| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Obézní děti. Opravdu z toho vyrostou?

 Příspěvky 110 z 55 [Dalších 45 >>]
Jirka
  • 
30.7.2012 21:21:23
Trochu to připomíná režim v diagnostickém ústavu.
12.12.2011 16:26:22
Od dceřina cca 1 roku jsme se u ní potýkali s náběhem na obezitu.

S dcerou jsme o tom (velmi opatrně) začaly mluvit od jejích asi 3 let. Možná jí to snižovalo sebevědomí, ale sama se také musím držet, patřím mezi takzvaně nízkospotřební, působím tedy jako zářný příklad. Kromě nebezpeči pro zdraví dítěte je "baculatost" podle mě také překážkou správného a hlavně rovnocenného zařazení do dětského společenství, zvláště pak na základní škole a později.
Návštěva u obezitologa kolem čtvrtého až pátého roku nám nepomohla.

Co jsme pro to tedy udělali? Dcera má bohužel od ortopeda zakázaný tělocvik, takže:
* Především jsem dceři vysvětlila, proč je lepší mít správnou váhu (pochopila to plně asi právě až ve svých devíti letech)
* Také jsme mluvily o tom, že jíst je třeba aby člověk neumřel (obrázky anorektiček dětem ukázala paní učitelka ve škole), ale sladké k životu třeba není, navzdory různým tvrzením (zejména babiček)
* Dcera se musela smířit s tím, že někdo může jíst co chce a kolik chce a někdo ne a že v tomhle není žádná spravedlnost (ale kdyby přišly hladomory, my je přežijeme :-))
* Dcera naštěstí nastoupila do nové školy a když před nástupem trochu o prázdninách zhubla, vyjádřila jsem se pochvalně s tím, že tak se zapíše mezi nové děti jako normální (a ne tlustá), to ji asi psychicky nabudilo a začala se mnou spolupracovat
* Dcera má hodně učení, takže je i doma zapřažená a má co dělat. Počítač má dovolen po té, co má všechny úkoly hotové - za odměnu.
* Pokud nemá počítač a neví co by dělala, snažím se ji zásobit co nejzajímavější četbou
* Pokud mám pocit, že dcera jí něčeho příliš, upozorním ji, že já bych si víc nedala. To sice úplně nefunguje, ale možná si vezme přece jen o něco méně než bez upozornění. Pokud chce i přesto hodně přidat, řeknu jí, aby si udělala pauzu hodinu až dvě. Do té doby chuť většinou přejde a alespoň se nepřejí
* Nemáme sladké doma (manžel má své ke kávě pečlivě schované, neví se o něm, musí mlsat tajně :-))
* Nedávám dětem sadké svačiny do školy (bohužel často dostanou od spolužáků, ale dcera si asi bere dnes méně než dřív v původní škole)
* Jednou týdně mají děti sladkou snídani, obvykle v sobotu
* Nejím sama sladké, jen sladký jogurt ke snídaní. Děti si mohly vybrat buď každý den sladký jogurt ke snídani ale pak žádné dobroty o svátcích ani jindy, nebo jednou týdně sladkou snídani včetně nějaké té čokoládky a příležitostně dobroty místo soboty
* Pokud děti vyžadují sladkost v týdnu, mají výjimečně možnost si ji vybrat dřív místo sladké sobotní snídaně a to pak dodržím.
* Babičkám děti nedávám, setkání pouze za přítomnosti nás rodičů (po té co jedna z babiček naučila dceru na sladké a výborně zamlčovat fakta o podstrkovaných sladkostech)...
...anebo setkání s babičkou a děti mlsají babiččin dortík místo sladké snídaně v sobotu nebo neděli.
* Ovoce můžou
* Nekupuji bílé pečivo, pouze samožitné, máslo dávám jak rostlinné tak živočišné dle výběru
* Nedělám velká a hutná jídla ani obědy, co nejméně smažím (a nejsem žádná velká kuchařka)
* Nikdy nejíme u televize a ani u počítače nesmí být jídlo, jablko občas ano. Navzdory všemu, manžel u televize mlsá oříšky, ale pouze na "svém křesle".

Třeba náš recept někomu z Vás pomůže. Dcera už nehubne ale snažíme se, aby si tuto štíhlost udržela. Zhubla během asi čtyř až pěti měsíců a bohužel také nevyrostla ani o chlup. Doufám, že se vše spraví, až se její organismus smíří s úbytkem tuku. Dcera je na sebe teď pyšná, dodalo jí to sebevědomí.
Držte nám palce, aby nám to vydrželo a nezvrhlo se. Držím palce Vám všem, co jste boj s obezitou svého potomka nevzdaly/i.
petluše
12.12.2011 9:03:09
kačkač, mám kluka asi stejně "rostlého" jako je tvoje dcerka. Chodíme do CaA pro kalhoty, mají tam extra wide - je fakt že jen jeden střih ale jsou mu v 134, takže nezkracujeme.
Kačkač
12.12.2011 0:06:17
Ahoj,

mám taky dítě s nadváhou, už jsem z toho nešťastná. Je jí 8 a váží 38 kg. Přibírá od té doby do chodí do školy. Je těžké hlídat ji během dne co jí - protože je ve škole - scházíme se doma v 5, ale myslím, že to žádná tragédie není, na svačinu vím co jí dávám a ten oběd nemůže být tak hrozný. Není ani žádný jedlík, že by sezobla na co přijde. Sportuje 3 x týdně - kroužky v rámci školy + se mnou o víkendu bazén, lítání venku je teď v zimě horší, ale taky jdeme aspoň na chvilku. Vaříme tak nějak normálně česky - takže žádné super zdravá výživa, ale ani žádná trága - maso s rýží, s těstovinami, ale třeba i smažené - sýr s kaší apod. ale jí spíš menší porce. Na sladké moc není. MDonalda a podobné věci zná, občas zajdeme, ale fakt jenom občas, většinou když cestujeme tak na dálnici. Přesto jdeme pořád s váhou nahoru, dr. říkala, že to bude psychosomatické, tak nevím, co si pod tím mám přestavit.
Nicméně, chtěla jsem se zeptat na jinou věc vás mamin, co máte děti s nadváhou. Proboha, co jim oblékáte???? Vezmu ji od obchodu, už ani neřeším cenu, obleču jí tam 20 džínů, ani jedny jí nejsou, holka je flustrovaná já jsem flustrovaná. Má docela vystouplé bříško a fakt jí nebyly ani džíny vel. 158 - a holka mi měří 130 cm, takže bychom měli mít vel. 134. Poraďte - existuje nějaký obchod nebo výrobce, který myslí na to, že dítě není hubeňour?????
Lenka
  • 
10.12.2011 15:46:39
Já mám také dítě s nadváhou, je jí 8 a váží 65kg.
Hilly.
8.12.2011 9:06:50
Lído, myslím, že to celkem jednoduché je. Každý jsme jiný a nemá smysl hořekovat nad tím, že náš soused se může cpát jak chce a je hubený jako lunt. Neznamená to přece, že se budu cpát také, kdyý mám metabolismus pomalejší. Každý má sklony k určitým tělesným potížím, a podle toho se prostě musí chovat, no.
7.12.2011 16:54:39
Heleno, ono to není zas tak jednoduchý ~;) Já jsem jako dítě rozhodně netrávila několik hodin denně venku (ve školním věku už vůbec ne), snědla jsem, na co jsem přišla, a stejně jsem nikdy neměla s váhou problémy ~d~ Ostatně oba moji sourozenci jsou na tom podobně.
Děti mám v podstatě každý jiný - jeden bejval tak do dvanácti let hubeňour, pak začal přibírat a od té doby má spíš nadváhu. Jeho vlastní bratr je hubenej od předškolního věku, až po dvacítce začal trošku nabírat (ve smyslu svalů, sádlo to skutečně není).
Julča
  • 
7.12.2011 16:22:54
Tady: http://kolo.cz/clanek/i-tuky-mohou-byt-zdrave/kategorie/rady-bud-fit-na-kole, máslo a vlastně i sádlo doporučují...
Lída+2
7.12.2011 13:05:38
Helena, tři dospělé děti

né všeechyn děti sedí doma a jsou ven jen někdy.

třeba já s dětma od malinka chodím ven hodně(v tuhle dobu potkat někoho venku skoro zázrak...), že díky tomu byli asi málo nemocný větrány 2h dopoledne a pak až 4h odpoledne......dneska jsou skoro v pubertě oba a našli si sport, že jsou venku víc než je zdrávo.....15-19:30 a o víkendu v sobotu skoro do večera....

Dávám jim máslo. Sáslo a margarín jim nechutná. Dokonce pijí i plnotučné mléko a jsou jak tyčky od plotu.....170cm/41kg a 145cm/30kg

výmluva, že přes týden je člověk v práci neberu.ten čas si je potřeba udělat. Stihneme min. 1x v týdnu bazén na 1,5hodiny a skoro denně na kolo minim. na 45minut a za chvilku přesedláme na běžky.
Helena, tři dospělé děti
  • 
7.12.2011 11:43:47
Nevím, když srovnám moje dětství a dětství mých vnoučat, tak vidím dva zásadní rozdíly. Jednak jsme denně několik hodin běhali venku. No a ta druhá věc je ta, že jsme nejdli nic mezi jídlem. Prostě snídaně, oběd, včeře, nanejvýš tak ještě nějaká svačina. Neměli jsme ledničku, tak se jídlo vždycky přineslo z chladného sklepa a po jídle se tam zase všechno uložilo. Jíst jsme museli všechno, co se naservírovalo, o tom se s námi nikdo nebavil. A něco mlsat mezi jídlem neexistovalo. nanejvýš tak nějaké to jablko. Nechci vychvalovat staré časy, nechtěla bych se vracet, ale co si vzpomínám, tak na celé škole byl jenom jeden tlouštík, který by navíc nějak nemocný.
 Příspěvky 110 z 55 [Dalších 45 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.