| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Stavba a rekonstrukce

(?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 21214  [Dalších 21194 >>]
Fern 155759
13.5.2025 18:29:05
Krom předání samotného nákresu se specifikacemi je nutno toto zmínit i ve Smlouvě o dílo,že věc musí být taková a maková,že za nic jiného a jiné provedení platit nebudeš!

My budujem na zahradě terasy,chodníky, reko koupelny - ke všemu vyhotoví manžel tech.výkresy s příslušnými specifikacemi a řemeslníci jsou z toho radostí bez sebe,v tom kladném smyslu slova, k tomu vždy samozřejmě Sml. o dílo a není se o čem dohadovat.
Dari79 114243
13.5.2025 16:52:19
Každý jsme nějaký...

Já jsem vůči řemeslníkům taky "svoje".

Řeším to tím, že

a) za ty roky už mám ty svoje řemeslníky, se kterými si rozumím - oni vědí, na čem trvám, zase v jiných věcech je poslechnu, protože jim věřím...

b) to, co je pro mě klíčové, zdůrazním několikrát...

c) hlídám si to průběžně

Kolegyně teď nechala klíčky a odjela kamsi na dovolenou. NO, já bych zešedivěla. Já s nimi radši strávím x hodin, ale dohlédnu si na to. Rozhoduju každou blbost - výš, níž, menší, větší, tenhle odstín...

Kachličky jsem taky jednou nechala sundat, vytahat mokré obrubníky z čerstvého betonu, zbourat základ na vyvýšený záhon...

Ale ne, že jsem si to rozmyslela, že jsem řekla, jak to chci a ono to tak nebylo...

Teď teda se mi vyrábí konstrukce na popínavý vinohrad, tak ten jsem, pravda, jen namalovala, stála u měření, x-krát zdůraznila velikost úhlu... + jen o barvu mi volal, že jestli by mohla být jiná... čekám, co z toho bude, ale už pro mě dělal jinou konstrukci a dopadlo to dobře.

Mám ráda řemeslníky, kteří v rámci své profese umí přemýšlet. Mají u mě stabilní zakázky, protože mě furt svědí prsty... pořád musím něco předělávat.

Ale vyhodila jsem jinak x partií, s nimiž jsem si nerozuměla. Chce to holt mít ty svoje.
Janinka a dvě princezny 132403
13.5.2025 16:23:21
No sama sis odpověděla...nauč se zakázky zadávat se slovy, že jestli to nejde tak říct hned, ale že pokud by dostal nápad cokoliv měnit v průběhu výroby tak ne, nikdy bez tvého souhlasu. Jinak nezaplatis nebo budeš chtít předělat. A nechat ho to zopakovat 😂😂😂
Monika 123907
13.5.2025 15:41:21
Jediné, co mně napadá, ptát se řemeslníků hned při tom vysvětlování, co chci, u těch pro tebe zásadních věcí, jestli to takhle půjde udělat a jestli on to umí, dokáže sehnat potřebné díly/příslušenství atd. ... A samozřejmě rozepsat požadavky písemně a nechat si to potvrdit ... Mně se tedy při zařizování bytu opakovaně stalo, že mi řemeslník vysvětlil, že mám nereálné představy (a proč) a nějak jsme se domluvili. Ale věřím, že někdo to neudělá. Kamarádce takhle odborník naskládal obklady v koupelně (které ona sama koupila a připravila a rozkreslila jak chce koupelnu obložit) úplně jinak, než podle jejího nákresu s tím, že podle něj je to takhle hezčí ~k~ No, taky neměla sílu se s ním hádat, resp. nutit ho to vybourat a udělat správně ...
Alena 129302
13.5.2025 15:40:58
"a já nakonec rezignuju - nechci být za krávu." Proc bys byla za kravu, kdyz bys trvala na vzhledu vyrobku tak jak sis ho objednala a zaplatila? I za cenu predelani.
rekla 105489
13.5.2025 15:29:28
Jsem extrémní detailista. Vím to o sobě. Když zadávám zakázku (výroba čehokoliv - věcí do domu, na zahradu...) vím přesně co chci a jak to chci. Vím, proč to tak chci. Detaily jsou pro mě extrémně důležité - proto se mi ta věc líbí, kvůli těm detailům a provedení.

Předávám přesný jasný popis, zdůrazňuju, že to chci přesně, jak je to na fotce, obrázku, nákresu. Chci mít skryté panty, šrouby, jednoduché, minimalistické tvary bez zbytečností. Někdy chci design (svůj) na úkor praktičnosti, ale takhle to prostě mám.

Vždycky to zdůrazňuju.

Proč se mi neustále dokola stává, že řemeslník přijede s výrobkem sice kvalitně udělaným, ale změněným podle svého, a vždycky mi argumentuje důvody, že takhle to udělat nešlo, že tohle by se brzy ochodilo, zkroutilo, bla bla bla.
Proč mi v průběhu výroby nezavolá, že má jiný návrh, proč ho má a jestli s tím souhlasím?

Ti řemeslníci jsou většinou sympatičtí, omlouvají se, že nevěděli, vysvětlují a já nakonec rezignuju - nechci být za krávu. A jsem na sebe a na ně naštvaná, když tu věc vidím.

Já vím, když nejde o život...

Co se mám na tom, sakra, naučit?

psice 83957
12.4.2025 19:29:45
Podkrkonoší, škoda, to je pro mne přes celou republiku.
Tak ať se zadaří a někoho šikovného seženete.
K_at 121378
23.3.2025 14:56:13
Je tam nějaký speciální atypický ozubený převod s nějakým úplně nestandardním dalším udělátkem. A u toho se něco urvalo. Ale díky za tip. To zkusím.
Jinak je to stavbička ve stylu mnohem větší zvonice ve Rtyni v Podkrkonoší. Taková miniaturní ségra je ta "naše".
Pohodlná křesla za super ceny na Favi.cz
psice 83957
23.3.2025 14:47:15
Škoda, že nemohu zvoničku vidět na živo, možná by ji stačilo jen vyčistit a promazat. Mohla bych se zeptat, kde se objekt nachází? Aspoň okres.

Sice trochu střílím od boku, protože bych potřebovala mechanismus vidět, takto odhaduji, že máte dvě možnosti.

1) Opravu by mohl zvládnout vyučený hodinář.
2) Zkuste vypátrat nějakého resturátora kovů, případně přímo takového, co se specializuje na mechanické stroje a strojky. Zadejte přímo do internetového vyhledávače nebo zadejte dotaz na Národní památkový ústav, který s restaurátory spolupracuje.

Cenově přijatelnější bude asi hodinář. Na restaurování možná může obec zažádat o nějaký grant. (Tady tápu, finance jdou dost mimo mě.)
K_at 121378
22.3.2025 11:54:17
Máme u chalupy historickou zvoničku. Před pár měsíci přestala zvonit.
Je tam atypický poháněcí mechanismus, který vyžaduje odborníka.
Obci se nedaří sehnat, kdo by dokázal toto vyrobit.
Zkouším, zda třeba nevíte o nějakém odborníkovi.
I když asi ve finále bude celá věc tak nákladná, že to umře na úbytě. Ale co kdyby...
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 21214  [Dalších 21194 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.