| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Milý Ježíšku

 Příspěvky 110 z 84 [Dalších 74 >>]
Ráchel, 3 děti
  • 
13.11.2007 8:08:47
Tak u mého manžela doma (je z věřící rodiny) si na "Ježíška" nehráli - což neznamená, že neslavili Vánoce, jen prostě jinak, než je tady v krají "zvykem". Nikdy to rodičům nezazlíval, právě naopak. Takové ty řeči, že tím rodiče své děti o něco okrádají apod. dost nesnáší :-)
DENISA
  • 
12.11.2007 23:08:07
Hanko, ja bych z toho takovou vedu nedelala. Znas snad nekoho, kdo zavrhl sve rodice proto, ze mu v detstvi hlali o Jeziskovi? Ano bylo to pro me take zklamani, kdyz mi netaktne deti ve skole vmetli do obliceje, jak jsem blba, kdyz verim, ale rozhodne jsem to nechapala tak, ze mi rodice lhali. Asi bych jim zpetne daleko vice zazlivala, kdyby se chovali jako rodice Ireny a o Jeziska by me ochudili uplne. Ve veku, kdy se dite dozvi pravdu, uz je schopne pochopit i vyklad rodicu, proc si hrali na Jeziska.
Renata + 2 děti
  • 
12.11.2007 10:41:13
no, tak slovo Jéžišek také nemusím, my používáme Ježíšek a to je mnohem vhodnější, to prvé je zkomolenina, možná vyvolaná vaším odporem k těmto zvykům a tradicím. Budiž, vaše volba.

Jen je mi líto, že vaše děti nikdy nepoznají ten zatajený dech, jestli už Ježíšek přišel a co když ho náhodou zahlídnu apod. Já si pamatuji, že jako malá jsme zas měli na táboře od vedoucích vymyšlené skřítky v lese, všechny děti jsme do toho byly zapálené a pokaždé, když jsme se vraceli k "tajnému" místu, našli jsme nějaký důkaz toho, že tam skřítkové byli :-) Pro vás asi blbost, pro mě jsou to krásné vzpomínky na dětství.
Máte ráda pohádky? Tam je přeci také spousta vymyšlených "nesmyslů" a situací, které se nikdy nemohou stát. Děti tomu věří, utváří je to jejich charakter, je to jejich krásný dětský svět, důležitý pro rozvoj jejich osobnosti.
caira
  • 
12.11.2007 6:48:52
Tak mam z vasich reakci na clanek smisene pocity, a ze clanku take...

Na Vanoce u rodicu vzpominam jako na svatek, kdy jsme se z nutnosti k sobe museli chovat bajecne. Nasi se hadali cly rok, na Stedry den bylo duusno, pod stromeckem nijaka nalada.
Co mam svoji rodinu, je vsechno jiank.
S manzelem jsme Vanoce take slavili, ale s detmi je to prave orechove..
Jen to jak se tesi na jeziska... jak si planuji, co by mohl donest a podobne...

MMCH..
U nas je jezisek zlatej jezek s kridlama - fantazii meze neklademe (nejsme samozrejme verici)
11.11.2007 14:58:41
Ahojky Banna, ono je to opravdu hodne jine, kdyz najednou nejsi doma a slavis Vanoce jinde, clovek si pripada tak trochu ""ztracene"" v tom jinem prostredi. Ja jsem svoje vubec prvni Vanoce v Anglii slavila s manzelovyi rodici (to jsme spolu teprve chodili, takze jsem je jeste jako ""svoji"" rodinu nebrala) a byla jsem hrozne smutna, protoze se 24. nedelo vubec nic, a ja jsem vzpominala se slzami v ocich na moje rodice a sestru, jak sedi u stolu a ji kapra, jak si rozbaluji darky a prislo mi, jako bych o Vanoce ten rok prisla.
Tak asi i z toho duvodu jsem je v zadnem pripade nechtela ""brat"" manzelovi.
LU,2děti
  • 
11.11.2007 13:18:14
Já osobně mám ráda na Vánoce uklizený byt. Byt, který nás stál plno úsilí vybudovat, si to zaslouží. K tomu s dětmi, s kamarádkou, s manželem nebo s mamkou upeču nějaké to cukroví.A byt voní vanilkou , skořicí, purpurou,jedlovými větvemi...Byli roky ,kdy jsem uklízela a pekla hodně, byli roky kdy jsem neuklízela a nepekla. A byly skoro vždy hezké svátky. Dělám si čas i na sebe - jdu si zazpívat pár vánočních koled, baví mě dělat vánoční výzdobu, brnkám si vánoční písničky na klavír, zpívám si doma s cédéčkem Rybovku. Zkrátka nejsem nijak unavená, uštvaná, frustrovaná. Naopak jsem ráda, že vypadnu ze stereotypu celého roku. Pro mě jsou Vánoce svátkem rodiny a přátel- miluju návštěvy, hraní si s dětmi, posezení u krbu, courání po vánočně osvíceném městě.
Kupodivu nejkrásnější vánoce jsme měli, když jsem čekala druhé dítě. Ten rok bylo málo peněz a méně dárků. ALe vytáhli jsme po manželovi penel s modelem kolejiště a s vláčky. Celé vánoční prázdniny jsme vstávali v 8 a šli modelovat krajinu (kopce, tunely, posypy,skály,...)a končili jsme v 10 večer:-)
A na Ježíška "věříme". Jako věříme na čerty, vodníky, zakleté duchy. Děti jsou malé bestijky a pokud jsou šťastné a vyrovnané, tak se rádi trochu bojí. Ale nikdy jsme jim neřekli takové ty "výchovné" věty: "já tě dám čertovi, Přijde si pro tebe bubák!..."
Banna a 3 bambolotti
11.11.2007 13:03:56
Multikulturni Vanoce jsou fajn...z vlastni zkusenosti vim, ze prave kdyz je clovek daleko od domova, pozna, jak moc mu chybi i ty drobnosti, ktere treba doma tak neprozival. Ja jsem uz treti rok v Irsku a prestoze se na Vanoce vzdycky vracim domu (i letos to dikybohu vyjde), "predvanoce" travim tady zavalena komercnim ubijejicim shonem...kolem me...ja se pred par lety rozhodla, ze si tim nenecham svoje Vanoce zkazit a musim rict, ze mi to vychazi...do prvni adventni nedele vsechny Santa Clause v obchodech ignoruju, ale Advent me vanocne naladi, vyzdobime byt, abychom si Vanoce uzili i s pritelem, nez se rozjedeme na svatky kazdy domu...mame zivy stromecek v kvetinaci, ja upecu par kousku cukrovi (hlavne pernicky - k mym Vanocum vune pernikoveho koreni neomylne patri), podaruju jim kamarady z celeho sveta, kteri jsou z toho paf, protoze to jinde moc zvykem neni, koupime Panetone, to aby byly Vanoce i trochu italske (pritel je Ital)...

Chci rict, ze chapu a moc se mi libi, jak jste to WPetro vyresili s manzelem a slavite i anglicke i ceske Vanoce. My jednou budeme resit italske a ceske a ja vim uz ted, ze nase deti budou znat Jeziska, ale i Babo Natale a treba St. Luciu. Kazdy ma takove Vanoce, jake si udela a nejlepsim dukazem je pro me to, ze pritel, ktery nikdy Vanoce neprozival a skoro ani neslavil, mi nedavno rekl, ze ted uz vi, ze i Vanoce muzou byt casem, na ktery se clovek tesi a nejen doufa, ze je ve zdravi prezije....
marta
  • 
11.11.2007 10:53:23
My sice nevěříme na Jižíška,ale od té doby co se nám narodila holčička, tak se tváříme že věříme na všechno. I na toho Mikuláše s čertem
11.11.2007 9:08:34
Hanko,

já bych to nerozebírala do detailu, mám pocit, že dítě se s tím vypořádá dobře. Jinak takové ,,zjemnění"..- když jsem byla v mezidobí Ježíšek/rodiče, věřila jsem, že Ježíšek nosí dárky jen dětem (a jako školačka je rodičům kupovala..), pak jsem našla dárky, nějak tak to vyplynulo samo.

Nechci ti nějak extra radit..ale mám pocit, že Ježíšek k dětství patří:-))..Jinak já ho měla zafixovaného ne jako dětátko, ale průsvitného pána, co létá..Vánoce slaví i ateisté, ten příběh o Betlémě apod. je krásný..a pokud seš nevěřící zkus ho podat ,,jen" jako příběh..prostě tradice, naše kultura.

Přeji, ať si užiješ krásné Vánoce, s těmito prcky je to fajnové..
Petrajda
10.11.2007 22:18:22
Evelinko, u nás taky:-)

Až do doby, kdy jsme se sestrou bydlely doma! A my jsme našim taky dávaly mikulášskou nadílku za okno. Taky až do naší dospělosti, a to od doby, kdy vyhrožovali, že ten rok dostanem maximálně uhlí, protože nejsme schopny pořádně uklidit a vůbec. Tak ze vděčnosti, že na nás tehdy ten Mikuláš úplně nezanevřel, i když fakt asi hodně rozmýšlel a měl proč:-)
 Příspěvky 110 z 84 [Dalších 74 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.