| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě by si mělo hrát

 Příspěvky 110 z 66 [Dalších 56 >>]
Hanka, 2 holcinky
  • 
17.7.2007 4:37:43
Vas prispevek se mi moc libi. Po 33 letech v CR ziji v Americe. Mame dve holciny 6 a 3,5 roku. Prala bych Vam videt, jak se tady zachazi s detmi a kolik volnosti ke hrani maji. To se vazne musi zazit. Nejdrive mi prislo uzasne, ze tu uz i trilete holcicky mohou chodit tancit a baletit, hrat divadlo, sportovat... To v Cechach asi jeste porad nemame. Jenze oni tu davaji deticky i prazdninach na "camp"-y, kazdy den v tydnu, na cely den nebo pul den se plne venuji sportu, tanci... Prala bych Vam ty deti videt. Totalne pretazene, uondane... A i v obchodech se vas na pokladne ptaji, do jakych camp-u ze to vase holcicky chodi. Vypadam opravdu jako exot, kdyz rikam, ze se snazime uzit si leta spolu, ze jezdime na vylety, tvorime, hrajeme si s panenkami... Jeste jsme tu nepotkali JEDINOU HOLCICKU S KOCARKEM A PANENKOU! A to je tu kolem holcicek nepocitane. A hrat si bez veci? Jen tak s fantazii? To snad ani neznaji... budme vdecni za ty vase skevele ceske deticky, kterym fantazie nechybi.
26.6.2007 11:01:10
Mllko, jak jsem psala. Myslim ze hlavni vec je presvedceni a odolnost vuci stresu. Kterou si myslim ze dost nemam, ale mozna ze ji mam vetsi nez si myslim :-)
26.6.2007 6:33:17
máš můj obdiv, jak to vše zvládáš?
25.6.2007 23:51:48
zabko, z tveho prispevku je citit jeste vetsi rozhorceni nez z meho :-)
Nezlob se, ale tve nastvani nevychazi z toho co jsem ja napsala, ale z tebe. Naprosto z tveho prispevku chapu, ze jsi pretizena, protoze takovehle stavy znam moc dobre. Sice mam jen jedno dite, ale pro zmenu oba s muzem studujem, mame oba kazdy svoje dost casove narocne povinnosti a jeste se musime uzivit - vydelavame oba. O dite se starame take oba jak to jde. Sice mame zivot rozmanitejsi, ale velmi stresovy a neusporadany-coz ten stres casto jeste zvysuje. Presto ale nemam v planu sve dite davat ve trech letech do skolky, protoze jsem presvedcena, ze jeho zivot je bohatsi, kdyz je se mnou. Snazime se ji totiz od miminka zaclenovat do nasich aktivit. Tim se nebranim tomu, ze pujde na hodinu tydne na nejaky krouzek (kam s ni chodim jiz ted).
Z toho co pises je vic nez cokoliv jineho citit bezmoc. Mozna bys jen potrebovala najit nejaky pro sebe lepsi zpusob zivota... Rozhodne jsem nerikala, ze pro lidi jako jsi ty nejsou jejich deti prioritou. Mela jsem na mysli uplne jine rodiny, ktere rozhodne nectou clanky a nepisi do diskuzi na rodine :-)))
25.6.2007 23:18:04
Marketo, uznavam, nechala jsem se unest, pak jsem premyslela ze jsem mozna reagovala trochu podrazdene na neco, co jsi vlastne ani nenapsala (ze je to lepsi). Uznavam ze tvuj prispevek byl napsany neutralne a omlouvam se za ten utocny ton.
Vim jak to myslis s tou vyukou, je pravda ze mnoho deti uz davno pred nastupem do skoly je schopno zvladnout cist a pocitat. Moje dcera je napriklad uz ted nesmirne fascinovana pismenky a nektere uz umi. Ale myslim si, ze je velky rozdil, kdyz to vychazi z touhy ditete poznavat a kdyz se takhle brzke uceni stane normou, povinnosti, soutezi mezi rodici ci dite se co nauci driv (a tuhle soutez registruju velmi silne). Autor se prave na tohle snazi upozornit. Ze rodice mohou temi krouzky detem vlastne vzit detstvi...
25.6.2007 18:48:08
Michaelo, u me to neni fascinace zapadem. Mluvim z vlastni zkusenosti, bydlela jsem tam asi 12 let. Davala jsem na posouzeni, proc jsou tak spatne ruzne krouzky, jak pise autor clanku.
Myslim, ze detem krouzky ve skolce neskodi (i ta anglictina jednu hodinu tydne, alespon se nauci, ze vsichni nemluvi jen cesky).
Na zapade je zase nepochopitelny nas system (materska 3 roky a ne jen 16 tydnu), hrava skolka a vyuka az od 6 a berou to jako krok zpet.
25.6.2007 15:58:12
Bohuzel to je realita, alespon kdyz se tak rozhlidnu kolem. Rodice totiz podcenuji to chozeni za barak, jen tak na dvur. Napriklad to vidim u svagru, kazdy den v tydnu nejaky krouzek fletna, anglictina, lehka atletika, tanzovani, atd. Diky za me mladi, rodice mne nenutili, sport a jazyky jsem si vybirala dobrovolne a kdyz jsem rekla dost, tak jsem prestala, bez nuceni ci rozmlouvani. A jsem rada, ze to muzu dat dal svym detem.
Mozna by stacilo, aby rodice vedli trosku hloubejsi rozhovory s detmi a nasli si vice casu na to, aby zjistili, co dite vubec bavi (a nevybirali krouzek ci kurz podle toho, co by oni sami chteli delat).
Oba synove chodi do kurzu plavani. Jsou hrozne spokojeni, pani ucitelku miluji. Po vyuce muzou zustat na bazene jak dlouho chteji (pod dohledem svych rodicu). Hrozne si to uzivaji a nemuzu je z vody dostat. Maly uz plaval ve 3 letech (styl potapeni). Vsichni se divili, ze umi tak dobre plavat a mysleli si, ze dite prodelalo nejaky specialni vycvik. Opak byl pravdou. Naucil se to na dovolene u more, proste sam od sebe, protoze chtel dovadet na bazenu jako ti velci.
Ostrasujici priklad. V plavani je chlapecek 6 let, dopoledne chodi do skolky, odpoledne po kurzu plavani sbali housle a jde na hodinu housli. Vzdycky ho lituju, protoze po tom plavani bych ja osobne byla k.o. a na nejake housle bych nemela chut.
zzabkaa
25.6.2007 9:13:52
Tak já ti něco povím, k té školce.

Já jsem VDĚČNÁ za to, že má 4 letá dcera do ní může chodit. Mám doma ještě 1,5 roku holčičku, a obě jsou to dost velcé draci. Když jsou obě doma, tak musím být NEUSTÁLE ve střehu - na mladší, aby nikam nevlezla (s oblibou dělá nebezpečné věci a další její specialita je okamžitě rozházet ustlanou postel, roztrhat ségře nestřeženou knížku a pod.), popřípadě musím dávat "cicí" a klidnit vzteklý pláč, když jí nechci dát telefon, knížku, cokoli na co se neustále sápe. Té starší musím neustále odpovídat na dotazy (a když říkám neustále, tak myslím neustále, pusu vydrží mít zavřenou maximálně tak pět vteřin v kuse). Teď byly obě nemocné, tak jsme musely být doma a já myslela, že si hodím mašli. Navíc přes den buď nespí ani jedna, nebo jenom jedna, takže si neodpočinu ani na ty dvě hoďky, co spoustě jiných mamin děti spí. Co já bych za ně dala.

Hlídání nemáme prakticky žádné, takže ke všem doktorům, na nákupy apod. s sebou tahám minimálně jedno dítě. Kdy jsem byla naposled někdy s kamarádkou v hospodě už ani nepamatuju. Muž dělá, co může, ale má náročnou práci, chodí domů k večeru a taky chci, aby se trochu vyspal. Děti vstávají v 6 a usínají mezi 21-22 hod.

Vymýšlet neustále nějaké podnětné aktivity pro starší dceru, když jsem sama permanentně přetažená a nedospaná - na to prostě teď nemám. Proto jsem vděčná, slyšíš, VDĚČNÁ za školku, do které chodí od svých 3,5 let, protože ji tam zase chvíli zabaví někdo jiný, a vypadá tam spokojená. Za chvíli začnou prázdniny a já se toho děsím, co budeme ty dva měsíce dělat. Klidně si mysli, že jsem krkavčí matka, mě samotnou mrzí, že si své děti neužívám tak, jak bych mohla, protože si prostě od nich ani na chvíli neodpočinu tak, že bych mohla úplně vypnout, a únava materiálu udělá své. Jen si nech od cesty nějaké kecičky o tom, že děti pro mě asi nejsou priorita.
24.6.2007 22:55:19
Marketo, muzu se zeptat, proc si myslite, ze to co davate za priklad je pro deti lepsi? Je to snad zdejsi stale pretrvavajici nesmyslnou fascinaci "zapadem"?? Podle meho nazoru je to jen dukazem cim dal vetsi zamerenosti na vykon a nezlobte se na me ale povinna dochazka do skolky od tri let hranici s porusovanim lidskych prav. Chvala bohu, ze u nas neco takoveho nemame a nikdy bych neco takoveho nepodporila.
Takhle male deti potrebuji hru prave proto, ze diky hre poznavaji svet. hra je totiz sama o sobe ucelem a ne prostredkem k tomu, abysme se s nekym pomerovali nebo nekomu dokazovali jak jsme dobri. hra takhle malych deti ma byt SVOBODNE zkouseni si vlastnich moznosti a verte nebo ne, prave to, co vyzkousite v takhle malem veku vam udela zaklad pro to, co budete umet v dospelosti. Takove deti nutne potrebuji volnost a pestrost ve vyberu aktivit a citlivou podporu kterou v tomhle veku opravdu dokazi velmi dobre davat rodice. Ba naopak neni materska skolka ktera by dokazala nahradit to, co dokazi diteti dat rodice. Pokud si samozrejme nemysli, ze jejich prace je pro ne zajimavejsi nez vyvoj jejich deti. Timto v zadnem pripade nekritizuji rodice, ktere nemaji jinou volbu a do prace chodit musi. Je ale mnoho rodicu, pro ktere jejich deti proste jen nejsou prioritou a maskuji to za takovehle vykonnostni argumenty.
Je to samozrejme muj nazor, ale podlozeny vlastnimi zkusenostmi.
jana
  • 
24.6.2007 21:33:44
Zuzano, diky. Pro nas trochu z ruky a pri penezich taky nejsme, bohuzel. Snad budeme mit stesti. (mail na Tvoji adresu se mi vratil) Jana
 Příspěvky 110 z 66 [Dalších 56 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.