| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vzali jsme si domů romské děti

 Příspěvky 110 z 242 [Dalších 232 >>]
16.2.2011 12:24:51
Pročetla jsem si dneska tohle staré téma a celou diskusi a chtěla bych vám tady napsat své postřehy.Můj manžel je cikán/jsme spolu 15 let/.Ano,píšu cikán,protože to nepovažuju za hanlivé označení,normálně tak mluvíme,mluví tak o sobě celá jeho rodina-prostě jsou cikáni.Opravdu se nikdy neoznačují za rómy.Ale to jen na okraj.Cikáni jsou opravdu "jiní" než my.Nepíšu lepší-horší,ale jiní.Hodně lidí se kterýma jsem se o těchto věcech bavila,mi řeklo,že by jim nevadili,kdyby se chovali stejně jako my ostatní.Ale tohle já nepovažuju za toleranci.Tolerance není to,že mi nebudou vadit,když budou stejní jako já.Nemám teď pochopitelně na mysli kryminální chování,ale to je opravdu i u většinové společnosti.Já ze své osobní zkušenosti musím říct,že cikáni jsou velice ,velice čistotní a udržují své byty v dokonalém pořádku.nevím kde se vzalo rčení"bordel jak u cikánů".-)
V rodinách je sounáležitost,rozvody jsou velmi vyjímečné.Já tak vlastně uvažuju,že neznám nikoho rozvedeného.Co mě opravdu štve na všech diskusích je,když se píše jak berou nehorázné sociální dávky...Berou sociální dávky úplně podle stejného mustru jako většinoví občané,nic navíc,žádné příplatky,nadstandarty.My kupříkladu nemáme nárok ani na běžné dětské přídavky,protože se nevejdeme do limitu.Hodně romských žen ,které znám,až chorobně neustále převlékají děti,aby nikdo nemohgl říct,že jsou špinaví.Chápejte,mají ten status už nějak předem nadstavený,tak musí být napozoru.kdykoli se na internetových diskusích objeví zpráva o nějakém trestném činu/mladík pobodal děti,táhli kamaráda na laně za autem..../,ihned vylezou pisálci,"no jo,to je jasné jaké byli pleti..."a že se za dva dny zjistí,že né,to už se nekomentuje.Není lehké být v naši zemi rómem,ani dítětem rómů.Rómský chlapec ,když bude ve škole zlobit na 50%,bude za grázla,musí to být téměř vzorné dítě,aby se považovalo za přjatelné.
Jája
  • 
7.5.2010 10:41:52
Soběstačná a samostatný = sprostý a zloděj? Pokud "matka" posílá děti krást, je třeba jí je odebrat a ne zkoumat, že jsou dyškryminovaní.
17.9.2009 13:33:20
Dobrý den,
jmenuji se Petra Šanderová a studuji magisterský obor Sociální a kulturní antropologie na Filozofické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Nyní pracuji na své diplomové práci, v níž se budu zabývat právě tématem adopce dětí odlišné enticity. Chtěla bych proto poprosit ty, kteří mají nějakou zkušenost s adopcí těchto dětí i s adopcí vůbec, zda by se mohli podělit o své zkušenosti. Moc by mi to pomohlo. Pokud by někdo měl zájem se mnou spolupracovat, prosím ozvěte se na můj email Sanderova.peta@seznam.cz. Děkuji. Petra
tynka
  • 
4.9.2009 13:22:30
pokud vás opravdu zajímá, co říkají antropologové... http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly/b02romove/17.pdf
ve zkratce: cikán (cigán) je označení dané ne-romy. Rom je označení, které pro sebe používají sami Romové ve svém jazyce. V roce 1971 se poprvé sešli přdstavitelé Romů z Evropy a Ameriky a vyjádřili jednoznačně, že si přejí být jako národ nazýváni Romové, nikoli jinými jmény, která v sobě často zahrnují negativní stereotypy a předsudky.
4.9.2009 12:25:58
Za prvé si myslím, že poukazovat na problémové soužití s Romy je trochu něco jiného než problematika romských pěstounských rodin. Před nimi smekám a moc si jich vážím.
Mimochodem u dětí z pěstounských rodin není ani tak problém etnika, ale zanedbanosti, fakt, že se těm dětem nikdo nevěnoval, nikdo je neměl dlouhá léta rád! Znám osobně romské i neromské děti z pěstounských rodin a všechny se chovají stejně, mají stejné osudy, to mi věřte.
Za druhé mám dojem, že za romskou problematiku si můžeme tak trochu sami a především minulé režimy, které Romy totálně vykořenily z jejich tradičního způsobu života, který jim byl vlastní a způsobil mimo jiné rozpad jejich velkých rodin.
Mimochodem, jak se asi bude chovat "gádžo", který je nevzdělaný, bez práce, žije v sociálně vyloučené lokalitě, nemá rodinu, takže za celý život nepocítil, že by se o něj někdo láskyplně staral? Podle mě úplně stejně jako tito Romové. A to má situaci o mnoho jednodušší, protože mu celá společnost nedává okatě ihned najevo, že jím opovrhuje.
Říkáme, že Romy a priori neodsuzujeme, že jim chceme pomáhat , ale oni si to sami kazí. Ale jaká je ta naše pomoc? Převychovat a nacpat do našich škatulek, ať se jim to líbí nebo ne. Bez jakékoliv tolerance, úcty a pochopení cizí kultury.
A jak byste se v jejich situaci plné beznaděje cítili Vy??? Když oni zas mají pocit, že veškerá snaha je zbytečná, nic nemá cenu, nikam to nevede? Oni jsou v naší společnosti ztraceni, neorientují se v ní a nikdo jim nepomůže, všichni jimi jen opovrhují.
4.9.2009 12:22:56
A kolik krat jste v rodine rekli neco za predpokladu, ze tenle kluk bohuzel neni tak chytry ale "stejne ho mame radi"? A kolik krat po nej nekdo hazel blato a kricel, ze z nej nebude nic? A kolik krat na nej nekdo plival. Sla jsem pred par let po narodni tride s dvemi romskymi detmi z DD, vzorne a stylove obleceni, slusne byly jako z pohadky. Takhle byly tvrde vychovani z decaku. Sli jsme spolu na konzert. A v tom dva muze v kravate na ty deti do slova plivali. Ne nejake blbci ale muzi v sako a kravate. A ne na nejake zebraky ale na vzorne oblecene deti, ktere sli okolo a ani nemluvili. Tak, nepovidejte,, dokud nic nevite. Vy nevite jak to je byt cely zivot nenaviden jen kvuili tomu jak vypadate, tak nesoudte. Vy jste za toho kluka sydel a on to citil a splnel tak vase ocekavani. Deti to vzdycky udelaji.

Ano, jsem cizinka a proto budete moje slova podcenovat. Neumim perfektne cesky. Nebudu se divat pro odpovedi protoze nerada ctu urazky a vim jake druh lide dokazou takto psat. Ale pisu tu stejne protoze mozna nekdo z vas to precte a mozne vas to zachrani pred zivot v stredovekem povery.

Mam holcicku. Neni ji ani osm mesicu ale skoro uz chodi. Je nesmirne sikovna a rada posloucha cteni pohadky. Mam neter o 14 dnu starsi. Ta ani neleze jeste. Neni spatna ale prosto neni extremene rychla. Nezajima ji jeste cteni a pohadky. Moje holcicka uz rika "Mama". Ta druha ne. O kolik byste sazeli, ze moje holcicka bude rozumne uspet v skole? No, ale ta moje holcicka je osvojena romska holcicka. Skutecne. Neni to vymysleni pro tento ucel. Spi ted vedle mne. A ted kolik sazite, ze bude uspet? (A pro ferovy porovnani ta moje prumerna neter je cista bila a blondata.)

Chcete byt furt pro smich na zapade? Chtete aby Ceska republika byla furt ekonomicky na tom hure nez Nemecko? Pokud, ano, navod zni: Dale udrzujte skupina obyvatel v nezamestnanosti, nevzdelanosti a bide. Dale diskriminujte a dale plivte na nevinne deti. Probudte se proboha! Jste soucast moderni Evropy nebo stredoveku?
4.9.2009 12:19:18
Ano, souhlasím.
Za prvé si myslím, že poukazovat na problémové soužití s Romy je trochu něco jiného než problematika romských pěstounských rodin. Před nimi smekám a moc si jich vážím.
Mimochodem u dětí z pěstounských rodin není ani tak problém etnika, ale zanedbanosti, fakt, že se těm dětem nikdo nevěnoval, nikdo je neměl dlouhá léta rád! Znám osobně romské i neromské děti z děstounských rodin a všechny se chovají stejně, mají stejné osudy.
Za druhé mám dojem, že za romskou problematiku si můžeme tak trochu sami a především minulé režimy, které Romy totálně vykořenily z jejich tradičního způsobu života, který jim byl vlastní a způsobil mimo jiné rozpad jejich velkých rodin.
Mimochodem, jak se asi bude chovat "gádžo", který je nevzdělaný, bez práce, žije v sociálně vyloučené lokalitě, nemá rodinu, takže za celý život nepocítil, že by se o něj někdo láskyplně staral? Podle mě úplně stejně jako tito Romové. A to má situaci o mnoho jednodušší, protože mu celá společnost nedává okatě ihned najevo, že jím opovrhuje.
Říkáme, že Romy a priori neodsuzujeme, že jim chceme pomáhat , ale oni si to sami kazí. Ale jaká je ta naše pomoc? Převychovat a nacpat do našich škatulek, ať se jim to líbí nebo ne. Bez jakékoliv tolerance, úcty a pochopení cizí kultury.
Darasek
3.9.2009 22:18:34
Grainne.Já bych ti doporučila adoptovat tak 5 malých romů.Myslím,že by tě brzy přešel humor a takové ty chytré sociální řeči vůči této rádoby diskriminované skupině občanů.Už to tady bylo řečeno,že pokud se nezmění politika státu,není možné tuto početnou skupinu lidí i kdyby se někteří,kteří už s romy pracovali ,ty iluze je už opustili a mají své bohaté zkušenosti přetrhli,brzo s touto prací seknou,protože ty výsledky snaživé práce jsou mizerné!Pa chytrolíni~;)~a~
Tajtrdlík
2.9.2009 21:28:02
Oni to opravdu nazývají diskriminací, když je nutíte pracovat, vždyť oni mají hodně dětí a proto se o ně musí stát postarat.
Pokud jsou přistiženi v obchodu při krádeži, tak na ochranku ještě s kradenejma věcma v rukách křičí, že jsou rasisti, že oni přece nic neudělali.
Pro jejich děti je normální nepracovat, do školy nechodit a krást, jinak to ani z domova neznají a hlavně neslyší. Tak co pak z těch dětí může vyrůst, kde se maj naučit normálnímu způsobu života, když doma pořád slyší, ať nejsou blbý a nepracujou, ale obejdou si sociálky, všude zahrozej, že je nařknou z rasismu, když jim nic nedaj.
Nic jim nedáme, jsme rasisti, ale cizina s námi raději zavádí víza. Trochu divná rovnice.
2.9.2009 16:05:40
jenze to by asi neslo,pac toho moc neumi a vse by brzy shorelo.Takze bychom je zase museli zachranovat.Napadlo me mnohokrat,kdyz jim tedy tak nerozumime,tak je diskriminujeme,chudaky,ze oni by prece chteli pracovat,ale praci nikde nedostanou(nic neumi,namji co nabidnout,ale jsou diskriminovani...),takze by meli sve osady,kde by si zili podle svych pravidel.Jenze to nejde,i ty osady by jim nekdo musel vybudovat,za nejake penize atd.,no mozna by jim nevadilo byt soucasti prirody,nevim,jsou to kocovnici,ziji v tlupach,kdo vi.Kdo by je ale vzdelaval ve skole si netroufam predstavit,mozna by se nemuseli ucit,stejne jako krovaci nekde v Africe,mozna by to tak slo,mozna by to pro ne bylo reseni.Co by ale jedli?Museli by lovit,ale v nasich lesich toho moc neni.Takze zase by chodili do obchodu a kradli...
 Příspěvky 110 z 242 [Dalších 232 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.