, kteří si nepřivodili úrazy a nemoci sami.
 PajaMM 


Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(25.1.2006 16:58:42)
Rozmaryno,

ja teda kurak nejsem a rada je vubec nemam, ale tohle nejde...

Nemuzes rozlisovat, kdo si cim jakou nemoc zpusobil....to prece nejde...
 rozmaryna 


Re: Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(26.1.2006 9:56:23)
Však to taky byla jenom reakce na předchozí názor :) a přirovnání k něčemu, co je "bližší" více lidem.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(26.1.2006 11:06:42)
Jo taaaaaak :-))))))))))
 Malenka (3ratolesti) 
  • 

Re: Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(28.1.2006 20:08:04)
No já jsem si taky nezpůsobila svoji krátkozrakost sama a nedostanu od pojišťovny ani na brýle, ani na skla, natož na kontaktní čočky nebo na operaci očí. Já bych docela byla pro to, aby ti co kouří - a tím si i neváží svého zdraví - přispívali na nemoci, které s kouřením souvisí, nebo na nemoci, kde by léčení bylo podstatně kratší a levnější, kdyby si to kouření odpustili.......
 PajaMM 


Re: Re: Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(28.1.2006 20:11:46)
No ja nevim, nejsem doktor, ale myslim, ze jde dost tezko rozdelit nemoci na zpusobene kourenim a ostatni...

To by pak museli rozlisovat i nemoci z piti alkoholu, prejidani, nadmerneho pojidani sladkeho, piti kavy...nebo v extremu i pak ze sportu....to prece nejde...

A i ja jsem kratkozraka a na bryle i skla pojistovna, tusim, prispiva...neni to sice zadny zazrak, ale jednou za dva roky neco prispeje, ne? Naposledy jsem si to platila sama, tak nevim....
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(28.1.2006 20:38:33)
Ahoj Milado!!!

No ja si nejsem jista, to jsem tam psala...on i ted je ten prispevek (nebo byl) tak malej, ale stejne...

A Rath...o nem se radsi nezminuj, ja ho nemuzu ani videt:-)
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(28.1.2006 21:07:13)
Malenko, když to budeme brát do důsledků, tak byste na příspěvek od pojišťovny (tuším něco okolo 200 Kč jednou za dva roky)neměla nárok, protože si krátkozrakost zhoršujete brýlením na monitor.

Pozdrav od krátkozraké brýlaté mírné kuřačky.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(28.1.2006 21:43:48)
Markéto, tos teda napsala pěknou kravinu. Takovým způsobem se krátkozrakost rozhodně nezhoršuje. To patří mezi "oblíbené pověry o zdraví".
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Info od Lídy 

(30.1.2006 10:49:02)
Malenko, omlouvám se, zírání na monitor prý krátkozrakost nezhoršuje. Nicméně trvám na tom, že prakticky není možné rozlišovat choroby, které si pacient způsobí sám, a ty, za které nemůže.
 Malenka 
  • 

Re: Info od Lídy 

(2.2.2006 21:44:34)
Ahojky, nevím ještě jestli někdo mojí reakci bude číst. Bohužel nemůžu být na diskuzi dlouho. Chtěla jsem tím jen říci, že jsou nemoci, které si způsobujeme sami a které ne. Ale na druhou stranu v některých případech můžu pro stav nemoci mnohé udělat a v jiných ne. Například v krátkozrakosti nemůžu udělat skoro nic (jím pestrou stravu,doplňuji vitamíny, cvičím oči.., přesto se mi oči stále zhoršují) Ale pokud má někdo vážnou nemoc, kterou si nemusel způsobit špatnými návyky (kouření, přejídání atd..), ale těmito návyky ohrožuje léčebné postupy a tak vlastně vyhazuje peníze zdravotnictví vniveč, tak tomu bych to teda nechala zaplatit. Znám spoustu případů, kdy měl člověk např. rakovinu plic, přesto přes zákaz lékaře kouřil. Samozřejmě na to "dojel". Ale lékaři se mu věnovali nepřetržitě 5 let a on mařil jejich snažení. To jsem tím vším myslela. A nakonec ty 2 stovky na brýle, s těma ať se jsou vycpat, je to nic v ceně ucházejících obrouček a skel....
 PajaMM 


Re: Re: Info od Lídy 

(3.2.2006 7:34:33)
Malenko,

ja porad nechapu,jak bys takove nemoci rozlisovala...

A myslim, ze i ten kurak si cely zivot platil zdravotni pojisteni - ne?

A kdyby tohel slo do extremu, tak treba kdyby sis ty zlomila nohu na naledi, tak by sis celou lecbu taky mohla platit sama, protoze jsi nemela vubec na naledi chodit, kdyz jsi tak nezodpovedna...

Ono tohle vazne nejde....

Jde to oddelit treba druhem pojisteni, ale to u nas nelze....
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Info od Lídy 

(3.2.2006 9:42:07)
Malenko, tohle prostě fungovat nemůže. Příklady:

Mám babičku(tchýni), bude jí 75 let. Od asi 50 trpí nadváhou, posledních asi deset let je fakt tlustá. A je to ze špatných návyků - vesnická ženská, kuchařka ve školní jídelně, takže samé maso, sádlo, cukry atd. Babička má po dvou infarktech, slabou cukrovku a samozřejmě přísné doporučení lékařů (já totiž myslím, že lékař může tak leda doporučovat, nikoli nařizovat) změnit stravovací návyky a začít se hýbat. Myslíte si, že je reálné, že člověk v 70 letech začně úplně jinak jíst a začně chodit na procházky? Ani náhodou. A ještě ke všemu nechodí na pravidelné kontroly. A nechala byste tuhle babičku si léčbu platit? Tím ji totiž možná odsoudíte k smrti. Takže já asi ne.

Druhý příklad - mám kamaráda, běžce maratonů. Záněty kolenních šlach velmi často na pořadu dne. Doporučená léčba - prášky, mastičky, tak na měsíc nohu do klidu. Co on dělá - nacpe se práškama, dva dny počká a jde běhat. Opět prostě nerespektuje doporučení svého lékaře. Možná, kdyby jednou vydržel až do konce, nohy budou OK. Takže by si léčbu měl také zaplatit sám. Ježíši, ale kolik lidí takhle funguje - skoro každý - upřímně, kdo si léčí rýmu a kašel týden v posteli (doporučený postup) - no nikdo, kdo chodí do práce. Tam se mu podaří nakazit dalších deset lidí - taky by jim měl zaplatit léčbu.

Myšlenka je určitě dobrá, spravedlivá, mě se moc líbí, ale zrealizovatelná je dost těžko. Systém zdravotního pojištění, který by zohledňoval životní styl, tady nefunguje ( k tomu už se vyjadřovala Daniela).

No tak ať jsme zdrávi.

 Markéta, syn 4r. 
  • 

Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(25.1.2006 18:13:15)
A vidíte, já myslela, že kuřáci mají životní pojistky dražší. Tuhle ideu " ať si každý zaplatí léčení choroby, kterou si způsobil sám" jsem slyšela mockrát. Přijde mi nesmyslná. A to z jednoduchého důvodu - jak a kdo by dokazoval, že choroba souvisí s kouřením? Nebo u kuřáka bude každá choroba brána jako způsobená kouřením? Výčet by samozřejmě měl pokračovat lidmi, kteří pijí alkohol, nezdravě jedí, málo se hýbají atd. - všichni přece vědí, jak je to škodlivé, takže se také vědomě poškozují.

Mimochodem, někdy začátkem týdne jsem si přečetla o tom, jak plavec otužilec vlezl do řeky, plaval tam asi dvacet minut, pak vylezl ven a dál si nic nepamatuje. V nemocnici ho dali do kupy, pro začátek měl 31 stupňů (myslím, že jsem to četla na Novinkách, tak to určitě není zaručená info). No tak ten by si pobyt v nemocnici měl také uhradit - přece musel vědět, že dvacet minut v ledové vodě s ledovým vzduchem zdravé není.

Můžete to brát jako výlev rozzuřené mírné kuřačky snažící se jinak žít zdravě.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Neukamenujeme, jsem klidně pro, ale navrhuji začít 

(25.1.2006 18:45:25)
A co takhle když někdo skončí v nemocnici po pokusu o sebevraždu? Taky si bude připlácet, když si to způsobil sám?
Nebo když někdo zaviní autohavárii rychlou jízdou nebo tím, že sedne do auta ožralý?
Fakt bych chtěla vidět komisi, která bude např. posuzovat, kdo dostal infarkt svojí vinou a kdo ne. :o) Budou chodit revizoři po domě a ptát se sousedů, jestli pacient sportoval a jedl jen zeleninu, nebo jestli jezdil autem i do trafiky pro cigára a cpal se bůčkem? :o)))
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Zas jeden zbytečný zákon 

(25.1.2006 17:02:42)
A to je presne ono, Vis, clovek, ktery si vyrazi jednou za pet let na jeden den, zrejme nema doma svoje lyze.. pak tedy neni problem si spolu s lyzemi pujcit v pujcovne i helmu.
A presne tyhle typy "svatecnich" lyzaru jsou nejhorsi.
Mysli si ze umi, nohy maji nejiste, jsou radi pokud ustoji mirny kopec, a vrhaji se na sjezdovky jako zamlada.
Pokud nekdo nema na prilbu penize, ale ma na vybaveni, jezdeni na hory, permanentky apod.. Tak si odpuste jeden vylat na hory a kdyz to spoctete, mate hned tu nejlevnejsi helmu! Jsou to vsechno jen kecy. A tenhle zakon by mel prece chranit hlavne nase deti!
 Franz Klamrů 
  • 

Re: Re: Zas jeden zbytečný zákon 

(27.1.2006 13:06:07)
Docela by mě zajímalo, jestli (malé) děti-lyžaři začátečníci jezdí na sjezdovkách.
Než se to jeden naučí(a je lhostejno jestli malý nebo velký) měl by se to nejdřív naučit někde na straně, a když už se pak rozhodne jít lyžovat na "normální" svah, dávat bacha musí stejně-aby někomu neublížil a aby ho někdo nesundal.
Je to stejné, jako když někdo řídí auto jako začátečník a vyrazí na cestu kolem Evropy...
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: Zas jeden zbytečný zákon 

(31.1.2006 11:43:07)
Franzi-někde "na straně" se lyžovat nikdo nenaučí!!!Nejlépe to jde na upravené sjezdovce...Moje kamoška mi taky říkala,že zkoušely lyžovat na bokku u sjezdovky-a že jí to moc nešlo,nemohla zatočit a tak...Když jsem tam omylem vjela já,tak jsem myslela,že se na tom zabiju...Neuježděné,hrbaté-zatočit jsem taky nemohla..Takže asi tak! A ti prcci,co se to teprv učí by to měli mít tím spíš,protože většina určitě brzdí tak,že spadne:-((
 Franz Klamrů 
  • 

Re: Re: Zas jeden zbytečný zákon 

(27.1.2006 13:08:52)
Docela by mě zajímalo, jestli (malé) děti-lyžaři začátečníci jezdí na sjezdovkách.
Než se to jeden naučí(a je lhostejno jestli malý nebo velký) měl by se to nejdřív naučit někde na straně, a když už se pak rozhodne jít lyžovat na "normální" svah, dávat bacha musí stejně-aby někomu neublížil a aby ho někdo nesundal.
Je to stejné, jako když někdo řídí auto jako začátečník a vyrazí na cestu kolem Evropy...
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Zas jeden zbytečný zákon 

(27.1.2006 13:16:46)
Není každý ohleduplný vůči ostatním. Ať na sjezdovce nebo na silnici. Když se bude snažit jen jeden člověk, tak je to k ničemu, když tě pak smete někdo jiný. Jsou určití machři, kteří si myslí, že jsou nezranitelní a že jsou tak dobří, že se jim nemůže nic stát. A to jsou právě ti, kteří jsou nebezpeční. Kdekoliv.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Zas jeden zbytečný zákon 

(25.1.2006 17:03:13)
A to je presne ono, Vis, clovek, ktery si vyrazi jednou za pet let na jeden den, zrejme nema doma svoje lyze.. pak tedy neni problem si spolu s lyzemi pujcit v pujcovne i helmu.
A presne tyhle typy "svatecnich" lyzaru jsou nejhorsi.
Mysli si ze umi, nohy maji nejiste, jsou radi pokud ustoji mirny kopec, a vrhaji se na sjezdovky jako zamlada.
Pokud nekdo nema na prilbu penize, ale ma na vybaveni, jezdeni na hory, permanentky apod.. Tak si odpuste jeden vylet na hory a kdyz to spoctete, mate hned tu nejlevnejsi helmu! Jsou to vsechno jen kecy. A tenhle zakon by mel prece chranit hlavne nase deti!
 Markéta 
  • 

Re: Zas jeden zbytečný zákon 

(29.1.2006 16:36:33)
Myslím si, že zákony u nás začínají příliš svazovat normální slušné lidi. Proč by si nemohl dát v polední pauze lyžař při obědě jedno malé pivo, když se po něm neopije tak, že se neovládne poté na sjezdovce. Bude na sjezdovkách policie a dávat ledem dýchat? Lumpové si zákon vždy nějak obejdou a normální lidé se budou bát si dát jedno zmíněné pivko nebo deci svařeného víno. Přilby jsou důležité nejen u dětí. Lze si to samozřejmě vynutit zákonem. Firmy vyrábějící tyto pomůcky budou mít jisté zákazníky.Lepší je ale prevence,osvěta a ukázování co vše se může stát,když tu přilbu mít dítě nebude.
Lidé by měli být přesvědčováni jiným způsobem než pouze paragrafy a tresty.
 Markéta 
  • 

Re: Zas jeden zbytečný zákon 

(29.1.2006 16:37:16)
Myslím si, že zákony u nás začínají příliš svazovat normální slušné lidi. Proč by si nemohl dát v polední pauze lyžař při obědě jedno malé pivo, když se po něm neopije tak, že se neovládne poté na sjezdovce. Bude na sjezdovkách policie a dávat ledem dýchat? Lumpové si zákon vždy nějak obejdou a normální lidé se budou bát si dát jedno zmíněné pivko nebo deci svařeného víno. Přilby jsou důležité nejen u dětí. Lze si to samozřejmě vynutit zákonem. Firmy vyrábějící tyto pomůcky budou mít jisté zákazníky.Lepší je ale prevence,osvěta a ukázování co vše se může stát,když tu přilbu mít dítě nebude.
Lidé by měli být přesvědčováni jiným způsobem než pouze paragrafy a tresty.
 Radka 
  • 

Každý zákon, který chrání děti 

(25.1.2006 16:44:52)
před nedbalostí dospělých vřele vítám.
Dcera má cyklistickou přilbu od dvou let a i když má zatím kolo s postranními kolečky, už nám dvakrát přeletěla přes řidítka. Díky přilbě se jí prakticky nic nestalo.

Radka
 Alice + 3 


OK 

(25.1.2006 17:11:59)
Jako nelyžař se chci požádat lyžaře, jestli by mohli vysvětlit, proč se na carvingových lyžích dostávají do "mrtvého úhlu" proti dřívějším klasickým lyžím -jak se zmiňuje článek?
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: OK 

(25.1.2006 20:06:12)
Je to zpusobeno vykrojenim lyzi - to, spolu se spravnou technikou (velmi laicky - jakoby naklanenim se do stran) Ti umozni se temer polozit bokem na svah. Tohle driv dokazali snad jen zavodnici. Tedy alespon mne to neslo a ted mi to jde. Proste se muzes dotknout predloktim snehu, aniz by si upadla a jde to zase vyrovnat aniz by sis rozbila cumak.. ja to jinak laicky vysvetlit neumim. A pri nejvyssim naklonu se dostavas do mrtveho uhlu.
Pokud do toho nekdo vidite vic, popiste to lepe. Diky
 Ála 
  • 

Re: Re: OK 

(25.1.2006 23:36:47)
Caira: popsala jsi to přesně, jakmile se nakloníš v car.oblouku, na sec. nevidíš před sebe, proto by zkušený, rychlý car. lyžaři neměli jezdit u kraje, kde se většinou drží méně zkušení lyžaři a kde bývají přejezdy ze sjezdovek.
Problém vidím v ohleduplnosti a úpravě našich sjezdových tratí a informovanosti lyžařů. Každá sjezdová trať by měla mít upravenou kapacitu, nebo by alespoň měla mít upozornění ohledně stavu a provozu tratě(např. na této trati jsou rizikové úseky....na trati je tolik a tolik lyžařských škol, trať je/není přetížená.
Já i moje rodina používáme přilby, při dnešní frekvenci na sjezdovkách to považuji za samozřejmost.
Cairo, mě srazil zkušený lyžař, když jsem čekala frontu na vlek a helma mi byla prd platná, byl to nečekaný náraz (zledovatělý povrch pod čerstvě napadaným sněhem...ani zkušený, s profi vybavením nedobrzdil) odnesly to moje kolení vazy:o(. Štěstí v neštěstí jsem měla, že byl místní a známý a zajistil mi okamžitý převoz do nemocnice a ještě v den úrazu mi vazy sešily(brrrr ještě teď mi z toho naskakuje husina). Pooperační péče a rehabilitace trvala pět měsíců a dodnes dokážu předpovídat změnu počasí.
Popisuji moji zkušenost, protože mně vadí, když někdo napíše, že víkend.lyžaři jsou nejhorší..., a myslím si že ani právní úprava nás nedokáže ochránit, ale nejsem proti.

 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: OK 

(26.1.2006 8:40:17)
Pod pojmem "vikendovy lyzar" si predstavuji nekoho, kdo jede na hory jednou za pet let.
A Tvuj pripad asi lze prirovnat k jedne plzenske tramvajove zastavce.. ty lidi tam taky jenom stali.. a dneska uz nejsou mezi nami.
Byla to velka blba nahoda, a co se Ti stalo mne mrzi..
Ale tenhle clanek neni o magorech, kteri nezvladnou povrch sjezdovky - a tudiz tomu neprizpusobi rychlost jizdy (vis, to je jako v aute..) ale o tom, zdy ma byt ze zakona dano, ze by meli mit helmu deti. Dle Tveho prispevku soudim ze ano.
 LU,2děti 
  • 

helmy? nevidím to černě 

(26.1.2006 10:34:43)
Píši úplně čerstvý poznatek. Včera jsem byla lyžovat v Německu na Javoru. Dalo by se říci země s vyšším životním standartem... Ale na celém kopci jsme viděli tak 5, 6 lidí s helmami . A to včetně dětí. Myslím si, že v Čechách je situace mnohem lepší a lidé se více chrání- přinejmenším alespoň děti. Mimochodem nebyl zmíněn chránič na páteř- můj syn v něm lyžuje, nijak mu to nevadí a snad by ho to i trochu ochránilo. Jinak více zkušeností nemám, začala jsem lyžovat letos. A protože jsem "posera" mám od začátku helmu. Ale nemyslím, že by to mělo být povinné- každý nese zodpovědnost za sebe. Alkohol ale tedy rozhodně ne!
Mimochodem : všimli jste si někdy v létě kol zaparkovaných před hospůdkou a cyklistů sedících u pivka? Taky by to asi chtělo větší kontrolu.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: helmy? nevidím to černě 

(26.1.2006 12:21:07)
Muzes mi prosim poslat nejake onfo o tom chranici patere? Slysim to poprve a dost mne to zaujalo. mejl mam v zahlavi. diky
 Eva 
  • 

Re: Re: helmy? nevidím to černě 

(29.1.2006 16:33:39)
Chrániče páteře jsou třeba tady:
http://www.shockboardshop.cz/katalog.php3?kat=117
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: helmy? nevidím to černě 

(29.1.2006 16:34:31)
A ještě informace o nich:
http://www.helmy.cz/clanek/jak-vybrat-chranic-patere.htm
 Hanka+Fík+Áďa 
  • 

Re: helmy? nevidím to černě 

(26.1.2006 23:58:54)
Také by mne zajímali podrobnější informace o ochraně páteře. Syn lyžuje v necelých pěti letech docela dobře a tak ho občas bereme i na dospělé sjezdovky a i když má samozřejmě helmu, úrazů se bojíme!!
Můj mail: chodac@post.cz Díky
 bekr 
  • 

Lyže a přilby 

(26.1.2006 11:34:32)
S tím alkoholem naprosto souhlasím co se týče helem nevímu, u dětí to beru, u dospělích..........
 bekr 
  • 

Lyže a přilby 

(26.1.2006 11:34:42)
S tím alkoholem naprosto souhlasím co se týče helem nevímu, u dětí to beru, u dospělích..........
 bekr 
  • 

Lyže a přilby 

(26.1.2006 11:35:38)
S tím alkoholem naprosto souhlasím co se týče helem nevímu, u dětí to beru, u dospělích..........
 bekr 
  • 

Lyže a přilby 

(26.1.2006 11:35:49)
S tím alkoholem naprosto souhlasím co se týče helem nevímu, u dětí to beru, u dospělích..........
 palac 


Nepochybuji, 

(26.1.2006 13:18:49)
že zákon má smysl. Je plno nezodpovědných rodičů, kteří si myslí, že se jejich dítěti nemůže nic stát. "Je opatrný. Jezdí pomalu." apod. Kdyby zákon donutil ke koupi přilby jen jediného rodiče, měl by smysl. Jezdím s dětmi každý rok na hory a když si představím, že bych nechala staršího lyžovat jen tak, běhá mi mráz po zádech.
Je pravda, že nákup ochranných prostředků pro děti je a dlouho bude hlavně na rozhodnutí rodičů a je závislý na jejich zodpovědnosti, ale ruku na srdce, kdo z nás nezačne přemýšlet trošku jinak, když se z doporučení stane zákon?
 včelař 


Re: Zákon o horách a přilby 

(26.1.2006 13:22:19)
Ano, bude smysl mít, akorát půjde o to, kdo zajistí jeho kontrolu. Povinnost přileb je skvělý nápad, i když já po případném schválení této povinnosti budu v háji, protože helma o velikosti, kterou potřebuji, je k nesehnání. Helmu by měli mít obvzlástě děti, protože lyžaři i snowboadisté jezdí opravdu čím dál rychleji a také hlavně přeceňují své schopnosti a dovednosti.
 katka 
  • 

Re: Re: Zákon o horách a přilby 

(26.1.2006 13:29:57)
Určitě má smysl, aby přilby měly děti. Ale myslím, že je to spíš na rodičích, než aby to udával zákon. Stejně je to nekontrolovatelný. Těžko když jezdí dítě venku na kole ho zastaví policajt a bude se ptát jak se jmenuje a kde bydlí, aby mohl jít rodičům udělit pokutu, že jejich dítě jezdí na kole bez přilby. A mimochodem, já jsem jezdila na kole odjakživa a nikdy se mě nic nestalo. Možná je to taky o výchově a ukázněnosti dětí na ulici i na sjezdovkách.
 Eliška , 2 děti 
  • 

Nechápu některé rodiče 

(26.1.2006 14:21:56)
Je s podivem, že to, že máte chránit své dítě před úrazem nebo dokonce smrtí se musí některým rodičům nařizovat zakonem. Už to tu bylo i s autosedačkama. Já nechápu a nerozumím tomu, když vidím lyžovat děti bez helem. Ted dospěláci vymysleli novinku. Sjezdovky jsou plné rodičů, kteří mají v krosně nemluvně / jak jinak než bez helmy/. Když si neváží zdraví svých dětí tak co je jim přednější?
 10.5Libik12 


O helmách a o systému 

(26.1.2006 15:51:28)
Eliško, ono jde o to, že špatně nařídíš sedmnáctiletému dítěti, aby jezdilo v helmě, nejede-li nikdo v tom věku. Je jim to trapné, připadají si jako borci největší a život jim připadá samozřejmý a věčný.Pokud namítneš, že bys jim nedovolila jezdit, tak se vsaď, že dovolila :).

Cizi a Sylvo Š, ahoj:)
Pro ty, které mají malo času a nepochůdnou Rodinu, osvěžte, prosím, jádro sporu:)
 10.5Libik12 


Re: O helmách a o systému 

(26.1.2006 15:54:20)
Sylvo, ty mi plníš přání, aniž je znáš:), ale už musím:)
 Markéta 
  • 

Re: Nechápu některé rodiče 

(30.1.2006 22:56:17)
Koukám, že se návštěvníci hor dost změnili. Já jsem lyžovala celkem hodně a dobře. Dříve na sjezdovkách, pak jsem objevila i kouzlo běžek.Teď jsem už 6. rok doma s dětmi a na lyže jsem se od té doby nedostala, protože s dítětem v krosně na zádech sjíždět sjezdovky nebo jet na tůru na běžkyby mě vůbec nedopadlo. I dobrý lyžař může spadnout na sjezdovkách i běžkách.Příští sezonu se už ale chystáme na hory i lyžičkami pro starší děcko. ale na velkou sjezdovku to nebude. Něco menšího a budu ho učit i věci jaké to je vyšlapat kus stráně bez pomoci vleku a sjet menší kopec. Až lyže zvládne do té míry, že bude dělat oblouky a zastaví kde potřebuje tak ho pustím na vlek velké sjezdovky, té nejjednodušší.oufám, že se nezděsím. co tam všechno uvidím.
 Pavla3 


Re: Re: Nechápu některé rodiče 

(30.1.2006 23:06:24)
Markéto,
(pokud nejsi z daleka) doporučuju Vrchlabí - Kněžický vrch, trojsedačková lanovka na úplný placce. Na učení dětí naprosto ideální (možná napíšu článek, ale až po sezóně), něco takovýcho jsme v Česku ještě neviděla.
 Eliška , 2 děti 
  • 

Nechápu některé rodiče 

(26.1.2006 14:22:44)
Je s podivem, že to, že máte chránit své dítě před úrazem nebo dokonce smrtí se musí některým rodičům nařizovat zakonem. Už to tu bylo i s autosedačkama. Já nechápu a nerozumím tomu, když vidím lyžovat děti bez helem. Ted dospěláci vymysleli novinku. Sjezdovky jsou plné rodičů, kteří mají v krosně nemluvně / jak jinak než bez helmy/. Když si neváží zdraví svých dětí tak co je jim přednější?
 Eliška , 2 děti 
  • 

Nechápu některé rodiče 

(26.1.2006 14:23:19)
Je s podivem, že to, že máte chránit své dítě před úrazem nebo dokonce smrtí se musí některým rodičům nařizovat zakonem. Už to tu bylo i s autosedačkama. Já nechápu a nerozumím tomu, když vidím lyžovat děti bez helem. Ted dospěláci vymysleli novinku. Sjezdovky jsou plné rodičů, kteří mají v krosně nemluvně / jak jinak než bez helmy/. Když si neváží zdraví svých dětí tak co je jim přednější?
 Eva 
  • 

Re: Nechápu některé rodiče 

(26.1.2006 14:28:21)
Souhlasím s tebou. Já , když vidím dítě v autě bez sedačky, tak bych ty rodiče zavřela, taková nezodpovědnost, fuj.S lyžováním to je to samý, že jim to není blbé.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:28:30)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:30:00)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:30:04)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:30:53)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:30:55)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:31:24)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:32:05)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:32:09)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:32:12)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:32:12)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:32:39)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske autosedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:32:40)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske sedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:33:13)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske sedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 L+2 
  • 

Prilby ano 

(26.1.2006 18:33:16)
Myslim si, ze kazdy soudny rodic v soucasne dobe prilby detem na lyze/kolo da. Nesoudny rodic to holt musi mit zakonem narizeno.

Zase na druhou stranu me to prekvapuje, jelikoz na rozdil od jinych statu v Cechach jeste neni povinne mit detske sedacky mimo dalnice - coz je uplne nelogicke,pokud vim, tak "ucinost" detskych sedacek se prave testuje v beznych rychlostech - 40 -60km/h.
 Silvie, Kuba 6 let, Ela 3 tydny 
  • 

A co přilby na bruslení? 

(30.1.2006 13:59:27)
Souhlasím s předchozími příspěvky, že používaní přileb je spíše o zodpovědnosti rodičů, obávám se, že ani zákon ty méně zodpovědné nedonutí. Všechny předchozí příspěvky (i navrhovaný zákon) se však vztahují pouze ke kolu a k lyžování. Chodíte někdy bruslit? Syn bruslí od tří let, později začal hrát hokej a od první návštěvy stadionu má na hlavě přilbu a na začátku alespoň chrániče kolen a loktů na kolo. S přilbou na hlavě však býval na stadionu nebo na rybníku téměř jediný. Vždy mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když vidím tří-čtyřleté děti jak se potácí buď s rodičem za ruku nebo úplně samy a bez přilby. Mluvila jsem o tom s mnoha rodiči a jejich argument, že jezdí pomalu, neberu - vždy je tam plno lidí, kteří jezdí rychle a brusle příliš neovládají a často někoho porazí (nedejbože narazí na mantinel). Myslím, že je určitě stejné nebezpečné jako lyžovaní (kde samozřejmě přilbu používáme taky), navíc přilba na lyžování se dá bez problémů použít i při bruslení. U lyžování o tom všichni alespoň uvažují, ale při bruslení považují dítě v přilbě pomalu za exota.
 Katka,kluci 3 a 7 
  • 

A co provozovatelé vleků ?? 

(27.1.2006 9:05:57)
Hned na úvod: moje děti jezdí v autosedačkách,na kole a na sjezdovce mají přilby.Ale zajímalo by mě,jestli připravovaný zákon o horách ukládá povinosti provozovatelům vleků? Při dnešních cenách třeba ve Špindlu bych velice ráda viděla např. ochranné sítě ,které jsou v alpských zemích dosti běžné.A co se týká alkoholu na sjezdovce (to snad má také řešit zákon),myslím,že je to blbost. Vlekaři si snad poradí s opilcem,který je nebezpečný svému okolí.Pokud ne,tak zkrátka přivolají policii,tak jako ji přivolá hostinský,prodavač...atd,pokud mu někdo v jeho podniku dělá problémy.
A sjezdovka s vlekem je hodně komerční podnik - at ho laskavě zabezpečí jeho majitel a provozovatel.NAvíc mi přijde komické zakazovat alkohol na sjezdovkách,když se dolní stanice vleků hemží stánky ve kterých se alkohol prodává.Ps:já si v nich toho svařáka dám a myslím,že po něm snad moc škody nenadělám.
 Katka,kluci 3 a 7 
  • 

Re: Re: A co provozovatelé vleků ?? 

(27.1.2006 10:28:19)
A můžeš mi prosím tě vysvětlit,jak tomuto zmíněnému opilci ve vstupu na sjezdovku zabrání ZÁKON ?? To on si asi řekne: Aha,já jsem na mol,v tomto stavu nelze lyžovat,to je protizákonné.Poté zuje lyže a sejde pěšky dolů.Takhle se jistě zachová většina českých opilců,a to hned ,jak zákon vejde v platnost.
Já nepsala,že vlekaři jsou ignoranti. Já bych jen očekávala jistý podíl zodpovědnosti za bezpečnost na sjezdovkách i ze strany jejich provozovatelů.
 Katka,kluci 3 a 7 
  • 

Re: Re: A co provozovatelé vleků ?? 

(27.1.2006 10:31:18)
A můžeš mi prosím tě vysvětlit,jak tomuto zmíněnému opilci ve vstupu na sjezdovku zabrání ZÁKON ?? To on si asi řekne: Aha,já jsem na mol,v tomto stavu nelze lyžovat,to je protizákonné.Poté zuje lyže a sejde pěšky dolů.Takhle se jistě zachová většina českých opilců,a to hned ,jak zákon vejde v platnost.
Já nepsala,že vlekaři jsou ignoranti. Já bych jen očekávala jistý podíl zodpovědnosti za bezpečnost na sjezdovkách i ze strany jejich provozovatelů.
 Jana,Týnka 3,5r.+Kamilka 1,5 


Re: Re: Re: A co provozovatelé vleků ?? 

(27.1.2006 11:26:53)
Já za sebe vidím zlepšování bezpečnosti na sjezdovkách: vlekaři už na vlek pomáhají (opravdu zde velké zlepšení!!), hlavně dětem. Už se objevují sítě i bezpečnostní matrace na stromech. Co velmi oceňuji - už nepouštějí dítě s dospělým na pomě "na koleně". Každý musí jet samostatně. Takže dítě musí začínat na mini sjezdovkách a pořádně vlek zvládnout, než může na dospělý. To je přece přirozené - zátěž postupně zvyšovat. Totéž platí pro dospělé začátečníky: uč se dole a postupně přidávej, pak teprve na pořádný svah. Pak nebudou na sjezdovkách nepředvídatelní lyžaři a všem bude líp.
Samozřejmě - jde to pomalu a vždy se najde blb (jako výše zmíněný vlekař, co se lyžaři posmíval za přilbu). Ale pomalu se to zlepšuje. Dospělých s přilbami přibývá a dětí bez nich už je pouze minimum, chválabohu. Časem se to stane samozřejmostí a nikdo o tom nebude přemýšlet. Kéž už je ta doba tady.
Ano - viděla jsem matrace na stromech, které začínaly ve výšce 1,2m, aby pohodlně "obsoužily" dospělého, dítě by v tomto případě bylo bez šance!!! Samozřejmě jsem zažila vlekaře arogantní nebo vlekaře zcela bez zájmu, kdo nahoru jede (a jak).
A největší šanci na zlepšení vidím právě tady. Vlekař má to konečné slovo - on by neměl pustit opilce nahoru, prostě ho má vyhodit. Stejně jako vyhodí blbečky, kteří ničí stopu pod vlekem jízdou do stran. Jednou je napomene, příště už se nesvezou. Totéž by mohlo platit pro helmy - nemáš, nejedeš. Pujč si, támhle je půjčovna, a pojedeš.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Nechápu 

(27.1.2006 12:22:23)
Jenom nechápu, proč na všechno musí být zákony. Vždyť je v zájmu rodičů a všech, aby chránili sebe a své děti. Proč nám má státní správa diktovat co musíme a co ne? Co takhle trošku zodpovědnosti i bez zákonu. To se budou policajti prohánět na sjezdovkách a pokutovat rodiče, aby dítě mělo helmu. Nemají spíše na starosti trošku důležitější věci? V Rakousku na horách, když potkáte dítě bez helmy, tak je z Česka, ostatní mají helmy a zákon tam nemají. To by nám potom mohl stát diktovat, že musíme používat papírové plíny O:))).
Říkám jednoznačně: přilby ano, na kolo, i lyže, autosedačky....
Když jsme vloni učili bruslit kluka, dostal na hlavu lyžařskou helmu. Na zimáku na nás koukali všichni tak trošku divně. Prostě exot a přecitlivělá matka. Letos má na hlavě 2/3 dětí slušivou lyžařskou helmu. I bez zákonu. Kluk naštěstí nemá problémy s nošením helmy, nosí jí, i když jezdí na koloběžce, i s chráničema na kolena a lokty. Jinak rodičům dětských odpíračů helem, doporučuji vzít meloun a upustit ho z metrové výšky na zem, se slovy, takhle dopadne tvoje hlava bez helmy, prý to funguje.
 Katka 
  • 

Re: Nechápu 

(27.1.2006 12:32:29)
Máš pravdu. Je to spíš na rodičích. Každý rodič má přece své dítě rád a nechce, aby se mu něco stalo. My jsme koupili tu nejlepší autosedačku. nechtěli jsme na ní šetřit.Nejde o to, aby si každý říkal, že se nemůže nic stát, ale o to, aby si představil, jak by to dopadlo, kdyby se něco stalo. Při každé jízdě autem, myslím na to, že ne každý se na silnici chová ohleduplně a taky se o tom většinou přesvědčím. Nebýt toho, že je manžel dost dobrý řidič, téměř při každé jízdě se najde někdo, kdo by mohl způsobit autonehodu. Nedokážu si představit, že by se malé něco stalo, jen proto, že jsem chtěla ušetřit nějakou tu stovku. Pak už je pozdě si něco vyčítat.
 Katka,kluci 3 a 7 
  • 

Díky Jano 

(27.1.2006 15:29:11)
Zhruba toto jsem měla na mysli svým příspěvkem,za který mě Milada sepsula příkladem o opilém lyžaři zahajujícím jízdu odshora.Prostě se nedomnívám,že bychom měli na všechny takové věci mít zákon.To aby příště vznikal zákon o koupalištích,protože "co když ti opilec skočí v bazénu na hlavu ??"
 Líza 


Re: Díky Jano 

(27.1.2006 15:33:23)
Katko, mně ale připadá, že zákony jsou obvykle pro ty neslušné nebo bezohledné. Slušní se slušně chovají i bez nich, ne? A jestli tomu správně rozumím, tak na sjezdovkách začalo být hodně vážných, i smrtelných úrazů - přibývá jich.
 Markéta 
  • 

Re: A co provozovatelé vleků ?? 

(30.1.2006 23:48:10)
Provozovatelům jde jen o získ a vlastní kapsu. Proč by si dělali problémy se zákazníky. Třeba by příště šli jinam.Je to jako v hospodách, mladistvím se ze zákona podívat alkohol nesmí a v hospodách tvoři dnes mladiství nezanedbatelnou část zákazníků. Pokuty a vymahatelnost zákona je malá a zatím provozovatele vleků k tomu nic nenutí. Je to jen v nás.Cím více lidí se bude chovat na horácjh slušně a bezpečně, tím méně bude těch druhých,protože se začnou cítit blbě a nepatřičně.
 Markéta 
  • 

Re: A co provozovatelé vleků ?? 

(30.1.2006 23:49:09)
Provozovatelům jde jen o získ a vlastní kapsu. Proč by si dělali problémy se zákazníky. Třeba by příště šli jinam.Je to jako v hospodách, mladistvím se ze zákona podívat alkohol nesmí a v hospodách tvoři dnes mladiství nezanedbatelnou část zákazníků. Pokuty a vymahatelnost zákona je malá a zatím provozovatele vleků k tomu nic nenutí. Je to jen v nás.Cím více lidí se bude chovat na horácjh slušně a bezpečně, tím méně bude těch druhých,protože se začnou cítit blbě a nepatřičně.
 ishi 
  • 

smysl to má 

(27.1.2006 13:22:03)
smysl to určitě má, já jsem osmileté dceři přílbu na lyže koupila, i když teda není zrovna levná (1100), ale mám klid...
 Jiří Kadlec 
  • 

Přilbu ano,ne? 

(31.1.2006 11:02:41)
Dobrý den.
Já sám na kole přilbu používám.Tři rány do hlavy mě stačily.O dětech by ale měli
rozhodovat rodiče a ne nějaké nařízení.To by se za čas mohlo stát,že porodník zvolá,už vidím hlavičku a sestra nasadí dítěti přilbu.aby se mu náhodou něco nestalo.Proč třeba stát přilby pro děti nedotuje?pojišťovací společnosti mají třeba výhrady k alkoholu za volantem,proč neznevýhodňují likvidaci úrazů dětí tam kde se mohli chránit přilbou a nechránily?
S pozdravem Jiří Kadlec
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Přilbu ano,ne? 

(1.2.2006 15:52:02)
Pokud jste cela rodina pojistena u pojistovny ministerstva vnitra, mate jednou rocne narok na prispevek na prilbu pro dite - je to 1000kc, a vyplaci se po predlozeni uctenky zesportu. Nad tisic se da poridit uz solidni detska prilba. A lze si vybrat bud helmu na kolo nebo na lyze.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Přilbu ano,ne? 

(1.2.2006 23:02:35)
No, ted to asi nezjistime.. Pokud vim, v lonskem roce to bylo vypsano jako "HURA" akce , ktera trva behem podzimnich mesicu a vztahuvala se na helmy na lyze.. Tohle je treba si ohlidat. Ale vim, ze tahle pojistovna takovehle akce "HURA" dela - a rekla bych, ze to neni spatne. Ale je fakt, ze to chce hlidat a neprosvihnout si terminy - byva to na internetu.
Ale vubec nemam prehled , zda tohle delaji treba i jine pojistovny.. nevis o tom vic?

 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: Přilbu ano,ne? 

(1.2.2006 23:22:13)
Milado diky, konecne jsem se dokopala projit stranky pojistovny - je to tam vedene jako jarni a podzimni balicky. Cini to 800 na helmu + 200 na vitaminy - mysklim, ze i tak je to dost dobry (ten podzimni , jarni jsem jen preletla ocima, ale zrejme 800 na helmu ci na sedacku na kolo
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: Přilbu ano,ne? 

(1.2.2006 23:39:34)
Jeste mam zcela cerstvy zazitek z hor!!
Vlekar se mi snazil opit slivovici..
to jen pro Ty, kteri si mysli, ze dohlizet by meli vlekari. V planu je, aby kontroly provadela namatkove horska sluzba - coz myslim je dobry napad.
PS: tu slivovici jsem odmitla, jela jsem domu autem. Ale odmitla bych i jinak, stacio mi, ze z vlekare to tahlo jako z demizonu.
Ale co se tyce pouzivani helmicek u deti, je to vazne lepsi, presto se i nadale setkavam ve svem okoli s nazorem - moje dite nepotrebuje helmu, protoze jezdi opatrne..
 lidka 
  • 

přilba 

(31.1.2006 11:30:43)
Já si myslím,že zákon smysl určitě má...Už jen z toho důvodu,že spousta dětí /adolescentů/ přilbu na lyže třeba ani nosit nechce,protože ostatní ji nemají..POkud to bude nutné-bude ji mít většina,bude to o něčem jiném...Nehledě na to,že třeba i našeho tatíčka musím udolávat,aby zakoupil synovi přilbu-takhle nebude mít na výběr-prostě to musí být,tak se to koupí!!!!!/starší už ji má/
 Nesulka+Niky+Vil 


Určit ano 

(31.1.2006 19:56:45)
Má dcera letos poprvé ve čtyřech letech lyžovala a přilbu samozřejmě měla. Stejně jako přilbu na kolo, přišlo jí nošení přilby na lyže naprosto přirozené.
Myslím, že je nošení přilby velmi důležité.
 Iva 2 děti 
  • 

Přilby ano 

(4.2.2006 17:55:33)
Přilby na kolo nosí děti od doby co na něm jezdí. Mě se pořád zdálo, že pro mě to je škoda peněz, že potřebujem spoustu jiných věcí. Garantuju vám, že se mi uspořená tisícovka pěkně nevyplatila. Spadla jsem z kola na hlavu, dodnes vlastně nevím proč, přivodila si otřes mozku a myslela si, že to ještě dopadlo dobře. Bohužel po 11 měsících jsem dostala epileptický záchvat a za dalších pět týdnů už ležela na neurochirurgii po operaci zhoubného nádoru v mozku. Prý (nikdo to neřekne určitě) to mohlo začít růst díky tomu úrazu. Tak si kupte přilby.
 Jen houšť 
  • 

Do nich! 

(16.2.2006 15:02:22)
Je vidět, že horalům už návštěvníci lezou krkem. Tak proč turistům pobyt trochu neznepříjemnit. Jako další navrhuji povinnost nosit trenky s vrstvou aktivního absorpčního materiálu, aby množství metanu, uvolněného návštěvníky, neotravovalo čerstvý vzduch. A na každé mýtině vybudovat strážnici, přísně kontrolovat, kdo nemá filtrotrenky, bude uvězněn. A do terénu vysílat hlídky s prďosondami, které by kontrolovaly, zda se v lesích příliš nebzdí.
 Jana 
  • 

Re: Do nich! 

(2.1.2007 13:28:26)
já osobně bych žádný zákon nedávala!! přeci je to každého věc jak a s čím jezdí, a připadá mi dost blbé, vyhodit někoho jenom proto, že nemá helmu. Myslím, že každý má rozum a podle svého rozhodnutí se taky rozhodne. Ten kdo ji má, dopadne lépe než ten co ji nemá - no, je to jeho věc, že ji neměl a má teďka hlavu na ... A ty polecejní hlídky jsou ještě blbější!!! To snad nemyslíte vážně, ještě, aby mi říkali jakou rychlostí mám jezdit!!! A ještě nejlépe kudy, protože tam a tam jede hodně lidí. Jinak s tím alkoholem - vy v Čechách to tam máte asi dost špatné, protože u nás v Beskydech jsem ještě žádného opilce nepotkala, a to jezdíme každý týden na hory...ale jinak helmu mám, a je v ní teploučku a když prší tak nepromokne :o) takže můžu jen doporučit

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.