| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kojení a lékaři

 Celkem 84 názorů.
 katka, 1 syn 
  • 

lékaři 

(19.4.2004 10:20:44)
Já rodila císařským řezem, takže než jsem se rozkojila trvalo to tři dny. Jenže pomalu celé tři dny na mě ječela dětská lékařka, jako že to není možné a pod. když už jsem začala kojit tak se jí zase nelíbilo jak kojím, že u toho špatně sedím o kojení v leže nemohla být ani řeč. No hrůza a tak jsem se z toho stresovala že jsem skoro přišla o mléko. Bylo to opravdu
spousta problémů.

A k těm hodným lékařům: dnes už vím z vlastní zkušenosti, že pokud je nějaký větší problém je ho třeba konzultovat alespoň s 2 lékaři.
 Mirka (3 letá dcera) 
  • 

Re: lékaři 

(20.4.2004 22:55:50)
Ahoj,
naše dětská doktorka mě v kojení podporovala, přestože já už jsem byla naprosto zoufalá. Dcerka stále plakala a velmi málo přibírala.
Ale mám jinou špatnou zkušenost s lékařem. Šla jsem s matkou poprvé k novému zubaři. Přestože jsem s sebou měla dceru (2,5 roku)a velmi dlouho jsme čekaly, vzal na ošetření paní objednanou na pozdější dobu, než jsem byla já (matka byla už ošetřená). Vzala jsem si od sestry zpět svoje doklady a řekla sbohem. Moje matka k tomuto doktorovi nadále chodí (má problémy se zuby) a při každé návštěvě naráží na neuvěřitelnou aroganci lékaře a jeho sestry.
Každému, kdo si stěžuje na doktory říkám - cos proti jeho chování udělal? Dokud budeme držet pusy, tak si zasloužíme jen nakopat.
Ještě bych ráda něco napsala o té důvěře k lékaři. Bydlím v menším městě a každý doktor tu má svůj "pomníček". Pokud si najdu nějakého jinde, pak stejně riskuju, protože se o jeho pochybeních pouze nedovím. Snažím se najít aspoň takového, který je slušný (ale zase se třeba nesnáší s primářem v nemocnici, takže na vyšetření bych musela jet jinam :))
Mirka
 monika ,dcera 6 rokov ,syn 17 mesiacov 
  • 

Re: lékaři 

(24.4.2004 7:54:06)
ked mala dcera 6 mesiacov mala som strasnu chripku aj s komplikaciami a predpisanie antibiotik po piatich nociach stravenych pod sprchou na znizenie teplot a jedeni hromady paralenov som sa vydala na pohotovost v pezinku a byvaly vojensky pan doktor povedal ,ze okamzite mam prestat kojit on dokonca tvrdil ,ze si mam ist dat zastavit laktaciu ,lebo vsetky lieky penicilinoveho radu su nezlucitelne s kojenim ,ja som vedela ,ze to tak nie je ,tak som vydrzala este jeden den a potom si inde nechala predpisat lieky a kojila dalej ,ved dcera sa nevedela napit s flase ani sa to nikdy nenaucila,jedine co sa vtedy zo dna na den naucila ,bolo jest vecer kasu ,lebo vtedy bolo moje mlieko naozaj horuce a ja som nevedela zrazit teplotu pod 38.
 Yukona, (Misha a Olin) 
  • 

Re: lékaři 

(25.4.2004 17:56:21)
ahoj Katko, stejne to bylo se mnou, proste jsem nebyla schopna zacit meho syna po cisaraku kojit. Jenze dal to bylo rozdilne. Nemocnice za mnou poslala specialistku z "Ligy pro kojeni", ktera se snazila mi pomoct, sestricky se snazily, myslim ze kdybych je pozadala ze budu kojit zavesena na strope hlavou dolu tak mne tam zavesily.... bylo mi meho syna lito, protoze musel mit hlad a plakal (asi dvakrat jsem pozadala aby ho nakrmili lahvi), ale jinak mel nad svoji postylkou napis "Neprikrmovat!" a diky zenam z mlecne ligy a nemocnicnimu personalu kteri na mne zkousely ruzne pumpicky (problem byl ze nemohl zachytit bradavku) jsem se najednou rozkojila. A pak jsem mela mleka tolik, ze jsem s nim krmila i nase psy:) doba kojeni byla uzasna, zvlast s tim prvnim, protoze ten se miloval kojit, je to takova uzasne klidna pohoda...s druhym to uz nebylo tak pohodove, protoze jsem zaroven se musela starat o toho prvniho ale ted kdyz jsou kluci uz v puberte, tak na tohle vsechno vzpominam s tezkou nostalgii:) Maminky uzivejte si kojeni, protoze to uz se nikdy nevrati...
 Haluška 


Re: Re: lékaři 

(27.4.2004 8:12:55)
Já jsem sice nerodila císařem, ale taky jsem se pořád nemohla rozkojit. Anička měla hlad, pořád plakala a hodně ubrala na váze. Nosila jsem ji na přikrmování, když už se to nedalo vydržet, krmili ji z kádinky, takže žádná láhev. Po čtyřech dnech to přišlo a Anička byla závislák na mléku ještě dlouho.. :-)
 petr 
  • 

Jména lékařek 

(19.4.2004 10:35:46)
Myslím si, že je chyba nezvěřejnit jména těch lékařek, těch hloupých i dobrých. Aby si ostatní dali pozor, nebo naopak věděli kam mají jít hned.

Jak jinak se to máme dozvědět? Metodou pokus - omyl?

Je to naprosto legální a ty špatní doktoři se třeba změní až přijdou o pacienty a ti dobří budou příkladem úspěšných lékařů.


 dneska radeji ne 
  • 

Re: Jména lékařek 

(19.4.2004 11:15:42)
Ahoj Jitko,

přidávám se k Petrovi. Mohla by jsi, prosím, napsat (buď veřejně, nebo Ti mohu i napsat i na mail) jméno lékařky z Endokrinologického ústavu v Praze na Národní? Moje mamka se tam léčí u dr. Drbalové, na sono chodí k dr. Dvořákové.
Vzhledem k tomu, že kojím dítě ještě asi o 2 a půl roku starší než Ty, tak jsem stále nenašla odvahu se tam též objednat..nemám teď žádné problémy, ale vzhledem k dědičnosti vím, že by to vyšetření chtělo..a v dětství jsem nějaký problémy se ŠŽ měla.

Dneska se raděj nepodepíšu :-) ona by se zvedla hladina nevole proti mému kojení i tady:-)
 katka, 1syn 
  • 

Re: Re: Jména lékařek 

(19.4.2004 11:34:35)
Dovolím si ještě jeden příspěvek. Holky se štítnou žlázou se léčím již od svých 14-ti let, dnes mi je 29. První tři roky mdo mě cpali hormony jak to jen šlo. Pak řekli že hodnoty jsou OK a konec. Jednou za rok kontrola. Jenže já mám takové ty hrozné stavy stále, pocení, bušení srdce, pocity strachu atd. stále. Když to každý rok lékaři řeknu, odpoví mi že je to v pořádku. Mezitím jsem stačila jednou otěhotnět a ve 14TT jsem potratila, pak jsem otěhotněla ještě jednou a narodil se mi zdravý syn i když těhotenství z počátku vypadalo všelijak. Gynekolog viděl problém především ve štítné žláze.
nyní se již 6 měsíců snažím otěhotnět ale marně. Změnila jsem tedy lékaře, navštěvuji MUDr. Matějoviče v Chebu a vše se dalo do běhu, mám všechny základní vyšetření za sebou, krev, sono, Echo srdce apod. A vypadá to že je vše na dobré cestě na vyléčení.
 dneska radeji ne 
  • 

Re: Re: Re: Jména lékařek 

(19.4.2004 11:43:07)
Katko,

zalistuj zpátky diskuzí Zamlklé těhotenství - tady:
http://www.rodina.cz/diskuse1141.htm

Vím, že tam chodí holky, co řeší právě i potraty při problémech se ŠZ, třeba Ti to trochu pomůže. Přeji hodně štěstí při dalším těhotenství a zdravé miminko!
 Jitka Valdová 
  • 

Re: Re: Jména lékařek 

(20.4.2004 21:17:50)
Ahoj,
myslím, že k MUDr. Drbalové můžeš opravdu s klidem jít - patří k lékařům, kteří kojení určitě podporují. A co se týče té nevole kvůli kojení: co je komu do toho? Myslím, že každá maminka se rozhoduje sama za sebe, jak dlouho bude kojit a je to jen její věc. Chápu, že to je občas těžké, sama taky někdy vidím ty pohledy typu " ježiš, ona ještě kojí", ale je mi to jedno. Nikoho tím neobtěžuji, při kojení na veřejnosti se neodhaluji víc, než je nutné, nikoho do kojení nenutím, tak co. Kojení zdar!
 Katka 
  • 

Pro Jitku 

(21.4.2004 8:44:34)
Jitko,řid se citem a na ty pseudorady se vykasli.Ja jsem prestala kojit ve 21 mesicich,castecne dobrovolne,ale urcite mel vliv i "hlas okoli".Kazdy nechapave koukal,kdovi co si myslel a ja toho ukonceni kojeni trosku lituju.dcera byla zdrava,nemela do roka ani rymu,proste pohoda.Za rok bez kojeni byla nejmene 5 krat nastydla.Nastesti jen nachlazeni,bez horecek a tim padem bez leku.Jsem prirodni clovek a z postupu nekterych lekaru jsem uplne na vetvi...Antibiotika bez duvodu,nektere diagnozy atd.
Pri druhem mimcu rozhodne zkusim kojit dele.alespon o pul roku.Preji ti hodne zdravi a hezke jaro.Katka
 Jitka Valdová 
  • 

Re: Jména lékařek 

(20.4.2004 20:04:17)
Milý Petře a všichni ostatní, kteří chcete znát jména lékařek - asi máte pravdu, mělo by se o tom mluvit konkrétně. Takže: ta lékařka z Ústí se jmenuje Broulová a ta, která mě svým přístupem fakt mile potěšila, je MUDr. Drbalová z Endokrinologického ústavu. Jitka
 Alili 
  • 

Nemocná kojící matka 

(19.4.2004 12:33:04)
Mě se stalo něco jiného - když měla moje holčičky tři a půl měsíce, chytla jsem pásový opar na tom nejnevhodnějším místě - na genitáliích. Nikomu to nepřeju, bylo to hrdinství vůbec dojít na záchod a o něco se pokusit, nemluvím o tom, co se dělo po tom. Navíc je to infekční, takže pořád dokola drhnout ruce desinfakčním mýdlem.

Dokroři si mě přehazovali jako horký brambor, čekání s tak malým prcekem třeba hodinu a půl v čekárně žádná výjimka. Poslali mě z porodnice na Obilňáku do Bohunické nemocnice na infekční, kde mi řekli, že to Herpes není a poslai mě na kožní, tam mi řekli, že to Herpes je, ale nemohou mě hospitalizovat i s dítětem... Nakonec jsem skončila na gynekoligii i s dítětem. Na kožním mi doporučili ukončit kojení (ze dne na den), abych mohla být hospitalizovaná a mohli do mě narvat nějaké sajrajty neslučitelné s kojením. Na mé otázky, jak dlouho by léčba trvala a kdy by bylo mléko zase použitelné mi nedokázali odpovědět, stejně tak nikdo něvěděl, zda se dá někde sehat mateřské mléko - třeba jen na pět dní... Jejich představa bylo, že odevzdám miminko tatínkovi, který mu rovnou vrazí flašku s umělým mlíkem a maminku uvidí až třeba za týden...! Také mi nebyl nikdo schopný říct o co by se tím léčba zkrátila a jak dlouho bude trvat léčba bez Zoviraxu.

Nakonec jsem léčbu odmítla, domů mě pustili po třech dnech. Našla jsem si gynekoložku s biolaserem, paní doktorku Čoupkovou v Žabovřeskách, kam jsem dojížděla nebo mě manžel vozil. Kojit jsem nepřestala a kojila jsem do 20. měsíců, od 15. měsíce jsem zrušila noční kojení, protože jsem znovu otěhotněla. Samozřejmě do mě všichni duli, že musím okamžitě přestat kojit....

Vadí mi přístup lékařů, kteří berou pacienty jsou své podřízené, používají imparativ a nejsou ochotni srozumitlně vysvětlit postup léčby a možná rizika. Myslím si, že jsou to pozůstatky komunistického přístupu k člověku.

To v Německu každý lékař vstane, podá vám ruku a představí se. začala jsem to dělat i tady. Většina lékařů reagovala velice překvapeně, ale při druhém setkání už mi ruku sami podali. Větička: Promiňte, přeslechla jsem Vaše jméno" dělá divy... :o) Myslím, že záleží hodně na nás, pokud se neozveme, přístup lékařů se jen těžko změní k lepšímu.

Dobré je sebrat odvahu a říct nepříjemnému lékaři, co se mi nelíbí a proč ho chci vyměnit. Pokud to uslyší několikrát do týdne, měl by se nad tím minimálně zamyslet.

Alice
 Marcela, 2 holky 
  • 

Někdy je lepší nekojit 

(19.4.2004 14:44:50)
Ahoj holky,

ono je to někdy těžké rozhodnutí. Má první dcera se narodila v roce 1993 a přestože jsem měla problémy, všichni trvali na tom jen kojit a kojit a zase kojit. Každému už bylo jedno, že v době kojení nemohu brát optimální léky na svou nemoc a že zároveň s každým kojením dochází k infekci dítětě EB virem (došlo u mě mimo jiné k aktivaci EB vizozy), druhá holčička se narodila v roce 2001 a najednou se rodila císařským řezem a o kojení nebylo ani řeči, neboť bych musela mléko odstříkávat a to by se muselo sterilizovat. Kojená dcera má za sebou 2 mononukleozy, alergie apod. Druhá je stále EB negativní a zdravá.

Takže ne vždy je kojení tím nejlepším, co může matka dítěti dát.
 jmk 
  • 

Re: Někdy je lepší nekojit 

(19.4.2004 16:00:45)
taky jsem slyšela o škodlivosti kojení po 7. měsíci. Kdo ví, třeba je na tom něco pravdy. Jsou jiné podmínky než doba ke které se obracíme, s tím, že dřív bylo kojení normální (než se narodil sourozenec).

Na anketu ke kojení teď psala jedna matka že kojila dítě do čtyř let a to kdekoliv a to mi, promiňte, už připadá tak trochu jako úchylka. myslím, že kojení se dřív podceňovalo, ale teď se to zas přehání naopak. Jestli je matka nemocná, měla by se hlavně léčit a ne ze sebe dělat hrdinku a držet se zuby nechty kojení u dětí co už samy chodí a můžou jíst téměř cokoliv.
 věra 
  • 

Re: Re: Někdy je lepší nekojit 

(19.4.2004 16:07:06)
lítá to z extrému do extrému, dříve se nekojilo vůbec, či nedostatečně, dnes -- kdo nekojí s náma, kojí proti nám.
Není třeba ze sebe dělat za každou cenu hrdinku, kojení do půlroku je super, do roku velmi dobré, to co je po roce...může být, ale nemusí,..již záleží na mamince..i na jejím zdravotním stavu..a jiných okolnostech..to by bylo na nekonečnou debatu.. :-))
 Linda 
  • 

Re: Re: Někdy je lepší nekojit 

(19.4.2004 22:28:09)
Každé ženy věc, jak dlouho a z jakých pohnutek kojí či chce kojit. Za kojenými předškoláky však tuším nějaký osobní (osobnostní?) problém. Rozhodně už nejde o výživu dítěte. Navíc - ve vývoji ditěte má postupně docházet k separaci, u dítěte se předpokládá schopnost trávit nějaký čas bez matky a třeba chodit do školky a jíst tam "erární" jídlo. Pokud proces separace neprobíhá přirozeně a hladce, je na rodičích a na matce zejména, aby mu napomáhali.Normální 4 leté dítě rozumově pochopí, že kojení není možné kdykoliv, kdekoliv - stejně jako pochopí, že občas je žádoucí některé aktuální pohnutky utlumit a uspokojení některých potřeb odložit.
Ale úvodní článek byl o postoji lékařů k pacientovi. Tento vztah by rozhodně neměl porušovat pravidla lidské důstojnosti. Bohužel ne každý nemocný člověk má dostatečné sebevědomí a snadno podlehne vnucené roli toho "podřízeného". Taky mám oblíbenou větu: "Mám sice nemocné srdce (ledviny, slinivku...), ale dostatečné IQ, abych pochopila postup léčby, prosím, vysvětlete mi...(následuje konkrétní dotaz...). Taky by možná nebylo špatné chtít, aby paní dr. citovala ony "nejnovější výzkumy" o škodlivosti kojení po 7 měsíci konkrétně. To by jí asi vzalo vítr z plachet :-).
 Blanka, 4 děti 


Re: Re: Re: Někdy je lepší nekojit 

(21.4.2004 22:25:28)
Nevím, asi stále něčemu nerozumím, opravte mě prosím, pokud se mýlím. Dosud jsem se domnívala, že mléko nám příroda dala, abychom jím krmily svá mláďata, dokud to potřebují. Tedy klidně i v předškolním věku. Normální zdravé dítě se separuje samo v závislosti na stupni dosaženého vývoje. Co k vývoji potřebuje, není žádné vedení k samostatnosti, ale naše bezpodmínečná láska, péče a pocit bezpečí. Má osobní zkušenost je, že čím více jsem se (jako mladá a promiňte blbá matka) pokoušela poroučet větru, dešti a "vychovávat k samostatnosti" svou nejstarší dceru, tím byla závislejší. Našeho benjamínka v 21 měsících kojím dle potřeby několikrát denně, věnuji mu veškerou péči, kterou potřebuje, vůbec se nestarám o to, zda je dostatečně samostatný a (světe, div se) on je samostatný, až mě to často překvapuje. A mezi námi, svou samostatností a vyspělostí překvapuje každého, kdo ho pozná.
Mimochodem, pokud jde o kojení, ještě jsem neviděla krávu, která by prohlásila, že v 6 měsících už je toho dost a začala krmit své mládě upraveným mlékem od kozy nebo jiné savčí samice. Zatímco nám něco podobného připadá kupodivu naprosto normální a pozastavujeme se nad matkami, které krmí své dítě vlastním mlékem ve věku, kdy ještě mléčnou stravu evidentně potřebují.
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Re: Někdy je lepší nekojit 

(22.4.2004 8:45:17)
Blanko, moc hezky napsané! :-)
 simona 
  • 

Re: Re: Re: Re: Někdy je lepší nekojit 

(22.4.2004 9:21:50)
To všechno co píšeš může nemusí být pravda. Já sama nebyla kojená skoro vůbec a alergik nejsem a nějak moc nemocná jsem taky nebyla (jen jsem neměla jako dítě ráda mléčné výrobky a mléko do mě nikdo nedostal :-))) A hlavně vůbec by mě nenapadlo dívat se na svoji mámu jako na divnou, že mě nekojila, máme velmi hezký vzah!! Své dítě jsem kojila do půl roku a pak jsem přestala - prostě mi to "nedělalo dobře" - psala jsem o tom níž v příspěvku, tak se nebudu opakovat.
Co se týká té samostatnosti, to na kojení opravdu nezáleží. Spíš je to o tom, že matka musí být stále poblíž dítěte. Moje kamarádka kojila skoro do dvou let dítěte, ale říkala že jen v noci. Bohužel jsem nekojila dlouho a tak nemůžu posudit jak moc se dítě dožaduje kojení i přes den.
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Někdy je lepší nekojit 

(22.4.2004 11:25:32)
Blani, a co takhle kojit puberťáka, když už nám to příroda nadělila :-)) Když nepřestaneš, klidně se to těch 15 - 17 let zvládá, nemusíš vůbec přestávat, vždyt i puboš potřebuje mléčnou výživu (ten můj vypije okolo litru mléka denně, máme na to ale kozu, já jsem už z toho vycouvala :-))).

Ne, vážně, tady jde o přehánění a to dobré není.

Navíc článek byl o matce, co je nemocná. A tady prodlužovat za každou cenu kojení u dítěte rok a půl starého a riskovat zdravotní potíže obou je spíš umanutost, protože tak staré dítě už sušeným mlíčkem nepoškodíte, zato ta matka kdyby to na zdraví odnesla, tak to zprostředkovaně dopadne i na to dítě, jak se o něj bude nemocná starat? Je to prostě už demagogie, a to já jsem zastáncem kojení, ale ne takhle.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Někdy je lepší nekojit 

(23.4.2004 17:17:09)
Ivo, naprosto souhlasim, ze mimo zdravi ditete je dulezite i zdravi matky, protoze pokud onemocni stejne se bude muset dite odstavit a ona navic v nemocnici nebude mit kontakt z ditetem ,coz se podepise na nich obou, takze souhlasim s Tebou: mene umanutosti a vice selskeho rozumu.
 Emaja 


Re: Re: Někdy je lepší nekojit 

(27.4.2004 14:40:21)
Skodlivost kojeni po 7.mesici? To je neco podobneho jako kdyz v jednom vyzkumu zjisti, ze citrusy nejsou v zime vhodne, protoze ochlazuji organizmus a v druhem je vychvali,ze maji v sobe latky , ktere chrani pred rakovinou a mely by se jist co nejvic.....
Kdyz budu mit mliko, kojeni mi nevadi a diteti vyhovuje, tak proc bych mela kupovat nejake susene mleko z lekarny, ktere je nahrazkou mat.mleka??To je nejake postavene na hlavu, ne? Do dvou let neni pro dite dobre, aby pilo normalni kravske mleko, tak mu budu kupovat napodobeninu toho, co mam? Fakt nevim proc.
Jeste me k tomu napada, ze je to stejne, jako si kupovat balenou stolni vodu, kdyz voda mnohem kontrolovanejsi (jak dokazuji ruzne rozbory, ktere jsou obcas i zverejnene v tisku)mam v mestskem vodovodu. Myslim vodu pro dospele, ne pro kojence. Ale to sem nepatri.
 J. 
  • 

tyreostatika 

(19.4.2004 16:54:51)
Ono to u léků na ŠŽ není tak jednoduché. Zatímco hormony - tj. tyroxin (Euthyrox apod.) jsou neškodné, tak u tyreostatik je to horší. Občas se stane, že tou látkiou tlumící ŠŽ je poškozena i ŠŽ kojeného dítěte. Není to úplně běžné, ale který doktor by si to chtěl vzít na triko, že. Ale samozřejmě to doktorka mohla a měla vysvětlit. Tím, že jen něco přikázala, nedosáhla zjevně ničeho - a autorka se musí rozhodovat v mantinelech "kojení za každou cenu - malé riziko poškození vlastního dítěte". A tenhle případ měla MUDr. nepochybně na mysli, když mluvila o kojeném dítěti hypertyreozní matky, které samo skončilo na endokrinologii.
 Šárka, dcera 4,5 r. + bříško 31.t. 
  • 

endokrinologie 

(19.4.2004 17:52:33)
Milá Jitko,
se štítnou žlázou mám problémy už od dětství (hypothyreoza), asi od 9.let jezdím do Ústí na endokrinologii. Pořád chodím k panu doktorovi Škvorovi, i když je to dětská endokrinologie. Užívám Euthyrox, teď v těhotenství vyšší dávku než normálně a mám brát tu vyšší dávku až do doby, než přestanu kojit. Tak to bylo i při prvním dítěti a nikdy jsem od něj neslyšela, že bych neměla kojit. Tu paní doktorku, o které píšeš, neznám, ale je to síla. Já, když jsem objednaná na určitý den, tak čekám max. půl hodiny, někdy vůbec. Pokud jsi z Ústí, tak se zkus přihlásit k panu doktorovi Škvorovi, abys nemusela jezdit až do Prahy.
Přeju Ti hlavně hodně zdraví,i Tvým holčičkám.
 Michaela 
  • 

Re: endokrinologie snížená hladina hormonu stimulující štítnou žlázu 

(8.5.2006 20:25:46)
Dobrý den Jitko,mám malý dotaz jsem v 16 týdnu těhotenství a zjistili mi sníženou hladinu hormonu stim.štítnou žlázu,chtěla jsem se zeptat jestli při braní tabletek (ještě nevím jaké),se více přibírá nebo ne.Děkuji za odpověd.
 lydushe + 3 háďata 


Mám úplně stejné zkušenosti 

(19.4.2004 20:50:29)
Tak přesně to, o čem se tu píše, tak s tím jsem se, coby kojící matka setkávala dnes a denně.
Na endokrinologii docházím také, ale zatím vystačím s doplňkovým jódem. Ale když jsem dostávala těžké záněty nosohltanu, tak si mě lékaři posílali od čerta k ďáblu se slovy, co s vámi, když kojíte. Jděte do lékárny a něco si kupte... Jelikož jsem alergická na penicilin, tak jsem se setkávala s přístupem přestaňte kojit a až doberete antibiotika, začnete znovu (to bylo v době, kdy bylo synovi 5 měsíců!). Samozřejmě v době kdy mu bylo víc jak rok, byla jsem za exota, že kojím. Bylo mi doporučeno ukončit kojení kvůli atopickému ekzému, kvůli vyšetření na alergologii atp. Nicméně lékaři většinou respektovali mé rozhodnutí dál kojit, ale byla jsem odkázána na lékárny a své "pátrání". A někdy jsem se skutečně nestačila divit.
Hodně zdaru kojícím maminkám!
 janina74+Ani05+Hany09 


Moooc dekuju 

(13.3.2006 20:27:37)
Moc vsem dekuju za tyhle clanky...Dnes mi tedy opravdu pomohl. Byla jsem na sonu stitne zlazy. Vubec zatim nevim, co mi zjistili, dr. mi rekla, ze mam "nemocnou" stitnou zlazu(to vim uz delsi dobu) a ze musim prestat kojit. Me holcicce je ale teprve 5mesicu. Ted vim, ze to neni az tak jednoznacne a budu se branit a rvat o kojeni. Diky a vsem preji hodne zdaru v kojeni a odolavani lekarum. Jeste, ze mame rodinu.cz
 Lali 
  • 

z jiného soudku, ale přeci stejé 

(19.4.2004 21:19:35)
mám jinou ikdyž stejnou zkušenost. Mám téměř 13-ti měsíčního syna, když mu bylo asi 9m dostal virový průjem a ukrutně zvracel, stav se zhoršoval a tak jsme vyrazili na infekční oddělení nemocnice v ČB. Službu měl pan primář. Prohlédl řekla bych, že velmi hrubě syna a pak se začal vyptávat co jedl. Téměř po každé odpovědi mě sežval čím to nebožátko krmín (mrkev, rýže atd...) a nakonec jsem ho asi dorazila informaci o tom, že kojím a syn tedy měl i mat.mléko (bylo mu tak zle, že stejně nic jiného nechtěl,a i to zvracel). Primář se na mne obořil, jestli prý vím, že MM je projímavé a co tedy chci, když si za ten průjem můžu sama. Odjeli jsme domů s kupou léků a se zákazem kojeni"aby se zastavil průjem". Celá zoufalá jsem cestou domů studovala pilule. Doma jsem syna, téměř apatického, vzala k sobě do pelíšku, ten se okamžitě přicvaknul kprsu a sosal jako o život. Už nezvracel, průjem trval asi týden. druhý den jsme šli k dětské lékařce na kontrolu, pročetla zprávu z nemocnice a ptla se "tak jste nekojili?". Já na to, že jsme kojili, protože to jinak nešlo, nedokázala jsem si představit, jak do mrňouse v noci cpu nějaký roztok minerálů... a dětská lékařka pronesla větu, která mě zarazila do země:"to jste udělal dobře, jinak by jste asi skončili v nemocnici na kapačkách, tím kojením se srovnal."
 Marketa, chlapecek 15m 
  • 

Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(19.4.2004 21:58:03)
tak takovahle zkusenost je teda opravdu hroziva, jak se potom da spolehat na doktory? jeden tvrdi to a druhy zase uplny opak. Navic ja jsem zvykla je vzdycky ve vsem poslechnout a taky to neni moc spravne, zrejme intuice a zdravy rozum vitezi i tady
Ja maleho taky stale kojim a jeho lekarka taky na me kouka jako na zjeveni, ze JESTE STALE? Udajne budu mit pokazene zuby a vypadaji me vlasy, mela bych uz prestat. Ale ja to nedokazu, malej je na mleko moc zvyklej, vim ze jednou to prijde ale chtela bych to ukoncit tak nejak prirozene, a ne nasilim ze se rozhodnu ted prestat tak uz nic nebude. Vzdyt nikdo nekoji do patnacti roku ne?
 Sylvie 


Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(19.4.2004 22:04:50)
:o) To snad ne :o) Pokažené zuby a vypadné vlasy z kojení a těhtenství snad platilo v dobách, kdy ženy neměly dostatečný přísun vápníku a dalších potřebných živin, ne? Já teda první dítko kojila téměř do dvou let, současně s tím jsem byla těhotná (takže teď už vlastně kojím skoro třiapůl roku v kuse). Vlasy mi nevypadávají o nic víc, než jindy a zuby jsem měla zkažené naposledy na základní škole :o) Ani děti nijak nestrádají :o)

S.
 dneska radeji ne 
  • 

Re: Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(19.4.2004 22:40:06)
Sylvie,

no, já kojím jen jedno dítko už tři a pů roku :-)..a vlasy mám stále všechny a plombu stále jen tu jednu, co mi dělali před 12 lety...ale zítra jdu na prevenci k zubaři, tak třeba něco najde:-)

 simona 
  • 

Re: Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(20.4.2004 10:05:58)
No mě se to stalo, opravdu mě vypadaly hodně vlasy, zesvětlala plet a zhubla jsem víc, než jsem byla před porodem (a to v těhotenství jsem přibrala 14kg) :(
Ale to je hodně individuální. Já vždycky reagovala na stres a zvýšenou námahu nechutenstvím (tak nějak jsem neměla čas se najíst) a po porodu se tahle moje reakce na stres nezměnila - však samy víte jak miminko dá zabrat. Tak jsem po půl roce postupně přestávala kojit a začínala dokrmovat.
Pak jsem dostala zánět průdušek a musela jsem brát antibiotika a byl konec úplný.
Myslím, že pokud jste zdravé a chcete kojit, tak by Vám to nikdo neměl zakazovat. Je to na každé mamince jak jí to vyhovuje. Já taky po mateřské začala hned pracovat, z rodičovské almužny by člověk nevyžil, a tak to možná dopadlo tak jak to dopadlo :( Ale netrápím se chlapeček je zdravý a má se k světu.
 Marketa, chlapecek 15m 
  • 

Re: Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(20.4.2004 19:57:19)
kdyz jsme u toho kojeni a tehotenstvi zaroven, kamaradce gynekolog rekl ze v tehotenstvi ma prestat s kojenim, pritom jsem ale cetla v ockovacim prukaze maleho ze tehotenstvi neni prekazkou v kojeni, tak bych chtela videt tady nejake nazory, zda pokracovat nebo prestat? Ale to bude zrejme taky individualni a zavisle na zdravotnim stavu znovu tehotne,ze?
 Jitka Valdová, dvě dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(20.4.2004 21:32:04)
Kojení je možné i v průběhu dalšího těhotenství (pokud je těhotenství v pořádku. Tak mě napadá, možná někteří neznáte Laktační ligu, tak se podívejte na stránky www.kojeni.cz, je tam i kontakt na Národní linku kojení, kde vám ochotně a řekla bych, že nejvíc fundovaně zodpoví všechny dotazy, i co se týče léků při kojení.
 Haluška 


Re: Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(25.4.2004 15:14:42)
Co se zubů týče, to je taky do značné míry dědičná záležitost. Já ve svých třiceti letech nemám ještě ani jednu plombu, co je to vrtačka, nevím, ale mám ze zubařů strach jako čert z kříže :-)
Nedávno jsem přestala kojit šestnáctiměsíční Aničku, v 17. týdnu dalšího těhotenství. Přestala jsem kojit hlavně kvůli sobě a miminku, protože už jsem byla hodně unavená a nemohla se Aničce pořádně věnovat. Myslím, že se potřebuju zregenerovat a připravit na příchod druhé ratolesti. Pak neplánujeme další dítě hned, spíš až po delší době, takže doufám, že si kojení užiju déle. Je to přece jenom pohodlnější, ráno vytáhnout dítě z postýlky rovnou do své, nechat přisát a přitom se probouzet...
Odstavování Aničky jsem docela obrečela, bylo to takové vzájemné odstavování. Myslím ale, že teď jsme obě šťastnější. Já se začínám cítit trochu lépe a Anička objevuje nová jídla a také jí to prospívá.
 Misa3 


Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(20.4.2004 17:16:42)
Holky, ze svych zkusenosti chronicky nemocneho pacienta Vam nemohu nez poradit, ze pokud prestanete mit k lekari duveru, opouste ho( i kdyby jste byly na pustem ostrove a druhou alternativou byl mistni saman).Pokud se lekar dopusti odborneho pochybeni, ale nakonec ho uzna a omluvi se, budiz, je to sice na povazenou, protoze prave on by se mel mylit minimalne, ale jsme vsichni jen lide. Ale pokud se dopusti pochybeni lidskeho a navic i odborneho, utecte pokud to jde. Protoze dalsi setrvani je skutecne o zivot, nebo alespon o zdravi a i kdyby se uz nikdy nemylil, Vy mu uz nebudete nikdy zcela verit a bude se ve Vas pricit matersky instinkt, pokud budete muset vydavat sve dite do rukou nekomu, koho pokladate za mistni odbornou ruinu s vedomostmi jako opsanymi od babky korenarky z predminuleho stoleti. Na druhe strane pokud lekar, prokazuje porozumeni, je ochoten Vam i diteti venovat dost casu, vse podrobne vysvetli a je mozne se s nim o ledascem poradit, co souvisi s leky nebo nemoci, je to ten pravy a je jedno jestli jde o kapacitu, lekare znameho na vychod i zapad, nebo mladeho lekare, temer cerstveho absolventa fakulty. Je jedno, jak je znamy, kolik mu je, jak vypada, jakeho je pohlavi, vyznani, politickeho zamereni atd. Ale podtatne je jeho chovani k Vam a jeho erudice. Tedy jeho kvality odborne i lidske. S clankem plne souhlasim, pokud se lekar nechova pekne, necht se smiri s prazdnou cekarnou a z toho vyplyvajicimi komplikacemi. Je to skutecne tak, jako vsude jinde, pokud nejste spokojena a mate pro to racionalni duvody, odejdete a je jedno kdo za rodiny, nebo ktere kapacity, dotycneho lekare chvali. Jednate prece za sebe a za sve dite, ktere musite chranit.
 coco, 2 holcicky 
  • 

Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(20.4.2004 20:15:45)
Mam uplne stejnou zkusenost. Starsi holcicka mela pred mesicem plnou pusinku aftu, horecku a prujem. Lekarka nam dala leky a zakazala kojit. Jelikoz si myslim, ze maminka a detatko vzdycky vi, co je pro detatko nejlepsi, kojeni jsem absolutne nebranila. Fanda byla za dva dny dobra a pri kontrole lekarka jen koukala :-)
 MaryN 
  • 

Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(21.4.2004 14:25:08)
Ona totiž příroda není tak debilní (promiňte) jak někteří lékaři a zařídila to tak, že mateřské mléko je plně nejvýživnější v prvních týdnech a měsících života, kdy človíček není schopen sám se najíst něčeho jiného. Jak už vyrůstá, počítá se i se stravou "bokem", proto výživnost mléka je nižší,ale stále je hodnotné a kvalitní.

Stejně jako telátko nebo jiné zvířátko v prvních dnech života pije mléko a pak pomalu přidává a přižvejkává trávu a k tomu pije i mléko od kravičky.
Teda nějaká natural chovaná kráva a telátko, které žije volně, ne ty stroje na mléko připomínající svým vzhledem krávu v kravínech.

Vzhledem k tomu, že kravské mléko je koncipováno přírodou tak, aby se tele mohlo postavit na nohy několik hodin po porodu má diametrálně odlišné složení jako mléko lidské, kde příroda počátala s tím, že postavování na vlastní započne kolem roku+-.

Mateřské mléko je pro potomky vlastně lékem (no i když v dnešní době a při dnešní stravě může být kontaminováno špatnými látkami), protože obsahuje látky podporující imunitu, vitamíny v ideálním poměru, ideální poměr bílkovin a cukrů atd. Prostě vše co malý prcek potřebuje, proto nechápu, proč doktoři zakazují kojit nebo se ke kojení staví všelijak, když k tomu není žádná relevantní překážka ze strany matky.

Někteří lékaři se chovají skutečně zvláštně a ne jen v otázce kojení...já mám také své zkušenosti, jak kladné, tak negativní.
Když jsem odmítla recept na antibiotika u chřipky, tak doktorka ječela, že nevím co dělám, že přece "musím" brát ten lék.
Odpověděla jsem jí, že nic nemusím a vím co dělám a že jestli je lékařka, tak ví, že chřipka je virového původu a tudíž antibiotika jsou k ní naprosto neúčinná, pokud se jedná o nekomlikovanou chřipku. A že kdybych cítila, že se stav nelepší nebo horší, tak vyhledám pomoc a bude se vidět dál.

 Haluška 


Re: Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(25.4.2004 15:35:49)
Víte, co by mě zajímalo?

Taky bych řekla, že mateřské mléko musí mít pro miminko ideální složení. Proč se tedy kojený dětem má podávat extra vitamin D? Lékaři tvrdí, že v mateřském mléce obsažen není. Je to pravda? To by přece znamenalo, že to mléko zas tak ideální není. Nebo se mýlím? Víte o tom někdo něco?
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Re: Re: z jiného soudku, ale přeci stejé 

(25.4.2004 16:31:27)
Clovek ziskava vitamin D ze slunecniho zareni a v zemepisnych sirkach Ceske republiky je ho v zimnich mesicich malo, proto ho doktori v Cechach doporucuji dodavat. Ja ziju v USA v jizni casti kde tento problem neni. Na mou otazku mi lekarka odpovedela ze neni potreba ho dodavat ze je zde slunicka dost. Ale i presto ma mliko to nejidealnejsi slozeni.
 pavla 
  • 

kojeni 

(20.4.2004 20:04:46)
ahoj
zrovna vcera jsem byla s malym na pulrocni prohlidce a mela jsem opravdu strach. od vsech kolem sebe slysim jak se v sesti mesicich musi zacit davat prikrm. no a pani doktorka se jen zeptala na stravu, ja pipla- kojeni, a zadna boure vyhruzek se nekonala :-)
chtela bych se zeptat, zda-li nekdo nema jakoukoliv zkusenost s timto:
100% kojim pulrocniho chlapecka a necitim potrebu prikrmovat. a to se jeste asi dlouho nezmeni.
ALE, podarilo se mi otehotnet a tak to vypada ze bychom na zacatku prosince mohli mit dalsi nadilku.
takze nevim jak lze kojit dve mimi zaroven a to jedno o 15 mesicu starsi, abychom byly vsichni tri zdravi a spokojeni. pokud mate nekdo podobne zkusenosti, moc by mne zajimalo jak jste to resily v tehotenstvi, tesne po porodu i po sestinedeli. rozhodne nehodlam toho starsiho sidit, ale nevim jak na to. dekuji pavla
 Coco, 2 princezny 
  • 

Re: kojeni 

(20.4.2004 20:42:58)
Ahoj Pavli,
kdyz jsem pred rokem otehotnela, kojila jsem tehdy uz 15 mesicni holcicku (cca 4-5x denne, v noci uz ne). Jelikoz jsem byla zdrava a uplne v poradku a holcicka mela stale o kojeni zajem, kojit jsme neprestaly. Problemy se behem celeho tehotenstvi nevyskytly, jen asi dva mesice pred porodem se mleko zmenilo zase na mlezivo ( u nas to nebyl problem, protoze holcicce uz byly skoro dva roky a kojeni mela vicemene jako doplnek a hlavne kvuli mazleni). Po porodu se mleko rozvijelo stejne jako u prvniho ditete (mlezivo, bilomodre mleko, zrale mleko), ted jsou mladsi holcicce 2.5 mesice, kojim obe holcicky s tim, ze prednost ma samozrejme ta mladsi (ale je to jen vyjimecne, ze je mene mleka nez bych potrebovala pro obe najednou).
Kdyz jsem otehotnela, psala jsem email na linku kojeni, napsali mi, at to ted neresim, kojim dal, ze se vse po porodu samo srovna (mela jsem hlavne strach, aby starsi nevycucla vsechno te mladsi). Moc jsem tomu neverila, ale nakonec meli pravdu.
Zalezi ale asi na tom, jestli je maminka v poradku a kojeni je pro obe strany vyhodne.
Moc a moc TI preji, at jste vsichni zdravi a spokojeni,... :)
coco
 lali 
  • 

opět z jiného soudku 

(20.4.2004 21:28:25)
Ještě k tomu mému zážitku s kojením, jsme taky "chronický" marod, ale co kojím, neměla jsem se svým lékařem problém ohledně léků nebo kojení. Vždy to veme na vědomí a zařídín se podle toho. O to větší zděšení ve mně vyvolal ten zážitek s mrňousem v nemocnici. Pana primáře jsme přejmenovala na Herodesa. Vyjma zákazu kojení a toho, že mi nařídil cpát do syna rehydratační roztok z kojenecké láhve, nedokázal pojmout, že ne všechny děti nutně pijí z láhve, my doma žádnou ani nemáme, říkala jsme si, že je vždycky kde ji koupit. A tvrdil, že MUSÍ jíst banán, protože všechny děti jedí banány. Dokonce nám napsal do zprávy pro dět. Dr, že syn BANÁN ÚDAJNĚ NESNÁŠÍ. Tahle historka je stará už téměř půl roku, ale ještě teď se mi při vzpomímce na tu situaci a bezmoc chce zvracet. Od té doby léčíme včechny neduhy mateřským mlíčkem (když už nechce vůbec nic baštit) a mrňous se má čile k světu.
 Jitka Valdová 
  • 

Re: Re: kojeni 

(20.4.2004 21:51:07)
Je to tak, tzv. tandemové kojení (kojení během dalšího těhotenství a po dalším porodu) nepoškozuje plod, matku ani první dítě, pokud těhotenství probíhá normálně. Po porodu má přednost mladší dítě (pokud by mléka nebylo dost, ale to asi nebude problém - zákon nabídky a poptávky funguje spolehlivě). Doporučuji stránky Laktační ligy www.kojeni.cz, jejich časopis MAMITA nebo knihy Kojení - dar pro život a Kojení - nejčastější problémy a jejich řešení.
 Martina, 3 děti 
  • 

Re: kojeni 

(20.4.2004 22:20:28)
Ahoj Pavlo,
kojení během těhotenství jsem už řešila dvakrát a obě děti se v pátém měsíci následujícího těhotenství odstavily samy. Prý mléko přestane chutnat. Tak to neřeš, koj dál a uvidíš sama, jak to nakonec dopadne.
 kaja, syn 
  • 

Re: kojeni dvou deti 

(20.4.2004 22:35:32)
Pavlo, urcite to jde. Ne ze bych mluvila z vlastni zkusenosti, ale už jsem o tom několikrát slyšela. Připadalo mi to zvláštní, tak si to pamatuju. Jestli to zvládneš a budeš mít dost mlíka, tak to ničemu a nikomu neškodí, naopak.
 tangerine 


Re: kojeni po roce a lékaři 

(21.4.2004 11:51:54)
Myslím,že i po roce je kojení pro mimčo velmi dobré a lepší než mléko z lékárny,které neobsahuje žádné nukleotidy a žádné důležité bifidobakterie,ty právě průjem léčí a stabilizují střevní mikrofloru,pro miminko velice důležitou.
Ten primář ani ta doktorka toho asi mnoho o mateřském mléku nevěděli.Mě naše doktorka chválí,že svou 11mesicní dceru ještě kojím,pouze hloupí příbuzní se diví JEŠTĚ ? a pochybovačně vrtí zabedněnou hlavou.U lékařů je hodně smutné nevědět,ještě smutnější je nezajímat se o nové poznatky a informace.
 Marťuša,Kryštof 16,Emma 15 


Re: kojeni 

(23.4.2004 1:19:57)
Ahoj Pavlo, u nás to bylo podobně, jen Kryštof už byl trochu starší. Nedotáhli jsme to úplně do konce, protože v 18 měících, tedy asi 2 měsíce, než se narodila Emma se sám odstavil, ale byla jsem připravená je kojit oba.Jen jsem četla, že mladší dítě má mít bezvýhradně přednost.To zní logicky, ne? Tak držím palce.M.
 Haluška 


Re: kojeni 

(25.4.2004 15:49:10)
Ahoj Pavlo,

mám podobnou zkušenost. O svém druhém těhotenství a kojení jsem psala už v předešlém příspěvku do této diskuse. Anička, které je teď šestnáct měsíců, nechtěla žádné příkrmy ani vidět téměř do roka. Jen občas snědla pár lžiček, jinak byla věrná mlíčku. Doktorka z toho žádnou vědu nedělala, říkala, že je to časté. Jen já jsem měla pořád strach, jestli jí to mlíčko opravdu stačí, když je tak malá a málo přibírá (v roce měla 8 kg). Ale ani to se doktorce nezdálo málo. O tom druhém těhotenství si prosím přečti můj dřívější příspěvek.
 pavla 
  • 

Re: Re: kojeni 

(2.5.2004 21:10:32)
ahoj halusko
no, nevim, do roka asi kojit nebudu, nebot kuba vazi v pul roce 8 kilo , takze nevim, jak bych potom prepravovala sve melouny s dostatecnou zasobou mleka pro x-nactikilove dite :-)
jinak dekuji tobe i vsem ostatnim za pomoc.
 Ennywan 


Kojení a arogance lékařů 

(21.4.2004 15:11:55)
Já také ještě kojím celkem 3x za den a nemám pocit, že bych byla nějaká "divná". Spíš naopak, jsem na sebe pyšná :o) Vzhledem k tomu, že se doporučuje pokračovat s umělými náhražkami mateřského mléka až do 3let, přijde mi celkem přirozené a finančně výhodné, pokračovat v kojení až do této doby (přestože mi kojení na pevnosti a kráse poprsí nepřidává). Samozřejmě, pokud by prcek neměl zájem nebo by se objevil jiný, pro mě závažný důvod, proč přestat, nelámala bych to přes koleno a kojení ukončila i dříve. Každopádně ale ani nesoudím maminky, které z nejrůznějších důvodů ukončí kojení zbytečně brzy. Na oplátku ale také já od těchto maminek očekávám, že si budou hledět svého a mé rozhodnutí, kojit co nejdéle, nechají bez komentáře :o)

Co se týká arogance lékařů. Jsem také zastáncem názoru, že je třeba si lékaře vychovávat. Ze své praxe ale vím, že se to líp říká, jak uvádí do praxe. Zvlášť v situaci, kdy mívá lékař evidentně navrh, ať už profesionálně (z hlediska vědomostí) nebo lidsky (mám na mysli, že v momentě, kdy přicházím k lékaři obzvlášt s poměrně vážnou akutní potíží, je pozice lékař - pacient nerovnoprávná v tom smyslu, že pacient je ten, kdo má problém a potřebuje odbornou pomoc). Podle mě by bylo také vhodné, aby se přístupu lékaře k pacientovi věnovala obecně větší pozornost už při studiu medicíny na vysoké škole. V podstatě, aby vysoké školy vychovávaly lékaře k tomu, že pacient má právo na slušné zacházení a automaticky znát všechna pro i proti ohledně zvolené léčby, a ne tyto argumenty celkem neochotně sdělovat až po dotázání se.

Také se mi nelíbí praxe zdravotnického personálu obecně v tom smyslu, že jakmile zjistí, že daný pacient je lékař nebo zdravotník, vstřícný přístup a ochota všeho druhu se změní o 100% k lepšímu. Nehledě na to, že dochází k upřednostňování těchto pacientů v pořadí příjmů, sdělení nadstatndartních možností léčby a péče apod.
 Misa3 


Re: Kojení a arogance lékařů 

(21.4.2004 18:55:00)
No Jitus ani ne. Ja jsem sice sestra a navic mam VS typu hodne blizkeho medicine( biologie cloveka) a presto zadny nadstandard necitim. Vysvetluji si to tak, ze jsem ID a tedy na zebricku tech, kteri posuzuji ostatni podle financniho zabezpeceni, tesne nad bezdomovci.

Jedina vyhoda je, ze znam, nebo si nactu na co mam pravo, at se tyka leku nebo pripravku tlumicich druhotne ucinky a tvrde je vymrcuji a navic radim vsem, kdo se dostanou do me blizkosti. Treba minule jsem mela spolupacientku, ktera mela jit na gastro-fibro( endoskopie zaludku) aby si nechala pichnout jak injekci , tak obstriknout krk. Pochopitelne se nezmohla na nic, takze ty stejne setricky, ktere mi vzdy ochotne tuto sluzbu poskytnou mi to udelaly " nazivo" pry dost odporny zazitek, pokud si pamatuji podstoupila jsem to nazivo jen jednou a vazne hnus, od te doby se necham patricne premedikovat a je to jako v bavlnce. Jenze tohle je vina hlavne zdravotniku, kteri by nemeli setrit leky( pacient nemuze za to,ze rezort zdravotnictvi neumi hospodarit). Takze ucit se ucit se a to treti a navic mit bud vyznamne postaveni, vyznamne zname, nebo povest potizistky, ktera je o lekarskem zakroku docela dobre informovana a dozaduje se sveho. Vi, co to je placebo, vi, ze kdyz ji lekar predepise lek, ktery ma dostat v infuzi a ona si ho s velkym priplatkem poridi, nemusi to jeste znamenat, ze ji tento lek bude do infuze dan... stezovat si nema cenu, ziskate jen povest paranoidniho hypochondra. Jedine co ma cenu je od lekare, ktere se takto chova, odejit.

Ale musim rict, ze mam urcite vycitky svedomi, vuci druhym spolupacinetum, kteri nevedi, na co maji pravo, snazim se jim radit, jak jen mohu, ale pokud neprolomi strach, ktery maji z falesne autority lekare, moc se jim poradit neda, protoze kdyz dojde k veci, stejne mlci a nedomahaji se sveho. Delam co mohu, ale uznavam ze tohle neni spravedlive, jenze zas neni tak dalece ma vina, ze jsem studovala stredni zdravku a onu VS...ja se k pacientum chovala dobre a v tomto mam svedomi ciste.

Pokud to tedy lekari chteji brat jako odvetvi jako kazde jine a z pacienta udelat zakaznika, nemeli by se ti mene schopni a ochotni prilis podivovat nad prazdnymi cekarnami, a tim, ze cekarny schopnejsich kolegu jsou narvany k prasknuti...
 Ennywan 


Re: Re: Kojení a arogance lékařů 

(22.4.2004 13:50:16)
Miso,
určitě se shodneme na tom, že jako všude jinde, i tady platí fakt, že ne všechen zdravotnický personál bez rozdílu se chová podle jedněch tabulek. Takže samozřejmě nemusí vždy platit to, co jsem o nepsaných výhodách pro pacienty se zdravotním vzděláním napsala. Já osobně samozřejmě nemohu porovnat ty dva odlišné přístupy, protože nemám zdravotnické vzdělání. Ke mně se většinou chovali jako k "obyčejnému" pacientovi - takže arogance, povýšenost, na co jsem se nezeptala, to jsem nevěděla apod. Mám ale několik kamarádek a známých, kteří jsou např. lékaři nebo zdravotní sestry a sami tuto zkušenost zažili. To znamená, že nejdříve si skutečnost o svém titulu a druhu vzdělání nechali pro sebe, protože to nepovažovali za podstatné, ale když pochopili, že ten přístup není zrovna ideální, tak se zmínili. Shodně uvádějí, že ve většině případů se zdravotnický personál stává vstřícnějším, příjemnějším, sdílnějším a ochotný k lepší spolupráci.
 16.5Salám&Lajka14 


No, já nevím, 

(21.4.2004 18:08:15)
není to tak dávno, kdy jsem si taky prošla podobným obdobím, ale s tím rozdílem, že malému bylo podstatně míň - kojila jsem do 9. měsíců. Jak dětská doktorka tak imunoložka ze mě byly na prášky, protože jsem na tom byla opravdu dost mizerně a potřebovala jsem zahájit léčbu, při které kojit nelze. Odkládala jsem to, protože jsem dala na "moudré" hlasy těch, kteří mi tvrdili, že dítě, které není kojené nejmíň sedm let dostane přinejmenším tuberu. A že jako těžký alergik musím dávat dítěti protilátky.
Nelituju toho, že jsem vydržela JEN směšných 9 měsíců; po skončení kojení jsem byla zralá na JIPku a ještě pořád na tom nejsem moc dobře (nekojím sedm měsíců). Ano, kojení je pro dítě důležité, ale jak jsem si posléze zjistila od odborníků, kterým věřím, po roce života jsou názory na kojení přinejmenším rozporuplné. Jednak při dnešním způsobu života už v takovém MM moc zdravého nebude a hlavně, bála bych se nepřiměřené fixace dítěte na matku. Fakt si nemyslím, že kojit dvouleté dítě je to jediné správné řešení. Když se někomu chce, proč ne, ale že by na tom bylo něco úžasného nebo strašně výhodného...
 Hana 
  • 

Re: No, já nevím, 

(21.4.2004 21:28:47)
Monty, je zaujimave , ze fajcenie tvojej tazkej alergii neublizuje iba to kojenie....

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: No, já nevím, 

(22.4.2004 8:49:54)
Hano, kouření na rozdíl od kojení není kontraindikace pro moje léky a těm vakcínám je nikotin taky úplně fuk. :o)
 Aninabe 


Re: No, já nevím, 

(21.4.2004 22:45:25)
Monty, samořejmě souhlasím :-). Kdo je zdravý, chce a může - OK, proč ne, kojit třeba do 3 let věku. Ale nechat matku projít tím nejhorším bez léčby kterou ona nutně potřebuje s argumentem "aby bylo dítě dlouho kojené"... A ono občas jde právě o to, že ty léky jsou prostě pro kojené dítě škodlivé. Celý článek je vlastně o tom, jestli riskovat ublížení dítěti (ať Jitko chceš nebo ne, malé riziko tam je - malé u Propycilu, velké u ostatních přípravků) nebo riskovat přechod na umělou výživu, která taky není ideální. Rozebírat co a kdy lékaři radí je jedna věc, ale tady jde o opravdu potenciálně nebezpečné léky. Nebo by bylo cestou léčbu o pár měsíců odložit, no.
 iva, Vilík 1 rok 
  • 

ma kojene dite dost tekutin? 

(22.4.2004 1:04:55)
Můj kluk byl před asi 2 měsící nemocný - nejdřív horečky 39, pak kašel a rýma. Dávali jsme zábaly, paralen a horečky ustoupily. Zvládli jsme to. Potud bez problému. Ale. Doktorka mu dala sirup na odhlenění a ptala se, jak hodně pije. Když kojím, nikdy jsem moc neřešila, že čaj a jiné tekutiny spíš odmítá, vždy měl mléko ode mě. Jenže doktorka měla obavu, že ho moje mléko bude stále zahleňovat. Nepadlo nic o zákazu kojení, ale moc jsem nevěděla, co s tím. Protože dostat do mého kloučka víc než deci čaje za den bylo (a je) nad lidské síly. Když ani neumí pořádně pít z hrnečku. Nakonec se viróza vyléčila, ale ve mně zůstal otazník, jestli vlastně moje dítě má dost tekutin během dne, když už ho kojím přes den jen 3x-4x a mezitím skoro vůbec nepije.
Co vy ostatní na to?
 Agata 


Re: ma kojene dite dost tekutin? - Ano - má 

(22.4.2004 13:14:54)
iva s Vilíkem, já jsem kojila něco přes rok a moje dcera měla nemocné ledviny a tak jsme byly hospitalizované v Motole a před kojením a po kojení jsem jí vážila... A tak vím, že doma mi třeba přišlo, že nepije, jen tak dumlá ... ale váha ukázala jinak. A když je vedro, může se dávat i čajík... a ono si samo vezme, koli potřebuje


 Marketa,chlapecek 15m 
  • 

Re: ma kojene dite dost tekutin? 

(22.4.2004 22:22:14)
ja sveho chlapecka porad kojim ale taky mu davam jeste i neslazeny caj a nebo kojeneckou vodu, pripadne dzus urceny pro deti, ale to jen vyjimecne
myslim si ze se ma v kazdem pripade uz neco davat jineho protoze kdyz dite ji i normalni stravu ma urcite i vetsi potrebu piti a kojeni urcite nestaci
zvlaste ted kdyz budou teple mesice urcite doplnte kojeni i cajem, nevadi ze nevypije moc ale alespon trochu a pozdeji to bude urcite lepsi az si zvykne na hrnicek
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: No, já nevím, 

(22.4.2004 9:03:19)
Milado, já si nepotřebuju hledat zástupný problém. Kdybych nebyla alergik, vůbec by mě nenapadlo, že bych měla kojit třeba do tří let. Mám prostě nějaký vlastní názor na to, jak dlouho je dobré kojit zdravé bezproblémové dítě. Byla jsem prostě jen "nahlodaná" právě díky tomu, že jsem sama silný alergik a opravdu nechci, aby to syn podědil. I když to nejspíš stejně neovlivním. Myslela jsem si, že to vydržím do 12ti měsíců, bohužel by to znamenalo odložit vakcíny o další rok.

K těm kravám - kráva se nerozhoduje vůbec, té tele v kravíně odeberou hned po narození a převedou ho na umělou výživu. :o) Ono možná kdybyste viděly, čím se krmí zvířata, která pak jíme, co se vůbec přidává do potravin, tak byste se nedivily mému názoru, že po roce kojení už to MM není nic moc. Rozhodně si myslím, že ročnímu a staršímu dítěti "umělé" mléko neublíží, protože je na rozdíl od toho mateřského pečlivě kontrolováno a vyrábí se za docela přísných hygienických podmínek. :o)
 majka 
  • 

Re: Re: Re: Re: No, já nevím, 

(22.4.2004 9:23:45)
je legracni povazovat susene kravske mleko znovu uvedene do kapalne podoby za pochybnych podminek za hygienictejsi nez MM.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: No, já nevím, 

(22.4.2004 9:41:01)
Ty podmínky rozhodně POCHYBNÉ nejsou, já sice chápu, že u nás je zvykem ošidit co se dá včetně hygienických předpisů, nicméně když si srovnám obsah škodlivin v normálním MM, které nepadá z nebe od hodného Pánaboha, ale které se vytváří z těla matky a kvalitním sušeném umělém, nebude v tom velkého rozdílu. :o)


Milado, sorry, já nemyslela, že všechny dlouho kojené děti jsou AUTOMATICKY fixované na matku, ale že to riziko existuje.
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: No, já nevím, 

(22.4.2004 9:42:27)
Prepac, ale kde beries istotu, ze umele vyzivy pre deti su lepsie kontrolovane ako potraviny urcene dospelym? Preto si myslim, ze materske mlieko je vzdy zdravsie ako umele vyzivy.
Spominam si na to, ked sa mi narodila sesternica, z nicoho nic sa strasne vyhadzala a teta s nou isla k lekarke. Po pociatocnych vycitkach, ze prisla zase jedna mamicka, ktora nedostatocne plaka a zehli detske pradlo, povedala sokovanej tete, ze ma Sunar svojej dcere 2x prevarat, lebo ten tyzden je uz 10-ta, ktora za nou prisla. Vraj keby videla ako ten Sunar vyrabaju a skladuju, ani by to dietatu nedala.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: No, já nevím, 

(22.4.2004 9:50:47)
Samozřejmě nemám JISTOTU, tu nemůže mít nikdo nikdy, ale znám hygienické normy a vím, jak by ta výroba MĚLA vypadat. :o)
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: No, já nevím, 

(22.4.2004 9:56:50)
Monty, Majka narazela na hygienu, kterou je potreba dodrzovat doma pri manipulaci s lahvickami... (proto ja, leniva, radeji porad kojim, nez bych vyvarovala baterii lahvicek a pestovala si doma salmonelu ;o))
J.
 Misa3 


Re: Re: No, já nevím, 

(22.4.2004 17:11:36)
No jak ja jsem to pochopila, jde jeste o jinou vec a to je chovani lekaru. Pokud navrhuji neco, co se zda byt proti logice, tak to musi mit A) vedecky podlozene B) vysvetlit to pacientovi jinak, nez, ze tohle bude delat takhle a basta. S vetsinou lidi se da inteligentne domluvit a pokud to lekar neudela je to zle a jeste horis je, pokud radi neco, co uvede do nebezpeci pacientku nebo jeji dite, jen proto, ze se to prece takhle dela... pripadne, on o tom takhle cetl. V pripade Monty mozna stacilo logicky vysvetlit, ze pro dite bude lepsi, kdyz prejde v urcitem, byt utlem veku, na umelou vyzivu a bude mit zdravou matku, nez kdyz bude sice kojene, coz je pro ne idelani, ale ti se riskuje, ze matka muze kdykoli skoncit na dlouhou dobu v nemocnici, pokud by nehrozilo neco jeste horsiho...Ale pokud sama pises, ze imunolozka Ti to vysvetlovala, a jina lekarka ta,ke, pak by bylo rozumejsi uposlechnout, i kdyz treba detsky lekar, nebo kdo to videl jinak. Do toho, ze matka by mela delat to co je nejlepsi pro dite, se pocita i to, ze bude chranit sve zdravi, protoze jeji onemocneni a pobyt v nemocnici by diteti uz vubec neprospely. Nechci, abys k tomu mela jiny postoj a uz vubec nema cenu probirat neco z minulosti na tema "coby kdyby", proste rozhodla ses pro urcite reseni a je to Tva vec,...jen jsem se chtela zminit o tom, ze clanek vnimam tak, ze nejde jen o kojeni, ale i pristup lekare k matkam pripadne detem.
 tangerine 


Re: No, já nevím 

(22.4.2004 22:33:06)
Nesouhlasím s tím,že kvalitní sušené k r a v s k é mléko je stejně hodnotné jako mateřské,nedá se to srovnávat,neobsahuje žádné laktobacily,žádné živé bakterie,nezvyšuje imunitu ani nebrání alergiím,ekzemům atd. Na mléko z lékárny - i když odpovídá hygienickým normám (ale co je dnes v normě,že),na takové mléko je vždycky dost času.
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Re: No, já nevím 

(23.4.2004 16:15:07)
Milado,
alergii mozna uplne nezabrani ale imunitu ktera je v mlece diteti dodavana od matky nevytvoril a pravdepodobne nikdo nevytvori umele. To je prave to co je na materskem mliku nejvzacnejsi a pokud je dite kojeno je znamo ze se jim nemoci vyhybaji daleko vice nez detem na umele vyzive. A to prave jde.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: No, já nevím 

(23.4.2004 17:01:44)
:-)))
Mysáku tak to teda asi jak kdo.Nemyslím si že kojené dítě je míň nemocné než nekojené. To je blbost! Záleží na celkové imunitě toho jednotlivce ne na kojení. Znám děti kojené a nemocné jsou často i tak.
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Re: Re: Re: No, já nevím 

(23.4.2004 20:22:16)
Takze ja nejsem zadny imunolog nebo kdovijaky odbornik ale imunita podle me je odolnost tela bojovat vuci nezadoucim organismum a infekci. Nevim proc se na to ptas. Myslim si ze tve deti zrejme maji horsi zaklad (dedicnost od rodicu - tebe a tveho muze ale samozrejme tam hraje roli dalsi mnozstvi prvku ktere my nedokazeme ovlivnit), jak pises - syn VROZENOU poruchu imunity - tomu snad materske mleko asi nemuze pomoci ale ani poskodit. Urcite je lepsi dite pokud muze zena kojit nez mu dat umelou. Lepsi by bylo porovnat to na prikladu zdrave narozenych deti od jednech rodicu - jedno na umele druhe na MM. Ale tohle prece za nas uz udelal nekdo jiny. Napr.muj bracha (32)od malicka na umele dodnes ho neustale kaci kdeco, ja (31) a segra (24) kojene sice jen do 5. mesice ale me nic nebylo cely zivot krome opravdu par angin a chripek - dalo by se to spocitat na prstech jedne ruky - segra to same. Taky nemusim chodit daleko abych se dozvedela jak to je. Staci si vzit knizku napr. od dr. Svejcara kde je o tom cela kapitola - OCHRANA PROTI INFEKCI.(muzu to sem opsat - kdybys to necetla - ale je to delsi) A to je pouze jedna z mala kterou jsem cetla. Snad si nemyslis ze si to vsichni vymysleli. Je jasne ze kazdy jedinec je jedinecny a na kazdeho funguje neco jineho. Ale o tomhletom me opravdu nemusi NIKDO dlohou presvedcovat.
A jeste neco. Nejsem zadny propagator kojeni je to kazdeho vec, kdo chce kojit at koji kdo nemuze at nekoji tim tuplem.
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No, já nevím 

(23.4.2004 21:38:54)
Milado,
je fakt ze o alergiich nevim skoro nic a tak by me to docela zajimalo a rada bych si o tom neco precetla kdyz pises ze i 100% matka nealergicka predava alergeny v MM diteti. Prosim te dej mi na to nejaky odkaz nikde jsem nic podobneho nanasla. Jinak je mi lito prcku jako jsou ti tvoji ze musi bojovat porad proti necemu.
 tangerine 


Re: No, já nevím 

(24.4.2004 12:17:49)
Musím tady souhlasit s Miladou,dostala jsem takovou knížečku o alergiích od Institutu UCB a je to fakt,alergeny jsou i v MM.A co se týká té obranyschopnosti organismu,myslím, že svou 11měsíční dceru MM přece jen trochu víc chráním, ačkoliv často dostane rýmu od staršího syna, a minulý týden musela užívat i Summamed sirup,protože byla velice zahleněná. Je pravda,že MM způsobuje větší zahlenění než mléko sušené?
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Pro tangerine 

(25.4.2004 23:25:28)
Kojeni chrani miminko pred bakterialni infekci nikoliv pred virovou- tzn. ze treba rymu nebo chripku muze dostat ale prubeh byva mirnejsi, detatko pije vetsinou casteji a po mensich davkach z prsa,telo matky to reguluje dle momentalnich potreb, mimco ma pocit bezpeci a to je pro prcka a uzdravu dulezite.
A co tyka toho zahleneni tak zahlenuje i MM i umela ale umela daleko vice, protoze v kravskem mleku je daleko vetsi obsah kaseinu nekde pisou i 300x. Coz je zakladni latka pro "idealni lepidlo", ktere se pouziva pri zpracovani dreva.
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milado 

(25.4.2004 23:46:44)
musim ti dat za pravdu s tem alergenama. Nasla jsem si ohledne toho neco, protoze me toto tema zajima.
Co se tyce alergie-vylucne kojeni po dobu prvnich 6 mesicu zivota je dulezite pro primarni prevenci alergie. Je vsak znamo ze alergeny ze stravy matky mohou prechazet do MM a v ojedinelych pripadech k rozvoji a udrzovani alergie kojence. V rannem detstvi prevazuji alergie na potraviny. Rozvoj casne precitlivelosti na antigeny a vyzivy cast prechazi rozvoji trvalejsi precitlivelosti na inhalacni alergeny. Na rozdil od rozvinuteho alergickeho onemocneni je mozne casne precitlivelosti predchazet nebo ji ucinne lecit. No a pokud je matka na nejakou potravinu alergicka tak je vhodna ji vynechat z jidelnicku, v nekterych pripadech je nutne kojeni ukoncit.
Na druhou stranu je ale skoro ve vetsine pripadu kojeni velmi prospesne protoze kolostrum a pocatecni materske mleko poskytuje diteti prvni imunizaci. Sekrecni imunoglobin A chrani detsky organismus pred cizorodymi molekulami,ktere zpusobuji prujmova a respiracni onemocneni. Ackoliv nemusi byt v nasich podminkach smrtelna jsou pro dite velkou zatezi. Imunitni schopnost trva i v dobe kdy jiz nastoupila plna laktace a vytvari se zrale mleko.
A co se tyce samotne imunity - prirozena imunita se tvori do 2 let ditete a nejvetsi podil na ni ma dedicnost. Od 2 let je ovlivnovana ockovanim, stravou a zivotnim prostredim.
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milado 

(26.4.2004 2:20:40)
Ahoj Milado,
tohle tema bylo pro me dost nezname i kdyz si nemyslim, ze jsem uplny neznalek a jakys logicky zaver dovedu udelat proste jsou veci, ktere si clovek musi vyhledat a precist nestaci jen tak placat prazdnou slamu s nepodlozenyma argumentama. Je fakt ze to hodne lidi dela a nejen tady na rodince. O vecech o kterych nic nevi pisou ze jsou blbosti a pod. Jeste se trochu vratim.
Nechci se znovu mylit ale oprav me jestli je to spatne, Atopicky ekzem je prece alergie na potraviny je tak? Taky jsem se docetla ze pocet Atopiku se odhaduje kolem 35 - 40% a alergiku 25%. Myslim ze to je vlastne civilizacni choroba kdyz tim trpi vic jak pulka naroda.
Jak jsi to myslela s tou dcerou ze bude vyjimka?
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Atopie 

(26.4.2004 15:51:15)
Tak ja jsem cetla o ATOPII cituji neni to z moji hlavy:
Naklonnost ke vzniku alergickeho onemocneni, schopnost tvorit nadmerne mnozstvi protilatek je vrozena. Tuto vrozenou dispozici ke vzniku alergie oznacujeme jako Atopii. Atopiku je mezi nami vice nez alergiku. Znamena to, ze i kdyz v sobe nosime zvysene riziko a tvorime vice protilatek, nemusime jeste onemocnet. POcet alergiku, to jest tech, kteri trpi alergickou chorobou, nebo v zivote alespon jednou reagovali alergickou reakci (napr. velka reakce po bodnuti vcelou) je asi 25% a pocet atopiku se odhaduje na 35-40%.
Tot co jsem vycetla. Laicky receno Atopici jsou jacisi nosici (i kdyz nic neprenasi na druhe) ale neonemocni zadnou alergii, kdezto alergici jsou ti uz nemocni. Jak to vidis ty?
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Atopie 

(26.4.2004 16:23:51)
Jedna vec mi ale vrta hlavou, proc se atopickemu ekzemu teda rika atopicky???? Mozna je to nahoda mozna to ma jinou souvislost. Milado jak to je?
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Atopie 

(26.4.2004 16:23:58)
Jedna vec mi ale vrta hlavou, proc se atopickemu ekzemu teda rika atopicky???? Mozna je to nahoda mozna to ma jinou souvislost. Milado jak to je?
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Atopie 

(26.4.2004 22:15:35)
Obecně atopie je právě schopnost reagovat přecitlivěle na neškodné vnější podněty. A i atopický ekzém je ekzém z přecitlivělosti. Někdy se zjistí na co (nejčastěji mléko vejce, ryby, ořechy apod., u dětí z rodin pylových alergiků např. i jablka, mrkev...). Někdy se příčina nezjistí, ale s alergií to má co do činění. Vždyť i běžná léčba (kromě péče o kůži) je podávání antihistaminik.
 Mysak, Janek a Tom 


Re: Re: Re: Re: Atopie 

(27.4.2004 0:07:22)
jsem to ale popleta, samozrejme to co jsem napsala laicky receno je spatne. Plati to nad tim.
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: No, já nevím 

(25.4.2004 16:37:10)
já osobně jsem kojená nebyla vůbec a jsem zdravá, alergii mám, ale v podstatě zanedbatelnou, takže akorát doma nemůžeme mít kočku, ale to mi nijak zvlášť nevadí. Jinak se řadím k lidem, kteří se u doktora octnou akorát v těhotenství.
 Kluci 


Mateřské mléko 

(9.5.2004 14:16:35)
Prosíme maminku, která by poskytla našim nedonošeným dvojčátkům mateřské mléko (maminku, která jej má dostatek) o zavolání na 607956965. Pro mlíčko si přijedeme a zaplatíme Vám jej (v nemocnici nám provedou pasteraci. Potřebujeme jej kvůli nedovyvinutým střívkům. Praha a okolí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.