| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Bonding není bondage

 Příspěvky 110 z 203 [Dalších 193 >>]
Jíťa
  • 
7.12.2009 22:58:40
Konečně nějaký rozumný názor.

Osobně jsem uvítala možnost mít dítě po porodu pár hodin na novorozeneckým a odpočinout si - na dlouhou dobu naposledy :-) Ale spíš díky současné propagaci "nenahraditelných okamžiků po porodu" jsem se tomu dost bránila, protože jsem nechtěla, aby mě někdo považoval za špatnou mámu. A obě děti jsem si zamilovala na první pohled, ačkoliv ani s jedním jsem bonding nezažila.

Tím chci jen říct, že se to s tím bondingem trošku přehání. Matky by měly mít možnost se samy rozhodnout podle toho, jak se zrovna v ten okamžik cítí a okolí by mělo jejich rozhodnutí respektovat. To platí ostatně ve všem kolem těhotenství, porodů, kojení...

Ty jednostranně zaměřené kampaně mě už vážně začínají štvát. Dělají z nás stejně poslušné ovce jako byly naše mámy a babičky, akorát posloucháme jiné příkazy.
Marie
  • 
7.12.2009 10:29:41
Souhlááááááááás !!!!!!!!
Marie
  • 
7.12.2009 10:29:37
Souhlááááááááás !!!!!!!!
llenicka
5.12.2009 23:15:03
K traumatu ze separace: Nesouhlasím se separací dítěte od matky, chtěla jsem porod v klidu a přítmí, chtěla jsem aby mě miminko položili hned na břicho, chtěla jsem aby nechali dotepat pupečník, chtěla jsem tatínka u porodu, ....... tolik jsem toho od těhotenství a porodu, od narození mého prvního dětěte očekávala. Vše jsem měla nastudovaný a moc jsem se těšila, vůbec jsem neměla strach z porodu.
Bohužel vše se údalo jinak. Těhotenství jsem si protrpěla a v 28. týdnu u mě propukl hellp syndrom, takže následoval akutní císařský řez. Své dítě jsem viděla až pátý den, byl tak maličký a schoulený v inkubátoru. Když mě ho po 5 dnech ukázali, necítila jsem nic, jen hroznou lítost a vinu. Pochovat mě ho dali na chvilku až 9den a v nemocnici byl přes 10týdnů. Každý den, co jsem za ním chodila se moje láska zasilovala a již po pár dnech jsem ho milovala víc než cokoliv na světě, na svého syna nedám dopustit, je to už přes rok. Ze všeho jsme se dostali já i syn.
Až dnes mě trošičku opouští pocit viny, že kvůli mě syn musel být separován a že bude mít určitě nějaké následky. Do teď jsem se cítila jako méněcená a neschopná matka, která své dítě nemohla porodit a mít neustále u sebe. Myslím, že si to navždy ponesu v sobě. Mamiky, které jste byli odločeny od svých miminek, buďte statečné, čas všechno zmírní a časem si budete pamatovat jen to hezké.
Poučení do dalšího porodu: je mě jedno jak, kdy budu rodit, v leže, v kleče ...... Je mě jedno jestli budu mít dítě v přítmí, nebo pod lampou. Jen ať je to v termínu a miminko ať je zdravé.
llenicka
5.12.2009 21:12:06
Musím se zastat Dar. Taky jsem léta pracovala v nemocnici na JIRP dětské. A případy zalehnutí dětí se tam objevovali a né jeden. Dokonce nedávno i v porodnici. Maminky neodhadnou svou únavu a neštěstí je na světě. Vždy je to hrozná tragédie a vždy se zavedou nová opatření (třeba nespát s dítětem v posteli, myslím tím v porodnici)). Některé maminky pak bohužel bojovali proti nám. Pochopitelně se tyto případy a spousta dalších nezveřejňují a to především s úcty k těm chudákům maminkám.
Sama mám malé dítě a když jsem po porodu nebyla ve své kůži, malý spal hned vedle mě v košíku, stačilo jen natáhnout ruku a byl u mě a k sobě jsem si ho brala až k ránu, kdy už jsem si byla jista, že můj spánek nebude tak tvrdě.
Všem přeji aby se s něčím takovým nikdy nesetkali. Každý má právo na své rozhodnutí, ale taky je potřeba trochu soudnosti. Unava v těle šestinedělky bývá někdy dost krutá.
Makyna+3
  • 
3.12.2009 14:16:54
Já ti nějak nevím...osud?...tak u tebe to možná byl osud, ale u mě to byla jedna zdravotní setra, a tam se, na rozdíl od osudu, dá sakra co měnit. A aby nedošlo k omylu, podobně jako u domporodů, nejde o to, abych zažila příval citů hned na porodním sále, ale aby dítě i matka měli lepší adaptaci na zcela novou životní situaci.
Hanka 75
3.12.2009 11:27:39
a je dost možné, že kdxž jsem na to citlivá já, tak mé děti také a že by nám to oběma hodně dalo...

určitě platí, že jak jsou na toto citlivé a necitlivé matky tak i děti...

přečetla jsem si znovu co jsem napsala a zní to "mám slzy v očích" jako z červené knihovny, ale já to psala tak jak jsem to cítila...

být po porodu pod jednou deku a procítit, že jsme rodina, já manžel a děti... to by pro mne bylo nádherné, opravdu bych o to strašně moc stála, kvůli sobě, i těm dětem
viollin
3.12.2009 5:49:53
nezlehčuji bonding, a myslím si, že to skutečně existuje a maminkám, které už na porodním sále cítí příval citů, to srdečně přeji. Smysl mého příspěvku byl spíše v tom, že se tím příliš zabýváme. Obě jsme na tom nakonec byly stejně, nemohly jsme se o své dítě starat, nemohly jsme být s ním, ať už důvody byly jakékoliv. Osud nám to prostě nedopřál. Jen to mé dítě se vracelo ke spokojené mámě. K mámě která se nezlobila na zdravotnický personál ani netrpěla úzkostí, že přijde o nějaké pouto. Možná to moje dcera cítila a bylo jí tu malou chvilku u mě dobře, a nebo jí to bylo úplně jedno a to je taky dobře. O naší naštvanosti nebo úzkosti, či jakémkoliv jiném negativním pocitu, který v sobě chováme, totiž nerozhoduje nějaká protivná sestra v porodnici, o tom si rozhodujeme samy.
3.12.2009 0:34:20
No a s tím napojením na přístroje a odloučení od matky- zřejmě jsi nějak nepochopila,ze to ti zdravotníci nedělají z dlouhe chvíle,ale kvůli tomu, ze zřejmě z těch
apnoi muze mít díte třeba posleze poskozeny mozek.


Nedělají to z dlouhé chvíle, ale z důvodu vlastního pohodlí a zjednodušení si práce. Pokud by jim opravdu záleželo na tom, aby se dítě cítilo co nejlépe a rychleji se uzdravovalo, snažili by se zajistit, aby dítě mohlo být jak s matkou tak pod kontrolou. Sama jsem to zažila a stačilo by připojit dítě na přístroj k měření saturace, poučit matku a častěji kontrolovat, což by zajistilo umístění do pokoje v těsné blízkosti sesterny. Tímto způsobem se to pak skutečně řešilo na jipkovém roomingu, kde jsem s chlapečkem posledních několik dní našeho pobytu byla, ale první dny svého života ležel separován na novorozeneckém oddělení. Jsem přesvědčená, že bych ohlídala své dítě mnohem lépe než sestry na fyziologických novorozencích, které měly na starost asi 15 dalších novorozenců, do toho vyplňovaly papíry, nosily děti matkám na pokoje, což bylo dost daleko a byly tam na to obvykle maximálně dvě. I na Jip se mi stalo, že saturace mého chlapečka klesla až pod 60, protože sestra zrovna byla zaměstnaná u jiného dítěte a nemohla k němu jít.
Hanka 75
2.12.2009 22:39:06
Já to tak prostě cítím, nepřidala jsem si k tomu nic.

Tys jsi nával mateřské lásky nepocítila, možná proto tomu vůbec nerozumíš a připadá ti to celé jako nesmysl a "síla". Já zažila nával mateřské lásky i při adopci, když jsem dítě cca půl roční prvně viděla. Takže možná jsem na jisté věci mnohem mnohem citlivější než-li ty.

Z té druhé zkušenosti mohu učinit závěr, že nejde jen o hormony a kojení (jak ty naznačuješ).

Nestydím se za to, a nepovažuji to za přecitlivělost. Mrzí, mě, že jsem děti nemohla mít u sebe a pohladit je, když hledali okolo sebe mámu, teplo, jídlo... poprvé sami, v světě, který je cizí, bez blízké osoby... ty otevírající ústa je volání dítěte o pomoc, o něco... a bez odpovědi :-(, která by měla přijít... :-( Jo mě to bolelo se na to koukat, moc.


 Příspěvky 110 z 203 [Dalších 193 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.