| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Máme druhé dítě aneb První rok se nezastavíš

 Příspěvky 110 z 236 [Dalších 226 >>]
Šárka, Samuelek a Matyášek
  • 
20.10.2009 15:21:30
Já mám teda kluky 15 měsíců po sobě a mladšímu jsou teprve 3 týdny, ale souhlasím s tebou. Když to jinak nejde, starám se o staršího (Samuelka) a věnuju se mu i s mladším (Matyáškem) v náruči. Proč ne? Kojím Matýska a druhou rukou u toho krmím Samika. Hraju si se Samikem, povídám si s ním a přitom mám Matýska v náruči nebo ho kojím. A když třeba zrovna přebaluju nebo koupu Samika a Matyášek pláče a já ho nemůžu vzít do náruče, strčím mu prostě dudlíka a musí počkat :-) Někdy je to o nervy poslouchat pláč při každé činnosti, ale když byl Samik malé miminko, nebylo to o nic jednodušší a to byl sám. Myslím si, že to teď není o nic náročnější než s jedním dítětem, jsem už zkušenější, všechno mi jde "lépe od ruky", jsem už zvyklá na noční kojení takže z toho už nejsem nějak unavená, někdy teda nadávám ale zvládám to řekla bych s přehledem :-) Taky nevím proč bych měla jedno dítě ztrácet, věnovat se dá i dvěma dětem najednou a co mají říkat ti, kteří mají dětí třeba 5? Je jasné, že s příchodem sourozence se starší dítě musí trošku "odstrčit", ale o tom to přeci je :-) V tom je právě ten význam toho, že máte víc dětí, aby si zvykly, že nejsou samy a že se jim maminka nebude věnovat celý život nepřetržitě a nebudou přece pořád středem pozornosti. Že nejsou na světě samy :-) Od začátku to můžou všichni zůčastnění nést těžce, ale chce to čas. a rozhodně to neznamená, že bychom jedno dítě kvůli druhému ztráceli...
Šárka, Samuelek a Matyášek
  • 
20.10.2009 14:52:56
Ahojte, mám děti 15 měsíců po sobě, mladšímu jsou teď 3 týdny. Připravovala jsem se opravdu poctivě - staršího syna jsem celé těhotenství vedla k samostatnosti, byt jsem zařídila tak, aby si zde mohly děti hrát aniž bych jim musela neustále stát za zadkem a hlídat ať si něco neudělají, starší syn spí s taťkou v pokojíčku a já spím s mimčem v ložnici... Pořídila jsem si tandemový kočárek a šátek na nošení... Ale, realita je trochu jiná a řeším úplně jiné věci než ty, na které jsem se připravovala... Malému se v šátku nelíbí, a platí na něho úplně jiné fígle než na staršího. V mnoha věcech je to i jednodušší než jsem čekala - malý se třeba nechá udundat dudlíkem (to u staršího neznám), unavená nejsem i když kojím třeba celou noc v kuse, a starší syn je o mnoho samostatnější než jsem předpokládala. A je fixovaný na taťku takže to, že se mu už tolik nevěnuju, mu nějak nevadí...
Ale i tak, neřešitelných situací se nám dostává bohatě - co udělat jako první...? Manžel mi radí, že mám dělat první to, co je prostě důležitější. Ale, jak si má člověk v takové situaci narychlo vybrat... Chce to prostě cvik, naučit se nějaký systém, vymyslet různé fígle jak třeba dělat víc věcí najednou. A trocha nedhledu.
A na pár důležitých věcí jsem už přišla - dělat vše tak, jak radí různí odborníci na péči o dítě, to prostě nejde. Prý nemám dítě nechat plakat - ale když pláčou oba, tak se přece nerozdvojím... Přebalovat před každým kojením, nenechávat dítě spát v rodičovské posteli (to znamená 20x za noc vstávat a dávat dítě do postýlky a zase ho z ní brát) a další takové chytré rady... Nejsem přece superman. Myslím, že člověk si na většinu věcí musí přijít sám co a jak a spoustu věcí prostě neřešit. Dítě pláče - to je normální, je to známka toho že je zdravé ale holt si musí zvyknout na to, že není samo, že má taky sourozence a že musí počkat. Ze začátku to bude s pláčem, ale chce to zachovat klid, všechno má svůj čas, dítě si dřív nebo později zvykne a trpělivost je přece ctností. A nemyslím si, že když jsou děti od sebe s větším věkovým rozdílem, že je to pak jednodušší.
Toť můj názor a zkušenosti. Zvládat se dá všechno :-)
Klara, Filip 2,3roky, Kristina 4 mesice
  • 
20.4.2009 21:25:45
Take mam deti od sebe 23 mesicu. Dost jsem se napremyslela, co pro syna poridit a po 4 mesisich zkusenosti muzu doporucit skateboard za kocarek.

Sourozenecky kocarek je fajn, ale jak vidim potreby syna, zase tolik bych ho nevyuzila. Jdeme-li na prochazku, ma volnost si vybrat, zda bude tapat ci zda se poveze. (Ortopedi nedoporucuji u deti do 3 let dlouhe trasy, tak ho ani nenutim.)Nemusim ho neustale usazovat ci sezazovat z kocarku. V tomhle je naprosto samostatny. V jeho veku uz bych ho tezko udrzela v kocarku dele nez pul hodiny.

Skateboard mi pri chuzi nevadi (zalezi asi na tom, zda muze byt madlo kocarku vysoko). Kdyz nastupuji treba do autobusu, skateboard pripevnim ke kocarku (pri koupi jsme obdrzeli snurku, za kterou se "povesi")a nastoupim se synem za ruku. Je uz dostatecne velky na to, aby umel nastoupit do autobusu sam.

Skateboard nezabere moc mista. Je to dobre i do auta, kde neni zadny velky kocarek a k pozdejsimu schovani do skrine. Pri koupi sourozeneckeho kocarku je treba nekam schovat ten stary. A az jednoho dne starsi dite vyroste z kocarku (coz odhaduji do pul roku), bude se muset pro zmenu schovat/prodat ten sourozenecky. A to mi pro ten pul rok prislo jako moc prace.
Mikejla
15.4.2009 20:32:01
a jde to taky ...

nedalo mi, abych se nepřipojila k diskusi ...
Já si vždycky všechno plánovala, první těhu, druhé těhu, ale s čím jsem nepočítala, byla rodová nemoc, o které jsem nevěděla /lékaři zjistili o co přesně se jedná až při druhém těhu/a díky tomu se druhé mimi a třetí narodilo předčasně /Andulka ve 30. týdnu, Kubík v 31.týdnu/ a taky mi 4 měsíce po 2. CS selhala antikoncepce a Kubík byl na cestě ... Takže rozdíl mezi nimi je necelých 11 měsíců, přitom oba jsou narozeni v roce 2008, akorát že jeden v lednu a jeden v prosinci ...

Jo, někdy mi třeští hlava, nevyměněná myčka, nevyprané prádlo, bordel v bytě, ale úsměvy těch tří jsou k nezaplacení. A musím říct, zapojit to nejstarší děcko /v mém případě skoro čtyřletou Kačenku/ je moc dobrý nápad - strašně ráda asistuje při přebalování obou dětí, podává krémy, maže, podává čajík, dudánek, mlíčko/, s prostřední Andulkou si krásně hraje /ta je zase zlatá, že vydrží poněkud drsnější zacházení/, no je to nádhera se na ně dívat, jak se na sebe smějí a jak na sebe reagují. I když jsem měla z toho obavy, dá se to, i za cenu neumytých oken, a ledacos dalšího. Snad na tom náš život nestojí, ne ? A tatínek pomáhá, rád, někdy uvaří, někdy vymění myčku, trochu poklidí, nebo si pohraje s dětmi, vykoupe je, nakrmí, občas mě zastane v noci na krmení /bohužel jsem ani jedno nemohla kojit/ a já se vyspím parádních 8 hodin ...

Já vždycky chtěla 3 děti, ale pozdějš, až Andulka trošku odroste, tak za 3 roky, teď jsem ráda, že Kubík přišel tak brzo a budu opravdu mít to miminkovské období "odbyté" najednou./Sama jsem jedináček, dětství stálo za prd, furt sama, naši se mi moc nevěnovali, byla jsem dost vycepovaná, zvyklá se zabavit sama, o ránu a křik u nás doma nebyla nouze, ani vzpomínat nechci./ Přece jenom, bydlíme v 3 plus 1, byt není nafukovací, mít tu hračky a potřeby pro 3 různě staré děti, je to docela náročné, ale na druhou stranu se mi po "přebalováku a kolíbce a miminku v něm" bude moc stýskat, to vím ...

Zase přijde jiné období, taky krásné ...

Přeju vám krásné, zdravé a hodné děti a ať to vše zvládnete v pohodě~:-D ...

A pardon za takový výlev ...
Diva.Bara
13.4.2009 22:30:20
taky se s tebou zase někdy ráda setkám na pokec, dobrou noc!
13.4.2009 21:36:31
diky moc za hezke povidani.Zahradka pro deti je taky velke plus,ja jsem z panelaku bez vytahu,dite i s nakupem jsem tahala do 3p.pesky,ono obvykle rvalo a kopalo,tak jsem se bala aby mi nespad..no..hihi,uz je to pryc a stejne se mi styska,i kdyz to bylo narocne.Cas hrozne utika,dnes ma prcek malem 6.let a ja bych si tak prala,aby zustal maly.Tak papa zase nekde v diskusi.
Diva.Bara
13.4.2009 12:06:20
Dášo rozhodně nejsi neschopná!!!!! ať tě ani nenapadne si tohle myslet! ~x~ já jsem se naučila spoustu věcí neřešit - nádobí myju když je čas, žehlím průběžně takže se to nekupí, nákupy dělá manžel po cestě z práce (někdy jedeme s ním ale to vyjímečně). je taky pravda že všechny děti byly hodné a spavé, tedy dvojčata se budila do 11měs na kojení v noci ale jakmile jsme to odbourali bylo to o moc lepší, manžel k dětem v noci vstává když je potřeba, na kojení mi je podával takže i to dost pomohlo. hodně jsme si užili dceřinu žárlivost, to bylo hrozný období, na to jediném nevzpomínám ráda, ale je to pryč tak na to už nemyslím. další pomocí pro mě je to že manžel je kuchař takže když je doma tak nevařím :) ono to vypadá že je toho moc ale když se dobře zapojí manžel/partner, najde se systém který nám vyhovuje a usnadní, pak už je to docela brnkačka, možná i určitá rutina. např spaní - protože večer jsem unavená a taky chceme mít s manželem čas pro sebe, od narození dětí jsme zavedli ukládání do postele kol 19.hod, někdy to zkrátíme někdy natáhneme podle toho jestli jsme venku, jestli koupeme... prostě aby byly děti v posteli do 20hod. včera byla děcka dost unavená (jak je takhle hezky jsme venku), tak byli v posteli už v 19hod. spí všichni prozatímně dohromady v dceřině pokojíčku, takže si po uložení ještě povídají, pak postupně odpadají :) ale i to nám moc usnadní celý den - já vím že at se děje co se děje, je 20.hod a děti jsou v postelích, a já mám čas na sebe, na domácnost, na manžela.
dvojčata zatím nechodí ale těším se až začnou, zatím lezou a to mi přijde horší, běhat a chytat je. máme zahradu takže když jsem sama doma tak můžeme být na zahradě, bylo to super když jsem čekala kluky tak v tom pařáku v létě jsem ven nemusela, vypustila dceru na zahradu a natáhla se do stínu :) jinak když chceme někam ven vybíráme si místa kde je můžeme všechny vypustit a snadno ohlídáme, nebo vezmeme míč. bydlíme kousek od Lidic tady je nádherný park s dobrou trávou, sem rádi jezdíme, nebývá tu moc lidí, je tu pro děti bezpečno. musíme trochu víc plánovat, na dovču letos pojedeme na šumavu do bytu mé mamky, víme co musíme s sebou vzít, kde budeme bydlet, a kam můžeme jezdit na výlety.
vlastně přemýšlím o tom jak píšeš mít ještě jedno dítě s odstupem, když budou maloši ve škole - uvidíme, zatím moc neplánujeme, třeba už nebudu chtít, ale třeba jo. ale vidím ty výhody co píšeš - dost času na maloška, kdy starší dítko je samostatné.
ještě k těm nevýhodám - co moc nezvládáme je větší kolektiv, resp docházení do mat.centra. řeším to tak že se scházíme s kamarádkama, dcera chodí do mš (ale ne denně). máme tady ve vesnici dvojčata o měsíc mladší než jsou ta naše tak s těmi se hodně přátelíme a doufáme že z nich budou parťáci.
13.4.2009 7:25:54
tak to vysvetluje vse.Je to i v temperamentu maminky.Jsi pruzna,mas rada mirny stres,atd..Take ta klidna miminka,predevsim to prvni.Ja mela prvniho syna ve 22,takze docela mlada a pruzna,ale byla jsem do jeho 2.let vyrizena.Kazdou maminku s briskem jsem litovala a byla rozhodnuta,ze tohle uz ne.Jenze cas plynul,dite odrostlo ani nevim jak a i ja se za ten cas dost zmenila.Uz jsem se nehnala za studiem a karierou,uz jsem ledacos procestovala a videla a jaksi mela bytostnou potrebu zmeny,protoze predstava,ze takhle to bude az do duchodu me desila.Musim rict,ze rozhodnuti mit dalsi dite bylo tim nejlepsim v mem zivote.Bylo chtene,planovane,ocekavane a ma veskerou nasi peci.(zatimco ten prvni byl dost u babicky,nebot jsem jeste studovala).Mmch.do dvou let jsem byla opet vyrizena.Oba kluci jsou si podobni-nespavi,zivi,sportovni,neposedi.Mozna jsem moc akoratni,mozna neschopna (to nejspis),vazne si tak pripadam,kdyz vidim maminky s vice detmi.To je maji vsechny hodne?Za kterym detatkem se maminka pusti,kdyz se kazde rozutece na jinou stranu?Mam kamaradku,co zvladla sama(bez manzela a babicek) dvojcata.Pry v poho.Holky spaly celou noc.No,to me sice uklidnilo,ale co pres den?Ja byla fakt vycerpana,padaly mi vlasy,nestihla jsem se najist ani si treba umyt vlasy.Nakoupit jen potraviny a to v behu.U pokladny jsem nevedela zda ukladat nakup,nebo chytat vyskakujici dite z voziku nebo platit.Odchazela jsem naprosto zpocena.Vsechno bylo jen dite.Kdyz jsem nakrmila maleho,nemohla jsem si v klidu sednout a najist se sama,a v behu mi to jaksi neslo.Stydim se,ale asi jsem vazne neschopna,tezko se s tim smiruji..
Diva.Bara
12.4.2009 19:09:11
Dášo však to je v pořádku, každý má svůj názor, jinou zkušenost, má hranice nastavené jinde. já ti nechci nutit že to moje je dobře a tvoje špatně.
moc dobře nevím jak ti odpovědět na to co tě zajímá, prostě já to mám jinak. nevadilo mi se plácat doma na zahradě s těhu břichem a batoletem, naopak dovolená kterou jsme ten rok měli (když jsem čekala kluky) byla nejhezčí co jsme zatím měli - byli jsme v českém ráji, takže nic náročného, a prostě jsme zvolnili tempo podle dcery (v té době 20měs) a mého břicha. asi je to také dáno tím že dcera byla velmi hodné mimino, dobře spí, a ani dvojčata nebyla problémová.
je to dáno i povahou - já i manžel nemáme moc rádi stereotyp, dobře se cítíme v situacích které jsou pro nás výzvou. jsme dost společenští a často máme návštěvy, prostě usedlejší styl života není nic pro nás. čím složitější nebo obtížnější situace/okolnosti, tím lépe se dokážeme přizpůsobit a vybičovat k lepšímu výkonu.
prostě my jsme v tom všem našli víc pro než proti. jistě že jsme ted omezeni - jenom vypravit a obléct sebe a děti mi trvá nějakou chvíli, museli jsme koupit větší auto (do kombíka se nevejdeme), v restauracích budíme trochu pozdvižení protože je nás prostě hodně (ale máme jednu oblíbenou kde nás znají, tak tam nám to nevadí:)). další věc jsou peníze - je to náročnější, ale s manželovou pomocí můžu chodit na pár hod týdně do práce (která je mým koníčkem takže to beru při jednom).
já jsem si zase neuměla představit, vypiplat jedno dítě, jít na chvíli do práce a znova to prožívat nanovo, a upřímně bála jsem se že bych to pak hůř zvládala psychicky (takhle se mi děti narodili do 30tky).
mě to prostě baví, baví mě organizovat si den, ráda pracuju a funguju pod mírným (únosným) stresem, potřebuju ho. baví mě dělat blbosti s dětma, chytat jednoho, přidržovat druhého, pomáhat třetímu, a tak pořád dokola, a těšit se až dorazí manžel z práce abych mu předala na chvíli děti a naložila se do vany ~2~
jediné co je opruz je tlačení toho těžkýho kočáru ~o~
tak se vždycky naštvu, přivážu si jednoho kluka do šátku na záda, druhýho dám do golfek po dceři, dceru vezmu za ruku a mám radost jak se mi to dobře jede ~:-D a baví mě přitom jak se na mě lidi koukaj (většinou obdivně - a moje ješitnost roste ~t~ někdy taky soustrastně a to mám pak chut bacit ~o~).
12.4.2009 17:32:00
nikoho neosocuju,jen pridavam sve do diskuze,tak to ma byt,ne?Klidne beru i ten Tvuj,jenom proste polemizuji a chci vedet,co je na tom tak bajecneho byt tehotna a tudiz unavena a pritom vstavat k rocnimu diteti,zvedat temer destikilove dite,ktere jeste proste nemuze byt samostatne,nechodi,vsude vleze,vsechno zkouma.Pak porodit druhe a vstavat na stridacku k jednumu a pak za hodku k druhemu,mozna je i kojit na stridacku nebo jak..Ja to proste jenom chci vedet!Beru variantu,ze tohle bajecne neni,ale kdyz se to vydrzi,tak jsou deti vekove k sobe a pohraji si.Jenze,co kdyz ne?Co kdyz ma kazdy jine zajmy a ma na to narok?Jak mama taha jedno dite do krouzku kresleni a druhe ma byt ve stejnou dobu na treningu hokeje?Kdo se komu prizpusobi a proc?Mas pravdu v te samostatnosti.Taky jsme byli jako tri po sobe jdouci deti absolutne samostatni,proste na nic nebyl cas.Nejake povidani s rodici neznam.Starsi kluk vyrostl jako jedinacek a nikdy se tak neprojevoval.Uz je z domu,stara se o sebe sam,takze v tom to neni.Taky mas pravdu v tom,ze materialni zabezpeceni je asi pro jedinacky lepsi.Dostal od nas byt 3+1,takze ma dobre naslapnuto.Mladsi ma diky tomu,ze uz jsme rodice na vrcholu kariery taky dobre zazemi.Ale to k diskusi jen na okraj.Mozna jen hajim sve,protoze to vase neznam.A uz nepoznam.
 Příspěvky 110 z 236 [Dalších 226 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.