| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pomóóc, důchodce!

 Příspěvky 110 z 539 [Dalších 529 >>]
DENISA
  • 
1.3.2008 21:07:58
Jen takova uvaha pro zasmani. Kamaradka se vratila z dovolene na Floride, kde jak vime travi podzim zivota nejmovitejsi duchodci a tam zazila, jak na nejake spolecenske akci se doslova duchodci porvali o kus zvance, byt tam bylo jidla na stolech tuny. Takze to neni tim, ze cesti duchodci zazili valku ci socialismus, kdy jidlo byl na pridel ci se staly kilometrove fronty na banan, proste to tak nejak asi jde s vekem a asi nebudeme jini.
Dája.N.
1.3.2008 19:59:47
Víte co, není to jen s dětmi. Já sama jsem maminka 14-ti měsíčního chlapečka. Ale tyhle situace a jiné jsem zažívala i před tím, než se malý narodil.

Jsem z většího města, kde jezdí pravidelné linky MHD. Strašně se mi "líbí", jak důchodci vychovávají nás mladé. Že je třeba v MHD nepustíme sednout, že jsme ukřičení(školáci) a pod....
Když jsem byla těhotná a porod se blížil, nešlo si nevšimnout mého břicha. Myslíte, že když jsem jela do nemocnice na kontrolu, že se mi někdo v narvaném autobuse uhnul, natož mě pustil sednout??? Oni jsou na tom důchodci hodně špatně asi, protože všude musí být první, nikdo je nesmí ohrozit, předběhnout v obchodě (oni můžou, protože jsou staří :-(/
Při jedné jízdě mi dokonce stará paní řekla, že když jsem měla dost síly otěhotnět, mám taky dost síly dojít si na kontrolu pěšky. To jsem byla ve 35 týdnu. No síla.
Když se malý narodil a začali jsme s ním chodit ven, přesně jak píšete, kdyby jim to člověk dovolil, vlezli by až do kočáru. Síla.

Vím, taky jednou budeme staří, nikdo z nás neví, jaký bude, ale pravda je, že kdybych měla dělat to, co jsem s některými důchodci zažila - a většinou to byly ženy, vlastně vždy - tak se raději nechám odstřelit:-D
MartinaNov (dva rošťáci
26.2.2008 11:17:18
každá z nás je matkou poprvé. Každá z nás se to učí. Každá z nás dělá chyby.
Myslím si, že každý člověk musí mít něco, z čeho bude mít "strach". Něco, co na něj platí. U dospělého, když nepříjde do práce, je to obava, že ho vyhodí.
U dítě je to nějaký "trest", když zlobilo. Někde stačí domluva, zaracha, zabavení oblíbené hračky, zákaz televize, kamarádů, či kdo ví čeho. Někde pomůže slib "vařečky" nebo až její použití. Na nás dospělých je, abychom zjistili, jaké výchovné prostředky na naše dítě působí a PŘIMĚŘENĚ SITUACI je používali. Zbytek je na našem svědomí, ale také i na našem okolí (to abychom nezavírali oči před opravdovým týráním dětí - viz Kuřimská kauza).
Do jednoho roku jsme malého ani neplácli. Říkala jsem si, že tomu ještě nerozumí. Potom, když mě několikrát za sebou "bil" do obličeje, jsem zkusila ho plácnout po ručičce, aby věděl, že mě to bolí. Bral to jako pokračování hry (i když si myslím, že ho to muselo aspoň štípnout). Tak jsem odešla z místnosti. Postupem času, jak roste, si uvědomuje, že plácnutí přes plínku je trest. (2 roky). Zatím domluvy moc nepomáhají. Pomaličku se ale chytá, když řekneme, že "NEBUDE" Brumík, Teletubbies atd., už ví. Zatím se ale podle toho moc nezařizuje.
Na nějaké diskuse, proč nesmí, si myslím v tak nízkém věku ještě není vhodná doba. Diskutovat se dá s dítětem školkového věku. Děti do 3 let většinou nechápou důsledky, neumí se rozhodovat - proto i ty záchvaty vzteku - prostě jsou zmatení situací a neumí se s tím vyrovnat. Tak se píše v odborné literatuře. Proto se má řešit v klidu nebo pevným objetím. Dítě nás nechce vědomě vytáčet. Na to si počkejme do puberty. To teprve bude ono :-D
Claudius
  • 
17.6.2007 15:14:04
To dite je dvouapullete a ne "dvou a pullete".
15.6.2007 1:18:55
Někde jsem četla o příčinách pohlavního zneužívání... Dítě je odmala vedené k tomu, že ho všichni dospělí v příbuzenstvu můžou při různých příležitostech olíbávat a osahávat dle své libosti, a když se dítě ohradí, tak je pokáráno ("Ale no tak, dáš přece strejdovi pusinku, nebuď paličatá!"). Takže dítě je odmalička vychováváno v tom, že na sebe musí nechat dospělého sáhnout a nesluší se, aby dalo najevo odpor. Když pak takové děťátko dospěje dejmetomu ve dvanáctiletou slečnu a objeví se nějaký přítulný strejda, je na průser zaděláno...
15.6.2007 0:38:46
A dokážete pochopit a akceptovat, že to někdo vidí jinak?
12.6.2007 20:17:37
Plně, stoprocentně souhlasím, jen ta dvojčata nemám. Jinak nám to funguje naprosto stejně.

A ještě k dítěti běžícímu do silnice - ukázat mu, jak rychle jedou auta, to by mi teda nezabralo. Spíš by to bral jako adrenalin, zkusit si to příště znovu, stoupnout si takhle blízko. Plácnu-li ho, už mi to neudělá(no, nebo je vysoká pravděpodobnost, že to neudělá). Nám to funguje takhle, ale každému samozřejmě jinak - na každé dítě funguje něco jiného.

Ad Viky - nepochopila jsem to tak, že je neustále mlátí, aby před návštěvami nezlobily - mám pocit, že psala, že návštěvy se diví. Budu muset Vikyin příspěvek znovu přečíst, četla jsem ho jednou před pár dny.
štěpánka
  • 
12.6.2007 19:57:34
V některých případech jde o to, aby dítě věci respektovalo a je mi jedno, jestli ze strachu z výprasku nebo má jiný důvod (popálení, pod auto, pád z výšky apod..). Protože fungovalo plácnutí, tak jsem ho párkrát použila.
Rada - dítě chytím a ukážu mu, jak auta jezdí rychle a že je to nebezpečné, no, možná na nějakou klidnou holčičku, extrémně bojácnou to zabralo. Na moje dvojčata 1-2 roky ani omylem. (viz můj dřívější příspěvek - popálení a následná reakce) Strach, že jednou je oba nedoběhnu mě dovedl k tomu, že jsem nechodila ven sama, vždy jsem čekala na nějaký doprovod. Pokud byla doprovodem pomalejší babička, která dítě nechytí, co potom? Prostě dostal každý jednou "na zadek" a bylo po utíkání. A chodili jsme jen na oplocené hřiště. Ostatní maminky seděly a pororovaly svoje klidně si hrající ratolesti a my dvě dozírající osoby jsme trénovaly disciplínu dozor nad dětmi bez pudu sebezáchovy.
Záchvaty vzteku jsem nikdy neřešila plácnutím. Malé dítě jsem zakurtovala do kočáru zuřící odvezla, větší nechala vyzuřit. Izolace nefungovala. Byl li jeden kluk dán do jiné místnosti, druhý chtěl za ním, nebylo-li mu vyhověno, řvali oba. Navíc potrestaný v izolaci prostě nebyl, sebral se a šel "do houfu". Takže jak jinak než násilím ho přinutit, aby tam zůstal? Do 20 kg byl opakované odnesen, pak už na to síly nestačily. Navíc takto jsou potrestána obě dvojčata, to "vinné" i to "nevinné". Mimochodem, moc se netěšte, že ten vzdor přejde a nevrátí se. Někdy tu máme záchvat vzteku trvající třeba 2 hodiny, kdy je zuřící dítě nalepené na prosklených dveřích a zuří, že chce to co má hodný bratr. Naštěstí intervaly se prodlužují (teď jsem nezuřili asi 2 měsíce, tak snad to zase nepřivolám).
Lassie
  • 
12.6.2007 17:16:05
Markéto, já vlastně ani nevím, jestli mé plácnutí bylo impulsivní nebo plánované, spíše obojí. Jak jsem psala, několik měsíců bylo přebalování boj...a občas jsem jí řekla, já tě na mou duši jednou plácnu. A jednou nastal ten okamžik, kdy jsem si řekla, že pohár přetekl a že přišel čas ...a opravdu věřím, že to plácnutí nebylo o nic silnější, než třeba tebou zmíněné rázné chycení či podržení za ruku. (takhle mě jednou chytla učitelka za paži a měla jsem z toho modřinu :-). Jinak přeji hodně poklidných dní s ratolestma :-)
MarkétaP + 4 dcerky
12.6.2007 16:56:18
Lassie, souhlas. Upřímně, čím déle ty děti mám, tím víc vidím, že většina je dána temperamentem a my můžeme jen usměrňovat a usměrňovat ...

S tou pozicí síly - jo, ono to tak je, i když neplácnu. Když ji prostě uzemním, pevně chytnu a odvedu, podržím ruku, taky to je v doslovném smyslu fyzické řešení, jak často poukazuje třeba Sylvie. Já mám třeba k tomu napřáhnout se a praštit docela blízko, sama na sobě vidím, jak je to snadné - a proto to nedělám, každé jiné řešení vyřaduje, abych se nad tím aspoň na chvíli zamyslela a dá mi čas posoudit situaci. Ale taky jsem se párkrát neudržela a vzala, odstrčila, zasáhla silněji než bylo nutné, z potlačené frustrace tou situací. Teď už se mi to stává zaplaťbůh málokdy, asi se taky vychovávám :)
 Příspěvky 110 z 539 [Dalších 529 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.