| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme zchudli

 Příspěvky 110 z 465 [Dalších 455 >>]
babička
  • 
2.4.2014 13:00:39
Když jsem si přečetla článek: "Jak jsme zchudli", tak jsem si uvědomila, že takto dobře jsem se neměla nikdy. Rodiče se rozvedli, my byli s bráchou v děcáku. V pokojích minimálně 14 kovových bílých postelí, žádné koberce, žádné záclony, na oknech mříže. Do rána se některé děti počůraly a to byl pak kravál. vše bylo na povel. Už raději nebudu vzpomínat. Vdávala jsem se brzy a jsem 44 let vdaná. Taky se nám po svatbě brzy narodilo první dítě. Bydleli jsme v Praze v jedné místnosti ve sklepním bytě. Voda na chodbě z nálevky, wc na chodbě, žádné topení. Topili jsme uhlím, a byli odkázáni na jeden manželův plat. Na svačinu do práce jsem mu připravila dva chleby se sádlem a s cibulí, ty jsem slepila na sebe a šel, s sebou měl 2x 0,60 haléřů na tramvaj tam a zpět, hotovo. Na dítě jsem neměla nic, ale pár věciček jsem dostala od sousedů, kočárek z bazaru, který už dávno nebyl v módě. Po pár měsících jsme šli bydlet k manželovým rodičům na vesnici do domku, který měl dvě ,místnosti. V jedné jsme bydleli my a v druhé rodiče. Pro vodu jsem chodila do studánky, v kamnech topila dřevem, které jsem si ze špalků musela naštípat, prala jsem v ruce a v neckách. Po necelých dvou letech, dostal manžel od podniku přidělený družstevní byteček, ale mimo Prahu a upsal se na deset let a na peníze pro družstvo jsme si vzali půjčku. Odemkla jsem byteček, bylo tam wc a koupelka, tekla mi teplá voda a měla jsem ústřední topení, prostě, jako v pohádce. Než jsme si pořídili záclony, postele, pračku, ledničku, to uteklo hodně vody. Ano tyto spotřebiče jsem měla až po několika letech. Vždy jsem musela šetřit. Dnes máme svůj RD, byt jsme nechali synovi, dcera se vdala do jedné země Beneluxu a mají všechno. Naučili jsme děti skromnosti a šetrnosti. Nejvíce se ovšem lidé musí učit lásce. Babička.
  • 
22.6.2009 19:24:24
Zdravím všechny, článek mě pobavil a živě jsem si dokázala vše představit.
S manželem jsme se poznali před dvanácti lety, oba máme jen střední školu a maturovala jsem již v nájemním bytě.
Za těch pár let máme dvě děti, zaplacený byt a skoro dodělaný baráček kde jsme spokojení, nevyděláváme bůhví jaké peníze, ale nikdy jsme zbytečně neutráceli. Každým rokem jedem k moři, ale ne do pětihvězdičkového hotelu, ale do apartmánu. Myslela jsem si že jsme na tom ne moc dobře, ale asi bych si už stěžovat nikdy neměla. Na jídlo si vždycky nějak vyděláme a to nám stačí :O).
Všem přeju aby na tom byli líp a nemuseli počítat každou korunu
15.1.2009 9:23:03
Jano, velky souhlas.

Taky jsem mama, a jako takova citim jistou zodpovednost. Neriskuji a tim padem si neuzivam naplno (lyze, divokou vody, cyklisticke sjezdy v terenu). Prece si pri uivani nezlamu vaz a nenecham na svete dva sirotky.
A dovolena a uzivani si PRED a PO je velky rozdil
15.1.2009 0:59:00
Ahojky, mohli bychom se spojit prostřednictvím mailu? Moc, moc mě tvé rady zaujali, vidím, že jsme v tomto na stejné lodi!!
Cita
14.1.2009 20:03:08
Štěpánko, otázka je jestli se tam někdo cítí vykořeněný...

Jednak je rozdíl, jestli je někdo přesídlený násilím, nebo dobrovolně, jednak jsou země, kde je starousedlík, už ze samotné podstaty vlastně podivnost (amerika)...

..pokud chceš srovnávat se západní evropou, je starousedlictví mnohem víc in, než by se mohlo zdát (např německo má v tomhle hodně podobnou mentalitu jako my..)

Stejně ale vždycky budou fungovat oba modely, důležitý je, jak moc budou dobrovolný..

štěpánka
  • 
14.1.2009 17:40:47
Ne, není v pořádku, když kdokoli kohokoli nemorálně a protiprávně ožebračí, okrade. Nikde jsem nepsala, že je to ok. Jen že to nebyla většina. Okrádat "menšinu" není v pořádku, stejně jako okrádat jednotlivce.
Ano, v některých rodinách komunisti určitě způsobili vykořenění. Na případě prarodičů Milady je to jasné. Naší rodině sice kořeny zůstaly, ale ne tam, kde všichni bydlíme - tj.v Praze kam už naši prarodiče z "kořenového" místa odešli za prací. "Rodné domečky" (tak malé, že je nikdo neznárodnil, nevyvlastnil, apod. - naštěstí) mimo Prahu jsou v majetku naší rodiny stále, nikoli ale v mém. prostě se rodina rozrostla a tak nastalo "dělení" Napsala jsem jen, že je to celosvětový tred, nikde se moc nevázat, stěhovat se z místa na místo a určité skupině lidí to vyhovuje. Nebo kdo teda vykořeňoval v tzv."kapitalistické cizině", když tam komunisti nikdy u moci nebyli?
kreditka
14.1.2009 13:31:54
Ono v tom baráčku tolik nádob potřeba taky není, náš děda ten skladuje kde co (jak říkáme stará škola) takže je to tu jak na kolotoči: Já vyhodím nějaký obal, děda ho vytáhne z popelnice, protože se "hodí" a odnese ho do dílny, na jaře při úklidu dílny ten obal najdem a opět vyhodíme raději do popelnice od našeho domu dosti vzdálené...většinou to vyjde, ale už se nám také stalo, nže nám ho děda přinesl i z té vzdálené popelnice a ještě se nám pochlubil co našel ~a~
Cita
14.1.2009 12:14:13
Štěpánko, zahradu máme mrňavoučkou, ale máme jí..už mnohokrát sem si vyzkoušela jak moc je fajn, když je jedno dítě pořád nemocný a to druhý, díky zahradě, nemusí pořád trčet doma (když nemám hlídání a nemůžu se rozdvojit)..navštěvují se tady už i s kamarády a je fajn, když vím, že i u sousedů jsou na bezpečným oploceným místě (samo příjde doba, kdy budou lítat po venku s kámošema a na zahradu budou prdět), ale i to, že si můžu na zhradu vylézt, vypít si pod deštníkem kafe...pořád stejní sousedé, zázemí ve stálých kamarádech pro děti..

Bydlení na jednom místě i to volnější, kdy se člověk stěhuje za prací...každý má něco do sebe, jinak by obě tyhle možnosti nefungovaly takhle vedle sebe, že...třeba budou mí děti stejní peciválové jako já, třeba jim pocit zázemí dodá odvahu pracovat i v cizině (já chtěla, ale nejistota, kterou sem pořád cítila mi v tom bránila..)..

No a že za komančů došlo k přetržení při přirozeného běhu spousty věcí a dneska lidé zjišťují, o kolik například přišli znalostí (o hospodářství například, stará řemesla apod..), to je teda fakt a trpíme tím všichni..
14.1.2009 10:15:23
To je zajímavé, chtěla jsem reagovat ještě na nějaké příspěvky, co byly na konci diskuze a jsou pryč....
14.1.2009 9:30:58
Píšeš: navíc určitě neožebračili většinu národa, ožebračili ty, kteří něco měli. A to určitě nebyla většina, stejně jako to není většina nikde ve světě.

Takže ožebračit toho, kdo něco má, je vlastně v pořádku?

Navíc komunisti okrádali i střední třídu, i ty nejchudší. Pár příkladů za všechno: mému dědečkovi, drobnému živnostníčkovi, který si ve vlastním baráčku zařídil dílnu a měl jednoho nebo dva zaměstnance, ale samozřejmě tam s nimi pracoval taky, ten baráček sebrali. Moje teta, v té době už oboustranný sirotek, žila s babičkou, malým bratrem a tetou a přivydělávala si podomácku šitím. Ty peníze dávala babičce jako přilepšení na domácnost. Babička jí je ale bez jejího vědomí "šetřila" do výbavy. Přišla měnová reforma v 52. roce (o které ještě den předtím oficiální místa prohlašovala, že určitě nebude) a těžce vydřené peníze byly pryč. Ta samá babička nedostávala prakticky žádný důchod, protože se "provinila" tím, že koupila a vlastnila dům o 4 bytech, takže komančové usoudili, že jako "paní domácí" vlastně žádný důchod nepotřebuje. Dům jí naštěstí nesebrali, ale její rodina v něm směla bydlet jen v jednom bytě (takže jednu dobu v 3 + 1 bydlela teta s manželem a malým děckem, tety bratr, babička a stará teta). Do zbývajících bytů byli nasazeni nájemníci, kteří platili jen minimální nájemné. Ani to ovšem nešlo do kapes majitelů domu, ale na tzv. vázaný účet a smělo být použito jen na opravy domu. Samozřejmě to bylo tak málo, že to nestačilo ani na to nejnutnější. Mám ještě pokračovat?

Sorry, ale tohle mi nedalo. Není pravda, že komunisti okrádali jen bohaté (a i tak by to byla sviňárna). Okrádali všechny. Na tyhle věci bychom NEMĚLI ZAPOMÍNAT.
 Příspěvky 110 z 465 [Dalších 455 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.