| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodila jsem po páté

 Příspěvky 110 z 196 [Dalších 186 >>]
  • 
8.6.2008 16:41:46
Já měla taky těhu cukrovku, na hranici inzulinu, snažila jsem se cukr udržet tak, abych se inzulinu vyhnula, za celé těhotenství jsem přibrala jen pět kilo a dva týdny před termínem žebrala o vyvolání porodu, protože miminko na utz bylo velké. Nakonec jsem rodila přesně týden před termínem, porod mi vyvolávali také nejprve hamiltonem, potom tabletkama, injekcema, nevyhnula jsem se ani těm oxitocinovým. Celou dobu jsem byla s manželem na porodním sále, na monitor mě dávali jednou za hodinu a po dvanácti hodinách příšerných křížových bolestí které byly po celou dobu v tříminutových intervalech se konečně začalo s tlačením. Na třetí zatlačení se syn narodil, vážil čtyři kila, dvakrát omotaný pupečník kolem krčku, ale všechno bylo v pořádku, jen symbolické zašití a já i děťátko v pohodě. Rodila jsem na Mělníku, v pododnici, která má nejhorší pověst v republice, největší počet sekcí, nejméně doktorů, žádnou jipku, přesto nemůžu říct půl špatného slova. Ani proti doktorům ani porodním asistentkám. Doktory během porodu jsem měla taky dva, protože porod trval dlouho a střídala se šichta. Nechci komentovat ani říkat svůj názor na článek pisatelky, jen jsem chtěla napsat svojí zkušenost s téměř shodnou situací: cukrovka, porod před termínem, vyvolání porodu, průběh porodu a jak to všechno u nás dopadlo. Přeju hodně štěstí a zdraví do dalších let.
7.6.2008 18:44:50
Tak to opravdu máme podobně, kolikrát si říkám, tentokrát se nedám a budu bojovat, ale vždy mě stejně něco zaskočí, zvlášť když se setkám s někým, kdo s naprostou autoritou prosazuje svou a tak vlastně zneužívá mého znevýhodněného postavení pacienta nebo matky pacienta. Takové jednání mě vždy znovu zaskočí a neumím na něj stejně tvrdě reagovat.
7.6.2008 16:55:50
Diky Mili,moc si Te vazim,vim jiste,ze to co Ty,bych neprezila.Visim na mladsim synovi(5),je to moje vsechno,smysl zivota,venuji mu vsechen cas,kdyz nejsem v praci,vsechen-tim myslim,ze cas mimo praci uz netravim ve fitness,s kamaradkami ap,jenom s nim a samozrejme manzelem.Starsi syn me malem utrapil,proto se mozna tak urputne snazim,aby se nic podobneho neopakovalo.
Jinak jsem povahou asi jako Ty,v nemocnici jsem byla s malym 2x hospitalizovana a odchazela jsem psychicky na dne z toho,jak se k nam chovali,jak jsem jim dovolila,aby se ke mne chovali.Pripadam si u lekare tak bezmocna,odevzdana jejich rozhodnuti,kteremu nejsem schopna oponovat,verim jim.S hruzou ale mnohdy zjistuji,co se muze stat a ze musi mit clovek velke stesti,aby natrefil na dobreho a citliveho doktora.Ja jsem takova ustrasena,poslusna,nebyt manzela,vubec by me s malym do nemocnice nepustili a on by tam proste chudak proplakal cele noci.Jenze ja jsem poslusna nouma a mam na sebe vztek,neumim se branit,kricet,vyhrozovat,nadavat.Bez toho se dnes zije moc tezko.
6.6.2008 14:41:33
Ráda bych reagovala na diskuzi ohledně porodů doma. Studuji prvním rokem porodní asistenci. Přiznávám, že to není dlouho, ale něco už jsem se přece jen dozvěděla. Záležitost je to komplikovaná a nejvíce mě u ní mrzí časná snaha obou dvou táborů přesvědčit ty druhé o své pravdě. (na těchto stránkcáh sice minimálně, ale na jiných se některé matky dostávají až k vyhrožování) Každý porod se může zkomplikovat. Je jedno kde. Pro ženy, které chtějí rodit v porodnici: chápu vaše obavy ale nebojte se důvěřovat sami sobě a svému tělu. ženy rodí od pradávna a jak vidno zvládají to natolik, že jsme ještě nevymřeli. Nenechte se od doktorů dostat do postavení nemocné a nesvéprávné ženy. těhotenství není nemoc. Problém mužů (respektive porodníků) v oblasti porodnictví je ten, že přemýšlí hlavně exaktně, tak jak je jejich pohlaví přirozené. Přemýšlejí v číslech, protože na těch je vše krásně vidět. Ale co psychika dětí? I sami matky na tuto podstatnou věc zapomínají. Přijdou se do porodnice podívat na to, jak vypadá porodní sál, ale nenapadne je se zeptat, jak vypadá poporodní zacházení s miminkem, jak vypadá neonatologie, ... Nebo jsem měla jenom smůlu na maminky?

Dříve opravdu matky i děti umíraly v daleko větší míře. Také měla každá matka okolo pěti až osmi dětí. Mnoho matek mělo křivi, která notně komplikuje porod, byly špatně živené, tvrdě pracovali, neexistovali ultrazvuky, které by prozradily vrozené vývojové vady u dětí, jejich špatné postavení, špatně založenou placentu... na vše se musí dívat z více stránek. Právě porody nejsou obor, kde se dá zjednodušovat.

Jinak já osobně bych doma rodit nechtěla. Ale zároveň si neumím představit porod v nemocnici. Možná jsem postižena svým povoláním. Osobně jsem pro porody v porodním domě a doufám, že tato možnost se už konečně brzy otevře i matkám u nás. Je škoda, že se v diskuzích o porodech zmiňují pouze porodnice nebo porody doma, ale porodní domy se jakoby opomíjejí. alespoň mám ten pocit. Přitom pražský porodní dům u čápa je 5 minut od nemocnice, je perfektně vybaven a nacházejí se v něm ty nejschopnější porodní asistenty u nás.


Jinak krásně o porodech doma natáčí dokumenty Lenka Cingrošová (např. Domorodky, výsilala i ČT).
cizinka1
5.6.2008 22:13:10
Sally,

Neuveritelny, ten odkaz proste funguje.

Ja nemam absolutne zadny problem s tvym porodem. Je mi naprosto jedno jak jsi rodila a zda jsi spokojena. Nejsi mi ani sympaticka ani nesympaticka. Neuveritelny, ze?

Jsi tady vyjadrila na tema, jestli amniotomie je ospravedlitelny zakrok (pro monitoring ci pro vyvolavani) a jestli amniotomie sama od sebe muze zpusobit takove problemy, jako duseni nebo tisen plodu. Jsem te ze ovsem ze muze a vysvetlila jsem mechanizmus jak, ze kontrolni vysetreni sami o sobe zpusobuje vetsi vyskyt porodnich komplikaci, a dolozila jsem odkazami na odborne studie, ze nemas pravdu. Nic osobniho v tom nebylo, jen diskuse k tematu.

Pokud moje kritika postupu tve dr. se ti zda neprijemna, coz je pochopitelny, proste neargumentuj osobnimi zkusenostmi. Pak nebudes mit falesny pocit, ze nekdo ti leze pod kuzi, coz opravdu nikdo nedela;).
sally
5.6.2008 21:35:26
cizinko,
mě se zobrazil jen ten první odstavec.

U mého porodu BYLA indikovaná tíseň plodu (několikrát z různých zdrojů - dr. v ordinaci na základě UTZ, sestry v nemocnici na základě monitoru) před tím, než začlo s tímto opatřením. Zdá se, že jsi to ty, kdo má opakovaně problém s mými porody a tím, že jsem nerodila tak, jak to ty považuješ za ideální - já problém nemám, rodila jsem tak, jak jsem uznala za nejlepší a nejméně rizikové pro mé dítě.
Doktorce věřím a nehodlám jí považovat za sadistu, kterého těší komplikovat porody jen proto, že má "bílý plášť". Naopak u tebe mám pocit jistého extrémismu... jsi velmi "judgmental" - soudíš situace, do kterých pořádně nevidíš a soudíš je pouze dle svého metru. Nebyla jsi v mé situaci, neznáš mou lékařku, nevíš o tom, co jsme spolu za ta léta řešily... možná, kdybys v té situaci byla (v úplně stejné) že bys nakonec jednala stejně jako. Možná ne - každá máme zjevně jiné priority a jiný přístup k věcem.
5.6.2008 15:40:14
To, že budu rodit alternativně jsem si myslela v těhotenství taky. Teď mám 2letou dceru. Vše probíhalo báječně, chce to jen poslouchat své tělo. Všechny alternativní polohy z knih byly nanic. Nakonec se mi nejlépe rodilo na polohovacím porodním stole. A to jsem v těhotenství zastávala názor, že to je jen dobré pro doktory, aby lépe viděli. Takže nejdůležitější je předporodní příprava ( masírovat hráz-důsledně, maliníkový čaj, lněné semínko ) a pak jde vše jako po másle. Původně jsem chtěla rodit do vody, ale to jsme nestihli. Taky je obrovsky důležitý výběr porodnice. Tam kde vám hned ze startu řeknou co všechno vám mohou napíchat, tu raději vynechejte. Ale kdyby byl problém, tak nevím, nevím. Asi bych se s lékaři poradila (pokud by mě nechali). Každopádně manžel u porodu - výborná věc pro styk s personálem. Já jsem v tom svém transu nebyla schopna ani pomalu podepisovat tu hromadu papírů při přijětí. Dodnes na porod vzpomínám jako na krásnou transovní zkušenost, kdy si žena pomůže sama a nemusí jí do toho nikdo kecat. Přeji, ať se vám to podaří taky.:-DR^
5.6.2008 12:34:31
Daso:-)zvláštní je, že já si připadám slabá a ufňukaná. Až do Milenčiny nemoci jsem byla velmi šťastná žena, starosti jsem taky měla, ale takové běžné, co mají všichni a abych pravdu řekla, myslím si, že v tom strašném období Milenčina umírání a nějakou dobu po její smrti, žily moje děti z toho, co jsem jim dokázala dát předtím. Ze začátku jsem byla tak zlomená, že jsem opravdu jen plakala a nedokázala se jim nijak věnovat. Dnes vím jednu věc, že už nikdy v životě tady nebudu tak jednoduše, samozřejmě šťastná jako dřív, toho jsem se musela vzdát, ale to mě svým způsobem osvobodilo k tomu, že tu dokážu být méně pro sebe a více pro ty, kteří mi byli svěřeni, kteří mě potřebují, myslím manžela, mé děti, rodiče. A to je celé tajemství toho, jak to přežít a fungovat, povinnost k těm, které miluješ, také bys to dokázala.

Situace kolem Tomíkova narození byla docela zoufalá, ne sama o sobě, ale v souvislosti s Milenkou ano. Ani se mi to nechce přiznat, ale v určité chvíli, kdy to vypadalo, že to nemusí přežít, jsem se prostě rozhodla se tolik emočně neangažovat. Jakoby si ho tolik nevpustit do srdce, dokud bude hrozit, že by umřel. Možná to zní hrozně, ale nedokázala jsem si představit, jak bych mohla znovu přežít ztrátu někoho, koho bych milovala tolik jako Milenku. Ale také jsem se rozhodla mu věřit, dokud je minimální naděje a ta moje víra mu myslím pomohla se z toho dostat. Jen to srdce mi překvapivě nešlo hned tak naplno otevřít, jak jsem předpokládala. Nějakou dobu se mi zdálo, že ho nedokážu milovat tak hodně jako ostatní děti, ale dnes bych ho už nedala:-D Naopak mi jeho přítzomnost pomáhá být zase sice trochu jinak ale přeci jen šťastná.;)
4.6.2008 23:04:13
jsi pro me neskutena zena,nevim,jak se tohle vsechno da prezit.Jak ziji doma Tve dalsi deti,kdyz jejich mama ma opravdu ty nejtezsi starosti,jake existuji.Jak je muzes vychovavat,mluvit s nimi,hrat si?Ja bych jen brecela a skoncila na psychine.Kolikrat jsem si uz myslela,ze mi starsi syn pripravil takove starosti,ze to neunesu,brecela jsem a brecivam casto,mladsi to odnasi,ale proti Tobe ty me problemy nebyly zadnymi.Jak funguje takova rodina?Pomaha Ti nekdo s detmi?Promin mi mou zvedavost,troufalost,pripadam si vedle Tebe naprosto nicotna,slaba.
4.6.2008 16:24:51
Blahoslavení chudí duchem.
 Příspěvky 110 z 196 [Dalších 186 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.