| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku K rozvoji řeči potřebují děti kvalitní podněty

 Příspěvky 110 z 71 [Dalších 61 >>]
  • 
11.9.2010 12:55:18
Dobrý den,

od Vašeho příspěvku již sice uplynula nějaká ta doba, ale moc by mě zajímalo, jak jste s dcerou pokračovali.
Mám totiž 3 letého syna a mluví přesně tak, jak popisujete, teď nás čeká spousta vyšetření. Pokud by Vám to nevadilo a měla jste čas, ráda bych se alespoń něco dozvěděla. Děkuji Iva
4.9.2007 18:50:16
JItko,

pokud jeste neznas, tak doporucuji tuhle diskuzi:

http://www.rodina.cz/diskuse2038.htm

Urcite Ti poradi na koho se obratit..

J.
  • 
4.9.2007 17:53:59
Ahojky,jsem maminka tří upíříků, jak já říkám našim dětičkám.Nejstarší Lucce bude 18.let...prostřednímu Lukimu 8.let...a nejmladší Terezce je 3,5.Máme s Terezkou trochu problémy které mi nedají klidně spát.Mluví totiž tak jak roční dítko.umí jen:máma,táta,aca (Lucka) didi (Luki) dedí (jessy nás pes)a pak ještě bába,papat,pití,koko,..no a pár maličkostí.Není to žádný zázrak ...kdyby nemluvila ve větách asi by mi to tolik nevadilo ale takhle už mi to připadá dost nenormální.Už jsme podstoupili různá vyšetření(tím myslím foniatrická a psychologická) ale nikdo nám neřekl co a jak...docházíme na logopedii kde nám paní dr..jen pořád říká že máme čas...nemyslím si to...Terezka používá spíš zvuky...jinak je velice šikovná v 1,5 byla už bez plínek a sama jedla.Ted začala chodit do speciální školky...ale moc velké naděje tomu nedáváme .Chtěla bych vědět názor ostatních nebo i třeba najít někoho, kdo má stejný problém...díky Jitka
Marie
  • 
7.8.2007 0:00:01
Souhlasím s Vámi, já jsem taky od samého začátku mluvila s dítětem a vše mu popisovala, probírala s ním obrázkové knížky a nakonec to dopadlo tak, že do 2 let dítě neřeklo víc než cca 40 citoslovec, mama, tata a baba, o další půlrok později zvládalo pouze 1slabičná slova (vlak, "ješ" místo věž atd.), ve 3 letech dvouslabičná slova (bez sykavek,r a ř)s velmi jednoduchou větnou stavbou a ve 4 letech se pouští téměř do všeho s dlouhými souvětími (pusa mu jede od rána do večera, až mě z toho bolí hlava). Pokud dítě sleduje TV, tak mu komentuji vše, co vidí, pokud je to něco nového, případně po shlédnutí shrneme vše, co viděl. Naše druhé dítě je zřejmě pravý opak - má snahu vše opakovat, co slyší, což je podle mě základ (myslím ta snaha, zájem dítěte opakovat).
6.8.2007 22:23:40
Ale pokud kluk přelouskal už tři díly, tak se mu patrně líbí a svým způsobem (byť patrně odlišným než my) je pobírá.
Obecně totiž platí, že pokud dítě něco nebaví, upustí od toho.
A obávám se, že i kdyby jeho matka, z nějaké ,,obavy" čtení Pottera zatrhla, kluk si jej možná vyhledá sám..
Na stranu druhou pravdou je, že když jsem zrovna na promítání 4. dílu viděla asi pětiletá děcka, říkala jsem, si, že zrovna na tohle jsou asi mladá - tedy, že se budou bát. No ustály to tiše, těžko říct, co se jim honilo hlavou..
Ale fakt bych to nehrotila. Kluk bude - jak již potvrdila jeho maminka - napřed, tak ať to louská.
Já v 6 letech nekriticky zbožňovala Vinnetoua, byť právě filmové zpracování zdaleka nebylo pro človíčka mého věku..
A krátce poté, co jsem začala dobře číst, jsem přesedlala na ty již zmíněné pověsti..sebekriticky přiznávám, že jsem je na návsi předčítala mladším špuntům a oni se pak v noci počůrávaly..děti jsou různé..a já byla vůči nim poněkud netaktní, no..
Ráchel, 3 děti
  • 
6.8.2007 9:09:57
ano, klasické pohádky jsou velmi brutální, proto jimi své děti "nekrmím"... jde o to, co dítě umí ve kterém věku skutečně dobře zpracovat. Já byla pokročilý velmi čtenář a louskala knížky poněkud nepřiměřené svému věku, ale ne každé dítě to prostě unese.
  • 
6.8.2007 8:17:09
Když tak čtu některé příspěvky, žasnu, jak se někteří cítí dotčeně. Nečetla jsem tedy vše, nemám tolik času. Ale připojím svou zkušenost.

Asi jsme trochu jiní. Nemáme televizi, my s manželem občas kouknem na nějakou debatu na internetu. A jednou za čas koukáme na TV u babiček.
Máme děti 5 a 3 leté a myslím, že televize jim vůbec nechybí. To je jasné, že když ji vidí, rádi se na ni podívají. Ale po chvíli je to už nebaví, raději si jdou hrát. Milujou knížky a čtení (tedy předčítání) a komiksový Čtyřlístek (starší se na něm učí číst). Asi to vidí u nás, my taky hodně s manželem čteme.

Ale asi je to hodně o přístupu. Když budu na dítě mluvit a vysvětlovat situace (klidně u filmu, nebo TV zpráv), je to pro dítě dobré. Když ho nechám samotné u TV nebo na pasece v lese, nebudu na něj mluvit, asi to má stejný efekt. S tím rozdílem, že na pasece bych teda nevydržela neříkat: Podívej, co to je a pod.

Ale přiznávám se, že někdy mám toho dětského mluvení až dost. Představte si dvě téměř stále mluvící holčičky, to někdy jde hlava kolem. Ještě že si povídají spolu. Ale mám z nich radost.

Přeji vám hodně radosti a zážitků s vašimi dětmi. Užívejte si s nimi. Gábina



5.8.2007 23:40:15
Ať si šestiletý kluk Pottera klidně přečte, když ho baví..já v osmi četla pověsti (dost síla), pohádkové období jsem zcela přeskočila.
Jinak Pottera čtu tedy od 14, uznávám, že díl od dílu je to temnější a s pohádkou už to nemá nic společného, klasické fantasy..na stranu druhou, uvědomily jste si někdy, jak jsou i ,,klasické" pohádky brutální???
5.8.2007 23:19:30
Ráchel, to jistě je a my o tom víme. Já hlavně nemám ráda zobecňování typu "nikdo nemůže...", "žádné dítě nedokáže...", "každý dovede..." a podobně.
Ráchel, 3 děti
  • 
5.8.2007 23:15:29
nejde jen o to, jestli dítě rozumí zápletce ději jako takovému, ale myšlence "za dějem" a jestli je schopné děj zpracovat, protože mu chybí určitá životní zkušenost, do které by si dítě vše zařadilo... nicméně dejme tomu, teoreticky je možné "vše", pak je ale tvůj syn z hlediska vývojové psychologie vyjímkou, nikoliv pravidlem.
 Příspěvky 110 z 71 [Dalších 61 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.