| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Radujte se s námi z té veliké slávy!

 Celkem 202 názorů.
 Červená řepa 


:-) 

(17.6.2008 9:31:46)
Báro, gratuluji Ti, Jeníkovi i celé rodině ke krásnému prožití tohoto důležitého dne v životě vašeho syna :-). Kéž Vám děťátko roste k radosti a slávě Boží.
Potěšilo mě, že píšeš o křtu článek! Kombinace veřící a zároveň motorkářské rodiny mi připadá neobvyklá a zábavná :-)
Tuto neděli jsme křtili našeho syna Jeníka, také třetí dítě, mám tedy pocity hodně podobné jako Ty :-), je to opravdu silný zážitek se vším všudy.
Hodně štěstí!




 Věra. 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 18:00:07)
Padají zde slůvka jako "zapsat"..."svobodně se rozhodnout", tož popíšu proč vlastně křtíme malé děti.

Nejde jen o zapsání do církve, nejde ani o žádný magický obřad který by měl zajistit prosperitu a zdraví......neděláme to "jen tak, protože se nám to líbí".

Jakožto věřící, věříme že křest je skutečným nesmazatelným znamením, při kterém dojde k "úmrtí" starému životu, ke smazání prvotního hříchu a k životu novému, v Kristu.

Je to svátost, něco co je hodně cenné, proto se na něj připravujeme a nedává se jen tak "pro forma", nebo na potkání, je to zásadní věc. Lze být pokřtěn, nebo ne, ale nic mezi tím.

Malé děti křtíme proto, že jim tuto svátost nechceme upřít. Křest je pro ně brána k dalším svátostem..... i počátkem nového života v Kristu.
Ježíš říká "nechte maličkých přijít ke mně"....a za sebe a muže nevidím důvod proč dítěti tuto svátost odepřít. Pokud to má někdo jinak, jistě, je to jen na něm.

Rodiče rozhodují kde a v jakém jazyce budou děti vychovávat, k jaké víře nebo ne-víře je povedou. Pro mě je víra natolik důležitou součástí života, že zakázat mi nechat pokřtít své dítě by pro mě bylo podobné jako zakázat mi mluvit na něj rodnou řečí....../ lepší příměr mě nenapadá / .....

Jsou i církve kde se křtí až starší, obvykle si mezi sebou jednotlivé křestanské církve křest uznávají. Křest však neznamená že je dítě navždy v té církvi kde bylo pokřtěno.....rodiče mu mohou dát základ, směřování, avšak to ostatní je již jen na něm.

K těm platbám, ano, zcela souhlasím a ráda budu na církev přispívat ze svých daní, přímo a adresně. Zákon o majetkovém narovnání, který právě toto navrhoval neprošel, to co bylo ukradeno není vráceno......je na představitelích tohoto státu aby tyto dluhy nějak pořešili.....srovnávat s Rakouskem nejde zcela, protože tam majetek církvím nikdo nikdy nesebral...tak jak se to událo zde.
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 18:10:05)
Věro, děkuji ti za tvůj příspěvek. Hezky si v něm popsala své důvody proč pokřtít své děti.
Mám jen jeden problém, když už jsi zmínila to vyrovnání - tedy já osobně mám výhrady k tomu, jak církev velkou část svého majetku nabyla. Když pominu odpustky a hony na čarodějnice, počítala bych do toho i peníze a dary, které lidé dávali ze strachu. Jelikož nedat v dřívějších dobách mohlo být něco podobného, jako nevstoupit do KSČ v letech následujících.
Myslím, že nejsem jediná, komu toto vadí. A když už by došlo k tomu navrácení, rozhodně bych nebyla tak štědrá.
Co si o tom myslíš?
 Dassy 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 20:39:49)
no ja jen nechapu proc prave vy neverici porad vytahujete stare hrichy to je jako kdyby tvuj pradeda byl masovej vrah a ty a tvoje deti by ste tim porad zili a porad by vam to pripominali
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:00:39)
Já jsem někde psala, že jsem nevěřící?
Psala jsem o majetkovém vypořádání a o tom, jak církev přišla ke svému majetku. Kdyby byl můj praděda masový vrah, jak píšeš, neměla bych nic proti tomu, aby mu byl zabaven majetek a v budoucnu by nebyl vrácen jeho potomkům.
 Dassy 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:08:15)
ty jsi psala o honu na carodejnice a o prodavani odpustku a ja reaguju na to ze tyto stare hrichy by se uz proste jednou pro vzdy nemel vytahovat a delaji to jen ti kteri nemaji jine argumenty aby oporovali cirkvi
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:13:56)
Lidé po celém světě se bojí ještě nyní, zejména v méně vyspělých zemích světa. Příkladů by bylo moc, odpustky to neskončilo.
 10.5Libik12 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:21:35)
Odpustků o honů na čarodejnice?

No měli by se bát spíš ruských samopalů a západní civilizace, která tam tak hojně proudí.
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:30:33)
Libiku, třeba šíření HIV z důvodů nepoužívání kondomů, které katolická církev "neschvaluje" . Například.
Já zde nechci vést spor o tom, kdo má na svědomí více životů. Jen poukazuji na to, že stále umírají lidé kvůli církevním dogmatům.
 Katka, 28 t.t. 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 10:41:24)
Církev má pravdu, když říká, že vzájemná partnerská věrnost je lepší než víra ve spolehlivost kondomů. Právě kondomy však nijak výrazně nezakazuje, když je k jejich užívání závažný důvod (rodina má už více dětí, někdo z partnerů je nemocný, apod.). Ostře však vystupuje proti antikoncepci, která má dvě fáze - zabránit splynutí spermie a vajíčka a (když se to nepodaří) vypuzení už oplodněného vajíčka z dělohy. To je totiž už potrat - zabití malého dítěte.

V postoji k antikoncepci církev hlavně důrazně poukazuje na účel - chci zabránit početí dítěte, protože jsem třeba slabá, nemocná, nebo se mi dítě nehodí, protože se bojím od ztrátu dobře placeného pracovního místa, si chci tento rok koupit nové auto nebo si jen užít hodně sexu s více partnery?

A co se týče ochrany před HIV - vzaly byste kondom a v důvěře v jeho ochranu klidně spaly s někým, kdo HIV má?
Vždyť určitě víte, že viry jsou mnohem menší než spermie. A i spermiím se občas daří proniknout skulinkou v kondomu (i drahém značkovém). Důkazem je mimochodem i moje dítě :-)
Takže je jasné, co si myslím o "rádobyodbornících", co hlásají, že by celý svět zachránili před HIV prodejem kondomů (na kterých mimochodem dobře vydělávají).

A co se týče církevního majetku: ten, který máme, slouží všem. Z 9 hospiců jich 9 provozuje církev, Česká katolická charita je u nás nejspolehlivějším charitativním zařízením s nejlepším a nejprůhlednějším hospodařením. V našem městě máme církevní školku a má skvělou pověst, téměř každý (i nevěřící) by chtěl, aby tam jeho dítě přišlo. A děti nevěřících jsou přijímány, jak by mohli potvrdit i mí kolegové z práce.

Diskutovaný majetek církvi patří. Ale církvi (věřícím samotným) se nic nestane, když žádný majetek nezískáme. Jen nám to značně omezí možnosti pomoci. Takže prostě jen ubyde podobných zařízení. Na ulicích bude více bezdomovců, děti budou moci jít jen do školek státních či soukromých (které jsou buď drahé, nebo vedené pochybnými osobami), naši rodiče budou umírat zapomenuti v rohu nemocničního oddělení,...
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 14:11:39)
Katko, co si mám představit pod pojmem "Právě kondomy však nijak výrazně nezakazuje"?
A ač máš pravdu s tím, že žádná ochrana není 100%, přesto věřím, že by to stálo za ty zachráněné životy. A že by jich bylo - rozhodně víc, než těch zachráněných bezdomovců v Českých charitách. I když význam této pomoci nechci nijak zpochybňovat. Věřím, že je to záslužná činnost, stejně jako ty ostatní, které jsi jmenovala.
 Katka, 28. t.t. 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 15:43:15)
"Nijak výrazně nezakazuje" znamená: přistupuje se k jednotlivým případům individuálně.
Na přípravě k manželství nám pan farář jasně řekl, že nám nebude naznačovat, kdy a kolik dětí bychom měli mít, to že si musíme vyřešit se svým svědomím. Ale věřícím je připomínáno, že by měli být otevření k přijetí dítěte. Pokud ho nechtějí, mají se zamýšlet nad důvody a zvažovat jejich oprávněnost.

Mnohdy totiž za "dobrý" důvod skrýváme neochotu něco změnit, trochu se namáhat. Například: nechceme ještě dítě, protože bydlíme na podnájmu. ALE: mohli bychom si třeba pořídit bydlení v méně lukrativní čtvrti, na vesnici, vzít si hypotéku... jenže ono se nám vlastně nechce...

Nebo se může stát, že skončí trvání "dobrého" důvodu, ale my jsme si už na situaci zvykli. Např.: Někdo z manželů je nemocný. Uzdraví se, ale dítě ještě nechceme, protože jsme kvůli partnerově nemoci ještě necestovali, nepustili se pořádně do kariéry...

Proto se věřícím spíše doporučuje: nechte kondomy být, většina z vás nemá dobrý důvod k tomu, aby dítě odmítala. Ale ty, kdo ho mají, každý pochopí.

A co se týče třetího světa, nemohu jen opakovat: Lidé, kteří tam doporučují kondomy, nechtějí nikoho zachránit. Chtějí jen prodat své výrobky za co nejvíc peněz.
Právě církve se tam naopak snaží dát lidem vzdělání (Adopce na dálku) nebo je naučit řemeslu či pěstování nových druhů zeleniny (rozvojové programy) a tak jim pomoci k lepšímu životu.

Provokativní otázka: ale nepřeje si většina z nás vzhledem k rozvojovým zemím opak? Nebyli bychom radši, kdyby zůstali nevzdělaní, moc se nemnožili a my měli ještě dobrý pocit, že tomu množení bráníme dovozem kondomů?

Protože když nezačnou svůj populační rozvoj brzdit tak drsně jako v Číně a k tomu se budou řemeslně i duševně rozvíjet, mohli by být ještě větším nebezpečím pro naši přežranou společnost. Takže raději dát africkým či indickým manželům kondom, než jim říci "zatím ho nepotřebujete" a naučit je chtat ryby...
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 16:02:09)
Katko, nesouhlasím s tebou. "Náš pan farář" může být moudrý muž, ale jeho stanovisko nemusí být oficiálním stanoviskem Vatikánu.
To, o čem píšeš, je jistě lepší řešení. Ale pokud se jedná o epidemii takového rozsahu, je nutné zapojit co nejvíce věcí, které v šíření zabrání.
Oponuji i v tom, že na propagaci kondomů v rámci boje proti AIDS se angažují pouze firmy, které je vyrábějí. Dnes každý člověk ví, jak se chránit, v Dánsku se s kondomy učí zacházet již děti na MŠ. Není to ideální situace, věrnost samozřejmě v této oblasti nic nenahradí, ovšem dostatek informací je také zbraň silného kalibru.
A znovu musím zmínit, že každý uchráněný život je důležitý a tak zaplaťpánbůh za cokoliv, co funguje(i když ne 100%).
 10.5Libik12 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 16:19:08)
Katko, v diskusi a pokud nepřeceňuji svou slávu tak i na Rodině jsem jasným obhájcem víry a sympatizantem katolické církve.

Ovšem to, co píšeš, je legitimní, pokud se to týká katolíků a nepřesahuje to mimo (třetí svět a případní my, co plánujeme početí)

Být otevřený k dítěti znamená pro ženu zhruba 25 let plodného života(20 dětí?), to by udolalo koně.
Samotnou mě mrzí, že církevní mise v Africe jsou zplošťovány v názorech nezainteresovaných v odmítání kondomů a je pravda, že tam církev provádí humanitární činnost v pravém slova smyslu. Ovšem myšlenka, že západní svět se snaží pomocí kondomů eliminovat populační explozi Afriky a ještě k tomu na tom vydělat je ošklivá a demagogická.
Každej normální člověk by jim ty kondomy rozdal po hrstech, současně je samozřejmě může vzdělávat a jiné:)
 Katka, 28 t.t. 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 21:47:59)
Psala jsem "otevřený k dítěti" - v rámci možností, nikdo nedoporučuje 20 dětí, to je blbina.

A ve třetím světě skutečně téměř všichni řeší jen nejhorší důsledky - nejdou ke kořenu. Střet tamní společnosti s naší tržní ekonomikou tam na mnoha místech například vyvolal obrovský vzrůst prostituce (i dětské). Řešení většiny společnosti: rozdáme kondomy a budeme si plácat po ramenou a chválit se, jak chráníme ženy před HIV. (Opravdu neumřou letos, nakazí se až příští rok)

Řešení církve: bude tam lidem říkat: "opusťte tohle hrozné povolání, naučíme vás, jak si vydělat peníze jinak, pak už nebudete muset doufat, že právě dovezené kondomy byly kvalitní, že jste se ještě nenakazili".


 Katka, 28 t.t. 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 22:02:06)
Myšlenka, že kondomy se ve třetím světě často nerozdávají z lásky, ale s cílem "něco dělat tak, aby to vypadalo hezky, nepřineslo nebezpečné změny a ještě jsme vydělali" zní strašně, ale většinou to tak bohužel je.
Do těhle akcí totiž skutečně zpravidla jdou organizace napojené na výrobce kondomů a každá taková společnost chce expandovat... a k tomu tu jsou další propojení ekonomického typu...

Vy si sice třeba upřímně přejete, aby například Thajsko přestalo být sex-turistickým rájem pro všechny úchylky včetně pedofilie, ale víte, jaká by to byla pohroma pro spoustu nadnárodních cestovek, agentur a hotelů?
 10.5Libik12 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:11:42)
Jak by měla přicházet církev ke svým majetkům? Od 9. století si zde udržovala politický vliv a vlastnila půdu, na které hospodařila. Byly to doby všelijaké, někdy o svůj majetek v boji přicházela, jindy si polepšila.

Když se tak zamyslíš, Lassie, jsi si opravdu jistá, že tvůj konkrétní majetek nemá licoměrný původ:). Jak vlastně vzniká jakýkoliv majetek?

Jinak mi připadá zábavná teze, že nebýt církve, tak máme zřejmě od Římanů demokratické humánní zřízení, fakt si to myslíte?
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:21:25)
Libiku, já mám tzv. holou řiť, vše splácíme bance a budeme splácet ještě dlouho. Než jsem se nastěhovala do svého nového bydliště, měla jsem 1 kufr a psa, jeden příbor, hrnec(abych mohla vařit tomu psovi)a stavební spoření s cca 18 000,-. Nicméně věřím tomu(nebo ráda bych věřila), že pokud vlastním něco, čeho jsem nabyla tím, že to někdo odevzdal víceméně nedobrovolně, z fleku to vrátím.
Jinak považuji majetkové vyrovnání za správné, ovšem ta částka mě zarazila a myslím, že by se to mělo probrat pečlivěji, jak žádají odpůrci zákona.
 10.5Libik12 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:27:33)
Myslela jsem to šířeji. Jestli úplně na tom prvobytném začátku, než někdo prosadil, že vzhledem ke své lepší schopnosti bude věci organizovat a mít víc...No zkrátka, jestli při prvním vymezování "kdo je kdo" v časech, kdy si tak nějak spíš lidi z důvodu potřeby přežít pomáhali, nemusela padnout nějaká facka nebo kudla do ledvin;)
Filozoficko-historický základ vlastnění:)

Nepochybuji o poctivosti tvých vkladů na stavebko:)
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:31:31)
:-)
 Insula 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 18:54:57)
A to je právě to, co se mi na církvi nelíbí. Církev udělala z početí dítěte prvotní hřích a tak jsme vlastně všichni hříšní. ;((
 16.5Salám&Lajka14 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 18:58:31)
Upíráte-li církvi právo na omyl, věříte tomu, že je skutečně svatá. Kdyby šlo o prostou organizaci typu KSČ, dokázali byste uznat, že chybovat je lidské? ;)
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 19:20:00)
Monty, omyl nebo chyba je jednorázová záležitost. Psala jsem o dlouhodobém pocitu strachu, který lidé pociťovali a pociťují i dnes. Například prababička mé dcerky obrečela to, že jsme jí nedali pokřtít... ovšem co jí na tom rozplakalo nebyl fakt, že dcera nebude křtěná, ale měla strach, co tomu řeknou lidé z její vesnice a pan farář. To samé proběhlo, když jsme jí oznámili, že se nebudeme brát a když jí to oznámil přítelův bratr s přítelkyní. Místo toho, aby si lidé jako bližní pomáhali, byli schopní vyhnat z domova těhotnou svobodnou dívku či nepovolit pohřbít na hřbitově sebevraha.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(18.6.2008 9:38:52)
Laslie,
ale to, že se babička bála názoru druhých lidí na její rodinu, ani tak nepovažuju za chybu církve, ale za chybu Tvojí babičky. Já jsem věřící, ale dojdu-li k nějakému rozhodnutí, tak to udělám a nerozčiluju se, jestli se mnou lidi nesouhlasí.
 MSteflova 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(18.6.2008 10:25:07)
Hanko, já bych řekla, že dnešní věřící(myslím tím mladé lidi, kteří se pro víru rozhodli sami) jsou o dost svobodnější a sebevědomější, než generace našich babiček a prababiček. Tehdy se jich nikdo neptal, zda chtějí jít do kostela či ke zpovědi. Byla to z velké části povinnost. A s babičkou se to táhne celý život ale stejně tak s jejími vrstevnicemi. Kdyby si před 70 lety dovolil někdo říct svůj názor, například na hodině katechismu, dostal by leda tak přes prsty rákoskou.
 Insula 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 21:13:41)
A odpouštět božské. Znám.
 Pavli +2 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 19:06:55)
Děkuji za příspěvek,to je přesně to,co se mi při křtu bytostně příčí a uráží mě.Je pro mě naprosto nepochopitelné,že se to takto stále praktikuje.
 petishee 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 19:19:48)
Já myslím, že prvotní hřích není početí dítěte, ale že to pochází už od Adama a Evy - což mi přijde jako ještě větší psycho :-D Proč bych měla pykat za hříchy někoho, kdo žil před XXX lety (a to ještě kdoví jestli)...
 Mili+5 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 19:34:17)
Prvotní hřích nemá nic společného ani s početím dítěte ani se sexem jako takovým. To se jen tak traduje mezi lidmi, bible o ničem takovém nemluví. Prvotní hřích podle Písma spočívá s touze člověka poznat a také žít nejen dobré ale i zlé. Domnívám se, že otázka původu zla souvisí s darem svobodné vůle, s darem samostatně zkoumat a poznávat a svobodně volit z poznaného, který Bůh dal některým ze svého stvoření a také člověku. Důvodem tohoto daru byla touha být milován ze svobodné vůle, jiná láska např. láska naprogramovaného biologického robota by Boha nemohla uspokojit.

Bůh stvořil všechno dobré, nejen hmotné věci, ale i náš vnitřní svět, naše myšlenky, pocity a touhy, ale všechny tyto věci lze také zneužít, pokřivit,zkazit a nakonec obrátit ve svůj vlastní opak. Tak se láska obrací v nenávist, zdravá sebeúcta v soběstřednost a sobectví, radost z jídla v obžerství apod.

Hebrejské slovo překládáné jako hřích v přesném překladu znamená minout se cílem. Bůh stvořil všechno původně dobré (i sex ;)), pokřivit, zkazit, zneužít jakéhokoli Božího stvoření tak, že co bylo původně dobré se mění ve zlé, znamená minout se cílem, který byl původním Božím úmyslem.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 18:08:34)
ježkovy voči, v jakém katechismu sis přečetla, že "početí dítěte je prvotní hřích"? co je to za teologický blábol? jo že jsme všichni postiženi dědičným hříchem, to je jiná...
 Hanele82 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(23.6.2008 13:35:47)
církev neudělala z početí dítěte prvotní hřích - početí dítěte je překrásná událost a církev i z ní má radost, vlastně se k ní i snoubenci při svatbě zavazují - kněz se jich mimo jiné ptá - "příjmete děti od Pána Boha ochotně a budete je vychovávat ve víře?"...
prvotního (dědičného) hříchu se dopustili lidé na začátku, když neposlechli Boha.. člověk se s tímto hříchem rodí a křtem se právě smývá...
 ali 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(23.6.2008 13:45:24)
Jenže v tom prvotním hříchu je stejně skryt právě sex a s ním i spojené početí.

a farář se ptá snoubenců, jestli budou dítě vychovávat ve víře?
co kdyby řekli ne (to by je asi nepokřtil/, to je vlastně nutí aby dítěti už od narození vnutili víru, aniž by si dítě o tom samo dobrovolně rozhodlo
 Marie 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(17.6.2008 19:47:27)
Zdravim, nejak mi to neda reagovat na tvuj nebo Vas prispevek...
Je to moc pekńe napsane, ale myslim, ze kdyz mam nejakou myslenku od jineho cloveka, nemela bych ji vydavat za svoji. Primer krtu s materskym jazykem znam uz docela dlouho, ale od kneze Tomase Halika.
V podstate mi to cele prislo jako upravena citace z jeho knihy. No ale jestli mas, nebo mate tak podobne mysleni jako on, tak klobou dolu:-)
Ale jinak jsem moc rada, ze tu bylo neco takoveho napsane, protoze je to konecne skutecne vyjadreni toho, co krest znamena.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(19.6.2008 18:23:57)
Věro, nic proti, ale možná bys, když vysvětluješ katolické porozumění významu křtu, neměla psát "my věřící", protože tato otázka je v různých cíkvích přece jen vnímána různě. Naše děti např. ani jedno nebylo pokřtěno jako miminko, dcera se dala ze svého rozhodnutí pokřtít loni, v deseti letech.
Tvůj názor respektuji, jen prosím naopak ty respektuj to, že někteří jiní křesťané chápají křest jinak.
 nada 
  • 

Re: :-), proč křtíme malé děti 

(22.6.2008 22:57:13)
Můžete mi někdo poradit? Jsem pokřtěná...jen kvůli babičce, rodiče mě k náboženství nevedli. Neměli svatbu v kostele, byli rozdílného vyznání. Ani nevím jak vůbec mohl ten křest proběhnout. Jsem ročník 65. Dnes jsem z přesvědčení ateista. A dost mi vadí, že zrovna v katolické církvi figuruji jako pokřtěná. Dá se křest zrušit? Nebo nějak vymazat? Přijde mi nefér být jako mimino pokřtěné, nemít možnost do toho zasáhnout. Já bych se spíš přikláněla ke křtu později. Děkuji předem za radu, doufám, že zrušení křtu existuje.
 10.5Libik12 


Re: :-), proč křtíme malé děti 

(23.6.2008 1:02:34)
ve své době tím rodiče docela hezky deklamovali, že se nepodělají z materialistickýho bolševika, kterému je všechno jasný. Dokonce s tím mohli mít opletačky.

Křest tě nezavazuje k ničemu a pokud jsi ateista, můžeš se mu smát a nebrat ho vážně.

Z církve lze pochopitelně vystoupit, místně příslušný pastor ti dá formulář:)
 Lilly+Helenka05,Hedvika08 


Pěkný 

(17.6.2008 9:37:51)
Zrovna taky uvažujeme, kdy nechat pokřtít naši druhorozenou a taky kde, protože jsme smíšené manželství. A trochu se už dopředu děsím toho, co popisuješ, tj. těch příprav. Na Helenčiny křtiny jsem pekla po večerech a nocích. Při dvou dětech je to ale dost děsivá představa, protože večer když konečně usnou, padám únavou i já :-)
 Pole levandulové 


Mne by spis zajimalo, 

(17.6.2008 10:52:07)
jak slavici motorkari odjizdeli z hospudky domu? To v te hospode nepili alkohol, nebo tam pak prespali? Predpokladam, ze i kdyz maj motorky pozehnane fararem, alkohol na ne pusobi uplne stejne jako na ostatni a nechtela bych se s takovym motorkarem setkat na silnici.
 monika-h 


křest 

(17.6.2008 10:58:08)
Já věřící nejsem,ale obě děti mám pokřtěné.My jsme byly v bílém slavnostně oblečení.Byly to takové další dvě svatby.Křest je úžasná oslava života,kterou si "užije i maminka".
 Pavli +2 
  • 

Re: křest 

(17.6.2008 11:51:36)
Nevím,co si na něm maminka užije.Osobně jsem to spíš protrpěla.Skoro hodinu nějak zabavovat dítko,ať je klid a vyslechnou si dané formulace,které nevyznívají vůči matce nijak lichotivě....Jednou stačilo.Nevypíkali jsme,jen jsme zašli s rodiči na oběd.Jesli chce z toho někdo dělat maraton kombinovaný s cirkusem,tak to si pak nemůže "stěžovat",že je vyřízený.
 Jarka 
  • 

Re: křest 

(17.6.2008 12:19:04)
Já si myslím, že i když Bára píše, že z toho byla vyřízená, (možná i někteří okolo), tak je to pro ni stejně krásná událost.A to povzdechnutí je jenom tak na okraj. Určitě jí záleží na celé rodině, aby byli spolu, i s těmi motorkáři, a to je ta nejlepší odměna. Být spolu.
Vždyť každá oslava znamená starosti, lítání od čerta k ďáblu, a když jsou u toho takhle malé děti, tak o to víc.
 Axela 


Re: křest 

(17.6.2008 12:52:36)
Mohla bys mi popsat, jaké nelichotivé formulace na matku čekají? To se ptám opravdu ze zájmu, jak může někdo zrovna tento den mít nějaké výhrady k matce, která se tak nadřela, aby oslavence vůbec přivedla na svět? Díky.
 Pavli +2 
  • 

Re: křest 

(17.6.2008 19:16:45)
Je to uvedeno i v příspěvcích výše...Tedy jde o to,že na početí vašeho vytouženého a milovaného potomka je pohlíženo,jako na akt HŘÍŠNÝ od kterého je třeba očistit.Pokud vás jako matku neuráží to,že jste zhřešila a tím svého potomka "pošpinila",když jste jej z lásky počala atd.,tak mě tedy jo.
 linda 
  • 

Re: křest 

(18.6.2008 0:02:21)
Pavli, propánakrále, kdo ti řekl, že početí je hřích????? To je nějaké jiné náboženství, určitě ne křesťanství! Dítě je plod lásky a veliké požehnání, prvotní hřích je něco docela jiného! To bude nějaké nedorozumění, asi.
 Irena 
  • 

Re: křest 

(17.6.2008 13:25:45)
Co tam u toho ten farář říká, že je to nelichotivé k matce? To se ptám fakt ze zájmu, nerýpu...
 Ilca a kluci 6/06 


Re: křest 

(17.6.2008 13:39:50)
To by mě taky zajímalo, mám kluky křtěné, jsme věřící a nic nelichotivého tam na mou adresu nazaznělo.~k~
 monika-h 


Re: křest 

(17.6.2008 14:03:11)
Křtila,jsem 2x a nikdy jsem neslyšela ani náznak něčeho nevhodného vůči mě ,jako matce.
 Pavli +2 
  • 

Re: křest 

(17.6.2008 19:21:00)
To mě ale vůbec nepřekvapuje.Já totiž nejsem křesťanka,takže jsem se důkladně zajímala o podstatu daného aktu.Spousta věřících o tom nemá potuchy.
 Ilca a kluci 6/06 


Re: křest 

(17.6.2008 19:46:54)
Proč jsi teda dávala děti ( dítě ) křtít ?
 Pavli +2 
  • 

Re: křest 

(17.6.2008 20:00:09)
Jen jedno,taťka je křtěný,moc si to přál,tak jsme mu projednou vyšla vstříc.
 .vlad. 


požehnat láhev alkoholu? 

(17.6.2008 13:29:33)
Co je to za pohanský zvyk (byť prováděný v kostele) - žehnat láhvi alkoholu? Celé to moc nechápu. Každý člověk má možnost se v dospělosti svobodně rozhodnout, k jaké chce patřit náboženské denominaci, i když vyrůstá ve věřící rodině. Víra není "dědičná". Proč mají být členy společenství věřících lidé, kteří nakonec stejně nevěří a nepraktikují křesťanský způsob života. Jedna věc je osobní víra a vztah s bohem a úplně jiná je být někde zapsán, ještě nedobrovolně.
 Ajtakrajta 
  • 

a co žehnání zbraním? 

(18.6.2008 11:47:34)
Přijde mi, že požehnání flašce je ještě slabej odvar ve srovnání s žehnáním zbraním (tedy nástrojům určeným k zabíjení ze své podstaty). Což se dnes předpokládám už nedělá...
 Katka, 28 t.t. 
  • 

Re: a co žehnání zbraním? 

(20.6.2008 11:44:25)
Nedělá, ale byly situace, kdy se to dalo pochopit.

Věřící se modlí nejen za dobro celkově (za mír, aby všichni měli co jíst, atd.), ale prostě také mluvíme s Bohem o našich běžných starostech. A prosíme o pomoc v nich. Někdy jsou to věci závažnější (aby se někdo z rodiny uzdravil), jindy méně (abych stihla vlak k prarodičům)..
Velmi zoufale se člověk modlí, když přijde opravdu náročná situace - a to může být právě u těch zbraní.

Představte si válku a běžné vojáky. Obránci mají za sebou své domy s ženami a dětmi. Pochopitelně nechtějí, aby se tam nepřítel dostal, znásilnil je a pobil. A tak se v zákopech modlí, aby zabili co nejvíce nepřátel, ti museli ustoupit a oni se zdraví vrátili domů k rodinám. A určitě také poprosí kněze, aby jim požehnal zbraně...
Jenže na druhé straně taky stojí muži, kteří by se chtěli zdraví vrátit domů ke svým. A také prosí svoje kněze, aby jim požehnali zbraně a oni se s nimi probili a přežili...

Tyhle modlitby a prosby o požehnání zbraní lidsky úplně chápu. Jasně, prosba "ať jich zabiju co nejvíc" nezní moc křesťansky, ale v dané situaci se sotva kdo modlí jinak... a na představitelích církve v různých dobách pak záleželo, jak se k těmhle prosbám postaví...
 Bohdana 
  • 

Církev 

(17.6.2008 13:35:10)
Z článku mám spíše smíšené pocity. Nemůžu si pomoct, ale prostě nesouhlasím s tím "přihlásit" do církve miminko, které se nemůže samo rozhodnout co vlastně chce. Je mi to zkrátka proti srsti, udělat jej členem něčeho, rozhodnout k čemu se má hlásit a v co má věřit. Můžeme rozhodovat co má jíst, kdy spát, jaký pořad je vhodný, ale tohle je už na mě moc. Nemělo by se to dělat třeba až v 18 na základě dobrovolnosti? Kvůli tomu je u nás je dle statistik v církvi daleko větší % lidí, než je skutečně věřících. Mám příbuznou v Rakousku, kde každý registrovaný k církvi odvádí na církev ze svého platu nevím teď přesně kolik, myslím že 2% z platu, omluvte mě jestli je to jiné číslo, ale nějak tak. Kdyby tohle zavedli u nás (což by bylo v pořádku, protože proč mají nevěřící financovat zájmy věřících), byli by jsme překvapeni, kolik lidí by pak zůstalo registrovaných v církvi. Spousta lidí je pokřtěných prostě proto že je to zvyk, zvlášť na Moravě, ale nemají jinak s církví nic.
 Moravačka 
  • 

C9rkev a daně 

(17.6.2008 13:41:57)
U nás to vypadá zatím tak, že na církev ( a vůbec všechny církve) přispíváme ze svých daní všichni.
Možná by některým lidem vyhovovalo, kdyby svou část daní mohli odvádět výhradně své církvi. Nebo nikomu. Otázka je, jak by to vyhovovalo církvím.
 Meridian 


Re: Církev 

(17.6.2008 13:45:20)
Souhlasím. Hlavně s tím placením. Mě taky nikdo nesponzoruje můj styl života.

Stejně většinu zla na světě mají na svědomí věřící. Bijou se, protože jeden věří v to a druhý v ono. Nepotřebuju, aby mi někdo vykládal jak mám žít, jsem samostaně myslící osoba a za své činy si nesu odpovědnost sama. Nestačí si odříkat pár Otčenášů a je všechno OK....
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Re: Církev 

(17.6.2008 14:25:20)
Většinu zla mají na svědomí církve?
Souhlasím, že mnoho zla bylo napácháno ve jménu křesťanství, ale slovo "většinu" mi už přijde kapku přehnané. Nemyslím, že přes 50% všeho zla na světě způsobilo křesťanství.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Re: Církev 

(17.6.2008 14:25:40)
Většinu zla mají na svědomí církve?
Souhlasím, že mnoho zla bylo napácháno ve jménu křesťanství, ale slovo "většinu" mi už přijde kapku přehnané. Nemyslím, že přes 50% všeho zla na světě způsobilo křesťanství.
 Chiwule 
  • 

Re: Církev 

(17.6.2008 15:16:33)
ano většinu zla mají na svědomí církve - křesťanská: katolíci verzus protestanti a ti všichni proti muslimům, muslimské církve: šiité a sunité proti sobě a všichni proti ostatním... to jsou asi nejvíce viditelné církve dnešní doby. Pomíjím církve a náboženství, ve jménu kterých se zabíjí lidé navzájem v Asii, Africe nebo kdekoli jinde...
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Re: Církev 

(18.6.2008 9:47:58)
Chiwule,
pokud do církví počítáš i jiná než křesťanská náboženství, pak chápu Tvoje rozhořčení.
 Chiwule 
  • 

Re: Církev 

(21.6.2008 9:25:55)
nehovořila bych o rozhořčení, jako spíš o znechucení.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(17.6.2008 17:05:23)
Ukažme si na ně. ;) Jen by mne zajímalo, kdo podle vás má "na svědomí" všechny ty kulturní a historické památky, které po nedělích ukazujete dětem. :-)
 Meridian 


Re: Církev 

(17.6.2008 21:45:42)
Myslím, že architekti;) a navíc za peníze těch, co obžalovali na základě práva útrpného z čarodějnictví a kacířství a zabavili jim majetek. Nejdřív jim slíbili, že když ho dají dobrovolně, tak je pustí. Po nějaké době je opět zavřeli, ale už neměli na to, aby se vyplatili znova.
Ty jsi asi věřící, co?
Kdybych si mohla vybrat, klidně bych oželala vznik památek. ~k~
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(17.6.2008 21:53:19)
To není jen o památkách. Všechna doložitelná období lidských dějin se opírají o víru a je úplně jedno, zda je to polyteistické náboženství Řeků, Římanů, Babylóňanů nebo monoteistický judaismus, křesťanství, islám... bez náboženství bys, děvenko, lezla po stromech, dorozumívala se skřeky a možná používala primitivní nástroje na rozbití kokosového ořechu. Možná. ;)
 MSteflova 


Re: Církev 

(17.6.2008 22:05:25)
Monty, ale je třeba určit, o čem se tedy vede spor - o katolické církvi, náboženství či víře? Mluví se tu totiž o všem a o ničem. Pokud jde o památky a sporu, kde na ně církev vzala, nemůžeme přeci poukazovat na to, kde by byla naše kultura či jak člověka ovlivnila víra. Já mám určité výhrady ke katolické církvi, ovšem nezpochybňuji význam křesťanství či právo člověka na víru.
Co se těch památek týče - pokud by je nestavěla církev, která si to mohla dovolit, stavěl by je někdo jiný, kdo by si to mohl dovolit...
 10.5Libik12 


Re: Církev 

(17.6.2008 22:15:03)
katolická církev jako nositelka křesťanství je tradiční pro naše území, máme ji v sobě, ve svých slovních stereotypech, možná i v podvědomí, asi víceméně dodržujeme desatero.

Katolická církev ve službách politické moci v nedávné a dávné historii je samostatná otázka, i pro když danou lokalitu platí, co řekla Monty. Z titulu toho je bezesporu kulturním a určujícím prvkem toho, co dneska a tady máme. Já jsem docela ráda, že to tu zaznělo.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(17.6.2008 22:36:48)
Ufff... tak jo. Církev nestavěla památky proto, že si je mohla dovolit. Stavěly se v prvé řadě pro slávu Boží, na oslavu Boha - světské prvky se například ve výtvarném umění ve významnější míře objevují až v období renesance. A to platí celosvětově, nejen v křesťanství. Dokonce i egyptský faraon nechával stavět pyramidy na oslavu Boží velikosti, neboť byl přesvědčen o tom, že je Božím vtělením na zemi. Já nevím, kde byste sebrali ty nevěřící lidi, kteří by si to mohli dovolit... i světští mecenáši typu Medicejských věřili v Boha a podporovali umělce téhož oslavující - jakkoli, nechci se dostat do nablblého sporu o to, že socha Davida má nahatý pindík a s Bohem to vůbec nesouvisí. Král byl panovník pověřený Bohem, Bohem vyvolený... a dost, do prdele práce, aspoň si dejte tu práci přečíst si nějaký digest nebo něco na ten způsob, dospělí lidé a argumentují tu na úrovni mého pětiletého syna, který tvrdí, že Bůh není, protože po něm chtěl, aby oživil dinosaury a on to pro něj neudělal. ;)
 10.5Libik12 


Re: Církev 

(17.6.2008 22:41:05)
:-D Vem ho do Plzně do Dinoparku.

Ale musím říct, že dneska jsi ve formě
 nikola 
  • 

Re: Církev 

(18.6.2008 9:14:15)
Tak věřící sou prý lidé, kteří potřebují být na něčem závislí v dospělosti - takže vlastně nikdy nedospěli, když už nemůžou být na rodičích a držet se jich za ruku, tak jsou aspoň na církvi. A chodí do kostela se vyzpovídat místo k psychiatrovi, tam si uleví od svých úzkostí a hříchů, zopakují několikrát nějakou básničku a vše zapomenuto.

A církev kradla odjakživa majetek a hrabala, jako každý vladnoucí panovník, vždyť se skládá jen z lidí.

Ať si má každý svou víru v cokoliv ve svém srdci a nechodí kvůli tomu to vyumělkovaného, zlatem přezdobeného kostela, kde církev vystavuje na odiv svůj majetek, který nahrabala a nakradla během staletí.

 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Re: Církev 

(18.6.2008 9:52:08)
Jéjda, Nikolo, a Ty si myslíš, nejsi na ničem a na někom závislá? To jsi frajerka. Já si myslím, že každý je trochu něčím ovlivněn a na něčem kapku závislý. A jestli ty moje závislosti můžou být na něčem dobrém, tak si je vyberu radši.
Mimochodem, moje závislost na Bohu mi třeba strašně pomáhala kdysi dávno, když jsme měli krizovku v manželství. A já prostě věděla, že on mi nerozumí, ale Bůh jo. Nepřipadala jsem si sama, a tak jsem nepropadala panice a byla schopná uvažovat kapku logicky (což přiznávám mi někdy dělá potíže, když se rozčílím)
 Meridian 


Re: Církev 

(18.6.2008 12:14:41)
Kapku logicky .... fakt se utluču smíchy. Mluvit o nesmyslu, který neexistuje a logice v jedné větě je fakt kumšt :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(18.6.2008 13:20:59)
Jak říká Bolek Polívka ve filmu "Dědictví aneb Kurvahošigutntag"... Šak vašu p*ču jsem taky neviděl a věřím, že ju máte! ;)
 Meridian 


Re: Církev 

(18.6.2008 13:35:53)
Přesně tuhle větu jsem čekala. Ale on na ni usuzuje na základě znalosti anatomie žen, která je popsána v učebnici biologie. Je to dokazatelné. Boha nikdy nikdo neviděl.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(18.6.2008 13:38:05)
OK. A co takhle fermion, ten už někdy někdo viděl? :-)
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Církev 

(18.6.2008 14:43:00)
Samozrejme, fermiony jsou castice s polociselnym spinem jako napr. elektrony nebo protony. Elektrony vidi, resp. jsou videny v elektronovych mikroskopech, obrazky z nichz jsou na kazdem rohu. Pro uplnost - klidova hmotnost elektronu je 9.1 *10-31 kg. - takze fermiony i VAZI!!!!
 Meridian 


Re: Církev 

(18.6.2008 21:01:24)
Díky že jsem to nemusela hledat. Akorát jsem si myslela, že jsme se třeba někam pohli a ono zase nic ~j~
 Zasjaj. 


Elektroni nikdo nevidel 

(19.6.2008 4:14:43)
Viditelne je pouze to, co svoji velikosti presahuje vlnovou delku svetla, to, co je mensi, viditelne neni.
Interakci takovych neviditelnych castic s mericim pristrojem ale ziskavame meritelny, tedy posleze i zobrazitelny, viditelny signal. Jelikoz ale castice samy jsou mnohem mensi nez nas merici pristroj, chyba mereni, ktera pri kazdem mereni samozrejme vznika, je ale v tomto pripade mnohonasobne vetsi nez castice sama.....to, co tedy vidime, nejen ze neni elektron sam, je neco jako obraz obrazu jeho stinu...
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Elektroni nikdo nevidel 

(19.6.2008 21:19:21)
Dovolim si nekolik poznamek, resp. doplneni textu. "Viditelne je pouze to, co svoji velikosti presahuje vlnovou delku svetla, to, co je mensi, viditelne neni." "TO" znamena elektromagnetickou vlnu, jejiz VLNOVA DELKA odpovida vlnove delce nad inracervenou a pod ultrafialovou (na coz jsou lidske oci zarizene). Lze ovsem zobrazit (televizni obrazovka je toho po desetileti peknym prikladem) i svazek elektronu. Svazek elektronu dopada na stinitko s fluorescencnim povrchem a muzeme sledovat sve oblibene "Ordinace v ruzovych zahradach".
Jak to vlastne presne vypada? Elektron dopadne na povrch latky, vyexcituje jine elektrony v atomech do tzv. energeticky vyssich stavu a ty se v kratkem case vraci zpet do stavu zakladniho za vyzareni tzv. kvanta fotonu (balik viditelnych elektromagnetickych vln). Material je samozrejme vybran tak, aby vyzarene svetlo bylo viditelne, vlnova delka vyzareneho souvisi s energii elektronu. Tim se vlastne prevadi castice-fermion-elektron na castici-boson-foton, ruznym energiim elektronu odpovidaji rozne barvy fotonu. To je cele.
" Jelikoz ale castice samy jsou mnohem mensi nez nas merici pristroj, chyba mereni, ktera pri kazdem mereni samozrejme vznika, je ale v tomto pripade mnohonasobne vetsi nez castice sama.....to, co tedy vidime, nejen ze neni elektron sam, je neco jako obraz obrazu jeho stinu..."
Zde se zrejme narazi na tzv. Heisenbergovy relace neurcitosti. Ty ovsem popisuji omezene urceni lokalizace v prostoru a hybnosti, prip. case a energii napr. u elementarnich castic (fermiony, bosony). Elektron ma vlnove-korpuskularni charakter. Nekdy se chova jako castice a nekdy jako vlna,takze jeho lokalizace pri dane hybnosti v prostoru je omezena, ovsem nepresnost urceni pri uzivanych energiich svazku je podstatne mensi, nez jsme schopni okem zaznamenat. Takze elektron je pomerne snadno urcitelny (zobrazitely) v prostoru a case(prvni experimenty s pruchodem elektronu sterbinou jsou z 20. let 20. stoleti!!!!!!!!).

 Zasjaj. 


Re: Elektroni nikdo nevidel 

(22.6.2008 20:08:40)
Ireno,
s tim ja samozrejme souhlasim, jen to, co vidime pri sledovani ctvrteho dilu Chaluparu nejsou elektrony, ale jejich zobrazeni, nebo respektive to, co zpusobily interakci s jinym materialem. Jako kdyz z kruhu na vodni hladine odvozujeme, jak objemny a tezky predmet do vody dopadl.

Veda vytvari myslenkove konstrukty, podle kterych usuzuje, jak ASI ten sutr, co zceril hladinu, vypadal. Ty konstrukty maji vzdycky nejakou chybu a jsou vzdy popltane sve dobe, to jest za vlady jineho vedeckeho paradigmatu se ze stejnych kruhu na vode vyvodi jine zavery, tedy jina PREDSTAVA nebo hypotesa o tom, jak ten sutr nebo elektron vypadal. To, co vidime, je pouze zcerena hladina a tak je to se vsim, co je nezrene.
 Zasjaj. 


Re: Elektroni nikdo nevidel 

(23.6.2008 2:06:48)
ted jsem si vsimla ""TO" znamena elektromagnetickou vlnu," ...TO bylo mysleno objektem, ktery je viditelny, a to je ten, na ktery predne svetlo (tedy elektromagneticka vlna) dopada (za tmy nevidime nic) a ten objekt ty vlny odrazi - do jake miry a v jake frekvenci urcuje jeho barvu. Ovsem pokud je ten objekt mensi, nez jeden oblouk te elektromagneticke vlny (cili radove nanometry) tak ten objekt ty vlny obepluji, aniz by se od nej odrazily. Ta velikost objektu je mira viditelnosti, cili co je mensi nez vlnova delka svetla viditelne neni a lupa ani svetelny mikroskop nepomuze.
 uhugo 
  • 

Re: Církev 

(18.6.2008 14:58:47)
To jsi trochu moc náročná, fotony jsou bosony :-P
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Církev 

(19.6.2008 18:33:53)
a jak to víš?
 antibůh 
  • 

Re: Církev 

(28.6.2008 9:32:51)
Věřící všeho kalibru,pokud jste a čestní lidé,vraťte nám většině nevěřících miliardy,které nám nedobrovolně roky odebíráte z našich daní!!!Nedá se ani opomenout,jakým brutálním způsobem se církev dostávala k moci!!!Jste následníky mučitelů a vrahů.Tyto miliardy by výrazně pomohly snížit počet úchylů,násilníků a vrahů našich dětí,kterým přihlíží celé vaše"slavné"božstvo a nezasáhne,protože nic takového NEEXISTUJE!!!Tuto lůzu vy podporujete???
 antibůh 
  • 

Re: Církev 

(28.6.2008 9:34:26)
Věřící všeho kalibru,pokud jste a čestní lidé,vraťte nám většině nevěřících miliardy,které nám nedobrovolně roky odebíráte z našich daní!!!Nedá se ani opomenout,jakým brutálním způsobem se církev dostávala k moci!!!Jste následníky mučitelů a vrahů.Tyto miliardy by výrazně pomohly snížit počet úchylů,násilníků a vrahů našich dětí,kterým přihlíží celé vaše"slavné"božstvo a nezasáhne,protože nic takového NEEXISTUJE!!!Tuto lůzu vy podporujete???Rv
 Dassy 


Re: Církev 

(18.6.2008 9:58:19)
je videt ze ty si nikdy u zpovedi nebyla a psychologove tady rozhodne nebyli drvi nez zpovednici
 smrt vrahům 
  • 

Re: Církev 

(22.6.2008 22:09:57)
Smrt všem církevním vrahům!!!Nedávejte jim ani korunu,natož miliardy!!!Jestli-že je ten váš bůh,či aláh spravedlivý,proč trestá i naše malé dítě postižením?Ani my jsme nikomu nic neudělali!!!
 MSteflova 


Re: Církev 

(17.6.2008 22:43:34)
Monty, o tom s tebou přeci nepolemizuji. Psala jsem, že církev (nebo faraóni, chceš-li) měli na to prostředky. O významu těch staveb jsem nediskutovala, ale nicméně věřím tomu, že nějaké stavby, památky, skanzeny- cokoliv, co bychom jezdili okukovat, by vznikly i z prostějších důvodů, než je zasvěcení bohům.
Z tvého příspěvku jsem jen měla dojem, že bychom neměli co dělat, nebýt chrámů. Ale jezdit se bude i na chobotnici, pokud se tedy někdy postaví.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(17.6.2008 22:49:41)
Lassie,
památky nejsou jenom chrámy. Díky náboženství máme veškerou kulturu, což je prostě FAKT, protože zvířata, jsouc nevědomá, nebudují nic k oslavě ničeho a nemají žádné vyšší cíle. Opakuji - celé lidské dějiny jsou dějinami náboženství. I Kopčem s Veveřicí byli věřící - Osadu havranů předpokládám viděl každý. Já nevím, jak by vypadaly dějiny ateistů, podle mého názoru by nevznikly, protože tvor, který nemá potřebu poznávat svět kolem sebe a odhalovat jeho zákonitosti nemá ani potřebu zanechávat po sobě cokoli jiného než koprolit. Nějak se mi příčí představa neandrtálce, který si na zeď jeskyně načmárá vedle mamuta kvadratickou rovnici, pak rozpitvá pár mozků a nakonec dojde k poznání, že Bůh neexistuje. K ateismu muselo lidstvo DOJÍT a nebýt náboženství, s největší pravděpodobností by k němu vůbec nedošlo. ;)
 MSteflova 


Re: Církev 

(17.6.2008 22:59:41)
Monty, já tvé argumenty beru. Nedá se zpochybnit, že jsi na diskuzi tohoto druhu dobře vybavena. Ale když se podíváš na mé příspěvky, tak uvidíš, že význam víry ani jakéhokoliv náboženství nezpochybňuji. Původně jsem se jen tázala věřící osoby, jak se dívá na majetkové vyrovnání s církví a zároveň jsem se vyjádřila v tom smyslu, že mám k římsko-katolické církvi určité výhrady . Ovšem i Luther byl kritikem církve a také to neznamená, že byl neznaboh, nebo jo? A to jsem nemusela ani zabíhat tak daleko, Hus by hravě jako příklad postačil.
Ale to zabředávám, což si vzhledem k této hodině už vážně nemohu dovolit. Ale budu zvědavá na tvé případné příspěvky, zítra na to kouknu. Dobrou.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(17.6.2008 23:08:59)
Lassie,
pokud jde o kritiky církve - jsem jeden z nich. Ale to nutně neznamená, že budu zpochybňovat i to dobré, co z ní pochází. A není toho zrovna málo.
Církev je organizace tvořená lidmi a proto není dokonalá... jako ostatně NIC vč. parlamentní demokracie nebo ateismu.
To je pro tuto chvíli všechno, jdu spát, žádné další přednášky nebudou. Možná zítra, když mi zbude chvilka, tak se taky ráda podívám, kam jsme se to tady posunuli. ;)
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Církev 

(18.6.2008 16:06:08)
Monty, většinou mi tvoje názory přijdou zajímavé, ale tentokrát hodně zjednodušuješ. Tak já přidám několik chaotických myšlenek.

Jasně, že kulturní památky minulosti jsou spojené s vírou v Boha (nebo ještě dříve bohy). Jak jinak když víra byla v té době velmi významnou součástí života lidí.

Já osobně jsem spíš nevěřící v klasickém chápání věřícího člověka. Ale naprosto chápu a uznávám víru v něco "nad námi". Víru beru spíš jako osobní a skoro až intimní záležitost každého člověka a absolutně nemusím mít žádnou církev jako instituci, nemyslím jen katolickou či jiné křesťanské církve, ale opravdu ŽÁDNOU. Proto mě ani nenapadlo dát dítě pokřtít. Pozor, to je můj přístup, který samozřejmě nikomu nevnucuju.

A jen naokraj: myslín že předkřesťanská polyteistická náboženství většinou bohy chápala jinak, než křesťané Boha. Tam šlo asi opravdu víc o vysvětlení jevů, kterým na tehdejší úrovni poznání lidé nemohli rozumět, než o hledání nějakého duchovna..
 Andrejka68 


Re: Církev 

(19.6.2008 17:24:19)
upřesnění: MOnty píše: Já nevím, kde byste sebrali ty nevěřící lidi, kteří by si to mohli dovolit...
a já nevím,kde byste sebrali jakékoliv nevěřící lidi, protože až do počátku moderní doby žádní nevěřící prostě nebyli...pokud byl někdo obviněn, tak proto, že měl jiný výklad náboženství, ale nikde v historii cca do 18.-19. století nenajdete lidi, kteří v nějakého BOha či bohy nevěří...
 Andrejka68 


Re: Církev 

(19.6.2008 17:50:28)
chtěla jsem tím říct, že z historického hlediska je ateismus jen taková drobná nevýznamná úchylka...
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 18:08:00)
No, madelaine a na kolik znáš historii?
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 18:13:09)
Ale ta současnost je vážně jen úchylkou z celé historie. A promiň, historii píše i současnost.
 Andrejka68 


Re: Církev 

(19.6.2008 18:21:09)
no není nevýznamný z hlediska dnešní doby (teda hlavně některých států, protože mimochodem Česko je nejateističtější zemí Evropy, spolu s Albánií)...ale když vezmete řekněme devět tisíc let lidstva, o kterých víme (bylo jich víc, ale nejsou památky), tak co je nějakých sto nebo dvě stě let ve srovnání s devíti tisíci? za pět set let o nějakém ateismu možná nebude nikdo vědět, kromě pár historiků :-)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Církev 

(19.6.2008 18:24:51)
a jak si chceš dělat prdel z někoho, kdo neexistuje? :-D
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Církev 

(19.6.2008 18:32:26)
madelaine, pokud si
- myslíš, že Bůh neexistuje, tak je tvá poznámka jen trapným vyhýbáním se
- myslíš, že Bůh existuje, tak si z něj rozhodně nebudeš dělat prdel, to je nonsens sám o sobě
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Církev 

(19.6.2008 18:38:01)
Z Boha, je-li to Bůh, tak ne. Protože Bůh je Bůh je Bůh je Bůh. Pokud by Bůh byl někým, z koho se dá dělat prdel, tak to prostě není Bůh.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Církev 

(19.6.2008 18:47:10)
rádo se stalo ;-)
 10.5Libik12 


Re: Církev 

(19.6.2008 18:35:45)
Já si myslím, že spousta lidí, co se označují za ateisty, jsou víceméně odpůrci tradičních církví nikoliv ateisty. Že skutečných nevěřících, kteří se domnívají, že neexistuje nic mino přírodní zákony, je minimum. Každý druhý řekne, že nesnáší církev jako prostředníka k Bohu, že ví, že jsou věci mezi nebem a zemí, atd, atd. To není žádný ateismus.

Znám 2 skutečné ateisty, jinak znám velkou řadu duchovních turistů a potom znám celé konklávy odpůrcu žímsko-katolické církve.

Myslím si, že čistokrevný ateismus je veskrze manšinový jev, že historici budou hovořit o 20.- století jako o počátku volné interpretace Boha či ideálu a významné ateisty té doby ani nezmíní, protože tací ani nebyli, pokud tedy nepočítám komunistické diktátory.

je tu nějaký ateista?
je tu někdo, kdo by zmínil nějakého přívržence ateismu z minulého století, který je významný?
 MSteflova 


Re: Církev 

(19.6.2008 19:03:54)
Libiku, ateista je Žabátko, pokud se nepletu. K tomu ještě racionální ~k~
 10.5Libik12 


Re: Církev 

(19.6.2008 19:47:37)
tak mě, prosím tě, odkaž k tomu, že je ateista.
 10.5Libik12 


Re: Církev 

(19.6.2008 20:29:32)
No tak jo
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 21:01:49)
Madelaine a Nicolas Winton je snad vědec? Čeho? Myslím, že tady byla řeč o tom, že velká většina vědců věří v Boha. A tys do toho přimíchala pouze šlechtice, který byl povýšen za hrdinský čin.
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 21:28:42)
Milá Madelaine. Pokud Nikolas Winston není významný svými myělenkami a nezabývá se tudíž otázkou víry a nevíry v Boha, řekla bych, že jeho názor tedy nemá vůbec význam. je to člověk jako ty a Žabátko, nevzdělaný v těchto otázkách a proto ho tu nedávej za příklad. Uveď člověka významného, který se nad touto otázkou zamýšlel a k došel k závěru, že Bůh neexistuje.
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 21:42:19)
Nechápeš nic. Tohle jsem nepsala. Ale když se někdo o něco nezajímá, logicky si na to nemůže vytvořit názor, který by byl pro někoho vzorem. Nejdřív to chce o tématu něco vědět a pak se vyslovit. Jinak je to nedomyšlený blábol.
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 21:57:18)
Madelaine, já jsem nereagovala na Libika, ale na tebe, tak proč mi Libika pořád předhazuješ?
Co se týče Weinberga, toho bych i vzala, ale víš, že je ateistou? Víš, že v Boha nevěří? Taky ti to řekl?
Jinak já ti můžu napsat citace Wernera von Brauna, Heinricha Vogta, Leonarda da Vinciho, Kryštofa Kolumba, Michelangela Buonarrotiho, Francise Bacona z Verulamu, Denise Diderota, Friedricha von Schillera, Johana Wolfganga von Goetheho, Josefa von Eichendorffa, Lva Nikolajeviče Tolstého a mnoha dalších. Takže názor, že velká většina vědců a lidí významných v Boha věří, je pravdivý. A doufám, že vědí proč.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(19.6.2008 22:04:45)
Proč věřím v Boha?

z knihy "Jiří Grygar - věda a víra"

Vztah k Bohu je pro věřícího křesťana důvěrně osobní záležitostí, o níž se většinou ostýchá vyjadřovat veřejně; ne snad proto, že by se obával perzekuce či posměchu jako v dobách bojovně ateistické totalitní společnosti, ale z toho důvodu, že si je dobře vědom, jak nesnadné je popsat stav vlastního nitra běžným lidským jazykem a jak nesdělitelné jsou osobní prožitky, střádající se během vlastního života - života nezaměnitelného a jedinečného v celých dějinách vesmíru.

Vidíte, právě mi uklouzlo slovo vesmír a jistě ne náhodou. Věřící přírodovědec je možná v jisté výhodě, že poznává Boha nejen subjektivně jako každý jiný člověk, ale také prostřednictvím předmětu svého bádání, jímž je vždy určitý uzoučký výsek poznávání kosmu, od hvězd po mořské hvězdice, od vůně květin po vůni kvarků, od přenosných chorob po přenos záření či genetické informace. Při své práci používá vysoce neosobní (objektivní) vědecké metody, která připadá neodborníkům až protivně studená a zpochybňující.

Osvícenecký racionalismus minulého století, jenž dosud většina veřejnosti ztotožňuje s postojem současných vědců, víceméně naznačoval, že se při zkoumání přírody bez Boha docela dobře obejde, či - řečeno slovy Laplaceovými - "tuto hypotézu nikde nepotřebuje". Odtud také vyvěrala typicky ateistická víra marxistů, že věda postupně dokáže vysvětlit veškeré dění v přírodě, že neexistují věci vědecky nepoznatelné, nýbrž pouze dočasně nepoznané.

Během XX. století však došlo v hlavních oborech přírodních věd k velmi významným objevům a posunu celkového pohledu na schopnost člověka postihnout pravé příčiny dějů a vztahů v přírodě a předešlá vědecká pýcha tím vzala patrně již definitivně za své. Mám tím na mysli zejména obecnou teorii relativity, kvantovou mechaniku a molekulární genetiku, jež ukázaly, jak naivní byly naše předešlé pokusy objasnit existenci a chod vesmíru jako jakéhosi gigantického věčného orloje, který pěkně tiká proto, že do sebe zapadají nějaká ozubená kolečka. Existence a vývoj vesmíru nám dnes připadá snad ještě tajemnější než v době, kdy naši předkové věřili na bohy blesku, vod a sopek.

Troufám si proto tvrdit, že věřící přírodovědec může dnes svou víru v Boha opřít také o kvalifikovaný údiv nad podivuhodným řádem materiálního světa, jak to kdysi tak předvídavě a výstižně vyjádřil žalmista Páně: "Nebesa vypravují slávu Boha silného a dílo rukou jeho obloha zvěstuje" (Ž 19,2). ...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Církev 

(19.6.2008 22:09:44)
Kdyby měl někdo zájem pokračovat v četbě, najde další kapitoly zde.
 Cow :-) 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:14:18)
Monty, vyjádření pana Grygara znám z rozhlasového vysílání Meteor. Líbí se mi jeho názor, úsudek, vlastní pohled.
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:16:32)
Jé, ahoj Kravi ! Kde jsi byla tak dlouho?
 Cow :-) 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:18:13)
Hoj, na promocích, mrknout u nás na dětské a pozdravit dochtory a sestřičky, v cirkuse a za dědečkem:-)
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:19:35)
Tos teda měla nabitej program. Se mi stejskalo. Na SH jsi chyběla.
 Zasjaj. 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:18:59)
Tak Grugara zrovna vubec nemusim, tedy kdyz mluvi o supernovach, tak ano, ale ve filosofie nebo teorii vedy ho kdekdo snadno vyargumentuje.

To jak kdo v co veri je taky hrozne siroke spektrum. Einstein napriklad veril v naprosto inzenyrskeho konstrukterskeho vsevedouciho Boha - tedy Einsteinova realita byla deterministicka predem spocitatelna, tedy cim vice znam vstupnich podminek,timlepe predpovim chovani systemu, tedy jeho budoucnost. Takove vsevedeni pocatecnich podminek byl Eisteinuv Buh. On sam o nem rikal, ze je to Spinozuv buh zrcadlici se v harmonii prirodnich zakonu.

Ovsem az po Einsteinovy prisly prirodni zakony, ktere predpovidatelnost systemu vyvraci a tedy bori ten zakladni koncept, ze cim vice vstupnich podminek znam, tim lepe predpovim budoucnost.

Dnesni molekularni biologie, na rozdil od fyziky, je ale stale na urovni predpovidatelnych systemu, sam darvinismus je takovou strojeckovitou teorii. To samozrejme neuspokojuje celou radu vedcu, tak si napocatek toho sikovneho strojecku zase dosadi vsevedouciho konstruktera - to je pak v USA popularni "inteligentni design". Z filosofickeho hlediska je to ovsem, prominte, naprosty blabol (nerada se o cemkoli takto vyjadruju, ale inteligentni design je do nebe volajici :O)
 Cow :-) 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:21:01)
Zasjaj a je potřeba filosofovat a argumentovat?
Víra není rozumovou záležitostí...

Příjměte prostě jako děti....
 Zasjaj. 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:31:47)
Cow,
asi mas pravdu....ale nekomu to proste neda..si pamatuju, jak jsme prave jako deti tuhle debatu s kamaradku vedly, mozna dvanact mi bylo, a ja jsme si logicky vydedukovala prave toho Einsteinova boha, ktery proste musi vsecko vedet, nevedouc ovsem, ze deterministicke pojeti sveta uz je za nami. Az pozdeji jsem zjistila, ze me to neuspokojuje a ze to neodpovida memu prozitku svobodne vule a tak kdyz jsem objevila jine "bohy", mela jsem z toho velkou radost.
 Zasjaj. 


jeste Einstein 

(19.6.2008 23:58:20)
jsem si kdysi vystrihla tenhle znamy Einstenuv citat:

"The most beautiful emotion we can experience is the mysterious....
Nejkrasnejsi lidska emoce je prozitek tajemneho, mystickeho.... Je to fundamentalni emoce stojici u kolebky kazdeho praveho umeni i vedy. Ten, komu je tato emoce cizi, kdo nedokaze ustrnout bez dechu v udivu a bazni, ten je jak by byl mrtvy, jak sfouknuta svice. Pocitovat, ze za vsim, co zakousime, je cosi, co nase mysl nedokaze uchopit, cehoz krasa a majestat se nas dotykaji jen neprimo a vzdalene - to je religiosita. V tomto smyslu jsem clovekem hluboce religiosnim."
 10.5Libik12 


Re: jeste Einstein 

(20.6.2008 0:40:48)
Zasjaj, dovol abych to rozklíčovala pro prosťáčky jako jsem já.

Ty jsi velmi omračujícím způsobem řekla, že, Einstenův Bůh vycházel z předvídatelnosti systému (fyziky), u něhož předpokládal inteligentní počátek.
Pak si zmínila přírodní zákony, které to vyvrátily, to jsi nikterak nerozvedla.
A pak jsi zkonstatovala, že molekulární biologie kulhá za fyzikou, takže část vědců(zřejmě těch molekulárních biologů) se drží inteligentního počátku, což pokládáš za blábol.
Inteligentním počátkem popisuješ představu konstruktérství, jak říkáš.

Ptám se jen, pro co argumentuješ v debatě o víře?
Ptám se s vůlí to pochopit, protože si myslím, že nikdo nikdy nikde na světě netvrdil, že Bůh je projektant.
 Zasjaj. 


Re: jeste Einstein 

(20.6.2008 4:53:09)
Je Libiku, to je mje oblibene tema, akorat chapu, ze to jakso nikoho moc nezajima a nikdo se o tom se mnou nechce bavit :O(

Netvrdili, ze je projektant, jen filosoficky souhlasili s predvidatelnosti sveta, ona to totiz nase spolecnost prijala a od doby Newtona to mame tak pod kuzi, ze nam ani neprijde, ze by to melo byt jinak. Vzdycky mi prislo naprosto logicke, ze cim lepe znam vychozi podminky, tim lepe predpovim chovani systemu a ze hospodarstvi, vztahy v rodine nebo vrabci na strese jsou velmi slozite systemy, vstupnich hodnot je velmi mnoho, tudiz se spatne predpovidaji, ale preci jen - cim vice vstupnich podminek budu znat, tim lepsi bude ma predikce. Vyvrcholenim takoveho stylu mysleni bylo i planovane hpspodarstvi, petiletky, Lysenkismus a krasny slogan "porucime vetru desti". Do takoveho strojeckoviteho pojeti skutecnosti patri i Mendelovska genetika a Drawinismus. Darwin skutecne genialnim zpusobem zavedl do toho neziveho a strnuleho pojeti Newtonovskeho sveta vyvoj a to tak, ze se da myslenkove aplikovat i na vznik automatky z bubnove pracky. A navic, ono to ve zkumavce opravdu funguje a vyvojive diagramy DNA tomu take odpovidaji. Ovsem je to redukcionismus, velmi komplexni jev jako zivot nebo vyvoj vysvetluje pouze mechanickym modelem aplikovatelnym i na stroje. Je to svym zpusobem presvedcive, asi tak, jako kdyz pohyb vlastni paze popisu jako paku. Ona to paka je, ale nejenom paka. Pod kuzi probihaji i jine, nez jen mechanicke pochody. jenze redukcionismus je vzdy ve sve dobe jaksi uchvacen jen tim nejposlednejsim, s cim se zrovna prislo. Takze napriklad prave biologove, kteri jaksi na vlastni oci vidi, ze bakterie v jejich zkumavkach mutuji a vyviji se podle Darwina, tak jaksi nevedi, kam to zaradit. Neco jim rika, ze zivot a vyvoj nemuze byt jen mechanicka hracka, tak prijdou s tim, ze ta masinka je tak slozita, ze ji nemohl sestrojit nikdo jiny, nez sam nejvyssi (a ja pak dodavam konstrukter). S tim pripachazi jako s filosofickou argumentaci ruzne smery, inteligentni design naprikald. V ruzne mire pak uznavaji evoluci a datum sedmidenniho stvoreni umistuji ruzne, vetisnou pred par tisici lety. Ja si myslim, ze filosoficky je to proste paskvil a degradace boha na promovaneho inzenyra.

 Zasjaj. 


Re: jeste Einstein 

(20.6.2008 5:03:26)
Libiku,
ja jsem to psala jako reakci na to, kolik vyznamnych myslitelu doslo ci nedoslo pri svem vyznamnem myslitelovani k ateismu.

Chtela jsem rici, ze filosoficky jsou ty predstavy boha tech vyznamnych myslitelu ruzne, na emocionalni urovni na tom asi nesejde - tak to je i v tom einstainove vyroku a jak rikala cow, ale tady se resilo, kdo se k tomu ateismu nebo naopak teismu "promysliteloval" a proc asi.
 Cow :-) 


Re: jeste Einstein 

(20.6.2008 18:19:53)

Libik, proč by nemohl být Všemohoucí "projektant"?:-)...vem si stvoření...šest dní, není to dost dobrý projekt?
Nebo ve Zjevení, kde je popis nového nebe a nové země;)
 Teraza Horáková 


Re: jeste Einstein 

(20.6.2008 19:39:09)
Cow, mně na tom stvoření oslovuje nejvíce, že si dal ten sedmý den pauzu :-)))) Asi mne chápeš - zase pracovní víkend.... Do háje, kdy to skončí??? Tuším (30-tého:-)))
 Cow :-) 


Re: jeste Einstein 

(20.6.2008 20:31:17)
Terez, pauza je fajn. Nejsem si ale úplně jistá, jestli má jít o "padla" se vším všude. Minimálně je to den, kdy si máme udělat čas na Boha:-)
 Teraza Horáková 


Re: jeste Einstein 

(20.6.2008 20:39:59)
Cow, znáš mně..... ten si dělám každý den :-))) ale abych zaskočila do kostela, na to mám v neděli docela dost práce
;)
 Zasjaj. 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:26:10)
Madelaine, to verim, pac mne taky, kdyz se na to posleze podivam a vidim asi deset hrubek v jedne vete :O))))

ale nebudu se omlouvat, gramatiku nepovazuju za objektivni vedu :O)))

 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:10:40)
Ano, ještě jedna. I ateista musí vědět, proč nevěří. Když si někdo nepřečte knihu, těžko bude druhým vyprávět obsah a přesvědčovat ho o pravdivosti či nepravdivosti. Když si ty nepřečteš Bibli a nevíš o čem se v ní píše, jak chceš někomu ukázat, že víra v Boha je blbost a že ty jsi ateista? Jsou to plky.
Ještě něčemu nerozumíš?
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 23:18:05)
Jak vím, že jsi ji nečetla? Jednoduše. Přečti si, co píšeš.
 Andrejka68 


Re: Církev 

(19.6.2008 18:31:30)
věřících vědců je více než ateistů, dokonce mnozí např. fyzikové se teprve věřícícmi stali na základě zkoumání fyzikálních jevů
z těch známých třeba Pascal (ale je to jen jeden z mnoha),který byl nejen věřící, ale i mystik
 Ovina 


Re: Církev 

(19.6.2008 19:04:12)
Madelaine, ty můžeš dokázat, že ateistů je víc?
Víš, že sám Darwin na smrtelné posteli se sklonil před Bohem, uznal svůj omyl, omluvil se za něj a prosil, aby jeho teorie nebyla dále šířena?
 Andrejka68 


Re: Církev 

(19.6.2008 18:32:45)
psala jsem MOŽNÁ nebude vědět, samozřejmě budoucnost neznám, ale je to dost pravděpodobné ~j~
 10.5Libik12 


Re: Církev 

(19.6.2008 18:07:27)
:-D:-D:-D

neříkejme úchylka, ale slepá cesta
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Církev 

(19.6.2008 18:30:21)
teda Monty, tak ti dinosauři mě fakt dostali! :-D
 monika-h 


Re: Církev 

(17.6.2008 14:01:29)
To,že je někdo pokřtěný neznamená,že musí zůstat výhradně u té církve nebo jiné,ale je to také o tom,že jsem si zvolila kmotra pro své dítě.Kmotr je druhý rodič dítěte,takže v případě smrti obou rodičů má dítě rodiče náhradního,který se o něho postará.A v minulosti se děti,které nejsou pokřtěné nesměly v případě úmrtí pohřbít na hřbitově.
 Insula 


Re: Církev 

(17.6.2008 14:12:20)
Hm, zajímalo by mě, jestli to tak doopravdy funguje. A kdo se postará, pokud je kmotr také již po smrti??? Já jsem pokřtěná, ale ani nevím, kdo je můj kmotr. Naši to udělali asi kvůli babičce. Nebo nevím.
 vlad. 
  • 

trestání nevinných 

(17.6.2008 14:40:23)
"A v minulosti se děti,které nejsou pokřtěné nesměly v případě úmrtí pohřbít na hřbitově"

...smutné a o mnohem vypovídající...
 Žžena 


Re: Církev 

(17.6.2008 14:48:05)
No já myslím, že roli kmotra chápeš zkresleně.

1) V případě smrti rodičů Ti dnes žádný zákon nezaručí, že dítě dostane do péče kmotr (to je totiž pro zákon stejně cizí člověk jako kterýkoli jiný). Přednost budou mít vždy příbuzní rodičů.
2) Kmotr má být pro dítě primárně inspirací duchovní, nikoli jen hmotnou pojistkou. Proto si lidé za kmotry nevolí automaticky svoje sourozence, nebo nějaké dětné manžele, ale kmotry bývají i starší bezdětní, jako např. dědečkové atd., prostě lidé, kteří mohou být dle názoru rodičů po DUCHOVNÍ stránce dítěti přínosem a rádcem.
 Cicvar 


Re: Církev 

(17.6.2008 17:09:20)
Na tom je nejlíp vidět ta zvrácenost církve. Nechápu, jak do takového spolku může někdo dobrovolně vlézt, natož tam nacpat svoje dítě. Autorka článku to taky viditelně nemá v hlavě v pořádku. Byly to křtiny, chlastačka, cirkus nebo sjezd motorkářů? Děláte z dítěte pako už od narození.:-©:-©
 10.5Libik12 


Re: Církev 

(17.6.2008 17:29:59)
navíc si myslím, že ta informace není přesná a časově je tak vzdálená, že je to jakoby se přispěvatelka čílila na učitele, řezníky či pokrejvače, že kdysi dávno dělali něco jinak.
 DENISA 
  • 

Re: Církev 

(17.6.2008 14:25:58)
Bohdano, je videt ze nechapes podstatu krtu. Z cirkevniho hlediska je to posveceni noveho zivota, aby nad novorozenatkem drzel ochrannou ruku Buh, takze verici davaji krtit dite proto, ze tomuto veri a asi by tudiz ochrannu nad svym ditetem neodkladali 18 let. Navic spoustu krtenych lidi je posleze nevericich, jsou proste jenom pokrteni a vubec tomu neprikladaji zadnou vahu, natoz aby nucene chodili do kostela jenom proto, ze je jako miminko nekdo poktrtil. Kdo se chce stat v dospelosti treba muslimem, tak muze konvertovat na jinou viru, takze mu krest taky neni prekazkou. Nase rodina neni nijak moc verici, chodime do kostela na Vanoce a Velikonoce, ale vsichni davame sve deti krtit, protoze si myslime, ze je to krasna oslava noveho zivota, je to slavnostni obrad jako treba svatba, sejdou se pribuzni, kteri se posledni dobou schazeji uz jenom na pohrbech, no proste se na brzske krtiny naseho synka vsichni moc tesi. Zatimco manzelova rodina prohlasila, ze jsme fanaticti panbickari, tak ti holt zustanou doma.
 . 
  • 

Re: Církev 

(17.6.2008 15:44:06)
Co to je za blbost? Že by spravedlivý Bůh přednostně a víc chránil pokřtěný dítě než to, který mělo "smůlu" na nevěřící rodiče?

POdle mě je křest přijetí dítěte do společenství věřících a ustanovení kmotra, který spolu s rodiči se křtem zavazuje, že dítě morálně a duchovně povede ve smyslu víry. Plus to, že kmotr má do značné míry morální povinnost se o dítě postarat v případě smrti rodičů - neznamená to ale, že by si ho musel brát do péče.
 petishee 


Re: Církev 

(17.6.2008 15:23:07)
No, já jsem byla nedávno šokována zjištěním, že v některých církvích (teda u nás, nevím, jak jinde, ale počítám, že podobně) se stále platí desátek - tzn., že někteří lidé odvádí 10 % své výplaty církvi.

Sice se prý jedná o příspěvek dobrovolný, určený na platy např. kazatelů, kteří jinak asi podle všeho berou jen nějakou almužnu, na věci, které ten který sbor potřebuje a tím pádem i poplatník je bude využívat (např. náklady na topení v kostele, ozvučení apod.), ale stejně mi to nějak nesedí, nevím... Ještě, že nejsem členem žádné církve :-D Ale nikomu to samozřejmě neberu, to zase ne...
 Jana 3 děti 
  • 

Re: Církev 

(17.6.2008 16:30:38)
No tak to, že církev nedovolovala pohřbívat nepokřtěné a sebevrahy na hřbitově je opravdu hnus...
Desátky, nebo jakékoliv poplatky člena v církvi se mi zdají výborné řešení, oproti tomu abychom všichni platili daně a církve živili. Alespoň by se každý trochu zamyslel ve které je církvi a zda tam chce být. A my bychom daně mohli nasměrovat třeba do školství apod...
Křest chápu jako duchovní rozhodnutí patřit ke Kristu a ne jako příslušnost k určité církvi, tak jak to často církev prezentuje. A protože je to vědomé rozhodnutí, nechala bych to až děti povyrostou a sami se rozhodnou.
Rodina se může sejít a slavit narození malého člověka i bez křtu. Všechno je to v našem myšlení a naprogramování.
Svobodný člověk si může dovolit luxus jednat pouze podle svého svědomí a ne podle sousedů, rodičů, či církve.
 10.5Libik12 


Re: Církev 

(17.6.2008 17:16:58)
Círvím byl zabrán majetek, z něhož by se pohodlně uživily samy. Pokud máš pocit, že je živíš, tak se z druhé strany raduj, že ti spadl do klína.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Církev 

(19.6.2008 18:56:54)
Naše církev nemá od státu ani korunu. Je u nás normální, že platíme 10% svých příjmů. Nikdo to nekontroluje. Divím se, co ti na tom vadí. Jednou se moji superateističtí na rodiné slezině ptali "a co ta vaše církev, z čeho vy žijete" a když jsem jim řekla o tom, že platíme desátky, tak řekli něco ve smyslu "tak to klobouk dolů, že když něco chcete, tak si to taky zaplatíte".
 Margita 


Baro, gratuluji! 

(17.6.2008 17:51:19)
K cirkvim mam vztah vselijaky, ale krest je krasna oslava a vy jste to pojali fakt originalne!

Rypalum radim, aby si bud vybrali vhodnejsi prostor na debatu kolem nabozenstvi, nebo aspon mene jedovaty ton. Muj manzel taky nesouhlasi se krestem (a to dost extremne), ale ani on, ani jeho zidovska rodina necitila potrebu kazit nam zazitek z tech krasnych dnu, kdy jsme krtili nase male. O nabozenstvi hodne debatujeme, ale za jinych okolnosti.
 Pája+Mikoláš07+Štěpán11+Anna13 


křest a vše kolem 

(17.6.2008 19:48:48)
Tak já jsem svého syna také nepokřtila a ani to neudělám. Chci ho však vychovávat ve víře a až se sám rozhodne k tomuto závazku, budu ráda, když ne, budu vědět, že jsem nic nezanedbala - bude to prostě na něm.
Byla jsem vychovávána v ateistické rodině, ale když jsem s rodiči na toto téma debatovala, vždy to končilo jejich slovy: "Až budeš větší, udělej si na to názor sama." Tak to také dopadlo a ještě jsem radši počkala, až mi bude 18 a pak jsem se nechala pokřtít. Myslím si, že Bůh nade mnou držel ochranu celou tu dobu, i když jsem pokřtěná nebyla:-)
Jinak v naší církvi se opravdu platí desátky, od státu asi dostáváme dost málo a stejně tak si myslím, že by bylo nejlepší nedostávat nic, aby církev fungovala jen z desátků a darů. Ty peníze jsem dávála ráda, vždy jsme věděli kam a na co jdou, nikdo s tím neměl problém.
 nordica 


debata 

(17.6.2008 20:54:10)
Nedá mi to - jak tady čtu ze zvědavosti příspěvky, zřejmě se tu rozpoutala docela slušná teologická debata. Jen mne zaráží jiná věc - pokud beru křest svého dítěte vážně, jak lze zároveň žehnat i motorce a flašce tvrdého alkoholu? To mi připadá jako slušná blasfémie a trapnost.
 Dassy 


Re: debata 

(17.6.2008 21:03:01)
a proc by nemohl zehnat motorce to nechapu?? Motorka je dabel nebo co?? A pri msi farar zehna vinu, ktere se meni na krev Kristovu a dokonce to i pije predstav si to ;)
 Dassy 


Re: debata 

(17.6.2008 21:03:58)
a proc by nemohl zehnat motorce to nechapu?? Motorka je dabel nebo co?? A pri msi farar zehna vinu, ktere se meni na krev Kristovu a dokonce to i pije predstav si to ;)
 nordica 


Re: debata 

(17.6.2008 21:10:58)
Tak to je snad něco jiného - mešní víno - symbol Kristovy krve. (a představ si, slyšela jsem o tom).
Lze to srovnávat s flaškou tvrdého, která se vypije doma či s kamarády při oslavě? Pokud je tatínek vášnivý motorkář a přijde do kostela na velkou oslavu tak, jak je na fotce, je to čistě věc jeho, faráře a účastníků obřadu, ale pokud se na jedné straně oháníme vážnosti a důležitostí církevních obřadů ,tak by se, podle mne, na straně druhé, neměly tyto obřady devalvovat žehnáním čemukoliv. To je pouze můj názor. Nejsem věřící, ale jsem pokřtěná (v protestantské církvi) a taktéž můj syn.
 Dassy 


Re: debata 

(17.6.2008 21:06:24)
a proc by nemohl zehnat motorce to nechapu?? Motorka je dabel nebo co?? A pri msi farar zehna vinu, ktere se meni na krev Kristovu a dokonce to i pije predstav si to ;)
 Dassy 


Re: debata 

(17.6.2008 21:06:26)
a proc by nemohl zehnat motorce to nechapu?? Motorka je dabel nebo co?? A pri msi farar zehna vinu, ktere se meni na krev Kristovu a dokonce to i pije predstav si to ;)
 Meridian 
  • 

Bůh není 

(17.6.2008 22:00:16)
Je zvláštní, že může vzniknout takhle dlouhá debata o něčem, co vlastně neexistuje. To je jako když děti věří ve skřítky a víly apod.
 JiBi* 


Re: Bůh není 

(17.6.2008 22:30:02)
No to je fakt zvláštní...jestli to není třeba tím, že je to s tou neexistencí Boha třeba jinak..??
 *Niki* 


Re: Bůh není 

(17.6.2008 22:30:22)
... a kolik si o těch vílách a skřítcích dokáží vyprávět :-)

Jinak, máš pravdu. Jak mohou nevěřící diskutovat o něčem, čemu nevěří? Mě by to už z principu nešlo, já diskutuju pouze o tom, v co věřím že existuje. Neexistence čehokoliv nemůže být předmětem ani mých úvah :-)
 Meridian 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 12:19:09)
No třeba proto, že jsme nuceni na to vaše nic přispívat ze svých peněz. Rv
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 13:08:48)
Já jsem nucena ze svých peněz přispívat na stovky flákačů, kteří zneužívají sociální systém státu a na svatby papalášů typu Paroubek. Přispívat na nic by mi vadilo míň, protože nic mne nemůže srát, když neexistuje.
Problém této diskuse je v tom, že za tzv. "nevěřící" tu diskutují osoby, jejichž znalost víry, potažmo historie, je na velmi prostinké úrovni. Když už byla zmíněna Bible, resp. kniha Genesis a stvoření Adama a Evy, dovoluji si znovu poznamenat, že Bible není totéž co skripta z anatomie. Tato kniha hovoří v obrazech a podobenstvích. Pokud se někdo díky své fatální neznalosti domnívá, že Bůh uplácal Adama z hlíny, pak mu vyoperoval žebro a zázrakem z něj stvořil Evu - lhostejno zda jako neandrtálce nebo australopitéka - je opravdu těžké s ním vést nějakou smysluplnou debatu. ;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 13:14:12)
Malý názorný příklad. Použiji učivo základní školy, aby to nebylo až tak moc těžké na přemýšlení. Vezměme si báseň Antonína Sovy Rybníky.

Ty české rybníky jsou stříbro slité,
žíhané temnem stínů pod oblaky,
vloženy v luhy do zeleně syté
jsou jako krajů mírné, tiché zraky.


Domnívá se někdo na základě tohoto textu, že Antonín Sova, vzdělaný člověk, svého času ředitel pražské městské knihovny žil v iluzi, že rybníky se slévají ze stříbra? Nikoli. Obraz rybníků v něm vyvolával jisté asociace, na jejichž základě napsal výše zmíněný verš.

Děkuji vám za pozornost. :-)
 Meridian 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 13:48:19)
Problém je v tom, že vy věřící se nám neustále snažíte vytýkat chabost našich argumentů, místo abyste předložili vaše argumenty o opaku. Co konkrétně je pro tebe Bůh? Aroganci si pro příště odpousť.... taky to něco říká o tvé inteligenci a body ti to rozhodně nepřidává.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 13:52:26)
O tvé inteligenci vypovídá dostatečně teze, že to, co nikdy nikdo neviděl neexistuje. ;)
Navíc - já se tě vůbec nesnažím přesvědčit o tom, že Bůh existuje. Je mi totiž úplně putna, jestli v něj někdo věří nebo ne.
Na moje jasně formulované otázky nikdo zatím neodpověděl ani se nad nimi nezamyslel. Snažím se dospět k logickému konsenzu a to tomu, že existenci Boha nelze ani potvrdit, ani vyvrátit a jak se k této otázce kdo postaví je čistě na jeho libovůli.
 Meridian 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 14:04:16)
Můžeš mi ve své odpovědi vyznačit, co je pro tebe Bůh? Nějak jsem to tam opět nenašla.
 Meridian 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 14:06:14)
Mimochodem, to že věřím jen ve věci, které lze vědecky podložit znamená, že jsem realista nebo blbec :-)
 uhugo 
  • 

Re: Bůh není 

(18.6.2008 15:18:10)
Ta Meridianina otázka, co je to bůh, je docela dobrá. Třeba bůh coby společenský činitel existuje už tím, že na něj lidé věří, čímž jsou nepochybně nějak ovlivnění. Stejně tak se může pod označení bůh schovat to, co je pro nás nepoznané, případně nepoznatelné (to je třeba ta otázka vzniku života, která se tu trochu zbytečně řeší na úrovni vědy, protože k tomu věda (zatím?) nemá mnoho co říci). Naopak čím přesněji boha vymezíš, tím pravděpodobněji bude možné jeho existenci popřít.
 DENISA 
  • 

Re: Bůh není 

(19.6.2008 0:12:28)
Monty souhlas. Nejlepe to o te vire v neco co nikdo nikdy nevidel je vyjadreno ve filmu Kurva hosi gutentag kde pan Polivka vysvetluje viru tak prostince a pritom pravdive pani Chylkove (urcite vsichni zname tu pasaz).
 Zasjaj. 


Taky verim, ze ji mate... 

(19.6.2008 6:06:38)
Deniso,
to je jiste dobrej for, ale nemyslim, ze by to nejlepe vystihvalo viru.

To, ze ji pani doktorka ma, je vyvratitelne. Cokoli, co je vyvratitelne, je vedecke. To, co a priori vyvratit nelze, vedecke neni.
 Cow :-) 


Re: Taky verim, ze ji mate... 

(19.6.2008 23:16:09)
Mad a Ovi, fakt nemám dočeno, nevím "vo co go", ale jedna praktická poznámka.
Když někdo vystudoval teologii ROZUMEM, neznamená, že UVĚŘIL a přijal.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 17:22:37)
Tohle beru i když mohu protiargumentovat militantními kreacionisty třeba v USA, kteří berou Genesis doslova (jsou jen to mé dojmy ale z povrchních informací z našich médií to na mě tak působí).
Argument Bůh není, protože ho nikdo neviděl, taky neuznávám.
Mě by spíš zajímaly odpovědi rozumných věřících, kteří berou Bibli jako podobenství přizpůsobené znalostem tehdejších lidí, na některé otázky jako

- Je Boží zásah jen tak radikální změna jako vznik života či rozumu a evoluce je program, který běží sám? Nebo Bůh hlídá - s s prominutím - "každý prd"?

- A s tím souvisí další věc: Jak je to s se svobodou lidí, jsou zvěrstva páchaná třeba fašisty Boží vůle? nebo jen nechal lidi svobodně jednat a tak to dopadlo?

Teď záměrně nadsadim, takhle věřící asi opravdu neuvažuje: Že nazabiju a nepokradu to beru, ale co je komu do toho jestli sesmilním? No a když jo, pár otčenášů to spraví, tak co...?

Takové a podobné otázky se ostýchám položit většině věřících, které znám. Mám obavy, aby to nebrali jako urážku víry, já to opravdu zle nemyslím.

Boha si dokážu představit jako nějakou vyšší vesmírnou inteligenci, kterou zajímá spíš listvo jako celek než jedinec (jasně, s tím, že bez jednice není lidstvo). Proto mě církevní rituály neberou, chápu je spíš jako společenské akce.

A církev beru jen jako spolek lidí podobně smýšlejících lidí.

Píšu hodně, ale nemám moc času, tak chaoticky a asi i s chybami, jeneže tohle téma mě hodně zajímá. Tak snad je to trochu srozumitelné.

 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 17:22:39)
Tohle beru i když mohu protiargumentovat militantními kreacionisty třeba v USA, kteří berou Genesis doslova (jsou jen to mé dojmy ale z povrchních informací z našich médií to na mě tak působí).
Argument Bůh není, protože ho nikdo neviděl, taky neuznávám.
Mě by spíš zajímaly odpovědi rozumných věřících, kteří berou Bibli jako podobenství přizpůsobené znalostem tehdejších lidí, na některé otázky jako

- Je Boží zásah jen tak radikální změna jako vznik života či rozumu a evoluce je program, který běží sám? Nebo Bůh hlídá - s s prominutím - "každý prd"?

- A s tím souvisí další věc: Jak je to s se svobodou lidí, jsou zvěrstva páchaná třeba fašisty Boží vůle? nebo jen nechal lidi svobodně jednat a tak to dopadlo?

Teď záměrně nadsadim, takhle věřící asi opravdu neuvažuje: Že nazabiju a nepokradu to beru, ale co je komu do toho jestli sesmilním? No a když jo, pár otčenášů to spraví, tak co...?

Takové a podobné otázky se ostýchám položit většině věřících, které znám. Mám obavy, aby to nebrali jako urážku víry, já to opravdu zle nemyslím.

Boha si dokážu představit jako nějakou vyšší vesmírnou inteligenci, kterou zajímá spíš listvo jako celek než jedinec (jasně, s tím, že bez jednice není lidstvo). Proto mě církevní rituály neberou, chápu je spíš jako společenské akce.

A církev beru jen jako spolek lidí podobně smýšlejících lidí.

Píšu hodně, ale nemám moc času, tak chaoticky a asi i s chybami, jeneže tohle téma mě hodně zajímá. Tak snad je to trochu srozumitelné.

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 17:57:43)
Dášo,
na tohle ale může odpovědět buď každý sám za sebe, tzn. jak to vnímá on, nebo ti odrecituje stanovisko nějaké církve. Je otázkou, co chceš slyšet.

Za sebe ti klidně odpovím, ale upozorňuji předem, že nejsem katolík a obávám se, že se i dost často chovám jako hovado.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 20:31:58)
Přesně to je ono, na tyhle a spoustu podobných a ještě mnohem závažnějších otázek si nakonec každý musí odpovědět sám. Někdo při hledání odpovědí "najde Boha" a někdo ne. Na tom není nic divného a špatného. Netroufám si odhadnout, kolik lidí vůbec napadne položit si otázku kdo jsme, kde jsme se vzali a kam vlasně směřujeme. Typla bych ale, že právě tyhle otázky řadu lidí k víře přivedly.

Přiznám se, že právě díky historii (ale i současnosti) jsem dost ostražitá vůči každé instituci, která se mi ve jménu jakéhokoli Boha snaží diktovat jak mám žít, ať je to katolická církev nebo islámský fundamentalista.
Možná právě to chtějí říct ti debatující ateisté. Ale pak debata není o víře, ale o těch, kdo si přisvojují právo určit tu jedinou pravou víru a vnucovat ji ostatním. A nemusí to být ani víra v Boha, ale třeba v komunismus, tisiciletou 3. říši...., doplni můžeš dle libosti.
Mimochodem zdá se mi, že Ty mezi lidi s "jedinou pravdou" bez tolerance k jiným názorům nepatříš.
 Linda 
  • 

Re: Bůh není 

(18.6.2008 21:02:16)
Jinak ta ostražitost k institucím je podle mě docela na místě, zvlášť když člověk ve víře nevyrůstá a nevidí plody toho kterého náboženství na svých rodičích a přátelích. Jen s ostražitostí je možné rozlišit, která pravidla pomáhají (třeba pravidla silničního provozu, taky se nám nechce a dodržujeme je, abychom nenabourali)a která ne.
 Linda 
  • 

Re: Bůh není 

(18.6.2008 20:54:19)
Dášo, tak já to vnímám trochu jinak - např. že pár otčenášů nespraví zhola nic, že tím "sesmilněním" se spustí těžko zastavitelná lavina odvrácení od Boha jakožto absolutního dobra a že Bůh přistupuje ke každému člověku naprosto osobně až intimně. Věřit ve všobecnou inteligenci, která hlídá jen pohyby hvězd a já ji nezajímám, by pro mě osobně bylo žalostně málo. Víra je vztah.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 22:58:33)
Díky, konečně snad začínám rozumět, i když to mám asi jinak, tohle chápu.
Samozřejmě ten příklad s pár otčenáši byl záměrně přehnaný.
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Bůh není 

(17.6.2008 22:32:31)
Na to můžu říct jediné - dokaž to.

Všechny naše tři děti jsou křtěné a to čtvrté bude taky. Chceme je vychovávat ve víře a lásce k Bohu - pokud se v dospělosti rozhodnou jinak, budu to respektovat. Chceme je vést k tomuto životu - křest pro nás znamená symbol toho, že děťátko takto bude vychováváno a je taky znamením prvního oficiálního styku s Bohem. Nikdo přece nemluví o nuceném začlenění dítěte do křesťanského života, který nikdy nesmí porušit ani se mu vzepřít (až bude dospělé). Bereme svou víru vážně, snažíme se žít v souladu s pravidly římsko-katolické církve.

Já sama jsem byla pokřtěna až jako dospělá - rozhodla jsem se sama a připadala jsem si jistou dobu ochuzená (dobu, kdy mi bylo 16, 17, a rodiče mi nedovolili nechat se pokřtít)
 Ludusa 
  • 

Věřím 

(18.6.2008 9:29:08)
Je to zvláštní, nikdy jsem nepopírala teorii evoluce dokonce mě fascinuje, ale vůbec mi to nebrání věřit v Boha. Vím o špatnostech kterých se církev dopustila , ale ani to mi nebrání věřit.
Věřit v Boha je pro mne, jako věřit v dobro. Jako věřit manželovi, že mě miluje, že si mne nevzal a nechová se ke mě mile jen z vypočítavosti.
Křest jako - buď s tebou Bůch dobro.
Žehnání motorky a flašky mi taky nepříjde směšné ve stejném smyslu.
Gratuluji rodičům k jejich rodičům k jejich rozhodnutí a novému křesťánkovi přeji ať je s ním dobro.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Věřím 

(18.6.2008 9:32:09)
Jen mne tak napadá... jak můžeš, Žabátko, věřit lidem, když se lidé v minulosti dopustili tak strašných věcí? Vraždy, násilí, no fuj! ;)
 Meridian 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 12:24:18)
Pokud vím, tak se vždy dokazuje existence něčeho a ne neexistence.
Myslím, že jsi stejná jak tvý rodiče. Taky dítěti nedáváš na výběr. Pěkně vtlukat do hlavy, dokud jsou malí, co?
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 14:16:46)
Mluvíš hlouposti.

Několikrát jsem řekla, že rozhodnou-li se někdy změnit víru, bránit jim nebudu. Chci je vychovat nejlépe, jak to jde, a to je podle mě výchova v lásce k Bohu. Je to to samé, jako ty bys krmil své děti výhradně příkrmy Hamánek - taky bys jim takto vtloukal do hlavy, že Hamánek je prostě ten nej nej nej a jiná značka nemá šanci, a přesto bys to dělal s vědomím, že pro ně děláš to nejlepší.
Trošku dětinský příklad, ale ve své podstatě je to to samé. Nebo ještě jinak - nevtloukáš náhodou ty svým dětem, že Bůh není? Tím, že takto vehementně popíráš jeho existenci?
 Meridian 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 20:52:36)
No nevtloukám, protože mu 5x denně neříkám, že Bůh není, tak jako ty svým říkáš že je. Až dítě vyroste samo si rozhodne, jestli si o tom chce něco přečíst nebo ne. A srovnávat jídlo s postojem k životu. Ee .... fakt jsi mě nepřesvědčila.
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 22:00:01)
Tady nejde o to jídlo. To byl jen příklad, a to dobrý. je to v principu to úplně samé.

A nikdo z nás dítěti existenci Boha nevtlouká do hlavy pětkrát denně. Když se nás nejstarší kdysi zeptala, jestli je Bůh, řekla jsem, že my s tatínkem věříme, že ano. A ona se pak rozhodla - kdyby žila v ateistické rodině, nebyla by před ní možnost víry ani nastíněna, jak mi tady teď dokazuješ. A tvůj postoj mi velmi připomíná postoj mého nevěřícího tatínka - viz. tvůj úplně první příspěvek.
 Meridian 


Re: Bůh není 

(19.6.2008 6:17:23)
Aha.... takže vy nechodíte do kostela, vy nemluvíte o Bohu a dcera se o něm dozvěděla úplně mimo rodinu? Jinak jsi zase mimo co se týče toho, že u nás nepadne ani zmínka. Představ si, že doma máme dětskou bibli, kde je to popsáno tak, aby to bylo stravitelné pro děti.
 Ovina 


Re: Bůh není 

(19.6.2008 7:38:41)
Meridian, a což takhle pořídit Bibli jako takovou (ne jen dětskou), trochu ji prostudovat a teprve potom se k tématu vyjadřovat? Jinak totiž stále nevíš, o čem se snažíš hovořit.:-)
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Bůh není 

(19.6.2008 15:15:56)
Ovino, naprosto souhlasím. A taky ale nestačí mít doma dětskou bibli - z postoje rodiče (v tomto případě "nebudeme se bavit o něčem, co není";) dítě vyčte daleko více, než mu rodič sdělí.

Jinak už se vyjadřovat nebudu - ne proto, že by mi došly argumenty, ale proto, že si myslím, že nemá cenu o tom s celkem netolerantním člověkem diskutovat.

A úplně na závěr - dcera položila tuto otázku ve věku dvou a půl roku, kdy jsme ji ještě do kostela nebrali a doma jsme se modlili mimo ní, protože měla úplně jiný harmonogram (v době, kdy my jedli a chodili do postele, ona už dávno spala). Zeptala se tak po tom, co na ČT1 ve Vánočním čase běželo kreslené "Stvoření světa"
 Meridian 


Re: Bůh není 

(19.6.2008 18:52:17)
Klidně s hodně netolerantním člověkem.
Myslím, že není třeba číst vše, aby se člověk mohl k něčemu vyjadřovat. Stejně tak by se k jakékoliv věci mohl vyjádřit vždy jen člověk, který danou oblast detailně studuje.
Nikdy jsem nikoho nepřesvědčovala, aby nevěřil. Jen prostě říkám že PRO MĚ Bůh není a jakékoliv náboženství je PRO MĚ jen tolerovaná sekta. Na tom není nic netolerantního. A nakonec se vracím k jádru pudla. Dvě věci, které mě na tom štvou jsou, že kvůli různým pohledům na Boha se vedly a vedou války a že já jako nevěřící vás nedobrovolně sponzoruju.
 Ovina 


Re: Bůh není 

(19.6.2008 19:10:22)
Opravdu zvláštní názor. Jak se chceš vyjadřovat k něčemu, co neznáš a ani nechceš číst? Když nemáš ani tucha, o čem je řeč, jak si můžeš být jistá svou pravdou a přesvědčením?
 lutasek 


Re: Bůh není 

(18.6.2008 14:24:39)
ahoj, náhodou jsem se dostala do téhle vaší diskuze.... nečetla jsem všechno, je toho hrozně moc, ale taky bych chtěla něco připsat...
Já v Boha věřím. K víře mě nikdo moc nevedl,až v 19letech jsem se tak víc k Bohu přiblížila. Nechala jsem se pokřtít a ta chvíle, byla pro mě zatím nejšťastnější chvílí v mém životě.Ani svatba, ani narození dítěte, na které jsem dlouho čekala se tomu nevyrovnalo. Takové štěstí, ale mnohokrát větší si představuji, že je v nebi... Věřím v nebe i v peklo... a snažim se žít tak, abych jednou mohla do nebe přijít... Myslím, že hodně lidí neuvažuje nad tím co přijde po smrti.. je jim to jedno. Možná až přijde jejich poslední hodina, tak se začnou ptát, co bude "pak?"...
Taky si říkám co si asi lidé myslí o stvoření světa...jak to všechno začalo? Jak vznikl vesmír, země, moře, hory... to člověk přece nestvořil... no je to téma na dlouhé rozebírání... Myslím si však, že kdyby celé lidstvo žilo podle Desatera, nebylo by zde zlo a trápení...
 Ludusa 
  • 

o co jde? 

(18.6.2008 14:27:50)
Necheš věřit - nemusíš
Chceš věřit - můžeš
Naštěstí už dlouhou dobu je v naší zemi náboženská svoboda, buďme rádi, jinde tyhle možnosti nemají.
 Toranoko 
  • 

Re: Bůh není 

(18.6.2008 16:39:59)
Nejen deti...a doporucuju se od deti zacit spoustu veci ucit...
 Lea 
  • 

Re: Bůh není 

(18.6.2008 18:23:53)
Debata mi tak trochu pripada jako stredoveke (?) spory o tom, kolik andelu se vejde na spicku jehly.

Osobne si myslim, ze je to o lidech. Znam dobre i spatne ateisty stejne jako krestany. Moje chapani viry je, ze cloveka nuti byt lepsim, premyslet o vecech, ktere nas presahuji, premyslet o tom, co delam, jak delam a jestli je to dobre nebo spatne (tak chapu zpoved - clovek si "prehraje" co udelal/neudelal a reflektuje, jestli to bylo dobre nebo spatne).

Na cirkev jako instituci nazor nemam, s nekterymi vecmi souhlasim, s jinymi ne. Ceho si ale NESMIRNE vazim, je schopnost nemyslet jen na sebe, ale i na druhe (samozrejme ze ne vsichni krestane jsou takovi, ale mam dojem, ze je mezi nimi koncentrace techto lidi jaksi vyssi nez v bezne populaci). Konkretne mam na mysli hospicovou peci pro terminalne nemocne. Myslim, ze v pece o tyto lidi se v praxi nakonec smrskne na 3 moznosti - LDN, domaci pece nebo hospic (i kdyz LDN ma puvodne asi funkci lecit, rehabilitovat atd.)

V hospicu mi umirala babicka a nejspis nikdy nezpomenu na atmosferu, jaka tam vladla a na to, jaky vztah si dokazal personal s babickou (nebo babicka s personalem) vybudovat. Brali ji jako plnohodnotneho CLOVEKA, i kdyz uz byla skoro na konci sve cesty. Pomahali ji (nejen fyzicky), ale i psychicky.

Ja chapu, ze takove zachazeni a pristup by mel byt "samozrejmosti" v kazde nemocnici, ale proste NENI. A nejspis ani nikdy nebude, protoze prebalovat a pichat injekce se da naucit, ale do toho zbytku je potreba dat kousek sebe sama a to se neda ani "naucit" ani penezi zplatit.

A jestli tem lidem tam k tomu pomohla jejich vira, je to pro me dostatecne "ospravedlneni". A pokud jim vira dava silu pokracovat, tak jim ji z celeho srdce preji a doufam, ze bude pevna a prinese jim co od ni cekaji. Je jasne, ze ti lide mohli byt verici a nebyt tak empaticti, nebo naopak mohli byt neverici a stejne uzasni, ale nemyslim, ze by na tom zalezelo.
 katka+katka 
  • 

Re: Bůh není 

(20.6.2008 12:26:23)
Naprosto souhlasím. Když děti věří ve skřítky, víly apod. říkáme si, že z toho vyrostou, když dospělí věří v boha - bere se to jako víra.
 Lizzie 


Re: Bůh není 

(21.6.2008 9:41:59)
Věřím na nějaký svět po světě nebo cestu po cestě. Člověk mi přijde jako něco tak zvláštního, že nevěřím, že by to smrtí mohlo prostě skončit..leč hádat se o to nehodlám.
Klasicky v Boha přímo nevěřím (alespoň ne toho křesťanského (katolického..)) apod.
A přijde mi zbytečný hádat se o tom....marný spory před polednem.
 Daniela 
  • 

Biogeneze 

(18.6.2008 17:03:42)
Vážení,

jen pro pořádek, k těm stálým dotazům na (ne)možnost přerodu neživé hmoty v živou (šutr v myš): Ke "stvoření" živé hmoty z neživé je třeba hmoty, biochemie a informace. Jelikož organické reakce jsou reverzibilní (běží dle momentálních podmínek tam i zpět), k časově podmíněné syntéze jako takové trvale nedojde. Náhodný vznik struktur závislých na čase umožňuje pouze odstranění reverzibilních chemických reakcí.
To je problém darwinovských reakcí: všechny jsou totiž reverzibilní, takže to, co se syntetizuje, se zase rozpadá. Spontánní vznik života na bázi pouze chemie a fyziky je tedy, dle současného poznání, nemožný.
To, co programuje molekuly k částečnému zrušení reverzibility, je informace DNA. Tím je umožněna syntéza a tak funguje biogeneze (např. viry už byly uměle syntetizovány před pěti lety). Je tedy potřeba spolupráce hmoty, chemie A INFORMACE.
Tuto informaci si můžeme vykládat i jako Boha, to už je na každé kultuře, jak si TO nazve a vyloží. V podstatě to i dost přesně odpovídá Genesis: Duch Boží (informace) působil na hmotu, čímž vznikl život.
 Daniela 
  • 

Re: Biogeneze 

(18.6.2008 17:13:40)
A pro ty, co si rádi poznávané prohlížejí: izolace RNA z kvasnic je klasické, nijak náročné laboratorní cvičení. Neuvidíme ovšem informaci jako takovou, ale jejího mediátora. Natočeného na špejli.
 Linda 
  • 

Re: Biogeneze 

(18.6.2008 20:35:45)
Dani, jako že se budou lidi vyrábět z kvasnic:-))))))?
 Daniela 
  • 

Re: Biogeneze 

(19.6.2008 9:14:13)
Lidi z kvasnic, to už je živá hmota ze živé, to už tak moc nikoho nezarazí. Tady šlo o vítězící argument, že živá z neživé NEJDE. A ono JDE. A kdosi tu měl potřebu odvažovat a analyzovat, což taky JDE.
 Zasjaj. 


Re: Biogeneze 

(19.6.2008 17:13:43)
Danielo,
kdyby slo jen o reverzibilni reakce, tak by ani modra skalice nekrystalova z roztoku, ale hned by se zase rozpoustela. Oproti zpetne reakci musi mit ta Ta reakce TAM musi byt zvyhodnena, kineticky, energeticky V Darwinove pojeti bys to zvyhodneni mohla nahradit selekcnim tlakem. Tedy ten reztezec by mel vyhodu k preziti (coz si myslim, ze ma, zvlaste, kdyz se sebekatalizuje a posleze oddeli membranou, tak jiste ma). Ale ja si myslim, ze Darwinuv model nestaci sam o sobe na vysvetleni evoluce. Je mechanisticky, tedy prilis rigidni, pouze statistika nahody a nutnosti, zatimco hmota ma sebeusporadajici vlastnosti a chova se za urcitych meznich situaci nepredpovidatelne, jako koneckoncu sam zivot, (deterministicky chaoticky, jev pohybu motylyho kridla – maly podnet, velky efekt) to do Darwinova modelu nesedi.

Jinak mi prijde prenest diskusi o nabozenstvi na to, jestli je zivot cosi od Boha daneho, nebo resp “kde se vzala ta informace”, ponekud bezpredmetne. Jako by v jadru kvasinky nekde na zavitech sroubovice DNA drimal Bozi duch zatmco zulovy patnik by byl naprosty neznaboh. Podle meho nazoru jsou prirodni zakony jiste zakony bozimy. Zname jich ale vzdy jen maly zlomek a jen z urciteho uhlu pohledu. Redukovat veskerou skutecnost na to, co jsme prave zrovna cerstve objvili, je ponekud detinske. Neodarwinismus takovy redukcionismus je.

 čekanka 
  • 

ČTETE BIBLI, MILÉ DÁMY? 

(19.6.2008 20:40:35)
Marek 16,16: Kdo UVĚŘÍ a přijme křest, bude spasen; kdo však neuvěří, bude odsouzen." Tolik citace z knihy knih pro všechny věřící, kteří nechávají křtít malé děti. Copak mohou malé děti uvěřit? K čemu je pak křest nemluvňat? Kdo to vysvětlí? Kde to v Bibli je?
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: ČTETE BIBLI, MILÉ DÁMY? 

(19.6.2008 20:46:47)
čekanko, ač s tebou souhlasím, jen chci podotknout, že na tomto tématu se křesťané nemohou shodnou už po staletí... takže to tady asi nevyřešíme :-)
 Lizzie 


Možnost volby 

(21.6.2008 9:36:07)
Křtěná jsem, do kostele však nechodím s kat. církví se nijak zvlášť neztotožňuji - a děcko bych nechala, ať se samo rozhodne pro víru, kterou bude vyznávat. Pokud křest znamená/znamenal ,,ochranu" - co ty miliony (miliardy..) nekřtěných dětí?
O tom zda Bůh je nebo není se tu hádat nebudu. Přou se o tom mnoho, mnoho let a pochybuji, že se to na zdejší diskusi vyřeší...:)Já osobně myslím (věřím...), že ,,něco" po životě je a po smrti tedy patrně zjistím, co to bude. Doufám, že dědovi je tam dobře.
Článek na mě působí sympaticky, tu pompéznější oslavu si spojuji s narozeninami apod., neboť u nás se to ,,odbývá" mnohem skromněji. Křest je brán spíš jako tradice..
Nu a...sestřenku křtil před lety jáhen, takový sympatický chlapík. Byla to docela veselá záležitost, i proto, že holčina byla větší a běhala mu po kostele.
Ale jak říkám..ať se pak dítě rozhodne samo - myslím, že jsem o tom diskutovala kdysi s Ráchel. Mít možnost volby je důležité.
Jinak...já sama nechci ani svatbu v kostele, takže tak.


 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Berlička? 

(23.6.2008 15:44:11)
Žabátko,
promiň, že reaguju až teď, ale měla jsem nepředstavitelnej fofr a šerednej tejden... Teď už jsem na příjmu.
Otázka je, co znamená slovo BERLIČKA. V mém vnímání je "berlička" únik od reality, který nic neřeší a nevede k dobrému (např. hra na počítači), nebo hůř, který ještě přilévá oleje do ohně a vede k horšímu (např. alkohol, drogy...)
Pokud mi víra v Boha pomáhá pochopit svoje okolí nestranně, odložit svoje sobectví a sundat klapky z očí, dělat správná rozhodnutí, chovat se zodpovědně a růst do zralosti, dodává mi sílu a povzbuzení... Tak proč ne?
Protože moje víra k Bohu (a mnoha dalších přispěvovatelů, co jsem tak pročítala) je především o lásce mezi člověkem a Bohem. Jako třeba ideální rodič pomáhá svým dětem, dává jim zpětnou vazbu, je jim k dispozici s radou i pochopením, a hlavně láskou... Taky to přece není žádná berlička, naopak. Tak by to přece mělo být, ne?
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Re: Berlička? 

(23.6.2008 15:48:27)
Ještě mě napadá takové přirovnání. Jako kdyby lidé za X let vyrůstali jako klony, bez rodiny, bez rodičů, a považovalo se to za normální. Jak by na Tebe působilo, kdyby někdo tradiční rodinu a rodičovskou lásku a podporu považoval za berličku?
Jistě, dá se žít bez blízkých přátel, bez rodičů, bez Boha... Ale je to smutné, neúplné. A nemůžu se ubránit dojmu, že tak by to být nemělo. Nebo že nejlepší je to "kompletní". ;)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.