| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ad: Co jedí moje děti ve školce?

 Příspěvky 110 z 157 [Dalších 147 >>]
Inti
8.2.2008 23:02:07
....a já zase nechápu, jak se někdo nad takovými jídly pro tříleté děti (ale nejen pro ně!) může nepozastavit.... Mě připadají strašná. Já osobně bych většinu z nich nesnědla. Vím, že dítě ve školce nemá moc na výběr a hlavně, nemá tu znalost a úsudek..... Ale někdo se nad tím prostě nepozastaví....no, ale jak už tu bylo napsáno, nech každého jíst co jí :-) ....stejně ho nepředěláš. Když moje první dítě před 2,5 roky nastupovalo do školky, také jsem měla hodně velký strach z jídelníčku.....do té doby jsem se snažila dávat mu jen to, co doporučují jako vhodné a zdravé pro děti. Školkový a následně školní jídelníček beru jako nutné zlo a nezbývá mi nic jiného, než občas jen kroutit hlavou, jak "tohle" mohou vařit dětem...
Pavla
  • 
27.9.2007 14:54:43
No myslím,že ryby ve školce nejsou každý den, tak to takový problém není. My máme alergie na mléčnou bílkovinu - tzn. vynechat veškeré mléčné výrobky a vše co mléko obsahuje, vaječný bílek, ryby, kuře, anýz, vlašské ořechy - jídlo sice nosím svoje ale díky pitomým zákonům musím to co vaří ve školce platit. Podotýkám že my nemůžeme jíst nic co se ve školce udělá.
Tereza
  • 
23.5.2007 15:49:32
mi uplne jasne, proc nutit deti do neceho, bez ceho se v klidu obejdou, treba do te rajske s knedlikem. Chapu figle s nabizenim zeleniny, ovoce, mlecnych vyrobku... ale "hotovky" bych neresila. Nechces? Nejez, tady mas jablicko, pokud se sprajcujes a nedas si ani to, mas smulu, hlad te nauci. Pokud prcek nadale bude odmitat knedliky, omacky, smazene... tak to je spise plus, nez minus. Neucta k jidlu, kdyz neco nechutna? Kdo z nas ji vsechno? Odmalicka nesnasim jatra na cibulce a cocku na kyselo. Uznavam, ze cocka coby lustenina je zdrava, ja ji proste nepozru, leda bych byla hlady tri dny, v jinem pripade hrozi, ze ji vrhnu zpatky do talire, coz se mi ve skolnich a predskolnich jidelnach podarilo nekolikrat. Jatra to same a myslim, ze moje telo se bez jejich konzumace hrave obejde. Spousta veci, ktere mi nechutnaly v detstvi, patri ted k oblibenym - po spenatu se napriklad muzu utlouct. Pokud by mi ho rodice nebo pedagogove nutili, nejedla bych ho zrejme dodnes....
jjaninap
23.5.2007 12:50:36
Naprostý souhlas! Sama učím ve školce, tak dobře vím, jak to dnes s dětmi vypadá. V životě jsem nikomu nenutila teplé mléko, ani se mi nikdy nepozvracelo dítě u jídla. K pití si děti vybírají čaj, šťávu, nebo mléko, popř, jiný mléčný nápoj,nebo čistou vodu, o hořký neslazený čaj opravdu nestojí. Na druhou stranu... jedno dítě odmítne jíst pomazánku, dostane suchý chléb a ostatní chtějí pochopitelně taky a jak jim to vysvětlíte. Vždycky je co vylepšovat, naše kuchyně nebude z těch propagující zdravé stravování za každou cenu, ale pak si přijďte vyslechnout stížnosti, když děti místo sušenky ke svačině dostanou ZASE celozrnný rohlík. Pokud jste nespokojeny s množstvím ovoce či zeleniny, stěžujte si vedoucí kuchyně, ne učitelkám, ty to neovlivní. A párek míváme opravdu jen vyjímečně, spíš místo něj děti třeba k čočce dostanou vajíčko.....a myslíte že ho jí? Ne, maximálně tak žloutek. Pokud hledáte chyby ve stravování dětí, zamyslete se především v prvé řadě u sebe!
kiki
  • 
23.5.2007 9:20:00
Odhlásit obědy a připravovat jídlo s sebou doma podle svých představ a alergií. Myslím, že vůbec jídlo nemusí být teplé
  • 
23.5.2007 8:36:07
Můj syn má alergii na ryby.Bydlime v malé vesnici.Navštěvoval předškolní a nyní školní zařízení.Zřizovatele jsem upozornila na jeho zdravotní problém.Stravu jsem několik let platila,jako zdravému dítěti.I když ji nemohl.Chtěla domluvit se zřizovatelem,jestli by byla možnost úpravy jídelníčku.Předložila jsem lékařské potvrzení z alergologie. A závěr? Doporučení zřizovatele dát syna do zařízení pro postižené děti a v igelitovém pytliku nosí domů smaženou rybu.Na oběd má tak suché brambory.
22.5.2007 11:50:12
Naše Eliška byla od miminka obrovský žrout. V létě před nástupem do školky ještě při bezmasém obědě vyzvídala "A babi, kde máš masíčko?"

Po nějaké době ve školce nechtěla to, co předtím běžně jedla v relativně velkých množstvích (trochu jsme ji krotili) - maso, mrkev s hráškem, květákový mozeček,...

K jídlu jsem ji nenutila, protože pečivo, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu, dušenou šunku a ostatní jedla normálně. Ale obědy často ne. Jenže jsem věděla, že některé obědy jí chutnají, že někdy kousky masa smíchané s omáčkou a se zeleninou a rýží klidně zbaští.

Tak jsme najeli na režim nucení k ochutnání: co ochutnáš, můžeš vyplivnout a nemusíš to pak už jíst, ale nebudeš odmítat předem (a to jsme se oboustranně navztekali).

A poslední dobou (po cca 3 letech) mi často jídlo chválí, pochvaluje si zase dobré masíčko atd.

Bohužel, ve školce ji teď nutí dojídat vařenou zeleninu v polévce. Syrová zelenina jako součást oběda by jí ale nevadila - každý den jí aspoň tři druhy ovoce a zeleniny - papriku, rajčata, mrkev, zelí, okurku, kedlubny, jablka, hrušky, pomeranče, banány,...

Tak si myslím, že pár kousků vařené mrkve už ji nespasí. Na druhou stranu paní učitelky ve školce vědí, že co do dětí dostanou tam, to už jim nikdo nevezme. Tak je v duchu i omlouvám. Viděla jsem kousek Výměny manželek s makrobiotičkou a masožravkou - děti takové masožravky by určitě trochu zeleniny potřebovaly. A takových rodičů asi není málo.

Těžko soudit. Nikdy se mi nucení nelíbilo (a to jsem jedla všechno), ale co s dětmi, které dobrovolně nesnědí ani gram ovoce a zeleniny, nebo mléčných výrobků?
Potopa
  • 
21.5.2007 18:36:54
no a není právě tohle ten problém, že jim v té školce prostě nechutná. U nás ve školce dost koření, solí a mastí. Také nevím proč je tak často vepřové a hovězí maso, učitelka tvrdí, že je to podle nějakých norem, ale nevím. Na druhou stranu, když mají zeleninové rizoto, dost dětí ho prostě nejí. Myslím, že je to neřešitelný problém - zdravé jídlo nikdo moc nechce a buchtičky se šodó nemůžou dělat každý den. Já zřejmě rok platila jídlo ve školce zbytečně, kluk to prostě nejedl. Učitelky byly rozumné a po dohodě se mnou ho u toho chvíli nechaly sedět a pak to mohl odnést. Nemělo smysl ho trápit. Dneska je starší a jí skoro všechno.
Markéta 2 kluci
  • 
21.5.2007 16:35:11
Opravdu si myslím, že některé přispěvatelky celou situaci moc prožívají. jestli je pro ně otázka stravování tak zásadní a jestli jsou opravdu rozhodnuté za každou cenu dát v tomto směru svým dětem to nejlepší (jak tu zaznělo), tak je přece cesta velmi snadná - nechte si je doma a vařte jim, jak uznáte za vhodné; nebo mu najměte chůvu a dejte jí přesné instrukce. Pokud se je rozhodnete dávat do kolektivního zařízení - a je to vaše svobodné rozhodnut (i když se teď na mě můžete sesypat s argumenty, že "nějak vydělávat musíte"), předpokládá to z vaší strany určité ústupky - to je část ceny, kterou platíte za možnost dítě do školky dávat. Tak jako vaše děti se musí naučit ustupovat a musí akceptovat, že určité hry se ve školce hrají jinak než doma.
Buďme vděčné za to, co máme. Jistě úroveň stravování kolísá podle konkrétní školky a jistě se toho dá hodně zlepšit. Ale kdyby se měly kuchařky ohlížet na individuální chutě každého - nebo učitelky na to, že Pepíček (lépe řečeno jeho maminka) vyžaduje tuhle činnost, protože je pro něj nejprospěšnější, a Honzíček zase jinou a tu první odmítá, protože je zbytečná a dokonce škodlivá pro rozvoj malé osobnosti, tak by se nikdy nikam nedostaly.
  • 
21.5.2007 10:40:20
Chvála malým školkám...to je jasný. Nedej bože, aby se s malou školkou jaká je u Vás stalo to co s tou naší. Našich 20-30 dětí, které jsou ve školce živené naprosto skvělou stravou, od září přechází na systém, kde se bude vařit jen na základce a ty naše dvě školičky budou zásobovat. To jsem zvědavá jak to dopadne. Omáčky z pasty a polívky z bujónů. Když vezmu synovce, který na základku už chodí a vždycky říká, že to byl zas hnus (nijak vybíravý v jídle není), tak z toho mám docela hrůzu. Ale necháme se překvapit co se z toho vyvine...
 Příspěvky 110 z 157 [Dalších 147 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.