| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Omluvte, prosím, moji dceru…

 Celkem 7 názorů.
 JaninaH 


Lék na ulejvání 

(31.10.2003 12:07:58)
Výborný článek, souhlasím
Jako matka dvou školáků jsem uvítala, že děti už nemusí mít omluvenku do školy potvrzenou lékařem. Dříve jsme museli s každým nachlazením strávit půl dne u doktora, aby dítěti stejně předepsal jen Paralen nebo kapky proti kašli, hlavní bylo, aby potvrdil omluvenku. Je správné, že zodpovědnost za omlouvání dětí z výuky mají výhradně rodiče.
Samozřejmě mám zkušenosti se záhadným bolením bříška nebo hlavičky, které propukalo ráno před odchodem do školy a k polednímu zázračně ustávalo. Vždycky se nakonec ukázalo, přesně jak píše autor článku, že za tím je jiný problém, s učitelkou či spolužáky. Nyní jsou obě moje děti na osmiletém gymnáziu, každý na jiném. A tam mají na tyto „neduhy“ ZÁZRAČNÝ LÉK:
Po určitém počtu zameškaných hodin z určitého předmětu v jednom pololetí následuje přezkoušení. Profesoři ve škole, kam chodí dcera, jsou navíc motivováni tím, že je jim tato práce navíc hrazena, takže číhají, a když má někdo x hodin zameškaných, hned ho skřípnou. U syna, který je na soukromém gymnáziu, je to ještě přísnější, tam následuje přímo přezkoušení komisí vedenou ředitelem školy! A počet hodin, které smí děti „beztrestně“ v jednom předmětu zameškat, není nijak velký, přitom nezáleží na důvodu absence – delší nemoc, rodinné důvody, jednodenní choroby, vše má stejnou váhu. Považuji toto opatření za velmi účinné a správné, pro děti i rodiče. Pro děti je vidina zkoušení natolik nepřitažlivá, že jim to stačí ráno, kdy mají tendenci „náhle ochořet“, připomenout. Ale když jim opravdu není dobře, nechám je klidně doma. Kdyby totiž na to zkoušení mělo dojít, je to také v pořádku, aspoň si budou muset zameškanou látku spolehlivě doplnit. Zjistila jsem také, že pod vlivem tohoto opatření zásadně objednávám děti na různá vyšetření k lékaři na odpolední hodiny. Také bych si velmi rozmýšlela mimosezónní dovolenou. Zejména u soukromé školy, kde platíme školné, tam si totiž lehce zjistím, kolik peněz bych vyhodila za každou synovu zameškanou hodinu.
J.
 JOHANA 
  • 

Re: Lék na ulejvání 

(10.11.2003 7:35:28)
V článku se již nepíše, že po dasažení 18ti let si student píše omluvenku sám. Zasmáli byste se při omlouvání zameškaných hodin, kdybyste slyšeli (cituji):
"Novák, kde máte omluvenku za minulý čtvrtek?"
"Moment, už si to píšu."

(konec citátu)
To není vtip. Pouhopouhá realita.

Johana
 Lucimo 
  • 

Re: Re: Lék na ulejvání 

(20.11.2003 12:27:43)
Jelikož jsem už v 18 letech nebydlela s rodiči, ale s přítelem, myslíte si, že jsem měla chodit pro omluvenku za rodiči, nebo za přítelem? Když jsem si na svůj život, potažmo i studium vydělávala sama, proč bych si sama nemohla psát omluvenky....
 josef 
  • 

Re: Lék na ulejvání 

(23.3.2004 9:55:43)
Ty seš ale kráva !!
Tohle mi připomíná policejní stát vojnu šikan !!

Tys asi bolševikem hodně poznamenaná asi se bez rozkazu ani nevyserěš !
 Ondrej Turek, Horydoly.cz 
  • 

Na hory s prťaty 

(31.10.2003 17:17:17)
Na www.horydoly.cz dnes článek o náročné turistice s dětmi. hezké počtení.

OT
 Radka, skoro 4-letý Pitrýsek 
  • 

Nebyla jsem jiná 

(20.11.2003 20:53:30)
Na základní škole jsem se "neulejvala". Nebyla jsem vyloženě šprtka, ale učení mě bavilo. Na střední už to bylo jiné. Ulejvali jsme se jak jen to šlo. A byla to docela legrace, když se nás půlka průmyslovky sešla v naší oblíbené hospůdce. Do školy jsme se potom dostávali oknem, a sami si "sfalšovali" omluvenku typu: "Nevolnost", "Návštěva lékaře", aj. Dokonce jsem plno spolužákům, i z vyšších ročníků, omluvenky psala. Dost mi šlo napodobování dopisů.
Nyní mám dítě, a nedávno jsme se s manželem na tohle téma bavili. Co když bude i Petřík chodit za školu? Zřejmě bych mu za to nenadávala, ale snažila bych se mu domluvit, ale manžel... Ten nikdy "za školou" nebyl, takže to zřejmě bude za pár let problém :-)
 Vlk45, gymnyzistky17 a 12 
  • 

Škola není holubník..... 

(10.1.2004 22:09:11)
Tohle rčení si určitě pamatuje každý ze svých školních let. Dnes, kdy zájem o vědění není bůhvíjak obrovský a vynalézavost studentů i rodičů ve vymýšlení důvodů nepřítomnosti přímo excelentní, má velmi dobrý výsledek metoda, popsaná v prvním příspěvku. Zameškané hodiny mají malý limit a všechno , co je nad, zahrnuje zvláštní komisionální přezkoušení. Zázračné výsledky. Problém je jenom v tom, že na některých školách si páni ředitelé neuvědomují, že měkkostí škole i studentům škodí. Demokracie ani ve škole neznamená, že si každý může dělat co chce.
Když bude stanoven limit zameškaných hodin, ať si 18tiletý student nosí omluvenky jaké chce, třeba na pivním tácku z hospody. Pokud nebude učivo ovládat, měl by být ze školy vyhozen, aby nezabíral místo studentovi ochotnému podřídit se ¨školnímu režimu. Třeba to vezme pozitivně a za pár let se i jeho anarchistické hlavince ulíhne nápad, že by bylo dobré střední vzdělání dokončit.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.