| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Naše hříbky

 Příspěvky 110 z 40 [Dalších 30 >>]
27.7.2007 10:49:23
no milá Andreo nějak v těch vašich rodinných pokynech a zásadách asi chybělo,že prašivky mají pod klouboučkem mřížky a jedlé houby jsou dírkované,
jnak teda vůbec nechápu, jak můžete nepoznat žampion od hřibu, to snad pozná i tříleté dítě ( s těmi prašivkami a jedlými - samozřejmě je to velmi zjednodušené, ale pokud neznám druhy hub, tak to funguje až na hořčáka bez problémů)
27.7.2007 10:06:47
no milá Andreo nějak v těch vašich rodinných pokynech a zásadách asi chybělo,že prašivky mají pod klouboučkem mřížky a jedlé houby jsou dírkované,
jnak teda vůbec nechápu, jak můžete nepoznat žampion od hřibu, to snad pozná i tříleté dítě ( s těmi prašivkami a jedlými - samozřejmě je to velmi zjednodušené, ale pokud neznám druhy hub, tak to funguje až na hořčáka bez problémů)
Houba
  • 
26.7.2007 22:36:56
Pětileté dítě by možná lupenům nebo rourkám řeklo "podhoubí", ale pro dospělou (předpokládám) osobu drobný detail: podhoubí neboli mycelium jsou vlákna v zemi, ze kterých vyrůstá plodnice, zatímco lupeny, rourky, případně ostny aj. struktury na spodní straně klobouku lze shrnout pod termín hymenofor (ten se až tak běžně nepoužívá, ale rozhodně to není podhoubí!).
23.7.2007 8:52:34
Nejen houbama se dá pěkně otrávit. Objevila jsem knihu, která se jmenuje myslím Jedovaté rostliny a živočichové (vyšla v takové "zelené" řadě, kde vychází atlasy různých živočichů, rostlin, hub, kamenů atd.). Od doby, co mám zvídavá a mlsná robátke jsem už několikrát studovala její obsah, když kluci zobli něco podezřelého. A nestačila jsem se divit, co u nás roste za jedovaté potvory (víte, že je jedovatá třeba i pokojová azalka nebo brambořík?). Mimo popisu těch nejčastějších jedovatých rostlin jsou tam i příznaky otravy a první pomoc. Vřele doporučuji.
22.7.2007 15:34:03
Před 17 lety jsem se přivdala do Beskyd a dlouho jsem nemohla pochopit, že se tu u nás neříká houby, ale hřiby (a to všem houbám bez rozdílu). Pokud se z lesa přinese třeba hřib smrkový, tak je to "pravák" , ale výraz hřiby se tu používá pro jakékoliv houby.
Úja
  • 
21.7.2007 14:19:20
Nutno přidat ještě bod d) nedostatečná tepelná úprava. Známým se nedávno podařilo přiotrávit se obyčejnými modráky, které nebyly dostatečně tepelně zpracované (vařené/smažené příliš krátkou dobu). Pozor na to, i jedlé houby můžou nadělat rutyku.
Milada.
21.7.2007 14:13:11
Olino,

a to zas moje dcera, myslim, vetsinu takovych zakladnich kytek zna. Urcite zna chrpu, vlci mak, hermanek (to i latinsky, nebot ma nejakou hru jak Krtek hleda pro mysku Matricariu chamomillu), zna sedmikrasku, pampelisku, plno rezanych kvetin.. Ptaky myslim zna taky tak nejak normalne. Houby sbirala naposledy predloni a stejne je trhat nemohla, nuz jsem ji tehdy do ruky nedala. Takze kazdou houbu hlasila a spolecne jsme si rekli, jestli ji odrizneme nebo ne. Loni nam houby nevysly a letos ma alergii tak strasnou, ze dlouha vychazka do lesa, na louku apod. opravdu nehrozi.
Olina
  • 
21.7.2007 13:10:48
Já jsem v tomhle tak trochu s Metou. Myslím si,že člověk by měl být alespoň minimálně v obraze o tom, co kolem roste, běhá, cvrliká, plazí se. Na louku bych hned nechodila, protože kytky nemají jmenovky. Začala bych knížkou a rostliny obecně rostou všude kolem nás(ale ta alergie je fakt hrozná,soucítím s tvými alergiky). Pak se nemůže stát taková záměna jaká je popsaná v článku. Přihodit si mezi houby s rourkama jednu s lupenama, a v klidu ji připravit k jídlu už chce kus nevšímavosti, neřku-li zpozdilosti. Tam se riziko opravdu významně liší a informovaný člověk ho dokáže rozeznat i když zrovna neumí tu konkrétní houbu jménem a příjmením.
  • 
20.7.2007 21:43:54
S Janou naprosto spoulasím, jen pro holky, které mají v mrazáku stejně málo místa jako já přidávám, že já si nakrájené a vyprané houby podusím s troškou soli a kouskem másla a pak je dám do mrazáku.Taky už jsou uplně připravené např. do omáčky nebo do rizota.
Linda
  • 
20.7.2007 21:23:25
Mohl by se splést i chudák zesnulý pan Smotlacha, ale žampión a hříbek rozezná díky podhoubí i pětileté dítě.Nikdo není neomylný, ale pokud si nejsem na 100% jistá, houbu v lese nechám.
 Příspěvky 110 z 40 [Dalších 30 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.