| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Prázdné dlaně

 Příspěvky 110 z 189 [Dalších 179 >>]
  • 
22.5.2013 13:23:16
OOOUUUUU síla..... Mám 2 zdravé děti a děkuju za to. Milé maminky, těm co máte podobný zážitek přeji hodně sil. U tohoto příspěvku jsem brečela jako želva, nikdy bych to nechtěla zažít....
1.8.2011 15:50:40
JE MI MOC LÍTO CO SE STALO MÁM PODOBNOU SKUŠENOST TAKŽE MOC DOBŘE VÍM OČEM JE ŘEČ ALE NEBOJ BUDESMIT KRÁSNE MIMINKO I MY JEJ MÁME A TED UZ CEKAME ZAS DALSI HODNE SIL ~6~~;((
Lenka
  • 
14.2.2011 0:29:46
Milá Terezo,
moc Vám rozumím, mě se stalo něco podobného před rokem v 6. měsíci, kdy jsem přišla o dvojčata. Malá dcerka mi moc pomáhala. Bylo to moc těžké, byl to šok, to prázdno bylo hrozné, nevěděla jsem, kudy dál, ale čas pomáhá a teď už mi je dobře. Také mi pomohlo se vypsat, vypovídat, vyplakat. Truchlení a rozloučení s chlapečky. Modlitby a mše za ně.
Na webu www.dlouhacesta.cz existuje sekce Prázdná kolébka, kde se sdružují a pomáhají si rodiče s podobnou zkušeností. Byla jsem na setkání, kde jsme se vzájemně podpořili a sdíleli. Moc doporučuji.
Víc na:
http://www.dlouhacesta.cz/cz/leve-menu/projekty-a-akce/prazdna-kolebka/c301
Držím Vám palce
Lenka
paninkajaninka
6.2.2011 19:15:50
16.11.2010 se mi narodila dcera Johanka. Jméno jsem měla vybrané již dávno před tim, než jsem zjistila, že jsem těhotná. Mám také syna (4 roky). S obouma jsem měla rizikovém těhotenství, ale nakonec se oba narodili jen týden před termínem.
Podobnost mě až mrazí.~f~
Nejen díky tomuto příběhu si člověk uvědomí, že přivézt dítě na svět neni jen tak a jak velké mám štěstí, že se můžu se svojí holčičkou pomazlit.
Mamince přeji, aby se jim miminko povedlo a ve zdraví to všechno zvládli.~s~
Jitka + Julinka 3,5 roku
  • 
2.2.2011 13:35:36
Moje gynekoložka je v Praze v Dejvicích a do nemocnice/porodnice jsem šla v Kladně. Před porodem mi v nemocnici dělali snad všechna možná i nemožná vyšetření proč že jsou zvýšené ty jaterní testy + držela jsem jaterní dietu. Nic nezjistili takže se jen sledoval stav (2x týdně odběr krve). V tom 38. týdnu by mi asi už bývali porod vyvolávali, ale voda mi nakonec praskla sama od sebe ... Po porodu mi jaterní hodnoty ihned klesly na normál......
Albar
1.2.2011 18:41:33
Terezko~6~~6~~6~, je mi moc líto, čím jste si musela projít, posílám Vám alespoň malé pohlazení a přání, at´ k Vám brzy příjde zdravé miminko~;((~x~~;((
31.1.2011 17:01:18
Terezko,

přesně rozumím tomu pocitu, proč já, proč my, proč ne tamta s tím cigárem... jenže prostě... byli jsme vybráni my, ať už z jakéhokoli důvodu. Nedá se to na nikoho přehodit. Záleží na Tvém světonázoru, zda za to budeš osud/Boha/přírodu proklínat, nebo naopak fatalisticky či téměř s pocitem zvláštního vyvolení přijímat "koho Bůh miluje, toho křížkem navštěvuje"... to má každý jinak.
Cítila jsem někdy až nenávist k ženám, které si nevážily svého těhotenství či svých dětí, ale postupně to prostě nějak přešlo.

Jsi šťastná, že máš dcerku. A odvážná, že dokážeš kvůli její radosti zahnat aspoň na chvíli svůj pocit prázdnoty a uvědomit si, že i když Ti něco obrovského chybí, tak to neznamená, že nemáš vůbec nic, že jsi prázdná úplně jak pustina před stvořením světa. Protože i přes tu velikou díru v duši máš dceru, máš muže, máš širší rodinu, máš blízké přátele a především lásku k nim - to je tolik plnosti!

Je moc dobré, jestli máš kolem sebe lidi, kteří jsou Ti oporou. Jen bohužel, radši se připrav na to, že to tak nemusí pokračovat. Ono to pak trochu míň bolí, až to přijde. Ono totiž někteří lidé berou ztrátu dítěte sice jako velkou ztrátu, která potřebuje nějaký čas na truchlení, jenomže se v určitém okamžiku rozhodnou, že truchlení bylo dost. A že máš - musíš! už toho nechat, už žít normálně, nevzpomínat, že něco bylo, když už to stejně není... Bohužel, v mém případě to byla mimo jiné má vlastní máma, která mi dala "limit" šestinedělí. Pak se rozhodla, že prostě dost. Vyslechla jsem si (nejednou a nejen od ní, samozřejmě), že svým smutkem obtěžuji okolí, které pak neví, co mi má říkat a jak se ke mně chovat. Že se mám začít konečně chovat normálně. Že i jiným se stávají tragédie a nedělají z toho takové drama jako já. A bylo toho ještě spousty. A postupně podobný přístup zaujímali další lidé, kteří mi dali "limit" třeba 2 měsíce, 3 měsíce... prostě usoudili, že takový časový úsek musí každému stačit. A jakýkoli můj projev žalu po tomto "limitu" už byl pro ně obtěžující. A nebyli to lidé od přírody krutí, zlí, či vzdálení. Bylo to naprosto napříč všemi druhy vztahů. Prostě někteří nedokážou pochopit hloubku ztráty dítěte. Porovnají ji s nějakou svou zkušeností. Třeba "když mi umřel děda, kterého jsem strašně miloval, tak jsem za dva měsíce už byl schopen normálně fungovat a neotravoval okolí slzama, tak nebuď slaboch a koukej se sebou něco dělat, jsi nenormální, takhle dlouho tesknit po dítěti" Eventuálně zde nadchází ona doložka "které se vlastně ani nenarodilo živé, takže vlastně ani nebylo doopravdy". Ono to zní šíleně a bezcitně, ale spousta lidí Tě opravdu nikdy nepochopí. Teď chápou, že prožíváš akutní bolest, ale berou ji jako dočasnou. Jenže rána po ztrátě dítěte není dočasná. Člověk se s ní naučí žít, ale navždy v něm bude něco scházet. Ztráta potomka je opravdu jiná než ztráta předka. Ve smrti předků ztrácíme svou minulost, jenže ve smrti dětí svou budoucnost.

Třeba budeš opravdu zcela ušetřena a nic takového Tě nepotká, třeba budeš mít obrovské štěstí. Ale bohužel tomu příliš nevěřím, nemyslím si, že bych žila obklopena extrémně bezcitnou smečkou a byla tak v tomto směru výjimka. Nejhorší šok to byl napoprvé. Můj vlastní hrozný pocit provinění vůči okolí, jak já mu šíleně ubližuju a obtěžuju ho... vlastně hlavně v tom jsem potřebovala pomoc psychiatra. A především pomoc těch blízkých, kteří se ke mně takhle nezachovali a respektovali mé právo na mou osobní míru žalu. Teprve s pomocí jsem tomu dokázala čelit, uvědomovat si, že to pramení pouze z naprostého nepochopení a není to úmyslná krutost. Ale ať úmysl či ne, strašlivě to sype sůl do rány. Líp jsem to zvládala, když jsem to čekala a před různými setkáními se vnitřně obrňovala proti podobným slovům.

Píšeš, že tě zaujaly verše. Třeba Ti pomůže i knížka, která pomohla mně. Doporučila mi ji má lékařka - imunoložka, ke které chodím dlouhá léta a vlastně jsem od ní nečekala žádné speciální pochopení (šla jsem k ní po porodu a zejména asi po tom vyvolávání s trochu rozházeným astmatem) a neuvěřitelně mě překvapila a dojala svou citlivostí vůči mě. No a doporučila mi knížku C.P.Estes "Ženy, které běhaly s vlky". Ta knížka je bohužel velmi špatně přeložená, je v ní tuna stylistických chyb tak velkých, že znemožní pochopení některých úseků(chybějící slovesa, kusy vět...) Ale jako celek je na přečtení zajímavá a některé části rezonovaly s mým duševním rozpoložením a opravdu mi pomáhaly. Tak můžeš třeba zkusit.
K.
30.1.2011 15:34:30
Terezko, kukněte na dlouhacesta.cz, tam jsou příběhy maminek, kterým zemřelo dítě.. nejenom při porodu...a mají i poradenství..~6~
30.1.2011 9:19:31
Jo, pokud z toho koně neslítne, a ta pravděpodobnost je dost vysoká.
Stačí se mrknout do historie.
29.1.2011 17:32:22
Milá paní Terezko,
smekám před Vámi, že jste to vydržela aspoň do této části. Neumím si představit, že bych něco podobného zažila. U Vašeho článku mi vytryskly slzy. Jsem pár týdnů těhotná, budu se bát, aby vše bylo v pořádku.
Strašně Vám držím palce, abyste zase brzy byla v pohodě
 Příspěvky 110 z 189 [Dalších 179 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.