| K_at | 121378 |
|
12.1.2025 15:34:34
Dari, v čem porušují zákon? Nevyznám se v tom.
Jinak tady bych jako úplně stěžejní viděla ty roky trvající závislosti na drogách. Je otázkou, co to s ním udělalo. Klidně může být v roli toho mláděte, co se teprve učí samostatnosti. A rozhodně je asi i dobrý volit rozumnou mentální zátěž. Tihle lidé asi budou vždy trochu křehčí ve stresu a pri přetížení. Jen můj názor, zcela amatérský. |
| Žžena | 83005 |
|
12.1.2025 15:27:53
Dari,
já jsem to pochopila tak, že evidovat své výdaje se především potřebuje naučit sám pro sebe. |
| Dari79 | 114243 |
|
12.1.2025 15:15:34
Pominu fakt, že tím porušuje(te) zákon, resp. podmínky schváleného oddlužení, tak:
- detailní evidence všeho (pro účely kontroly ze strany rodiny) je ponižují a nedůstojná. Je to dospělý člověk, ne malé děcko. - pokud bych mu chtěl finančně přilepšit (přičemž platí první věta) a chtěla jsem si odhadnout, kolik, tak by mi stačilo porovnání - kolik vydělá, resp. zůstane mu po splátce oddlužení, a kolik platí na bydlení, z čehož jednoduše vyjde, kolik mu zůstává na vlastní útratu (což je jídlo, oblečení...). Primárně bych ho nasměrovala, jestli nemá nějaký nárok na nějaké dávky (příspěvek na bydlení). V souladu se zákonem není finanční podpora, ale materiální - tj. koupit mu tašku jídla... - jestli jde o dlouhodobé cíle, tedy aby si dodělal střední školu, nějakou rekvalifikaci nebo tak něco, tak samozřejmě záleží na jeho ochotě, schopnostech - spoustu rekvalifikací a kurzů platí plně (či z velké části) úřad práce. Ale jistě tady je prostor, aby ho rodina podpořila. Jinak je mladej, oddlužení zas tak dlouho netrvá, když to zvládne, má spoustu času vzpamatovat se a zbytek života prožít normálně. V oddlužení je spousta chlapů kolem 30, nebo mladších, kteří se holt vzpamatují (dospějí) až později... Převzetí odpovědnosti za svůj život je nejlepší lék. |
| Okolík | 129526 |
|
|
12.1.2025 14:54:38
Tak to s tebou souhlasím, na místě jeho babičky bych mu hned zaplatila ŘP, případně i to doučení, aby si mohl vydělávat více. A splatil by ji to po oddlužení. Mimochodem, peníze od babičky na splacení dluhu je dar nebo půjčka?
|
| kachna_ | 144932 |
|
12.1.2025 14:52:19
nevím, ale myslím, že spíš nic injekčního.
|
| Žžena | 83005 |
|
12.1.2025 14:05:10
Ta evidence výdajů (všech, je úplně jedno, jestli jsou hloupé nebo ne, protože peníze se daj utratit jen jednou) je první krok, který měl nastat okamžitě. Bez přesné představy o tom, kolik a za co utrácí, a zvlášť tehdy, když příjmy nejsou valmé, se nikam nepohne.
|
| Merylin5 | 68735 |
|
|
12.1.2025 13:32:35
Pomoc je hezká, ale ve 30 bych to nechala na něm, ať si najde nějaké brigády načerno, aby po strhnutí peněz měl co jíst. Abyste ho finanční a mentální podporou nepodporovali jen k další slabosti.
Ale neznám situaci. Jinak mě tam ruší hloupé výdaje a investice do vzdělání. Pokud měl dost rozumu na to, aby nedodělal učňák, dal se na drogy a udělal dluhy, tak musí mít sílu i na tu druhou stranu, když chce z toho ven. |
| Ennywan | 4062 |
|
|
12.1.2025 13:24:35
Mohu vědět, jaké drogy v tom byly?
|
| kachna_ | 144932 |
|
12.1.2025 13:11:58
JJ, ale nedodělal ani učňák, takže přes agenturu a výše platu tomu odpovídá. Ale pracuje dlouhodobě a nemá problém si udržet místo.
edit. určitě se snaží, jen občas uklouzne. |
| Okolík | 129526 |
|
|
12.1.2025 13:07:58
A má synovec taky nějaké vlastní příjmy, pracuje?
|
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc
Advent na KarlštejněBeroun
Předsilvestrovský výstup na BrdoKroměříž Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.