| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Desková hra nikdy neumírá

Celkem 18 názorů.
 Markéta s párkem 
  • 

Kdy se syn naučí prohrávat? 

(1.11.2012 9:24:05)
Od tří let se snažím se synem hrát hry. Hrajeme člobrdo a hry na tomto principu (tj. figurky jde podle kostky), pexeso a domino. Teď je mu 5 let a je to pořád děs. Kdykoliv se mu něco nepodaří, okamžitě se vzteká, brečí, rozbíjí hru. Že nemůže vždy vyhrát, že o tom ta hra je, si povídáme před hrou, při hře, ale nemá to žádný výsledek. Než začneme tak řekne, že mu nevadí, když prohraje, ale jakmile mu padne špatná kostka, už je tu záchvat. Za ty dva roky, co to zkoušíme, se to vůbec nezlepšilo.

Myslíte, že to mám nechat být a počkat až vyzraje nebo to mám naopak zkoušet?

Dost mě to štve, protože mě tyhle hry baví, rozhodně víc než si hrát s autíčkem nebo plyšákem, ale s ním to nejde.

Petra 
  • 

Re: Kdy se syn naučí prohrávat? 

(1.11.2012 14:03:09)
Myslim, ze to chce cas. Kazde dite ma jinou miru tolerance k prohre, ale i to, ktere nerado prohrava, to bere casem s nadhledem. S dcerou se nedalo kloudne hrat deskovou hru do dejme tomu sedmi let, pak uz to bylo dobre. Syn naopak to bral v predskolnim veku celkem dobre, ale od te doby se taky zakousl do sachu a to uz je neco jineho, prohru snasi spatne (ale spis je nastvany sam na sebe a tecou slzy). Jako sachista je u nas doma nejlepsi on, to ma vyhru jednoduchou, ale pokud ma stejne silneho nebo lepsiho protivnika, tak je sam na sebe velmi narocny. Je mu devet.
 Jita111 

(1.11.2012 14:16:13)
Máme to se 6-letým synem naprosto stejně. Je to o nervy~:(. Doufám, že se s prohrama začne časem smiřovat. Když mě přemluví, abych s ním hrála, slibuje, že kdyby náhodou prohrál, nebude dělat scény. Výsledek je vždycky stejný~t~.
 Markéta s párkem 
  • 

(1.11.2012 14:43:01)
Já myslela, že v 5 letech by to už mohl začít zvládat, ale jak vidím, tak je ještě brzo.

Jen nevím, jestli to mám zcela nechat být, protože je to strašně ubíjející vybalit hru, dohodnout dopředu pravidla, promluvit si o možné prohře, začít hrát a po 5 minutách koukat, kam všude se zakutálely figurky a kartičky při jeho hysteráku, nebo to občas zkoušet.

Jediné, co se dá hrát, je carcassone - hraje se mnou proti ostatním. Všemu pochopitelně nerozumí, ale prohra se ukáže až na konci a do té doby zpravidla nevydrží, tak v polovině ho to přestane bavit (máme i s rozšířením) a jde dělat něco jiného.
 Mrej 

(1.11.2012 17:42:06)
já sama jsem u proher v ČN vztekala cca do 8 let ~q~,pak jsem to byla schopná jakžtakž zvládnout, ale i poté jsem po prohře občas odplížila do úkrytu a tam se litovala~n~.
 luthienka 

(1.11.2012 19:41:41)
Já mám problémy s prohrou doteď. Je mi 35. Ideální je, pokud je dcera první, já nebo syn 2. a manžel poslední. To jsme pak všichni v klidu~k~ . Ale už aspoň nejsem protivná, jen mě to štve.
 Petra 
  • 

(1.11.2012 22:34:15)
Ahoj, na mého malého zabralo, když jsme ho nechali vyhrát a udělali jsme podobný hysterák, co předváděl vždy on. Pokud začal nabírat ukončila jsem hru. Trvalo to cca půl roku. Od 5 je to plus minus ok.
 Markéta s párkem 
  • 

(5.11.2012 10:01:55)
Když jsem mu předvedla jeho hysterák, tak se tommu smál, že to je směšný. Když to bylo obráceně, ještě víc se vztekal.

Jinak hru při záchvatu taky končím. Ale žádnej vliv to nemá, protože on už dál hrát nechce, jak se vzteká. Jediný výchovný efekt je ten, že ho po skončení záchvatu donutím, aby to po sobě uklidil.
 Klára 
  • 

:o) 

(1.11.2012 12:35:08)
Paráda! Tak pěkný článek jsem tu už dávno nečetla! O víkendu si zahrajeme~:-D
 MilkaFilka 

Člověče nezlob se 

(2.11.2012 17:49:58)
Opravdu skvělý článek. Dokonce jsem se s ní setkala jako se součástí terapie. V Jánských Lázních ji mají na ergoterapii a lidé, kteří třeba po úraze nebo mrtvici potřebují znovu rozhýbat ruku, získat motoriku pod kontrolu ji tam hrají. Byly tam jednou dvě mladé sestřičky na praxi, hráli to s jedním starším pánem a když měly při hře nějaké zádrhely, byla velká legrace, protože měly velmi legrační obličeje a hlášky.
Dost mne v diskuzi překvapilo, že se děti při prohře vztekají. Já se sestrou jsem se nevztekala nikdy a u mých dětí a jejich kamarádů jsem to nikdy nezažila taky.
~;((~:-D
 Lubar 

Hry založené pouze na principu náhody 

(2.11.2012 19:14:22)
Hry založené pouze na principu náhody nemám ráda, nejspíš už od dětství, a doma je vlastně ani nemáme, a přitom těch her máme fakt spousty. Už i pro malé děti - tak od těch tří let, se dají najít hry, které pracují i s jiným prvkem, než je jen náhoda - s kreativitou, se spoluprací, se strategií, s logickým myšlením. Jasně, že při hraní takových her s dětmi musíme my dospělí ustoupit do pozadí a občas zahrát záměrně blbý tah... ale i to je něco, co děti postupně začnou odhalovat, a oceňovat... a učí se z toho. A nenastávají u nás hysteráky z prohry.
 akyma 

Re: Hry založené pouze na principu náhody 

(3.11.2012 9:58:15)
Ale život není jen o té logice a snaživosti, ale právě i o náhodě. A tím se děti učí, že ne vždy všechno vyjde podle plánu
 lucyová (06+08) 
  • 

(3.11.2012 16:03:01)
...ale tas tak úplná náhoda, jako člověče nezlob se, ten život zase není :-) Taky nemám člověče ráda, je to naprostá pakárna, kterou by mohla hrát cvičená opice. Jakmile se dítě naučí počítat do 6, nemá mu to už co dát. Existuje spousta her, které kombinují náhodu + strategii, tj. dají se hrát hodně strategicky a nebo langsam spíš na náhodu, jak má člověk chuť a schopnosti, ale ten prostor pro seberealizaci a kreativitu tam vždy aspoň nějaký je. Při dnešní obří nabídce deskových her tu adoraci člobrda fakt nechápu.
 Márky+3kluci 

(3.11.2012 22:03:47)
Dobrý den.chtěla bych jen podotknout, že nejde vždy jen o hru samotnou, ale i o kontakt lidí mezi sebou.Ať jsou to rodiče a děti, nebo sourozenci, babička s dědou a s vnoučaty atd.V dnešní uspěchané době je to možnost zpomalit a užít se trochu navzájem.A také si popovídat.Malé děti nerady mluví o určitých věcech při pohledu do očí a hlavně pokud mají pocit, že je poučujeme a při hře je to lepší.dítě nás bere jako rovnoceného partnera a hlavně pokud vyhrává má ještě lepší náladu a krásně si popovídáte o všem možném. a vy může te hlavně trochu vypnout, což u her které vyžadují logické myšlení(i když osobně je miluju) moc nejde.
 Jája 
  • 

(4.11.2012 8:26:54)
No, a to je přesně to, proč tyhle hry přežily a proč jsou stále aktuální. Zatímco na PC si hraje člověk sám, u deskové hry je aspoň legrace a parta.
 Lubar 

(4.11.2012 11:16:58)
Je jen velmi málo her, které jsou založené striktně na logice... a ty jsem fakt neměla na mysli. Drtivá většina kombinuje obojí, přesně tak, jak to dělá život - něco si promyslím, něco mi přinese náhoda. A na to, co mi přinese náhoda, musím nějak reagovat a ne se tomu poddat a odevzdat, že to se holt nedá nic dělat. Prvek náhody je ve hře důležitý, ale je-li to jediný prvek, pak pro mě nemá smysl takovou hru hrát, to si můžem rovnou na začátku jednou hodit kostkou a je dohráno ~;)
 Bambule2 

(4.11.2012 22:05:04)
souhlasím, dnes je opravdu obrovský výběr her pro předškoláčky a většina her má jak něco výukového, tak i ten prvek náhody. My sice máme takové to Človíčku nezlob se pro nejmenší, tam jsou krásné obrázky, ale nejvíce si ti naši stejně oblíbili Orchard Toys. Začínali jsme ve 2,5 letech s hrou Potvůrky a už jich máme doma hromady jsou fakt super. Člověče nás holt tak neláká... Ve finále ale stejně asi tím důležitým momentem je, že se rodina sejde a hraje dohromady a je jedno u čeho to je... :-)
 Markéta s párkem 
  • 

(5.11.2012 10:03:53)
Můj kluk dostává hysterák z prohry, resp. už z dílčího neúspěchu ať jde o náhodu nebo logiku. On takhle hysterčí i když prohraje třeba v běhu, takže to není o typu hry, ale o povaze.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.