| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Downově syndromu a neumytých oknech

 Příspěvky 110 z 731 [Dalších 721 >>]
Lenka
  • 
23.2.2011 17:14:21
Ahoj,při první dceři jsem měla hodnoty v krvi moc vysoké,výsledky z plodové vody/zákrok proveden v praze klinika sv.Víta/byly hotovy do druhého dne a byly naprosto v pořádku.Ale kdyby nebyly na přerušení bych šla,postižené dítě bych opravdu nechtěla a co by ze života mělo ono?Posměch od hloupých lidí?Žádné kamarády?Odřízlý z běžného života?A co až by jsme tu nebyli?....
atisa
24.12.2010 13:02:33
Tady je opět otázka hodnověrnosti testů,může to vyjít tak ,ale výsledek opačně.A pravdou je,že pokud se to dítě takto narodí vám osobně,člověk zaprvé přehodnotí postoj a nezbývá než se k tomu postavit čelem.
atisa
24.12.2010 12:57:30
Plně souhlasím,na praxi jsem byla v organizaci,která se zabývá socializací lidí s postižením a ze začátku jsem zažívala úplné šoky,je to jak paní popisuje,je to neustálé přizpůsobování se,protože normální situace oni nechápou.Kde co musíte převádět,tak, aby to pokud možno pochopili a opravdu jen když chtějí a rozumové důvody prostě nepochopí,takže musíte tak jak to jde.Jedna z uživatelek z ničeho nic sebou řízla ze židle,já v šoku,že si něco udělala,ona vysmátá ,jak mě nachytala.Jedna dokonce předváděla bezvědomí a záchvat tak vřele,že se nechala od záchranky i intubovat,a ani lékaž si nebyl jistý jestli to hraje nebo ne...
atisa
24.12.2010 12:46:03
Mám podobný názor,něco jiného je neočekávaná událost a něco jiného je dobrovolně s vědomím tomu pomáhat.A i tady platí,každá rodina je jiná,někde stmelí,někde rozdělí a pokud žena ví,že by 100% péče byla na ní,myslím,že jí ani nic jiného nezbývá.~7~
Markéta s párkem
  • 
21.12.2010 9:46:17
Kluci bejvaj opožděnejší, hlavně sociálně i u bezproblémově narozených dětí. Vidím to u svých dětí - kluk byl přenášenej 17 dní, měl porodní váhu 5kg a přesto, že je na něco velmi šikovnej, tak ve srovnání s holkou ve stejném věku je na některé věci opožděnej, řekla bych tak o půl roku.
Když ty máš kluka ve speciální školce, tak to už asi bude přeci jen pomalejší vývoj než je průměr, jen bych nechtěla, aby se některá maminka kluka děsila, že když porodila třeba o měsíc dřív, tak kvůli tomu je kluk opožděnej. :-)
Pavla s Káťou a Martínkem
  • 
20.12.2010 0:02:18
Není to opravdu nic příjemného,mě píchali dokonce hned dvakrát ,čekala jsem dvouvaječná dvojčata.
test vyšel vpořádku,ale nakonec jsem porodila skoro o 14týdnů dříve.
Káťa svůj hendykap dohnala vcelku brzo,je už ok.Martínek přeci jen nese známky opoždění,v pěti letech je vývojově tak o 18měsíců pozadu,ale pomalu to dohání,přeci jen těch 450gramů porodní váhy je znát.
Je to opravdu občas složité,Káťa chodí do normal školky a Martínka vozím denně 14km do speciálky,vše skloubit je dost složité.Proto si dokážu představit obavy maminek jak by vše zvládli u DS,ale myslím,že pokud taková situace nastane,určo zvládne.S manželem nás narození dvojčat ve 26+2/váha 450a610/naopak více stmelila a musím říci,že pomáhal jak mu zaměstnání dovolilo.
Narození postiženého dítěte není pro rodinu jednoduché,ale myslím,že rodinu více stmelí a posílí.
Daniela
  • 
13.9.2009 11:32:51
Ahoj všem, ráda bych reagovala na téma "dauňátka". Vy kteří píšete o milých "dětech" nebo o "málo případech s vyšším postižením" chci říct, že mám 42 letou sestru, která patří mezi ty "hodně milé" a "málo postižené. Chodila i do zvláštní školy. Ovšem denodenní kontakt s tmto člověkem Vám otevře oči!!! Není to zase tak jednoduché s tímto člověkem vyjít. Někdy to nejde ani po dobréma po zlém už vůbec ne. Pokud se takový "milý dauník" zašprajcuje, tak se můžete s prominutím pos....t, a neuděláte nic. Navíc vám bude dělat ještě naschvál. Je to skutečně souboj s vlastními nervy a díky tomu, co jsem za svůj život se svou sestreou zažila, nikdy bvych nedopustila, aby se takovíto lidé vůbec rodili. Svoji sestru mám ráda a celý život jsem dělala vše proto, aby život měla plnohodnotný (samozřejmě, že naši rodiče daleko více), ale s věkem začínají i vážné zdravotní problémy zhoršující se rapidním způsobem. Stále musíte po doktorech, těžko "dauníky" vůbec dostáváte z baráku...mají svůj vlastní časový režim, a když Vám jede autobus v 8 hodin a "dauník" vstává v 9 hodin, tak na ten autobus prostě zapomeňte!!! Nikdy se nebude řídit nějakým cizím režimem. Celé okolí se řídí režimem "dauníka", který nakonec řídí život celé rodiny. Pokud se u lékaře cokoli objeví celá rodina se strachuje, co bude dále....a "dauník", pokud má mít klidový režim, chce zrovna tancovat!!! Hrozí třeba vykrvácení nebo jíné příhody v jejich momentální zjištěné nemoci nebo dalšímu postižení. Zabraňte krvácejícímu "dauníkovi", aby tancoval...Prostě, když nco chce, tak je problém mu vysvětlit, že je to pro něj nebezpečné...Nejde to!!!! Navíc "dauníci" s lehčím stupněm postižení svoji jinakost cítí a vynucují si pozornost i agresivitou spojenou s křikem, pláčem, přičemž v takových situacích hrozí třeba krvácení do mozku nebo infarkt....to není život, ale přežívání. Jak pro rodinu, tak pro to dítě. A pokud takový "dauník" přežije svou matku? Co pak? Nikdo těm lidem neumí číst myšlenky, mohou být i nebezpeční..právě ztráta matky vyvolá v "downech" vystupňování emocí....velmi těžko tomu člověku vysvětlujete skutečnost. Prostě ji nebere!!! I když bych svou sestru dnes nevyměnila ani za nic, nikdy bych nedopustila, aby se něco podobného dalšího narodilo, protože znám těžký životní úděl hlavně tohoto postiženého člověka, který sice má svůj svět, ale na druhé straně ze života nemá nic a skutečně jen přežívá, žije momentáním okamžikem, který není vždy jen "super"....rodina je až na druhém místě....a ti ležící nebo více postižení...radši ani nebudu zmiňovat, úplně se mi svírá srdce, když na to jen pomyslím.....nechci nikomu do života radit, ale žídná nastávající maminka, pokud s někým zakovým nežila v těsné blízkosti absolutně netuší, co ji a její dítě v životě čeká!!!!!!!!
Josival
  • 
13.2.2009 14:55:34
Taky jsem asi pred mesicem stala pred rozhodnutim, jestli jit na amnio nebo jestli je to zbytecne, protoze miminko stejne pryc nedam. Sla jsem. Vsechny maminky, ktere tim musi projit a divat se, jak jejich miminko satra po jehle v brisku, lituji. Ex post jsem to obrecela a vycitala si to.
Nez jsem na to sla, mluvila jsem se spoustou lidi, bohuzel ne s maminkami downatek. V podstate se rozdelili na 2 tabory:
1. rikal nechod tam, je to zbytecny - obvykle podobne maminky - ja bych nikdy nesla, je to hruuuza. Tak bych se postarala, ale nikdy pred podobnym dilematem nestaly a maji zdrave deti.
2. rikal bez tam - vsichni ze zdravotnictvi, prip. lide s downem v pribuzenstvu.
Kdysi jsem ucila pani, ktere se narodila mentalne postizena holcicka, v te dobe zrovna dospivala. Pani nemohla pracovat na cely uvazek, nijak se realizovat v praci a velmi tezce nesla teeenagerske snahy sve dcery osamostatnit se, protoze ty snahy byly proste liche. Taky jsem si z jineho zdroje vyslechla historku, jak prerostle 15ti lete downatko v domaci peci malem svy mame rozbilo o vanu hlavu, protoze se na ni z nejakeho duvodu rozzlobilo.
Zhodnotila jsem svoji situaci, svoji silu a moznosti, stalost vztahu a rozhodla se, ze tam pujdu a definitvni rozhodnuti necham konovi, az budu mit dostatek informaci o stavu plodu. Nastesti jsem se rozhodovat nemusela, za coz dekuji Bohu, i prestoze nejsem praktikujici krestankou.
Vy, kdo stojite pred podobnym dilematem, nenechte se zbytecne ovlivnovat okolim a jednejte tak, abyste se nemusely zbytecne nervovat (at tak nebo tak). Moc vam drzim palce a hlavne to zdravi....
Jana
  • 
7.1.2009 0:29:28
Ležáka vždy zvládnout nemusíš. Někdy na přeprání agresivního ležícího(mentálně postiženého či ne) nestačí ani 3 ženy, musí se volat chlapská síla a ležícího přivázat k posteli, ztlumit léky. Vlastní zkušenost. Zvláště lidé s DS umí vyvinout velikou sílu..
Lusika, Lucinka+37tt
  • 
6.1.2009 20:56:55
Ahoj, jedna moje kamarádka vystudovala Jedličkům ústav v Praze. Prohlásila "dauníci jsou v pohodě". Taky realita. Lusika
 Příspěvky 110 z 731 [Dalších 721 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.