| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Taky vám utíká?

 Příspěvky 110 z 96 [Dalších 86 >>]
5.12.2010 17:43:04
Mono,

jasně, pokud někdo jen teoretizuje a nezkouší, případně ani sám ještě nemá děti ;-), pak chápu, že to není argumentačně nosné.

Já jsem spíš reagovala na to, jak jste psala, že nemůžete nejmenší holčičku nést, abyste stíhala starší "utíkače", protože ona pokaždé nechce :-).

Já jsem - jak jsem naznačovala, spíš "kontinuální začátečník a ochutnavač" - co jsem dodatečně zkoušela na sedmiletém, tak se postupně ujalo, ale to není průkazné, protože už tam hraje roli jiná vyspělost a komunikační úroveň než u batolete :-). Takže další "pokusy" až s dalším dítětem.

Mějte se pěkně!
D.
Jíťa
  • 
23.11.2010 21:45:45
Máš samozřejmě pravdu. Jen si myslím, že není potřeba tak vyzdvihovat praktiky primitivních indiánských kmenů. Stačilo by se trošku ohlédnout do minulosti.
*Niki*
23.11.2010 13:43:44
Jíťo, to je taky pravda. :-)

Ale není cesta lkát nad starými časy, je potřeba najít to správné a potřebné pro konkrétní lidský osud (či rodinu) v časech současných...~;((
Kvíza
  • 
23.11.2010 12:55:51
A ta rada, jak si s utíkajícím dítětem poradit, je kde?
Jíťa
  • 
23.11.2010 8:34:34
Myslím, že spíš než děti, ztratily prapůvodní instinkty především matky. Děti skutečně nikam nespadnou, když nebudou mít matku za zadkem. Oni jsou malé, ale nejsou blbé.
Je potřeba přestat děti přehnaně ochraňovat. Je pro ně důležité si rozbít koleno, spadnout z malý vejšky, sáhnout si na horký kamna... Je to pro ně zkušenost a funguje to líp než tisíc vysvětlování a napomínání.

Podle mě lidem chybí větší komunita, kde by mohli okoukat různé vzorce chování. Dříve děti vyrůstaly ve větších rodinách, hlídali je prarodiče, tetičky, starší sourozenci... I ve způsobech výchovy přirozeně fungoval princip napodobování. Dnes má rodina 3-4 členy a rodiče nemají při výchově dětí co napodobovat. Chybí ta pestrost různých přístupů a vzorů.
*Niki*
22.11.2010 23:32:13
Každopádně, v jistém okamžiku jsem si vybrala, a to to, že raději nechám vyhrát dítě, a vědět, že časem s ním bude lepší domluva, než ho nechat přejet. S oběma mladšími dětmi jsem se do takových situací dostala, kdy mě prostě nenásledovali, klidně si sedli na zem, seděli čtvrt hodiny, a pak se zvedli a šli přesně opačným směrem, bez rozhlédnutí prostě vstoupili do silnice. Tehdy jsem se rozhodla, přijmu ze správných životních postojů co půjde, ale za svou hranici nepůjdu bez ohledu na to, jak moc to odporuje konceptuální teorii.
Dcera za mnou už jde, když jí zmizím z dohledu, zpanikaří a utíká za mnou, sleduje si mě. Každopádně ta prodleva několika vteřin, než se rozhodne, že mě bude následovat, by jí mohla být osudná. Já se pohybuju většinou jen kolem silnice, často po silnici, když chodník není.
V lese jim těch pár vteřin dám klidně a mohu kontinuovat, u silnice je i vteřina hodně.
Zní to asi sarkasticky, ale chci tím říct, že příroda nepříroda, někdy jsou okolnosti tím hlavním hybatelem :-)
Jsem neřidič, pohybuju se hlavně pěšky, trochu méně mhd.

Jinak - děti zlobí či zuří nejen proto, že hledají mantinely. Prostě jsou naštvané. Na něco či někoho. Jako my dospělí
*Niki*
22.11.2010 23:17:06
Dito, to nejmladší dítko má 2 a 1/4, v šátku nenosím :-) ale ano, nosítko a často kočár ještě používám. Zdrhací tendence prostředníka to ale nijak extra neřeší.

Jinak mě nedráždí teorie, naopak, sama jsem psala, že s teorií stoprocentně souhlasím. Dráždí mě občas lidé používající teorii jako argument, když ji nikdy nekonfrontovali s praxí - viz rady s trpělivostí a správným jednání v mhd, když vozí děti jen autem, rady jak chodit s dětma od někoho, kdo má jedináčka a tak :-)
Spoustu situací nezažijí, ale teorii mají.

Každopádně možná se pletu, ale přijde mi, že vycházíš z výchovy. Já výchově přikládám velkou váhu, skoro 50%. Rozhodně na ní nestojí vše, výchova se pohybuje vždy jen v mezích mantinelů dotyčného. Geny jsou velmi silné...
22.11.2010 8:47:39
A proč bychom se měli vracet k přírodě se vším všudy? Proč ne jen k tomu, co je prospěšné?

V pralese se asi tolik hyperaktivních dětí nerodí. Ví se, jestli je dítě hyperaktivní v důsledku dlouhého těžkého porodu nebo jestli je to kvůli medikaci při porodu použité? Byl by ten porod dlouhý a těžký, i kdyby se do něj nezasahovalo? Dlouhý těžký (=bolestivý) porod sám o sobě pro dítě nebezpečný být nemusí. Samozřejmě pokud porod neprobíhá optimálně "sám od sebe", není v pralese pomoci a dítě/matka třeba nepřežije, bohužel. Ale my se přece nemusíme vracet k přírodě se vším všudy, někdy to příroda nezvládne a my jí pomůžeme. Akorát že to my ne, my máme úžasnou medicínu a musíme do toho přírodě kafrat, i když je všechno ještě docela v pořádku.

Samozřejmě nemohu vědět, jak to bylo v tomto případě, nicméně moje zkušenost s porodnicí praví, že do porodu se zasahuje, i když je vše v pořádku a dokonce i když si to žena nepřeje. Ve zprávě mám napsáno "fyziologický nekomplikovaný porod, zdravý novorozenec". Ale VIDĚLA JSEM, že novorozenec zcela v pořádku nebyl. A jestli mu něco pomáhá se z toho vzpamatovat, pak jedině příroda, další utiskování přírodních sil, které v sobě má, by bylo jenom k jeho další škodě. Takže dejme tomu, že hyperaktivní dítě potřebuje bedlivější dohled, ale udupávat v něm tu přírodu dál a dál mu určitě neprospěje.
22.11.2010 5:42:58
Hanko, nic! Protože by její hyperaktivní dítě dávno nepřežilo! Takže se vrátíme k přírodě se vším všudy, tudíž i k přírodnímu výběru a ty z našich dětí, které mají jakýkoli problém a jsou tím pádem "slabší" prostě nepřežijou. ~e~
22.11.2010 5:38:27
Bože, tak tuhle radu už jsem slyšela tolikrát a přece...Stačil by jeden pokus, neběhat za mou dcerou a už dávno bych byla bez ní. Je totiž autistická a separační úzkost se u ní velmi dlouho absolutně neobjevovala. Nenašla bych ovšem odborníka, natož laika, který by to u ní do jejich tří let rozpoznal, tudíž takový "chytrý pokus" by měl katastrofální následky!
 Příspěvky 110 z 96 [Dalších 86 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.